Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Margrite Kalverboer nieuwe Kinderombudsman

  •  
05-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-05-om-16.10.39
Margrite Kalverboer wordt de nieuwe Kinderombudsman. Kalverboer was in de race voor de functie samen met onderzoekster Carla van Os. Kalverboer kreeg dinsdag 78 van de 91 stemmen tijdens een stemming in de Tweede kamer. Van Os kreeg er dertien.
Dat schrijft de NOS. Kalverboer is hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de universiteit in Groningen. Ze is een autoriteit op het gebied van kinderrechten. En ze is kritisch als het gaat om de behandeling van bijvoorbeeld jonge asielzoekers. Zo veroordeelde ze destijds de manier waarop de toen 18-jarige Mauro Manuel behandeld werd en uitgezet moest worden.
De nieuwe Kinderombudsman volgt vertrekkend Kinderombudsman Marc Duellaert op. Dullaert had zelf geen intenties te vertrekken als Kinderombudsman, maar de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wilde niet met hem verder werken omdat hij te activistisch en solistisch zou zijn, met name op het asielbeleid. Het leidde tot een stevige rel. Van Zutphen zou Duellaert een geheime ontslagbrief hebben voorgelegd. Hij had het plan Dullaert in de Kamer voor te dragen voor de gangbare termijn van zes jaar, mits Duellaert een handtekening zou zetten onder die ontslagbrief die garandeerde dat hij binnen een jaar zou vertrekken. Dullaert weigerde die brief te tekenen. Ook heeft Van Zutphen informatie achtergehouden voor de Kamer. Hij verzweeg dat hij al verregaande reorganisatieplannen had waar onder andere instond dat Duellaert het veld moest ruimen.
Kalverboer is nooit echt ingegaan op het werk van Dullaert, maar zei onlangs in de Volkskrant wat op haar prioriteiten zouden zijn als zij de nieuwe Kinderombudsman zou worden:
"Mishandelde kinderen, kinderen die geen passend onderwijs krijgen, jonge mantelzorgers, gevluchte kinderen. Kwetsbare kinderen vind je in alle groepen, en ik vind het heel knap dat Dullaert daar zo breed aandacht voor heeft gehad."

Meer over:

politiek, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.