Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Margriet van der Linden betaalde Laura H. voor omstreden interview

  •  
03-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
mensen met m
KRO-NCRV heeft de veroordeelde Syrië-gangster Laura H. betaald voor haar optreden in ‘Mensen met M’ dat op Eerste Kerstdag werd uitgezonden. In het programma interviewde presentator Margriet van der Linden de vrouw die in 2017 door de rechter tot twee jaar cel, waarvan 13 maanden voorwaardelijk, werd veroordeeld wegens het voorbereiden van terroristische misdrijven.
Op de uitzending kwam veel kritiek. De historicus Kaj Brens schreef op Joop :
"Nog nooit heb ik haar afstand horen nemen van het jihadistische gedachtegoed. Nog nooit heb ik haar spijt horen betuigen. Telkens weer wordt de schuld bij iemand anders gelegd en elke keer zijn er mensen als Van der Linden die haar een platform bieden en haar neerzetten als slachtoffer. Schandalig!"
Brens vroeg zich ook af of H. voor het interview betaald kreeg. VVD-Kamerlid Zohair el Yassini stelde daar vragen over aan minister Slob en kreeg vandaag antwoord :
"Uit de aan mij verstrekte informatie blijkt dat Laura H. een vergoeding van €400,- heeft ontvangen voor haar deelname aan het programma ‘Mensen met M’. "
Zohair el Yassini wilde ook weten of de regering dergelijke betalingen gaat verbieden. De minister zegt over de werkwijze: “De redactionele onafhankelijkheid van de omroepen is een groot goed. Het is aan de omroepen om de inhoud van hun programma’s te bepalen.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Rechtse Bal4
Rechtse Bal44 feb. 2020 - 18:40

iedereen duikt nu op Margriet en de NPO; wie kan zeggen dat Laura ook niet door ISIS betaald is ?

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 feb. 2020 - 10:36

Volgens bal is werken voor isis ook maar gewoon een baan onder het motto: geld gaat voor alles.

Frits Jansen
Frits Jansen4 feb. 2020 - 10:01

We zouden terroristen eens wat anders moeten bekijken, en dan ook stoppen met dat nerveuze gedoe over de financiering van terrorisme. Als Laura straks een baantje neemt, pakweg als schoonmaakster, financiert de CEMSTO dan ook terrorisme? Terroristen zijn geen gewone criminelen. Het is onze christelijke plicht om ons in hun beweegredenen te verdiepen. ISIS is ontstaan uit intense wanhoop over het Amerikaanse optreden in Irak. De haat die populistische Europese politici verspreiden jegens moslims en de islam wekt ook haat op aan de andere kant. Wilders en soortgenoten worden dan wel niet (zelf) gewelddadig, maar het systematisch verketteren van moslims kun je ook een vorm van terrorisme noemen.

7 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet4 feb. 2020 - 10:35

''Welkom in de wondere wereld van Frits Janssen''

Semmel
Semmel4 feb. 2020 - 10:45

Eens even kijken op Joop, dacht ik vandaag..... Blijkt dat pedofielen en terroristen vandaag eens extra in het zonnetje gezet worden....

Tony Soprano
Tony Soprano4 feb. 2020 - 12:02

[ISIS is ontstaan uit intense wanhoop over het Amerikaanse optreden in Irak. ] Frits, als dit waar is, kun je me dan uitleggen waarom er zoveel moedwillige slachtoffers van de eigen bevolking op beestachtige manier zijn afgeslacht? Ik heb het dan over Yezidi's, christenen, ongelovigen en gewone moslims die volgens ISIS niet streng genoeg in de leer zijn.

Nico de Mus
Nico de Mus4 feb. 2020 - 13:14

!!ISIS is ontstaan uit intense wanhoop over het Amerikaanse optreden in Irak.!! En daarom hebben ze zich nog erger als beesten gedragen en vooral moslims afgeslacht. Heb je nog meer van die haarscherpe analyses.....,dan laat die maar achterwege.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 feb. 2020 - 2:56

Isis is volgens mij ontstaan uit de groep ontslagen soldaten van het leger van Saddam Hoessein, dat klopt. Dat die wanhopig waren omdat ze werkeloos waren en wraak wilden nemen kan ik begrijpen maar meer ook niet. Dat ze overlopen en overliepen van medemenselijkheid kan ik niet beamen. Hun slachtoffers eerder gemaakt die waren pas wanhopig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 feb. 2020 - 13:21

Minoes&tuin 5 februari 2020 at 03:56 Hoogleraar Ghassan Salamé, die in de periode tussen 2003 en 2006 VN-adviseur van Kofi Annan was, stelt dat de harde kern bestond uit professionele strijders die door de regimeveranderingen in de omgeving geen werk meer hadden. Religieuze motieven speelden hooguit een marginale rol. Voeg daarbij de warhoofden die oa. uit diverse Europese landen kwamen aansnellen, gewoonlijk ook niet uit compassie met de Irakese bevolking.

Proletarier
Proletarier5 feb. 2020 - 14:31

@ Frits Jansen "Het is onze christelijke plicht " Wat heeft dit in vredesnaam met Christendom te maken. Kunnen we afspreken dat we bij inhoudelijke discussies de aannames in een boek van 2000 jaar geleden er even buiten houden?

Libertain
Libertain4 feb. 2020 - 9:11

("Zohair el Yassini wilde ook weten of de regering dergelijke betalingen gaat verbieden.") Wordt door de vragensteller gewenst het vrije markt te verbieden? Wat een hypocrisie van de VVD, zeg!

1 Reactie
Gefaald
Gefaald4 feb. 2020 - 10:52

Journalisten betalen niet voor interviews. Dat is een goed principe, dat M kennelijk niet aanhangt.

JohnVKR
JohnVKR4 feb. 2020 - 8:59

"Margriet van der Linden betaalde Laura H. voor omstreden interview" Dat is geen betaling. Dat is een onkostenvergoeding. En ook nog eens een lage onkostenvergoeding afgemeten naar de tijd die ze ervoor kwijt moet zijn geweest.

3 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof4 feb. 2020 - 9:36

U vind 400 euro een lage onkostenvergoeding voor een interviewtje? Ik zou er wel een dagtaak van willen hebben tegen een dergelijk tarief. Zou u dat ook zeggen als het iemand van de NVU zou betreffen? Iets zegt me dat u er dan wel tegen zou zijn. In mijn ogen is dat dus hypocriet gedrag.

Ch0k3r
Ch0k3r4 feb. 2020 - 10:01

Ach man. Die opname kostte hooguit een dag. Die Laura H zou nooit in d'r leven verder in een dag 400eu verdienen. Hou toch op

gravin2
gravin24 feb. 2020 - 12:15

Ik vermoed dat die isis-madam van de bijstand leeft, zal dus wel gekort worden?

Buitenstaander
Buitenstaander4 feb. 2020 - 8:23

Nederland op z'n smalst. Ophef over 400 euro vergoeding. De betere vraag is of het interview ooit had moeten plaatsvinden op deze manier. Ben bang dat het helaas geen 'bedrijfsongevalletje' was maar een doelbewuste poging -die verkeerd afliep-om toch ook sympathie te kweken, zoals wel meer bij de NPO gebeurt, voor daders: In de trant van 'het is wel erg wat diegene deed, maar kijk eens naar de achtergrond, en de opvoeding'. Jammer

Phantom3
Phantom34 feb. 2020 - 8:08

Schandalig!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 feb. 2020 - 7:50

met de huidige prijzen van het openbaar vervoer is dat een reiskosten vergoeding

quatsch
quatsch4 feb. 2020 - 1:40

Het songfestival:€25.000 Nederlands elftal:€28.000 Interview Laura H: €400 Het uursalaris van alle parlementariërs die deze onzin over de beloning van H. hebben moeten aanhoren:€??? Walchelijke symboolpolitiek van een partij die zichzelf niet aan de wet houdt.

Folkert2
Folkert24 feb. 2020 - 0:13

Ik snap de ophef even niet, ik ben geen fan van Laura H. En het gedweep met haar kan ik ook niet volgen. Maar 400 euro klinkt in mijn oren eerder als een goudomrande onkosten vergoeding. Behoorlijk royaal maar niet schokkend. Dat je er zoveel geld tegenaan gooit en er een belabberd programma van produceert vind ik eigenlijk veel erger.

JanB2
JanB23 feb. 2020 - 23:18

Beetje goedkoop. Gelukkig ook letterlijk. Het heeft ommers geen tonnen gekost.

4 Reacties
JanB2
JanB23 feb. 2020 - 23:21

immers dus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2020 - 14:39

Geen schokkend hoog bedrag inderdaad maar de kwaliteit van de bijdrage was wellicht navenant.

JanB2
JanB25 feb. 2020 - 1:55

In de trant van "heitje voor een karweitje". Er is inderdaad betere TV mogelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 feb. 2020 - 3:02

Ik vind dat mensen die naar een studio komen om ergens over te praten, zogeheten deskundigen op een bepaald terrein, helemaal geen geld moeten krijgen, hoogstens bij inlevering van werkelijk gemaakte kosten indien ze gevraagd zijn, een onkostenvergoeding. Al het overige vind ik niet passend. Anders komen mensen misschien om de verkeerde redenen. Die schijn van 'verdienen aan' moet je m.i. vermijden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 feb. 2020 - 21:22

Het bedrag vind ik niet echt schokkend, eerder aan de bescheiden kant al weet ik niet waar de grens zou moeten liggen, van der Linden heeft de kerstgedachte in alle barmhartigheid voor Laura H. met ons willen delen, ze is daar wat mij betreft niet in geslaagd, ik vind het hele Isis gebeuren van beide walletjes willen eten, geldt voor alle geradicaliseerden op onze bodem.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 feb. 2020 - 19:49

Ze zijn toch behoorlijk van het padje af bij de KRO-NCRV. Een voormalig lid van een mensenrechten schendende organisatie betalen voor een kritiekloos "niets aan de hand" interviewtje. Een organisatie die nota bene geen enkel mededogen had met christenen en overige andersgelovigen, dit is toch niet uit te leggen aan de echte slachtoffers?

Quibus2
Quibus23 feb. 2020 - 18:48

Wel 400 euro, lekker belangrijk. Misschien moest ze er een dag vrij voor nemen? En naar Syrië gaan voor 400 euro als verdienmodel? Waar heeft die el Yassini leren rekeken?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 feb. 2020 - 18:40

Dat kan er ook nog wel bij, wat een verschrikkelijke miskleun is en blijft deze uitzending.

Lucas2000
Lucas20003 feb. 2020 - 18:23

De VVD staat weer op haar achterste benen; 400 euro publiek geld! Ik zou zeggen kijk eens naar je eigen Dijkhoff, die graaide nog veel meer publiek geld binnen. Wat een hypocrieten bij de VVD zeg, mijn hemel.

5 Reacties
MountEverest
MountEverest3 feb. 2020 - 18:37

@Lucas Je haalt er de VVD bij maar dit is totaal niet relevant en dat weet jij ook wel. Laura H. is een veroordeelde Syrië-ganger, die tijdens de Kerst werd uitgenodigd om haar verhaal te doen. Dat was op zijn zachtst gezegd nogal onsmakelijk. Wie haar meent te moeten verdedigen is van het zelfde lage allooi.

Robotnik1
Robotnik13 feb. 2020 - 18:49

Daar gaat het niet over Lucas

Quibus2
Quibus23 feb. 2020 - 18:57

@Everest Ze heeft haar straf uitgezeten en is dus weer een gewone burger. Dat noemen we rechtsstaat. Dat de VVD grondrechten van bepaalde haar onwelgevallige personen wil opschorten is zeer onliberaal, en, aangezien dit is aangedragen door een VVD-kamerlid, zeer relevant.

JanB2
JanB23 feb. 2020 - 23:20

@ Mounteverest Maar de VVD begint kennelijk over die 400 ballen te lullen. Als je de hele VVD-top eens een keer fiscaal zou doorlichten heb je volgens mij zo een veelvoud van die 400 Euro schoon in de schatkist.

4Vier!
4Vier!4 feb. 2020 - 5:24

Quibus 3 februari 2020 at 19:57 “Ze heeft haar straf uitgezeten en is dus weer een gewone burger.” En daarom was ze natuurlijk (betaald) bij M...

Karingin
Karingin3 feb. 2020 - 18:06

Ik denk dat we dit programma niet meer terug gaan zien haha...wat een blunders allemaal zeg.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2020 - 23:28

Niet gekeken niets gemist!

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2020 - 8:22

DanielleDefoe Er komt nog eens een tijd dat ze je daar ook voor gaan betalen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2020 - 14:41

gaan laten betalen?

wegmetons
wegmetons3 feb. 2020 - 17:52

Ik kan me in zowel de visie van Slob als in de visie van el Yassini wel vinden. Ik vind ook dat het redactionele vrijheid is over wie je uitnodigt in een programma maar vind het ook wel een slecht idee om IS gangers te betalen voor hun verhaal. Prima als ze hun verhaal willen doen, betaal het treinkaartje voor ze of desnoods de taxi maar dat moet het wel zijn. Als ze hun verhaal onbetaald niet willen vertellen, dan maar geen verhaal.

4 Reacties
Quibus2
Quibus23 feb. 2020 - 18:45

De visie van el Yassini is natuurlijk ernstig on-liberaal. Of geldt de vrijheid van meningsuiting slechts voor mensen die in het VVD-straatje passen?

JanB2
JanB23 feb. 2020 - 23:22

@ wegmetons Daar zit wel wat in.

wegmetons
wegmetons4 feb. 2020 - 4:48

@Quibus, vind u het normaal dat terroristen, dat zijn IS strijders nu eenmaal, betaald moeten worden om hun verhaal te vertellen aan een journalist? Nog afgezien van de nieuwswaardigheid, ze vertelde weinig bijzonders en werd ook niet echt aan de tand gevoeld, vind ik dat echt schokkend. Dat ik het een waardeloos item vond is niet van belang, tv kan en hoeft niet altijd voor iedereen leuk te zijn, maar dat terroristen betaald worden vind ik echt een verkeerd precedent.

Quibus2
Quibus24 feb. 2020 - 22:37

@wegmetons Terroristen betalen vind ik niet normaal, maar ik ben niet zo Calvinistisch dat ik vind dat alles wat niet normaal is verboden zou moeten zijn. Daarnaast lijken IS-strijders me grosso modo tamelijk onaardig, maar niet per sé terroristischer dan de militaire acties van Saudi Arabië in Yemen. Toch noemen we de operbevelhebber van die legermacht nog steeds 'koning' en niet 'opperterrorist', en leveren we er graag wapens aan. Als niet-VVD-er ben ik wat allergisch voor dergelijke hypocrisie.