Joop

Marga Minco, schrijfster van onder meer Het Bittere Kruid, op 103-jarige leeftijd overleden

  •  
14-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
817 keer bekeken
  •  

In Amsterdam is op schrijfster Marga Minco overleden. Ze werd 103 jaar. In 2019 ontving ze de PC Hooftprijs, de belangrijkste literaire prijs, voor haar hele oeuvre. Haar bekendste werk is Het Bittere Kruid uit 1957 waarin ze beschrijft hoe ze als enige van haar Joodse familie de oorlog overleefde. Na de bevrijding wordt ze ijzig ontvangen en merkt onder meer dat buren zich meester hebben gemaakt van de bezittingen van haar ouders. Die laatste ervaring duikt weer op als ze bij toekenning van de PC Hooftprijs ziet dat een van de medewerkers de kleinzoon is van degene die de bezittingen had gestolen, schrijft NRC.

Marga Minco werd beschouwd als de Nederlandse stem in de Europese oorlogsliteratuur. In 1997 zei ze tegen de Volkskrant:

'Ik word altijd in het hoekje geduwd van joodse schrijfster die over de oorlog schrijft. Maar in mijn boeken komen nauwelijks soldaten voor, er valt geen bom, er wordt niet gevochten en niet geschoten. Ik schrijf over de gevolgen van de jodenvervolging. Over de nasleep, over menselijke verhoudingen onder buitengewone omstandigheden.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Hank Nozemans
Hank Nozemans16 jul. 2023 - 20:30

Daar word je wel even stil van bij het lezen van alle namen. Kan me herinneren dat dit ook op mijn leeslijst stond op de middelbare school.

Bernie2
Bernie215 jul. 2023 - 7:44

Waarmee een groot schrijfster is heengegaan. Met grote bewondering las ik destijds oa. Het Bittere Kruid, vooral met het het oog op de afslachting door nazies van haar familie (en veel andere). Het kruid was best bitter. Minco heeft haar plekkie in mijn hart veroverd.

WillemdeGroot
WillemdeGroot15 jul. 2023 - 6:57

Dank, redactie van Joop, dat jullie hier aandacht aan besteden, met de toevoeging om ook even te letten op de namen in de rouwadvertentie.

pahan
pahan15 jul. 2023 - 6:01

Een advertentie om stil van te worden.

Mathijsco
Mathijsco15 jul. 2023 - 1:31

'Het bittere kruid', een van de Nederlandse klassiekers en al decennia een rotsvaste waarde op leeslijsten. RIP.