In Amsterdam is op schrijfster Marga Minco overleden. Ze werd 103 jaar. In 2019 ontving ze de PC Hooftprijs, de belangrijkste literaire prijs, voor haar hele oeuvre. Haar bekendste werk is Het Bittere Kruid uit 1957 waarin ze beschrijft hoe ze als enige van haar Joodse familie de oorlog overleefde. Na de bevrijding wordt ze ijzig ontvangen en merkt onder meer dat buren zich meester hebben gemaakt van de bezittingen van haar ouders. Die laatste ervaring duikt weer op als ze bij toekenning van de PC Hooftprijs ziet dat een van de medewerkers de kleinzoon is van degene die de bezittingen had gestolen, schrijft NRC.
Marga Minco werd beschouwd als de Nederlandse stem in de Europese oorlogsliteratuur. In 1997 zei ze tegen de Volkskrant:
'Ik word altijd in het hoekje geduwd van joodse schrijfster die over de oorlog schrijft. Maar in mijn boeken komen nauwelijks soldaten voor, er valt geen bom, er wordt niet gevochten en niet geschoten. Ik schrijf over de gevolgen van de jodenvervolging. Over de nasleep, over menselijke verhoudingen onder buitengewone omstandigheden.'
Daar word je wel even stil van bij het lezen van alle namen. Kan me herinneren dat dit ook op mijn leeslijst stond op de middelbare school.
Waarmee een groot schrijfster is heengegaan. Met grote bewondering las ik destijds oa. Het Bittere Kruid, vooral met het het oog op de afslachting door nazies van haar familie (en veel andere). Het kruid was best bitter. Minco heeft haar plekkie in mijn hart veroverd.
Dank, redactie van Joop, dat jullie hier aandacht aan besteden, met de toevoeging om ook even te letten op de namen in de rouwadvertentie.
'Het bittere kruid', een van de Nederlandse klassiekers en al decennia een rotsvaste waarde op leeslijsten. RIP.