Aangiftes verdoezelen nu geweld dat specifiek tegen moslims gericht is ... Tweederde moskeeën doelwit van agressie
Ahmed Marcouch (PvdA) wil dat op aangifteformulieren van de politie de optie ‘anti-moslim-geweld’ wordt toegevoegd. Door het ontbreken van die classificatie is er nu weinig zicht op de omvang van het probleem.
Als moskeebesturen aangifte doen, wordt dat geregistreerd als vernieling of bekladding, terwijl er alle aanleiding is om aan te nemen dat er sprake is van discriminerend geweld”, zei Marcouch. Hij heeft minister Opstelten gevraagd werk te maken van het aangiftebeleid en de vervolging van daders. Volgens Marcouch heerst er een anti-islamsentiment en maakt dat moslims bang. “Een van de waardevolle waarden in onze samenleving is de vrijheid om te zijn wie je bent. Daar hoort natuurlijk wel bij dat je je innerlijk veilig voelt.
Marcouch deed zijn uitspraken in het programma Reporter Radio , dat aandacht besteedde aan de toename van geweld tegen moslims in Nederland. 174 moskeeën zijn de afgelopen tien jaar een of meerdere keren mikpunt geweest van agressie. Het probleem is dat er weinig zicht bestaat op het probleem en dat is niet van vandaag of gisteren, zo blijkt uit de research van het programma in samenwerking met De Groene Amsterdammer :
Het heeft ook te maken met een ontwijkende houding van politiek bestuurders. Die proberen in veel gevallen de incidenten te depolitiseren. Zoals de burgemeester van Enkhuizen na brandstichting in de moskee (2013) laconiek zei: ‘Er worden wel vaker gebouwen in de as gelegd.’ Andere veelgehoorde opmerkingen zijn: ‘Het is niet racistisch bedoeld’, ‘het is niet op de moskee gericht’, ‘het is gewoon vandalisme’.
In 2010 vroeg Tweede-Kamerlid Khadija Arib (PvdA) een spoeddebat aan naar aanleiding van de beschieting van een moskee in Dordrecht en een poging tot brandstichting bij een moskee in Groningen. In het debat erkent minister van Justitie Ivo Opstelten de gebrekkige registratie van geweld tegen moskeeën. ‘Als je één ding echt moet verbeteren, is het nog de registratie van de gebeurtenissen.’ Hij belooft een hardere aanpak en wil dat gemeenten alle middelen inzetten om dit soort incidenten te voorkomen. Maar zowel een betere registratie van de geweldsincidenten als een specifieke uitwerking van zijn belofte om moskeeën beter te beschermen blijft uit.
In België werd dit weekend een conferentie gehouden over het probleem van de groeiende haat tegen moslims. Het Laatste Nieuws schrijft :
Er is dringend nood aan meer bewustmaking rond islamofobie en een gestructureerde aanpak van het fenomeen. Dat is de belangrijkste conclusie van het eerste forum rond Islamofobie dat verschillende organisaties uit het maatschappelijke middenveld vandaag gehouden hebben in Brussel. “Islamofobie raakt dagelijks honderden mensenlevens, we moeten dit ernstig nemen”, zegt Michaël Privot van het European Network Against Racism (Enar), één van de deelnemende organisaties.
Een van de oorzaken voor de toename van islamofobie is de houding van media, die grijpen nog te veel en te snel terug naar stereotypen als het over moslims gaat.