Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA, je verwacht het niet) wil de vrije nieuwsgaring beperken en de autoriteiten beschermen tegen een te scherpe blik van burgers
Steeds opnieuw weten PvdA-prominenten hun partij naar nieuwe dieptes te leiden. Deze week is dat Ahmed Marcouch, de rode smeris uit Amsterdam-West. Hij heeft een Kamermeerderheid bijeengebracht om de vrijheid van nieuwsgaring aan banden te leggen. Hij wil namelijk verbieden om politieagenten tijdens het verrichten van hun werkzaamheden herkenbaar in beeld te brengen.
Het argument dat Marcouch daarvoor aanvoert zijn de activiteiten van de zogenaamde treitervloggers, die de politie bij de uitoefening van hun functie zouden hinderen. Niet valt in te zien hoe dat kan, zolang zij zich beperken tot het maken van opnames. Als zij met de camera in de hand de wet overtreden, dan kan de politie altijd ingrijpen. Niet vanwege het feit dat zij gebeurtenissen aan de openbare weg registreren maar omdat zij tegelijk iets anders doen wat kennelijk niet in de haak is. De politie heeft mogelijkheden genoeg om op te treden tegen personen die de orde verstoren maar het maken van opnames kan niet als zodanig worden aangemerkt.
Nederland is namelijk een vrij land. Daarin zijn burgers gerechtigd om gegevens te verzamelen en die vast te leggen op de informatiedrager van hun keuze. Het staat de burger ook vrij om die gegevens te openbaren. Als hij of zij zich daarbij schuldig maakt aan laster of belediging, dan liggen er opnieuw wetten klaar om daar tegen op te treden. Dat is allemaal prima geregeld. Er staat in de wet ook een beroemd artikel over dat niemand voorafgaand verlof nodig heeft om iets te openbaren… dat danken wij nog aan Thorbecke, die een gezonde hekel had aan een ongecontroleerde, in het verborgen opererende macht.
Kortom, de politie heeft het helemaal niet nodig om de hand voor andermans camera te houden teneinde orde en veiligheid te garanderen.
Wat Ahmed Marcouch probeert, is de lastige burger de voet dwars te zetten, die in beeld brengt hoe in Nederland op straat de macht wordt uitgeoefend. Zijn voorstel is zogenaamd tegen treitervloggers gericht, maar zal in de praktijk burgerjournalisten, persfotografen en tv-makers net zo goed in hun activiteiten beperken. Eigenlijk wil Marcouch de autoriteiten beschermen tegen een te scherpe blik van burgers. Tegelijkertijd blijkt hij het oordeelsvermogen van die burgers laag aan te slaan. Hij schijnt te denken dat zij elk vlogje, elk YouTube-fragment voor zoete koek aannemen en zich kritiekloos aan het handje laten meenemen door de makers. Alsof iedereen manipuleerbaar is.
In een interview met Pauw woensdagavond had Marcouch het steeds over de verantwoordelijkheid van wie beelden op het internet zette. Uiteraard zullen dan beelden die de politie niet goed uitkomen, voor onverantwoordelijk worden verklaard waarna de boodschapper van het onaangename nieuws wordt aangepakt. Een beetje zoals dat de laatste tijd in Moskou en Ankara de gewoonte is geworden. Daar blijkt een Kamermeerderheid verlekkerd naar te kijken.