Joop

Marcel van Roosmalen maakt CDA met de grond gelijk: 'Ze zijn een virus'

  •    •  
14-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Door de coronacrisis was Druktemaker Marcel van Roosmalen bijna vergeten dat het CDA nog bestond, zo liet hij weten in De Nieuws BV. De partij die volgens Van Roosmalen helemaal nergens voor staat, net als de mensen die erop stemmen. Maar door de breed uitgemeten lijsttrekkersverkiezingen zijn ze niet alleen weer volop in het nieuws, ook lijkt het ten onrechte alsof het CDA nog steeds een grote partij is. ‘Het CDA is een virus,’ zegt Van Roosmalen: ‘Elke keer als je denkt dat het is uitgeroeid komt het in gemuteerde vorm weer terug.’
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

Libertain
Libertain15 jul. 2020 - 12:45

Marcel van Roosmalen doet heel mooi omschrijven hoe een typerende voor de Nederlandse establishment politieke partij vooruitkomt. Prachtig.

C@io1
C@io115 jul. 2020 - 0:22

Last vd hervormingen gehad jaar naar jaar na jaar dan welk v afbraak stonden, dan he

Rechtse Bal5
Rechtse Bal514 jul. 2020 - 16:58

'''' De partij die volgens Van Roosmalen helemaal nergens voor staat, net als de mensen die erop stemmen. '''' dat klinkt als de partijkreet van de PvdA sinds ze daar het strijdlied De Internationale hebben afgezworen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037114 jul. 2020 - 23:51

Ja, de PVDA schaamt zich al 40 jaar dat ze nog "links"genoemd worden.

LaBou
LaBou 15 jul. 2020 - 16:27

Die disclaimer is toch helemaal niet nodig? Niemand hier zal je van linkse ideeën beschuldigen.

Zapata
Zapata14 jul. 2020 - 15:09

Ledental CDA zo een 40.000. Gemiddelde leeftijd van die leden is 69 jaar en witte man. Die moeten dus bepalen of het Omtzigt wordt of de Jonge. 40% heeft hun stem niet uitgebracht omdat ze niet weten hoe zoiets digitaal moet. En dan nog beweren dat die partij een partij van het midden is en voor de balans moet zorgen. Het is een machtspartij zo rechts als de neten overgoten met een conservatief christelijk sausje. Er zijn nogal wat partijen die hun houdbaarheidsdatum overschreden hebben maar het CDA is allang bedorven en vergaan.

WillemdeGroot
WillemdeGroot14 jul. 2020 - 14:54

Met aandacht (2x) geluisterd. Geen een zin gehoord die niet te onderbouwen is. Prachtige column, Marcel! Het grote probleem met het CDA is in mijn ogen de tegenstelling die de partij uitstraalt en ook praktiseert: voorgeven christelijk te zijn en machtspolitiek bedrijven waarbij elk christelijk element opgeofferd is aan .... (vul maar in, van neoliberalisme, tot marktwerking en privatiseren, i.i.g. alles zonder ideologie). Voorbeelden? Bij bosjes. Wellicht de actuele en kenmerkende standpunten m.b.t. de weeskinderen in Griekenland. Onchristelijker kun je het niet maken (datzelfde geldt overigens evenzeer voor die andere çhr.'partijen, SGP en CU). En over die lijsttrekkersverkiezingen, daar had ik het al over: show, kermisattractie, Idols-niveau. En dus komen we bij de vraag terecht waarom zoveel mensen in die opportunistische doolhofsystematiek trappen. En waarom bijna nooit naar de kern gekeken wordt: hoe stemt men aangaande wezenlijke en principiele onderwerpen in de Kamers en waar staat men nou echt voor? Een onderwerp om breeduit te belichten; een prachtig onderwerp voor Joop?

3 Reacties
Stheno
Stheno14 jul. 2020 - 17:57

Leuk en aardig allemaal, Willem. Ik begrijp dat je eigenlijk zegt dat je de politieke partijen maar moet boycotten omdat je als mening hebt: anti-alles. Dus: niet stemmen, neem ik aan.

WillemdeGroot
WillemdeGroot15 jul. 2020 - 7:49

Stheno. Waarop baseer je je mening dat 'je de politieke partijen moet boycotten'? Omdat ik als mening heb '' anti-alles'? Ik heb het niet over meningen, maar over feiten. Voorbeeld: ' voorgeven christelijk te zijn en machtspolitiek bedrijven'. Dat is een feit, waarvan jij beweert dat dat ook 'anti-alles' betekent? Geweigerde weeskinderen. Een feit, dat jij 'anti-alles' noemt? Enzovoorts, enzovoorts... Kortom, je 'Ik begrijp' is onbegrip.

Tom Meijer
Tom Meijer15 jul. 2020 - 8:03

@Stheno "anti-alles" Nee dus. Dat kan je niet uit Willem's reactie afleiden. De christelijke partijen waar zijn reactie over gaat (ik noem ze maar even: CDA, SGP en CU) leiden aan " voorgeven christelijk te zijn en machtspolitiek [te] bedrijven waarbij elk christelijk element opgeofferd is aan …. (vul maar in, van neoliberalisme, tot marktwerking en privatiseren, i.i.g. alles zonder ideologie)." Andere partijen horen daar dus niet toe. Overigens is "christelijk te zijn" voor mij een teken om er juist niet op te stemmen. Er is niets moois aan "christelijk zijn", daar moet je dus ver van weg blijven. En het wordt nog erger door lieden die beweren christelijk te zijn waar zij het niet zijn (sic!).

Martin007
Martin00714 jul. 2020 - 14:42

Kijk, mensen, de Nederlandse bevolking heeft werkelijk nul komma nul verstand van politiek. Werkelijk waar, ze snappen er helemaal niks van. Enkele onderwerpen geleden schreef ik dat er nog wel iets anders is tussen communisme en liberalisme. Namelijk sociaaldemocratie oftewel het Rijnlandmodel. Presteert iemand het om te beweren dat sociaaldemocratie OOK liberalisme is. Zal ik het effe uitleggen? In de tweede helft van de negentiende eeuw werden de arbeiders zo gruwelijk uitgebuit dat ze stierven aan vitaminegebrek. Geen geld voor groenten of fruit. Toen de regeringen van de diverse landen daar iets tegen begonnen te doen, gingen de "ondernemers" naar hun regering en ze zeiden: "Jullie hebben als regering zijnde niet het recht om je te bemoeien met onze zaken. Wij eisen VRIJHEID VAN ONDERNEMEN". Dus? Geen wetten en regeltjes voor ondernemers. En met geen bedoelden ze ook GEEN. Letterlijk. Geen minimum loon. Geen verbod op kinderarbeid (want daar ging het om), geen vakantie, geen doorbetaling bij ziekte enz enz. Zo gauw de regering 1 regeltje opstelt voor het bedrijfsleven, is het al geen liberalisme meer. Maar, dat is wel de situatie waar het merendeel van de partijen in de tweede kamer naar toe wil. En die situatie heet een "nachtwakersstaat". Dat het merendeel van de bevolking dit weigert te geloven en liever hun kop in het zand steekt, daar kan ik ook niks aan doen. Heeft blijkbaar iets met de menselijke natuur te maken. Als je het niet ziet, bestaat het niet. Tot het werkelijkheid is geworden, zoals in de Verenigde Staten van Armoede en andere ellende. Want in de jaren '50 van de vorige eeuw was Amerika een behoorlijk sociaal land. Maar de allerrijksten betaalden wél 95 % belasting. Vraag maar aan Rutger Bregman.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 jul. 2020 - 0:24

Ben het hardgrondig eens met de strekking, als je iemand als Rutte de kans geeft hebben we beleid waar rechts de vingers bij aflikt zoals hij dat plastisch uitdrukte, Rutte1, volgens mij mobiliseerde links Nederland, geschrokken van de brutaliteit tegen vrijzinnigheid, cultuur en verworvenheden, proleet Halbe Zijlstra ging zich te buiten aan cultuurmoord, Rutte ging naar koningin Beatrix om haar kersttoespraak aan te passen aan de wensen van Wilders, uiterste voorzichtigheid is geboden bij mensen die het spreekrecht van het staatshoofd ondergeschikt maken aan een onversneden rechtse missie, als je daartoe in staat bent ben je voor mij een asbak, doorgestoken kaart benoeming van Donner tot vice president van de Raad van State , onder toeziend oog van het cda, mensen zijn onder de indruk van Rutte’s corona aanpak en roepen in koor dat hij het voortvarend aanpakt, moeten we nog afwachten maar volgens mij doet hij niets anders dan naar het RIVM een beetje luisteren met economie op 1 en volksgezondheid op 2 waarbij je weet dat het één niet zonder het ander kan, dat kan iedere kroegbaas, desalniettemin is Nederland gezien de peilingen geheel in vervoering geraakt van s ’mans bestuurlijke capaciteiten terwijl zijn beleid haaks staat op de nederlandse volksaard, zekerheid van de wieg tot het graf en daarmee onderschrijf ik dat de gemiddelde nederlander de ballen verstand heeft van politiek, gevolg, zwalkend beleid, ontevreden kiezers die niet in de gaten hebben dat ze de oorzaak zijn, kijken naar politiek alsof het reclame is en nemen niet de minste moeite om hun politieke keuze te overzien behalve zich als wufte consument te gedragen, een democratie is net zo sterk of zwak als de kiezers, misschien dat het onderwijs hier verandering in kan brengen, van mij mogen kiezers links of rechts zijn mits ze een beetje weten waarom, je kan niet met een wezenloos in discussie gaan.

harmmeijer
harmmeijer14 jul. 2020 - 14:40

Vanaf 1945 heeft het CDA van de 29 kabinetten 26 keer meegeregeerd. Zou je niet zeggen van ons land waar de rijken alsmaar rijker worden en de armen alsmaar armer worden en er steeds meer voedselbanken nodig zijn

OlavM
OlavM14 jul. 2020 - 14:15

Heel herkenbaar verhaal. Een witte raaf als Omtzigt niet te na gesproken, zoals ik eerder schreef. Maar wat betreft de vluchtelingenkinderen in Lesbos gedraagt hij zich helaas ook zeer "on-christelijk".

5 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong214 jul. 2020 - 14:25

Doe nou niet alsof iedereen bij het CDA een hardcore christen is, want je weet best dat dat niet zo is.

GoudenBergen
GoudenBergen14 jul. 2020 - 15:27

Het CDA behoort samen met de VVD, D66, CU en de PvdA tot de 5 partijen die geschikt zijn om het land te regeren. De rest is te extreem of one-issue. Een coalitie bestaande uit middenpartijen past bij Nederland. Het is mooi als deze samen ongeveer 90 zetels behalen, dan is er nog genoeg over voor de serieuze oppositie. Maar dat is uiteraard moeilijk te begrijpen voor iemand die zich laat inspireren door het marxisme...

Cave Canem
Cave Canem14 jul. 2020 - 16:12

Op het onderdeel “nepgetuigen oproepen” scoort hij daarentegen weer bovengemiddeld.

LaBou
LaBou 15 jul. 2020 - 16:30

Als een coaltie 90 zetels telt is een serieuze oppositie een illusie.

OlavM
OlavM16 jul. 2020 - 0:43

@ Marco de Jong: De hele CDA-fractie in de Tweede Kamer -dus inclusief Omtzigt- heeft tegen de motie gestemd om alleenstaande vluchtelingenkinderen op Lesbos in Nedeland op te vangen. Daar doel ik op. En ik vind dat uitermate on-chris-te-lijk.

Sonic2
Sonic214 jul. 2020 - 13:49

CDA is nodig voor elke coalitie.Dus heel belangrijk in Nederland. Of je dat nu leuk vindt of niet. Van Roosmalen is erg grappig, maar het CDA is onmisbaar nu eenmaal voor het bestuur van dit land. We hebben de Paarse kabinetten gehad, maar daar was links en rechts nu niet zo tevreden over. Zonder CDA geen linkse coalitie. Zonder het CDA kunnen FvD en PVV het ook bij voorbaat vergeten. Hugo de Jonge is inderdaad een verschrikking. Het CDA is inderdaad wat kleurloos, maar dat is ook een beetje de structuur van onze coalitie stelsel. Dat kan je leuk vinden of niet, maar erg ideologisch op elkaar in hakken is ook niet echt mogelijk in Nederland. Naar mijn meningen zijn een paar andere partijen het werkelijke virus in Nederland. Ik zal ze niet bij naam noemen. Het CDA moet vooral van koers veranderen. En daar lijkt Hugo de Jonge me nu niet echt de geschikte man voor.

13 Reacties
Martin007
Martin00714 jul. 2020 - 14:00

Zonder CDA geen linkse coalitie? Ben jij wel helemaal gezond? Sinds Wim Cock van de Partij voor de Armoede zijn sociale veren liet vallen, is er geen links kabinet meer geweest. VVD = 100 % liberaal (= rechts) D666 zit in de liberale fractie van het Europarlement Er is geen enkele partij die vaker de zelfde keuze maakt als de VVD : CDA CU zit er niet mee om handtekeningen te zetten onder wetten waar miljoenen Nederlanders heel veel last van hebben. In het regeerakkoord van het gedoogkabinet met de PVV staat dat de bijstand moet worden verlaagd met 1250 euro per jaar. Het is er niet van gekomen en dus doen ze het nu. Die verlaging heeft geen enkele zin, want elk jaar worden de huren verhoogd, maar NIET de huurtoeslag. En de uitkering op zich wordt nog niet eens verhoogd met de hogere prijzen voor voedsel. In 2035 moet die verlaging van 1250 zijn uitgevoerd. Ik durf hier rustig te stellen dat in 2030 niemand met een uitkering nog een dak boven zijn hoofd kan betalen (zonder illegale activiteiten).

Martin007
Martin00714 jul. 2020 - 14:01

Wat voor andere koers had je in gedachten voor een extreem liberale partij?

Rode druppel
Rode druppel14 jul. 2020 - 14:02

Sonic. Eens. Ik zou wel eens een kabinet willen meemaken zonder liberalen, dus zonder VVD en D66.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen14 jul. 2020 - 16:02

Het is inderdaad vrijwel onmogelijk zonder het CDA. Het enige scenario dat ik kan bedenken is als de VVD flink winst pakt (daar ziet het sowieso naar uit), en dat zowel GL als D66 flink winnen. Als je naar de laatste ipsos peiling kijkt (https://www.ipsos.com/nl-nl/politieke-barometer, klik op 'coalities' om te puzzelen) dan hebben die nu 68, dus dat komt in de buurt. Toch is het onwaarschijnlijk omdat die GL en D66 voor een deel in elkaars vijver vissen, zodat groei van de een over het algemeen ten koste gaat van de ander. Bovendien zal de VVD er niet op zitten te wachten, en zul je GL op milieugebied heel veel wisselgeld moeten bieden, en D66 mbt de eu hetzelfde. Wel hebben ze alledrie een vrij liberale kijk op de economie, arbeidsrecht, etc. Maar goed, het CDA zal wel nodig zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jul. 2020 - 16:24

dus uw idee van democratie is dat de kiezer krijgt wat ze niet willen?

LaBou
LaBou 14 jul. 2020 - 16:57

Met het (huidige) CDA ook geen linkse coalitie. En dan nog, welke andere partij had je in gedachten voor zo'n linkse coalitie?

OlavM
OlavM14 jul. 2020 - 17:12

@ Sonic: [We hebben de Paarse kabinetten gehad, maar daar was links en rechts nu niet zo tevreden over.] Toch zijn er kwesties beslecht, die juist (beter) zonder de christelijken konden worden geregeld, zoals b.v. het openstellen van het huwelijk voor mensen met eenzelfde geslacht of de regeling omtrent euthanasie. (Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL)). Dat is een zegen.

Sonic2
Sonic214 jul. 2020 - 18:12

@ Martin 007 Ik ben inderdaad niet helemaal gezond. Zaterdag zeer hard gevallen in huis. Hele been open en pijnlijke pols. Ik typ dit met 1 hand. Vandaar dat sommige even een paar dagen rust van mij hadden. Zij ook weer blij. Dus ik ben niet helemaal gezond, maar het was vast weer een verwensing. U mag van mij de PvdA en D66 als rechts zien. Daar lig ik niet van wakker. Hoe zie je bijvoorbeeld de SP in een coalitie komen? Dat zal wel via het CDA moeten. GL misschien met VVD of D66 nog. Maar erg links is dat ook weer niet. Dat is het enige wat ik wil zeggen. Maar dat ligt blijkbaar ook weer erg gevoelig. Zucht. Moedeloos wordt je ervan. En die andere koers. Gewoon eens met SP/PvdA/ GL/D66/CU gaan regeren. Niet meer voetveeg spelen voor de VVD en FvD. Dit kabinet gat niet goed voor het CDA. Het PVV kabinet ook niet. Dus misschien het eens over links doen. En dan met links en niet TEGEN links zoals In Balkenende 4. Ik weet niet of u de PvdA links vind . Dat is aan u hoe u dat labelt. @ Labou Als ik bij de Hond CDA/PvdA/GL/D66/SP en CU bij elkaar optel dan kom ik op 76 uit. Of ik moet erg hard op mijn hoofd zijn gevallen. En dan kan de PVDD er ook bij. Nog nooit begrepen waarom Buma dat niet deed in 2017. Als het CDA in 2021 wint dan komt dat alleen maar door het "poppetje". Ze hebben voor de rest nog nooit op winst gestaan. Met regeren over rechts raken ze altijd verdeeld. Dus ik zie niet echt een alternatief. U mag er anders over denken. @ OlavM Eens. Linkse partijen mopperen wel eens over de VVD. Samsom heeft gewoon heel slecht onderhandeld. De VVD kon geen kant op na de verkiezingen in 2012. Niet over rechts, want geen meerderheid met de PVV en het CDA. Niet door het midden, want dat wilde CDA en D66 ook niet. GL kon in 2012 bij Kunduz de zetels leveren die die bezuiniging coalitie over de streep bracht. Geen gebruik gemaakt van de brug positie. Het is opmerkelijk dat het CDA "lessen" wilt trekken uit het zogenaamd ontsporen van de lijsttrekker strijd bij de PvdA. Samsom was een zeer slechte PvdA fractieleider. Hij was empathie loos. Hij was een totale technocraat. Hij heeft 0,0 het PvdA geluid vertolkt. Hij heeft een puinhoop aangericht in de sociale zekerheid en zorg. Zijn fatale economische falende beleid heeft er voor gezorgd dat Asscher daar nu nog voor op de blaren moet zitten. Asscher heeft ook zelf een rol gespeeld. Het was geen dolkstoot. Het was geen gemene strijd. Samsom was een zeer slechte fractieleider die eerst zelf wilde worden uitgedaagd. Daarna kwam het niet meer uit. Niets zielig aan. En als Samsom het partij belang had laten prevaleren boven zijn eigen belang dan had hij niet eens de strijd moeten aangaan. Samsom was er ook met 9 zetels afgegaan. Dit is even een zijpaadje. Maar omdat het in de strijd om het CDA leiderschap ook steeds voorbij komt, moest het me even van het hart.

Paul250371
Paul25037114 jul. 2020 - 23:35

Martin007 Inderdaad, helemaal gelijk. Het CDA is gelijk de VVD een partij waar je niet bij moet zitten als een minderheidspartij om het zooitje te gedogen en te faciliteren. Als je een beetje fatsoen heb dan help je dat soort rechtse rovers niet in het zadel om alles wat sociaal is te verkwanselen.

Paul250371
Paul25037114 jul. 2020 - 23:54

Sonic "De VVD kon geen kant op na de verkiezingen in 2012. Niet over rechts, want geen meerderheid met de PVV en het CDA. Niet door het midden, want dat wilde CDA en D66 ook niet. GL kon in 2012 bij Kunduz de zetels leveren die die bezuiniging coalitie over de streep bracht. Geen gebruik gemaakt van de brug positie." Inderdaad, Samsom is een van de grootste slopers, verraders van de "linkse zaak"

Middenman
Middenman15 jul. 2020 - 9:32

Sonic - het is een verademing om je weer terug te zien. Dit land gaat alleen weer goede kant op als CDA en PvdA weer groot worden, allebei met een eigen profiel en allebei met een goede leider. Dan kunnen andere partijen een coalitie meer kleur geven. En inderdaad die partijen die we liever niet zien meeregeren buiten de deur houden.

LaBou
LaBou 15 jul. 2020 - 12:52

Sonic, jij hebt het over een linkse coalitie. Die is onmogelijk met de parijen die jij noemt want daarvan is er niet één links. En dan kun je hoog springen of laag, maar dat verandert niets aan de zaak: er komt, zoals het nu staat, geen linkse coalitie. Tenzij natuurlijk pasen en pinksteren op dezelfde dag vallen en de kalveren dan op het ijs dansen. En daar mag jij anders over denken, maar het is helaas wel de realiteit.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 jul. 2020 - 21:04

“Sinds Wim Cock van de Partij voor de Armoede zijn sociale veren liet vallen, is er geen links kabinet meer geweest.” Ik zie geen oorzakelijk verband tussen wat je sociale veren noemt en dat er geen links kabinet meer is geweest, als het om je sociale veren gaat: “ Hoe luidde het citaat immers letterlijk: "Het afschudden van ideologische veren is voor een politieke partij als de onze niet alleen een probleem, het is in bepaalde opzichten ook een bevrijdende ervaring". 1) Er staat dus, om te beginnen, niet dat het afstoten van de ideologische veren een bevrijding kan zijn, zoals in citaten altijd en eeuwig gebeurt. Het lidwoord ontbreekt nu juist en dat is niet 'per ongeluk' zo: een partij die zichzelf vernieuwt, zal regelmatig van een aantal vastgeroeste ideeën afstand moeten doen.” https://www.parlement.com/id/vjxdkdte2tp1/ideologische_veren Of je paars tot links bestempelt wordt me niet duidelijk, aangezien bij jouw Wim Cock en partij van de armoede een nadere uitleg ontbreekt schaar ik dat onder branie.

Leontrotsky
Leontrotsky14 jul. 2020 - 13:05

Het lijkt wel of Marcel nog steeds beter wordt.

1 Reactie
korheiden2
korheiden215 jul. 2020 - 7:11

@Sonic : sterkte met je gezondheid. Ik deel je analyse, het CDA is bij vrijwel alle coalities nodig voor een meerderheid. De variant over links, waar Buma in 2017 voor bedankte, zal de partij volgend jaar ook niet aandurven, denk ik. Men vreest een leegloop naar rechts. Maar anno 2020 is er nu eenmaal een beperkt links electoraat. Het zal wel weer een voortzetting van de huidige coalitie worden, met de PvdA misschien i. p. v. CU.

Martin007
Martin00714 jul. 2020 - 13:00

Er is geen enkele politieke partij die vaker de kant van de VVD kiest als er over wetsvoorstellen wordt gestemd. Dat het CDA een "midden" partij zou zijn, is dan ook de grootste leugen die ooit in de politiek is verteld. Maar wie is er met die leugen begonnen? Frits Wester. Politiek commentator voor RTL en campagneleider van Jan Peter Balkenende. Een politiek commentator die voor een politieke partij heeft gewerkt? Het moet niet gekker woren. Als dat geen belangenverstrengeling is. Boeren stemmen CDA en VVD, omdat het CDA ze heeft wijsgemaakt de boerenpartij te zijn en omdat de VVD ze heeft wijsgemaakt voor "het bedrijfsleven" te zijn. Beide partijen zijn echter voor het grootbedrijf. Het MKB kan doodvallen. Dat het hele land zich deze onzin laat welgevallen, komt doordat niemand op school les heeft gehad in politiek . En nog steeds niet. Daarom moet het hele land het doen met de stompzinnige onzin en keiharde leugens van de politici. Want ook op het internet is bar weinig uitleg te vinden. Als je aan PVV stemmers vertelt wat Geert deed voordat hij zijn eigen partij oprichtte, worden ze boos. Als je aan CDA, VVD D666 en Forum stemmers vraagt of ze alle sociale voorzieningen af willen schaffen, reageren ze heftig met NEE, NATUURLIJK NIET. Maar, als ik vertel wat CDA, VVD, D666 en Forum voor partijen zijn, dan geloven ze het niet. Tja, Nederland en struisvogelpolitiek. Da's ook een method hé? Toedeloe jongens. Veel succes in de keiharde maatschappij die jullie aan het creëren zijn, waar alleen de wet van jungle geldt, het recht van de sterkste. IK heb er geen last van.

5 Reacties
Max6
Max614 jul. 2020 - 13:57

"IK heb er geen last van." Waarom maak je je dan zo druk op dit forum?

OlavM
OlavM14 jul. 2020 - 17:06

@ Martin007: Ik kan me niet anders herinneren, dan dat de CDA pretendeerde een "middenpartij" te zijn. Dat was het dan ook in die zin, dat nooit tevoren duidelijk was of ze een coalitie zouden gaan vormen met meer linkse of meer rechtse partijen, hoewel de "natuurlijke neiging" uiteraard naar rechts was, zoals telkens weer bleek. Alleen als een coalitie met links de enige reële optie was, gebeurde dat. Het is nu eenmaal zo dat je niet louter op basis van een religie een heldere politieke partij kan bouwen. Op basis daarvan kan je immers aan alle kanten van het spectrum uitkomen, van (uiterst) links tot (uiterst) rechts. Alleen op grond van politieke praktijk kan een persoon of partij goed beoordeeld worden. Het maakt mij niet zo heel veel uit door welke wereldbeschouwing precies je politiek bent gemotiveerd -hoewel socialistische dan wel (neo) liberale uitgangspunten uiteraard tot verschillende resultaten leiden-. waar vooral wat de uitkomst daarvan in het concrete gedrag is.

Paul250371
Paul25037114 jul. 2020 - 23:39

Martin007 Helemaal eens. Het CDA had Lubbers een keiharde bezuiniger op de armste. de afbraak begon met hem. Balkenden moet als oorlogsmisdadiger samen met Blair en Bush voor het tribunaal. Haatsma Buma was het dieptepunt.

C@io1
C@io115 jul. 2020 - 0:19

Ik wel : (

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 jul. 2020 - 21:14

“Het is nu eenmaal zo dat je niet louter op basis van een religie een heldere politieke partij kan bouwen.” Ik denk dat Jezus met z’n ideeën de sp vandaag de dag voor lul had gezet, ik zeg wel eens tegen evangelicals in de VS, als Jezus vandaag geleefd had hadden jullie hem op z’n minst in de bak gegooid wegens communistische ideeën.

Bouwman2
Bouwman214 jul. 2020 - 12:55

Zeker, het CDA is als een virus, telkens komt het gemuteerd weer terug. Bijna dacht men: godlof, hij is weg, gaat er weer een zijdeur open en dan staat ie er weer. Het lijkt precies een klucht van Geoges Feydeau. uit la belle époque. Tragisch, maar uiteraard volmondige excuses hiervoor..

Poeh, poeh
Poeh, poeh14 jul. 2020 - 12:42

Ja, ik ben van het CDA, en met deze column sterkt het de gedachte dat er behoorlijk werk aan de winkel is om iets van fatsoendenken bij sommigen onder de aandacht te brengen. En dat mag ook in PvdA of VVD-vorm zijn.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037114 jul. 2020 - 23:40

Het CDA en "fatsoen" is een anti these. Een omgekeerd pleonasme. Het vloekt.

harmmeijer
harmmeijer14 jul. 2020 - 12:30

Doet me hieraan denken: https://youtu.be/b3v_77kP6gg

2 Reacties
OlavM
OlavM14 jul. 2020 - 14:24

Inderdaad. Recht voor z'n raap, zoals we gewend waren van Koot en Bie. Vleesch noch visch, dat is het CDA altijd geweest.

Paul250371
Paul25037114 jul. 2020 - 23:44

"Even leek de macht een menselijk gezicht te krijgen maar de schijnheilige tronies zijn terug." Briljant. Het is een dieprechtse afbraakpartij.

I am Legion
I am Legion14 jul. 2020 - 12:24

Je mocht in een vrije samenleving naar haar aard altijd zaken samenhangend met een collectief aangehangen stelsel van overtuigingen hard satirisch aanvallen zoals in ons land algemeen en breed bedreven gebeurde aangejaagd door progressieven en liberalen met allerlei politieke stromingen en de christelijke kerk als geliefde slachtoffers. Religiekritiek, net als de vrije kritische en satirische opinie, mag van een toenemend deel van de ondanks dat zich nog steeds progressieven noemende bevolkingsdeel niet meer op straffe van de publieke schandpaal, een roep om ontslag, en verbanning. De weg naar een nieuwe dwingende moraal en intolerante hegemonie is ingeslagen.

2 Reacties
PietKlein
PietKlein14 jul. 2020 - 18:55

Ach nee, de PvdA heeft het CDA met haar eigen wapens verslagen en is daar vervolgens ook aan onderdoor gegaan; dat heeft met "religiekritiek" niets te maken. Iemand die denkt dat kritiek op het CDA gelijk staat met kritiek op het gristendom is wel heel erg ver achter gebleven. Het CDA heeft haar ideologische veren al 25 jaar vóór de PvdA afgeschud. Dat was nog in de tijd dat het communisme als de belangrijkste bedreiging voor de menselijke beschaving werd afgeschilderd

Paul250371
Paul25037114 jul. 2020 - 23:47

"Religiekritiek, net als de vrije kritische en satirische opinie, mag van een toenemend deel van de ondanks dat zich nog steeds progressieven noemende bevolkingsdeel niet meer op straffe van de publieke schandpaal, een roep om ontslag, en verbanning. De weg naar een nieuwe dwingende moraal en intolerante hegemonie is ingeslagen." Hoe lang hou jij deze onzin, dit ongelooflijk domrechts geframe nog in het spel? Geloven mensen dit gelul ook, buiten de rechtse stumpers? Je moet echt alles uit de kast halen om je rechtse mening te kunnen verantwoorden, wellicht te excuseren.

Sam V
Sam V14 jul. 2020 - 12:06

Het CDA heeft inderdaad weinig “smoel”. Dat is inherent aan zo’n partij in het echte midden van het politieke spectrum. Dat betekent ook dat bij regeringen vooral de standpunten van de wat uitgesprokenere partijen naar voren komen. Maar juist dat midden is van cruciaal belang voor een goede balans in de Nederlandse politiek. Dat dhr. Van Roosmalen dat niet inziet en deze partij en zijn stemmers wegzet als nietszeggende belegen provinciale draaikonten zegt vooral iets over dhr. Van Roosmalen. Een heer met zo’n verhaaltje vooral een heer zonder alternatief, zonder visie en zonder besef van het draaiende houden van een maatschappij.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037114 jul. 2020 - 23:50

Jouw CDA midden is er voor het grootkapitaal en om de daden van de extreem rechtse Israëlische regering te steunen. Kinderen in nood kunnen verrekken. Het zou een schande zijn als deze rechtse sloopkogelpartij tot het midden wordt beschouwd.