Joop

Marathonoverleg over landbouwakkoord geflopt, stikstofcrisis moddert voort

  •    •  
18-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1629 keer bekeken
  •  
ANP-469533924

Het is niet gelukt tot een landbouwakkoord te komen. Dat zei landbouwminister Piet Adema donderdagochtend na zo'n vierentwintig uur van besprekingen. Hij verwacht dat de komende weken nog "intensieve gesprekken" nodig zijn. "Er moet echt nog wat gebeuren." Land- en Tuinbouworganisatie Nederland LTO vindt dat het kabinet beter zijn best moet doen, boerenactiegroepen als Agractie willen de stekker compleet uit het voorgenomen akkoord trekken. Dat meldt ANP.

Volgens minister Adema moet er bijvoorbeeld over de financiering van de landschapsdiensten nog stevig onderhandeld worden. Dat geldt ook voor onder meer het perspectief voor jonge boeren en het mestbeleid. "We praten over hele grote thema's, die ingrijpend zijn voor de landbouwsector. Het gaat echt ergens over." Adema vindt zelf wel dat er "grote stappen" zijn gezet tijdens het urenlange overleg, maar gaf geen verdere toelichting wat die grote stappen dan inhouden.

Dat er nog geen overeenstemming is over het landbouwakkoord kan ook voor de Haagse politiek grote gevolgen hebben. CDA-leider Wopke Hoekstra kondigde al meermaals aan opnieuw te willen onderhandelen over de stikstofdeadline: het kabinet wil vasthouden aan 2030, maar dat is volgens Hoekstra niet te dragen. Maar voordat de CDA'er verder wil onderhandelen, moet er eerst een landbouwakkoord liggen. Hierdoor kan de onduidelijkheid over het stikstofbeleid langer voortduren.

LTO stelde eerder nog een ultimatum dat vorige week maandag afliep. Ondanks dit drukmiddel was de organisatie niet tevreden over de definitieve tekst van het onderhandelingsakkoord. De concepttekst werd afgewezen, omdat er "forse bijsturing" nodig was. Daarop besloten de betrokken partijen woensdag verder te praten. Dat werd een marathonoverleg waar ook premier Mark Rutte nog bij aanschoof. Ook de premier vond na afloop dat er "intensieve, goede gesprekken" zijn gevoerd, maar concludeerde dat er "nog veel werk aan de winkel" is. 

LTO
Volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zijn de hete hangijzers vooral nog de financiering van landschapsdiensten en agrarisch natuur- en landschapsbeheer, bescherming van boeren die door willen gaan, mest en grondgebondenheid en het proces rondom de zogeheten PAS-melders.

"Voor landschapsdiensten moet een verdienmodel voor boeren gemaakt worden waarmee ze perspectief krijgen", zegt Van der Tak in een toelichting. "En er moet bescherming komen op het punt van mest en grondgebondenheid zodat boeren niet iedere keer met rechtszaken geconfronteerd worden. Voor PAS-melders moet een oplossing komen", aldus de voorzitter. Dat zijn boeren die buiten hun schuld geen vergunning hebben.

Agractie
De boze boeren van Agractie zien het niet verrassend helemaal niet meer zitten. Agractie stapte eerder uit het overleg over het landbouwakkoord en zat niet bij dit overleg aan tafel. "Het landbouwakkoord was bedoeld voor perspectief en vertrouwen voor boeren. Maar inmiddels is het verworden tot een dwangbuis die boeren het perspectief ontneemt", aldus voorman Bart Kemp die ook laat weten: "Wat ons betreft; acuut stoppen met deze soap".

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

omaoeverloos
omaoeverloos19 mei 2023 - 13:59

Een accoord sluiten met de Ruttekliek, je moet maar durven.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2023 - 14:19

Doormodderen lijkt mij ook heel onverstandig.

omaoeverloos
omaoeverloos19 mei 2023 - 14:28

Ik denk dat het accoord neer gaat komen op doormodderen. Daar heeft idd niemand iets aan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2023 - 10:20

Doormodderen wordt het ....

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2023 - 9:39

Natuur en landschapsbeheer. Ach gut Bleker zit er ook bij. Die weet wel hoe je daar munt uit moet slaan. Adema (CU he, ook hun kiezers) is veel te veel op de hand van de boeren i.p.v. het klimaat. Die man gaat het verschil niet maken tenzij totaal in de verkeerde richting. Dan zijn we in de aap gelogeerd, kopen een dure kat in de zak. Veel geblaat en weinig wol. Ik maak me oprecht zorgen. BBB is LTO en agractie, en zijn twee, wat zeg ik, drie handen op een buik tezamen met souffleur Caroline. Dan worden er natuurlijk nog heel wat geitenpaadjes ingebouwd. Daar zijn de boeren en Rutte weer gek op en zeer bedreven in. ( Zie Shell) Als ze het dan over Remkes hebben, dan vergeten ze constant een ding. Want waar zijn die 100 uitgekochte boeren in het EERSTE jaar gebleven? Doodgezwegen door Boer, Adema, en Van der Wal.. En dat alles onder het oog van God zelf, het CDA, die dreigt met een natuurramp.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2023 - 14:10

Bleker & subsidies, een ongelukkige combinatie https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/bleker-hielp-groningse-boeren-aan-flinke-subsidie

Kuifje3
Kuifje319 mei 2023 - 9:08

Nog hooguit twee jaar en dan is Rutte/Kaag vertrokken. Daarna kan er weer zonder de achterliggende gifgroene nachtmerrie van VVD66 serieus en met respect voor elkaars meningen worden nagedacht over hoe we verder moeten.

Martin van der Linde
Martin van der Linde18 mei 2023 - 18:53

Ik lees net dat tweederde van de boeren ontkent dat er in Nederland problemen zijn met stikstof of met watervervuiling. En als ze er wel zijn dan willen ze meer geld en dat de consument voor de kosten op draait. Is dit een gevalletje van ziende blind of ongeneselijke cognitieve dissonantie. Ik krijg er sterke Trumpiaanse associaties bij. Het toont aan dat de boeren maar een ding willen hun huid zo duur mogelijk verkopen. De afkoopsommen verdubbelen evenals de melkprijs. Let maar op, binnenkort in uw supermarkt. Ze willen geen akkoord, ze willen oorlog. En het kabinet, net als Remkes, heeft zich een oor aan laten naaien door serieus met de boeren in gesprek te gaan en niet meteen - na 40 jaar - over te gaan tot dwangmaatregelen. Nu nemen de boeren alle ruimte die ze gekregen hebben en schroeven ze hun eisen tot onmogelijke hoogten op. Ze hebben tenslotte niets te verliezen en weten dat het kabinet door de rechters terug wordt gestuurd als er geen verlaging van stikstofuitstoot gerealiseerd wordt. Adema heeft van de Tak veel te veel ruimte gegeven en zichzelf schaakmat gezet. Hoe nu verder? Overleg afblazen, zeggen dat de boeren hun kans hebben gehad maar die niet gepakt hebben en over gaan tot aanpakken van de piekbelasters. Zonder pardon. Moet je eens kijken hoe snel ze dan weer om de tafel willen.

6 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde18 mei 2023 - 20:22

Nu ik dit zo lees wordt het me ineens duidelijk. Ze willen het kabinet laten vallen, kijken hoe veel pijn Hoekstra kan verdragen en dan in de hype BBB een run op de zetels laten doen. Alles moet wijken voor de graaizucht van de boeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2023 - 21:13

Dan maar Deense melk.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 mei 2023 - 7:59

Ikhou het wel bij Nederlandse zuivel- en vleesproducten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2023 - 9:55

Het is niet meer dan een klucht!

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2023 - 10:44

Als het babinet moet vallen voor de BBB uiteenvalt is er haast bij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2023 - 11:11

kabinet

Martin van der Linde
Martin van der Linde18 mei 2023 - 18:23

Boeren moeten minder maaien, hagen, struiken en sloten met rust laten, want ze gaan aan natuurbehoud doen. En willen daar natuurlijk wel voor betaald worden. Niets doen kost tenslotte ook geld, wat denken die stadjers wel niet?

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos19 mei 2023 - 14:23

Boeren moeten aan behoud van het cultuurlandschap gaan doen en daar gaat een enorme hoeveelheid werk inzitten: plaggen, maaien, hooien, kappen, knotten, snoeien, laten begrazen en soms met zwaar materieel de gehele boel herinrichten. Ja, "natuur"beheer in Nederland is zwaar werk en als de boel dan eindelijk klaar is komt er een woonwijk, industrieterrein, vakantiepark of (snel)weg. Vinden die stadjers mooi.

guy yacobi
guy yacobi18 mei 2023 - 18:11

ze hebben een mooie show van 24 uur opgevoerd, ze hadden er een slapeloze nacht voor over om dit dossier te rekkkkken en te rekkkkkkkken tot de rekkkkkkkkk er helemaal uit is

Goossen2
Goossen218 mei 2023 - 12:26

Heidelandschap en zandvlakten zijn cultuurlandschappen ontstaan door industrie. Net als dennenbossen voor de mijnbouw werden gekweekt.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2023 - 17:03

Daar staat dan weer tegenover dat het Drenthse landschap met bossen heidevelden & kleinschalige landbouw en veeteelt meer dan 1000 jaar stabiel en zeer soortenrijk was tot de heidemij en staatsbosbeheer er hun verwoestende werk deden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans318 mei 2023 - 20:35

@DeFoe U maakt goed duidelijk waar u staat. Dat 'verwoestende werk' maakte wel een eind aan de armoede aldaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2023 - 10:47

De mijnbouwbossen zijn allang obsoleet en de armoede kan het beste worden bestreden met scholing.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2023 - 11:22

PS in de 19de eeuw en begin 20ste eeuw nam de armoede in Drenthe juist ongekend toe. Heideontginnen was een vorm van werkverschaffing die steeds grotesquere vormen aannam.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans320 mei 2023 - 7:37

@Defoe Zie https://www.geheugenvandrenthe.nl/drenthe-geschiedenis-1550-1800. Wat u 'verwoestend' noemt, noem ik 'zegenrijk'. De industriële revolutie heeft welvaart gebracht. Op basis van fossiele energie. De nadelen kun je niet bestrijden met nostalgie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2023 - 14:52

[De industriële revolutie heeft welvaart gebracht] Niet overal. Ga ook eens kijken in de Midlands naar de post-industriële armoede. Ook nu kennen delen van Drenthe armoede. Daar zijn nog steeds veel laaggeschoolden die moeilijk aan werk komen.

PVDB2
PVDB218 mei 2023 - 12:05

Dat belangengroepen bij elkaar komen op ieders gebied is mooi en kan er door overleg een akkoord ontstaan. Waar dan ieder zijn krabbel onder kan zetten. En zich dan aan moet gaan houden. Helaas wordt in de politiek dat wel eens niet gedaan. Je zal als landbouw en veeteelt moeten veranderen. Minder pesticide en mest gebruik. Door een te grote veestapel krijg je meer mest, meer stikstof, ammoniak. Je zal moeten minderen. De beste oplossing is minder vee. Koeien, varkens, kippen. Veranderingen in maatschappij, technologie of economie hebben altijd tot vermindering en verandering geleid op bepaalde beroepen en bedrijfstakken. Sommige beroepen gingen weg en zullen weggaan, sommige komen ervoor in hun plaats. Je kunnen aanpassen aan veranderde omstandigheden is dan noodzakelijk om te “overleven”. Als je dat niet kan of wil en het ex aequo wil behouden sta je stil. Uit politiek electoraal korte termijn denken, winst denken en opportunistisch denken zal men op termijn alleen maar in grotere problemen komen. Ook economisch. Voor de landbouwer is ook een zaak aan verandering te doen. Vaak nog conservatief, soms nog gelovig. Maar zich eens écht in de natuur en klimaat ging interesseren. Wat het geheel meer in balans zou brengen. Zoals sommige dat al doen en zonder dierlijk mest en pesticides al groentes telen nop hun land. Geen monocultuur maar permacultuur. Minder export, natuurlijker gebruik van grond. Minder kieskeurigheid van de consument, waarde voor een echt natuurproduct.

13 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 15:20

'Maar zich eens écht in de natuur en klimaat ging interesseren. Wat het geheel meer in balans zou brengen. Zoals sommige dat al doen en zonder dierlijk mest en pesticides al groentes telen nop hun land. ' Met deze bevolkingsdichtheid + bevolkingsgroei s dat een illusie. Bovendien zijn er maar weinig mensen die zin hebben om nog meer voor hun eten te betalen, want dat is het logische gevolg van zonder mest en pesticide groentes; je hebt meer oppervlakte nodig en er is minder opbrengst. 'Minder kieskeurigheid van de consument, waarde voor een echt natuurproduct.' De consument denkt met zijn portemonnee.

r v b
r v b18 mei 2023 - 16:50

@GP: de boer ook. En de boer is vaker dan gemiddeld miljonair.

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 18:09

@rvb 'En de boer is vaker dan gemiddeld miljonair.' Omdat de boer investeert in materieel zoals een melkrobot of een trekker en vaak een grote lap grond heeft. Dat geld heeft de boer niet op zijn bankrekening staan maar dat zit in spullen. Begrijp je dat?

oproerkraaier
oproerkraaier18 mei 2023 - 20:22

geen probleem, hij is dus miljonair, begrijpt u dat? Uitkopen die hap voor een maatschappelijk sociale prijs.

MG1968-2
MG1968-218 mei 2023 - 21:16

Ja. Iedereen begrijpt dat 'de' boer denkt met zijn beurs. Waarom dacht jij @gp dat dat ook maar iemand ontgaan zou zijn?

Kuifje3
Kuifje319 mei 2023 - 9:20

@RVB: boeren hebben gemiddeld 1,2 miljoen schuld en daar komt nog een gemiddelde schuld bij de belastingdienst van pakweg 8 ton bij. Boeren verdienen tussen de €1.700 en €6.000 per maand bruto. Daarvoor werken vaak alle gezinsleden mee. Ja op papier zijn veel boeren miljonair door de waarde van hun materiaal en grond. Dat is natuurlijk een papieren waarde. Nog iets: Zoek eens naar zelfmoordcijfers onder boeren. Ik wist al dat dit hoog was, maar van 2013 tot 2021 waren dat 100.000 gevallen. De laatste twee jaar zijn die cijfers vermoedelijk niet omlaag gegaan. Goh wat hebben ze het geweldig he?

Gerygrr
Gerygrr19 mei 2023 - 13:13

Uitkopen? Daar gaan ze dusover ruziën. Krijg je de waarde van de schuld aan de bank ofkrijg jeje dagwaarde? Of je speelt quitte of verliest.

Folkward
Folkward19 mei 2023 - 14:52

@Kuifje3 Ik hoop dat je geen beroep uitoefent met cijfers of statistieken. "Zoek eens naar zelfmoordcijfers onder boeren. Ik wist al dat dit hoog was, maar van 2013 tot 2021 waren dat 100.000 gevallen." Met een boerenbestand van 52100, zou dat betekenen dat jaarlijks 1 op de 4 boeren (25%) zelfmoord pleegt. In werkelijkheid is dat 11,6 per 100.000 (0.0116%), oftewel rond 48 personen gedurende die jaren. Qua beroepsgroep één van de hoogste, maar geen 100.000. Neem het me dan niet kwalijk als ik je andere cijfers met een berg zout neem. En dat gedoe over 'papieren waarde', alsof het niet echt is, is pure onzin. Zoiets werd ook gezegd over Elon Musk, dat hij eigenlijk niet zo rijk was, dat het 'vast' zat. Inmiddels is hij eigenaar van Twitter. Als je met dergelijke niet-liquide middelen hetzelfde kunt doen als met 'echt' contant geld, dan is het net zo echt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 mei 2023 - 15:21

Als we het dan toch over geld hebben, Adema denkt aan 7 miljard om de boeren tegemoet te komen. Niet om ze uit te kopen maar ter ondersteuning van de bedrijfsvoering. Om technologische innovatie aan te schaffen om de boel schoon te houden. Hopelijk lezen ze dit keer de handleiding hoe een en ander werkt. Daarnaast willen ze jaarlijks 8 ton voor hun natuurcorvee. Al met al is dat 5 miljoen per veehouder. En als het allemaal het hoog gegrepen is voor ze krijgen ze 120% van de bedrijfswaarde om vervolgens als miljonairs in Spanje te gaan wonen. Allemaal van ons geld. Van het geld dat we hiermee over de balk gooien kunnen de minima in Nederland 14 jaar gratis boodschappen doen. Ik heb het uitgerekend. Laat dit eens op je inwerken. Moeten we dit normaal vinden? Laat dit niet zien dat de boeren een stel verwaande en verwende asocialen zijn?

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 mei 2023 - 9:58

En voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over alle boeren maar over de onderhandelaars.

Kuifje3
Kuifje320 mei 2023 - 12:46

@Folkward: de cijfers zuig ik niet uit mijn duim. Het zijn overigens niet uitsluitend boeren zelf, maar ze hebben gezinnen, werknemers enzovoorts. De cijfers kan je eenvoudig verifiëren door te googelen op zelfmoordcijfers boeren. Ik schrok er trouwens wel van. In de kamer is vaker gemeld dat de cijfers schrikbarend hoog waren, maar zo hoog had ik het ook niet verwacht.

Polarisario
Polarisario20 mei 2023 - 13:08

@Kuif: ik heb even gegoogled op de zelfmoordcijfers. Je zit er fors naast. Het is 17,4 op 100.000. Dus dat is even wat anders. Overigens is dat nog steeds schrikbarend hoog en zitten boeren in de top-3 van groepen met de hoogste zelfmoordcijfers.

Kuifje3
Kuifje328 mei 2023 - 9:51

Oeps… jullie hebben gelijk. Ik had de zelfmoordcijfers zelfs opgezocht, maar mijn leesvaardigheid schiet flink tekort hier. Excuus! Pool en Folk hebben helemaal gelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2023 - 11:44

Op de achtergrond souffleert Caroline van der Plas van BBB (feitelijk in naam van de LTO) de boeren. Voor mij mag die B van burgers wel wegblijven. Ik maak me grote zorgen dat ze weer teveel toegeven aan de boeren, aan Agractie, die hun huid heel duur willen verkopen, en er van een gedegen klimaat en milieubeleid weer helemaal niets terechtkomt. Boeren voelen zich meer dan burgers en zijn zakenlieden pur sang. Voor hen bestaat er geen algemeen belang, de enkele goeden niet te na gesproken. Opeenvolgende kabinetten knippen en buigen voor hen. Het is nooit anders geweest. Op de achtergrond de dreiging van het CDA ( uit puur electorale belangen) de stekker eruit te trekken. Het zou eens anders zijn.

5 Reacties
Jozias2
Jozias218 mei 2023 - 13:36

@minoes Agractie zit niet aan in dit overleg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2023 - 17:09

Agractie wordt gefinancieerd door de veevoerindustrie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2023 - 17:12

De veevoerindustrie is vnl gebaat met vergroting van de veestapel.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans318 mei 2023 - 20:38

Wat stelt de agrarische sector electoraal nu eigenlijk voor? Het is geen 1950 meer.

Polarisario
Polarisario20 mei 2023 - 13:14

@Daniëlle: Ook al zou je gelijk hebben dan nog. Er is een link tussen KOZP en Bij1, tussen Urgenda en GL, tussen Greenpeace en PvdA/GL, tussen Wakker Dier en PvdD. Tussen de kerk en SGP/CU/CDA. Allemaal hele normale zaken. Soms is de link wat inniger dan in andere gevallen, maar er is niets illegaals of fouts aan zoiets.

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 10:18

Het zou mooi zijn als het CDA de stekker uit dit kabinet trekt, dan zijn we van D66 af en zou Caroline van der Plas wel eens de eerste vrouwelijke premier kunnen worden 🤣

17 Reacties
LaBou
LaBou 18 mei 2023 - 11:28

En dan belanden we van het ene op het andere moment in het aardse paradijs. Groningen opgelost, kindertoeslag opgelost, het onderwijs en de zorg worden met onmiddellijke ingang weer de beste van de wereld. Want die kerowlain, die kan echt toveren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2023 - 11:46

Geen probleem Een rampscenario zul je bedoelen.

Satya
Satya18 mei 2023 - 12:50

Vanwaar heeft extreemrechts zo'n obsessie met geslacht en huidskleur?

PVDB2
PVDB218 mei 2023 - 12:57

Aan humor geen gebrek bij GP. Wat ook vaak uit zijn reacties blijkt. Maar voor realisme en feiten heeft hij niet zo veel aanleg voor. Volgens mij heeft er dan ook bij GP nooit een stekker ingezeten.

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 13:27

@labou Zeg je nu indirect dat jij een fan bent van het huidige kabinet?

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 15:23

@PVDB2 ' Maar voor realisme en feiten heeft hij niet zo veel aanleg voor. Volgens mij heeft er dan ook bij GP nooit een stekker ingezeten. ' Beetje zure jij-bak. Ik zou eens naar de peilingen kijken, maar dat is waarschijnlijk niet beter voor je humeur.

oproerkraaier
oproerkraaier18 mei 2023 - 15:43

Satya, dat is puur gehuigel.

Adaestuo
Adaestuo18 mei 2023 - 16:53

@GeenProbleem "Zeg je nu indirect dat jij een fan bent van het huidige kabinet?" Je toch al bijster weinig voorstellende leesvaardigheid neemt met de dag meer af, trolletje.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2023 - 17:13

Minoes milieurampen zijn aan de orde van de dag tegenwoordig

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 18:10

@adestuo Neem nog een glas azijn.

oproerkraaier
oproerkraaier18 mei 2023 - 19:12

ik heb 1000 keer liever D66 dan de BBB.

LaBou
LaBou 18 mei 2023 - 21:04

Op één of andere manier is mijn eerste reactie in een zwart gat verdwenen maar het antwoord van aduestuo komt eigenlijk op hetzelfde neer.

MG1968-2
MG1968-218 mei 2023 - 21:19

@gp Zelfs azijn doet te weinig tegen jou verzoute kijk op de werkelijkheid. En het geeft je niet eens te denken.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mei 2023 - 10:09

@Labou Ik zie het huidige kabinet de problemen die jij noemt in ieder geval niet oplossen..

GeenProbleem
GeenProbleem19 mei 2023 - 10:10

@MG1968 'Zelfs azijn doet te weinig tegen jou verzoute kijk op de werkelijkheid.' Iedereen is gek, behalve ik!

LaBou
LaBou 19 mei 2023 - 16:08

"Ik zie het huidige kabinet de problemen die jij noemt in ieder geval niet oplossen.." Nou zou grootprobleem eigenlijk deze opmerking moeten laten volgen met harde bewijzen dat zijn favoriet kerowlain dat wel kan maar dat is hij dan weer vergeten. En daarmee is zijn reactie meteen ook van nul en generlei waarde.

Toppie toppie
Toppie toppie20 mei 2023 - 8:30

Labou, jij geeft zelf nagenoeg nooit een linkje. Vaststaat dat dit kabinet het niet kan oplossen. Of heb je een linkje van wel? Of heb je iets tegen Caroline omdat zij tentenkamp niet humaan vindt en jij dat die mensen gewoon lekker gratis aan het kamperen zijn.

Jan Man
Jan Man18 mei 2023 - 9:55

Ze moeten gaan kruipen voor de boeren. En dat gaan ze waarschijnlijk nog doen ook.

MG1968-2
MG1968-218 mei 2023 - 9:35

"Wat ons betreft; acuut stoppen met deze soap" Mee eens. Degene die dacht dat de oproep van de boeren om 'meegenomen' te worden de belofte tot 'constructief meedenken' inhield wisten natuurlijk zelf ergens ook wel dat deze normale manier van overleg niet tot het handelingskader van de boer behoort. Of ze hebben de afgelopen 40 jaar in afzondering geleefd. Als dat wat binnen een bedrijfstak ter discussie staat bij alles en iedereen behalve bij de bedrijfstak zelf is die bedrijfstak zelf géén logische gesprekspartner en dient de politiek eigenstandig de keuzes te maken. Zeker als er een historie van traineren, niet meewerken en misleiding aan voorafgaat en de status-quo bereid is te bevechten middels geweld. Lucratieve verdienmodellen die (ook en/of vooral) schade aan de wereld berokkenen worden niet door degene die deze modellen hanteren aan de kant gezet. Of dit nou bankiers zien, inbrekers, zorgondernemers, mensenhandelaren, motivatoren, boeren of gebakkenluchtverkopers zijn... de samenleving heeft de grenzen te bepalen en niet de profiteurs zelf.

23 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 10:17

Echt, boeren in het zelfde rijtje wegzetten als inbrekers en mensenhandelaren.. wat een gotspe. En morgen wel weer naar de supermarkt om eten te in te slaan..

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 11:05

*eten in te slaan

MG1968-2
MG1968-218 mei 2023 - 11:12

@GeenProbleem "En morgen wel weer naar de supermarkt om eten te in te slaan." Ook. "Echt, boeren in het zelfde rijtje wegzetten als inbrekers en mensenhandelaren.. wat een gotspe." Dus als ik die twee uit dat rijtje weghaal en vervang door makelaars en de wapenindustrie ben je het wel met me eens. Goed om te weten. De relevante overeenkomst is natuurlijk dat deze partijen niet automatisch gesprekspartner zijn bij het bepalen van grenzen en dat komt door de opstelling die deze partijen kiezen. En dat neemt niet weg dat de goeden onder de kwaden te leiden hebben. Dat besef ik ook wel.

LaBou
LaBou 18 mei 2023 - 11:30

"En morgen wel weer naar de supermarkt om eten te in te slaan.." Op heel veel van die produkten staat "afkomstig uit niet-eu landen".

r v b
r v b18 mei 2023 - 11:46

Boeren veroorzaken veel meer schade dan inbrekers, die vergelijking is inderdaad niet terecht. De vergelijking met mensensmokkelaars gaat wel op, zowel boeren als mensensmokkelaars veroorzaken veel doden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout18 mei 2023 - 12:44

De Geep: `En morgen wel weer naar de supermarkt om eten te in te slaan.' De naïeve kleinburger moet de banale leugen geloven, dat ze het winstgeboerte dánkbaar moeten zijn, voor hun inspanningen de schappen van de kruidenier te vullen. In werkelijkheid teert het op de zak van de EU middels megasubsidies, alsmede op bonusbijdragen van het industrieel-agrarisch conglomeraat.

Satya
Satya18 mei 2023 - 12:58

"Verder moet er veel meer worden ingezet in het beëindigen en voorkomen van oorlogen en het wegwerken van honger en armoede in de hele wereld, want dat is de oorzaak van de asielstroom." Ik zie weinig verschil tussen jou en inbrekers of mensensmokkelaars, je hebt geen probleem met uitbuiting wat gelijk staat aan diefstal en net als mensensmokkelaars geef je helemaal niets om het leven van anderen. https://youtu.be/ksguNraZXtY

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 13:29

@labou 'Op heel veel van die produkten staat "afkomstig uit niet-eu landen".' En als je een beetje wereldwijs bent weet je dat Nederlandse boeren zo'n beetje de meest efficiënte en schoonste boeren ter wereld zijn.

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 13:30

@RVB 'Boeren veroorzaken veel meer schade dan inbrekers, die vergelijking is inderdaad niet terecht. De vergelijking met mensensmokkelaars gaat wel op, zowel boeren als mensensmokkelaars veroorzaken veel doden.' Ook RVB gaat morgen gewoon weer naar de supermarkt om eten te kopen. Echt, wat een domme onderbuik retoriek.

Karingin
Karingin18 mei 2023 - 14:31

Nounounou kiddies, het gaat wel weer heel erg van dik hout zaagt men planken. Ik vind hier de regering toch de hoogst verantwoordelijke is, en de industrie die de keten beheerst . Ik heb geen begrip voor dreigboeren, maar ik snap best dat die hele groep in een onmogelijke positie zit. Het wrange is, is dat dat inclusief bio-boeren is

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 15:25

@karingin 'Het wrange is, is dat dat inclusief bio-boeren is' Biologisch eten is duurder omdat er meer oppervlakte nodig is en er minder opbrengst is omdat ze minder kunstmest gebruiken en geen pesticides. De consument wil helemaal geen 1,29 voor een biologische komkommer betalen als je precies dezelfde niet-biologische komkommer voor 0,59 kunt kopen.

GeenProbleem
GeenProbleem18 mei 2023 - 18:32

@MG1968 'Dus als ik die twee uit dat rijtje weghaal en vervang door makelaars en de wapenindustrie ben je het wel met me eens. Goed om te weten.' Dat jij de boeren in dat rijtje schaart zegt meer over jouw verwrongen wereldbeeld dan over mij.

MG1968-2
MG1968-218 mei 2023 - 20:09

@geenprobleem Wat je wil vent. Ik ben het probleem in jouw wereld. Die spiegel van je moreel tekort. Je hebt niet eens dpor gehad dat ik je met open vragen heb uitgedaagd dat tekort te corrigeren. Je ziet in oa in dit onderwerp hoe je dat in ogen van anderen gelukt is. Niet. Mijn idee.

LaBou
LaBou 18 mei 2023 - 21:07

"En als je een beetje wereldwijs bent weet je dat Nederlandse boeren zo'n beetje de meest efficiënte en schoonste boeren ter wereld zijn." Ah, dus daarom bungelt Nederland ergens onderaan als zo'n beetje het vieste jongetje in de klas. Grootprobleem verdonkeremaant gewoon overbemesting, overvloedig gif spuiten en wat dies meer zij.

MG1968-2
MG1968-218 mei 2023 - 21:21

Geen probleems verdediging is dat mensen eten. Applaus. Wat een inzicht.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend18 mei 2023 - 22:44

De vergelijking van die mafkees uit 1968 met inbrekers en mensenhandelaren slaat nergens op en verdiend een aangifte vanwege smaad. Meest lullige is dat dit soort subjecten als “onze” Nederlandse landbouwproducten door alle eisen duurder worden de goedkope buitenlandse producten gaat kopen die het milieu veel meer belasten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2023 - 10:10

Karingin Ik wil niet veel zeggen maar er hebben veel boeren in de politiek gezeten zowel in de TK voor het CDA als in de provincies en waterschappen. Zij hebben nooit moeite gehad met geitenpaadjes inbouwen en het eigen voordeel te nemen., foute vergunningen af te geven. Zij wisten wel degelijk waar ze mee bezig waren. Ook t.o.v elkaar zijn het overigens geen lieve jongens. Mijn hart gaat uit naar de bio-boeren, boeren die de stap al uit zichzelf gezet hebben omdat ze zagen dat dat goed was. Boeren die hun dieren niet gebruikten cq. misbruikten als een industrieel product met maximale opbrengst, uitgeknepen, gemergelde dieren in stallen, tot de laatste druppel uitgeperst.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mei 2023 - 10:11

@MG1968 ' Ik ben het probleem in jouw wereld. Die spiegel van je moreel tekort. Je hebt niet eens dpor gehad dat ik je met open vragen heb uitgedaagd dat tekort te corrigeren. Je ziet in oa in dit onderwerp hoe je dat in ogen van anderen gelukt is. Niet. ' Je bent helemaal niemand.

MG1968-2
MG1968-219 mei 2023 - 10:29

@hoofdschuddend Als je niet leest weet je ook niet wat er vergeleken wordt. ‘Het milieu meer belasten’ Daar heb jij je nog nooit om bekommerd.

Toppie toppie
Toppie toppie19 mei 2023 - 12:05

Labou: lees even dit artikel dan weet je hoe het zit: “ Per kilo landbouwproduct is de Nederlandse agrarische sector namelijk relatief de schoonste van alle landen in de wereld” https://www.agro-chemie.nl/nieuws/nederland-stoot-4x-meer-stikstof-uit-dan-gemiddeld-in-de-eu/ We hebben alleen heel veel boeren. In Duitsland, Polen, Frankrijk etc zijn de individuele boeren veel vervuilender. Gelukkig is daar de concentratie boeren lager. Daarom is het beter dat Nederlandse boeren voor andere landen produceren dan dat boeren dat doen die veel vervuilender zijn. Snap je het?

MG1968-2
MG1968-219 mei 2023 - 13:30

@geenprobleem ‘Niemand’ Inderdaad hoe jij in de wereld staat.

LaBou
LaBou 19 mei 2023 - 16:14

Wiewatwaar heeft bijzonder weinig leervermogen. Lees nou eens je eigen linkjes en probeer iets te vinden uit een onafhankelijke bron. Je citeert nu de slager die zijn eigen vlees keurt. Dat is helemaal niet zo mooi van je.

Toppie toppie
Toppie toppie20 mei 2023 - 8:20

Labou: https://nos.nl/artikel/2185922-nederlandse-boeren-hebben-laagste-milieu-impact-ter-wereld En zo zijn er nog veel meer. Een Poolse of Franse boer geeft veel meer uitstoot. Echter. Omdat die landen veel meer ruimte hebben, is het per hectare minder. Echter de Nederlandse boeren zijn efficiënter. Jij hanteert een rechts standpunt. De mensen in Bloemendaal met 7 schoorstenen kunnen ook roepen hoe weinig luchtvervuiling ze hebben gemeten naar hun landgoedoppervlakte. Veel minder dan de mensen met 1 schoorsteen op een postzegel. Ja, nogal logisch als je de uitstoot verdeeld over oppervlakte. Begrijp je het nu?

Mathijsco
Mathijsco18 mei 2023 - 9:32

Ik geef dat Agractie groot gelijk. Waarom nog onderhandelen met een regering in haar laatste dagen en een diens vertegenwoordiger (CDA'er van der Tak) die je gedwongen willen onteigenen en 'decimeren' ? Ik had ze vierkant uitgelachen!

2 Reacties
Sonic2
Sonic218 mei 2023 - 11:44

Hoezo is deze regering in haar laatste dagen? Geef gewoon eerlijk aan dat je aan wensdenken doet. Net als veel andere hier. Ik lees overal voor wensdenken. Eerst zou de regering vallen over alle parlementaire enquetes. Of over de uitspraken van Hoekstra. Een paar maanden geleden zou het vallen over 2030. Zelfs Tjeerd de Groot laat dat nu los. Over een paar weken is er al weer reces. Dus dat deze coalitie in ieder geval tot na de zomer niet valt, lijkt me logisch. Helemaal niemand in de coalitie heeft belang bij een val van het kabinet. Je hele betoog stoelt op de wens dat het kabinet valt. En daar stoel je je betoog op

Kuifje3
Kuifje320 mei 2023 - 12:55

@Sonic: Je hebt kennelijk het laatste jaar onder een steen geleefd. Natuurlijk hoop jij dat jouw VVD aan de macht blijft, maar intussen knettert het steeds meer. De steun in de eerste kamer is nog maar een kwart en het CDA staat steeds vaker loodrecht tegenover D66. Openlijk wordt getwijfeld aan de verstandelijke vermogens van Tjeerd de Groot en de financiële puinhopen van het beleid worden steeds zichtbaarder. Je moet je trouwens diep schamen dat je dit wanbeleid steeds opnieuw weer openlijk steunt. Het wordt tijd dat je eens je excuses aan gaat bieden voor jouw steun.