Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Maori's willen af van koloniale naam Nieuw-Zeeland

  •  
14-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
403 keer bekeken
  •  
50382807878_cb29084bff_o

© cc-foto: Danny de Hek https://flic.kr/p/2jLa4tm

Māori’s willen de naam van het land Nieuw-Zeeland officieel terugdopen naar Aotearoa, de oorspronkelijke naam van het land. De Māori-partij Te Pati Māori, die twee zetels heeft in het 120 leden tellende parlement, is een petitie gestart om de naamsverandering voor elkaar te krijgen. Het is 49 jaar geleden dat Māori, ook wel te reo (de taal) geheten, tot een van de officiële talen werd uitgeroepen.
Geen video? Klik hier.
In de taal van de Māori betekent Aotearoa “het land van de lange witte wolk”. Veel Nieuw-Zeelanders gebruiken die naam al als alternatief. Aotearoa kreeg van cartografen de naam Nieuw-Zeeland pas nadat Abel Tasman en zijn bemanning in 1642 in opdracht van de VOC als eerste Westerlingen het eiland hadden betreden.
"“Het is meer dan tijd dat Te Reo Māori zijn rechtmatige plaats terugkrijgt als de eerste en officiële taal van dit land”, zeggen partijleiders Rawiri Waititi en Debbie Ngarewa-Packer in een verklaring bij de lancering van de petitie. “Wij zijn een Polynesisch eiland, wij zijn Aotearoa. Nieuw-Zeeland is een Nederlandse naam. Zelfs de Nederlanders hebben hun naam veranderd, van Holland naar Nederland, in hemelsnaam.”"
Dat laatste klopt niet helemaal. Nederland heette indertijd Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waarvan Holland er een was.
De petitie pleit er ook voor alle namen van steden en plaats terug te veranderen naar de oorspronkelijke benamingen. De maatregel is ook bedoeld om te voorkomen dat de taal Te Reo Māori uitsterft. Nog maar 20 procent van de bevolking spreekt de oorspronkelijke taal.
Premier Jacinda Ardern verklaarde vorig jaar dat ze het positief vindt dat Aotearoa steeds vaker gebruikt wordt als naam van het land. Rechtse partijen zijn – hoe verrassend – tegenstander van enige verandering. Een van de parlementsleden van de conservatieve National wil zelfs dat het ambtenaren verboden wordt de naam Aotearoa te gebruiken.
Geen video? Klik hier.
cc-foto: Danny de Hek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

dirk den boer
dirk den boer15 sep. 2021 - 22:28

Hele mooie is natuurlijk die van Thomas Sankara, president van Opper Volta, die de naam van zijn land veranderde in Burkina Fasso, betekent zoveel als prachtig volk. Maar ja, die was de baas daar, en dan is dat makkelijker in te voeren. In Congo werd die verandering in Zaire door de volgende president weer teruggedraaid, net zoals in Rusland dus van voor en na de sovjet periode. Het is me toch wat.....heeft ook allemaal iets komisch natuurlijk..

Langbroek2
Langbroek215 sep. 2021 - 10:01

Aotearoa was nooit de officiele naam voor Nieuw Zeeland voor de Maories. Met Aotearoa werd door sommige iwis alleen het Noorder eiland bedoeld. Dat heel Nieuw Zeeland Aotearoa heet is er door de blanke colonisten geregeld. Er zijn hier heel wat Kiwis die vinden dat Nieuw Zeeland gemaorieseerd word de laatste jaren.

Libertain
Libertain15 sep. 2021 - 6:29

Best leuk voorstel. Sommige zijn begonnen met de koloniale standbeelden, gaat nu steeds verder op.

dirk den boer
dirk den boer14 sep. 2021 - 21:05

Suggesties voor NewYork? Los Angeles? Washington? In de US zijn natuurlijk al vrij veel namen van staten, steden, rivieren in een indiaanse naam, maar er blijft nog zoveel te doen daar. In Latijns America is het nog veel erger,Merida? Guanajuato? Guadalajara? Vergelijk ook de constante naamsverandering in Oost Europese steden. Ooit in Sibiu las ik op een riooldeksel Hermanstadt, ja dat was het ooit, maar alleen sinds de Zwaben daar massaal geimmigreerd waren natuurlijk. Niet alleen de geschiedenisboeken dienen herschreven, de aardrijksboeken evenzo.

6 Reacties
Karingin
Karingin15 sep. 2021 - 6:39

Dat gebeurt dan ook om de haverklap. Bekijk maar een wereldkaart van 50 jaar geleden, ziet er heul anders uit. Mensen vinden het fijn om hun tuintje een eigen naam te geven. Wat natuurlijk ook vaak gezeik oplevert, maar daarom mag je het er nog wel over hebben als het je aan ‘t hart gaat. In dit geval hebben die lui best een punt; zij waren er eerst en hebben nogal wat voor de kiezen gekregen. Nu de verhoudingen veranderd zijn is het niet zo gek dat ze met de vuist op tafel slaan

Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 7:31

dirk Door dat iets ooit Nieuw Amsterdan is geworden en ietwat later New York is, is de geschiedenis al her her her schreven. Geen idee dus, wat u wilt duidelijk maken maar we schrijven voortdurend geschiedenis - en ja ook 'her', natuurlijk - en laten we dat dan ook gewoon doen: Hier staan we, we kunnen niet anders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2021 - 9:15

New York dankt zijn naam aan een ouder York. Maar Haarlem -> Harlem, Breukelen -> Brooklyn en Staten Land -> Staten Island oa. zijn er nog. Wie er voet aan land zette gaf namen en soms bleven ze plakken. Smeerenburg bestaat ook nog steeds, als naam. Er woont niemand..

dirk den boer
dirk den boer15 sep. 2021 - 9:39

Van elementair belang hier is natuurlijk te beseffen dat dat hele idee van natie en staat pas betrekkelijk jong is, zeg vanaf 1700 begonnen Europese landen ermee (Duitsland pas eind 19de eeuw), en is bestendiiging sinds de dekolonisatie en oprichting van de VN (na ondergang VOLKERENBOND, let op termen hier). Horen die naties op westerse voet eigenlijk wel thuis in het Midden Oosten, Afrika, Latijns Amerika, Azie met India, Pakistan, Myanmar dat vroeger Birma was?? We zitten er nu wel mee opgescheept natuurlijk, Afghanistan omvatte vroeger heel pakistan en reikte tot aan de zee....Tijd voor nieuwe naam ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2021 - 11:48

Rijken en rijkjes met een centrale overheid "sort of" hebben altijd bestaan, ook voor de uitvinding van de moderne natiestaat. Gewoonlijk beperkte de overheid zijn bemoeienissen met de inwoners tot belastingheffing met het oog op financiering van het hof en een leger(tje).

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2021 - 12:18

Buthan had ooit een absolute monarch. Momenteel is het ook een parlementaire democratie. Ik krijg niet de indruk dat die hen is opgedrongen. Met zoiets als de vergadering van (mannelijke) stamhoofden als regeringsvorm hebben ze het hopelijk zelfs in Afganistan wel gehad.

Peter Colton
Peter Colton14 sep. 2021 - 20:37

Ik snap dit niet. De Maori's zijn toch vrij waar ze wonen te noemen hoe ze willen? Zoals in Nederland Randstedelingen wanneer ze willen over Holland te spreken, Friezen over Friesland, etc? In geen van de gevallen heeft een van deze volken het betreffende huidige land waar ze wonen collectief als staat in bezit gehad en horen ze dat ook niet exclusief te hebben.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman215 sep. 2021 - 6:55

Dat je het niet begrijt, kot omdat je accepteert dat er wijzigingen optreden naar mate de tijd vordert. Anderen accpteren dat juist niet. Ze grijpen terug omdat ze ontvreden zijn en vinden dat ze zijn achtergesteld. Dat ze ten onrechte uit het paradijs zijn geworpen. hen Ze menen dat vroeger alles beter was en dat de tijd moet worden teruggedraaid. Die mensen heb je in Rusland bijvoorbeeld. Die vinden dat het in Tsaristisch Rusland veel aangenamer was. Leve onze goede Tsaar.roepen ze dan. Anderen in Rusland hebben juist weer heimwee naar Stalin, die ze Vadertje noemen. Dus zie je weer keizerlijke symbolen en wordt er prijzend over Stalin gesproken. Terwijl het communisme van God los was, besefte W.W. Putin dat mensen vasthouden aan het besef dat er toch zingeving was, en dat de Russisch orthodoxe Kerk, die zingeving bezat. Je ziet hem dus zich bekruisen, en wie de kathedraal van de Verlisser wikl binnen gaan wordt dat gewoon toegestaan. Het is een kiene baas, die Putin. Hij geeft mensen wat ze willen, zodat ze hem herkiezen. Hij luistert naar ze. Dat fenomeen luisteren naar wat mensen willen is natuurlijk algemeen menselijk, je vindt het dus ook dicht bij huis. Er zijn zogenmaamde populisten die manipuleren. Ik ga geen namen noemen, want dan wordt het een verhaal zo lang. Onthoud maar dat het een zoektocht is naar de Vader en het verloren paradijs.

Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 15:02

Peter Maar wat snápt u nu niet? Dat het mogelijk is, dat iemand iets anders kan denken, dan dat ze van u mogen!

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2021 - 19:33

Het Te Reo Māori is ahw het Fries van Nieuw Zeeland. Het is even afwachten hoe de "revival" uitpakt. Van "taaldood" is sprake als een taal geen moedertaalsprekers meer heeft (Thomason, 2001). Ook niet-Māori tonen interesse en er is een versie van de Google homepage in Te Reo Māori. Wie weet is "taaldood" nog te voorkomen.

Greendutch
Greendutch14 sep. 2021 - 18:42

volkomen terecht dat eerste bewoners, overal ter wereld, hun rechten terug krijgen indien die afgenomen zijn en in ere hersteld worden met toevoeging van zoveel mogelijk herstel van oorspronkelijke omstandigheden. t.w. Indianen, in zuid Amerika en Afrika zijn nog een aantal oorspronkelijke bevolkingsgroepen, in Canada de Indigenous people, in China de Koerden, in Turkije/Syrie/Irak de Oeigoeren, Tibetanen, Bhutanen, in Japan zijn div. oude volkeren etc etc. daarbij moeten de 'Invaders' juist helpen. er is teveel leed aangedaan en cultuur afgenomen. Respectloos van landen en kerken.

6 Reacties
Jozias2
Jozias214 sep. 2021 - 19:31

De cultuur van de Maori is inderdaad veranderd maar tegelijkertijd leven de mensen overal ter wereld anders dan een paar honderd jaar geleden. Dingen evolueren in de loop der tijd. Overigens waren de Maori natuurlijk ook kolonisten, ze waren er alleen iets eerder. Het land Nederland heeft ook niet altijd zo bestaan en is vele malen veranderd met bezetters, andere namen, andere grenzen en een verandering van cultuur.

Winterdepressie
Winterdepressie14 sep. 2021 - 19:31

Vergeet de Frisi en de Camavi niet.....Ow en de Usipeti natuurlijk..

Karingin
Karingin15 sep. 2021 - 6:27

Klein verschilletje; natives in Angelsaksische landen werden tot voor zéér kort nog zeer ernstig onderdrukt - door de overheid hè. De eigen cultuur werd er gewoon uitgeramd, letterlijk…dus dat nog maar 20% de taal spreekt kun je daar rechtstreeks aan koppelen. Die cultuur is bewust kapot gemaakt, op gruwelijke wijze. Wat er nog van over is moet gekoesterd worden, daar hebben ze recht op. Nog wel meer ook. How can we sleep while their beds are burning…

Peter Colton
Peter Colton15 sep. 2021 - 9:30

@Greendutch Je bent aanhanger van het Nederland voor de Nederlanders-sentiment begrijp ik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2021 - 9:41

Soms zijn de "invaders" 3000 jaar geleden gearriveerd en gingen ze op in de plaatselijke bevolking, soms nog geen 10 jaar geleden. Alles op een hoop gooien is tamelijk zinloos.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2021 - 11:58

GD zal het wel "goed" bedoelen, maar zou zich moeten inlezen. Bhutan is niet "bezet" maar heeft wel te maken met immigratie vanuit Nepal. Zoveel zelfs dat er al sinds de jaren 60 pogingen worden gedaan die te beperken oa omdat de "integratie" te wensen overlaat!

Bouwman2
Bouwman214 sep. 2021 - 17:49

De Moordenaarsbaai heette natuurlijk niet zo. Die naam werd gegeven om reden van het feit dat Abel Tasman (1603 - 1659) nog niet eerder ontdekt land wilde zoeken. In opdracht van de VOC die haar zakendoen wilde uitbreiden. Zo kwam hij in 1642 terecht op Stateneiland. Vier matrozen van het schip de Zeehaen die aan land wilden gaan werden door de inheemse bevolking als de vijand gezienen meteen vermoord Daarom .maakte Tasman geschrokken dat ie weg kwam en voeren zijn scheepjes meteen weg, achtervolgd door de oorspronkelijken in hun snelle prauwen Tasman gaf de baai de naam Moordenaarsbaai en tekende dat op de kaarten die hij liet maken. De baai heet tegenwoordig geen moordenaarsbaai meer, maar Golden Bay, wat aangenamer klinkt. Nu zul je zeggen, dat Tasman provoceerde door onaangekondigd in nog ongekend gebied te verschijnen. Hij had daar immers niets te maken. En dat is zo. Maar had hij het niet gedaan, dan had niemand ooit gweten van het gebied dat nu Nieuw Zeeland heet. En dan was niemand daar ooit op vakantie gegaan. Dan was het gebied gewoon bezit van de oorspronkelijke bevolking gebleven. Maar ja, als iedeen thuis was gebleven was de klok stil gezet, en was het nog steeds 1600, het jaar van de slag bij Nieuwpoort in de 80 jarige oorlog. (1568-1648).Vroeger was alles natuurlijk veel beter dan nu, de tijd waarin de verschrikkingen van Mark Rutte de huidige gebieden teistert en de mensen de Heer aanroepen onder de bede: : van de geesel van Rutte en zije trawanten verlos ons.want onze nood is hoog en onze smart zo diep als de trog die de grote depressie. verre overstijgt.

1 Reactie
Volrin
Volrin15 sep. 2021 - 4:41

"Maar had hij het niet gedaan, dan had niemand ooit gweten van het gebied dat nu Nieuw Zeeland heet." Waarom is dat belangrijk dan? " En dan was niemand daar ooit op vakantie gegaan." Dat kun je niet beweren, dat veronderstelt dat niemand anders Aotearoa 'ontdekt' zou hebben.

tempest
tempest14 sep. 2021 - 17:39

Tja, een poging meer aandacht te krijgen voor een uitstervende taal. Is vermoedelijk wel kansloos, maar wie weet helpt het.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen14 sep. 2021 - 18:37

tempest, Het Iers was lang op z'n retour in Ierland, maar ik geloof dat de Gaelic revival eind 19e eeuw redelijk succesvol was in het keren van deze trend. Verplicht op scholen, tweetalige plaatsnaamborden, dat werk. Het gaat nooit het Engels als algemene omgangstaal vervangen, maar de teloorgang is wel voorkomen. Aan de andere kant is die 20 procent sprekers waar het artikel over rept wel erg weinig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2021 - 20:11

Kansloos is het niet, maar dan wel als beschermde minderheidstaal. Dat is geen unieke situatie.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles14 sep. 2021 - 16:11

Prima, die nieuwe naam kan ik zeker goed onthouden…

1 Reactie
MB19
MB1914 sep. 2021 - 18:11

Ik niet, maar een heel mooi idee om deze ‘oude’ mooie namen weer terug te brengen in het dagelijkse leven!! Dan pas ik me deze keer aan!!

Jozias2
Jozias214 sep. 2021 - 15:17

Gaan we Zuid Nederland dan ook weer Germania Inferior noemen? Of juist niet aangezien dat ook een naam was van de toenmalige kolonisatoren.

3 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie14 sep. 2021 - 15:23

Ik noemde Nijmegen altijd al Ulpia Noviomagus, dus prima!

ManekiNeko
ManekiNeko14 sep. 2021 - 15:44

Ping!! Het gaat hier niet over Nederland. Wel even on-topic blijven

Knight3
Knight314 sep. 2021 - 16:05

Want als ze in Nieuw-Zeeland iets willen, dan moeten wij dat ook?

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker14 sep. 2021 - 15:02

Het klopt ook niet dat Nederland in die tijd De Republiek heette. Er was in die tijd een gebied dat zich Republiek der zeven verenigde provinciën noemde. Holland was één van die provinciën. Dit gebied maakt deel uit van het huidige Nederland en bevatte naast zeven provinciën ook nog koloniale gebieden en nee die lagen niet aan de andere kant van de wereld. Die gebieden werden de Generaliteitslanden genoemd dat waren: - Staats-Brabant, grofweg de huidige provincie Noord-Brabant - Staat-Vlaanderen (Zeeuws-Vlaanderen - Staats-Overmaas (delen van het huidige Zuid-Limburg en de huidige Belgische provincie Luik - Staats-Opper-Gelre (Delen van het huidige Noord-Limburg met de stad Venlo) - Westerwolde en Wedde in Groningen. Koloniën omdat de bewoners ervan niet meetelden in het bestuur. Analoog aan de Maori zou het goed zijn om ook in het huidige Nederland plaatsen hun oorspronkelijke dialect naam te geven Roermond wordt dan Remunj. Het Venlose stadsdeel (al moet je het voor de verstokte bewoners ervan nooit een stadsdeel noemen) Blerick wordt dan Blierick en het aangrenzende Hout Blerick Holt-Blierick. Baarlo wordt Baolder en Schandelo tot groot genoegen van wijlen mijn moeder Schandele. Dit om de lokale taal die ook onder druk staat, een stimulans te geven. Dit zal vast op evenveel sympathie van de JOOP -redactie kunnen rekenen.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer14 sep. 2021 - 21:42

Remunj is een goed voorbeeld om niet toe te geven aan dit soort bevliegingen van minderheden. Roermond is algemeen beschaafd Nederlands, waarin alle mensen vh land in die taal kunnen afleiden dat het een stad is die aan de mond vd rivier de Roer ligt, Remunj is een soort onbegrijpelijk kreetje zonder betekenis voor de meeste landgenoten. Laat die Maori hun provinciaalse droom blijven dromen, maar de naam vd staat ongemoeid laten. Geef ze een paar straatnamen cadeau, of een berg of baai of zo, iedereen blij.....

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker15 sep. 2021 - 10:31

Beste dirk den boer, Wat is er beschaafd aan Roermond en 'onbeschaafd' aan Remunj? Als Remunj Roermond moet zijn moet Amsterdam dan niet worden omgedoopt in Amstelsedam' of Amsteldam zodat iedereen weet dat waar het ligt, namelijk aan een dam in de Amstel. Als toerist zoek je je suf om die stad te vinden omdat de rivier de Amster niet te vinden is. Den Haag en Den Bosch moeten we dan ook zeker niet meer doen, Dat moeten 's Gravenhage en 's Hertogenbosch zijn. Zo weet iedereen dat die plaatsen naar de haag van de graaf en het bos van de hertog zijn genoemd en niet de haag van bankier en het bos van de boer. En na enige tijd weet iedereen wel waar Remunj ligt en is het geen 'onbegrijpelijk kreetje zonder betekenis' meer.

dirk den boer
dirk den boer15 sep. 2021 - 16:01

Beste Balon Ik heb de beste herinneringen aan Remunj trouwens, als gymnasiast gingen wij er wel eens heen om elkaar de loef af te steken, er was daar ook een bisschoppelijk college namelijk, later carnavallen natuurlijk, god wat hadden we een lol, en tussen Wierts en Remunsj kallen zat heel weinig verschil, dus dollen maar....Blijft geval dat het heel provinciaals was allemaal, en daarom juist zo gezellig natuurlijk. Alaaf.....

Bouwman2
Bouwman214 sep. 2021 - 14:54

Van mij mag het. Ik ben dan meteen af van die keuze; moet ik als mevrouw Jacinda Ander nou omschrijven als Neiuw Zeelandse of als Nieuwzeeuwse?

rvb2
rvb214 sep. 2021 - 13:47

prima idee, en in het nederlands kunnen we het Nieuw Zeeland blijven noemen. We zeggen Parijs tegen de stad die Paris heet, en Bangkok tegen Krung Thep Maha Nakhon

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2021 - 19:20

Beijing gaat het hier denk ik wel winnen van Peking alleen chinese restaurants lopen nog wat achter.

Donutz
Donutz14 sep. 2021 - 20:16

Bangkok is een verbastering van Baang-kok, wat verwees naar een plaats aan het water (baang) met olijf achtige plant (kok). Nadat de oude hoofdstad Ayyutaya verloren was gegaan vestigde men zich in Baangkok. Daarna bouwde men aan de overkant van de rivier een paleis en nieuwe hoofdstad. Dat moest natuurlijk een mooie, indrukwekkend naam krijgen: Kroengtheep Maha Nakhon huppeldepup: de stad der engelen, de grote stad enzovoort. We zouden natuurlijk kunnen vragen of de oude gemeenschap niet weer ouderwets Baangkok zou moeten heten?

dirk den boer
dirk den boer17 sep. 2021 - 22:44

Peking eend zie ik ook niet zo gauw veranderen, net zo min als de Birmese kat. In Indonesie: Solo is veranderd in Surakarta, why?? Van Batavia kan ik me dat goed voorstellen, net zoals van Celebes/Sulawesi, maar waarom Solo??