Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Mannetjeschildpadden sterven uit door klimaatcrisis

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
709 keer bekeken
  •  
ANP-377437842

De stijging van de temperatuur als gevolg van de klimaatcrisis, brengt het voortbestaan van zeeschildpadden in gevaar, alleen niet op de manier die je misschien denkt: door het warmere water en zand, komen in Florida uit de eieren vrijwel alleen nog maar vrouwtjes gekropen.

Bij een incubatietemperatuur tot zo’n 27 graden zal de schildpad meestal een mannetje worden, boven de 31 graden vrijwel altijd een vrouwtje. Normaliter schommelen de temperaturen voldoende om voor een gebalanceerde mix tussen de geslachten te zorgen, maar de laatste jaren is het zo warm dat daar geen sprake meer van is. In de afgelopen vier jaar is er op de stranden van Florida zo goed als geen mannetjesschildpad meer uitgekomen. 

Milieuagentschap de National Ocean Service waarschuwt dat de opwarming van de aarde niet alleen in Florida maar over heel de wereld het voortbestaan van schildpadden en andere reptielen in gevaar brengt. De laatste vier zomers in Florida zijn de vier heetste jaren ooit gemeten in de zuidelijke Amerikaanse staat. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Jozias2
Jozias25 aug. 2022 - 12:46

“Mannetjes schildpadden sterven uit door klimaatcrisis”. Mooie kop maar natuurlijk onzin. Of wellicht als aanloop naar een tweede artikel met de kop “vrouwtjes schildpadden sterven ook uit door uitsterven mannetjes.”

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos5 aug. 2022 - 13:53

Fibropapillomatose is een veel grotere bedreiging voor zeeschildpadden. Een dodelijke ziekte die tumoren doet onstaan bij de ogen, bek maar ook in organen.

omaoeverloos
omaoeverloos5 aug. 2022 - 9:13

... thermoregulation by embryos has come under strong challenge. To test this idea, we measured thermal gradients within eggs in semi-natural nests of a freshwater turtle species with TSD, manipulated embryonic thermoregulatory ability, and modeled the effects of embryonic thermoregulation on offspring sex ratios. Behavioral thermoregulation by embryos accelerated development and influenced offspring sex ratio, expanding the range of ambient conditions under which nests produce equal numbers of male and female offspring. Model projections suggest that sex ratio shifts induced by global warming will be buffered by the ability of embryos to influence their sexual destiny via behavioral thermoregulation."

omaoeverloos
omaoeverloos5 aug. 2022 - 9:13

Gelukkig zit de natuur niet zo simpel in elkaar als het artikel ons wil laten geloven. Gezien het feit dat de reptielen al honderden miljoenen jaren ronskruipen op de aardkloot moet er welhaast een plan B. zijn voor de sexebepaling en gelukkig, die is er ook. Een aardig artikel hierover in Current Biology: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(19)30765-1#relatedArticles Voor degenen die geen zin of tijd hebben het te lezen de samenvatting: "Sessile organisms with thermally sensitive developmental trajectories are at high risk from climate change. For example, oviparous reptiles with temperature-dependent sex determination (TSD) may experience strong (potentially disastrous) shifts in offspring sex ratio if reproducing females are unable to predict incubation conditions at the time of oviposition. How then have TSD reptile taxa persisted over previous periods of extreme climatic conditions? An ability of embryos to move within the egg to select optimal thermal regimes could buffer ambient extremes, but the feasibility of behavioral ....

Halas
Halas4 aug. 2022 - 20:42

Vind t wel heel erg goed, dat er redactioneel gewerkt wordt aan het dagelijks opsporen van zaken die aan de klimaatverandering zouden hebben kunnen bijdragen, en vooral de gevolgen. Er zijn door de droogte ook wel dieren bij gekomen: De wespen, in grote getale. En vandaag hoorde ik dat de Grote Zilverreiger het uitstekend doet in NL, 10 jaar geleden onmogelijk. En zelfs de Hop broedt weer in NL.

Pietje Puk139
Pietje Puk1394 aug. 2022 - 14:52

Zo lang de bevolking van Westerse landen massaal op liberale/conservatieve/rechtse partijen/personen blijft stemmen, zal er een minimale inspanning worden geleverd om die stijgende temperatuur te beteugelen. Dat op termijn de meeste zoogdieren (waaronder Homo Sapiens) grotendeels of helemaal zullen uitsterven, is alleen te danken aan menselijk egoïsme en hebzucht. En nu blijkt dus dat niet alleen zoogdieren een probleem hebben. Jongens, stem nog wat meer op al die asociale hebzuchtige egoïsten, die alleen maar met hun eigen finaciële situatie bezig zijn en het geen reet interesseert wat er met de rest gebeurt. Vraag eens aan je mammie, pappie, ooms, tantes, oma's en opa's op welke partij ze stemmen en of ze wel eens denken aan de toekomst van hun (klein)kinderen.

2 Reacties
Halas
Halas4 aug. 2022 - 20:17

Laten we eens kijken of de niet egoistische PP ook bereid is om diep in de portemonnaie te duiken om ook zijn bijdrage te leveren, of zou ook hij wijzen naar anderen voor de rekening. De meeste mensen die het goed voor hebben met de aarde vinden vooral dat de 'rijken' maar moeten betalen...

omaoeverloos
omaoeverloos5 aug. 2022 - 9:02

"De meeste mensen die het goed voor hebben met de aarde vinden vooral dat de 'rijken' maar moeten betalen..." Inderdaad, daarbij zich niet realiserend dat ze zelf tot die groep behoren.

Wie o Wie
Wie o Wie4 aug. 2022 - 14:22

Zeeschildpadden bestaan al meer dan 200 Miljoen jaar en hebben de dino’s overleefd. Ze overleefden vulkanische tijde en ijstijden. Telkens pasten zij zich aan via evolutie. Binnenkort zal er vast een mannetje geboren worden. Mochten zeeschildpadden monogaam zijn, dan komt daar dan vast een einde aan met dit mannetje.

1 Reactie
LaBou
LaBou 4 aug. 2022 - 18:38

Tja, gezien degene die dit zegt moet het wel waar zijn.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen4 aug. 2022 - 14:16

Gelukkig sterven de vrouwtjesschildpadden kennelijk niet uit. Goed nieuws lijkt me.