Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Mannen zijn dommer dan dolfijnen

  •  
17-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het Dolfinarium in Harderwijk biedt mannen gratis toegang tijdens WK-wedstrijd. Ik heb een beter voorstel.
‘Mannen gratis naar het dolfinarium’ kopte de Telegraaf deze week. Het amusementspark probeert met televisieschermen van 11 bij 4 meter te zorgen dat bezoekers niet wegblijven als het Nederlands elftal zaterdag speelt. Kunnen de vrouwtjes lekker met de kinderen naar ‘Flipper’ kijken terwijl de mannen het voetbal volgen. Ik vind dat een misplaatste actie.

Meer over:

opinie, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

zeegerd
zeegerd17 jun. 2010 - 8:05

Wat je niet ziet, dat is er niet. Door zo'n film ziet men wat er is en raakt men verbolgen. Waar dus geen indrukwekkende beelden van zijn, is er eigenlijk gewoon niet: elke dag (incl weekend, vakantie... élke dag) worden in Nederland gemiddeld zo'n veertigduizend varkens om zeep geholpen, vooral in de bio-industrie. Stel het je maar eens voor. Varkens zijn net zo intelligent als honden en zeer sociale beesten. Na een "leven" dat beslist niet naar hun aard is - betonnen vloeren, antibiotica, kleine ruimten - is het einde verhaal, tijd voor de gesubsidieerde kiloknaller, en natuurlijk een uitputting, vernieling en vervuiling waar ook de belastingbetaler, de exporterende veevoederlanden en door klimaatverandering aangetaste (vaak arme) werelddelen de prijs van mogen betalen. Zo'n jaarlijkse dolfijnenactie is dan bijzonder walgelijk, maar "om de hoek" in Nederland sluiten we al te graag de inconsistente ogen voor wat hier achter bebloede muurtjes plaatsvindt. Terwijl iedereen, door z'n koop- en stemgedrag zélf verantwoordelijk is om hier iets aan te doen!

PietPelle
PietPelle17 jun. 2010 - 8:05

Vreselijk, ik walg van de wereld bij het zien van dit soort dierenleed. Toen ik 10 was, en voor het eerst werd geconfronteerd met de brute werkelijkheid van zeehondknuppelende beulen heb ik nachten niet geslapen en was ik in een klap hevig teleurgesteld doordat ik het werkelijke beeld van de voor mij toen nog liefdevolle mensheid bij heb moeten stellen. Vanaf dat moment ging ik er meer op letten, en kwam ik er achter dat er een grote groep mensen zijn die het leuk vinden om levende wezens op een pijnlijke manier te slachten. De brute afslachting van dieren (en mensen) lijkt sommige mensen een vorm van welbehagen te geven. Zo had je jongetjes die het prachtig vonden om kikkers te pijnigen en langzaam dood te maken. Later kreeg je jongens met een rijbewijs die het een sport vonden om levende dieren aan te rijden. Wreedheid zit verankerd in de mensheid. Mijn inschatting is dat onder de bevolking ongeveer 30% sadisten zit die, als ze de kans krijgen, zich met plezier uitleven op een ander levend wezen.

MFEVANREENEN
MFEVANREENEN17 jun. 2010 - 8:05

So long, and thanks for all the fish. Als u mij niet kwalijk neemt kijk ik ZEKER NIET naar 'The Cove' als er interlandvoetbal op tv is. En ik neem OOK NIET de moeite helemaal naar Harderwijk te reizen om voetbal te kijken in een dolfinarium: ik kijk wel lekker thuis. De verontwaardiging over dolfijnensloperij is niettemin ook de mijne. Dat kan namelijk best samengaan, bewustzijn en een voorliefde voor voetbal.

BATikker
BATikker17 jun. 2010 - 8:05

Het is jammer dat een op zich goedbedoelde column teniet wordt gedaan door vreemde redeneringen en vergelijkingen. De mannen zijn dom maar de vrouwen die naar de dolfijnen gaan kijken zijn wel slim? Ach laat ook maar, vanmiddag en vanavond weer voetbal. Misschien over 3 weken weer eens een documantaire...

haagje2
haagje217 jun. 2010 - 8:05

vrouwen verschonen luiers uit vrije wil, strontvliegen moeten nu eenmaal eten. vrouwen zijn dommer dan strontvliegen

Yggdrasil
Yggdrasil17 jun. 2010 - 8:05

Mannen zijn dommer dan dolfijnen? Een onvervalste telegraaf-kop want de kop van het artikel heeft niets te maken met het artikel. Alle mannen liggen voor de TV tijdens een voetbalwedstrijd, ja hoor ga nog even door, we zijn nu toch al lekker aan het generaliseren. Eerlijk gezegd word ik nogal moe van maar steeds op een grote hoop gegooid te worden, ik word moe om gekwalificeerd te worden als een idioot die kwijlend voor de beeldbuis hangt. U geeft tevens een sprekend beeld van een documentaire "The Cove" en u meent dat het hele gezin daar maar eens naar moet kijken maar gezien uw beschrijving zou ik dat die bloedjes van kinderen nog even willen besparen en als uw beschrijving ook maar enigszins correct is, waar ik vanuit ga, dan hangt er toch zeker een leeftijd begrenzing aan gezien het door u beschreven geweld en dierenmishandeling zou ik zeggen, niet geschikt voor kinderen onder de 16. Oh nee, boven de 16 dat is seks, want dat is veel gevaarlijker voor de tere kinderzieltjes.

JanB2
JanB217 jun. 2010 - 8:05

Een dolfijn is geen vis zoals in het artikel wordt vermeld maar een zoogdier. [Redactie Joop: dank, hebben we aangepast]

omaoeverloos
omaoeverloos17 jun. 2010 - 8:05

Ik heb wel eens iemand horen zeggen : "Wat maakt het tegenwoordig nog uit of diersoorten uitsterven. Immers, we hebben zoveel beeldmateriaal dat we er tot in lengte van jaren naar kunnen kijken." Juist daarom zijn kinderboerderijen, dierenparken en ook dolfinaria zo belangrijk. Wanneer je zo'n dier eenmaal "in het eggie" gezien hebt, voel je veel meer verbondenheid. Goed beschouwd hebben de dieren in zo'n dolfinarium geluk gehad. Immers, die jacht was er toch wel gekomen met dat verschil dat dan alle dolfijnen waren afgemaakt. De overlevenden dienen tenminste als ambassadeur van hun soort een doel. Ze scoren ook goed bij het publiek, dat daardoor verontwaardiging voelt wanneer ze op beeld getuige zijn van een slachtpartij zolals in de film "the Cove". Vrouwen zijn gevoeliger voor dit soort beelden. Ze kijken huilend, de op konijntjes geteste uitgelopen mascara wegvegend. Gevoeliger, maar net zo dom.

keck66
keck6617 jun. 2010 - 8:05

Je druk maken om dierenleed is niet zozeer een kwestie van intelligentie, maar van empathie. Vandaar dat in meerderheid vrouwen zich bekommert om mens en milieu. Logisch.

paulvr2
paulvr217 jun. 2010 - 8:05

Stel, Joop zou een kopje beginnen met "Vrouwen zijn dommer dan...." De volkswoede zou compleet zijn. seksisme viert hoogtij.

peppie911
peppie91117 jun. 2010 - 8:05

It takes one to know one !

Xaverius2
Xaverius217 jun. 2010 - 8:05

Een kop is een lichaam zonder lijf. Zo'n kop "Mannen zijn dommer ..." doet een appèl op de emotie van de lezer. Vooral de man, zal zich onheuslijk in zijn kruis geraakt voelen. Ik ook, dus ik begon te lezen. Aha, Mw v/d Berg weet wel hoe ze het formuleren, de nuance komt langzaam voor het voetlicht, aldus, als we de kop iets langer maken dan houden we dit over. Mw van den Berg vindt, mannen, die zaterdag in het Dolfinarium naar de voetbalwedstrijd gaan kijken, dommer dan dolfijnen. Een beetje domme mening vind ik het wel. Want wat geldt nu voor mannen, die op zondag gaan, of maandag. Of mannen, die wel op zaterdag gaan, maar in slaap vallen op de tribune. Of ... Jammer dat Mw van den Berg niets zegt over de vrouwen, die naar zo'n dolfinarium (mee)gaan. Ik ben niet boos, noch met 'domheid' geslagen. Ik werd uitgedaagd om te lezen, en een beetje na te denken. Da's al heel wat. Nadenken. Tegenwoordig. En zo te zien is het toch haar verdienste, gezien alle syllogismen in de reacties. Poep ruikt niet lekker. Mw van den Berg vindt dat ik niet lekker ruik. Ik ruik als poep, vindt Mw van den Berg. Wie een scheet laat, kan de wind van voren verwachten.

vanessa2
vanessa217 jun. 2010 - 8:05

Als die dolfijnen op ingewikkelde wijze communiceren en zo intelligent zijn heb ik een goeie tip voor ze: waarschuw elkaar voor de Jap.

paulvr2
paulvr217 jun. 2010 - 8:05

Misschien is het een goed idee om alles wat met het onnatuurlijk gevangenhouden van dieren langzaam maar zeker af te bouwen en te beëindigen behalve daar waar dieren niet meer in staat zijn in het wild terug te keren. Dierentuinen zijn destijds opgestart om mensen kennis te laten nemen van uitheemse diersoorten. Tegenwoordig zie je twee ontwikkelingen: enerzijds dat dierentuinen zoals Burger's Zoo in Arnhem de dieren zoveel privacy gaat bieden dat je ze soms nauwelijks nog goed te zien krijgt, en anderzijds een enorme stroom aan documentaires over dieren en "wildlife" op televisie waarop je doorgaans niet alleen de dieren beter ziet maar ze ook nog in hun natuurlijke habitat ziet ageren. Die twee factoren laten mijns inziens zien dat het niet meer nodig is om dieren levenslang achter tralies te zetten voor educatieve doeleinden. Hooguit zouden we nog wat beschermde plaatsen moeten hebben waar diersoorten die met uitsterven zijn bedreigd worden gehouden, voor de rest zou ik zeggen "laat ze vrij!!!"

Nog1web
Nog1web17 jun. 2010 - 8:05

Mannen dommer dan dolfijenen? Zelfs dommer dan mannetjes dolfijnen?

Alila
Alila17 jun. 2010 - 8:05

"Mannen zijn dommer dan dolfijnen." En Marie-Claire van den Berg kan niet argumenteren, ik heb namelijk niet een argument in haar betoog kunnen ontdekken dat deze stelling onderschrijft of ondersteunt. Sterker nog de vergelijking komt nergens meer terug. Of zou het zo kunnen zijn dat hier voor de zoveelste keer de populistische koppen maker van Joop.nl aan het werk is geweest...

2 Reacties
HenryH
HenryH17 jun. 2010 - 8:05

Ach, het moet een beetje een pakkende kop zijn.... Zonder deze kop had u, en ook ik, het stuk waarschijnlijk niet eens gelezen.

mariaderaadt
mariaderaadt17 jun. 2010 - 8:05

Natuurlijk wel. Uit het stuk blijkt dat mannen vrijwillig naar een Dolfinarium gaan en dolfijnen niet. Vandaar dat ze dommer zijn. Bent u trouwens zelf man? Dat zou dan een en ander wel weer verklaren.

Happysimbo
Happysimbo17 jun. 2010 - 8:05

Kan je gratis naar t dolfinarium tijdens een wk wedstrijd van Nederland? Ik denk dat ik dat maar eens ga bezoeken dan! The Cove klinkt als een docu waar ik deprie van wordt. Een schets van een scenario in de wereld waar ik toch niets aan kan doen. Doe mij maar een klinkende overwinning Zaterdag op Japan!

1 Reactie
PMoleman
PMoleman17 jun. 2010 - 8:05

"een schets van een scenario waar ik toch niets aan kan doen" je zou kunnen beginnen door niet naar het dolfinarium te gaan...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 jun. 2010 - 8:05

Nederlanders kunnen niet de WK-verdstrijden volgen zonder bier, dolfijnen houden niet van schreeuwende dronken mensen.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs17 jun. 2010 - 8:05

"dolfijnen houden niet van schreeuwende dronken mensen" Hoe weet je dat? Heb je het ze gevraagd? Op mij komt dat dolfijnengetetter altijd over als dronkenmansgelal.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jun. 2010 - 8:05

The Cove is inderdaad een zeer indrukwekkende documentaire. De documentaire komt met name tot z'n recht door de wijze waarop de actievoerders de nodeloze dolfijnen slachting in beeld weten te brengen.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil17 jun. 2010 - 8:05

de nodeloze dolfijnen slachting in beeld weten te brengen. ....................... Zo, de dvd in de speler, de kinderen zitten klaar voor de ervaring van hun leven, ze hebben een glas ranja en een biskwietje en ze zijn er helemaal klaar voor. De oudste wil met alle geweld naar Disney channel kijken maar ik vind het nu even belangrijker dat ze voor hun eigen bestwil weten wat de ouders met dolfijnen doen want je kunt niet vroeg genoeg beginnen met een spijkerharde opvoeding want voor je het weet zitten de kinderen op school bij een traumaloog , we moeten de kinderen weerbaar maken. En daarom beginnen we bij The Cove.

omaoeverloos
omaoeverloos17 jun. 2010 - 8:05

"Vrouwen zijn dommer dan varkens" Vrouwen gaan vrijwillig naar de slager, varkens niet!

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 jun. 2010 - 8:05

Hou jij maar die kop koffie goed vast. Een ding is zeker: mannen kunnen niet tegen de pijn en raken in paniek en worden bang tijdens de nood. Een Marokkaanse macho-man, groot en loopt altijd te zeiken tegen zijn vrouw dat hij zo sterk en nooit bang geweest was. OP een donkere nacht, diep in de slaap, hoorde zijn vrouw die naast hem sliep zachte stemmen en stapjes van de koeien en geiten, in de kleine boerderij naast hun slaapkamer. De vrouw riep in de oor van haar man: Ali! Wakker worden, ik hoor iets in de boerderij hiernaast, hoort je het ook? Haar man deed of hij diep in de slaap was en zei: ga jij even kijken! O! zei de vrouw, moet ik gaan kijken? De man: Ja, echt lieverd! Ga even kijken en komt terug! De vrouw had in de gaten dat haar man bang was en nam het initiatief, ze stond op, pakte een stok en zei tegen haar man: ik ga nu, let goed op Ismael (hun baby van 6 maanden). "Ja! Ja! Ik let wel goed op hem ik ben toch geen mietje?!"

JoopSchouten
JoopSchouten17 jun. 2010 - 8:05

Ha, ha, ha, ha, ha... : )

JoopSchouten
JoopSchouten17 jun. 2010 - 8:05

...En bedankt he. ; )

Leodeondernemer
Leodeondernemer17 jun. 2010 - 8:05

En vrouwen kunnen niet schrijven.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 jun. 2010 - 8:05

Zij leren wel de mannen hoe ze moeten schrijven, zich moeten kleden en gedragen. Omgaan met mensen is uitgevonden door vrouwen en als de Wereld alleen uit mannen bestond, waren wij apen gebleven, dankzij de vrouwen zijn de mannen ook verlost van de apen. Mijn oma zei vaak: '' Een kind maken met een man is makkelijk als bonjour zeggen, maar met wie? dat is het probleem'' Weinig mannen lopen op aard, zei ze altijd.

Gavi5
Gavi517 jun. 2010 - 8:05

Met z'n commentaartje is die kop al weer ruimschoots gerechtvaardigd;-)