Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mannen zeggen nee tegen witte mannenpanels

  •  
14-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13903383668_c592e7438e_z (1)

© Foto: CC Flazingo Photos

Op TV, bij debatavonden en op congressen, het maakt niet uit: witte mannen worden nog steeds oververtegenwoordigd in panels en debatten. Sterker nog, panels die alleen maar bestaan uit mannen zijn aan de orde van de dag. Dat terwijl de kans dat een panel geheel toevallig alleen maar uit mannen zou bestaan, of dat zij de enigen zijn die met autoriteit over het onderwerp kunnen spreken, statistisch gezien onwaarschijnlijk klein is.
Donderdag is de online intentieverklaring ‘zeg nee tegen het mannenpanel ‘ gelanceerd, die mannen uitnodigt om nee te zeggen tegen mannenpanels. De verklaring moet volgens de organisatie ‘meer mensen prikkelen om ‘Ja’ te zeggen tegen panels waar iedereen zich in Nederland in herkent’. De intentieverklaring wil zo stimuleren dat organisatoren van congressen, bijeenkomsten, en de redacties van tv en radio beter hun best gaan doen om een bredere diversiteit aan sprekers en experts aan het woord te laten.  
‘Mensen beginnen steeds vaker gêne te voelen als er weer een witte mannenpanel wordt gepresenteerd. Dat het een keer voor kan komen, snappen wij. Maar dat het nog zo vaak voorkomt is niet meer van deze tijd’ aldus Petra Stienen, een van de initiatiefnemers.
In de Verenigde Staten, Engeland en Australië zijn er steeds meer mannelijke deskundigen die niet meer meedoen aan panels met alleen mannen. Met dit initiatief hopen de organisatoren eenzelfde beweging in Nederland op gang te zetten.
Met succes: voor de lancering zetten al twaalf mannen hun naam onder het initiatief. Inmiddels wordt het initiatief door een flinke lijst experts, publicisten en prominenten ondertekend. Mannen als Wim Pijbes, Frénk van der Linden, Pieter Hilhorst, Alexander Rinnooy Kan, en Thom de Graaf geven aan congressen en mediaoptredens te weigeren waar alleen andere mannen zijn uitgenodigd.
Ondertekenen doet u hier:  www.zegneetegenhetmannenpanel.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.