Joop

Mannen die vrouwen lastigvallen

  •  
08-08-2017
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
493 keer bekeken
  •  
5681010114_2a78bb86f0_o

© cc-foto: Jason Patel

Hij wil weten welke spieren ik aan het rekken ben. Of hij even mag voelen. Op z’n Rotterdams zeg ik dat hij moet optyfen en dat ik geen zin in toeschouwers heb.
‘Ik wil niet in herhaling vallen’, zei ik tegen een vriend die tegenover me zat in het café. Ik had zojuist een hele tirade gehouden over mannen die vrouwen lastigvallen, waarna hij had geopperd dat ik er een artikel over moest schrijven. Voor mijn gevoel heb ik dat alleen al duizendmiljoen keer gedaan. Het resultaat van al die artikelen, waarin ik – dan eens direct, dan eens satirisch – de problematiek van straatintimidatie aankaart? Hooguit wat emotionele ontlading. Ik twijfel of mannen – ook onschuldige mannen – écht doordrongen kunnen raken van wat het betekent om een vrouw te zijn in de publieke ruimte.
Mijn tirade brandde spontaan los nadat ik vanuit het café had gezien hoe een vrouw die op haar fiets stapte, werd lastiggevallen door een passant. Zijn lichaam kwam net iets te dichtbij het hare, zijn blik was een mengelmoes van woede en ejaculatie. Zij deed wat iedere vrouw in een soortgelijke situatie doet: ze draaide haar hoofd weg, staarde strak de andere kant op, en fietste gauw weg. Alsof hij niet bestond. Alsof hij niet te dichtbij was gekomen. Alsof zijn aanwezigheid niets had betekend. Alleen de kleur van haar knokkels, die wit kleurden van het knijpen in haar stuur, verraadde anders.
‘Het is geen probleem dat na één artikel verdwijnt’, had mijn goede vriend (en tevens de grootste feminist die ik ken) me op het hart gedrukt om me zo aan te sporen het artikel toch te schrijven, maar de twijfel bleef bestaan. Ik kon de reacties al uittekenen: het is gezeur, slachtoffergedrag, het zijn immers allemaal ‘complimentjes’, waar doe ik moeilijk over?
In gedachten nam ik de afgelopen dagen door en somde op.
Zaterdag was hardloopdag. Zoals wel vaker was ik naar de Kralingse Plas gereden om een rondje rond de plas te doen. Vijf kilometer, met fenomenaal uitzicht over de Rotterdamse skyline. Het is er eigenlijk altijd druk, maar nooit overvol. Voordat ik me overgeef aan het rekken en strekken voor en na het hardlopen controleer ik automatisch, zonder er figuurlijk bij stil te staan, in welke richting ik voorover kan buigen zonder mijn kont direct in iemands gezichtsveld te planten. Meestal is dat in de richting van het fietspad, maar uit ervaring weet ik dat succes – lees: ongehinderd rekken en strekken – daarmee niet gegarandeerd is. Een pets op de billen is zo gegeven door een passerende fietser.
Op één van de drie beschikbare bankjes zit een jongeman om zich heen te kijken, ik maak dus maar gebruik van het bankje dat het verst van hem verwijderd is. ‘Er is genoeg afstand zo’, denk ik nog. Tegelijkertijd schaam ik me dat ik de jongen, die zich van geen kwaad bewust is, al bij voorbaat verdenk van onbetamelijk gedrag. Ook wanneer zijn blik langs mijn lichaam glijdt en hij verlekkerd naar me blijft kijken, hou ik vol: ‘met kijken is niks mis’. De muziek op mijn telefoon zet ik nog een standje harder.
Maar dan komt er een tweede jongeman naast me staan, gekleed in jeans en sweater. Hij wil weten welke spieren ik aan het rekken ben – mijn glutes. Of hij even mag voelen. Op z’n Rotterdams zeg ik dat hij moet optyfen en dat ik geen zin in toeschouwers heb. Vanbinnen maak ik me op voor een heftige confrontatie maar dan schiet toeschouwer nummer één me ‘te hulp’. ‘Doorlopen, één toeschouwer per keer’, zegt hij. En nu is hij ‘aan de beurt’ om zich aan me te verlekkeren.
Ik wil me niet laten intimideren, maar twee mannen is echt te veel. Ik haast me naar de auto en doe de deuren voor de zekerheid van binnen op slot.
Vrijdag is sportschooldag. Trainen voor de marathon betekent dat er bijna elke dag wel gesport wordt. Op de crosstrainer bij het raam doe ik een warming-up, lekker in de zon. Het synthetische t-shirtje dat ik aan heb is toch niet helemaal geschikt, dus trek ik het uit. Op de sportschool voel ik me veilig en thuis genoeg om in een sportbeha rond te lopen, niemand in de zaal die op- of omkijkt naar mij. Waar ik geen rekening mee had gehouden is het afgelegen parkeerdek waar ik op uitkijk. Twee mannen stappen uit hun geparkeerde auto. De bijrijder heeft een grote fles cola in zijn ene hand en een fles rum in de andere, de twee zijn klaarblijkelijk onderweg naar het aangrenzende park, maar hebben overduidelijk geen haast: als ogen konden uitkleden, is dat wat ze deden. Niet alleen werd er uitvoerig gekeken, er werd gezwaaid, er werd over lippen gelikt en er werd gebaard. De boodschap: de rum-cola drinker had me graag alle hoeken van het park laten zien.
Ik staar naar het scherm van de crosstrainer en probeer me niet te laten intimideren, maar na vijf minuten geef ik het op. ‘Niet door het park naar huis fietsen’, herinner ik mezelf.
Onderweg naar huis vanuit het café luister ik naar de podcast ‘Stuff Mom Never Told You’ , waarin één van de presentatrices over de frequentie van straatintimidatie zegt:
“Vrijwel altijd wanneer een vrouw, cisgender, transgender of homoman, zijn of haar huis verlaat en over de stoep wandelt, moeten zij omgaan met wat we eufemistisch ‘catcalling’ zijn gaan noemen.”
Vrijwel altijd. Het is een waarheid als een koe voor vrouwen, maar valt moeilijk uit te leggen aan mannen die soortgelijke ervaringen niet hebben. Voor vrouwen is de straat iedere dag onveilig, op elk moment van de dag: zij het ochtend, middag, avond of nacht.
De rest van de podcast had ik graag afgeluisterd, maar ik moest mijn oordopjes voor de zekerheid uitdoen. Ik werd namelijk weer lastiggevallen. Een nogal grote man die langs de singel geparkeerd stond gooide zijn autodeur open, maakte de meest bizarre, sissende geluiden en wenkte me vanachter het stuur naar hem toe te komen (serieus gast, wanneer en hoe denk je dat dit ooit gaat werken?).
Ik besluit: het is de hoogste tijd om moeilijk te doen.
Dit is namelijk niet alleen míjn probleem, maar een sociaal probleem dat aangepakt moet worden. De Rotterdamse sis-boete wordt alom geridiculiseerd, maar het is hoognodig dat er wordt opgetreden tegen mannen die anderen intimideren. Nederland staat zichzelf er maar al te graag op voor een ontwikkeld land te zijn: dan wordt het de hoogste tijd dat die gore mannetjes hun ‘complimentjes’ voor zich houden. Goedschiks of kwaadschiks. Ik voel me liever veilig dan ‘lekker’. Bevestiging over mijn uiterlijk krijg ik van de spiegel, daar heb ik geen man voor nodig.
Ik wil me kunnen gedragen zoals ik wil, me kunnen kleden zoals ik wil, kunnen gaan en staan waar en wanneer ik wil. Exact zoals mannen dat kunnen en doen. Het is een schande dat ik mijn warming-up niet ongehinderd overal kan doen waar ik dat wil, het is schandalig dat er duizend-en-één excuses worden bedacht om het gedrag van mannen onbestraft te laten, dat dergelijke excuses zelfs worden geïnternaliseerd – ‘als ik geen kort rokje draag word ik niet lastiggevallen’ – en dat we het als maatschappij normaal zijn gaan vinden dat vrijheid op straat een mannending is.
In de jaren 70 van de vorige eeuw werden in de Verenigde Staten de eerste ‘Take Back the Night’-demonstraties gehouden. Wat mij betreft is het tijd voor een wereldwijde ‘Take Back the Streets’-actie waarin gestreden wordt om de publieke ruimte voor het eerst in de geschiedenis écht publiek te maken: van íedereen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (153)

Cheng2
Cheng218 sep. 2017 - 17:23

Alsof mannen daar geen last van hebben ? Toen ik in de Horeca werkte in de zomer tijdens mijn studententijd , in het weekend in een zeer druk grand café, jesus , de keren dat ik in mijn kont bent geknepen door vrouwen kan ik niet meer tellen. Of opeens van de halfopen kwijlerige lippen op die van mij , waar de wijnlucht zelfs na afspoelen op hing. Nee, vrouwen zijn niet beter. Ik denk dat dit een menselijk probleem is, kijk naar oorlog , moorden etc etc , alleen zullen vrouwen het niet doen 1 op 1 in het park .Ik ben er echter van overtuigd dat het enige wat ze tegenhoud om dat ook te doen is het fysieke verschil tussen man en vrouw. MENSEN moeten hun emoties beter leren beheersen. Ik denk dat sommige dingen vroeger wel beter waren, één daarvan is opvoeding. Het leren beheersen van de emoties lijkt daar geen onderdeel meer van te zijn , want "kinderen moeten zich vrij kunnen ontwikkelen ..etc blabla" Wat je eigenlijk wenst is dat mensen een sprong voorwaarts maken in hun evolutie .Ik heb het nu natuurlijk over westerse waarden want als je de massale aanrandingen bekijkt in Keulen , ja, dat is weer een stap achterwaarts. Sowieso moet iedereen van elkaar afblijven indien niet gewenst. Maar dat je de vrijheid hebt om rond te lopen zoals je wilt; nee. Je mag bijvoorbeeld ook niet naakt rondlopen. Dus er zijn grenzen. En ook bewust van worden wat je teweeg kunt brengen bij de andere sexe, man of vrouw. Het werkt twee kanten op. Natuurlijk is ongewenst fysiek contact een grens die niet overschreden mag worden , maar om dan simpelweg te zeggen ; als vrouw wil ik mij kunnen kleden zoals ik wil zonder commentaar/reactie etc... nee zo simpel is het niet. Hier is een veel bredere , diepere , maatschappelijke discussie voor nodig. Dus fysiek contact : NEE >streng optreden . De rest ; verdere discussie.

simpson_jr
simpson_jr23 aug. 2017 - 15:03

Ik denk niet dat er veel mensen zijn die hun ogen in hun broekzak hebben. Ik vermoed dat allemaal wel eens iemand zien lopen die we sexueel opwindend vinden. Maar inderdaad, om er op een platvloerse manier naar te handelen is inderdaad zum kotzen.

Beate Ahlmann
Beate Ahlmann17 aug. 2017 - 14:01

"“Vrijwel altijd wanneer een vrouw, cisgender, transgender of homoman, zijn of haar huis verlaat en over de stoep wandelt, moeten zij omgaan met wat we eufemistisch ‘catcalling’ zijn gaan noemen.” Vrijwel altijd. Het is een waarheid als een koe voor vrouwen,..." Klinkt alsof je een LHGBTQJSDHK-vriendelijk sensationeel marketingboek hebt gelezen, waarin je maar al te graag een niet-onderzochte generaliserende overdrijvende bewering als waar aanneemt omdat het jezelf overkomt en je er extra op gaat letten. Hoe onmogelijk irritant het ook mag zijn als je zo lastig gevallen wordt, enige nuance en de ratio en niet de emotie op de eerste plek zetten wanneer je je stukjes gaat schrijven, lijkt mij volledig op zijn plaats Hasna. Dat lijken mij terechte twijfels over het schrijven van dit stuk. Verdere twijfels zou je kunnen hebben of je met het schrijven überhaupt de doelgroep bereikt, hier of elders, ik denk namelijk niet dat deze mannen veel lezen. "het is gezeur, slachtoffergedrag, het zijn immers allemaal ‘complimentjes’, waar doe ik moeilijk over?" heeft alleen te maken met je eigen projectie.

Dodo van Nooitgedacht
Dodo van Nooitgedacht13 aug. 2017 - 15:29

"Ik wil me kunnen gedragen zoals ik wil, me kunnen kleden zoals ik wil, kunnen gaan en staan waar en wanneer ik wil." Alsof mannen dit wel kunnen. Vrouwen hebben in feite veel meer keuze en vrijheid binnen wat algemeen geaccepteerd wordt. Ik verbaas me vaak over de weinig verhullende kleding van vrouwen; zeker bij het sporten. Ik wil hiermee geenszins het gedrag van die mannen goedpraten, maar het is een illusie om te denken dat mannen veilig in hotpants door het park kunnen. Het wordt tijd dat fatsoenlijke mannen de vuillappen weer gaan corrigeren met een flink pak rammel. Een beetje meer realiteitszin bij sommige vrouwen kan echter ook geen kwaad.

3 Reacties
Pater
Pater16 aug. 2017 - 21:07

Die strakke sportboeken van mannen tegenwoordig zijn nog onthullender dan hotpants. En al lopen ze in bikini, je hebt er gewoon van af te blijven.

Dodo van Nooitgedacht
Dodo van Nooitgedacht17 aug. 2017 - 11:43

Uiteraard. Dat neemt niet weg dat het niet bijzonder verstandig om in bikini rond te lopen als je geen vervelende situatie wil. Je hebt ook gewoon van mijn fiets af te blijven, maar ik zet hem wel aan de ketting.

Pater
Pater17 aug. 2017 - 22:08

Die vergelijking is leuk. Toch is dat wat anders. Ik vind het erg belangrijk dat vrouwen aan kunnen trekken wat we willen. Als je daaraan gaat knutselen is het einde niet in zicht. Hoe lang moet het broekje zijn ? Moeten de borstel meer verborgen worden ? Allemaal om deze reden, waar ik me niet bij neer wil leggen : mannen kunnen hun handen niet thuis laten.

Tunnelaar
Tunnelaar10 aug. 2017 - 13:06

Alleeen zwaarder straffen en wetgeving over kleding zal dit probleem op kunnen lossen.

5 Reacties
Tunnelaar
Tunnelaar11 aug. 2017 - 14:26

Ik bedoel: wetgeving over de zogenaamde "sexy" kleding. Sexy kleding benadrukt het sociale verschil tussen man en vrouw. Als we dat verschil verminderen zullen seksisme etc ook verminderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2017 - 14:59

Met kledingpolitie zoals in Iran? Kan nog leuk worden!

Anne Dijkstra2
Anne Dijkstra211 aug. 2017 - 17:02

Kleding voorschriften? Wetgeving omtrent sexy kleding? Sexy kleding is overigens ook maar subjectief. Maar hoe zie je die wetgeving voor je? Vrouwen moeten zich bedekken? Mogen vrouwen niet meer in een legging en een sportbeha hardlopen in de vrije natuur? Ik heb een voorschrift, als man voor alle andere mannen. Behandel iedere vrouw net zoals je zusje, moeder, dochter, nicht, oma. Hasna schrijft niet over seksisme, maar over intimidatie. Mannen die niet begrijpen dat ze met hun poten van vrouwen moeten afblijven. Echt, lees je bijdrage nog eens na. Vul ook even de vragen van Jan m/d Pet en mij in, en bedenk dan hoe ridicuul je bijdrage is. Mannen zoals jij vormen het probleem met hun rare gedachten.

Dodo van Nooitgedacht
Dodo van Nooitgedacht15 aug. 2017 - 8:22

Anne. Behandel iedere vrouw zoals je wilt dat anderen je zusje, etc. behandelen. Als het helaas nodig is volwassenen mannen op te voeden, laten we het dan wel goed doen.

Pater
Pater16 aug. 2017 - 21:13

@Tunnelaar Sexy kleding benadrukt het sociale verschil tussen mannen en vrouwen ? Ik zou zeggen: benadrukt het fysieke verschil. Dat is een bron van vreugde in dit leven, dat verschil moeten we beslist niet ve1rbloemen. Strenge moslims, en trouwens ook strenge christenen, verbergen die verschillen onder dikke zwarte kleren, wil je dat soms? Waarom zouden wij mannen niet gewoon kunnen leren dat we er van afmeten blijven ?

Philip Tielsen
Philip Tielsen10 aug. 2017 - 12:27

Ofschoon het geen excuus is voor inactiviteit, is het aanpakken van dit probleem ook niet helemaal zonder risico: http://www.studio040.nl/nieuws/42678-onderzoek-mishandeling-dunantpark-nog-niet-afgerond.html

De nuance
De nuance9 aug. 2017 - 21:59

Beste Hasna, Ik ben net als jij sportief en ook met mijn lichaam bezig. Ja, tuurlijk sporten doe je in eerste instantie voor je gezondheid, om er energie van te krijgen en niet als laatste om je figuur op peil te houden en/of beter in shape te krijgen. Ik vraag me dan ook af, zonder te bagetaliseren, of je alles meent wat je schrijft. Als ik, en de mede sporters (m/v) die ik ken gezonde aandacht krijgen ervaren ze dat als compliment en is dat (heel stiekem, vertellen we niet verder) ook wel een beetje de reden waarom we sporten. Ja, ik wordt ook door vrouwen aan mijn kont gevoeld, vrouwen leggen hun hand op mijn buik als ik ze (als vriendin) kus en ik wordt in kroegen in mijn kruis gegrepen door vrouwen. Meestal niet door mijn types en dus liever niet, maar als jij lekker aan je lichaam aan het werken bent trek je de aandacht, zie dat als een compliment en ga niet achter elke boom (blik) een vijand zoeken. ps ik ben volledig tegen ongewenste aanraking en meer dan dat, tip; geef dat gewoon duidelijk aan dat je dat niet op prijs stelt.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 aug. 2017 - 17:57

Heb jij het idee dat Hasna jouw tip nodig heeft? En ' zie dat als een compliment en ga niet achter elke boom (blik) een vijand zoeken' : mag Hasna dat zelf uitmaken? Eigenlijk een heel vervelende geilneverige reactie, maar wel tekenend voor veel meer reacties op deze column.

Dodo van Nooitgedacht
Dodo van Nooitgedacht15 aug. 2017 - 7:42

Bedankt voor de tip. Dat had ik nog nooit overwogen. Ben je met je overduidelijk sexy lichaam ook wel eens door een groep afzichtelijke, agressieve oude vrouwen in een hoek gedrukt onder uiting van allerlei dreigementen? Of wou je alleen even melden dat je graag door vriendinnen wordt aangeraakt? Gatverdamme, daar gaat mijn ontbijt.

Paddy3
Paddy315 aug. 2017 - 19:25

Naar wat voor kroegen ga jij?

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2017 - 17:48

Je kunt het wel eisen maar veranderen doe je niets. Ik heb mijn dochter vroeger toch maar aangeraden niet alleen na 10 uur 's avonds in het donker door het bos naar huis te fietsen maar met een groepje. Lijkt me wel verstandig. Maar ja dat was toen. Ikzelf kwam uit een tijd dat we nog door de bouwvakkers nagefloten werden als we voorbijkwamen. Gelukkig stonden ze veelal achter hekken en/of op steigers. Dat was geen probleem. We moeten leren leveren met de werkelijkheid het is niet anders. Of het normaal is of niet, het zal nooit veranderen, hoe graag je het ook zou willen. Beter kun je jezelf enigszins beschermen als het kan. Dit probleem is al zo oud als de wereld is.

2 Reacties
jantje
jantje9 aug. 2017 - 21:26

Minoes en Tuin, Die fluitende bouvakkers en straatleggers. Ik floot terug.. Humor want dat verwachten ze niet.. Dan is het in veel gevallen ook wel meteen afgelopen. Maar ze moeten wel overal afblijven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 aug. 2017 - 6:54

Je bewust zijn van een nooit te veranderen werkelijkheid is juist niet het normaliseren daarvan hoe groot de wens het te veranderen ook is. Voor jezelf veiligheidsmaatregelen inbouwen vereist juist een groot bewustzijn.

[verwijderd]
[verwijderd]9 aug. 2017 - 14:42

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Angelina B
Angelina B10 aug. 2017 - 7:50

Hahahahahahahaha Precies :D

Dunya2
Dunya211 aug. 2017 - 12:27

Maak dat de kat maar wijs.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 aug. 2017 - 7:03

Mannen hebben dat gevoel dan wel op een heel andere plaats zitten.

Pater
Pater16 aug. 2017 - 21:19

@Minoes Ik schoot in de lach toen ik je reactie las. Afgezien van de humor: ijzersterk. Maar dat gevoel is op zich gewoon leuk en prettig, vind ik, alleen moet je natuurlijk niet denken dat je jezelf daarom op mag dringen.

rgeurtsen
rgeurtsen9 aug. 2017 - 14:12

--als het zo is dat alle vrouwen elke dag wel een onveilig onprivaat gevoel hebben op straat, dan is er iets vreselijks mis-- Redactie van Joop.nl nodig uit tot een actie, of is uw publiek overwegend mannelijk? Één vraagje Hasna ... "Een pets op de billen is zo gegeven door een passerende fietser." Feitelijk klopt het, en het zou zo moeten zijn dat van de gelegenheid geen gebruik gemaakt wordt. Ik hoop dat de suggestieve strekking van de zin een literaire vrijheid is en er geen regelmatige pets oude billen knalt, buiten het eigen huis.

scienide
scienide9 aug. 2017 - 13:32

Hoezo generaliseren? Vervang het woord man hier eens met een bepaalde religie of een menselijk ras, en de wereld is te klein. Blijkbaar is het generaliseren toegestaan als het 'mannen' betreft... Want elke man is "slecht" ... En dit is natuurlijk niet waar. Er zijn uiteraard een paar mannen die zich niet weten te gedragen. Maar als je dat vergelijkt met het aantal mannen die zich wel netjes gedragen is dat een heel klein percentage. Echter kan ik dit soort artikelen absoluut niet lezen omdat ik altijd het idee heb dat er verwijten naar mij persoonlijk worden gemaakt als man zijnde ... Vooroordelen en generaliseren, als ik zulke uitspraken over vrouwen had gedaan was er allang een aangifte tegen mij.

3 Reacties
yodim
yodim9 aug. 2017 - 14:43

Klopt, vervang mannen door elk ander woord (vrouw, moslim, christenen, etc etc) en et is discriminatie. Maar het gaat hier wel om mannen, misschien wel een bepaald soort mannen. Wil je mannen benoemen als mensen, zoogdieren, levende wezens etc etc dan is het minder confronterend? Ik ben van mening dat we moeten namen en shamen. Dus de groep die dit doet ook benoemen.

Sidney Goudmijn
Sidney Goudmijn10 aug. 2017 - 12:53

Ik ben het helemaal met je eens. Het valt me ook op dat niemand aangeeft om wat voor mannen het gaat. Terwijl de statistieken daar heel erg duidelijk in zijn. Daarom ook in de Randstad meer nare ervaringen door de dames dan op het platteland. Beetje jammer!

Dodo van Nooitgedacht
Dodo van Nooitgedacht15 aug. 2017 - 8:40

Ik heb het geprobeerd maar het wordt vooral een onlogisch verhaal dan. Er wordt helemaal niet gegeneraliseerd in dit artikel. Het is vooral een opsomming van ervaringen. Als u daaruit concludeert dat het dus over alle mannen gaat, bent u degene die generaliseert. Maar misschien heeft u het gewoon niet gelezen.

yodim
yodim9 aug. 2017 - 13:03

Flirten vs Lastig vallen! Iedereen heeft het recht om met rust gelaten te worden, een headset in je oor tijdens het sporten gerandeerd dit meestal 100%. Hoe goed te intenties van de flirters ook zijn, het is aan de ontvanger te bepalen of het een flirt of lastig vallen is. Misschien ligt het aan type man dat flirt. Sommige mannen hebben geen respect voor vrouwen en is hun methode van 'flirten' altijd lastig vallen

herman46
herman469 aug. 2017 - 12:49

Anders dan mijn nickname zou doen vermoeden ben ik een oudere, blanke, heteroseksuele man. Een fijn huwelijk, lieve vriend(inn)en en dito familie en buren. In mijn sociale omgeving hoor ik eigenlijk van vrouwen nooit dit soort nare ervaringen. Ik kijk graag naar vrouwen. En daar is naar mijn overtuiging niks mis mee. Ik heb nog nooit een vrouw of meisje verbaal of fysiek benaderd op een wijze die door haar als ongewenst intiem kon worden beschouwd. Ik had in mijn werkzame leven een vrouwelijke collega die regelmatig met verhalen op kantoor kwam over borsten- en billenknijpende mannen. Zo vaak dat ook de andere vrouwelijke collega's een zuinig mondje trokken als ze weer eens met zo'n verhaal kwam................. Waarom kleden sommige vrouwen zich zo dat ze de natuurlijke aandacht van mannen trekken? Waarom een kort rokje, nauwsluitend, gedecolleteerd truitje? Omdat ik me daar prettig ik voel, hoor je dan Tuurlijk! Maar waarom voel je je dan zo prettig? Is het eerlijk gezegd ook niet vanwege de mannelijk aandacht voor hun verschijning? Ook daar is niets mis mee, overigens. Ongetwijfeld kijken ook veel vrouwen graag naar 'mooie' mannen. Prima! Laat iedereen zijn/haar fantasieën maar hebben. Gedachten zijn vrij. Maar houd je handen thuis, plaats geen nare opmerkingen, kleed niemand met je ogen uit. Laten we gewoon op een prettige manier van elkaar genieten.

General Kenobi
General Kenobi9 aug. 2017 - 12:10

zijn blik was een mengelmoes van woede en ejaculatie. Rare combinatie die ik me niet kan voorstellen, toen ik het in de spiegel probeerde na te doen kreeg ik de indruk dat hij gewoon moest niezen.

5 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin9 aug. 2017 - 15:44

Haha, Kenobi - ik had ook problemen met het visualiseren van deze observatie.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 18:35

@Cliff Tja, en nog geen week geleden in het topic over Trumps propagandakanaal kleineerde en diskwalificeerde je Lara Trump zonder inhoudelijke argumenten als iemand die je aan een porno acteur deed denken. Vast grappig bedoeld maar misschien moet je voortaan even nadenken over de inclusiviteit van je opmerkingen voor je weer eens aan het trumpetteren gaat. Grensoverschrijdend gedrag bij mannen is blijkbaar moeilijk uit te bannen.

spagaat
spagaat9 aug. 2017 - 19:26

@Cliff: Niet zo vreemd toch? Wij heteromannen zien vrijwel nooit een man klaarkomen, heterovrouwen maken dat wel mee. Zij zullen dit dus beter kunnen visualiseren.

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 aug. 2017 - 20:58

@ Tjitske (of Clarine, of Karlofça, of Marian) - leuk dat je me zo intensief volgt. Dat vind ik een hele eer.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden10 aug. 2017 - 8:22

@Cliff 'of Clarine, of Karlofça, of Marian' Verklaar je nader Cliff, of mag ik dit als een - ongewenst - liefdevol plaagstootje zien?

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz9 aug. 2017 - 11:57

Het probleem dat Hasna beschrijft is ongetwijfeld niet overdreven. Ik verbaas me over de manier waarop sommige mannen zich permitteren met vrouwen om te gaan, hen aan te spreken, lastig te vallen, te bekijken, in hun blikveld op te houden, in de weg te staan, en meer irritant gedrag. Een ander probleem is dat het in een deel van de gevallen nog 'werkt' ook. Er zijn nu eenmaal vrouwen die zo uiteindelijk aan hun partner zijn gekomen en niet de minst onaantrekkelijke ook nog. Je zou zeggen, dat hebben die vrouwen bepaald niet nodig, maar meer dan eens verbaas ik me over de manier waarop een eerste kennismaking tot stand is gekomen. Door botweg aanspreken in de supermarkt, nafluiten, complimenten uitdelen, overduidelijk wervend gedrag vertonen, opscheppen en andere nogal niet-subtiele manieren van aandacht-trekkerij. Het werkt! Dat is het erge. Zelf doe ik dat niet en ben zo'n sukkel die gewoon afwacht en pas na de ze-kijkt-me-langer-dan-drie-tellen-in-de-ogen regel in actie komt. Tsja. Het is een spel van twee kanten dat met respect gespeeld moet worden. Mannen moeten zich enigszins gedragen, vrouwen zouden niet moeten reageren op botte kerels (maar dat doen 'ze' dus behoorlijk vaak wel).

2 Reacties
Dodo van Nooitgedacht
Dodo van Nooitgedacht15 aug. 2017 - 8:53

Als je alleen maar afwacht omdat je bang bent haar anders lastig te vallen hoef je je daar denk ik niet zo druk over te maken. Veel vrouwen houden van assertieve mannen, maar dat is wel wat anders dan wat hier beschreven wordt. De meeste mensen weten prima wat wel en niet kan in een bepaalde situatie.

GermaS
GermaS15 aug. 2017 - 16:25

Er is een middenweg tussen wachten op die 3 seconden en intimiderend gedrag.

Nadiya Ahyn
Nadiya Ahyn9 aug. 2017 - 10:59

Hasna, Ik heb er eigenlijk geen woorden voor hoe ik mijn boosheid hierover moet uiten... schandalig omschrijft mijn emoties nog niet eens voor de helft... ik maak dit ook dagelijks mee, voordat ik de deur uitga, bereid ik me mentaal al voor op de blikken en directe en i ndirecte opmerkingen die komen gaan...zelfs wanneer ik thuis ben, is het niet veilig.. ik woon op de begane grond en wanneer mijn rolluik omhoog staat en mijn raam op een kier, wordt er door sommige buurmannen ongepaste opmerkingen geroepen als ze langslopen. Dit maakt deel uit van mijn leven, en van heel veel andere vrouwen. Ik voel me allesbehalve vrij wanneer ik buiten ben.. ik voel me beperkt, gevangen, vernederd... sommige mannen willen me het gevoel geven dat ik minderwaardig ben en dat ik mij moet schikken naar hun gedrag en lusten... Hasna, het schrijven van een column heeft ook geen zin.. het is wel een goede manier om frustraties en de zoveelste ervaringen op te schrijven, omdat veel vrouwen en meisjes zich hierin herkennen, maar het zal inderdaad niets oplossen.. Ik ben een beetje klaar met al die analyses die gegeven wordt over het gedrag van de mannen die dit op hun geweten hebben: respectloosheid, opvoeding, porno, afkomst, cultuur, blabbla... Daar ben ik klaar mee! Hun gedrag krijgt weer volop de aandacht, ja en ik dan.. wanneer wordt er gezegd dat het genoeg is?? Dat het klaar is?? Dat we dit niet meer willen?

1 Reactie
Beppy2
Beppy29 aug. 2017 - 17:17

Waar woont u dan? ...... sommige buurmannen ongepaste opmerkingen geroepen als ze langslopen..... Ik zou zeggen : Een emmer water doet wonderen

hminkema
hminkema9 aug. 2017 - 10:32

Net zoals seksuele intimidatie is ook diefstal van alle tijden en alle culturen. Ze hebben beide een biologische of in ieder geval sociaal-psychologische oorsprong. Ze vallen beide niet uit te roeien. Nu kan ik hier wel een stuk op Joop.nl schrijven over hoezeer ik me erger dat ik mijn fiets altijd maar op slot moet zetten, en hoe erg het is als-ie weer gejat is, en dat ik in wezen vind dat ik mijn nieuwe glanzende racefiets overal zorgeloos moet kunnen achterlaten waar ik dat wil, en dat iedereen er dan met z'n tengels van af zou moeten blijven - en daar zou ik dan Groot Gelijk in hebben. De halve wereld zou me nog Groot Gelijk geven ook. Ik zou ook kunnen oproepen tot een massale actie "Take back the streets" om fietsendiefstal in de openbare ruimte een definitief halt toe te roepen. Of een vlammend betoog aan het adres van ouders dat ze hun kinderen moeten opvoeden tot eerlijke burgers. Dat voelt allemaal vast goed. Maar intussen zou ik ook proberen te leven met de realiteit, en die is dat diefstal niet weggaat. Niet nu, niet straks, niet hier, en niet daar. Daarom blijf ik voor de zekerheid die fiets maar op slot zetten, probeer me daar zo min mogelijk aan te ergeren, en zal al helemaal niet thuisblijven 'voor de zekerheid'. Natuurlijk, op deze analogie is van alles af te dingen. Intimidatie en bedreiging van een persoon is vele malen erger dan verlies van een stuk materie. Maar wat vergelijkbaar is, is dat beide problemen blijvertjes zijn, niet met stukken op Joop.nl te bedwingen, en dat je je leven er niet door moet laten vergallen. Kies voor relatieve veiligheid en durf het ongemak en de incidentele woede te relativeren. En o ja, blijf gerust de norm uitdragen dat fietsendiefstal niet door de beugel kan! Maar verwacht niet dat het probleem daardoor verdwijnt..

Kepler
Kepler9 aug. 2017 - 10:26

Staat heel ver van me af en ik kan nauwelijks geloven dat dit zo vaak voorkomt. Geloof het verhaal wel maar ben wel benieuwd om wat voor mannen het dan gaat.

1 Reactie
Sidney Goudmijn
Sidney Goudmijn10 aug. 2017 - 12:56

Daar blijven we hier angstvallig over zwijgen.

Josef K
Josef K9 aug. 2017 - 9:43

Uiteraard keur ik radicaal flirten af, maar het overgrote deel van de mannen zijn gematigde flirters. Ik voel me absoluut niet verplicht afstand te nemen van de insignificante groep van radicale flirters. Steeds maar weer wordt me gevraagd wat ik er van vind, terwijl ik er niets mee te maken heb.

3 Reacties
H.Witte
H.Witte9 aug. 2017 - 12:05

Dat is dus precies hetzelfde gevoel en in uw geval houding die de moslims hebben als het om hun extreme geloofsgenoten gaat, en inderdaad, niet alle mannen zijn slecht.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 aug. 2017 - 19:42

radicaal flirten, Dat is niet zo iets als iemand vriendschappelijk in elkaar slaan?

LoslopendeWilde
LoslopendeWilde10 aug. 2017 - 9:38

@ Henk Witte En dat weet jij omdat ...?

smit2
smit29 aug. 2017 - 9:01

Ik ben een man die van vrouwen houdt en opgegroeid met drie zussen. Van mijn moeder kreeg ik in de opvoeding een aantal zaken mee (onder andere). 1. Je bent sterker dan een vrouw, dus daar blijf je af. 2. Je behandelt vrouwen met respect. 3. Let op je zussen. Iedere man waar Hasna het over heeft, heeft ook een moeder, loopt het niet juist daar verkeerd? Overigens, ik zal altijd, maar dan ook altijd ingrijpen wanneer een man vervelend doet tegen een vrouw. Zo ken ik overigens vele mannen die hetzelfde doen. Mogen wij daarvoor dan ook wat krediet in plaats van op dezelfde hoop te worden gegooid?

noMan2
noMan29 aug. 2017 - 8:31

Heel herkenbaar Hasna, en ook de boosheid die je voelt. Het probleem is niet dat mannen het niet begrijpen, maar dat het hen niets kan schelen. Als je eens 5 minuten naar mainstream porno surft, zie je waarom; mannen zijn sadisten! Ze hebben doormiddel van porno al hun menselijkheid letterlijk weggerukt. Er is ook steeds meer onderzoek dat uitwijst dat pornogebruikers steeds meer psychopatische trekken ontwikkelen, en dat merken wij vrouwen, daar hoeven we alleen maar even in de publiekelijke ruimte te verschijnen. Daarbij zijn we ons ook, intuïtief, bewust van de zeer zieke pornobeelden waarbij vrouwen niet geneukt maar voornamelijk gemarteld worden, bij het gros van de mannen in hun kop zit. Dat vinden mannen leuk om te zien, iets dat onze grootste nachtmerrie is en voor velen van ons is dergelijks ons werkelijk overkomen (sowieso de porno"actrises"), omdat mannen sadisten zijn, porno is het bewijs. Het kan mannen dus niets schelen dat hun vrouwen, dochters, zussen, moeders, vriendinnen en collega's zich niet meer veilig kunnen voelen op straat. Wij houden van de mannen in onze leven, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook van ons houden. Als dat zo was geweest, was porno nooit zo groot geworden in deze vrouwvernederende vormen. Dat mannen hier niets aan willen doen, behalve met leedvermaak jouw stukje te lezen om vervolgens het probleem te bagetaliseren, spreekt ook al boekdelen. Compleet oninvoelbare klootzakken zijn het, onze vaders, partners, broers en zonen inclusief. Dat de mannen niet van ons terughouden doet pijn, en daarom ontkennen vrouwen dit voor hunzelf; wij vrouwen worden onderdruk door de mannen die we liefhebben. Want wat voor een mannen zijn er nog meer dan onze eigen vaders, zonen, broers en partners? Ze verlangen allen van ons dat we porno accepteren als normaal gedrag, hoe ziekelijk die porno ook is, wij dienen het klakkeloos te accepteren. Dat alleen al, is niet eerbaar naar jou als vrouw toe. En het zijn tenslotte ook onze eigen partners, vaders, broers, zonen e.a. die dergelijk gedrag naar vrouwen vertonen die zij niet kennen. Na al een aantal jaren een alleenstaande vrouw te zijn (kan geen fatsoenlijke vent vinden, de meesten zijn players, die vrouwen misleiden en manipuleren voor seks. Als je op exact dezelfde wijze iemand van geld of materiële zaken ontvreemd, heeft dat oplichting en ben je een crimineel. Doen mannen dit voor seks, dan heet het normaal gezond biologisch gedrag! Mijn inziens is playen voor seks een vorm van seksueel geweld want de emotionele impact op vrouwen is groot. Dus hoe kan het dat vrouwen biologisch niet aansluiten op het misbruik, ehhh, biologisch gezond gedrag dat mannen naar vrouwen vertonen?), ben ik echt wel genezen van alle illusies die ik naar mannen had, want getrouwd of niet, zelf dochters of kleindochters hebben of niet, dat maakt mannen echt niets uit. Dat vrouwen op grote schaal onveiliger zijn, en dit wordt in rap tempo steeds erger (zoals wij vrouwen wel doorhebben, dit is in korte tijd zo toegenomen) dat interesseert mannen echt geen ene donder, al loopt hun eigen dochter hierdoor meer gevaar, zelfs dat boeit hen niet. De Nederlandse geëmancipeerde man is harteloos en sadistisch naar vrouwen toe, emancipatie voltooid noemen we dat hier.

7 Reacties
punt2
punt29 aug. 2017 - 10:26

"De Nederlandse geëmancipeerde man is harteloos en sadistisch naar vrouwen toe, " wat een onzin

Piet4
Piet49 aug. 2017 - 10:54

Er groeit mos tussen je benen.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz9 aug. 2017 - 11:35

Zo zeg, gaat er weer iemand generaliserend los op 'de man'. Psychopaten, martelen.. Er wordt zwaar geschut van stal gehaald om alle mannen eens weg te zetten als misdadigers. Ik vraag me af of dergelijke meningen enige voeling met de werkelijkheid vertolken of vooral een uiting zijn van onredelijke afkeer.

marcelhermus
marcelhermus9 aug. 2017 - 11:37

Ik kijk naar andere porno ;) Of maakt dat niks uit? Verder als ik nu zou zeggen dat alle vrouwen steeds neurotischer worden en irrationeler mag dat dan ook? Of is dat verboden omdat het om vrouwen gaat?

gravin2
gravin29 aug. 2017 - 13:43

Verder alles goed met u? In mijn vriendenkring zitten ook mannen, jawel, en ik zie ze elkaar echt wel corrigeren als er iets onoirbaars gebeurt hoor, maar dat is eigenlijk nooit nodig.

General Kenobi
General Kenobi9 aug. 2017 - 20:49

de zeer zieke pornobeelden waarbij vrouwen niet geneukt maar voornamelijk gemarteld worden, bij het gros van de mannen in hun kop zit. Je hebt het over een specifiek genre van porno. En in dat genre is het vaker de man die gemarteld wordt.

Pater
Pater16 aug. 2017 - 21:28

Verkeerd mannenwereld moet zijn verkeerd mannenbeeld.

Driekeerlinksisrechts
Driekeerlinksisrechts9 aug. 2017 - 5:26

Zweden, Duitsland, Oostenrijk. Hou maar rekening met een verdere vererging van het probleem. Als vrouwen, homo's en andersdenkenden als tweederangs volk wordt behandeld is er weinig hoop zolang middeleeuwse ideeen worden geimporteerd.

Christiane2
Christiane29 aug. 2017 - 1:04

Verontrustende reacties van sommige heren hier. - Ik was 13 jaar toen ik vol in mijn kruis werd gegrepen in de speeltuin in Blijdorp. - Ik was 16 jaar toen ik, in de tram naar Rotterdam CS, moederziel alleen in een coupé zat met een stomdronken man van in de dertig die 'een kusje' eiste. - Ik was 19 toen ik bij mijn borsten werd gegrepen tijdens carnaval. - Ik was rond de 20 toen een man tegen me op stond te rijden in een volle metro. Dit is zeker geen Randstad-dingetje, want ik heb in Brabant gewoond, en daar gebeurt zulk soort shit ook. Het maakt niet uit wat je aantrekt. Het maakt niet uit hoe je eruitziet. Elk van zulk soort confrontaties houdt de kans op escalatie in. Ik ben een klein, tenger vrouwtje van 1m48. Hoeveel kans denkt u dat ik heb als een volwassen man besluit gewelddadig te worden omdat ik zijn ongewenste 'avances' afwijs? Sommige mannen weigeren, tegen alles in, in te zien hoe diep dit gaat. Hoe vaak dit voorkomt. Hoe bedreigend dit is. Hoe goed vrouwen al proberen om zulk soort dingen voor te zijn. Hoe grondig we afwegen of we reageren en hoe we reageren. Vrouwen lastigvallen op straat of waar dan ook is volstrekt onacceptabel. Er is geen excuus voor. Overigens: mijn tienerdochter maakt gelijksoortige dingen mee.

1 Reactie
poeslief
poeslief9 aug. 2017 - 10:33

Hoe zou u willen dat ik als man daartegen optreedt? "Mengen in"/"mee bemoeien" leidt al snel tot escalatie/ fysiek geweld > en dat tot voorarrest en voorgeleiding. En dan geeft niemand thuis, is mijn ervaring.

Pater
Pater9 aug. 2017 - 0:23

Door zo'n stukje ga ik voor het eerst iets begrijpen van het nafluitverbod. Absurd. Ik vind het overigens prettig om naar mooie vrouwen te kijken. Maar ik zal dat zeker niet opzichtig doen, dan tast je de privacy van die vrouwen aan.

2 Reacties
Kees Halt2
Kees Halt29 aug. 2017 - 9:21

Hoe ervaart een vrouw die door een bouwvakker vanaf de steiger bewonderend wordt nagefloten dit ''compliment''? Anders wordt het natuurlijk bij kwaadaardig gesis, verbaal geweld en handtastelijkheden. Als dat nog niet strafbaar is dan snel invoeren.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 aug. 2017 - 19:48

Hoe ervaart een vrouw die door een bouwvakker vanaf de steiger bewonderend wordt nagefloten dit ”compliment”? Positief volgens jou, gezien je commentaar over sissen (want dan wordt het anders)?

EricDonkaew
EricDonkaew8 aug. 2017 - 22:07

Er is in Nederland een cultuur van vrouwen die liever niet (qua seksuele verschijning) bekeken willen worden. Maar dat is niet overal zo. In Thailand is het, duidelijk merkbaar, al heel anders. En echt niet alleen in Bangkok of Pattaya. Over Brazilië zwijg ik maar even. Ook de Poolse cultuur is heel anders. Ik werk in het magazijn met veel Polen, onder wie nogal wat jonge meiden. Wat me overigens in het begin gelijk al opviel is het veel grotere verschil tussen Poolse mannen en vrouwen dan bij ons. Mannen: grote, sterke kerels met vaak volle baarden. Vrouwen: klein, koket, vrouwelijk en behept met jaren-50-stemmetjes. Sommige Poolse meiden dragen - in het magazijn dus - hotpants, maar een groter deel verschijnt met leggings die zo strak en dun zijn dat ze bijna net zo goed achterwege gelaten hadden kunnen worden. Er zijn leggings bij die zo doorzichtig zijn dat je de positie van de slipjes goed kunt zien. Maar ze willen het zelf, anders zouden ze er zo niet bijlopen. Nederlandse meiden lopen in zo'n situatie met zeer wijde spijkerbroeken of zo. Het verschilt dus per cultuur of vrouwen graag bekeken willen worden en als seksueel wezen gezien willen worden. In Nederland is er een ten hemel schreiend mannenoverschot en dus dito vrouwentekort, wellicht dat hierdoor het verschil wordt bepaald. In sommige andere landen is het in elk geval andersom.

8 Reacties
Pater
Pater9 aug. 2017 - 0:21

" In Nederland is er een ten hemel schreiend mannenoverschot en dus dito vrouwentekort" Hoe kom je daarbij? Er is juist een klein vrouwenoverschot. En in de grote steden is er zelfs een tamelijk groot vrouwenoverschot. Culturen waar het lijkt of vrouwen zich graag laten bekijken zijn m.i. de culturen met de minste vrouwenrechten: men is blij met mannelijke goedleuring omdat mannen de baas zijn.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 aug. 2017 - 5:37

'Het verschilt dus per cultuur of vrouwen graag bekeken willen worden en als seksueel wezen gezien willen worden. In Nederland is er een ten hemel schreiend mannenoverschot ' Er zit nogal een verschil tussen kijken en aanspreken. Ik geloof er geen bal van dat er in Nederland sprake zou zijn van een mannenoverschot. Misschien denk je dat gezien je reactie. Maar wellicht heb je een bron waaruit blijkt dat ik het mis heb..

jantje
jantje9 aug. 2017 - 6:11

Erik, je beschrijving van de Poolse meisjes is iets heel anders.. Ik heb in een Pools zangkoor gezongen en sommige Poolse vrouwen in dat koor waren ronduit dragonders. Monden zo scherp als een scheermes.. Dat is hun cultuur, eerst mannen aan de haak slaan met mooie woorden en vorm van kleren, en dan de jongens alle onkosten van uitgaan e.d. laten betalen. Maar zo doorzichtig als die kleren zijn, zo doorzichtig zijn hun bedoelingen. Ik vertel dit niet om het vrouw-zijn af te kraken, ik heb het van heel dichtbij meegemaakt en gezien. Gelden bij jullie niet kledingvoorschriften uit veiligheid?

RobSon2
RobSon29 aug. 2017 - 6:13

Kan allemaal zo zijn, maar dat geeft je nog steeds niet het recht/een vrijbrief die vrouwen lastig te vallen toch?

hminkema
hminkema9 aug. 2017 - 8:07

"In Nederland is er een ten hemel schreiend mannenoverschot en dus dito vrouwentekort." Huh? Er zijn in Nederland ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Daar is weinig ten hemel schreiends aan. Als ze inzoomen op bepaalde leeftijdscategorieën, zien we dat: - vanaf de middelbare leeftijd het aantal vrouwen het aantal mannen overvleugelt; - tussen 40 en 50 de aantallen gelijk zijn; - tussen 20 en 40 (de partnerzoek-periode) er gemiddeld 98 vrouwen zijn op elke 100 mannen; - onder de 20 er gemiddeld 96 meisjes zijn op elke 100 jongens; Die laatste verschillen vind ik echt te weinig om van een 'ten hemel schreiend tekort' te spreken hoor. Laat staan dat dit een cultureel bepaald, fors verschil in omgang tussen de seksen zou kunnen verklaren.

EricDonkaew
EricDonkaew9 aug. 2017 - 10:23

@Pater (en andere reaguurders) ------------------------------- Die zin is inderdaad ongenuanceerd en niet cijfermatig te onderbouwen. Maar er valt wel iets meer over dit onderwerp te zeggen. Zo is er een verschil tussen een cijfermatig en een gevoelsmatig mannen/vrouwenoverschot. Toen ik terugkwam van vakantie in Jordanië had ik toch echt het gevoel dat het land voor 95% uit mannen bestaat. Vrouwen worden thuis gehouden, ook in restaurants werken ze niet als bedienend personeel. Voor veel andere islamitische landen zal hetzelfde gelden, hoewel in Indonesië juist weer niet. Maar ook de Indiase stad Delhi, waar ik laatst een filmpje over zag, lijkt voor 95% uit mannen te bestaan, terwijl Delhi geen islamitische stad is. Kennelijk worden vrouwen daar ook massaal thuisgehouden. Thailand daarentegen lijkt grotendeels uit vrouwen te bestaan en echt niet alleen in de rosse buurten van Bangkok en Pattaya. Ga je naar een arts, tandarts of advocaat, dan kom je iedere keer bij een vrouw, is mijn persoonlijke ervaring. Terwijl in alle landen van de wereld 20 meisjes op 21 jongetjes worden geboren, dat is nergens anders. Echte mannenoverschotten kunnen er overigens wel degelijk zijn. In de Verenigde Arabische Emiraten wonen drie keer zo veel mannen als vrouwen. In Zweden zijn er in een bepaalde (jonge) leeftijdscategorie 120 mannen op 80 vrouwen. En in het Amerikaanse Wilde Westen was het destijds helemaal een ramp, ook hier uiteraard een gevolg van migratie. Dat dergelijke overschotten maatschappelijke problemen kunnen opleveren, hoef ik denk ik niet te onderbouwen.

EricDonkaew
EricDonkaew9 aug. 2017 - 10:30

@Jannie ---------------------- Alleen schoenen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2017 - 18:21

"Het verschilt dus per cultuur of vrouwen graag bekeken willen worden en als seksueel wezen gezien willen worden." Dat zegt vooral veel over de socio-economische positie van vrouwen. Als je een man moet vangen om te kunnen overleven is je uiterlijk vaak het enige middel dat je kunt inzetten.

vlammetje2
vlammetje28 aug. 2017 - 21:42

Volledig herkenbaar, zowel de ervaringen als de wens van Hasna om zich net als de meeste mannen vrij te kunnen bewegen en begeven in de publieke ruimte. Regelmatig voel ik mij zelfs tot in de supermarkt als opgejaagd wild. Hartstochtelijk benijd ik mannen om de vanzelfsprekendheid waarmee zij alleen op vakantie of naar een seminar/concert/zwembad/terras/kroeg kunnen gaan als ze dat willen; zelf voel ik mij in dat soort situaties zelden op mijn gemak en al helemaal niet vrij, en door alle masculiene opdringerigheid en intimidaties lukt het me nauwelijks meer om 'leuk' te reageren op onschuldig bedoelde contactpogingen van mannen. Ook benijd ik (tiener)meisjes die zich nergens wat van aantrekken en gewoon lekker in hun ultra korte broekje en zomertopje de stad in gaan. Dus misschien moet ik die vrijheid ook wel gewoon in mijn hoofd creëren (totdat ik de leeftijd bereikt heb waarop ik 'vanzelf' met rust gelaten word), want een cultuur- of mentaliteitsomslag zie ik zo gauw niet plaatsvinden: zelfs mijn eigen vriend -die het niet in zijn hoofd zou halen om andere vrouwen lastig te vallen of na te staren/roepen- vindt dat ik niet moet zeuren en lacht seksuele intimidaties weg alsof vrouwen vereerd zouden moeten zijn met elke vorm van mannelijke aandacht! Hoe vaak ik hem ook uitleg dat ik het niet als een bevestiging, maar als vernedering en soms zelfs bedreiging ervaar en mij er onveilig door voel, echt landen doet het niet. En dat terwijl mijn vriend echt een voorbeeldige opvoeding heeft genoten! Wat mij overigens wel opvalt, is dat van de ontelbare keren dat ik lastiggevallen, aangeraakt, nageroepen/gesist, achtervolgd en aangesproken ben, dit slechts 2 keer gebeurde door een blanke jongen. Het heeft trouwens ook niets te maken met kleding, want ik kleed me niet uitdagend of anderszins opvallend. En ook niet met bepaalde wijken, weliswaar woon ik in het centrum van een grote stad, maar de situaties doen zich vaak juist voor op drukke plekken waar iedereen komt.

jantje
jantje8 aug. 2017 - 21:35

Hasna, ik ben het helemaal met je eens. Kerels moeten ophouden met het intimideren van vrouwen op straat. In de jaren '70 van de vorige eeuw ging ik regelmatig in Veendam naar de bioscoop samen met een halfbroertje van mijn moeder. Op zondagavond speelde dan de films met Bud Spencer en Terence Hill. Op één van die avonden dat ik weer naar huis ging werd ik opgewacht door een vent op zijn brommer. (ik reed zelf ook op mijn Puch) Om thuis te komen moest ik door 'het veld' .. een lange slecht verlichte weg. Om de 500 meter een lamp. ( nu na 40 jaar is het nog steeds zo. ) Die persoon op de brommer kwam steeds dichterbij en niet ver van ons huis duwde hij me aan de kant en dwong me te stoppen.. Hij probeerde me toen echt aan te randen. Ik moest echt van me afbijten, schoppen en slaan. Gelukkig kwam een buurman ook via dezelfde weg onze kant op.. Hij heeft me toen geholpen. de vent met brommer ging er vandoor. Bij aangifte de volgende dag op het politiebureau werd mij gevraagd wat voor kleren ik aan had. . Met andere woorden of ik het niet uitgelokt had. Nee, ik had maillots over een lange broek.. Plus een kort jackje waarover een lange coat.. Want het was koud op de brommer. De vent is nooit opgepakt maar die ervaring vergeet ik nooit Een andere weg was er ook wel geweest maar die ging ook langs een nog donkerder pad.

Henriette3
Henriette38 aug. 2017 - 19:49

Volgens mij heeft het niets met tweeverdieners te maken maar eerder met een vaderfiguur die laat zien hoe hij respectvol met moeder, zus etc omgaat.

2 Reacties
RobSon2
RobSon29 aug. 2017 - 6:18

Helemaal eens Henriette. Van huis uit moet het goede voorbeeld gegeven worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2017 - 15:11

Dat is niet genoeg vermoed ik. Vanuit een patriarchaal perspectief impliceert respect voor de "eigen" vrouwen nog geen respect voor "andermans" vrouwen.

spagaat
spagaat8 aug. 2017 - 19:39

Het is het typische gedrag van laaggeplaatste mannen: sexueel intimiderend richting vrouwen en gewelddadig tegen andere mannen. Voor sommige mannen is dat dus de enige manier om aandacht te krijgen. Het is helaas van alle tijden en zal ook nooit weggaan. Je kunt het alleen proberen in te perken. Dat moet hier ook gebeuren. Ander typisch gedrag van dit soort mannen is autorijden met keiharde muziek aan, en ander irritant gedrag. De enige manier van deze outcasts om "gehoord" te worden.

9 Reacties
Loebkesman
Loebkesman8 aug. 2017 - 21:10

@Spagaat. "Het is het typische gedrag van laaggeplaatste mannen" Onzin. Heeft met manieren te maken. Hooggeplaatste mannen kunnen het ook. Kijk maar naar Ruud Lubbers bijvoorbeeld.

Anne Zoetemelk
Anne Zoetemelk8 aug. 2017 - 21:19

Typisch gedrag van "laaggeplaatste mannen"???? Wat een kwalijke neerbuigende ideeën heb jij. Je moest bijvoorbeeld eens weten hoe vaak seksuele intimidatie gepleegd door leidinggevenden voorkomt.

spagaat
spagaat8 aug. 2017 - 21:32

@Loebkesnan en Anne: Welke vormen van straatintimidatie zijn dan bekend van Lubbers resp. leidinggevenden? Ben wel benieuwd.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 aug. 2017 - 7:12

'Het is het typische gedrag van laaggeplaatste mannen Strauss Kahn vergeten?

spagaat
spagaat9 aug. 2017 - 10:08

@Joe Speedboot: Ook Straus Kahn deed bij mijn weten niet aan straatintimidatie. Straatintimidatie is echt iets voor laageplaatste mannen, die dat doen uit frustratie weinig tot geen vrouwelijke aandacht te kunnen krijgen. Inde wetenschap dat het kansloos gedrag is. Maatschappelijk meer geslaagde mannen doen soms ook aan seksuele intimidatie, maar dan meestal niet publiek maar meer 1-op-1, met het doel ook daadwerkelijk op seksueel gebied te krijgen wat ze wensen. Straus Kahn is daarvan het typische voorbeeld. Kortom: straatintimidatie is inderdaad typisch iets van maatschappelijk onaanzienlijke mannen. Ik dacht dat sat ook wel algemeen bekend was, maar saarin heb ik me klaarblijkelijk vergist.

Anne Zoetemelk
Anne Zoetemelk9 aug. 2017 - 11:10

@spagaat Jij, en niet ik, deed een bewering, namelijk dat seksuele ongewenst gedrag "typisch gedrag van laaggeplaatste mannen" zou zijn. Dat hoor jij dan te bewijzen en dat deed je niet omdat je het niet kunt. Maar goed. Ik zal laten zien dat seksueel ongewenst gedrag juist ook door mannen in hogere functies gepleegd wordt en dat juist hiërarchie daarbij een aanjagende factor is. "Seksuele intimidatie komt in alle soorten organisaties voor, maar de kans op effecten blijkt groter in sterk hiërarchische organisaties of in organisaties waar weinig vrouwen werken." https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/seksuele-intimidatie

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 aug. 2017 - 11:25

'Straatintimidatie is echt iets voor laageplaatste mannen, ' Blijkbaar wil jij het heel graag aan een sociale klasse ophangen, maar wat maakt het uit? Of het nou op straat, in een hotelkamer of bij het studentenkoor gebeurt, intimidatie blijft intimidatie. ' Ik dacht dat sat ook wel algemeen bekend was, maar saarin heb ik me klaarblijkelijk vergist.' In je oorspronkelijke reactie kwam het woordje 'straat' helemaal niet voor.

yodim
yodim9 aug. 2017 - 13:08

@spagaat Helemaal mee eens, mannen die vrouwen op straat lastig vallen zijn bijna altijd mannen met lag IQ. Natuurlijk zijn er mannen met hoog IQ die vrouwen lastig vallen, maar das op de werkvloer. Daar moet je werk voor hebben en dat hebben deze laaggeplaatste mannen niet.

spagaat
spagaat9 aug. 2017 - 19:23

@Anne en Joe: Jullie zoeken wel spijkers op laag water zeg. Ik reageer op een artikel over straatintimidatie (of liever: intimidatie in de publieke ruimte). Dan spreekt toch voor zich dat mijn reactie daarop betrekking heeft. @Joe: Die sociale klasse maakt uit, omdat bij mannen de voortplantingskans door de sociale klasse wordt bepaald, en bij vrouwen niet. De vrouw heeft een baarmoeder en daarmee de sleutel tot de voortplanting in handen. Mannen moeten bij vrouwen in het gevlij komen (mannen hebben immers een piemel). Sommige mannen lukt dat erg goed, en andere mannen heel moeilijk. Daarom zijn er veel meer kinderloze mannen dan kinderloze vrouwen. (En die mannen die wel kinderen krijgen, krijgen er dus relatief veel, meer dan een gemiddelde vrouw krijgt). De kansarme mannen doen alles om toch enigszins kans te maken, en dat uit zich in dit gedrag dat Hasna beschrijft. Laageplaatste vrouwen kunnen zich wel vrijwel altijd voortplanten, zij het dat een goede (liefst vaste) partner wat lastig te vinden kan zijn. Uiteindelijk zijn er mannen zat die haar zullen willen bevruchten, eventueel een iets minder hoge. Daarmee is voor vrouwen de sociale klasse veel minder bepalend voor de voortplantingskans. Gewoon een standaard evolutionair-biologische verklaring van het gedrag dat Hasna beschrijft. Mensen zijn een diersoort. Dit ongewenste gedrag zal alleen weggaan als vrouwen net zoveel met kansarme als met kansrijke mannen gaan paren. Dat zal dus gewoon niet gebeuren. @Anne: Uiteraard zal in hiërarchische situaties meer intimidatie plaatsvinden dan in niet-hiërarchische. Hooggeplaatste vrouwen zijn dan trouwens net zo erg als hooggeplaatste mannen.

Donutz
Donutz8 aug. 2017 - 19:28

Manner zullen nooit echt voelen wat vrouwen ervaren dat is waar. Net zo min als een vrouw zich echt kan verplaatsen in een man. Je verplaatsen in een geslachtsgenoot (of iemand met zelfde geaardheid of wat ook) is al lastig en niet altijd succesvol. Een beetje mens probeer zich natuurlijk wel te verplaatsen in een ander. Helaad zijn er ook mensen die horken zijn en zich niet in een ander kunnen of willen verplaatsen. Of die geen boodschap hebben aan 'doe een ander niet aan wat je niet wilt dat men jouw aandoet'. Mannen zullen vast minder vaak ontvanger (slachtoffer) zijn en vaker de dader in vergelijking met vrouwen. Maar ook de man kan niet altijd of overal vrij zijn. Helaas. Mannen worden ook -maar een stuk minder- lastiggevallen door (vooral) mannen (soms) vrouwen. De locatie lijkt er ook toe te doen, Sommige wijken of parken zijn berucht om het tuig. In delen van de grote steden lijkt er meer tuig dan in oveige delen van de randstand en daar buiten. Geen idee of dit stukje Rotterdam ook een probleem gebied is, al staan Amsterdam, Rotterdam e.d. hoog aangeschreven op het punt van probleem gebieden. Hoe het ook zij. Alle genoemde voorbeelden laten wel goed zien dat een minderheid van de mannen ziek en zielig is. Brrr. Opvoeden gaat denk ik niet echt helpen. Weinig ouders leren dit hun kinderen aan of laten het onbestraft. Sommige mannen (en vrouwen) zijn 'gewoon' niet lekker in de bovenkamer door zich te gedragen als holbewoners met slechts enkele hersencellen. Alleen lik op stuk beleid met grote pakkans zie ik daar een klein beetje verandering in aan kunnen brengen.

Samuel Dormits
Samuel Dormits8 aug. 2017 - 19:04

Mannen zijn tuig. Allemaal. Ik ook. Ik kan er op de een of andere manier niks aan doen, maar als er een mooie vrouw mijn zichtsveld in loopt, is zij meteen de focus van mijn ogen. En mijn mannenbrein kleed haar uit en stelt zich allerhande scenarios voor, in een fractie van een seconde. Ik sis niet, ik roep niet na en ik raak niet aan, maar ik betrap mezelf wel op staren, hoezeer ik probeer ook dat niet te doen. Nu ken ik vrouwen die hetzelfde met sommige mannen doen, maar dat is toch anders. En totdat ze dochters krijgen kunnen mannen zich niet inleven in hoe vervelend en vedreigend zoiets kan zijn voor een vrouw. Daarom ben ik er voorstander van dat meisjes op school (echte) zelfverdediging krijgen en dat vrouwen (en niet mannen, hoewel ik Baudet al hoor huilen dat zoiets oneerlijk is) het recht krijgen met pepperspray over straat te gaan. Want in mijn werk kom ik in aanraking met juist die jongens die moeite hebben hun tengels thuis te houden en het belachelijk vinden vrouwen als gelijkwaardig of zelfs maar als mensen te zien. En je gaat ze, hoe kut dat ook is, nooit allemaal leren zich te gedragen.

1 Reactie
Bart Molendijk
Bart Molendijk9 aug. 2017 - 3:26

Geef ze pepperspray..... Ben je als gewone single man in bijvoorbeeld een uitgaans gelegenheid en zie je een leuke vrouw. Wil je een praatje aanknopen heb je je gezicht vol pepperspray. Prima idee!

Rara5
Rara58 aug. 2017 - 18:58

Dit doet mij denken aan de documentaire "femme de la rue", waarin een meisje in een rokje door bepaalde wijken van Brussel loopt en filmt wat zij over haar heen krijgt. www.nrc.nl/nieuws/2012/08/03/kijken-spraakmakende-docu-over-seksisme-in-brussel-a1442740/amp

Ratelaar
Ratelaar8 aug. 2017 - 15:50

Mee eens. Want met deze zin: "Ik wil me kunnen gedragen zoals ik wil, me kunnen kleden zoals ik wil, kunnen gaan en staan waar en wanneer ik wil." Geeft Hasna aan dat ze denkt dat mannen kunnen doen en laten wat ze willen. Zonder dat ze beoordeeld of lastig gevallen worden. Iets wat dus pertinent niet waar is. Er zijn zaken zoals groepsdruk. Een kilt of make-up dragen levert de nodige blikken op maar ook opmerkingen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar ongetwijfeld worden mannen minder vaak op een seksuele manier lastig gevallen. Daarmee wil ik verder geen afbreuk doen aan Hasna's verhaal en het onbeschofte gedrag van sommige mensen. Kortom iedereen heeft te maken met onbeschofte mensen.

Bart6
Bart68 aug. 2017 - 15:44

Dit is op zoveel manieren een heel groot probleem. Ik ben een blanke man, dus ik merk niet hoe erg het echt is, ik schrik van zo'n verhaal. Ik word hooguit een enkele keer aangesproken of aangestaard door een homoman en dat was tot nu toe altijd redelijk netjes. En ja, ook eens door een leuke vrouw (nooit wat geworden helaas). Maar ik word van dit soort verhalen ook heel ongemakkelijk. Terwijl we overal ons best doen om gender minder belangrijk te maken, blijken mannen en vrouwen hier keihard twee kampen te vormen. Ik voel me daar als man ook ongemakkelijk bij. Als je aan de bar tijdens het bestellen iets aardigs (niets seksistisch) zegt tegen een vrouw naast je kan je zomaar een dikke belediging in je gezicht krijgen (dat is me dan wel vaker overkomen). Blijkbaar weten we niet meer hoe we met elkaar om moeten gaan. In ieder geval niet op moment dat je interesse in elkaar wilt tonen of daar juist afwijzend op wilt reageren. En ik dus ook niet. En dat vind ik jammer, want flirten is eigenlijk heel leuk.

henk543
henk5438 aug. 2017 - 14:54

Hasna, het spijt me maar ik kijk ook graag naar mooie vrouwen. Dat kunnen dikke, slanke, donkere, blonde, jonge of oudere vrouwen zijn. De schoonheid hiervan treft me. Maar ik zeg er ook direct bij dat ik niet staar en zeker ook geen aanmatigende opmerkingen zal maken. Daar ben ik veel te verlegen voor. Ik stond laatst te wachten voor het stoplicht op het fietspad naast een mooie vrouw en er passeerde een auto. Het raampje ging open en een ongelikte beer maakte vervelende (ruk)gebaren naar de vrouw naast me. Op zo'n moment kan ik mij voorstellen dat jij dit artikel schrijft.

Mostafa
Mostafa8 aug. 2017 - 14:53

Veel mannen hebben het lampje ''verlichting'' nog steeds uit, ook van hun eigen fiets! ''Wat bedoel je hiermee Mostafa'' ? Laat het maar.

Anne Zoetemelk
Anne Zoetemelk8 aug. 2017 - 14:49

Een terecht vlammend betoog hier met betrekking tot dit waardeloze wangedrag tegenover haarzelf en dan natuurlijk ook andere vrouwen door bepaalde mannen. Ik kan het alleen maar onderschrijven als Hasna el Maroudi hier stelt: "Ik wil me kunnen gedragen zoals ik wil, me kunnen kleden zoals ik wil, kunnen gaan en staan waar en wanneer ik wil." Maar kan ze dan misschien ook uitleggen waarom ze hier in een eerdere opinie een van die mannen Dave Chapelle citeerde met: "Just because you dress a certain way, does not make you a ho. But you sure do look like one." Ze betoogde er dat volwassen westerse vrouwen in haar ogen als een kwalijk rolmodel gelden voor jonge meisjes en gebruikte daarbij niet voor niets de niet mis te verstane kop "Hoe wordt je een hoer." Kom je nu wel of niet op voor de westerse vrouwen in dat ze zich mogen gedragen zoals ze willen, ze zich kunnen kleden zoals zij dat willen, en daarbij kunnen gaan en staan waar en wanneer zij dat willen? Het is het een of het ander.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden8 aug. 2017 - 14:34

En toch denk ik dat het beter is om te spreken over mensen die mensen lastigvallen.

Joop den Uil
Joop den Uil8 aug. 2017 - 13:56

foto nemen ---> internet aangifte ---> foto uploaden ---> herhalen / herhalen... net zolang tot politie hun werk gaat doen en ter plekke gaat surveilleren

2 Reacties
Dirruk53
Dirruk538 aug. 2017 - 15:05

Beste Joop: niet reëel. Vrouwen proberen de confrontatie uit de weg te gaan, want sexuele intimidatie is geweld. Als je dan je smart phone tevoorschijn haalt voor een foto, dan is dat een regelrechte provocatie en krijg je klappen en daarna heb je geen smart phone meer. (en zij wel + al je persoonlijke gegevens)

General Kenobi
General Kenobi8 aug. 2017 - 19:17

foto nemen —> internet aangifte —> foto uploaden —> herhalen / herhalen… net zolang tot politie hun werk gaat doen en ter plekke gaat surveilleren Maar wat voor bewijs is een foto? Je kunt wel een foto nemen van een willekeurig persoon, claimen dat deze naar je aan het staren was en de politie vol spammen. Maar wat heb je eraan? Wat heeft de politie er aan?

RobSon2
RobSon28 aug. 2017 - 12:44

Alles begint bij de opvoeding. Als we onze kinderen normen en waarden bij brengen, dan zou dit probleem al een stuk kleinder zijn. Helaas voeden ouders hun kinderen tegenwoordig niet of nauwelijks meer op. Te druk met tweeverdienen en het onderhouden van allerlei hobbies en sociale contacten. Maar kinderen voeden zichzelf niet op, en kunnen dan weleens hele nare gewoontes aanleren (zoals het respectloos behandelen van vrouwen).

5 Reacties
Andy40
Andy408 aug. 2017 - 15:14

Alsof het vooral kinderen van tweeverdieners zijn die dit gedrag vertonen. Denk dat u zich hierin waarschijnlijk vergist

Piet de Geus
Piet de Geus8 aug. 2017 - 19:36

"Te druk met tweeverdienen" Kennelijk heb je er belang bij te ontkennen dat het meeste wangedrag voor komt bij kroost uit die milieus waarin de vrouw thuis op de bank hangt.

RobSon2
RobSon29 aug. 2017 - 6:11

@Andy en Piet, Het maakt mij niet uit uit welk milieu deze 'daders' komen. Feit blijft dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen, en dat die opvoeding blijkbaar te kort schiet op het punt dat de schrijfster aanhaalt. De ouders zouden hun kinderen moeten leren respect te hebben voor vrouwen. Dat gebeurt blijkbaar niet. Twee verdieners, gescheiden ouders, andere/verkeerde normen en waarden, bankhangende moeders (speciaal voor Piet) kan allemaal een reden zijn. Het is in ieder geval geen excuus.

Piet de Geus
Piet de Geus9 aug. 2017 - 22:04

"kan allemaal een reden zijn" Ja, dat kan allemaal. Maar als je dan een specifieke groep aanwijst, dan moet dat toch echt de groep zijn waarin mannen en vrouwen het minst als gelijk worden gezien. Dat stimuleert namelijk zulk gedrag. Zoals je vroeger overigens ook ineens enorme verschillen zag ontstaan tussen jongens die gewoon met meiden in de klas zaten en jongens die naar scholen gingen waarop geen of amper meisjes zaten. Die laatsten gingen zich toch wat 'onhandiger' gedragen jegens het andere geslacht waarvan ze steeds meer vervreemdden.

RobSon2
RobSon214 aug. 2017 - 12:22

Exact Piet, ik ben blij dat we het eens zijn. Dat is allemaal onderdeel van de opvoeding, wat de verantwoordelijkheid is van de ouders.

CharlesdeValois
CharlesdeValois8 aug. 2017 - 12:44

De publieke ruimte is van iedereen is de stelling. Maar gelukkig zijn er regels. Want mag je zomaar een benzinepomp neerzetten? of mag je je hele hebben en houden van je sportschool op je stoep zetten ook al zeg je dat het meerwaarde heeft voor publiek. Nee natuurlijk niet.

Rene3
Rene38 aug. 2017 - 12:25

als ik dit zo lees zou ik bijna aanraden om uit de randstad te vertrekken. Het kan zijn dat ik het niet ziet omdat ik er misschien niet op let of dat omdat ik een man ben, maar volgens mij komt dit bij ons in het oosten niet zo voor.

1 Reactie
Gnaarg
Gnaarg8 aug. 2017 - 18:27

Het is idd een randstad "dingetje"; ik woon in een middelgroot stadje in midden-noord NL, daar komt dit niet voor. Maar René: breng dit niet teveel te kennis. Ik hecht veel waarde aan een goede leefomgeving voor mij en mijn kinderen, laat o.a. dit maar een randstad "dingetje" blijven...

Dirruk53
Dirruk538 aug. 2017 - 12:07

Ja, dan noem je ook een plek: Kralingse Bos, op het parkeerterrein zeker? Als ik daar ben met m'n zoon, waarbij hij gaat rennen en ik aan m'n elektrische sigaret zit te lurken in de auto, dan moet ik oppassen in welke richting ik kijk. Ik kan nl. te maken krijgen met mensen die mijn blik op oneindig interpreteren als een inbreuk op hun recht te verblijven op die parkeerplaats, hetgeen je op dreigementen en af en toe een stomp in je gezicht kan komen te staan. Dit betreft mannen. Maar kijk ook niet in de richting van vrouwen die zich bij de auto in orde maken voor de wandeling of het rennen in het bos. "Wat zit jij te kijken? Vieze ouwe l*l..." Maar daar blijft het helaas niet bij. Die plek bij het Kralingse bos is ook een ontmoetingsplaats voor non-binaire sexegenoten. Als je dan gewoon rustig wacht in en rond je auto, dan komt men polsen. Géén pobleem, maar je wordt óók bejegend door minder sexe-tolerante figuren en als mijn zoon dan bezweet weer bij de auto aankomt en we even wat drinken ter plaatse, dan wordt je aangezien voor pedofiel, of dan toch een oudere man die een sexueel avontuur met een jonge god is aangegaan. We zijn meerdere malen moeten vluchten om een geweldadige confrontatie te vermijden. Het is het verwachtingspatroon en voorstellingsvermogen dat hier parten speelt, en ja... het is een persoonlijke, anecdotische getuigenis van rotervaringen. Meestal gaat het goed en als we een andere plek uitkiezen, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Ch0k3r
Ch0k3r8 aug. 2017 - 11:42

Dit stuk is vanuit het perspectief van het individu heel begrijpelijk. Het is een wensgedachte, die helaas nooit realiteit wordt, omdat de realiteit zelf in de weg staat. Ik wil (als blanke man) ook gewoon veilig over straat lopen. Dat lukt gewoon niet in sommige wijken. Helaas zijn er altijd extremen te vinden. De gemiddelde man vertoont dit gedrag echt niet. Ik ga nu geen schone schijn spelen door te zeggen dat ik nooit naar andere vrouwen kijk. Je ogen worden daar automatisch naartoe getrokken. Dat geldt natuurlijk ook voor vrouwen. Intimidatie etc, daar houd ik me verre van. Sterker nog, er zijn genoeg mannen (ik ook) die het juist opnemen voor iemand die op straat wordt lastig gevallen (al een paar keer meegemaakt, ook ingegrepen). De meeste mensen willen leven in een samenleving die vrij is van verkrachters, moordenaars, mishandelaars, etc. Maar dat is een utopie. Moeder natuur zorgt er nu eenmaal voor dat er mensen zijn die zichzelf niet onder controle kunnen houden. Dan kun je stellen dat je daar wetten tegen kunt ontwerpen. Maar dan wordt het ook lastig. Want wat de een ziet als onschuldig flirtgedrag, ziet een ander als intimidatie. Hoe ga je in zo'n geval om met een versierpoging in de kroeg? Is dat ongewenst? Als ik bij de bushalte sta, en ik knoop een gesprek aan met een vrouw naast mij, kan ik dan later een proces verbaal verwachten? Met andere woorden, hoe ga je om met de bewijslast? "Wat mij betreft is het tijd voor een wereldwijde ‘Take Back the Streets’-actie waarin gestreden wordt om de publieke ruimte voor het eerst in de geschiedenis écht publiek te maken: van íedereen." De publieke ruimte is nu van iedereen. Want onder 'iedereen' vallen ook die gasten die je lastig vallen. Intimidatie is al niet toegestaan. Maar het wordt niet gehandhaafd omdat er te weinig handhavers zijn. Dat is het probleem. "Ik wil me kunnen gedragen zoals ik wil, me kunnen kleden zoals ik wil, kunnen gaan en staan waar en wanneer ik wil. Exact zoals mannen dat kunnen en doen." En dat is een misvatting. Als een goed uitziende man zich schaars kleedt en over straat gaat, krijgt diegene ook genoeg aandacht van verschillende vrouwen. Als ik een T-shirt aantrek met de tekst 'ik geloof niet in God' en ga vervolgens daarmee vrolijk door wat gereformeerde dorpen lopen, dan kan ik ook reacties verwachten. Feit blijft dat iedereen anders is, en in sommige gevallen betekent dat dat er agressors tussen zitten. Die agressors vallen op, waardoor er een vertekend beeld kan ontstaan (in dezelfde trant van; veelal zijn de daders bij 'Opsporing verzocht' lichtgetint. Daarom moet je oppassen als je een lichtgetint persoon tegenkomt). Ik zou mevrouw willen aanraden eens 'The Selfish Gene' van R. Dawkins te lezen. Die legt perfect uit waarom een stabiele populatie (van welk dier dan ook, dus ook de mens) een groep anti-socialen kent.

6 Reacties
Alison Wong
Alison Wong8 aug. 2017 - 13:50

Als 'blanke' man voel je je soms niet veilig? Moet je als donkere man eens een dagje Volendam doen, of een kroeg vol corpsballen, of net langs een paar rechtsgekkies lopen. Of meneer de agent die je bloed wel kan drinken, of politici die je willen deporteren. Nee, hoor, meneer als 'blanke' heeft het moeilijk.

Ch0k3r
Ch0k3r8 aug. 2017 - 15:01

@Alison Wong Het hangt er helemaal vanaf waar je je begeeft. Ik ben in het verleden in elkaar gemept door eikels bij het uitgaan. Ik ben in het verleden achterna gezeten door grote groepen van islamitische afkomst omdat ik lang haar had en in wijde kleding liep, en in een metalband speelde. Verder heb jij geen flauw idee waar ik vandaan kom, en wat ik heb meegemaakt. En in mijn hele relaas weet je precies dit er uit te pikken. Knap hoor.

Dirk G.
Dirk G.8 aug. 2017 - 15:16

Aangezien u geen donkere man en geen blanke man bent kunt u helemaal geen idee hebben hoe zij zich voelen. Het wordt dan ook zeer op prijs gesteld als u uw white womansplaining voor u houdt. Bij voorbaat dank.

Michiel Wit
Michiel Wit8 aug. 2017 - 15:27

@ alison Wong Misschien moet je eerst even rustig lezen voordat je reageerd ch0k3r geeft enkel aan dat hij zich als blanke man ook wel eens onveilig voelt. Ongeveer de zelfde strekking als jij ook aangezet dat het voor mannen ook niet altijd easy is. Of mag dat niet gezegd worden als het voor gekleurde mensen minder veilig zou zijn?

Thomas Vermeulen
Thomas Vermeulen8 aug. 2017 - 15:59

@Chok3r Stop nauw met dat slachtoffergedrag (Ik wil (als blanke man) ook gewoon veilig over straat lopen. Dat lukt gewoon niet in sommige wijken.) Waarom word er weer de ''raskaart'' bij gehaald wat betreft over straat lopen in sommige wijken.....imopliceer je dan dat die wijken anti-blank zijn en zou ik toch willen vragen wat de demografishe samenstelling van die wijken ? zit het vol met vietnamezen, chinezen, surinamers, brazilianen zou het graag willen weten als het zo extreem is ? (in dezelfde trant van; veelal zijn de daders bij ‘Opsporing verzocht’ lichtgetint. Daarom moet je oppassen als je een lichtgetint persoon tegenkomt). Kom op hier ook weer de raskaart trekken. Je vergat te zeggen dat de daders 90% bestaat uit lightgetint en blank want die term word ook veelvoudig benoemt bij opsporing verzocht. Laten we nauw niet kleine zaken als dit etniciteit of ras er altijd bijhalen

Ch0k3r
Ch0k3r8 aug. 2017 - 20:02

@Thomas Vermeulen Hmmm. Ik had beter in mn eerste post de zin moeten beginnen zoals: Ik (een blanke man) wil ook... etc. Ik wilde mijn huidskleur niet persé koppelen aan de mogelijkheid in sommige wijken rond te kunnen lopen. Ik probeerde slechts in het begin van mn relaas te schetsen wie/wat ik ben; m.a.w., ik kan me sowieso niet in een vrouw verplaatsen. Verder geen slachtoffergedrag. Ik probeer slechts aan te geven dat hoezeer je ook je best probeert te doen, de wens altijd ondergeschikt blijft aan de realiteit. Hoever wil je gaan om 'lastig vallen' te laten stoppen? En je quotemined me met die zin over Opsporing verzocht, lees het stuk ervoor. Ik haal die zin juist aan omdat het vaak gebruikt wordt, en een drogreden is.

Zephyr2
Zephyr28 aug. 2017 - 11:23

De overheid, als eigenaar en beheerder van het park, moet zichzelf sluiting van de Kralingse Plas opleggen. Net zoals bij die club in Rotterdam. Dat zal ze leren, de vlegels.

Alison Wong
Alison Wong8 aug. 2017 - 11:18

Alsof het voor mannen zo easy is. Ik heb een grote en nogal link uitziende broer (is een schatje hoor). Precies het type dat jij 'niet vertrouwt' waarschijnlijk. Vrouwen lopen vaak met een boog om hem heen, zoals jij op een bankje ver weg gaat zitten. Het is een schat, maar hondsongelukkig omdat ie als man zijnde telkens veroordeeld wordt. Hij voelt het, in de metro, op straat, overal. Hij wordt er zelfs sociaal fobisch van, steeds maar afkeurende of angstige blikken. Nee, bekijk ook de andere kant van het verhaal maar eens.

4 Reacties
gwboetes
gwboetes8 aug. 2017 - 13:17

Als iemand klaagt over dakloosheid ga jij reageren dat een eigen huis onderhouden en betalen ook zo zijn nadelen heeft?

Alison Wong
Alison Wong8 aug. 2017 - 13:47

Nee Alicia, het gaat erom dat het demoniseren van mannen en ze bij voorbaat maar ontwijken, zoals Hasna zegt, omdat ze er 'niet pluis uitzien' óók gender discriminatie is. Vind je dat moeilijk om te begrijpen?

Cloclo
Cloclo8 aug. 2017 - 14:05

Herkenbaar ik heb ook zo een broer, als ik achter hem loop zie ik mensen vaak heel angstig naar hem kijken. Ik sluit me aan bij je reactie. Ik heb ook het gevoel dat die 1e jongen tekort wordt gedaan. Wat ik begrijp uit het verhaal is dat die jongen rustig op een bankje zit, Hasna komt er aan en gaat strekken.Dan komt de 2e jongen die haar lastigvalt wat uitloopt op een confrontatie. Jongen 1 kijkt niet de andere kant op maar neemt zijn verantwoordelijkheid en probeert te sussen. Wat had jongen 1 anders moeten doen?

R A.W
R A.W9 aug. 2017 - 7:47

@Alison Wong Een fijne lijn tussen gender discriminatie en voortijdig gevaar herkennen en zo dus ontwijken. Dit is wat kort door de bocht maar zo zit de mens in elkaar.

Wittemuis
Wittemuis8 aug. 2017 - 11:05

Ligt dat aan Rotterdam dat veel mannen daar zo leip doen? Je zou het denken, ik heb nog nimmer van mijn partner gehoord dat zij op die manier lastig wordt gevallen. Misschien kan Hasna eens vertellen wat voor soort mannen dit zijn. Vooral de jongeren? Vooral de witte mannen? Of gewoon elke Rotterdamse man?

1 Reactie
gwboetes
gwboetes8 aug. 2017 - 13:30

Mijn eigen ervaring - ook in Rotterdam - is dat het mannen van alle leeftijden en kleuren zijn. Wel is het in bepaalde buurten erger. Het zijn de types die niks beters te doen lijken te hebben dan rondhangen. Moet ook wel, als je bijvoorbeeld tijd neemt om een half uur voor een winkel te gaan staan om te wachten tot iemand weer naar buiten komt, of een andere trein of metro te nemen dan naar je huis omdat je iemand nog wat langer wil bekijken. Maar het kan iedereen zijn en overal, en ook zeker niet alleen 's nachts. Het was ook een keer de nette oudere man van de beveiliging van een museum bijvoorbeeld. Die had ik niet aan zien komen...

CharlesdeValois
CharlesdeValois8 aug. 2017 - 11:01

Men moet met de tengels van elkaar afblijven. Maar hoe kan je afdwingen wat men allemaal mag denken? Wel is het ook zo dat velen de straat mijden, vooral met veel beschonken kijkpubliek, omdat je denkt dat men je liever niet ziet. Want dat komt ook voor en dan heb je ook drempels te overwinnen, van zal ik wel of niet langs lopen.

2 Reacties
RobSon2
RobSon28 aug. 2017 - 12:49

Wat een warrig stukje. Ik hoop dat je zelf wel begrijpt wat je van plan was te zeggen. Ik kan er helaas geen chocola van maken.

CharlesdeValois
CharlesdeValois8 aug. 2017 - 13:44

RobSon ben blij dat je goed leest. Ben nml. wat komma's vergeten. Even samenvatten: mensen met een laag zelfbeeld mijden straten waar zich veel mensen ophouden. Dus zitten met het probleem dat ze worden aangestaard omdat ze denken dat ze worden weggekeken.

Piet4
Piet48 aug. 2017 - 9:54

SEX ANGST SEX ANGST Vrouwen zijn aandachtsorgels...Ze lopen soms te joggen bijna in hun string en dan mag je als man niet kijken of aanspreken haha. En als je ze dan negeert is t ook niet goed..Want ergens willen ze die aandacht. Want voor hardlopen heb je echt geen sexy kleding nodig...O nee dat doen ze allemaal voor zichzelf...En als diegene die naar hun kijkt een hele mooie jongen is..Dan is t ineens een lekker ding..en anders maar een vies mannetje.. Onze maatschappij is totaal gesexualiseerd. Door de porno en andere media. Aan de andere kant is onze maatschappij preuts!! Door individualisme, calvinisme en islam. De sportkleding bij vrouwen..Die is vaak gewoon geil voor mannen. Maar heeft natuurlijk niets met sex te maken...Weet je wat vrouwen, vooral in grote steden eens zouden moeten doen..Het spel meespelen...verleiden en terugflirten..daardoor ontstaat er echt sensueel kontakt tussen mannen en vrouw, in plaats van sex, angst, sex, angst! In latijns amerikaanse culturen heb je dat nog.Gewoon elkaar verleiden, lekker vrij zijn. In deze column wordt de vrouwelijke sexualiteit ook nog eens ontkent..alsof zij niet geil worden van mooie sportende jongen..Ook! zeker weten..kom daar dan voor uit..of heb je sletvrees. Ik ken een aantal vrouwen die uren op de sportschool doorbrengen en alleen bilspieroefeningen doen..als ze dan in t park lopen komen die billen mooi uit in zo n yogapant...En ik mag daar dan niet naar kijken..Trek dan n jute zak aan... Triest we leven in een maatschappij waar niet meer geflirt mag worden..Waar mensen alleen nog kontakt maken via een machine, Tinderen... Mannen kunnen natuurlijk wel gewoon naar de hoeren..Dat heet nu ineens sexwerk. Dat is heel feministisch tegenwoordig..Dan vinden veel vrouwen t ineens niet erg wanneer zij zich als lustobjekt kleden..Want er valt geld mee te verdienen..

8 Reacties
datkanbest
datkanbest8 aug. 2017 - 11:06

'Weet je wat vrouwen, vooral in grote steden eens zouden moeten doen..Het spel meespelen…verleiden en terugflirten.' Niet elke man snapt jammer genoeg dat terugflirten niet automatisch sex betekent. Er zijn heel heel weinig vrouwen te vinden die prostitutie of sexwerk leuk werk vinden.

Zephyr2
Zephyr28 aug. 2017 - 11:21

Nou Piet, wat een opgekropte frustratie bespeur ik hier. Ja vrouwen verleiden, willen er graag sexy uitzien, willen graag gezien worden. Nou en? Dat is nog geen vrijbrief voor ongewenste avances. Omgangsvormen zijn ernstig verruwd, maar daarom hoef je nog niet mee te doen. Zoek je eigen omgeving van gelijkgezinden en voel je daar happy en op je gemak. Dat is wat lastiger in de openbare ruimte zoals de schrijfster hier aangeeft.

gwboetes
gwboetes8 aug. 2017 - 11:31

Jij bent dus precies een voorbeeld van het probleem. "Vrouwen zijn aandachtsorgels…Ze lopen soms te joggen bijna in hun string en dan mag je als man niet kijken of aanspreken haha." Er zit een verschil tussen kijken enerzijds en aanstaren, aanspreken of aanraken anderzijds. "En als je ze dan negeert is t ook niet goed.." Ja hoor, vind ik prima, graag zelfs. "Want voor hardlopen heb je echt geen sexy kleding nodig…O nee dat doen ze allemaal voor zichzelf…" Het is maar wat je sexy noemt. En misschien doen ze het inderdaad niet voor zichzelf, maar wie zegt dat ze het voor jou doen, of überhaupt voor een man? Misschien zijn ze wel lesbisch en doen ze het voor hun vriendin. Jij hebt geen recht op de aandacht van een vrouw alleen omdat ze kleren draagt die jij ervaart als prikkelend. "En als diegene die naar hun kijkt een hele mooie jongen is..Dan is t ineens een lekker ding..en anders maar een vies mannetje.." Eh, nee. Als ik bezig ben met sport, ben ik niet bezig met kijken of iemand een mooie jongen is, dan ben ik bezig met sport, dus fuck off. "Onze maatschappij is totaal gesexualiseerd. Door de porno en andere media. Aan de andere kant is onze maatschappij preuts!! Door individualisme, calvinisme en islam." Wat de hel heeft islam nu weer te maken met hardloopkleding en jouw seksuele frustraties? "De sportkleding bij vrouwen..Die is vaak gewoon geil voor mannen. Maar heeft natuurlijk niets met sex te maken…" Dat jij sportkleding geil vindt, kan. Er zijn ook mannen die panty's geil vinden. Maar als ik een panty aantrek naar mijn werk, is dat omdat ik er netjes uit wil zien, niet om geil gevonden te worden. Gek genoeg - echt heel erg raar - trek ik dus sportkleding ook aan omdat het praktisch is met sporten, niet omdat ik hoop dat mensen het geil vinden. Als jij het wel zo ervaart, prima. Ga lekker thuis op de bank rukken met een sportlegging naast je, geniet! Maar laat mij lekker met rust. "Weet je wat vrouwen, vooral in grote steden eens zouden moeten doen.." Helemaal niks. "Het spel meespelen…verleiden en terugflirten..daardoor ontstaat er echt sensueel kontakt tussen mannen en vrouw, in plaats van sex, angst, sex, angst! In latijns amerikaanse culturen heb je dat nog.Gewoon elkaar verleiden, lekker vrij zijn." Jij vindt roepen vanuit je auto flirten? Nou, je liefdesleven zal wel goed lopen dan. En ik zou zeggen, veel plezier in Latijns-Amerika als je het daar zo fijn vindt. Doei! "In deze column wordt de vrouwelijke sexualiteit ook nog eens ontkent.." Er wordt niks ontkend (met een d!). De column gaat alleen over ongepaste uitingen van mannen op momenten die niets te maken hebben met seksualiteit. Net als dat je geen seks hebt op de lopende band van de kassa bij de Appie om de hoek en dat dat niet betekent dat de menselijke seksualiteit wordt ontkend, het is gewoon niet de tijd en plaats. "alsof zij niet geil worden van mooie sportende jongen..Ook! zeker weten..kom daar dan voor uit..of heb je sletvrees." Misschien wel, misschien niet. Wat is je punt? Het gaat hier niet over geil worden, het gaat over andere mensen hinderlijk benaderen in de openbare ruimte. "Ik ken een aantal vrouwen die uren op de sportschool doorbrengen en alleen bilspieroefeningen doen..als ze dan in t park lopen komen die billen mooi uit in zo n yogapant…En ik mag daar dan niet naar kijken..Trek dan n jute zak aan." Niemand zegt dat je niet mag kijken, maar dat is iets anders dan vijf minuten naar iemands billen staren en rare opmerkingen of bewegingen maken. En waarom zou een vrouw iets anders aan moeten trekken omdat jij geen manieren hebt? Als jij niet om kan gaan met mensen die sporten in het park, blijf dan uit het park, of trek een juten zak over je hoofd. "Triest we leven in een maatschappij waar niet meer geflirt mag worden..Waar mensen alleen nog kontakt maken via een machine, Tinderen…" Het mag toch duidelijk zijn dat iemand storen tijdens een work-out en vragen of je aan iemands bilspieren mag zitten niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets, te maken heeft met flirten? "Mannen kunnen natuurlijk wel gewoon naar de hoeren..Dat heet nu ineens sexwerk. Dat is heel feministisch tegenwoordig..Dan vinden veel vrouwen t ineens niet erg wanneer zij zich als lustobjekt kleden..Want er valt geld mee te verdienen.." Er zit inderdaad een verschil tussen het aanraken van vrouwen met hun toestemming en zonder hun toestemming. Goed zo!

Anne Dijkstra2
Anne Dijkstra28 aug. 2017 - 12:06

Er is echt van alles mis met deze reactie. "Vrouwen zijn aandachtsorgels…Ze lopen soms te joggen bijna in hun string en dan mag je als man niet kijken of aanspreken haha." Mensen sporten om zich goed te voelen, bij het sporten is het prettig om wat nauwsluitende kleding te dragen, tijdens het joggen in een slobbertrui merk je al snel dat de kleding niet lekker zit. En kijken? Je hebt kijken en kijken. Je kan een keer even in d`r ogen kijken of je kan als een wild beest verlekkerd naar een stuk vlees kijken. Ik kan er niets aan doen, maar krijg bij jou toch al snel het laatste gevoel. En aanspreken? Welk recht heb je om haar aan te spreken? Ze is aan het sporten. Je zegt, ze moeten het maar meespelen. In Zuid-Amerika verstaan ze dat spel nog. Triest dat juist in Zuid-Amerika het seksueel geweld tegen vrouwen een stuk hoger ligt dan in NW-Europa, schijnbaar werkt dat meespelen toch niet zo goed. "Ik ken een aantal vrouwen die uren op de sportschool doorbrengen en alleen bilspieroefeningen doen..als ze dan in t park lopen komen die billen mooi uit in zo n yogapant…En ik mag daar dan niet naar kijken..Trek dan n jute zak aan…" Je mag er best naar kijken, maar doe dat op een beschaafde manier, niet alsof je een stuk vlees aan het keuren bent. Zelfs als een vrouw naakt loopt is dat nog geen enkele uitnodiging. Flirten in het uitgaansleven hoort er een beetje bij, maar als iemand daar aangeeft ook geen behoefte aan te hebben houdt het ook daarbij op. Flirten gaat 2 kanten op, en als 1 kant er geen interesse in heeft dan "Mannen kunnen natuurlijk wel gewoon naar de hoeren..Dat heet nu ineens sexwerk. Dat is heel feministisch tegenwoordig..Dan vinden veel vrouwen het ineens niet erg wanneer zij zich als lustobject kleden..Want er valt geld mee te verdienen.." Ik weet niet, volgens mij zijn er meerdere namen voor hoeren. Een net woord is ook wel prostituee. Prostitutie is het oudste beroep op de wereld, doch wordt er al een jaar of 15 beleid op gevoerd om het terug te dringen. Er wordt al jaren aandacht besteedt aan loverboys. Aan mensenhandel. Aan veiligere werkplekken. Waarom? Omdat men gemerkt heeft dat veel vrouwen gedwongen in de prostitutie zitten. Vorig jaar is volgens mij nog in Utrecht een aantal ramen gesloten omdat er teveel misstanden waren. Nu zullen er allicht vrouwen zijn die het wel uit vrije wil doen. Je hebt ook gigolo`s dus waarom zouden escort dames het niet vrijwillig doen? Maar dat wordt echt niet als iets feministisch gezien hoor. Wat wel als feministisch gezien wordt is dat we diegenen in bescherming nemen die gedwongen worden. En het grootste probleem is wel, dat iedere vrouw in jou ogen een lustobject is. Echt, gast laat je nakijken.

Dirruk53
Dirruk538 aug. 2017 - 12:47

aliciajennifer: LOL! "Ga lekker thuis op de bank rukken met een sportlegging naast je, geniet! Maar laat mij lekker met rust". ;-)

RobSon2
RobSon28 aug. 2017 - 12:53

@ aliciajennifer: perfecte repliek! +1 Ik, als man schaam, me voor dit soort lieden...

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 aug. 2017 - 14:37

@ Piet - je kreeg de te verwachten reacties. Maar ik wil ook even kwijt dat men jou onmogelijk moed kan ontzeggen. Je hebt hier een persoonlijke literaire ontboezeming ten beste gegeven, jongen.

gravin2
gravin28 aug. 2017 - 16:26

alicia "objekt"?

Anne Dijkstra2
Anne Dijkstra28 aug. 2017 - 9:50

Ik zit gewoon met mijn oren te klapperen. De dingen die Hasna beschrijft komen niet eens in mij op. In mijn omgeving komt dit gedrag ook gewoon niet voor. Ik heb 4 jaar achter de bar gestaan, en dan kom je wel regelmatig met vervelende situatie`s in aanraking en dan ben je wel meer alert op vervelend gedrag zodat je tijdig kan ingrijpen. Maar hebben deze mannen geen moeder/zus/dochter? Zouden ze het wel leuk vinden als hun zo behandeld zouden worden op straat? Nee, ik vraag me toch echt af. Waar is het fout gegaan, want kom op. Dit kan echt niet.

Andrija
Andrija8 aug. 2017 - 9:36

[Ik wil me kunnen gedragen zoals ik wil, me kunnen kleden zoals ik wil, kunnen gaan en staan waar en wanneer ik wil. Exact zoals mannen dat kunnen en doen. ] Euh.... welke mannen kunnen dat? Ik niet hoor, ik zit hier in mijn apepakkie op kantoor mij heel netjes en vriendelijk te gedragen tegen mensen die ik helemaal niet aardig vind. Zo staat het vaak ook vol in de kranten van mannen die in elkaar geslagen of gedood worden gewoon op straat en ga zo maar door. Heb je wel eens als jonge man in een vrouwen omgeving gewerkt? O nee, dan mag je niet zeuren, je bent immers een man. Wat ik hiermee wil duidelijk maken is dat niemand die vrijheid heeft die jij mannen toe bedeeld. Wij mannen mogen nooit ons zelf zijn, wij moeten alltijd ons volgens bepaalde richtlijnen gedragen, dat wordt van ons werk verwacht, van onze vrienden en ook van onze echtgenotes c.q. vriendinnen. Zodra wij hiervan afwijken, wordt dit meestal direct afgestrafd en als je er over wilt praten moet je niet zeuren, want je bent toch een kerel????

8 Reacties
Anne Dijkstra2
Anne Dijkstra28 aug. 2017 - 11:16

Als je je niet fijn voelt in een 3delig pak vraag ik me af waarom je voor een beroep hebt gekozen waar er van je verwacht wordt dat je een 3delig pak draagt. Ik kan overigens thuis ook gewoon mezelf zijn, maar ik ben dan ook geen botte hork. Wellicht zit het daar in ;-)

gwboetes
gwboetes8 aug. 2017 - 11:44

Ik ben het op zich wel met je eens, mannen hebben ook last van normen en van lastigvallen, en ik vind dat dat zeker aandacht mag krijgen. Maar het is wel op een andere manier dan vrouwen en ik vind dat die vorm het ook verdient om serieus genomen te worden zonder dat het meteen moet gaan over wat mannen meemaken. Ik ken geen enkele man die altijd, iedere dag, bij iedere wandeling of fietstocht bang is om lastig gevallen te worden en van tevoren nadenkt over zijn kleding en schoenen, of hij wel schoenen aan heeft waar hij op weg kan rennen, bijvoorbeeld. Ik ken ook geen enkele man die periodes mee heeft gemaakt waarin hij letterlijk meerdere keren per dag is lastig gevallen, afgezien van pesten op school, maar dat heb je als vrouw soms ook. (Ik helaas wel.) Ik durfde in de puberteit letterlijk niet meer naar buiten omdat ik in de zomer gemiddeld zo'n drie keer per dag op een seksuele manier werd lastig gevallen, van mannen die me soms een uur achtervolgden in een winkelstraat tot getinte opmerkingen van mannen terwijl mijn ouders erbij liepen, van mannen die met hun auto naast me bleven rijden en me ondertussen uitscholden voor hoer omdat ik niet in wilde stappen tot de beveiliger van een museum die in de lift aan me begon te zitten, van een klasgenoot die ongevraagd zijn tong in mijn mond probeerde te stoppen tot vreemden die in de metro door mijn kleding heen probeerden een vinger in mijn vagina te duwen. Letterlijk dagelijkse gebeurtenissen. En als je denkt dat ik er sletterig bij liep? Sowieso niet, maar op een gegeven moment ging ik zelfs in de zomer in een winterjas naar buiten. En als vrouw heb je daar bovenop ook gewoon last van de andere vormen van geweld, zoals beroving, uitgescholden worden omdat je bijvoorbeeld dik bent of afwijkende kleding draagt, en natuurlijk ook van de reguliere normen van wat wel en niet onder werkkleding valt en dergelijke. Ok, je hebt minder echt fysieke dreiging dan mannen, dat is waar. Maar ik betwijfel of je zou willen ruilen. Ik ben inmiddels vijftien jaar verder, maar ik voel me nog steeds niet veilig op schoenen waarop ik niet kan rennen, doe nog steeds het liefst alles op de fiets zodat ik overal snel weg kan want lopend voel ik me kwetsbaar, en het eerste wat ik in de auto doe is de deur op slot.

Dirruk53
Dirruk538 aug. 2017 - 14:07

aliciajennifer: ik vind het heel erg dat je zo'n onveilig gevoel hebt. Je legt het heel indringend uit en daar kan niemand meer omheen. Het is voor meisjes en vrouwen erger dan voor mannen. Ik heb spijt dat ik mijn anecdote hierboven geplaatst heb, want inderdaad, het verzwakt het verhaal van meisjes en vrouwen. Het helpt niet als je weet dat ik me ook onveilig voel. Het helpt als je weet dat veel van ons onze zonen leren dat dit gedrag niet kan en dat er op school best wat meer aandacht aan besteed kan worden. Dit gedrag moet stoppen, voor ons allemaal.

Andrija
Andrija8 aug. 2017 - 17:08

Ach Anne, heeft nu eenmaal met opleiding te maken, met kennis en kunde en dan moet je je aanpassen aan de klanten waar je naar toe gaat en het gaat in dit geval niet over botte hork zijn, maar over het verwachtingspatroon van wat anderen hebben omdat je een man bent. Dat is vaak nog middeleeuwser dan dat je zou denken. Kijk maar naar je eigen opmerking. "Ik ben dan ook geen botte hork". Ik begrijp de humor er wel achter, maar humor is vaak ook een manier om een mening "luchtig" te uiten. Heel simpel. Als het zo makkelijk is om een man te zijn, waarom zijn de zelfmoordcijfers ruim 2x zo hoog bij mannen dan bij vrouwen terwijl er meer vrouwen zijn dan mannen? En dat dan alleen al in Nederland?

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 aug. 2017 - 18:06

Je vergelijkt kleding op werk met sportkleding? Dat kan beter. En deze is ronduit kwaadaardig: 'Heel simpel. Als het zo makkelijk is om een man te zijn, waarom zijn de zelfmoordcijfers ruim 2x zo hoog bij mannen dan bij vrouwen terwijl er meer vrouwen zijn dan mannen? En dat dan alleen al in Nederland?' Hasna zergt nergens dat het makkelijk(er) is om een man te zijn? Ze zegt dat mannen minder worden lastiggevallen op straat. Ik denk dat dat klopt. Jij? En de 'heeft nu eenmaal met opleiding te maken, met kennis en kunde en dan moet je je aanpassen aan de klanten waar je naar toe gaat' in combinatie met de eerdere commentaren in deze string maken me wel benieuwd over wat jij nu precies 'opleiding, kennis en kunde' noemt. En echt, een driedeel is niet van deze tijd, niet op de bank, niet op het advocatenkantoor.

Anne Dijkstra2
Anne Dijkstra28 aug. 2017 - 18:36

Andrija, heeft dat met opleiding te maken? Ik heb ook gewoon een HBO papiertje in de kast liggen hoor. Maar ik kan me kleden zoals ik wil. Oke, soms niet maar dan heb je met veiligheid te maken en moet je verplicht een helm op. Maar over het algemeen kan ik gewoon in een spijkerbroek en een shirtje op het werk verschijnen. Ook in een korte broek, hemdje en een vol getatoeëerd lichaam als de temperaturen wat hoger liggen. Het is dus gewoon een keuze die je maakt. Als jij een kantoorbaan ambieert, dan kan je verwachten dat men daar verwacht dat je een 3delig pak bij draagt. En dan nog, dan is het onder werktijd dus er is nog wel wat voor te zeggen. Wat je na werktijd draagt, daar ligt niemand wakker van. Dat willen vrouwen ook. Die willen misschien ook wel eens een leuk jurkje dragen zonder dat er meteen een horde mannen dat als uitnodiging zien. Die willen ook wel eens lekker sporten in de natuur zonder dat mannen zoals Piet hierboven daar meteen een seksuele prikkeling bij krijgen. Dat is waar deze column over gaat.

Andrija
Andrija9 aug. 2017 - 5:24

@Stokkickhuysen en Anne, ik had het zelf niet over een 3-delig kostuum, maar over apenpak. De vergelijking gaat in deze voornamelijk over het zelf kunnen doen wat je maar wilt en over opleiding bedoel ik zeker niet de hoogte. In mijn geval, betekend het dat ik met mijn opleiding heel erg functioneel ben bij banken, advocatenburo's of accountantburo's en daar verwachten ze nu eenmaal wat. Verder haal ik er een argument bij dat alleen maar als kwaadaardig wordt omschreven. Waarom beste Stokkickhuysen? Bent u ervan geschrokken dan? Hasna heeft het namelijk wel degelijk over dat mannen het makkelijker hebben. Zij wil net als mannen zich kunnen gedragen en kleden en kunnen komen waar ze maar wil. Ik toon alleen maar aan dat mannen dit ook niet kunnen. Dat is zoiets als "Het gras is groener aan de andere kant van het hek".

Andrija
Andrija9 aug. 2017 - 5:29

@aliciajennifer, vreselijk dat je dit is overkomen, helaas herken ik het wel, niet dat ze iets in mijn vagina wilden stoppen, maar de continue angst, een half uur om moeten lopen om naar school of wat dan ook te komen, continue met gescheurde kleren, wonden, kapotte schooltassen thuiskomen en er niet over te durven praten, zelfs een paar keer in het ziekenhuis gelegen "omdat ik gevallen was". Dit hield pas op toen ik ongeveer zo'n 2000 km verhuisde,

Michiel Wit
Michiel Wit8 aug. 2017 - 9:34

Het is ook een illusie dat je als man wel kan gaan en staan waar en wanneer je wil zonder gezeik of intimidatie. en je kan zeker ook niet aantrekken wat je wil. Zeker als je afwijkt van de in buurt waar je door heen wandelt geldende de norm.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 aug. 2017 - 17:58

De schaal van het probleem is anders?

Bernie2
Bernie28 aug. 2017 - 9:34

Goed stuk Hasna. Dat anno 2017 nog steeds trieste glibbers rondhangen die denken dat vrouwen publiek eigendom zijn is veelzeggend. Over 100 jaar zal dat -vrees ik- niet anders zijn. Al duizenden jaren hebben sommige mannen er immers erg veel moeite mee om hun integriteit en testosteronstromen adequaat te reguleren en strompelen zich seksistisch en verkrachtend door hun tragisch bestaan. Hoge boetes om het tuig dat de openbare ruimte voor veel vrouwen onveilig maakt, te ontmoedigen lijken mij zonder omhaal terecht. Maar wat is de pakkans?