Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Mannen proberen voor één dag hakken te dragen

  •  
22-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het bericht ging de wereld rond. De Britse Nicola Thorp begon een petitie tegen het verplichten van hakken voor vrouwen op de werkvloer. Dat deed zij nadat ze bij Pricewaterhouse Cooper kon vertrekken toen zij weigerde stiletto’s te dragen omdat haar voeten pijn deden.
De Londense Stylist Magazine besloot vijf mannelijke collega’s te laten demonstreren hoe oneerlijk de kledingvoorschriften – en de verwachtingen – zijn voor vrouwen door ze een dag op hakken te laten lopen. Hoe dat ging, zie je hierboven.
Overigens zijn hakken aanvankelijk ontworpen voor mannen. De Perzen brachten de modetrend naar Europa, die toentertijd vooral als statussymbool werd gezien. Rond 1630 gingen vrouwen uit protest ‘mannelijke’ kleding dragen en dus ook de schoenen.
Wanneer het precies alleen een vrouwending werd, is niet duidelijk, maar de geschiedenis lijkt zich te herhalen want er wordt steeds meer geageerd tegen de belachelijke verwachting en normen waar nu alleen vrouwen aan moeten voldoen.
cc foto: YouTube

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mei 2016 - 11:19

De oude Egyptenaren hadden ze ook al. Historisch werden hakken gedragen door zowel mannen als vrouwen, meestal met de bedoeling om langer te lijken (Catherine de Medici bv) . Hoeren liepen in het oude Rome op plateauzolen. Al dan niet "losse" plateauzolen bedacht in Turkije waren handig om kostbare schoenen te beschermen tegen straatvuil oa. in Venetie. Helaas viel er maar moeizaam op vooruit te komen. Soms was er zelfs personeel nodi om de drager te ondersteunen. Veblen zou er van gesmuld hebben. Dat kan de reden zijn waarom in sommige culturen hoge hakken populair werden voor vrouwen. Er vandoor gaan werd er door bemoeilijkt. Langdurig lopen of staan op hoge hakken plaatst te veel gewicht op de voorvoet. Dat is niet goed voor de voeten en het kan zeer pijnlijk zijn. Kans op struikelen en of vallen is ook groter. Kleinere negatieve gevolgen zoals likdoorns, hamertenen enz enz . komen regelmatig voor. Helemaal plat is niet optimaal (ook niet voor mannen) maar stiletto's zijn gewoon fout. Als je ze uitdoet kun je je er wel mee verdedigen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 mei 2016 - 8:11

Nou wil ik ook wel eens zo'n test zien met burka's, of kokerrokjes, of lange nagels. Kortom, vrouwen doen dit zichzelf aan en het heeft geen pas om mannen hiervan te beschuldigen. Net als dat het niet de schuld is van vrouwen dat ik 1000 sit-ups per week doe om mijn spijkerharde six-pack te behouden.

Bernie2
Bernie223 mei 2016 - 7:12

Grijns, dat dit foeilelijke marteltuig nog niet is afgevoerd wegens tijdelijke gimmick snap ik echt niet. Vrouwen op hoge hakken vind ik altijd wat triest. Ze strompelen allemaal wat ongelukkig van A naar B en geven mij steeds het gevoel dat de draagsters elk moment weg kunnen glijden naar het benauwde tenencompartiment in het vooronder. Vreemd genoeg zie je ze ook door presentatrices gedragen worden bij bepaalde omroepen. Kortom, ik vind het duizendmaal nix. Goede zaak trouwens dat de kwestie (want die is idd. veel breder) demonstratief onder de aandacht wordt gebracht.

Ulltrafox
Ulltrafox23 mei 2016 - 6:41

Hoeveel,bedrijven zijn er wel niet waar die ellendige stropdas verplicht is! En ja als je er niet op kan lopen pech dan baan voor je neus weg. Er zijn zelfs kerels die er goed op lopen en graag ook. Travestieten. Kwestie van oefenen baart kunst. Hoge hakken, nepnagels,Botox lippen, haarstukjes,valse wimpers, silicone memmen, het valt allemaal in dezelfde categorie.

msj_meijerink
msj_meijerink23 mei 2016 - 5:59

Je moet een beetje mal in je hoofd zijn te denken dat de heer Meijerink op hoge hakken gaat lopen. Die heeft mevrouw al vaak genoeg zien wankelen op deze martelwerktuigen!

JanB2
JanB223 mei 2016 - 0:40

De zin van hoge hakken ontgaat mij volledig. Ze zijn juist NIET sexy. Mannen die er wél een harde lul van krijgen hebben een afwijking. En dat zijn er dus nogal wat.

2 Reacties
CJJelle
CJJelle23 mei 2016 - 8:41

Oh de afwijking die ik heb omdat ik vrouwen op hakken wel sexy vindt. Ik ben eigenlijk gewoon een heel verwarde man.

JanB2
JanB223 mei 2016 - 23:10

Ik ben eigenlijk gewoon een heel verwarde man. Goed dat je het zelf toegeeft.

Stroompie
Stroompie22 mei 2016 - 21:27

Hakken zijn net als stropdassen. Ongelofelijke ondingen. Ik kan ook moeilijk voorstellen dat sommige mensen ze vrijwillig dragen. Maar blijkbaar zweren sommige mensen erbij.

Dale S
Dale S22 mei 2016 - 20:52

hakken verplicht? Nooit van gehoord. Hoge hakken worden gedragen zodat de benen langer lijken, de kont iets omhoog wordt getild en de gang sierlijker. Ik ken geen enkele vrouw die geen hakken draagt, buiten dames op leeftijd (de hak iets lager en steviger) of medische problemen. Uiteraard zijn er vrouwen die geen hakken dragen maar dit is eerder een principe kwestie. Hoe dan ook is het dragen van een hak een vrijwillige bezigheid.

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus22 mei 2016 - 23:11

"Hoge hakken worden gedragen zodat de benen langer lijken, de kont iets omhoog wordt getild en de gang sierlijker." Met name dat laatste lukt bijna geen enkele Nederlandse vrouw.

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan23 mei 2016 - 8:46

Vreemd dan de Geus dat Nederland altijd hoog staat op internationale lijstjes met landen waar de mooiste vrouwen ter wereld wonen. Mooie vrouwen bewegen in mijn ogen automatisch gracieus. Ze kunnen stomdronken zijn, spastisch of desnoods in coma liggen aan de beademingsapparatuur, dat doen ze dan helemaal vanzelf met een ondefinieerbare elegantie dat mij ontroert. Ze kunnen schelden, boeren, de meest vreselijke linkse dingen zeggen en ik hoor engelen zingen, met een muzikale virtuositeit de zoetste klanken voortbrengen die mij licht in het hoofd doen worden. En mijn ogen en oren functioneren heel erg typisch. Nooit echter in de lijstjes met mooiste mannen ter wereld. Ik geloof dat Henk Bres de lijst aanvoert is het niet?

Piet de Geus
Piet de Geus23 mei 2016 - 12:32

"Ze kunnen stomdronken zijn, spastisch of desnoods in coma liggen aan de beademingsapparatuur, dat doen ze dan helemaal vanzelf met een ondefinieerbare elegantie dat mij ontroert." Je hebt zeker een heel spaarboekje vol met pandapunten.

JanB2
JanB223 mei 2016 - 23:12

@ Piet de Geus. Ah, lang geleden maar hier dus weer een punt waarop we het eens zijn. De brontosaurus-motoriek van de gemiddelde nederlandse vrouw is inderdaad een bedenkelijk fenomeen.

Donutz
Donutz22 mei 2016 - 20:41

Dat zijn wel erg hoge hakken, persoonlijk denk ik dat je toch wel gek moet zijn als je dat wilt dragen. Dat er mensen zijn die een beetje hak willen kan ik nog begrijpen (zijn dan vooral vrouwen en mannen zoals Sarkozy) maar ook dat hoeft van mij niet. Ik had het liefst dat mijn schat gewone schoenen droeg, zelf had ze liever een hakje. Meermaals tegen haar gezegd dat ik het maar onzin vind en het ook nog slecht voor je rug kan zijn. De meeste schoenen die ze droeg hadden hadden een hak over de volle lengte en breedte, niet die rare punthakken zoals in dit filmpje. Gewoon een schoen die van voor 1cm hoog is en van achter 4-5cm. Mijn lief blij dat ze iets groter leek, ik blij dat het geen punthak was. Ben blij toe dat het geen echt hakken (hoge hakken, punthakken) fetisj was, want dat had een grote afknapper geweest voor mij. Ieder zijn ding, als je er gelukkig van denkt te worden, vooral hakken dragen. En vooral niet doen als je er niets in ziet. Je niet gek laten maken door 'rol modellen' in de media. Een verplichting tot hakken is te zot voor woorden. Dat een dresscode "formeel schoeisel" vereist in bepaalde sectoren is niet vreemd. Maar van een "hakken plicht" had ik nog nooit gehoord, dat moeten toch achterlijke bedrijfsculturen zijn?!

Donostia2
Donostia222 mei 2016 - 20:27

Oh, gelukkig. Men kan zich weer eens verontwaardigen. Ik ken PWC vrij goed, geloof er geen bal van dat stiletto hakken verplicht zijn. Verzorgde kleding wel. Wat een gejammer weer. En nog erger, wat een podium voor gejammer.

2 Reacties
Donostia2
Donostia222 mei 2016 - 20:35

Zelfs business casual is geaccepteerd bij PWC. Wat niet kan is mannen in korte broeken, sandalen en geen deodorant. Voor vrouwen geldt een nette broek, of rok maar niet korter dan boven de knie, geen sneakers o.i.d. Platte schoenen, of schoenen met een hakje zijn prima. Stiletto's zijn niet zo gewenst, te opzichtig. Goede lichaamsverzorging is wel belangrijk. PWC-ers mogen niet naar oud zweet stinken, noch naar alcohol of knoflook.

Piet de Geus
Piet de Geus22 mei 2016 - 23:10

"PWC-ers mogen niet naar oud zweet stinken" En al helemaal niet naar oud geld.

Lester2
Lester222 mei 2016 - 19:41

Meh, wil best wel hakken ruilen voor dienstplicht.

Dantes040
Dantes04022 mei 2016 - 18:20

Ik draag dagelijks hoge hakken in huis. Bevalt me uitstekend en ik ga er niet mee stoppen, wat iedereen ook zegt !

1 Reactie
Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan22 mei 2016 - 22:27

Als er iets was wat ik zou kunnen zeggen om je daarvan af te brengen zou ik me mooi stil houden.

Albert Einstein
Albert Einstein22 mei 2016 - 17:51

Welke idioot heeft hoge hakken verzonnen? Hoge hakken zijn totaal niet sexy. Geef mij maar sportief!