Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alle mannen? Ja, alle mannen

  •  
19-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1246 keer bekeken
  •  
13072167803_3eb7fa2b72_k

© cc-foto: Tim Pierce

Als je het verschil niet weet tussen flirten en onwenselijk gedrag, stop dan alsjeblieft direct met flirten
Tussen het enorme aantal #MeToo-reacties op social media zag ik een constatering die me sindsdien is bijgebleven. Namelijk dat vrijwel álle vrouwen een #MeToo hebben. Allemaal. Daar kan dan ook maar één conclusie tegenover staan, namelijk dat vrijwel alle mannen zich op een zeker punt in hun leven schuldig hebben gemaakt aan het lastigvallen van een of meerdere vrouwen.
Ik ook.
Nu moet ik daar wel direct bij zeggen dat ik me niet zo’n moment voor de geest kan halen. Wat ik wel zeker weet is dat ik nooit iemand heb aangerand, of erger. Nee, daar hoef ik geen schouderklopje voor, dat is namelijk geen prestatie. Maar #MeToo gaat over meer dan die excessen. Het gaat over alle schunnige of anderzijds kutopmerkingen die mannen naar vrouwen roepen, al dan niet vermomd als compliment. Het gaat over opdringerigheid, over aandacht blijven geven wanneer die helemaal niet gewenst is, over niet weten wanneer je op moet houden. Over nog veel meer. Samengevat: over al die keren dat een vrouw zich ongemakkelijk voelde als direct gevolg van het handelen van een man.
Heb ik me aan een van bovenstaande voorbeelden schuldig gemaakt? Zonder meer. Dat ik daar geen direct voorbeeld van naar boven kan halen is misschien nog wel erger. Het toont de achteloosheid aan waarmee wij, mannen, onze plek op de apenrots steeds maar weer proberen te veroveren. Dan heb ik misschien nooit een vrouwelijke collega op de billen geslagen, maar in een discotheek net even te lang achter dat ene meisje blijven dansen? Op straat net even te lang naar die ene vrouw gekeken? Net even te veel dit. Net even te lang dat. Gedrag waarvan je als man denkt “joh, moet toch kunnen” terwijl dat dus nou net niet het geval is. Gedrag waarna jij vrolijk je dag vervolgde en die vrouw met een klotegevoel achterliet.
Storend zijn dan ook de vele, vele mannen die als reactie op #MeToo over elkaar heen buitelen om de actie te bagatelliseren. ‘Heus niet alle mannen!’, ‘Ik toch zeker niet!’, ‘Wat een aanstellers’, of ‘straks is flirten al strafbaar’.
Over dat laatste hoorde ik iemand zeggen: als je het verschil niet weet tussen flirten en onwenselijk gedrag, stop dan alsjeblieft direct met flirten. Maar bovenal, hou gewoon even je waffel. Wees even stil, zet je ego opzij en luister. Luister naar wat al die vrouwen wereldwijd je proberen te vertellen. Probeer te begrijpen waarom vrijwel elke vrouw automatisch een stukje in fight-or-flight modus schiet zodra ze de deur uitgaat. Probeer te leren hoe je daar als man verbetering in kunt aanbrengen. Als je namelijk niet meteen bij elke #MeToo in een kramp schiet, dan zie je namelijk dat je niet wordt aangevallen, maar dat geprobeerd wordt je iets bij te brengen. Als je heel even, héél even je verongelijkte waffel houdt, dan lukt dat misschien ook nog.

Meer over:

#metoo, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.