Joop

Mannen invloedrijker op persfoto's dan vrouwen

  •    •  
19-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Merkozy_300.jpg
Onderzoeker Giessner: Media zouden bewuster met de 'machtsinvalshoek' moeten omgaan
Op persfoto’s komen mannen vaak machtiger over dan vrouwen. Dat komt omdat vrouwen over het algemeen meer van bovenaf worden gefotografeerd waardoor een beeld wordt gecreëerd dat op de persoon neer kijkt. Mannen worden vaker van onderop gefotografeerd waardoor ze invloedrijker over komen. Dat blijkt uit een onderzoek van dr. Steffen Giessner van Rotterdam School of Management, Erasmus University.
Giessner spitte samen met collega onderzoekers de afbeeldingsdatabase van CORBIS, Time Magazine en World Press Pictures door. Daaruit bleek dat het lage camerastandpunt, oftewel het machtigmakende standpunt, consequent wordt gebruikt voor invloedrijke mensen. Bij mensen die minder invloedrijk zijn, werd vaker gekozen voor het lage standpunt. Opmerkelijk was dat wanneer de mediacontext niet was gericht op invloed of macht, wisselende standpunten werden gekozen.
Interessant aan Giessner bevinding is dat fotografen onbedoeld meerwerken aan de perceptie en het stereotype beeld dat mannen machtig en invloedrijk zijn en vrouwen niet.
Deze eenvoudige verbanden tussen macht en de invalshoek van de camera is geen opzichzelfstaand verschijnsel. Als het in de context gaat om macht, bijvoorbeeld organisaties, of een lijst van de 100 belangrijkste mensen ter wereld, denken we ook snel aan macht. Als gevolg daarvan kunnen we bewust of onbewust verwijzingen naar het element van macht in een foto toepassen”. Zijn conclusie: “Het is de taak van onderzoekers om dergelijke effecten op te sporen en het is de taak van de media om te beslissen wanneer zulke subtiele verwijzingen wel of niet toegepast moeten worden.
Giessner voerde het onderzoek uit met prof. Michelle Ryan (Universiteit van Exeter, Verenigd Koninkrijk), dr. Thomas Schubert (ISCTE, Lissabon, Portugal), en dr. Niels van Quaquebeke (Kuehne Logistics Universiteit in Hamburg, Duitsland). PhotoQ.nl: Mannen invloedrijker op de foto dan vrouwen cc-foto: France Diplomatie Bekijk het nieuws eens van een andere kant: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

HenkDeBree
HenkDeBree19 jan. 2012 - 14:55

Met de kleding die Merkel draagt is iedereen beter afgekleed. Zelfs Dirk het typetje van de Bie, Biertje. Mijn god wat trekt zij toch altijd kleding aan die beter werkt dan anticonceptie kan bewerkstelligen. Ga eens niet naar een Gako maar naar een normale kleding winkel, en met jouw inkomen Angela, kun je ook beschaafde merkkleding aan die wel mooi staat en je al die suffe grijze pakken laat verbleken.

MissyBurps
MissyBurps19 jan. 2012 - 14:55

Doe mij maar van bovenaf. Anders lijken m'n benen zo dik.

Echo10
Echo1019 jan. 2012 - 14:55

Zou het lengteverschil tussen mannen en vrouwen ook van invloed kunnen zijn? Of is daarvoor gecorrigeerd in het onderzoek? Vragen...

sjaakie2
sjaakie219 jan. 2012 - 14:55

Weer zo'n artikel dat weer nergens over gaat. Ik zit op Joop.nl om mijn intellectuele kennis te delen met de mensen in Nederland en niet om over foto's te discussieren.

1 Reactie
kleine2de
kleine2de19 jan. 2012 - 14:55

Met respect, meneer, intellectuelen laten zich niet voorstaan op hun intelligentie, en proberen al helemaal niet anderen daarvan te overtuigen. Probeert U het eens bij Uw soortgenoten, de mensen met een IQ van 106....(het gemiddelde bij postpubers) Uw reacties zijn ofwel bewuste trollen, ofwel volstrekt waardeloos. Ik ben blij dat U onze koterd niet bent. U kunt daar ook erg, érg blij mee zijn.