Joop

Mannen in Moria verdienen onze steun net zo goed

  •  
21-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
25495399192_9a95312ea2_c

© cc-foto: Steve Evans

Alle steun en solidariteit reserveren voor alleenstaande kinderen is misleidend. Het lijkt bedoeld om de miljoenen Europeanen te sussen die wel degelijk solidair willen zijn met vluchtelingen
Sinds de brand in kamp Moria op Lesbos staan 13.000 vluchtelingen, vooral Afghanen, op straat. Wie hoopte dat de vreselijke brand als een wake-up call zou werken, kwam de afgelopen week bedrogen uit. De reactie van Europa, met uitzondering van Duitsland, is tot dusverre koel en berekenend. Alleen alleenstaande kinderen, en een klein aantal gezinnen, kunnen op steun rekenen. Over de vaak alleenstaande mannen wordt niet gesproken. Maar die verdienen onze steun net zo goed.
De aandacht voor alleenstaande kinderen speelt in op de primaire gevoelens van veel Europeanen. Een Nederlandse vrouw die slaapzakken naar Lesbos stuurt verwoordde het op het TV journaal als volgt: “Ik ben een moeder. Als ik kinderen op straat zie slapen, moet ik iets doen”. Dit is een natuurlijke menselijke reactie, maar van de politiek verwacht ik dat ze voorbij het sentiment kijkt.
De focus op kinderen suggereert dat alleen zij kwetsbaar zouden zijn. Het is een goedkope maar effectieve truc die 400 vluchtelingen in de schijnwerpers zet om de aandacht af te leiden van de bijna 13.000 anderen die in vergelijkbare omstandigheden leven. We zijn beland in een tijd waarin politiek niet meer wordt geleid door het vluchtelingenverdrag, dat bepaalt dat vluchtelingen het recht hebben om te worden gehoord in een asielprocedure en tot die tijd op een menswaardige opvang moeten kunnen rekenen. In plaats daarvan lijkt het beleid cynisch gericht op slechts één doel: afschrikking om te voorkomen dat meer mensen de oversteek naar Europa maken. Terwijl 13.000 mensen op straat staan, richt de blik van Europa zich op een paar honderd kinderen. Het onderscheid tussen deze kinderen en de andere vluchtelingen berust op twee even zwakke argumenten.
Ten eerste wordt gesuggereerd dat kinderen kwetsbaarder zijn dan andere vluchtelingen. Hoewel dit in sommige opzichten waar is, is de wanhoop en moedeloosheid van iedereen in Moria dramatisch. Tijdens mijn bezoek aan Lesbos vorig jaar vertelden hulpverleners dat veel vluchtelingen – kinderen, adolescenten en volwassenen, lijden aan een drievoudig trauma. De eerste werd veroorzaakt door het geweld dat zij mee maakten in de oorlog, waar ze voor zijn gevlucht. De tweede komt door gebeurtenissen tijdens de lange reis naar Europa en de oversteek van de Middellandse zee; en tenslotte een trauma vanwege de erbarmelijke omstandigheden in het kamp, ​​de permanente staat van onveiligheid en het gebrek aan toekomstperspectief. Een overgrote meerderheid van de mensen in Moria moet in aanmerking komen voor een asielprocedure, omdat ze op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld en buitengewoon kwetsbaar zijn.
Ten tweede steunt de focus op kinderen op een tegenstelling tussen onschuldige en onbetrouwbare vluchtelingen. Kinderen worden net zoals vrouwen verondersteld onschuldig te zijn. Volwassen mannen, en vooral alleenstaande (jonge) mannen worden daarentegen met argwaan bekeken. Mannen worden meer geassocieerd met daders dan met slachtoffers. Zo niet van oorlogsgeweld dan van seksueel geweld tegen vrouwen. Ook worden ze vaker gezien als ‘gelukszoeker’ of tenminste als sterk genoeg om in hun eigen onderhoud te voorzien.
Het is echter een mythe dat mannen onze sympathie niet verdienen! In oorlogssituaties hebben mannen de meeste kans om geweld te ervaren – moord, marteling, willekeurige arrestatie, gedwongen recrutering in een regulier of rebellenleger raakt vooral mannen. Eenmaal gevlucht lopen ze voortdurend tegen het vooroordeel aan dat zij geen hulp nodig hebben. Veel tienerjongens zien geen andere uitweg dan zich te prostitueren om in leven te blijven.
Alle steun en solidariteit reserveren voor alleenstaande kinderen is misleidend. Het lijkt bedoeld om de miljoenen Europeanen te sussen die wel degelijk solidair willen zijn met vluchtelingen. Onze politici hameren op een gebrek aan draagvlak voor vluchtelingen. Zij laten hun oren hangen naar extreem rechts en de opvang van een paar honderd kinderen is een gebaar in de richting van de enorme achterban van steden en bevolkingsgroepen die zich schamen voor het beleid en vluchtelingen wel willen verwelkomen. Beleid moet worden geleid door asielwetgeving, niet door het manipuleren van valse tegenstellingen. Alle vluchtelingen in Moria, ongeacht geslacht of leeftijd, moeten hun verhaal kunnen vertellen. Allemaal hebben ze recht op menswaardige opvang. Al hun verhalen moeten in de juiste procedures worden gehoord, zonder vooroordelen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

OlavM
OlavM21 sep. 2020 - 15:15

[Onze politici hameren op een gebrek aan draagvlak voor vluchtelingen. Zij laten hun oren hangen naar extreem rechts en de opvang van een paar honderd kinderen is een gebaar....] De ellende van de Nederlandse regeringspolitiek in deze in een notendop weergegeven. Natuurlijk moet er een toelatingsbeleid zijn, daaraan valt niet te ontkomen. Maar nu gaat het er alleen om de ophaalbruggen van Fort Europa volledig op te halen, en iedereen buiten te sluiten, welke iemands werkelijke vluchtredenen en verdere omstandigheden ook zijn. Gewoon laten verrekken, is het motto. Een totaal versagen wat betreft international recht en mensenrechten.

Leontrotsky
Leontrotsky21 sep. 2020 - 14:01

Het gaat zelfs niet alleen om de 13.000 vluchtelingen in Moria. Het gaat om alle vluchtelingen in Turkije, Griekenland en op de grens met hongarije, Macedonië en vooral niet te vergeten de vluchtelingen (anderhalf miljoen) in Libanon. Al deze vluchtelingen zijn mensen met gelijke rechten en ook mensen die potentieel in hetzelfde gevaar kunnen komen als de vluchtelingen in Moria. Daarom moet de EU al deze vluchtelingen gaan opnemen (en dat kan makkelijk want het gaat om minder dan 2% van de EU bevolking) en verdelen. Frankrijk en Duitsland moeten nu het voortouw gaan nemen en laten zien wat er moet gebeuren, Merkel en Macron snappen het probleem en hebben de liefde en compassie om dit te willen uitvoeren.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax221 sep. 2020 - 19:11

'Daarom moet de EU al deze vluchtelingen gaan opnemen (en dat kan makkelijk want het gaat om minder dan 2% van de EU bevolking) en verdelen.' Het kan makkelijk, zolang ze maar niet bij Leontrotsky in de straat komen te zitten toch? En als die migranten (die toch geen asiel krijgen) en vluchtelingen hier zijn, houdt het dan op?

RealistischLinks
RealistischLinks21 sep. 2020 - 11:06

Ontegenzeggelijk waar wat in het artikel staat. Maar goed...en nu? Hen dan maar laten komen? Het is als zeggen dat iedereen maar vrijelijk een betere en aangenamer huis in een betere woonwijk uit kan zoeken, en de huidige bewoners maar moeten accepteren dat er iemand bij hen intrekt. Ook moeten ze hun koelkast ter beschikking stellen. Zelf denk ik dat er bar weinig mensen zijn die anderen hun geluk misgunnen. Maar Europa met zijn voorzieningen dan maar helemaal open zetten? Soms moet je harde keuzes maken. Wat de schrijver zegt over de afschrikkende werking klopt ook. Het is hypocriet en iedereen weet het. Toch vind de meerderheid het prima zo. Net als vinden dat niet iemand zomaar bij jou naar binnen kan klauteren.

2e kans
2e kans21 sep. 2020 - 9:14

Ik denk dat er meerdere redenen zijn waarom er minder steun is voor de adolescenten. In de plaatsen hier in Nederland waar asielzoekerscentra staan, geeft deze groep de meeste overlast. Die komt niet van kleine kinderen of van ouderen. Veel mensen zijn bang dat met get binnen halen van adolescenten het aantal na-reizigers erg groot zal zijn. Dat er na de grote brand in Moira twee weken geleden inmiddels 2x brand is gesticht in het kamp Vathy in het deel waar minderjarige vluchtelingen zonder begeleiders verblijven, zal voor het veiligheidsgevoel hier van mensen ook geen goed doen. Nu kun je twee gedachtes hebben denk ik. 1. Nederlanders zijn racisten en willen niet meer buitenlanders hier hebben. 2. Door alle incidenten verpesten deze adolescenten veel voor zichzelf en zorgen ze voor een slecht beeld wat er over hen bestaat en door hun acties in stand gehouden wordt.

4 Reacties
rvb2
rvb221 sep. 2020 - 12:12

gedachte 1 is ontegenzeggelijk waar: Veel nederlanders zijn racisten, en willen daarom geen buitenlanders die hier naartoe komen. gedachte 2 legt de schuld van racisme bij de slachtoffers, en is een bevestiging van gedachte 1.

2e kans
2e kans21 sep. 2020 - 13:21

Rvb, Persoonlijk denk ik dat u bij gedachte 1 veel en veel te kort door de bocht gaat. Interessant punt bij gedachte 2. Dus omdat Nedelanders geen asielzoekers hier willen hebben, gaan ze vanuit een AZC stelen in Nederlandse winkels of plegen ze ander overlast? Omdat wij geen buitenlanders willen steken ze hun eigen vluchtelingenkamp in de fik? Misschien in plaats van de slachtofferrol te pakken een keer het eigen gedrag van de asielzoekers beoordelen?

Satya
Satya21 sep. 2020 - 14:12

"Misschien in plaats van de slachtofferrol te pakken een keer het eigen gedrag van de asielzoekers beoordelen?" Het overgrote deel van de asielzoekers gedraagt zich prima. Als ik jouw redenatie volg hebben aanhangers van witte schuld ook gelijk. De meeste Nederlanders zijn geen racisten maar hebben, opgestookt door tuig als Wilders en Baudet een beeld dat niet met de realiteit in balans is. "2. Door alle incidenten verpesten deze adolescenten veel voor zichzelf en zorgen ze voor een slecht beeld wat er over hen bestaat en door hun acties in stand gehouden wordt." Hier kom ik weer terug op zaken als erfzonde. Zijn de daden van jouw vader of jouw broer jou aan te rekenen? https://www.ad.nl/utrecht/de-felle-tegenstanders-van-toen-gaan-het-azc-in-overvecht-missen~ac3ba896/ De protesten kwamen na ophitsen en stoken door politici. Mensen die zich misdragen en misbruik maken moeten veel doeltreffender worden aangepakt. Ook tegen die aanpak hitsen en stoken politici als Wilders en baudet. Zie Marrakesh verklaring.

2e kans
2e kans21 sep. 2020 - 15:34

Satya, Ik ga voor een heel erg groot deel mee in uw verhaal. De realiteit is echter ook dat deze adolescenten Wilders en Baudet constant munitie geven. De criminaliteitscijfers van deze groep "vluchtelingen" zijn bijzonder hoog. En elke keer ligt het aan de Nedelanders die niet genoeg doen voor die jongeren. Zo maak je het Wilders en Baudet wel erg makkelijk.

JasDon
JasDon21 sep. 2020 - 9:13

Maar die mannen uit jouw voorbeeld, met oorlogservaringen, zijn wederom een klein deel van de 13.000 mensen die vast zitten op Lesbos. Ruil je daarmee niet de ene uitzonderingsgroep voor de andere in?

Tante Truus
Tante Truus21 sep. 2020 - 9:04

Ik had graag een oplossing van de schrijver gehoord. Dat de procedures sneller moeten, daar is iedereen het over eens. Alleen vraag ik me af; als er een (snelle) afwijzing komt , gaat de migrant dan ook terug vanuit Griekenland naar het land van herkomst? Het antwoord zal waarschijnlijk "nee" zijn, dus er blijft een probleem aan de Griekse grens. Iedereen naar Europa halen is geen oplossing. Niemand toelaten die voet aan Europese bodem heeft gezet biedt een oplossing. Zorg voor goede opvangkampen in Turkije, Marokko etc. Haal de echte vluchteling ( na grondige procedure ) op met het vliegtuig. Mensen die geen status vluchteling hebben komen er gewoonweg niet in en een oversteek is zinloos. Pas dan kun je spreken van enig humaan asielbeleid.

9 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 sep. 2020 - 10:38

Nou we moeten gewoon niet zo oneerlijk zijn door vluchtelingen hun rechten te ontnemen. Want een nazi ervan vindt zou niet belangrijk moeten zijn. Maar bovenal moeten we ons actief inzetten om vluchtelingen te voorkomen. Dus geen steun aan de oorlogen van de VS .

rvb2
rvb221 sep. 2020 - 11:15

een zeer restrictief migratiebeleid, waar bijna niemand wordt toegelaten hebben we al, daardoor zijn juist de kampen ontstaan. Alleen open grenzen zijn een oplossing voor het vluchtelingenprobleem, zo zorg je ervoor dat mensen elders een leven kunnen opbouwen in plaats van vast te zitten in gevangenissen en tentenkampen. Pas dan kan je spreken van een humaan asielbeleid. Inperking van vrijheid is juist het probleem.

2e kans
2e kans21 sep. 2020 - 12:12

Rvb, Leuk plan van je, die open grenzen. En als dan 1,5 a 2 miljoen vluchtelingen binnen drie jaar in Duitsland en Nederland zich melden? Hoe gaan wij dat handelen? Voor de vluchtelingen en voor de Nedelanders? Jij wilt volledig open grenzen. Denk jij nu echt dat asielzoekers bij vrije keuze naar bv Letland, Roemenië of Polen gaan? Nee. Die horen ook alle verhalen en gaan naar een land met het beste sociale zorgsysteem. Die komen wel naar Duitsland, Nederland en misschien Scandinavië. Dus ik denk dat het een veelvoud van 2.000.000 mensen zal zijn. Maar laten wij zeggen 2 miljoen naar Nederland/Duitsland. Dat is hier 250.000 mensen in 3 jaar tijd. Wij hebben al een woningtekort van 300.000 huizen. Naast de kosten, hoe kunnen wij dit qua huizen alleen al oplossen? Niet.

RudolfRendier
RudolfRendier21 sep. 2020 - 12:13

@rvb "Alleen open grenzen zijn een oplossing voor het vluchtelingenprobleem, zo zorg je ervoor dat mensen elders een leven kunnen opbouwen in plaats van vast te zitten in gevangenissen en tentenkampen." Stel dat er open grenzen zijn en iedereen is vrij om naar Nederland te gaan om een een leven op te bouwen. Geen grenscontroles of migratiebeleid. Hoe zie jij het "een leven kunnen opbouwen" voor je als je bijvoorbeeld als alleenstaande man uit Syrië op dat moment aankomt in Nederland?

JasDon
JasDon21 sep. 2020 - 12:23

"een zeer restrictief migratiebeleid, waar bijna niemand wordt toegelaten hebben we al, daardoor zijn juist de kampen ontstaan. " Voordat Merkel het startshot gaf met haar inmiddels befaamde uitspraak, was er van kampen in de EU nauwelijks sprake.

Satya
Satya21 sep. 2020 - 14:18

Jasdon "Voordat Merkel het startshot gaf met haar inmiddels befaamde uitspraak, was er van kampen in de EU nauwelijks sprake." Onzin, de stroom was toen al lang op gang. In gang gezet door de vernietiging in het MO door de Amerikanen en hun henchmen als Balkende en Blair. 2e kans dan zul je moeten zorgen dat migratie redenen worden weggenomen. Niemand wil zijn land verlaten als dat niet nodig is op de enkele avontutier na Rudolf Mogelijkheden genoeg lijkt mij. Griezel niet alleen oorlogen ook economische uitbuiting.

MaxMax2
MaxMax221 sep. 2020 - 19:13

@Satya 'Mogelijkheden genoeg lijkt mij.' De verzorgingsstaat kan dit niet aan, ook zijn er geen huizen in Nederland.

Satya
Satya21 sep. 2020 - 20:50

Max De verzorgingsstaat gaat toch niet overleven als we zo doorgaan met het beleid wat nu gevoerd wordt. Er zullen huizen bij moeten worden gebouwd, sowieso gezien de toename van het aantal huishoudens. Als we inzetten op ontwikkeling van de 3e wereld. Niet op de huidige manier maar door eerlijke handel zullen mensen niet willen migreren. Wie wil nu, op een enkeling na zijn geboorte streek verlaten.

2e kans
2e kans22 sep. 2020 - 8:43

Satya, 2e kans dan zul je moeten zorgen dat migratie redenen worden weggenomen. Niemand wil zijn land verlaten als dat niet nodig is op de enkele avontutier na Ik hoop dat u zelf ook beseft dat dit simpelweg onmogelijk is. Wij kunnen niet elk land ter wereld op ons welvaartsniveau krijgen. Het is een utopie die niet mogelijk is. En elke oorlog ter wereld stoppen? Dan krijgen wij weer op onze donder omdat wij als blank Europa het allemaal weer beter weten. Ontwikkelingshulp blijft nodig. Maar het is onzin om te denken dat zelfs wanneer wij 10x zoveel per jaar uitgeven hieraan er geen economische vluchtelingen meer komen.