Joop

Mannen en vrouwen; zelfde wereld, totaal andere kijk

  •  
01-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: mannen en vrouwen kijken gewoon anders naar de wereld
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Kijken mannen en vrouwen op een verschillende manier naar voorwerpen en personen? Dat kun je tegenwoordig goed onderzoeken via eye tracking . Dan worden de oogbewegingen nauwkeurig gevolgd terwijl mensen naar afbeeldingen kijken.
Marketeers die je van alles willen verkopen via websites maken al gebruik van deze methode om te kijken waar je op je computerscherm precies naar kijkt en op basis daarvan kunnen ze het beeld dan weer zo aanpassen dat je ogen wel naar het product gaan dat zij je willen verkopen. Geen reclamefoto die niet net zo lang uitgetest is tot men zeker is dat je de boodschap binnen krijgt en naar de winkel stapt.
Die techniek werd gebruikt door de onderzoekers om te zien of mannen en vrouwen de wereld op de zelfde manier bekijken. En…..? Nou nee, dat doen ze dus niet.
Eerst lieten de onderzoekers mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers naar foto’s uit films en kunstwerken kijken. De mannen maken meer bewegingen met de ogen alsof ze de situatie snel willen overzien. De vrouwen maken minder bewegingen met hun ogen, kijken langer naar één onderdeel maar hebben meer variatie.
De onderzoekers lieten de proefpersonen ook naar mensen kijken, naar heteroseksuele koppels wel te verstaan. Nu wordt het interessant. Mannen en vrouwen keken meer naar de vrouw dan naar de man, maar bij de vrouwelijke proefpersonen was die voorkeur sterker. Als flauw grapje zeg ik dan vaak dat ik me dat goed voor kan stellen, want vrouwen zien er nu eenmaal leuker uit, maar dat is volgens al wat ouder onderzoek niet de reden.
Het zou vooral gaan om te onderzoeken wat de concurrentie is: hoe ziet die vrouw eruit dat ze die man aan de haak heeft geslagen. Goede oude evolutie: mannen altijd gul met zaad en op zoek naar vrouwen om het te planten. Vrouwen daarentegen op zoek naar het beste zaad en dat weet je onder andere door te kijken welke vrouwen op die man vallen. Vallen veel leuke vrouwen op die man, dan kan hij waarschijnlijk het beste zaad leveren.
Mannen keken vrijwel alleen naar de gezichten van de personen op de afbeelding, maar vrouwen keken ook naar andere lichaamsdelen. Als de proefpersonen gevraagd werd te kijken of er dreiging in de afbeelding zat, keken de mannen onmiddellijk naar de ogen. De ogen van de vrouwen gingen omlaag en keken naar de neus en de mond.
Mannen en vrouwen leven in de zelfde wereld, maar zien die dus echt anders. Dat is maar goed ook.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van vrijdag nalezen: Mannen kiezen partners die op hun lijken Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Dancor
Dancor1 dec. 2012 - 9:24

"Mannen en vrouwen leven in de zelfde wereld, maar zien die dus echt anders. Dat is maar goed ook." Eens. Dát is ook de reden dat al die quota complete waanzin zijn. In alles verschilt de mannelijke aanpak van de vrouwelijke. Gewoon omdat "wij" 2 verschillende wezens zijn. Werken met quota is hetzelfde als het weer onder menselijke controle proberen te krijgen...Funest voor het systeem!

Singularity2
Singularity21 dec. 2012 - 9:24

Ik zie ook dingen waar mijn oogfocus niet op ligt, ook bewust. Is daarmee rekening gehouden in het onderzoek?

lembeck
lembeck1 dec. 2012 - 9:24

Er moet wel gelijkwaardigheid zijn, maar gelijkheid kan niet. Daarvoor verschilt inderdaad de manier van denken te erg. Alweer een jaar of tien terug kocht ik het (inmiddels redelijk verguisde) boek van John Gray:"Mannen komen van Mars en Vrouwen komen van Venus." Het heeft me geen windeieren opgeleverd. Ik heb geleerd hoe ik over sommige zaken beter kan praten met een man en ook hoe ik o.a. mijn broer zo ver kan krijgen dat hij 30 km reist om me te helpen met gordijnen ophangen... :-)) We verschillen behoorlijk van mening op politiek gebied, maar daar waar ik niet alleen met mijn argumenten kom, maar voorbeelden, of andersoortige informatie kan verstrekken, gaat hij veel vaker mee in mijn manier van denken dan anders. En hij niet alleen. Marq, zo heb ik het nog nooit bekeken. Het schijnt zo te zijn ja, maar ook dan mannen vooral zoeken naar de (hatelijk genoemde) werpheupen om dat zaad in te pompen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2012 - 9:24

"Vrouwen daarentegen op zoek naar het beste zaad en dat weet je onder andere door te kijken welke vrouwen op die man vallen." --- Met licht sardonisch genoegen wacht ik op de eerste feministische reacties.

1 Reactie
roher
roher1 dec. 2012 - 9:24

IIk zie het wat breder, dan alleen dit of dat. Want hoe weet je waar het beste zaad uit bestaat? En dat probleem moet je ruimer zien dan de kritiek vanuit feministische bril alleen. Neem Anton Heijbier met zijn bruiden. Zie je het voor je! Dan weet je natuurlijk zo wel dat de redenatie niet klopt. Deze bruiden vielen op deze man niet om scenario’s voor de toekomst als niemand meer leeft, maar omdat hij een enorm talent was! En dit is dan maar een van de ´wetenschappelijk zwarte zwanen´die deze theorie onderuit haalt!