Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mannen, doe ook eens wat in huis

  •  
27-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
205 keer bekeken
  •  
Een Indiase reclame voor wasmiddel is een ware hit op het internet geworden nadat de Chief Operating Officer van Facebook, de zakenvrouw en activiste Sheryl Sandberg, het ‘een van de krachtigste filmpjes’ ooit heeft genoemd.
In het twee minuten durende filmpje zien we een vader, op bezoek van zijn volwassen dochter en haar gezin. De vader ziet toe hoe de dochter na een dag hard werken thuiskomt en daar direct verder gaat met het huishouden. Ondertussen zit haar man voor de tv.
‘Ik ben zo trots op je,’ horen we de vader zeggen. ‘En het spijt me zo. Het spijt me dat je dit allemaal alleen moet doen. Het spijt me dat ik je niet tegenhield toen je als klein meisje moedertje speelde. Ik heb je nooit verteld dat het niet alleen jouw taak is, maar ook die van je man. Maar hoe kon ik je dat vertellen, terwijl ik je moeder ook nooit ergens mee hielp?’
De gesproken woorden staan in een brief van de vader aan de dochter. Aan het eind van de brief belooft hij beterschap, later zien we hem zijn eigen was doen.
In India staat behoorlijk vast wie voor het huishouden zorgt. Uit onderzoek van het OECD bleek al eens dat Indiase mannen krap 19 minuten per dag aan huishoudelijke taken besteden, terwijl vrouwen zich daar bijna 5 uur mee bezig houden.
Maar niet alleen in India zijn de verhoudingen scheef. Volgens hetzelfde onderzoek doen in Nederland vrouwen nog altijd zo’n 2,5 keer meer in huis dan mannen. Vorig jaar constateerde het Verwey-Jonker Instituut dat langer of korter werken van zowel man als vrouw daar geen enkele verandering in brengt. ‘Dat is,’ zo legden de onderzoekers uit,’ toch een mentaliteitskwestie’.

Meer over:

kijk nou, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.