Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Mannen, doe ook eens wat in huis

  •  
27-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Een Indiase reclame voor wasmiddel is een ware hit op het internet geworden nadat de Chief Operating Officer van Facebook, de zakenvrouw en activiste Sheryl Sandberg, het ‘een van de krachtigste filmpjes’ ooit heeft genoemd.
In het twee minuten durende filmpje zien we een vader, op bezoek van zijn volwassen dochter en haar gezin. De vader ziet toe hoe de dochter na een dag hard werken thuiskomt en daar direct verder gaat met het huishouden. Ondertussen zit haar man voor de tv.
‘Ik ben zo trots op je,’ horen we de vader zeggen. ‘En het spijt me zo. Het spijt me dat je dit allemaal alleen moet doen. Het spijt me dat ik je niet tegenhield toen je als klein meisje moedertje speelde. Ik heb je nooit verteld dat het niet alleen jouw taak is, maar ook die van je man. Maar hoe kon ik je dat vertellen, terwijl ik je moeder ook nooit ergens mee hielp?’
De gesproken woorden staan in een brief van de vader aan de dochter. Aan het eind van de brief belooft hij beterschap, later zien we hem zijn eigen was doen.
In India staat behoorlijk vast wie voor het huishouden zorgt. Uit onderzoek van het OECD bleek al eens dat Indiase mannen krap 19 minuten per dag aan huishoudelijke taken besteden, terwijl vrouwen zich daar bijna 5 uur mee bezig houden.
Maar niet alleen in India zijn de verhoudingen scheef. Volgens hetzelfde onderzoek doen in Nederland vrouwen nog altijd zo’n 2,5 keer meer in huis dan mannen. Vorig jaar constateerde het Verwey-Jonker Instituut dat langer of korter werken van zowel man als vrouw daar geen enkele verandering in brengt. ‘Dat is,’ zo legden de onderzoekers uit,’ toch een mentaliteitskwestie’.

Meer over:

kijk nou, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

omaoeverloos
omaoeverloos29 feb. 2016 - 7:46

Thja, dat een vrouw er uberhaupt voor kiest zo'n uitbuiter de rest van zijn leven te verzorgen is natuurlijk al triest.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus1 mrt. 2016 - 1:57

Oma Oeverloos, het is hoog tijd dat u 50 Tinten Grijs eens leest. Het is, zeker in de provincie, tegenwoordig juist de bedoeling om naar zo'n uitbuiter te hunkeren en er niet alleen voor maar ook nog eens van te soppen.

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem28 feb. 2016 - 21:00

Indiaanse mannen en vrouwen werken 80 tot 100 uur in de kleding fabriek... zullen ze daar iets aan doen in plaats van deze eerste wereld problemen onzin?

Hell You
Hell You28 feb. 2016 - 15:41

Zweep en stok wil nog wel eens helpen...

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus28 feb. 2016 - 16:39

Vooralsnog werkt een worst voor de neus houden een stuk beter.

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks28 feb. 2016 - 15:37

Uiteraard ook doktertje. En dierenarts.

johannes dree
johannes dree28 feb. 2016 - 13:41

ik dacht dat ik mijn beste beentje hier bij ons in het huishouden wel voorzet. onderlaatst liep ik het huishoudwerk van mijn vrouw nog na. (ze had de ramen gezeemd en de kozijnen afgedaan, zei ze) vertrouwen is goed, controle is beter....

Pasop
Pasop28 feb. 2016 - 13:00

En dat in een land met de op 2 na grootste moslim populatie ter wereld.........

jahoor2
jahoor228 feb. 2016 - 6:52

PVV mannen, die toch de hele dag thuiszitten, kunnen beter hun huis schoonmaken dan deze reacties vervuilen.

2 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans28 feb. 2016 - 13:47

bron?

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem28 feb. 2016 - 21:01

Hé niet zo gefrustreerd hè.

PietManeo
PietManeo28 feb. 2016 - 4:45

In Nederland heb je Bram Moskowicz die met Robijn zijn eigen was doet.

JohnVKR
JohnVKR27 feb. 2016 - 20:31

We zien in het buitenland wel vaker dit soort krachtige commercials met een belangwekkend maatschappelijk thema voor een commercieel bedrijf. Zeker in Aziatische landen. Onze Nederlandse reclamebureauwereld is daar helaas vrijwel nooit toe in staat.

reaguursel
reaguursel27 feb. 2016 - 19:43

Het leven hangt van keuzes aan elkaar. En als je als vrouw besluit dat je in deeltijd carriere wilt maken en veel tijd voor de kinderen wil maken dan zal je ook veel zelf moeten doen. Ga eens vol aan het werk en verdien een flink salaris. Moet je opletten hoeveel hulp in de huishouding kost en hoeveel tijd je nog over hebt om leuke dingen te doen.

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks27 feb. 2016 - 19:17

"Het spijt me dat ik je niet tegenhield toen je als klein meisje moedertje speelde. Ik heb je nooit verteld dat het niet alleen jouw taak is, maar ook die van je man." Nou vader, pak de stofzuiger, wees zelf een voorbeeld!!! Ik ben blij dat naast mijn vader, ook mijn moeder zich niet bemoeide met mijn vader/moedertje spelen. Ja, dat speelden wij, niet moedertje. Als we met alleen meisjes vader/moedertje speelden, was één van de meisjes vader. Speelden we ook met jongetjes, dan ging dat echt niet in het gareel van de traditionele man/vrouwrollen. Maar ja, mijn vader had dan ook zo zijn taken in de huishouding, wij kinderen ook trouwens, bij onze buren waar ik met een aantal van de vijf kinderen speelde, idem dito Ik dacht dat dat normaal was, wist ik veel!

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus28 feb. 2016 - 0:11

"Ja, dat speelden wij" Geen doktertje?

Rob Rob Dus
Rob Rob Dus29 feb. 2016 - 7:40

Als alleenstaande vader was ik jarenlang vader en moeder tegelijk.Uit mijn huwelijk kan ik me niet herinneren dat mijn vrouw ooit eten heeft gekookt. Uit het huwelijk van mijn vader en moeder kan ik me herinneren dat het huishouden werd verdeeld naar rato van het aantal buitenshuis gewerkte uren. Waar eerst mijn vader de meeste uren buitenshuis maakte was dat naderhand mijn moeder.

Rob Rob Dus
Rob Rob Dus29 feb. 2016 - 8:02

Als je naar de emancipatiemonitor kijkt hebben jonge vaders (vaders van jonge kinderen) de zwaarste taak van ze allemaal. We hebben een minister die 40% vrouwen aan de top wil. Ook zij wijst met een beschuldigende vinger naar mannen. Die zouden een old boys network hebben. Dat is ook gelijk het enige waar ze naar wijst. Naar dat network. In zoverre zal dat network er best zijn. Het gaat er in dat network niet om dat mannen elkaar de baantjes toeschuiven het gaat er om dat daar mensen rondlopen die elkaar kennen. Doordat ze elkaar kennen weten ze wat ze aan elkaar hebben. Dat is gewoon een kleiner risico dan er iemand (aan de top) neerzetten die je helemaal niet kent. Daar zitten ook heel veel mensen bij die zich van onder naar boven naar de top gewerkt hebben. Zo bouw je een bedrijf op. Van onder naar boven. Niet door in te willen schuiven aan de top. 40% vrouwen op de steiger of achter de vuilniswagen zou dat iets zijn?

noMan2
noMan227 feb. 2016 - 17:14

Mentaliteitsverandering gaat altijd heel langzaam bij mentale beperking. Hoe kunnen we van mannen een geëmancipeerde houding verwachten wanneer ze nog niet eens snappen wat dat werkelijk inhoudt? Mannen zijn heel snel tevreden met hun eigen acties, kloppen zichzelf al trots op de borst bij minimale aanpassing en verwachten dan ook nog eens een aai over hun bol van vrouwen. Net als kinderen. Alleen heb je bij de laatsten tenminste nog kans dat ze ooit volwassen zullen worden; 50-50 kans dan, de helft blijven tenslotte jongetjes.

6 Reacties
Machielse93
Machielse9327 feb. 2016 - 18:26

ah gosh, het zit wel diep heh? Gelukkig valt het in Nederland wel mee i.v.m. India. Vrouwen doen 2,5 keer meer dan mannen, maar hoe ligt het met de verhouding gewerkte uren? Lijkt me vrij logisch dat manen gemiddeld wat minder tijd besteden dan vrouwen gezien ze gemiddeld gezien nog steeds veel meer uren werken. Oftewel lijkt hier dus een non issue.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete27 feb. 2016 - 18:32

Stelt u eens een wereld voor waarin het overgrote deel van de vrouwen uw inzichten deelt; hoe ziet deze wereld er dan uit voor mannen? In uw verhaal komen vrouwen superieur uit de bus, mannen hebben ten slotte een mentale beperking en worden niet volwassen: het blijven jongetjes. Het lijkt op hoe men (ook de vrouwen!) in de 18e eeuw spraken over gekleurden: het zijn net kinderen......

noMan2
noMan227 feb. 2016 - 20:27

Oh, dus rasisme is dom, maar van seksisme mag dat niet gezegd worden. Hoe kan het ook anders, mannen vinden het nog te normaal. Blijkt maar weer, en niet alleen uit deze cijfers..

noMan2
noMan227 feb. 2016 - 20:40

@ Phoenix Het waren nog altijd de vrouwen die achter de schermen de drijvende kracht waren van de afschaffing van de (Afrikaanse) slavernij. Het zijn voornamelijk mannen die moeite hebben een medemens te -h-erkennen als medemens. Heel dom, zeker anno 2016!

Bachstra
Bachstra27 feb. 2016 - 21:38

Racisme en dom in één zin en dan 'rasisme' schrijven. Dat is niet heel handig. U straalt heel veel verbittering uit hoor noMan. Blijkbaar gaat u niet met de juiste mannen om. Ze zijn er echt wel. Beter zoeken zou ik zeggen.

Rob Rob Dus
Rob Rob Dus29 feb. 2016 - 7:37

De meest verzuurde feministen halen mannen omlaag én zijn (daarmee) enorm seksistisch. Vul nou voor elke keer dat je mannen schrijft eens Marokkanen in of zo.

komputerhulp
komputerhulp27 feb. 2016 - 16:45

Tsja, dat is niet echt slim van die mannen gezien de beloning voor dat huishoudelijke werk. http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/3285534/2012/07/12/Mannen-die-stofzuigen-hebben-meer-seks.dhtml

1 Reactie
Peter Lankhorst
Peter Lankhorst28 feb. 2016 - 10:21

Grappig, een tijdje geleden las ik een bericht dat mannen die traditionele huishuidelijke klusjes doen als stofzuigen en kleren wassen minder seks hebben dan mannen die veel in de tuin bezig zijn en dergelijke.

[verwijderd]
[verwijderd]27 feb. 2016 - 16:30

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus27 feb. 2016 - 16:41

"Kan zijn maar is ook onderzocht of het ook allemaal zinvol werk was." Neem dan meteen in dat onderzoek de gevolgen mee van het multitasken waarin vrouwen zo bedreven beweren te zijn. Dus ze kunnen heel goed een klusje doen en ondertussen de krant lezen, tv kijken, aan de telefoon hangen, via hun smartphone een spelletje spelen en nog wat op social media rondhangen. Allemaal 'tegelijkertijd', dus zeggen ze na afloop dat ze 5 uur met het huishouden bezig zijn geweest. Een klusje dat je makkelijk in 19 minuten afkunt als je niet pretendeert meerdere dingen tegelijk te kunnen doen en het werk over een halve dag uitsmeert.

Machielse93
Machielse9327 feb. 2016 - 17:09

Kan heel goed zijn, maar volgens mij werken mannen nog altijd gemiddeld meer uur dan vrouwen. India is wel buitensporig idd, maar goed dat is iets cultureels.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2016 - 21:23

Vrouwen kunnen net zo min multi-tasken als mannen. Alleen dacht ik niet dat vrouwen het misverstand dat zij het wel kunnen verzonnen hebben. Verder geldt het adagium "housewifery fills the time available" zoals Betty Friedan zo'n 50 jaar geleden opschreef. Of mannen echt meer uren werken dan vrouwen valt te bezien. Op papier wellicht wel. Maarja, "a housewife's work is never done". Als vijfjarige begreep ik al dat ik deze carriere niet ambieerde.

Piet de Geus
Piet de Geus28 feb. 2016 - 0:17

'Verder geldt het adagium “housewifery fills the time available” zoals Betty Friedan zo’n 50 jaar geleden opschreef.' Precies. Alleen geldt hetzelfde ook voor werkloosheid en baantjes waarbij je louter wordt afgerekend op aanwezig zijn: op een gegeven moment raak je zo gehospitaliseerd dat je de hele dag epibrerend werkelijk denkt dat je het ontzettend druk hebt. De beste manier om tijd te winnen is dan ook om lekker door te werken. Dan pak je (indien niet totaal uitgeput) de rest in hetzelfde tempo aan en telt de dag ineens veel meer uren.

Van der Wal
Van der Wal27 feb. 2016 - 16:23

Mannen zonder partner doen 100% van het huishouden. De damens zijn gewoon zo dom dat ze altijd met de mannen trouwen die thuis geen poot uitsteken. Eigen schuld, dikke bult.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje28 feb. 2016 - 18:13

Ze klagen ook vaak over voetbalminnende mannen. Wat doen ze? Ze trouwen ermee!

Dantes040
Dantes04027 feb. 2016 - 16:18

Ik doe thuis alles, maar ben dan ook vrijgezel. Mocht ik een vriendin krijgen, zal ik nog het meeste doen. Veel geoefend, dus...

Lester2
Lester227 feb. 2016 - 16:14

Tja, het zijn toch echt de vrouwen die erom zeiken. Mannen kunnen over het algemeen een beetje rommel wel tolereren.

Piet de Geus
Piet de Geus27 feb. 2016 - 16:07

"later zien we hem zijn eigen was doen" Dat schiet lekker op. Zet hij nu voortaan ook alleen zijn eigen vuilnis buiten?

Acid Prune
Acid Prune27 feb. 2016 - 16:00

ok india loopt 50 jaar achter op ons ow en die vrouwen die meer doen in huis in nederland @vrouwen kap daar eens mee die kast staat prima waar ie staat!

2 Reacties
JohnVKR
JohnVKR27 feb. 2016 - 20:39

#Acid Prune. Sorry, maar op heel veel terreinen loopt India 50 jaar voor op ons. Bijvoorbeeld omdat de reclamewereld daar vaak veel betere commercials produceert, zoals deze. Maar ook omdat het daar bijvoorbeeld vanzelfsprekend is dat de ene persoon vrij is met Holi, de ander met het Suikerfeest en een derde met Pasen. Het feit dat de afgelopen dag Twitter bij ons weer vol haatzaaierij jegens moslims stond omdat Amsterdamse scholen de kinderen tijdens het Suikerfeest vrij zouden mogen geven, geeft aan wat voor achterlijk, primitief, onderontwikkeld land Nederland eigenlijk is.

Moeder Pietje
Moeder Pietje28 feb. 2016 - 18:14

@ John Zolang daar nog die mate van armoede heerst en sommigen gewend zijn dagelijks door hun eigen uitwerpselen te kopen relativeer ik je bijdrage.