Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mannen die zwaar werk doen blijken aanzienlijk vruchtbaarder

  •  
25-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2531 keer bekeken
  •  
10680706506_9a8b3513e5_k

© cc-foto: Washington State Dept of Transportation

Uit nieuw onderzoek van het Amerikaanse Brigham and Women’s Hospital blijkt dat mannen die zwaar werk verrichten veel meer sperma produceren dan mannen die weinig bewegen. Het gaat vooral om werk waarbij spierkracht wordt gebruikt om dingen op te tillen of te verplaatsen, dat van invloed blijkt op de vruchtbaarheid.

De toenemende onvruchtbaarheid van mensen is voor bijna de helft toe te schrijven aan de verminderde spermakwaliteit en het seksueel functioneren van mannen. Uit eerder onderzoek bleek dat de hoeveelheid zaadcellen en spermakwaliteit bij mannen die kampen met vruchtbaarheidsproblemen tussen 2000 en 2017 met wel 42 procent is afgenomen. 

In het nieuwe onderzoek is gekeken naar de gegevens van 1500 mannen en vrouwen en met name 377 mannelijke partners van stellen die zich meldden voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Daaruit bleek dat mannen die fysieke beroepen uitoefenen waarbij regelmatig zware objecten verplaatst moeten worden het aantal zaadcellen wel 44 procent hoger was dan bij mannen die zich niet fysiek inspannen.

De mannen met zware beroepen hebben ook hogere niveau's testosteron en tot verrassing van de onderzoekers ook meer van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Er moet nog wel meer onderzoek uitgevoerd worden om de relatie tussen de factoren te achterhalen, schrijft de Greek Reporter.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 22:17

"Uit nieuw onderzoek van het Amerikaanse Brigham and Women’s Hospital blijkt dat mannen die zwaar werk verrichten veel meer sperma produceren dan mannen die weinig bewegen. Het gaat vooral om werk waarbij spierkracht wordt gebruikt om dingen op te tillen of te verplaatsen, dat van invloed blijkt op de vruchtbaarheid." Hebben ze bij dat onderzoek alle andere mogelijke invloedsfactoren uitgefilterd/mee rekening gehouden? Zoals voeding bijvoorbeeld?

6 Reacties
Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 22:20

Dus niet: "Er moet nog wel meer onderzoek uitgevoerd worden om de relatie tussen de factoren te achterhalen, schrijft de Greek Reporter." En waarom horen we hiervan via de Greek Reporter en niet een wetenschappelijk tijdschrift? De link naar het abstract van het onderzoek volgende, valt dit op: "LIMITATIONS, REASONS FOR CAUTION Due to our study design which recruited men from couples seeking fertility treatment, it may not be possible to generalize our findings to men from the general population. Also, as is the case of all studies based on self-reported questionnaires, measurement error and misclassification of the exposure are potential concerns."

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 feb. 2023 - 22:36

Omdat je Joop leest, die de Greek Reporter gebruikt. Die overigens het wetenschappelijk tijdschrift linkt waarvan je het abstract aanhaalt, die de limieten van de studie aangeeft die de Greek reporter, maar niet Joop, doorverhaalt. Geen enkele studie kan zelf alles doen, dus dat is niet verassend. Maar de pers wil een kop zodat reageerders de pagina openen.

Grozny
Grozny25 feb. 2023 - 23:09

"Hebben ze bij dat onderzoek alle andere mogelijke invloedsfactoren uitgefilterd/mee rekening gehouden? Zoals voeding bijvoorbeeld?" Ja dat hebben ze. Maar die zin van de greek reporter komt direct uit het artikel zelf " Further studies are needed to confirm these results in other study populations and to elucidate potential mechanisms that explain the associations."

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 feb. 2023 - 9:30

Het oorspronkelijke artikel formuleert voorzichtig genoeg om nog maar even niet zwaar te gaan tillen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 feb. 2023 - 13:09

DD Of er niet te zwaar aan te tillen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 feb. 2023 - 16:08

Minoes Zwaar werk zoals in de bouw of in de verpleging is in ieder geval niet gezond.

BasTrom
BasTrom25 feb. 2023 - 21:59

Wellicht zit het in de factor wel of niet zitten . Zitten schijnt slecht te zijn voor de balletjes en zaadjes. Kan er niet uithalen of bv een postbode (die veel loopt) ook veel vruchtbaarder is dan iemand die minder beweegt. Wel belangrijk, want de postbode moet heel wat gleuven voorzien...maar dat terzijde. Dan is het wel weer mooi om te zien dat mensen die het dichtst bij de natuur staan (jagen, verzamelen = bewegen) vruchtbaarder zijn dan de mensen die werk het verst weg van de natuur hebben. Het laat zien dat de natuur nog niet op de mens is ingericht.

EenMening3
EenMening325 feb. 2023 - 19:56

Mensen zijn niet gebouwd om hun dagen te slijten achter een beeldscherm of in een voiture. Onze voorouders bewogen zich in lichte looppas over savannes en steppes en door oerwouden. De Romeinen wisten het al: een gezonde geest in een gezond lichaam. Een uurtje per week in de sportschool is geen alternatief voor zwaar lichamelijk werk.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 feb. 2023 - 10:23

Meer fietsen en/of lopen dus.

Martin van der Linde
Martin van der Linde25 feb. 2023 - 18:24

Communisten hadden een vooruitziende blik met hun Proletariërs aller landen vermenigvuldigt U. Ze hebben echter wel één serieus probleem. Testosteron is de brandstof waar kankercellen op groeien. Hetzelfde geldt voor oestrogeen bij vrouwen. Mensen met hoge concentraties zijn oververtegenwoordigd in de wachtrijen bij de bestralingsklinieken. Hoge testosteron waarden komen vooral voor bij mannen die fysiek fit zijn, veel aan sport doen, gezond eten, geen overgewicht hebben, kortom alles doen om het nog een tijdje vol te houden. Een positief puntje is dat met het ouder worden de hormoonproductie afneemt en daarmee de snelheid waarmee de cellen hun verwoestende werk doen.

9 Reacties
Grozny
Grozny25 feb. 2023 - 19:39

Blijf bij wat je weet en laat wetenschap aan wetenschappers over. uit een zeer grote 20 jaar durende studie. " For risk of cancer, multifactorially adjusted hazard ratios for risk of any cancer were 1.07 (95% CI 0.98–1.18) and 1.06 (0.93–1.22) for men and women, respectively, when testosterone doubled. For both men and women, a doubling of testosterone was not associated with risk of any cancer type."

Martin van der Linde
Martin van der Linde25 feb. 2023 - 21:04

Grozny, ik denk dat je doelt op een onderzoek dat in Zweden is gedaan. Dat stelde vast dat bij mannen met een van nature hoog testosteron niveau geen grotere kans op kanker is. Ik heb het over mannen die hun niveau kunstmatig hebben opgekrikt door lichamelijk actief te zijn. Bij hen is sprake van een directe relatie bestaat tussen testosteron en prostaatkanker. Testosteron stimuleert de groei van prostaatkanker. Daarom werd gevreesd dat mannen met een natuurlijk hoog testosterongehalte ook een groter risico zouden hebben voor prostaatkanker. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

Grozny
Grozny25 feb. 2023 - 23:04

Wat je zegt is compleet onlogisch en spreekt ook gewoon de wetenschap tegen. "Combining these searches with findings from earlier reviews, 85 analyses were captured, although three were repeat analyses of the same data set. Seven analyses reported increased risk, and a further 31 showed no clear relationship. However, 24 analyses found a trend to diminished risk, and 21 a significant decrease (10-30% or more) in at least some subject subsets." "Despite continued research, conclusive proof of an association between regular physical activity and a low risk of prostate cancer remains elusive. However, reports that exercise exacerbates risk are few, and despite issues around controls, covariates, and co-morbidities, an impressive number of studies have now found significant benefit, suggesting that regular physical activity is important in terms of disease development, progression, and therapy. Given also the many other health benefits of an active lifestyle, it can be recommended as a potentially useful measure in the prevention of prostate cancer. "

E w T
E w T26 feb. 2023 - 0:06

Eh Zandb. Het was toch proletariërs aller landen verenigt u? Nogal een verschil lijkt me.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 feb. 2023 - 13:08

EWT, ik ben niet Zandb, maar het was als grapje bedoeld. Grozny, ik denk niet dat artsen het met je eens zijn. Maar misschien brengt dit onderzoek daar verandering in. Het is bekend dat flinke inspanning zorgt voor meer testosteron, door bijvoorbeeld elke dag te bewegen en voldoende aan krachttraining te doen. Vooral krachttraining is belangrijk voor de aanmaak van spiermassa en activatie en het verhogen van testosteron. Dat testosteron de boosdoener is duidelijk. Op de site van het Radboud lees je: " injecties met de hormoon remmende stof zorgen er voor dat uw lichaam geen testosteron meer aanmaakt. Hierdoor zullen de prostaatkankercellen geremd worden in hun groei. De tumor in de prostaat, de grootte van de prostaat, eventuele uitzaaiingen en mogelijk ook uw klachten nemen hierdoor af in omvang en ernst. Combineer die twee zaken en je kunt de conclusie trekken dat bijvoorbeeld krachttraining bijdraagt aan de kans op kanker bij mannen. Dat je desondanks mag blijven sporten (behalve fietsen) is omdat bewegen de kans op bijwerkingen van de behandeling kleiner maakt. Zoals botontkalking en hartklachten. En omdat alle aanmaak van testosteron onmogelijk is gemaakt. Artsen noemen het daarom ook een tijdelijke chemische castratie.

Grozny
Grozny26 feb. 2023 - 14:26

Martin Ik link je verschillende studies in totaal bijna 90, die dat hebben onderzocht en ze zeggen letterlijk het tegen overgestelde van wat je zegt en wat jje claimt artssen zeggen. "Combineer die twee zaken en je kunt de conclusie trekken dat bijvoorbeeld krachttraining bijdraagt aan de kans op kanker bij mannen." Nee dat kan je niet. Want je tweede artikel gebruikt injecties niet om kanker te voorkomen, maar om de effecten ervan te beperken. De kanker is er al daar.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 feb. 2023 - 19:38

Grozny, ja en veroorzaakt door testosteron. En voorlopig is dat staande praktijk. Natuurlijk is er geen arts die je zal weerhouden om je extra in te spannen. Om de simpele reden dat je aanleg moet hebben om het te krijgen. En niemand weet of hij of zij dat heeft. Dus kun je geen beleid maken om het te voorkomen. Maar als het komt is er een directe oorzaak en dat is testosteron.

Grozny
Grozny26 feb. 2023 - 21:37

Martin het heeft geen zin om met je te praten. Je bent nog erger dan willem engel en de virus wappies. Je veranderd constant wat je zegt. Het onderzoek spreekt je nogmaals letterlijk tegen. "Seven analyses reported increased risk, and a further 31 showed no clear relationship. However, 24 analyses found a trend to diminished risk, and 21 a significant decrease (10-30% or more) in at least some subject subsets." Er is volgens de grote meta studies geen relatie tussen verhoogde testosterone door fysieke activiteit en kanker.

Martin van der Linde
Martin van der Linde27 feb. 2023 - 11:40

Grozny, ik heb de tekst nog eens gelezen en snap wat je bedoelt. Lichamelijke activiteit zorgt voor meer testosteron maar niet noodzakelijkerwijs voor een grotere kans op kanker. Mijn redenering was dat testosteron een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en de doorgroei van kanker. Hoe meer testosteron je aanmaakt hoe gunstiger dat is voor de kankercellen. Ergo, iedere activiteit die voor meer testosteron zorgt vergroot de kans op kanker. Onderzoek wijst nu uit dat dat niet zo is, althans niet altijd. Want dat hangt af van de mate waarin er aanleg voor is. In de uitkomst van het onderzoek speelt die aanlegfactor een belangrijke rol. Het 'verdunt' als het ware de scores omdat bij mensen zonder aanleg nooit een relatie gelegd kan worden tussen de lichamelijke activiteit en het ontstaan van kanker. Wellicht is dat in de resultaten meegenomen, dat groepen zijn uitgesplitst naar mensen die wel of geen kanker kregen, maar dat weet ik verder niet. Snap je wat ik wil zeggen?