Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Mannen die 20 jaar vastzaten voor moord Malcolm X onschuldig

  •  
18-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
malcolmx
Twee mannen die meer dan twintig jaar vastzaten voor de moord op Malcolm X, zullen donderdag naar verwachting alsnog worden gezuiverd van alle blaam. Het openbaar ministerie van Manhattan heeft met de kennis van nu vrijspraak bepleit, meldt The New York Times.
Er bestaan al decennia twijfels over de betrokkenheid van Muhammad A. Aziz en Khalil Islam bij de moord op de burgerrechtenactivist in 1965. Uit nieuw onderzoek dat 22 maanden in beslag heeft genomen, blijkt dat de FBI en New Yorkse politie ontlastend bewijs hebben achtergehouden voor de rechter. “Dit komt veel te laat”, meent Bryan Stevenson van de organisatie Equal Justice dan ook.
Malcolm X kwam om het leven nadat drie mannen hem beschoten in de Audubon Ballroom op Manhattan. Het openbaar ministerie heeft na het nieuwe onderzoek niet bekendgemaakt wie het wel verantwoordelijk houdt voor de moord. Alle mogelijke verdachten die nooit werden gearresteerd, zijn inmiddels overleden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Déjà vu
Déjà vu19 nov. 2021 - 1:09

In de Amerikaanse maatschappij, in de Amerikaanse politiek en in de Amerikaanse film wordt de wet aan de laard gelapt. Wat kan/mag je van een dergelijk land dan nog verwachten?

henk-alexander
henk-alexander18 nov. 2021 - 12:14

Eindelijk gerechtigheid. Volgens aanklager Cyrus R Vance Jr. zijn de twee mannen ten onrechte beschuldigd en door de politie in de steek gelaten - niet zo verwonderlijk gelet op de racistische reputatie van de Amerikaanse politie. Phil Bertelsen, co-producent van 'Who Killed Malcolm X?', hoopt nu dat op basis van het onderzoeksresultaat de Amerikaanse justitie de moord op Malcolm X opnieuw zal onderzoeken en de mogelijke rol van de overheid in deze zaak - een ijdele hoop.

1 Reactie
rvb2
rvb218 nov. 2021 - 13:23

"niet zo verwonderlijk gelet op de racistische reputatie van de Amerikaanse politie." Laat dat "Amerikaanse" maar weg.

Norsemen
Norsemen18 nov. 2021 - 11:53

Ben nu toevallig de Godfather of Harlem aan het kijken, gaat ook over Malcom X. In de serie is hij een inspirerende man.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman18 nov. 2021 - 17:37

Malcolm was volgens mij een bijzonder inspirerend iemand. In documentaires komt hij ook erg menselijk over. B.v. in Blood Brothers over de vriendschap tussen Malcolm en Muhammad Ali. Politiek gezien denk ik dat hij zich in heel goede richting bewoog: weg van de Nation of Islam en meer en meer gericht op samenwerking met linkse (multiraciale) organisaties.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2021 - 20:30

Over wat ontsierende misogyne trekjes in zijn leven en werk is ook het nodige geschreven. Maar wellicht had hij op dat punt to inkeer kunnen komen als hij langer had geleefd. Radford-Hill, S. (2010). Ch 5 in: The Cambridge Companion to Malcolm X. Robert E. Terrill (ed.). Cambridge University Press.

Satya
Satya18 nov. 2021 - 22:41

"I believe that there will ultimately be a clash between the oppressed and those that do the oppressing. I believe that there will be a clash between those who want freedom, justice and equality for everyone and those who want to continue the systems of exploitation.” — Malcolm X Gaat over rechts Nederland lijkt wel.

Paul250371
Paul25037118 nov. 2021 - 11:29

Iedereen die toen anders dacht werd afgemaakt soms letterlijk door de Amerikaanse overheid en haar instanties.

1 Reactie
Satya
Satya18 nov. 2021 - 22:33

Nu nog.

Bouwman2
Bouwman218 nov. 2021 - 10:30

Wij hebben hier Lucy de B. die geheel onschuldig in de bajes zat. Eer werd over haar gekletst. Maar nu nooit meer. Aan de ene kant is dat goed, aan de andere kant weer apart.

2 Reacties
Khalid3
Khalid318 nov. 2021 - 16:26

Gelukkig is het in Nederland bij Lucy B gebleven. Zij heeft in verhouding met andere mannen in Amerika niet lang gezeten, zij werd na 7 jaren vrijgesproken. Maar in Amerika zitten nog veel mannen vast die ten onrechte levenslang zijn veroordeeld. En elk jaar komt er wel onschuldig iemand vrij die gemiddeld 20 jaren heeft gezeten dankzij organisatie Project Innocence. Vorig jaar kwam een onschuldige zwarte Amerikaan vrij na 43 jaar gevangenschap door gevorderde DNA technologie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2021 - 21:24

Eh nee, Lucia de B. was niet de enige.

Ed Verbeek
Ed Verbeek18 nov. 2021 - 9:30

Goh, “complottheoretici” wisten al lang dat de de FBI hier een cover-up uitvoerden. Vreemd dat mensen denken dat de FBI nu wèl te vertrouwen is.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers19 nov. 2021 - 8:04

Dat waren geen complottheoretici. De zaak was altijd zwak en het waren nette geleerde mensen, geschiedenis schrijvers en advocaten die tegen de racistische staat voor die mensen opkwamen. Niet de gebruikelijke complottheoretische schreewlelijken die met vooroordelen en verzonnen geheimen maar wat volksmennen en haat verbouwen, inclusief racistisch.