Joop

Mannen aan de zwangerschapstesten

  •  
11-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2543 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zaadbalkanker traceren
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Op reddit.com kun je vinden wat het populairste nieuws op internet is. Ik was er op zoek naar een post over de zwangerschapstest. Daar was namelijk het nieuwtje opgedoken dat al snel ook andere media met smaak overnamen. Omdat er op reddit veel dingen staan die je helemaal niet wilt weten of lezen, moet je er op je tenen lopend doorheen, maar uiteindelijk vond ik wat ik zocht : man plast voor de grap op zwangerschapstest van zijn vrouw en die blijkt vervolgens positief te zijn.
Enorm gevoel voor humor natuurlijk, maar een overdosis alcohol kan de uitkomst toch niet verklaren. En zwanger zal die man ook wel niet geweest zijn. Bij een zwangerschapstest wordt de hoeveelheid menselijk chorionotisch gonadotropine (beter bekend onder de afkorting hCG) in de urine. Bij vrouwen is de aanwezigheid van hCG in de urine alleen maar mogelijk bij een zwangerschap. En bij mannen? Bij mannen wordt hCG geproduceerd door kanker van de zaadbal.
Ter preventie van zaadbalkanker wordt mannen geadviseerd om regelmatig hun ballen te controleren op kleine zwellingen. Vorig jaar was er bijvoorbeeld nog een grote publieke tv-campagne, waarin Robby Williams mannen opriep om de kroonjuwelen regelmatig aan een klein onderzoek te onderwerpen. Redditors (dat zijn de zelfbenoemde redacteuren van reddit) hadden met wat googlewerk al snel uitgevonden dat de zwangerschapstest echter ook een manier kan zijn om op balkanker te controleren en enkelen riepen al op om regelmatig de test te gebruiken.
Het is een beetje haastig want niet alle zaadbalkankers produceren hCG. Dus toch maar maandelijks de ballen aftasten? Net zoals je partner haar borsten navoelt op mogelijke borstkanker (een methode die overigens alleen na intensieve training misschien helpt bij het op tijd vinden). Het antwoord op die vraag moet nog komen. Maar hoe dan ook, het is allemaal klotekanker, waar je het ook hebt.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van zaterdag nalezen: Rechters die veel aan het woord zijn hebben de luiken dicht Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar