Joop

Mannelijke VVD-stemmer met hoog inkomen meest vervuilend

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Automobile_exhaust_gas
De grootste milieuvervuilers zijn te vinden onder mannen met hogere inkomens, van tussen de 35 en 49 jaar oud, in het bezit van een koopwoning of druk doende de hypotheek af te betalen en stemmend op de VVD. Ook D66-stemmers stoten meer uit dan de gemiddelde Nederlander. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur. Dit laatste is opvallend, omdat de partij zelf juist voorstander is van een serieus klimaatbeleid.
Ter linkerzijde van het politieke spectrum zitten de stemmers die beduidend bewuster om gaan met het klimaat. Zo zijn het de kiezers van GroenLinks die al een stuk vriendelijker zijn voor de leefomgeving dan de gemiddelde partij. De Partij voor de Dieren, de SP en de (niet linkse) ChristenUnie zijn het meest klimaatvriendelijk. Omdat de ChristenUnie deel uit maakt van de regeringscoalitie, wordt het volgende week interessant te zien hoe er gereageerd gaat worden op de doorrekening van het klimaatakkoord door de verschillende planbureau’s.
Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research vindt dat er voor de burger ook nog wel een taak is weggelegd. In Trouw zegt hij:
"Het is frappant dat mensen geregeld het idee hebben dat ze ontzettend hun best doen, maar niet in de gaten hebben dat hun gedrag eigenlijk weinig verandert. Vliegen doen we steeds meer, de vleesconsumptie zit al een aantal jaren op hetzelfde niveau en ook autorijden neemt weer toe, na een dipje tijdens de recessie. Mensen vinden het al heel wat als ze één of twee dagen geen vlees eten, of met zichzelf afspreken dat ze nog maar één keer per jaar vliegen. Het is heel herkenbaar, maar als je eerlijk bent is het niet genoeg."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

TwoTone
TwoTone8 mrt. 2019 - 19:36

Blijkbaar was al bekend tijdens dit onderzoekje dat een Tesla vervuilender is tot 700.000 km dan een goedkopere benzineauto ........ en ‘t ging toch niet om de echte co2 afstoot l, maar hoeveel je daar weer van hebt afgekocht met groene certificaten, hoeveel boompjes je hebt geplant, hoeveel je meeinvesteert in windmolentjes en hoe vaak je tegen de buurman hebt gezegd dat hij een klimaatontkenner is omdat hij nog geen zonnepaneeltjes heeft ? Of heb ik de clue van echte vervuiling niet begrepen dan ?

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen9 mrt. 2019 - 4:44

"Of heb ik de clue van echte vervuiling niet begrepen dan ?" Inderdaad, want het gaat om een smerige vorm van fake-nieuws, die zo wordt gepresenteerd dat je dat de nieuwsbron formeel niet kunt verwijten - https://www.ad.nl/auto/elektrische-auto-pas-na-700-000-kilometer-groener-dan-auto-op-benzine~a03b9a02/ Helemaal onderaan staat: "Echter: wanneer de elektriciteit honderd procent 'groen’ is, is de elektrische auto al na slechts 30.000 tot 40.000 kilometer schoner dan een gemiddelde benzineauto." "Update: De RTBF heeft ondertussen het filmpje en het artikel offline gehaald na de vele kritiek op de methodologie van het onderzoek." - https://www.autogids.be/autonieuws/ecologie/700000-km-om-groen-te-zijn.html Je vraag je onwillekeurig af door wie dit soort onderzoekers worden betaald. Overigens is het geen enkele kunst om een elektrisch autootje te ontwerpen dat minder dan 10.000 euro kost en dat al na slechts 10.000 kilometer schoner is dan een Honda Biz. Dat noemen we dan niet de "lelijke eend", maar de "zoemende ezel" en het commerciële succes zou groter zijn dan dat van de "kever".

punt2
punt29 mrt. 2019 - 6:43

We planten geen boompjes.... we hakken ze alleen maar om.

HM van der Meulen
HM van der Meulen9 mrt. 2019 - 15:29

‘Bericht over vuile elektrische auto klopt in de verste verte niet’ - https://www.ad.nl/auto/bericht-over-vuile-elektrische-auto-klopt-in-de-verste-verte-niet~a03b9a02/

Freek3
Freek39 mrt. 2019 - 20:49

[“Echter: wanneer de elektriciteit honderd procent ‘groen’ is, is de elektrische auto al na slechts 30.000 tot 40.000 kilometer schoner dan een gemiddelde benzineauto.”] Nou, even rekenen dan maar. Aannemenden dat duurzame stroom geen CO2 uitstoot (wat natuurlijk niet zo is) en wetend dat we 7,3 % van de stroom duurzaam noemen. Dan gebruiken we van die 7,3% 4,3 % voor de eerste 30.000. En verminderen we de afstand van de overgebleven 670.000 met de overgebleven 2% groene stroom, dan wordt electrisch rijden inderdaad sneller beter, ongeveer vanaf 686600 kilometer........ Om de 700.000 daarom als fake te kwalificeren bevreemdt....

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mrt. 2019 - 17:45

"Mannelijke VVD-stemmer met hoog inkomen meest vervuilend." Zoiets staat bekend als het "intrappen van een open deur".

José
José8 mrt. 2019 - 16:35

“Zo zijn het de kiezers van GroenLinks die al een stuk vriendelijker zijn voor de leefomgeving dan de gemiddelde partij. De Partij voor de Dieren, de SP en de (niet linkse) ChristenUnie zijn het meest klimaatvriendelijk.” Dit is een onjuiste weergave van figuur 5, waarin de partijen met elkaar vergeleken worden op CO2-uitstoot. Daarin staat GroenLinks ondubbelzinnig op de tweede plaats, vóór CU en SP. In bovenstaande tekst lijken SP en GL dus verwisseld te zijn. https://www.ioresearch.nl/Home/Nieuws/duurzaam-denken-is-nog-niet-duurzaam-doen Ik begrijp ook niet waarom er bij de CU expliciet ‘niet links’ vermeld wordt. Als het om het klimaat gaat scoort het programma van de CU, net als dat van GL en PvdD, steevast het hoogst. https://decorrespondent.nl/6353/dit-zijn-de-partijen-die-klimaatverandering-serieus-tegengaan/700157777-a3614274

Bert de Vries
Bert de Vries8 mrt. 2019 - 14:07

Het is de hoogste tijd voor een CO2-boete op de zwaar vervuilende mannelijke VVD-stemmer.

ruma ankka
ruma ankka8 mrt. 2019 - 13:06

Het allerslechtste voor het milieu zijn volgens mij de SGP-ers. Die hebben doorgaans grote gezinnen en ieder kind extra geeft weer heel veel meer CO2, zie https://www.sciencemag.org/news/2017/07/best-way-reduce-your-carbon-footprint-one-government-isn-t-telling-you-about

Bouwman2
Bouwman28 mrt. 2019 - 12:37

Uiteraard hebben klassiek liberalen een dieper spoor, ze hebben namelijk meer gewicht te dragen. Op het paleis op de Dam staat helemaal bovenin Atlas, een mythologisch figuur. Maak dat actueel en zet daar iemand anders voor in de plaats. Ik suggereer Mark Rutte, ja ja, want wat die man niet allemaal te torsen draagt! Geen wonder dat ze Rutte zo dolgraag in Europa willen. Gelukkig blijft ie nog wel even zitten. Wie hem opvolgt zal in elk geval niet zo zeer een deceptie zijn als wel iemand van het tweede keus assortiment. Ik neem maar voor het gemak aan dat die jonge Jetten niet meteen doorstoomt. Mijn eigen juk is zacht en mijn last is licht, vergeleken bij die van Mark Rutte. . Iemand schreef hier - en heb dat gelezen- misprijzend dat ie mijn idool, mijn afgod , zou zijn, maar dat is het niet, ik ben een verstokt paganist, het is pure & onverdachte erkentelijkheid hetgeen mij beweegt.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mrt. 2019 - 17:43

Dat verbaast niemand van een mannelijke VVD-stemmer met hoog inkomen.

NuEffeNie
NuEffeNie8 mrt. 2019 - 12:28

De mannelijke VVD stemmer en Rob Jette en Jesse Klaver.

Gerygrr
Gerygrr8 mrt. 2019 - 11:56

Zeer logische uitkomsten van dit onderzoek. Men had alleen naar het besteedbaar inkomen van de kiezers op desbetreffende partijen hoeven te kijken om tot dezelfde conclusies te komen. Hoe hoger de verdiensten, hoe meer verleidingen en daarbij de neiging om eenvoudigweg de klimaatverandering te ontkennen en door te gaan met luxegedrag Wat de Christenuniestemmers betreft, de meest strikte protestanten hebben een zeer zuinige leefstijl en denk aan de zondagsrust, geen autoritjes op zondag......

Oki Doki
Oki Doki8 mrt. 2019 - 10:31

De rekening voor het terugdringen van de CO2 uitstoot wordt wel gelijkmatig over de bevolking verdeeld. Dus iemand die chronisch ziek is en helemaal geen eens geld heeft om het milieu te kunnen vervuilen betaald net zoveel als degene die alsmaar in het vliegtuig zit en het hele jaar rond met de auto rijdt en helemaal niets aan het milieu wil doen.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki8 mrt. 2019 - 10:35

Dus bij iedereen moet de energierekening omhoog, niemand, behalve de allerarmsten, gaat de verwarming lager zetten omdat niemand in de kou wil zitten, zodat de mensen met geld gewoon hun leefstijl in stand kunnen houden.

Freek3
Freek39 mrt. 2019 - 20:52

[Dus iemand die chronisch ziek is en helemaal geen eens geld heeft om het milieu te kunnen vervuilen...] Hoezo zou dat nu weer niet kunnen? Hebben chronisch zieken geen verwarming, nemen die nooit een bus of een taxi, plassen die geen medicijnen in het riool, koken die niet op gas, hebben ze geen vuilnis, wordt hun boodschappen niet in een plastic tas bezorgd....

Freek3
Freek38 mrt. 2019 - 8:54

Nou leuk hoor. En hoe zit het met de arme VVD-ers? (Ja die zijn er)

7 Reacties
LaBou
LaBou 8 mrt. 2019 - 9:31

Inderdaad, er zijn mensen die een masochistische inslag hebben. Die het gewoon lekker vinden om de l*l te zijn en voor anderen te betalen. Maar het zijn er niet bepaald veel.

Bouwman2
Bouwman28 mrt. 2019 - 12:13

Je verwart masochisme met solidariteit. Je projecteert jezelf op anderen. Moet je niet doen, hoor.

LaBou
LaBou 8 mrt. 2019 - 16:07

Nee Bouwman, er had dan ook moeten staan: die vooral betalen voor diegenen die al meer dan genoeg hebben en zelf genoegen nemen met de restjes. Dat is wel degelijk masochisme. En je hoeft niet bang te wezen voor enige projectie in jouw richting. Het zou dan weer prettig zijn als jij je daar ook van onthield. Als je solidaire VVD-ers kent moet je ze wel met naam en toenaam noemen. Dat kan nooit moeilijk zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander8 mrt. 2019 - 18:35

@LaBou Beter een VVDer die blijkbaar doet waarvoor ie volgens u staat, dan een GLer of D66er die lekker roepen maar wel gewoon het vliegtuig pakken of zich met een BMW door NL laten rijden. Of valse feiten uitkramen tijdens een debat. Droom maar verder….

LaBou
LaBou 8 mrt. 2019 - 20:34

Norm, het gaat in deze reactie over de VVD, niet over D66 of GL. Wel bij het onderwerp blijven en niet gaan jij-bakken.

Freek3
Freek39 mrt. 2019 - 11:15

[Inderdaad, er zijn mensen die een masochistische inslag hebben.] Je bedoelt mensen die NIET kleptomaan zijn.

LaBou
LaBou 10 mrt. 2019 - 6:58

"Je bedoelt mensen die NIET kleptomaan zijn." Dat kunnen per definities géén VVD-ers zijn. Maar dat wist je al natuurlijk.

Oki Doki
Oki Doki8 mrt. 2019 - 8:18

De klimaatverandering zou een mooie aanleiding zijn om iets meer in de gezondheid en mentale en fysieke welzijn van de samenleving, de medemens en jezelf, te investeren in plaats van in materialistische dingen. En misschien is er dan ook nog iets over voor alle verwaarloosde en mishandelde dieren maar het zou kunnen dat dat probleem zichzelf oplost als het goed gaat met de mens en de samenleving.

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki8 mrt. 2019 - 8:19

...materialistische dingen die heel erg vervuilend zijn.

Oki Doki
Oki Doki8 mrt. 2019 - 8:57

In de mens en samenleving investeren levert uiteindelijk financieel gezien heel veel op waarschijnlijk. Als er veel minder problemen zijn dan kost dat geen geld en de mensen die nu in de hulpverlening actief zijn zouden ander belangrijk werk kunnen gaan doen.

Oki Doki
Oki Doki8 mrt. 2019 - 13:48

Ik begrijp wel dat de groepsdruk heel erg groot is maar het is niet verplicht om op vakantie te gaan en helemaal niet zo ver en duur mogelijk. Misschien dat er dan toch nog wat geld overblijft voor zonnepanelen of een boom in de tuin of natuurgebied ofzo.

adriek
adriek8 mrt. 2019 - 7:56

Net zoals heel veel mensen die erg voorstander zijn van biologische groenten en biodynamisch vlees in de supermarkt toch weer gewoon voor de aanbiedingen en voorverpakte suiker- en zoutpakketjes gaan in plaats van hun idealen te volgen. "De geest is gewillig, maar het vlees is zwak" staat al sinds mensenheugenis in de bijbel.

Grietje Genot
Grietje Genot8 mrt. 2019 - 7:37

Goed. Weer een top-notering erbij. Ze waren al het meest crimineel, het stompzinnigste, het lelijkste en het onnozelste; tevens het meest dipsomaan, de grooste wegpiraten en, gelukkig, prima hoerenlopers, bierpompfantasten, billenknijpers, uitbuiters, proleten etc. Altijd de goede lijstjes blijven aanvoeren, lijkt me

2 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot8 mrt. 2019 - 9:12

..grootste..

Martinel
Martinel8 mrt. 2019 - 15:58

Hahahaha, Grietje, ik geniet altijd van uw bijdrage (ook al kan ik u niet altijd volgen), maar u heeft wat mij betreft gelijk. Alle lijstjes van onderwereld tot bovenwereld worden aangevoerd door...…..VVD. Het 'gelukkigste land', de beste dit of dat...Rutte neemt ons mee als clown door de wereld van de lijstjes. De man is volledig gevaasd. Hij ziet alleen niet, dat die vaasjes door zijn beleid uit een gaan spatten. Wat een farce deze man die al 9 jaar liegt en bedriegt.

Oki Doki
Oki Doki8 mrt. 2019 - 7:34

Nederland en de hele wereld wordt gerund door de rijken en mensen geven geld uit op verantwoordelijkheid van de rijken en verwaarlozen hun verantwoordelijkheid tegenover de medemens, maatschappij en milieu volledig. De rijken van de wereld zijn een criminele organisatie en daarom gedragen zij en de mensen die op wat voor manier dan ook deel uit maken van die organisatie omdat ze voor de organisatie werken zich ook als criminelen. De mensen hebben alleen een verantwoordelijkheid ten opzichte van de rijken en helemaal geen verantwoordelijkheid voor de maatschappij en het milieu. Alles draait net als bij de maffia alleen maar om persoonlijk financieel gewin en omdat de geldmensen de macht hebben hoef je geen verantwoordelijkheid te nemen ten opzichte van de maatschappij. Ik denk dat je veel meer hebt aan een maatschappij waar je tevreden over kunt zijn en waar je blij mee bent en waar je je in thuis voelt dan aan geld, vliegreizen, auto's en dat soort dingen. De hogeropgeleiden in Nederland zijn ook allemaal puur praktisch opgeleid en zijn daarom ook helemaal niet intelligent. Hogeropgeleiden, of ze nou bij links of rechts horen, zijn niet veel meer dan een soort veredelde mbo'ers en zelf onafhankelijk nadenken hebben ook zij nooit geleerd en dat doen zij dus daarom ook niet en snappen daarom ook nergens iets van. Iedereen denkt dat de problemen die bestaan, altijd al bestaan hebben en altijd zullen blijven bestaan en mensen zijn niet intelligent genoeg om in te zien dat ze de maatschappij en samenleving zelf zo zouden kunnen bouwen als ze zelf zouden willen. Ik ben er echt van overtuigd dat het vele malen waardevoller en belonender is om in een goed werkende, harmonieuze maatschappij te leven die weet waar het mee bezig is dan in deze puinhoop te leven. Onze maatschappij is gewoon een regelrechte puinhoop en mensen proberen dat te compenseren door geld uit te geven aan dingen voor zichzelf. Het kunnen naar mijn mening ook alleen maar mensen zonder zelfwaarde zijn die niets om hun medemens, maatschappij en het milieu geven. Er zijn zoveel mensen waaronder veel kinderen die nergens schuldig aan kunnen zijn, en dieren die in de problemen zitten en niemand die ook maar iets probeert te doen om de problemen op te lossen. Het klimaat zou een mooie aanleiding kunnen zijn om dingen anders te gaan doen en wat meer in je eigen samenleving en maatschappij te investeren in plaats van alleen maar in je eigen geluk te investeren wat toch alleen maar weinig effectief is want bij een maatschappij horen waar je in geloofd is zo veel meer waardevoller en leuker dan al dat persoonlijke gewin.

1 Reactie
adriek
adriek8 mrt. 2019 - 10:42

"...dat ze de maatschappij en samenleving zelf zo zouden kunnen bouwen als ze zelf zouden willen." Dat klopt, maar de maatschappij is nu zo ingericht dat de egoisten aan de macht komen en die hebben geen belang bij eerlijk(er) delen, denken ze.

Break on through
Break on through8 mrt. 2019 - 7:23

Vliegen sinds ´12 afgezworen. Als ik één kilo vlees op jaarbasis eet is het veel, let er extreem goed op. Autorijden fors beperkt. Heb sinds begin dit jaar één keer getankt. Douche ongeveer 12 minuten per dag, sla wel eens een dagje douchen over. Heb dit jaar m´n huis verder geïsoleerd... Beste wat ik voor het milieu heb kunnen doen overigens is naar nu blijkt de VVD uitsluiten als politiek keuze. Ben je eigenlijk ook wel moreel verplicht als je iets echt nuttigs wilt doen tegen global warming. Vind dan ook dat andere partijen een voorbeeld moeten stellen door de VVD gewoon verder links te laten liggen als coalitiepartner. Laat ze maar met het internationale bedrijfsleven in de arm een staatsgreep plegen. Zulk soort is het immers....

2 Reacties
LaBou
LaBou 8 mrt. 2019 - 9:34

De VVD links laten liggen, je durft nogal. Klaver en Marijnissen moeten nu nog steeds horen dat ze dat gedaan hebben.

Break on through
Break on through9 mrt. 2019 - 8:18

Weet ik niet LaBou. Groenlinks doet het goed. En dat de SP veel beter kan dan het nu presteert is ook maar een moment opname, cyclus.

Quibus2
Quibus27 mrt. 2019 - 20:38

Waarom mensen -zo ook in dit artikel- de ChristenUnie voor rechtser houden dan PvdA en, in veel opzichten, GroenLinks, is me een raadsel. Ach, het zal de naam zijn...

2 Reacties
LaBou
LaBou 8 mrt. 2019 - 9:35

CU links? Gewoon kijken wat ze normaliter stemmen in de tweede kamer en dan kun je ze niet echt links noemen. Dan zijn ze toch echt eerder rechts.

Wilma3
Wilma38 mrt. 2019 - 10:53

Ik vind de CU niet rechts en als ze alleen de Unie heten wil ik een stem op de Unie zeker overwegen. Het is jammer dat die C er wel staat en daarom zijn ze voor mij geen serieuze kandidaat om op te stemmen.

Rara14
Rara147 mrt. 2019 - 20:28

Mensen met een groot huis, zware auto en die veel op vakantie gaan, stoten meer uit? Aah ok.

1 Reactie
adriek
adriek8 mrt. 2019 - 10:45

Ik had dat ook nooit verwacht. :) Soms bevestigen onderzoeken wat iedereen al wist (of dacht te weten), in andere gevallen blijkt juist het tegendeel. In beide gevallen doen de 'slachtoffers' het onderzoek af als 'ook maar een mening' en gaan door waar ze mee bezig waren.

Buitenstaander
Buitenstaander7 mrt. 2019 - 20:12

Wel een beetje uit z'n verband gerukt de kop: Let wel, om even te nuanceren; kijk dat de VVD'ers -als geen milieu partij afgeschilderd- veel vliegt en rijdt, dat verbaast niet, Zie ook de banen waarin deze mensen werken. Wat wel verbaast: dat bv GL nog steeds nr 3 in het aantal vlieguren is, en het verschil tussen de VVD in autokilometers (13.000 per jaar) en GL (10.000 per jaar) nou niet echt hardverscheurend is…..

3 Reacties
Quibus2
Quibus28 mrt. 2019 - 12:09

VVD, D66, GL... gut, ik zie een verband. Net die drie partijen die de markt als god zien...

itsme3
itsme38 mrt. 2019 - 12:33

Op zich niet zo vreemd. Mensen belijden vaaj meer in woord dan in daad. Bijvoorbeeld, Tesla rijders krijgen meer bekeuringen dan bmw rijders.

Weelildragon
Weelildragon9 mrt. 2019 - 11:08

Dat komt waarschijnlijk omdat die Tesla's een stille motor hebben. Heeft denk ik weinig te maken met dat mensen zouden denken zich meer te kunnen permitteren (of zoiets).

Sam V
Sam V7 mrt. 2019 - 18:17

Niet echt verrassende uitkomsten. Interessanter is hoe de verschillende media (tv, kranten, online) hierover berichten. Iedereen haalt zijn eigen waarheid uit dit onderzoek. Hieruit blijkt maar weer het belang van een brede blik op het nieuws. Eén tv-journaal en één krant per dag lijkt genoeg, maar geeft slechts een beperkt beeld op van het nieuws. Daarom lees ik ook kranten en blogs die niet echt in mijn “straatje” passen.

2 Reacties
Handige harry
Handige harry7 mrt. 2019 - 19:58

Dat doe ik ook, ik lees Joop, GeenStijl, de Volkskrant en de telegraaf en bepaal dan mijn eigen mening. Als je 1 medium volgt is het altijd gekleurd.

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mrt. 2019 - 22:46

Zelf denken helpt ook wel eens af en toe.

Martinel
Martinel7 mrt. 2019 - 17:32

Nou, dat wist ik allang. Niks nieuws onder de zon en trouwens D'66 is een goede tweede.

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2019 - 17:30

Wat een verrassing.