Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mandela’s democratische erfenis

  •  
02-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1282 keer bekeken
  •  
ANP-500181372

De verkiezingen in Zuid-Afrika zijn geëindigd met een nog groter verlies dan verwacht voor het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van president Cyril Ramposa en winst voor zijn grote tegenstrever en voorganger Jacob Zuma van uMkhonto we Sizwe (MK). Wat staat voor Speer van de Natie, de militaire vleugel van het ANC ten tijde van de apartheid.

Nu meer dan de helft van de stemmen geteld is staat het ANC op 43 procent van de stemmen, de liberale Democratische Alliantie (DA) met 22 procent op plek twee en de uMkhonto we Sizwe met 12 procent op een gedeelde derde plek met de links-radicale Economic Freedom Fighters (EFF) onder leiding van de bij jongeren populaire Julius Malema.

Ex-president Zuma mocht zelf niet meedoen aan de verkiezingen vanwege beschuldigingen wegens corruptie, fraude en belastingontduiking, maar zijn partij wel. In zijn thuisprovincie KwaZulu-Natal is hij enorm populair. Wat blijkt uit de aanhang die zijn partij uMkhonto we Sizwe daar wist te verwerven.

De magie van het ANC, de partij van Nelson Mandela is uitgewerkt, zeker bij jongeren die amper nog weten wie Mandela was. De slogan waarmee het ANC na apartheid aan de macht kwam - ‘a better life for all’ - is verre van waargemaakt. Jongeren zien het ANC niet langer als een partij van bevrijders maar als een partij die niets heeft gedaan tegen criminaliteit en corruptie, die armoede en werkloosheid niet heeft aangepakt in een Zuid-Afrika dat nog steeds kampt met grote watertekorten en energie- en transportproblemen.

De verwachtingen waren hoog gespannen bij het aantreden van Ramphosa, maar hij kreeg te maken met Covid-19, overstromingen aan de oostkust en protesten van Zuma-aanhangers, waarbij honderden doden vielen. Maar vooral wordt Ramphosa besluiteloosheid verweten. De rasonderhandelaar kon geen knopen doorhakken en heeft in de verste verte niet het charisma van een Mandela.

Nu het ANC geen absolute meerderheid heeft zal de partij voor het eerst moeten samenwerken met andere partijen. Een samenwerking tussen het ANC van Ramphosa en uMkhonto we Sizwe (MK) ligt niet voor de hand gezien de rivaliteit tussen de twee partijleiders.

Een samenwerking met de links-radicale Economic Freedom Fighters (EFF), met de kenmerkende rode baretten, stuit op verzet binnen het ANC, maar ook vanuit het bedrijfsleven dat een economische ramp vreest. EFF wil banken en mijnen nationaliseren en land herverdelen naar Zimbabwaans voorbeeld.  De Democratic Alliance (DA) wordt door het ANC gezien als partij van de blanke minderheid met een neo-liberaal en modieus beleid: Zuid-Afrika als ‘start-up nation’. Goed voor het bedrijfsleven maar niet voor de Zuid-Afrikaanse bevolking.

De partijen zijn er voorlopig nog niet uit. Toch zal dat binnen twee weken moeten. Als er een coalitie moet komen heeft de nieuwe regering volgens de grondwet slechts twee weken de tijd om die te vormen. Een erfenis uit de tijd dat het ANC nog een vanzelfsprekende meerderheid had en de vorming van een regering geen probleem vormde.

De uitslag van de verkiezingen in Zuid-Afrika is een overwinning voor de democratie, onrust is uitgebleven en het is winst dat aan de alleenheerschappij van het ANC een einde is gekomen. Maar de uitslag betekent ook een keerpunt voor Zuid-Afrika met problemen die zeker zo groot zijn als bij het einde van de Apartheid.

Meer over:

zuid-afrika, opinie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Theo Buijten
Theo Buijten
3 jun. 2024 - 22:03
Die links-radicale Economic Freedom Fighters (EFF) onder leiding van de bij jongeren populaire Julius Malema en hun volle stadions jouwende "Kill de Boer"-hooligans. Zo kennen we wel meer links-radicalen verspreid over de wereld en verleden.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
3 jun. 2024 - 15:08
Alle begin is moeilijk!
Wilweetje
Wilweetje
3 jun. 2024 - 9:03
Tip: Npo 2 om 22.20 'Frontlinie. De vrienden van apartheid' . Dan weet je meteen wat voor vlees we in de kuip hebben met extreem-rechtse PVV'er Martin Bosma als kamervoorzitter. Gesteund door NSC (Nationaal Socialistisch Contract), BBB (Boeren Bedrog Beweging) en zogenaamde liberale partij VVD.
1 Reactie
Wilweetje
Wilweetje3 jun. 2024 - 10:10
Op 3 juni.
Noordermeer2
Noordermeer2
3 jun. 2024 - 6:54
‘EFF wil banken en mijnen nationaliseren en land herverdelen naar Zimbabwaans voorbeeld.’ Hahaha. Ja, dat was daar ook zo’n succes. https://www.planinternational.nl/actueel/groeiende-hongersnood-in-zambia-zimbabwe-malawi-en-mozambique#:~:text=Maar%20liefst%2053%20procent%20van,hongersnood%20in%20een%20alarmerend%20tempo.
Pater
Pater
3 jun. 2024 - 1:46
Zuma was een enorme dief van de staat, daar mag geen regeringsmacht meer heen. Nationalisaties van banken en mijnen, maar ook van boerderijen, brengen de Z-Afrikaanse economie niet epaald op gang. Samenwerking met DA ligt voor de hand. Waarschijnlijk haalde die ca. 25 % van de stemmen. De partij is voortgekomen uit de anti-apartheidsbeweging uit de jaren 1970 en 1980. Gedurende deze tijd stond de partij bekend als de Progressieve Partij, de Progressieve Partij van de Hervorming en de Progressieve Federale Partij. Tot haar leden behoorden de prominente anti-apartheidsactivisten Helen Suzman, Colin Eglin, Harry Schwarz en Frederik van Zyl Slabbert. Tijdens de jaren 1990 werd de partij hernoemd tot de Democratische Partij, in 2000 werd het na fusies de Democratische Alliantie. Dat ze kunnen besturen hebben ze bewezen.
6 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist3 jun. 2024 - 9:13
Er staat dat het neoliberalen zijn. Die moet je koste wat het kost buiten de deur houden.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 jun. 2024 - 10:00
@Anna, Zuid-Afrika kan alleen maar hopen dat het leven er ooit zo goed wordt als in de neoliberale landen die je zo lijkt te verfoeien.
Mark Huysman
Mark Huysman3 jun. 2024 - 12:43
@Pater Liever neoliberalisme dan (linkse) sociaaldemocratie?
Pater
Pater3 jun. 2024 - 13:57
DA is helemaal geen neoliberale partij, of dat er nou staat of niet. Het is een gematigd liberale partij, die tegengaan armoede hoog in het vaandel heeft. Het huidige ANC is misschien wel méér neoliberaal. Jij ziet liever gigantische overheidsdiefstal met Zuma? Of landonteigening zonder vergoeding met de EFF? Dan vertrekken de witte boeren, gevolg een verdere verarming. Het geniale van Mandela was, dat hij de macht democratisch overnam, en tegelijk een redelijke harmonie met de blanke bevolking bereikte. Ik moet trouwens de eerste sociaaldemocratische partij nog zien die onteigening van de boeren zonder vergoeding nastreeft. Dat is meer de stijl van de bolsjewieken.
Mark Huysman
Mark Huysman3 jun. 2024 - 15:31
DA wil afschaffing bescherming locale productie, bevriezing minimumloon en meer macht voor de markt. Ja, het ANC heeft ook neoliberale maatregelen genomen maar er bestaat nu een kans dat de partij links afslaat in een coalitie met EFF. Dat zal geen socialisme brengen (ANC is in zo’n coalitie dominant) maar mogelijk wel een draai naar links en een hardere confrontatie met het internationale kapitaal.
Anna R. Chist
Anna R. Chist3 jun. 2024 - 19:29
@zonneschijn Armere landen zijn vaak al eerder door het neoliberalisme bezocht dan wij. Die hebben derhalve een langere tijd onder die ellende moeten leven. Dat soort landen hebben nu superhyperschatrijke mensen en het grootste deel is arm. Dat gaat hier ook gebeuren als we niet snel de neoliberalen stoppen. Maar vindt hier maar eens een niet-neoliberale politicus. Wellicht zitten er een paar bij de SP.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor