Joop

Managers kregen Pfizer wel, arts-assistenten en verloskundigen niet

  •  
13-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Third_Man_1949_0

© Screenshot The Third Man

De verantwoordelijken op het Meander Medisch Centrum in Amersfoort moeten hard worden aangepakt. De raad van Toezicht moet de topbestuurders op het matje roepen. Meteen. Onmiddellijk
In het Meander Medisch Centrum kwamen honderd doses Pfizer minder binnen dan nodig was om het personeel in te enten. De managers reserveerden een prik voor zichzelf, maar de verloskundigen en de arts-assistenten, die tijdens hun dienst steeds in contact zijn met de patiënten niet. Het leidinggevend personeel werkt  voor een gedeelte thuis, zo onthult de NRC.
Ondanks de aanvankelijke scepsis onder de bevolking, snakt nu het grootse deel van de burgerij naar het vaccin. Liever gisteren geprikt dan vandaag. Deze ommekeer vindt plaats in weken – en misschien maanden – dat de entstof maar beperkt beschikbaar is. Dat maakt distributie noodzakelijk. Dit zal ongetwijfeld leiden tot misstanden: de machtigen en invloedrijken dringen voor, Jan Lul van de Hogebomen mag in de rij op zijn beurt wachten. Er zal een zwarte markt voor vaccins ontstaan. Lees wat dat betreft The Third Man van Graham Greene of kijk naar de beroemde film uit mijn geboortejaar met dezelfde naam en Orson Welles in een dragende rol.
Wat in het Meander plaatsvond, is een eerste voorbeeld van wat ons te wachten staat. Daarom is het van wezenlijk belang dat er onmiddellijk wordt ingegrepen. Wie verantwoordelijk is voor deze verdeling van het vaccin, hoort in een ziekenhuis niet thuis. In ieder geval. De overige managers verdienen minimaal een slechte beoordeling omdat zij zich niet tegen deze door niets gemotiveerde voortrekkerij hebben verzet.
Een eerste noodzakelijke maatregel dient nog deze week genomen te worden: De raad van bestuur , bestaande uit ir. Frank de Reij en drs. Astrid Posthouwer, dient zo snel mogelijk tekst en uitleg te geven in een extra vergadering van de Raad van Toezicht. De voorzitter daarvan is prof. dr. Gert Westert , hoogleraar Gezondheidsonderzoek/kwaliteit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als wetenschapsman houdt hij de blik scherp gericht op de naar zijn mening te geringe doelmatigheid van de Nederlandse gezondheidszorg. Veeg de agenda maar leeg, professor. Deze kwestie verdient geen uitstel.
Het is wellicht een idee om ook de cliëntenraad uit te nodigen voor de spoedvergadering waar De Reij en Posthouwer aan de tand gevoeld worden. Dat ligt voor de hand want volgens het organogram van Meander is deze cliëntenraad gesprekspartner van de Raad van Bestuur. De interim voorzitter is mw. Willy Heuveling.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (105)

johannn2
johannn214 jan. 2021 - 12:50

Een vergrijp. Ordinair misbruik van macht. .

Mokker
Mokker14 jan. 2021 - 12:26

Benieuwd wat voor creatieve smoezen er nu komen. Als voorzorg omdat de bobo's de belangrijke medewerkers op de werkvloer niet willen blootstellen aan een nog weinig getest vaccin?

4 Reacties
Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 13:45

Een teammanager acute zorg een bobo???? Is een hoofd van een basisschool ook een bobo?

Mokker
Mokker14 jan. 2021 - 15:45

Bobo's is officieel natuurlijk BondsBonzen, maar is op zich een prima woord voor alle egocentrische mannetjes m/v die zichzelf lekker belangrijk vinden.

Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 17:46

En waarom zijn dit mannetjes? De meeste verpleegkundigen zijn volgens mij vrouwen.

Mokker
Mokker15 jan. 2021 - 7:25

@JOzias Daarom schrijf ik er ook M/V achter. Inderdaad zijn er ook egoïstische vrouwen die haantjesgedrag vertonen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari14 jan. 2021 - 11:07

De manager die geen crisis voorbij laat gaan om zichzelf met voorrang een extra stuk van de taart toe te schuiven, en dan vooral als het niet nodig is en ten koste van anderen gaat, is niet voor niets een cliché. Sowieso is het duidelijk dat een deel van de managerlaag eigenlijk alleen bestaat ten behoeve van diezelfde managers. Wellicht hoog tijd om namen te gaan noteren. Dit soort mensen moet je namelijk niet aan boord hebben als we de echt grote uitdagingen van deze eeuw gaan tackelen.

1 Reactie
johannn2
johannn214 jan. 2021 - 12:52

Marinus, Het is inderdaad gelijk aan het zichzelf een bonus toekennen. .

Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 10:18

Wat een reacties hier op joop. Ten eerste ligt het allemaal veel genuanceerder. Zie ook de tekst hieronder. Iedereen die gevaccineerd moest worden in de acute zorg is ook gevaccineerd en deze "managers" zijn geen ziekenhuis bestuurders maar teammanager acute zorg. Google voor de grap eens naar vacatures en dan zie je dat deze mensen naast het zijn van teamleider zijn ze ervaren verpleegkundige die ook zelf meedraaien in de acute zorg. Zeker als er opgeschaald moet worden lijkt dat me handig. Nee, bedankt Frank Noordanus Personeel Meander boos omdat enkele managers al zijn gevaccineerd; ‘We begrijpen de teleurstelling’ woensdag 13 januari 20:01 - 2021    Corona     AMERSFOORT Er is onrust ontstaan in Meander Medisch Centrum nadat enkele managers het corona-vaccin al hebben ontvangen en een deel van de verpleegkundigen en arts-assistenten nog in de wachtkamer zitten. Door het personeel is hierover een brief naar de raad gestuurd, maar volgens het Meander ligt de situatie genuanceerder dan momenteel wordt geschetst.  "Het Meander kreeg vaccins om 500 medewerkers te vaccineren. Hiermee konden alle mensen uit de acute zorg - de spoedeisende hulp, intensive care, verloskunde, de Covid-afdelingen en de ambulancediensten - ingeënt worden en dat is inmiddels gelukt.  Doordat bleek dat er meer vaccins uit een flacon konden worden gehaald, schaalde het ziekenhuis op. Intern werd gekeken aan wie de prik nog meer aangeboden kon worden en daarbij is de keuze gevallen op onder andere de verloskundigen en verpleegkundigen van verloskunde, medewerkers diagnostiek en enkele teammanagers van de kritieke afdelingen.  Een deel van deze extra groep heeft het vaccin inmiddels gekregen, maar een groot deel ook niet. Dat kwam omdat halverwege het proces bleek dat Meander Medisch Centrum op vrijdag het bericht kreeg dat ze niet nog een voorraad ontvingen. ,,Dit omdat er bij andere ziekenhuizen tekorten waren en wij alle mensen van de acute zorg al hadden gevaccineerd”, laat Meander-woordvoerder Erik van Goor weten.  Hierdoor vielen 140 medewerkers van de reservelijst buiten de boot, terwijl enkele teammanagers van de kritieke afdelingen wel al waren gevaccineerd. Ditzelfde geldt voor de afdeling Verloskunde, daarvan heeft ongeveer de helft het vaccin wel gekregen. ,,We begrijpen de teleurstelling bij de medewerkers heel goed, maar het ligt dus wel iets genuanceerder.”

3 Reacties
johannn2
johannn214 jan. 2021 - 13:37

Jozias, Bedankt voor je verhelderende bericht. Ik kan mijn reacties helaas niet meer ongedaan maken. Dit was dus suggestieve berichtgeving door Hab van der Horst. .

Krek
Krek14 jan. 2021 - 15:39

Jozias, Dank je wel voor de informatie. Johannn, Klasse reactie. Heb ik respect voor, ook al zijn we het op politiek vlak zelden eens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2021 - 12:54

Dank.

Bouwman2
Bouwman214 jan. 2021 - 9:31

Kijken in de ziel. En dan wordt wel zichtbaar dat afgunst medebepalend is voor handelen. \Het is INDIVIA, nota bene een van de zeven klassieke hoofdzonden.. Er wordt dan steeds gekeken naar anderen die gepriviligeerd zijn en van daaruit positie bepaald. En minder frequent naar anderen die gedepriveerd zijn. Op die manier wordt je leven een tranendal met treurwilgen. Denk ook eens naar de mensen in Venezuela of in Syrië, bijvoorbeeld, Aan die lange opsomming van mensen die in deplorabele toestanden moeten leven. Of aan je voorouders die in barre tijden jong het leven erbij inschoten. Denk aan de pest die halve continenten ontvolkte. En vergelijk dan hen met jezelf. Tel je zegeningen, en doe wel steeds zonder achterom te kijken en steeds te vergelijken. Want als je dat niet doet wordt je ongelukkig en verzuurd. .

5 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen14 jan. 2021 - 11:19

Er wordt wel eens gezegd dat socialisme jaloezie is van minder succesvolle mensen richting succesvolle mensen. De rijkdom van degene die het gemaakt hebben moet dan afgeroomd worden middels hoge belastingen of zelfs onteigend worden. Als dat niet lukt, is het in ieder geval niet de bedoeling dat rijkdom te opvalend getoond wordt. Dit verschijnsel dateert niet van vandaag of gisteren maar er zijn altijd instituties geweest die beperkingen wilden opleggen aan het vertoon van luxe. De kerk speelde hierin een belangrijke rol, ook al waren de Roomse prelaten zelf ook niet vies van luxe en overdaad. Daarom werden in verschillende landen op verschillende tijdstippen weeldewetten aangenomen om opvallende consumptie ("conspicuous consumption) te beperken. Deze wetten waren gericht tegen het maken van buitensporige kosten en het opzichtig tonen van weelderige kleding, eten, drinken en meubilair. Het idee was om de extreme uitgaven van de rijken te beperken. Maar weeldewetten waren ook bedoeld om te voorkomen dat onder de lagere klassen de grenzen van sociaal onderscheid zouden vervagen. Daarom mochten specifieke kledingstukken, stoffen en zelfs bepaalde kleuren uitsluitend door de adel gedragen worden. Het is nu niet meer de kerk of de overheid die zich verzetten tegen een luxe levenstijl maar het zijn allerlei actiegroepen die raceauto's, luxe jachten, jagen, paardensport, vlees eten, lxe reizen en vliegen willen verbieden.

GoudenBergen
GoudenBergen14 jan. 2021 - 11:20

"de kerk of de overheid die zich verzet"

Berend5
Berend514 jan. 2021 - 13:20

@Goudenbergen “Er wordt wel eens gezegd dat socialisme jaloezie is van minder succesvolle mensen richting succesvolle mensen...” moet natuurlijk zijn .. mensen met minder geluk richting mensen met alle geluk van wereld... Succes is een keuze, is een leuk ideaal maar ver heel ver van de waarheid!

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 jan. 2021 - 13:29

"Rijkdom", preekte de pastoor, "Rijkdom is geen zegen. Rijkdom is een stráf".

LaBou
LaBou 14 jan. 2021 - 17:36

Gezien de dagelijkse praktijk, zoals uitgeoefend door de opeenvolgende kabinetten Rutte gaat die jalouzie eerder van de hebberts richting de veel minder hebbenden. Tenslotte slaagt de top er nog steeds in de onderlaag af te romen. En dat is in omgekeerde richting nog nooit gelukt.

frankie48
frankie4814 jan. 2021 - 9:00

Wij hebben het hier dan over het uitsluiten van mensen op basis van je persoonlijke voorkeur en daarbij negeer je de opgestelde gedragsregels als het om het advies van vaccineren gaat, dus dat is discriminatie en daar kan aangifte tegen worden gedaan. Het voorbeeld om je niet aan de Nederlandse wet en maatschappelijk aanvaarde normen & waarden te blijven houden, dat is een direct gevolg van hoe Den Haag met zijn burgers omgaat die lager op de maatschappelijke ladder staan.

9 Reacties
Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 10:09

Waar heb je het over? Discriminatie?

frankie48
frankie4814 jan. 2021 - 10:24

Beste Jozias, Je weet niet wat discriminatie is? Nou bijvoorbeeld ongewenst maatschappelijk gedrag, dat is het gedrag wat je hier ook in kunt terugzien, omdat het mogelijk tot levensbedreigende situaties voor andere kan gaan leiden.

Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 12:23

@frankie Ongewenst maatschappelijk gedrag is geen discriminatie. Discriminatie is het maken van onterecht onderscheid op basis van (persoons) kenmerken. Dus leeftijd, huidskleur, sexe of geaardheid. Op basis van welk persoons kenmerk is hier onderscheid gemaakt en waarom is dat onterecht?

frankie48
frankie4814 jan. 2021 - 13:26

Beste Jozias, Op de werkvloer hebben wij het toch over?

Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 13:34

Wat heeft de werkvloer er mee te maken? Dit is nooit discriminatie.

frankie48
frankie4814 jan. 2021 - 14:41

Beste Jozias, Het gaat om afspraken over een corona-vaccinatie van medewerkers in de acute zorg, en daar is een hiërarchie in aangebracht van wie op welk moment gevaccineerd gaat worden. ( dat betwist u toch niet. ) En wij kennen toevalligerwijs ook nog eens een bedrijfshiërarchie, en als de top daarvan nou tegen de gemaakte afspraken in niet de medewerkers in de acute zorg maar het hoger personeel op kantoren gaat lopen vaccineren, dan wordt het lagere personeel in de acute zorg toch gediscrimineerd door de top van een instelling of bedrijf? ( En dat betwist U? )

Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 15:27

@frankie Verdiep je eens in de feiten: - al het personeel wat gevaccinereerd moest worden in de acute zorg is gevaccineerd het gaat niet om managers op de kantoren. Het gaat om een paar teammanagers acute zorg die gewoon op de werkvloer werken en verpleegkundige zijn. Lees even hoe het precies gegaan is: https://www.destadamersfoort.nl/lokaal/corona/659595/personeel-meander-boos-omdat-enkele-managers-al-zijn-gevaccinee Maar al zou het wel kantoorpersoneel zijn dan nog is het van alles maar geen discriminatie.

frankie48
frankie4814 jan. 2021 - 17:49

Beste Jozias, Ik hoef me niet verder te gaan verdiepen, want ik reageer op wat Han hier op Joop opschrijft, en ik vertrouw erop dat als Han achteraf ziet dat het anders zit dan hier opgeschreven, hij daar openlijk zijn excuses voor gaat maken. En als jij vindt dat Han de plank misslaat in zijn opinie, dan moet je daar Han op gaan aanspreken. En toch ja, zoals het door Han is opgeschreven is het op grond van onze maatschappelijke normen & waarden pure discriminatie als je die spuit in iemand anders zijn arm zet op voordraagt van een leidinggevende, dan in de gene waarvoor hij bedoeld was.

Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 18:51

Dat is wel makkelijk. Ik hoef me niet te verdiepen want han zegt het. Door verschillende mensen is hij hier al op gewezen. Maar ik zou zeggen lees het artikel en vorm je eigen mening.

Bas2
Bas214 jan. 2021 - 8:15

Ik ben het helemaal en volledig met u eens. Wat een mooie film met prachtige muziek en de riolen van Wenen. En er zal weer niemand vervolgt worden of überhaupt een reprimande krijgen, dat is zo'n beetje trend geworden in Nederland. Duidelijk ook hoe de misstanden van bovenaf aangepakt moeten worden

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 jan. 2021 - 8:13

Managers? Welnee, meewerkend voorman zou een betere omschrijving zijn. Maar roeptoeter manager en heel domlinks klimt in de gordijnen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 14 jan. 2021 - 17:38

Roep "eerlijk delen" en rechts hangt hoog in de gordijnen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen15 jan. 2021 - 8:35

Klopt, LaBou, het zou mooi zijn als de helft van onze vaccins geschonken zouden worden aan de inwoners in de derde wereld.

Marinus Calamari
Marinus Calamari14 jan. 2021 - 7:25

"Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikke" Letterlijk in dit geval.

P Haan
P Haan14 jan. 2021 - 6:56

Mijn vrouw heeft via haar werkgever een brief gehad waar verder geen enkele controle op is. Ik kan er voor mezelf een vaccinatie mee regelen, als ik zo laag zou willen zinken. De eerste batches zijn vergeven, dus ze lijkt ergens eind Februari aan de beurt te komen. Het is ook wel weer zo dat de logistiek bijzonder is. Je ontdooit een batch, en moet dat dan opmaken. Wat doe je als je overhoudt? Weggooien of pragmatisch handelen? En nu wreekt zich ook wel weer de idiote neiging om Engelse titels uit te delen. Ze noemen alles maar manager, terwijl het gewoon een opzichter is. Of een ploegbaas. In mijn bedrijf zijn er ook met manager in de functietitel, maar dat zijn niet de hoogstgeplaatsten, die staan ook gewoon vol op de vloer. En je weet dat als op Joop 'Manager' geroepen wordt, alle bellen afgaan en iedereen gaat spugen. Dus tja. Het is een van de rode vlagwoorden waarvan je weet dat je er mee scoort.

3 Reacties
Tom7
Tom714 jan. 2021 - 8:01

P.Haan "En je weet dat als op Joop ‘Manager’ geroepen wordt, alle bellen afgaan en iedereen gaat spugen." Maar jij weet ook wel wat of wie hier in deze context mee bedoeld worden, waarom houd je je daar niet bij. De manager die hier bedoeld wordt is de "Bureaucratische Verstikker" die vastgeklonken of versmolten met een onderdeel of het hele protocol, vaak met weinig of geen enkele kennis van de werkvloer en geen overzicht heeft van het hele plaatje,~ het verleden of een toekomst ~, als een kankergezwel, bedrijven, instituties en de mensen die er werkelijk toedoen om zeep helpt. Maatschappelijke gezien een essentieel voorbeeldje van verstikking. https://www.filosofie.nl/het-is-tijd-voor-een-nieuwe-universiteit/

Tom7
Tom714 jan. 2021 - 8:03

Zie dat het artikel nu achter een betaalmuur is geplaatst, excuus daarvoor.

Berend5
Berend514 jan. 2021 - 13:56

“ En je weet dat als op Joop ‘Manager’ geroepen wordt, alle bellen afgaan en iedereen gaat spugen“ Nou dat is niet alleen bij Joop, maar bij zo ongeveer alle forums, van links tot rechts en dat hebben de managers toch echt over zichzelf afgeroepen met hun arrogante gedrag (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk)

DaanOuwens
DaanOuwens14 jan. 2021 - 6:51

Volgens mij heeft Van der Horst een Trumpje gedaan. De managers zijn de democraten en het Capitol. De daders zijn aangewezen door Van der Horst. De zogenaamde managers zijn geen managers maar teamleiders die op de werkvloer aanwezig zijn om hun collega's te steunen, afstemming te organiseren, planning om voldoende medewerkers aanwezig te hebben om de zorg te leveren, oplossing te vinden voor het hoge ziekteverzuim. Lopen rond op de afdelingen waar corona patiënten liggen en zullen vermoedelijk vaak hand en spandiensten leveren. Taken waar ze niet voor aanwezig hoeven zijn in het ziekenhuis voeren ze thuis uit. Lui die in dit soort situatie belangrijk zijn om te zorgen dat anderen hun werk kunnen doen. En niet door medewerkers zelf. De managers van het ziekenhuis zoals het hoofd HRM, hoofd civiele dienst en financiën zijn helemaal niet ingeënt. Logisch want die hebben geen patiënten contact. Op basis van de informatie die in enkele reacties te vinden is, is dit de werkelijkheid. Daarmee laat de tekst van Van der Horst zien en de reacties erop dat de verschillen tussen Nederland en de VS helemaal niet zo groot zijn.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 jan. 2021 - 8:10

De managers waren geen managers. Zo lust ik er nog wel een paar.

NoahAmber
NoahAmber14 jan. 2021 - 8:20

@HanvanderHorst 14 januari 2021 at 09:10 De managers waren geen managers. Zo lust ik er nog wel een paar. Je hebt managers en managers. Managers/teamleiders in de uitvoerende functies en managers/beleidsbepalers. Managers/teamleiders zijn op de werkplek te vinden. Die worden dan derhalve ook met voorrang ingeënt.

Bert de Vries
Bert de Vries14 jan. 2021 - 8:55

Ouwens, onzin. Voorrang hebben de zorgenden met veel patiëntcontacten. De teamleiders die geen managers zijn hebben geen of nauwelijks patiëntencontacten. Zij hebben vooral contact met telefoon en computer in de kantoorruimte.

DaanOuwens
DaanOuwens14 jan. 2021 - 9:53

@ HanvanderHorst Jij schrijft: De managers waren geen managers. Zo lust ik er nog wel een paar. Ik onderbouw exact wat wel en niet een manager is. Blijkbaar kies jij er voor om als historicus een visie te hebben over een onderwerp waar je niets vanaf weet. Ik geef jou geen college geschiedenis omdat ik daar weinig af weet en jij wel. Zou niet onverstandig zijn als jij een zelfde soort bescheidenheid zou hebben. Ik was al wat pissig over je artikel, je reacties zijn niet van een beter niveau.

DaanOuwens
DaanOuwens14 jan. 2021 - 10:55

@ Bert de Vries Jij schrijft: Zij hebben vooral contact met telefoon en computer in de kantoorruimte. Zij hebben vooral contacten met al hun collega's, op de werkplek en hun afdeling en in werkoverleggen. Een teamleider is direct leidinggevende. Sommigen hebben vermoedelijk niet eens een kantoor. Jij bent slechts 1 van die mensen die bij het woord manager al klaar staat de persoon in kwestie op te hangen. Een soort ideologische hufterigheid. Veel teamleiders in de zorg zijn gewoon verpleegkundige met organisatorische en coördinerende taken. Die mensen staan nu onder enorme druk om de zorg op orde te houden en de personeelsplanning vanwege het hoge aantal zieken toch rond te krijgen. Zij lopen vergelijkbare risico's als collega's met direct patiënten contact en kunnen net zo goed anderen besmetten. Dit soort teksten van jou laat vooral zien dat je ideologische oogkleppen het zicht op de realiteit nogal in de weg zitten. Dat is exact wat ik tegen heb op dit soort gemakkelijke tekstjes en de reacties die dat ondersteunen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2021 - 6:32

Volgens mij was dat vaccin enkel bedoeld voor mensen die werken in de acute zorg wat Covid2 betreft. Niet voor eenieder die onverwacht in aanraking kan komen met Covid maar zij die met covidpatiënten werken.

1 Reactie
adriek
adriek14 jan. 2021 - 10:13

De mensen die aan het werk waren waren niet beschikbaar voor de vaccinatie, die waren aan het werk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2021 - 5:09

Dit zal echt niet het enige ziekenhuis zijn waar dit soort zaken gebeurt, Er is nl. geen enkele controle op of op geweest. Het was meer van: U vraagt wij draaien!

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari14 jan. 2021 - 7:52

"U vraagt, wij graaien"

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend13 jan. 2021 - 23:17

Pff Han, en hier maak jij je druk over? We hebben wel grotere problemen. Ben het compleet met je eens dat de mensen die dit beslist hebben hier uitvoerig uitleg over moeten geven mbt hoe ze tot deze beslissing gekomen zijn. Maar als je de ene dag een een column schrijft waarbij je zo ongeveer het einde der tijden voorspeld dan is dit stukje wel een anti climax. Zolang jij je ook nog druk maakt over dit soort problemen op micro niveau.. dan vertrouw ik er op dat we de COVID crisis ook wel overleven.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 jan. 2021 - 8:11

Incidenten op micro niveau zijn vaak maatgevend voor het macro niveau. Ik leg nauwkeurig uit waarom dit incident belangrijk is.

Joop Schouten
Joop Schouten13 jan. 2021 - 22:51

Managers zijn in de meeste gevallen een onnodige kostenpost. Ontsla deze egoïsten.

1 Reactie
Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 13:48

@joop Wil je alle schoolleiders op basisscholen ook ontslaan? En bij defensie alleen 40.000 soldaten. Bij de supermarkt alleen vakkenvullers en kassières en geen filiaalchef?

gimli55
gimli5513 jan. 2021 - 22:03

Wij leven in een neoliberaal systeem, waarbij dit gedrag normaal is. Er is geen visie, er is geen plan. Er is eigen belang en de bekende managers ziekte. In sommige verpleeghuizen zijn de administratie en keuken en eetzaal personeel voorgegaan. Het is al een zinkend schip, waar zoals toen in Italie de kapitein en zijn bemanning als eersten het schip verlieten.

Ellen Wentink
Ellen Wentink13 jan. 2021 - 21:15

Wat helemaal zuur is, is dat wij in de gehandicaptenzorg nog steeds wachten op een uitnodiging om ons überhaupt aan te kunnen melden voor het vaccin. Terwijl we bovenaan de vaccinatie lijst staan.

Middenman
Middenman13 jan. 2021 - 20:32

Als Joop en Geenstijl op één lijn zitten moet je oppassen. De context is dat de 500 medewerkers van de acute zorg gevaccineerd zouden worden en dat is ook gebeurd. Omdat ze meer doses uit een flacon konden halen zijn ze verder gegaan en kwam er een lijst met 140 mensen extra. Toen ze begonnen waren met die reservelijst bleek een deel van de vaccins die ze zouden ontvangen toch naar een ander ziekenhuis te gaan waar ze tekort hadden. Die lijst konden ze dus niet afmaken. Blijft natuurlijk de vraag waarom de managers bovenaan die reservelijst stonden in plaats van onderaan. Of helemaal niet.

3 Reacties
De Vries3
De Vries313 jan. 2021 - 20:47

Had gewoon wat kwetsbare mensen gevaccineerd. Managers kunnen met corona prima doorwerken. Je delegeert een aantal taken naar de collega die geen corona heeft en neemt van hen administratieve taken over en gaat die vanuit huis doen. Dat kan trouwens ook prima bij huisartsen. De huisarts met corona doet aan beeldbellen, de huisarts zonder corona gaat de patiënten fysiek zien die echt gezien worden. IC verpleegkundigen kunnen thuis helemaal niets. Die moeten dus evident eerst.

SusanO
SusanO13 jan. 2021 - 22:55

Dat alle medewerkers van acute zorg zouden zijn gevaccineerd is onjuist. Tientallen arts assistenten , verpleegkundigen en specialisten die betrokken zijn bij opvang en behandeling van zieke patienten met bewezen Covid of mogelijk Covid hebbende zijn nog níet gevaccineerd in het Meander en dit zijn zorgverleners die direct contact hebben met deze patienten . De teamleiders en managers komen niet eens in de buurt van patienten en er wordt bij de keuze vh zh om deze laatste groep toch een vaccin te geven ook volledig voorbij gegaan aan het feit dat een gevaccineerde zorgmedewerker de kans verkleint om zelf een patient te besmetten

Marinus Calamari
Marinus Calamari14 jan. 2021 - 7:19

"Blijft natuurlijk de vraag waarom de managers bovenaan die reservelijst stonden in plaats van onderaan. Of helemaal niet." Dat is niet de vraag hoor. "Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikke" letterlijk in dit geval.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 jan. 2021 - 20:21

Hoor en wederhoor. Blijkbaar is er ook een andere kant van deze medaille. Vreemd dat de NRC die nuance niet vermeldt. "Het Meander kreeg vaccins om 500 medewerkers te vaccineren. Hiermee konden alle mensen uit de acute zorg - de spoedeisende hulp, intensive care, verloskunde, de Covid-afdelingen en de ambulancediensten - ingeënt worden en dat is inmiddels gelukt. Doordat bleek dat er meer vaccins uit een flacon konden worden gehaald, schaalde het ziekenhuis op. Intern werd gekeken aan wie de prik nog meer aangeboden kon worden en daarbij is de keuze gevallen op onder andere de verloskundigen en verpleegkundigen van verloskunde, medewerkers diagnostiek en enkele teammanagers van de kritieke afdelingen. Een deel van deze extra groep heeft het vaccin inmiddels gekregen, maar een groot deel ook niet. Dat kwam omdat halverwege het proces bleek dat Meander Medisch Centrum op vrijdag het bericht kreeg dat ze niet nog een voorraad ontvingen. ,,Dit omdat er bij andere ziekenhuizen tekorten waren en wij alle mensen van de acute zorg al hadden gevaccineerd”, laat Meander-woordvoerder Erik van Goor weten. Hierdoor vielen 140 medewerkers van de reservelijst buiten de boot, terwijl enkele teammanagers van de kritieke afdelingen wel al waren gevaccineerd. Ditzelfde geldt voor de afdeling Verloskunde, daarvan heeft ongeveer de helft het vaccin wel gekregen. ,,We begrijpen de teleurstelling bij de medewerkers heel goed, maar het ligt dus wel iets genuanceerder.” (https://www.destadamersfoort.nl/lokaal/corona/659595/personeel-meander-boos-omdat-enkele-managers-al-zijn-gevaccinee)

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 jan. 2021 - 7:36

Lang verhaal om uiteindelijk aan te tonen dat dus, zoals ook in het verhaal aangegeven, de verkeerde volgorde is gebruikt.

Jozias2
Jozias213 jan. 2021 - 20:07

Is natuurlijk makkelijk roepen we missen volgens mij nog wat informatie. Als tegen geluid: ik kan mij voorstellen dat in een dergelijke crisis er ook managers/ leidinggevenden zijn die cruciaal zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om opschalen van de zorg capaciteit, patiënten spreiding, coordinatie en het prioriteren tussen verschillende belangen etc. Lijkt me dat je dat zoveel mogelijk op en in nauw contact met deze afdelingen doet. Als deze mensen wegvallen kan dat een negatieve consequentie hebben op het functioneren van de zorg als geheel. Ik snap de keuze voor de acute zorg maar vwb de gynaecologen en verloskundigen ontstaat bij mij ook niet direct het beeld dat deze groep vooraan moet staan.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2021 - 5:10

Die vielen dan alsnog niet onder de doelgroep.

Marinus Calamari
Marinus Calamari14 jan. 2021 - 7:36

Je kunt in de meeste gevallen prima managen op afstand, wat de kans op besmetting verkleint, en quarantaine of zelfs en milde infectie een heel stuk minder problematisch maakt. Dat is voor mensen die wel echt risico lopen een stuk anders. We missen informatie, ja, maar ik kan al wel een beetje extrapoleren dat de combinatie van een opgeblazen ego en bijbehorende graaimentaliteit en grote rol heeft gespeeld.

Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 16:09

@minous En als iedereen gevaccineerd is die gevaccineerd is en je hebt vaccins over. Weggooien dan maar? @Marinus, Als je weet wat een teammanager acute zorg doet dan weet je dat dat onzin is. Deze mensen hebben een cruciale rol bij een dergelijke crisis ook op de werkvloer bij een code zwart. Zijn gewoon verpleegkundigen.

Cave Canem
Cave Canem13 jan. 2021 - 20:05

U hebt kennelijk onvoldoende oog voor welke risico’s een ziekenhuis staat wanneer de manager niet voortdurend is gefocust op het realiseren van zijn “targets”. Eén kortstondig moment van concentratieslapte kan desastreuze gevolgen hebben vanwege een onwelkome hick up in bijvoorbeeld een financiële rapportage. U begrijpt dan meteen hoeveel ernstiger de gevolgen hiervan zijn in vergelijking met een of meerdere wegvallende verplegers op de IC-afdeling als die betrokken manager onverhoopt door het virus wordt geveld.

Poeha
Poeha13 jan. 2021 - 20:03

De managers zijn 24/7 aan het werk om het ziekenhuis te laten draaien en lopen uiteraard gewoon over alle afdelingen. Ze doen er alles aan om het ziekenhuis full speed te laten lopen. Als je vindt dat een manager geen vaccin nodig heeft, vind je dat een ziekenhuis manager eigenlijk lekker gewoon online zijn werk kan doen. Ik heb liever een manager op de werkvloer. Dat is een betere mentaliteit.

2 Reacties
Zapata
Zapata13 jan. 2021 - 22:15

/Ik heb liever een manager op de werkvloer/ Ja dan lopen ze in de weg. Managers wil je niet zien in een professionele organisatie waarbij teams precies weten wat ze moeten doen. Die mogen op afstand de hobbels wegnemen waarmee die teams geconfronteerd worden zodat die teams hun werk kunnen doen. Ze mogen dus bellen, vergaderen, lijstjes bijhouden, een beetje sturen maar vooral niet in de weg lopen.

mayhem
mayhem14 jan. 2021 - 6:13

Het verschil is dat een verpleegkundige veel meer risico loopt om besmet te worden (dan kan die geen zorg meer leveren) of een patient besmet (die dan nog zieker wordt dan die als was). Een manager loopt minder risico om besmet te worden en de gevolgen zijn minder groot. Veel mensen worden niet heel ziek van corona en kunnen thuis prima doorwerken achter hun laptop. Een verpleegkundige niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jan. 2021 - 19:57

De raad van bestuur de heer drs. ir. F.P. (Frank) de Reij, CEO mevrouw drs. A.S. (Astrid) Posthouwer De Raad van Toezicht bestaat momenteel uit de volgende personen: - De heer prof. dr. G.P. (Gert) Westert (voorzitter) - Mevrouw. drs. J. (Janine) van Diggelen RA - De heer drs. J. (Jan) Schaart MHA (vice-voorzitter) - De heer R. (Ronald) Sijberden RA RC - De heer drs. M. (Marc) van Aart, arts /MBA Het goede nieuws, nog geen islamisering in deze bestuurslagen, het slechte nieuws, de VVD mentaliteit dreigt een normale manier van opereren te frustreren.

6 Reacties
Poeha
Poeha13 jan. 2021 - 21:02

De vvd mentaliteit doet het anders aardig goed. https://indebuurt.nl/amersfoort/gezondheid/meander-doet-het-goed-in-ziekenhuis-top100~80995/

Aart van de aap
Aart van de aap13 jan. 2021 - 21:07

Goed dat je ze hier noemt

Zapata
Zapata13 jan. 2021 - 22:21

@Poeha, De wonderlijke wereld van Poeha en zijn lijstjes, de targets, de algoritmes, en al die zaken waarin de rationaliteit zich voltrekt. Zie je wel, dit lijstje zegt het, dit is het bewijs.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 jan. 2021 - 7:27

Wat is uw bedoeling? Dat ik ze opzoek voor een 'gesprek' à la Farmers Defense Force?

Poeha
Poeha14 jan. 2021 - 7:46

Zapata: er wordt jaarlijks onderzoek gedaan en meander staat altijd in de top. Daar kan je het niet mee eens zijn, maar dan wel graag feiten aandragen. Is het financiële beleid niet in orde, de wachtlijsten te lang, etc etc? Op welk onderdeel klopt het onderzoek niet? Iemand kan nog wel roeptoeteren over vvd mentaliteit, maar uiteindelijk telt het resultaat

Marinus Calamari
Marinus Calamari14 jan. 2021 - 7:47

Poeha Op papier doet de VVD-mentaliteit het altijd goed.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 jan. 2021 - 19:44

Zo enorm slecht dit De arrogantie spat ervan af, jezelf meer waard vinden dan de rest. Smerig, narcistisch en misbruik van je machtspositie maken, dit moet strafbaar zijn

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 jan. 2021 - 19:19

Walgelijk, en zo vreselijk teleurstellend. Ik kan me voorstellen dat heel wat ouderen en mensen uit risicogroepen zich nu zo gen***d voelen...!

1 Reactie
Krek
Krek14 jan. 2021 - 11:44

Alleen wanneer ze niet de moeite doen om even uit te zoeken hoe het werkelijk zit. Mensen die achter elk smeuiig verhaaltje aanhollen zonder de feiten te checken kunnen zich dagelijks woedend maken om 'het vreselijke Nederland', de 'schofterige managers', en wat de stokpaardjes hier nog maar meer mogen zijn.

Dehnus
Dehnus13 jan. 2021 - 19:07

Straks nog leuker. Alle Babyboomers en prik en de Jeugd op school en daarna opgesloten. Terwijl de rest lekker mag rondsjeezen want "Vaccinatie paspoort YAY!". ^^ Ik grap nu wat, want het klinkt wel alsof het een kinderfilm is :P. Maar wel is het zo dat er heel veel beslissingen gemaakt worden waarin de zwakkeren vergeten worden. En ik blijf het zeggen, ondanks dat me dit niet in dank afgenomen word. Avondklok? Okay, maar eerst daklozen opvang op orde! Klagen over meer testen? MAAK ZE DAN GRATIS DAT MENSEN ER OOK HEEN GAAN! (Mensen hebben net weer eigen Risico, dus de verzekering vergoed ze dus niet. Dus RIVM en OMT.... DAAROM word er MINDER getest!). En er zijn nog veel meer van dat soort dingetjes. Dingetjes waarin de bevolking eerst beschermd dient te worden en DAARNA pas de maatregel. Niet andersom om zo "STOER!" te lijken voor de verkiezingen.

1 Reactie
ValsPlat
ValsPlat14 jan. 2021 - 16:27

De coronatest is gratis tenzij je je laat testen door een particuliere organisatie. In dat geval krijg je gewoon een rekening; dat gaat niet via de ziektekostenverzekering. Je hebt verdachte verschijnselen en wil getest worden. Ga naar: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/afspraak-maken

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2021 - 19:01

Ik had niet anders verwacht!

JoepJos
JoepJos13 jan. 2021 - 18:56

All animals are equal, but some animals are more equal than others.

Miss Piggy
Miss Piggy13 jan. 2021 - 18:56

Oh dear. Dit is óf een hele stomme blunder óf opzet van de directie die niet bepaald vinger aan de pols heeft. Bij een Amerikaans ziekenhuis was dit ook het geval, de eerste vaccins zouden in eerste instantie naar voornamelijk thuiswerkende managers gaan. Na protesten van het personeel bood de directie haar excuses aan, beweerde dat verkeerde algoritmes in de computer verantwoordelijk waren en draaide dit stomme plan terug. Hopelijk zal het Meander ziekenhuis op haar schreden terug keren.

nikita72
nikita7213 jan. 2021 - 18:27

Een cliëntenraad heeft denk ik geen grote bevoegdheden. De echte bevoegdheden liggen bij de Raad van Bestuur of de Raad van Toezicht.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2021 - 19:13

peinzer Inderdaad. Een clientenraad kan gevraagd en ongevraagd advies geven. Een instelling waaronder een ziekenhuis behoeft daar niets me te doen.

De Vries3
De Vries313 jan. 2021 - 18:21

Het is gestoord. Een manager kan thuis werken als die Corona heeft en is relatief makkelijk te vervangen. Een verpleegkundige kan thuis helemaal niets betekenen. Zelfs specialisten kunnen thuis met Corona prima over de telefoon hun artsassistent superviseren.

3 Reacties
Poeha
Poeha13 jan. 2021 - 18:40

U denkt dat de manager in een ziekenhuis thuis werkt? https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/13/managers-meandermc-gevaccineerd-personeel-boos-a4027367/appview “ De woordvoerder van het ziekenhuis zegt in een reactie dat het goed te verdedigen is dat managers ook zijn ingeënt omdat „ook zij dagelijks rondlopen op de afdeling en 24/7 werken. Als zij omvallen, raakt dat óók de continuïteit van de zorg.”

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 jan. 2021 - 19:47

@poeha Je hebt managers en managers natuurlijk. Iemand die op de afdeling rondloopt en de boel coördineert is iemand anders die over een vleugel in het zhuis gaat

Aart van de aap
Aart van de aap13 jan. 2021 - 21:10

Poeha 'managers' in ziekenhuizen, zijn gewoon graaiers.... Ze 'managen' niets. Ze nemen slechts belastinggeld op. De zorgmederwerks doen het werk. Om hen gaat het. Niet om 'de managers' De 'managers' kan je een beetje zien als de nieuwe adel. Een parasiterende, opportunistische kaste. En dat weten de meeste mensen nu wel, in Nederland.

Mickeymouse2
Mickeymouse213 jan. 2021 - 18:18

Het is toch van de zotte dat dit is gebeurd. Dat er ook geen enkele manager hier tegenin is gegaan is mij een raadsel en dat zeg ik als manager.

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer13 jan. 2021 - 19:48

Dan is en je voordeel weg en je gaat in tegen een besluit. Ik denk dat menig manager wel oppast om tegen de stroming in te zwemmen:

WeesGeenKees
WeesGeenKees13 jan. 2021 - 18:13

Ach dat zijn hetzelfde soort types als die in het OMT zitten. Ik ben zelf in mijn hele werkzame leven van 34 jaar in de Gezondheidszorg maar 1 keer een arts tegen gekomen die écht menselijk was. De rest was allemaal arts geworden voor de status en niets meer dan dat. Chirurgie is nog vele malen erger, man, man.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2021 - 19:06

Vertel mij wat!

DaanOuwens
DaanOuwens13 jan. 2021 - 18:06

Van der Horst laat zich hier in de maling nemen door NRC en een aantal artsen. Bij Meander werken ruim 3000 mensen. Er waren 500 vaccins dus een groot aantal mensen is teleurgesteld. In Meander werken niet 100 managers die voorrang gekregen zouden hebben. In een ziekenhuis van dergelijke omvang zijn er 20 maximaal 25 managers naast de RvB. Waar er onvrede over is, is dat er andere keuzes gemaakt zijn. Maar waarom de kinderafdeling wel en orthopedie of oogheelkunde niet? Iedere keuze is discutabel. In ieder geval bevat het artikel in NRC onvoldoende informatie om de conclusie te trekken dat er iets mis is gegaan en dat maakt het verwijt van Van der Horst dan ook onterecht.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jan. 2021 - 18:51

Zeshonderd medewerkers hadden zich opgegeven, er was voor 505 medewerkers vaccin. Dat was de context.

Thuiszitter
Thuiszitter13 jan. 2021 - 18:58

Daan - jij zegt “ Waar er onvrede over is, is dat er andere keuzes gemaakt zijn.” Hoe weet jij dat of denk je dat ?

DaanOuwens
DaanOuwens13 jan. 2021 - 20:39

@ HanvanderHorst En jij schrijft: De managers reserveerden een prik voor zichzelf, Zonder onderbouwing en slechts met de respons als gevolg die je hier kan lezen. Ik vind het onzinnig en smakeloos. @ Thuiszitter Jij schrijft: Hoe weet jij dat of denk je dat ? Omdat de verloskundigen en de artsen van de afdeling kindergeneeskunde een vaccin claimen. Er zijn in zo'n groot ziekenhuis talloze specialismen waar medewerkers een groter risico lopen met Covid patiënten in aanraking te komen. Dus vond ik het al een rare claim. Als men vervolgens beweert dat managers de vaccins geclaimd hebben is zeker dat het geen terechte claim is. In hecht weinig geloof aan de bewering dat het hoofd personeelszaken, het hoofd facilitaire dienst of de HEAD, of andere MT-leden, die thuiswerken, wel een vaccin hebben gekregen en medewerkers van de IC of andere zorgafdelingen niet. Of een andere beroepsgroep met frequent patiënt contact, zoals de schoonmakers of voedingsdienst. Als ik het plat formuleer is dit soort nieuws vooral bedoeld om de reacties teweeg te brengen die je hier ziet. Ik hou daar niet van.

Roel2
Roel213 jan. 2021 - 18:03

Nou, wat een onaardig stuk weer. Die managers namen die vaccinatie niet voor zichzelf, maar voor een ander.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 jan. 2021 - 19:15

Ja, en ze ófferen zich al zo op voor al dat personeel-aan-het-bed...

JasDon
JasDon13 jan. 2021 - 18:02

Je hebt gelijk Han, bestuurders en managers die reizen, voordringen, etc. moeten gelijk ontslagen worden en op een zwarte lijst worden geplaatst. Het zijn mensen bij wie de ethiek niet meer te herstellen is. Ik snap het wel hoe de psychologie werkt bij dit soort mensen: 'we werken zo hard' , 'we zijn zo belangrijk' en vervolgens wordt het in de kringen der managers ook nog eens door soortgenoten bevestigd. Maar ondanks die ideeën moeten dit soort mensen beter weten en moet er gewoon een grens gesteld worden in deze maatschappij. Als deze mensen niet ethisch kunnen handelen moeten ze maar bang gemaakt worden met de consequenties.

Thuiszitter
Thuiszitter13 jan. 2021 - 18:02

Dat dit in mijn stad plaats moet vinden , het is inderdaad schandalig, Han. Ben benieuwd of ze worden aangepakt !!

5 Reacties
LBNB
LBNB13 jan. 2021 - 20:38

@thuiszitter Wat nog schandaliger is is dat ivermectine ons probleem zo op lost. Dit levert 80% minder doden op en 80% minder ziekenhuisopnames. Al tientallen studies met steeds dezelfde resultaten. Wanneer wordt dit eens bekend?

Karingin
Karingin14 jan. 2021 - 0:26

Je weet 't toch, nou dan is 't dus bekend

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jan. 2021 - 11:01

Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat het gebruik veilig en effectief is. https://swab.nl/nl/covid-19#to_27

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jan. 2021 - 15:54

BNB terwijl als ik op Nature kijk deze onderzoeken nergens te vinden zijn. Ook ded vraag 'how about ivermection wordt niet zo benatwoordt als jij het doet voorkomen. Het lijkt erop alsof jij geen ervaring hebt met het lezen van wertenschappelijk onderzoek, maar daar toch graag duidelijke beslissingen op wil nemen in lijn met jouw politieke voorkeur.

NoahAmber
NoahAmber14 jan. 2021 - 16:11

@LBNB 13 januari 2021 at 21:38 @thuiszitter Wat nog schandaliger is is dat ivermectine ons probleem zo op lost. Dit levert 80% minder doden op en 80% minder ziekenhuisopnames. Al tientallen studies met steeds dezelfde resultaten. Wanneer wordt dit eens bekend? Leugenaar!! Zie link Danielle