Joop

Man verstoort Nationale Dodenherdenking

  •  
04-05-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
562 keer bekeken
  •  
paniek_300.jpg
[Update] Wisselende verhalen over schreeuwende man: veelpleger of totaal ongevaarlijk? … 50 gewonden na paniek ... Toeschouwer gaf vals bom-alarm … Koningin stond op doorgaan met plechtigheid
Bij de Dodenherdenking is paniek uitgebroken. De koningin werd weggeleid. Toen kort daarop bleek dat de situatie onder controle was werd de ceremonie hervat. In het gedrang raakten tientallen mensen gewond.
Door redactie Joop
Een man is gaan schreeuwen meldde politiekorpschef Welten aan het Journaal. Volgens demissionair premier Balkenende was er ook sprake van een koffer. Er zijn volgens hem dertig gewonden gevallen. De man is gearresteerd. Over een motief is niets bekend.
NRC Handelsblad schrijft:
Een man, gekleed in joods-orthodoxe dracht, was tijdens de twee minuten stilte luidruchtig met een mobiele telefoon bezig. Na herhaaldelijk aandringen van omstanders, die hem tot stilte maanden, begon hij te schreeuwen. Hij werd door de politie opgepakt. In de ontstane commotie vielen enkele dranghekken om. Tientallen mensen raakten in paniek, honderden zetten het op een lopen.
De NOS meldt dat koningin Beatrix de gewonden heeft bezocht. De koningin stond er  volgens waarnemend burgemeester Asscher op dat de plechtigheid door zou gaan. Op de beelden is te zien hoe ze kort na het incident kordaat op het monument afloopt terwijl het publiek begint te applaudiseren.
Alexander Klöpping, bekend van zijn gadgetnieuws in De Wereld Draait Door, maakte beelden van de paniek tussen het publiek. Bekijk ze hier.
Update 21:47 In de Volkskrant beschrijft de 21-jarige Leon Brill wat er gebeurde en hoe hij de man tegen de grond werkte.
Ik kijk om en zie een man zich, niet erg gewelddadig, naar voren dringen. Hij heeft een lach op zijn gezicht en brabbelt een beetje in zichzelf. Het bizarre is dat hij lijkt op een orthodoxe jood. Hij draagt een hoed en een lange zwarte jas, heeft een flinke baard en lange bakkebaarden. Hij lijkt mij zo rond de 35 jaar oud. Mensen attenderen hem erop dat hij stil moet zijn, en dat is hij kort daarop ook. Totdat hij naast mij gaat staan, even naar achter bukt, en luidkeels uit het niets begint te schreeuwen: “HEEEEEEEEE!!!’ Een woeste schreeuw uit het niets. Paniek. Er wordt gegild en mensen rennen weg. Iedereen kijkt naar de man. In een impuls duw ik hem naar de grond. 
Het Amsterdamse tv-station  AT5 meldt dat er twee verdachten zijn gearresteerd, de schreeuwerd en een man die een koffertje liet vallen.
Update 22:50 Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66): 
,,Het was heel erg schrikken, maar ook hartverwarmend hoe het publiek zich vervolgens om de koningin smeedde en om elkaar. Het is goed dat iedereen is blijven staan na zo’n incident.’’
Update 23:12 Volgens korpschef Welten is de schreeuwende man een veelpleger, onder meer veroordeeld wegens drugsdelicten. De andere man is vrijgelaten omdat hij zich nergens schuldig aan had gemaakt.
Volgens justitie moet de man morgen vrijgelaten worden omdat het er op basis van het vergrijp – verstoring openbare orde – geen maatregelen bestaan hem langer vast te houden.
Update 00:40   Trouw : Paniek werd veroorzaakt doordat iemand in het publiek na de eerste consternatie ‘Bom, bom, vlucht’ riep. Politiechef Welten prijst bereden politieagent die verdacht koffertje snel van menigte vandaan voerde. Koffertje bleek ongevaarlijk. 
Update 6 mei : In Het Parool komen mensen aan het woord over de ‘schreeuwer’:
Op het Spui kennen ze de ordeverstoorder die de twee minuten stilte tijdens de dodenherdenking verbrak door hard en lang ‘Aaaaahhhhh’ te roepen als Adam. Maar ook als ‘de rabbijn’, vanwege zijn uiterlijk. Hij zag er met zijn baard, hoed en pijpenkrullen joods uit. Die outfit had hij sinds twee jaar. Meestal kwam hij ’s middags om een uur of twee het Spui op. Zijn vaste plek was het bankje voor makelaarskantoor Dokter. Daar schonk hij blikbier over in een plastic glas. Rookte een sigaretje. Las wat in een gratis krantje. Agressief was Adam niet. Schelden deed hij ook niet. Wel probeerde hij met passanten een praatje aan te knopen. Niet over het geloof, maar over actuele zaken. Een paar weken geleden vroeg de makelaar hem te verkassen. De rabbijn blokkeerde het zicht op het huizenaanbod in de etalage. Hij zat er vaak uren aaneen. En het bankje was tenslotte van de makelaar. De grap op het Spui luidt nu: de makelaar heeft zijn zin. Adam zit op een ander bankje. Volgens zijn advocate Marielle van Essen was het een dronkemansactie. ‘Zijn actie had geen diepere gedachte. Volgens mij heeft het niets te maken met een bankje’.
Vlak voor de dodenherdenking zei de schreeuwer echter tegen een bekende op het Spui: 
Ik mag niet meer op mijn bankje zitten. Ik ga nú naar de Dam.
De verdachte zit nog altijd in hechtenis , omdat hem naast verstoring van de openbare orde ook het anderen toebrengen van fysiek letsel ten laste worden gelegd. De man heeft bekend en spijt betuigd van zijn actie.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (84)

Schylgerican
Schylgerican4 mei 2010 - 18:27

zat te kijken op TV, mijn eerste reactie was O NEE, koniningendag kan me niets schelen maar van de dodenherdenking blijven ze godverdomme af! Bleek gelukkig toch mee te vallen

Deniro
Deniro4 mei 2010 - 18:27

Ik kan er in iedergval over meepraten, want ik stond daar op de dam. Het getrompet stopte en we stonden daar ruim een minuut in de stilte. Helemaal stil (nog nooit meegemaakt). In eens heel erg geschreeuw (zoals je ook hoort) ik een beetje rondkijken (waarschijnlijk etterbakken die de herdenking willen verstoren dacht ik) toen heel veel lawaai, beweging in de menigte, ik in kleine paniek, ik rennen, over een hek, over het volgende hek, hekken vielen om en ik was maar al te blij dat ik daar levend vandaan ben gekomen, want mijn god zeg wat was dat eng. Thuis gekomen, tv aan en bellen. Dat was niet denken aan de oorlog, maar het het zelfs fysiek voelen.

eeweew
eeweew4 mei 2010 - 18:27

Jezus, als ik dit zie stond ik nog goed, ik sta in dat vak voor het scherm. Ik had helemaal niet door dat het zo erg was. Op deze beelden is het niet te zien dat daar ook mensen omvielen. Ik hoorde heel lang geschreeuw voordat er bij ons iets gebeurde, voor ons zaten mensen op bankjes, die vielen ook allemaal om.

JanVG2
JanVG24 mei 2010 - 18:27

Het klinkt gek, maar als ik de nu (http://www.nu.nl/binnenland/2240864/twee-arrestaties-chaos-dam.html) beschrijving "omdat hij na ongeveer een minuut stilte zijn handen spreidde en een onverstaanbare tekst uitsprak." en de volkskrant samengevat worden, zou het kunnen het dat een orthodoxe jood meende een gebed te moeten bidden ...

rgeurtsen
rgeurtsen4 mei 2010 - 18:27

In stilte op het hoogste Duin bij Bloemendaal, met mijn groepje hardloper, tijdens de wekelijkse training. Indrukwekkend stil, ingeluid door de verre kerkklokken van Bloemendaal, of zou het de kerk in Haarlem zijn? Het weer was 'mooi', het zicht ruim, en het licht ontroerend. De klokken toen ruim twee minuten stilte... en langzaam gaan wandelen, langzaam overgegaan in een dribbel. Op de vraag kunnen we weer? Zes keer de heuvel op en neer. Terug in Amsterdam onrust op het station, rare verhalen... Thuis... geschaafde knie, dikke knie, grote bult op de kop... nou nou... Nu maar hopen dat de entourage van de Koninging en nog belangrijker Alexander snappen dat dit er nu even bij hoort. Tot de rust is teruggekeerd en men merkt dat Nederland rustig doorgaat met zijn rituelen, wat moordenaars en dwazen ook doen. Trix... goed gedaan, Alexander, goed gedaan. Mooi je moeder met beide handen vooraan gezet. En nu je moeder de gelegenheid geven af te treden, over een jaartje of zo... ze heeft het recht om gracieus af te treden, en niet oud te worden in haar functie.

JoopSchouten
JoopSchouten4 mei 2010 - 18:27

Ik was niet geschrokken want ik hoorde het van m'n vrouw toen ik terug kwam van m'n werk en vroeg mezelf eerst af 'waarom' mensen zo'n moment van herdenking zouden willen verstoren. Als het een of andere vorm van 'vragen om aandacht' was, met wat voor doel dan ook, was het een hele 'zieke' manier. (En zieken moet je genezen.) M'n vrouw had ook gehuild zei ze. Ik kan me dit goed voorstellen. Ik ben benieuwd naar het 'echte' verhaal.

karuna2
karuna24 mei 2010 - 18:27

Tjonge, was dat even schrikken. Wat één man kan aanrichten zeg. Gelukkig is er niets ernstigs gebeurd. Ik hoop dat dit gewoon een man was die in de war was en niet een stunt van de een of andere idioot.

paulvr2
paulvr24 mei 2010 - 18:27

Tja, dat is nu het resultaat van dat alsmaar opfokken van gebeurtenissen. De gebeurtenis vorig jaar nam in recordtijd steeds exotischer proporties aan. Het gekke is dat we een spreekwoord hebben dat zegt "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg". Vorig jaar reed er een gestoorde man in op een aantal mensen op weg naar de plek waar de grote openlucht-bus langs zou komen. Daarbij kwamen 6 mensen om en raakten een aantal gewond. Op zich is dat heel tragisch, maar het is een gebeurtenis die in de afgelopen jaren onder andere in Duitsland meermaals is voorgekomen. Een enkele keer bleek het om een oudere epilepticus of iemand met een hartaanval te gaan die de macht over het stuur verloor, maar ik herinner me ook meldingen over een gestoorde persoon die op mensen in een winkelstraat inreed. Maar goed, het feit moest aangedikt worden. Uiteindelijk ging men spreken over "een aanslag op de koninklijke familie". Omdat een agente dat meende van de dader gehoord te hebben. Maar wat bepaalt of iets een aanslag is? Als mijn buurjongetje van zes met een proppenschietertje richting koningin zou schieten met de woorden dat hij haar dood wilde maken zou niemand dat een aanslag noemen. Als je naar het minuscule autootje van die dader kijkt en je ziet dan de enorme grote dikke wielen van die bus, om van de rest van het ding nog maar te zwijgen dan weet iedere leek dat je met zo'n wagentje daar nog geen deuk in krijgt. Het was hooguit een aanslag geweest als er of ontplofbaar materiaal in dat wagentje zou hebben gezeten, of wanneer hij met een forse maat truck ten tonele was verschenen. Maar goed, het moest nog dramatischer, uiteindelijk werd van een "ramp" gesproken. Nu wil ik geen moment ontkennen dat het voor de betrokken slachtoffers zeker een ramp is geweest, maar als in elke situatie waar zoveel doden vallen (zelfs bij verkeersongevallen komt dat voor) van een ramp moet worden gesproken.... Maar goed, ook dat was nog niet "vet" genoeg, daarna hoorde ik op meerdere programma's spreken van "de nationale ramp op Koninginnedag". Tja, hoe gek kun je het maken? En dan dat zinloze gebazel over "of Koninginnedag nog wel zo gevierd kan worden" en meer van dat soort prietpraat. Laten we eerlijk zijn: als iemand door een tumor in zijn hersens of andere redenen van geestesgestoordheid iets doet dan kan je je daar nooit tegen wapenen. Een plots gek geworden lakei op het paleis kan de koningin neersteken, of een vrouwtje dat traditioneel zit te breien als de koningin langskomt. Of duizend andere manieren, tegen een geestelijk ernstig gestoorde persoon kun je je niet wapenen omdat je niet weet wie er op een gegeven moment de gekte in de kop krijgt. Vandaar de belachelijkheid van al die overdreven veiligheidsmaatregelen. Die hadden alleen zin gehad als er een serieus te nemen groep mensen was die om politieke redenen de koningin naar het leven stond. Zoiets bestaat bij ons gelukkig niet, en daarom is de reactie op koninginnedag 2009 puur en simpel een zinloos overtrokken show te noemen. Maar al die publiciteit heeft gevolgen: de mensen die vanavond op hol sloegen door iemand die wat onzin stond te schreeuwen deden dat vanwege de overdrijvingen van vorig jaar. Er zijn gelukkig alleen gewonden gevallen, maar in zo'n menigte met ook kinderen daarbij was het heel goed mogelijk geweest dat er zelfs doden zouden zijn gevallen. Niet omdat er op enig moment gevaar dreigde, maar omdat mensen zo door de media zijn opgefokt dat ze als een kudde wilde runderen op hol dreigden te slaan. En dan de media, het NOS Journaal, NOVA. Ik had haast medelijden met hen. hetzelfde filmpje heb ik zeker 9 keer langs zien komen. De huilende mevrouw met haar 5 kinderen om zich heen zal zeker wereldberoemd in eigen dorp worden, zo vaak was ze te zien. En dan maar beloven dat we later meer zouden brengen. Wat meer, hoezo meer? Als iemand zo mesjogge is dat hij het op een schreeuwen zet tijdens de dodenherdenking heeft hij duidelijk psychiatrische hulp nodig, veel meer is daar niet over te melden. En dan tenslotte de kortzichtige blunder van degene die meende met een leugen de mensen tot rust te moeten manen. Volslagen ondoordacht en rampen voor de toekomst toelatend: als die man had gezegd dat het om een gestoorde man ging die wat schreeuwde maar inmiddels was afgevoerd was de rust ook hersteld. In plaats daarvan liegen dat er iemand onwel was geworden. Weet U wat het gevolg is? Bij een volgend onschuldig incident gelooft niemand meer wat er van hogerhand wordt gezegd en men trekt dan zijn eigen conclusies. De vele gewonden van deze avond tonen aan hoe gevaarlijk die kortzichtigheid kan zijn.

StanB.
StanB.4 mei 2010 - 18:27

De echte paniek werd veroorzaakt door het geluid van de omvallende hekken, zo lijkt het. Als die hekken er niet waren geweest was er weinig gebeurd.

karuna2
karuna24 mei 2010 - 18:27

Sorry, maar ik vind de vragen van de NOS verslaggeefster buiten proportie. Het is insinueren dat je alles kunt voorkomen. Nog even en we durven nergens meer naartoe zonder detectiepoortjes en zonder ook maar enige vorm van bagage. En dan trekt iemand een pak aan wat hem dikker doet lijken waar een bom onder zit. Als je op de beelden ziet hoe snel die man plat op de grond lag en hoeveel politie er was, moeten we echt ophouden ons verder te willen beveiligen tegen een risico wat er altijd is. Dan kan je je huis niet meer uit en in mijn geval kan er dan ook nog steeds een vliegtuig op mijn kop vallen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 mei 2010 - 18:27

Uit de reacties van het publiek blijkt een element van fundamentele betekenis: wij zijn ons gevoel van veiligheid kwijtgeraakt. We spreken nog wel over ons kleine kikkerlandje, waar we met zijn allen de dingen goed voor elkaar hebben, maar diep in ons hart weten wij dat het een facade is, dat we in een heel andere werkelijkheid leven, dat we reden hebben om bang te zijn. Dat je overal achterhaald kunt worden en dat als puntje bij paaltje komt niemand je zal beschermen, maar dat je op jezelf bent aangewezen. Dat weten we in ons hart: alles waar we in geloven, is voos en zelfs op de dodenherdenking ben je niet veilig. Dát is de grondtoon van het eenentwintigste eeuwse Nederland. En deze situatie is aanzienlijk bedreigender voor onze samenleving , onze manier van leven en onze traditioneel Nederlandse waarden dan zo'n schreeuwer op de Dam.

ringo012
ringo0124 mei 2010 - 18:27

Nederland, het land van gekken. Wat een k..land

7731BK11
7731BK114 mei 2010 - 18:27

Mijn berichtje van 00:28 uur was geen reactie op roher vogel, sorry, verkeerd aangeklikt.

xerxes020
xerxes0204 mei 2010 - 18:27

MASSAHYSTERIE!!!!

Hersenschraper
Hersenschraper4 mei 2010 - 18:27

We zijn niet meer gewend om met risico's te leven. We verzekeren zowat alles van wieg tot graf. Banken, polissen, camera's, pincodes, firewalls, etc, alles is er op gericht om ons een gevoel van zekerheid te geven. En dan blijkt af en toe dat de wereld niet zo maakbaar is als dat we denken. Simpele dingen kunnen er dan voor zorgen dat de paniek toeslaat. Vervolgens probeert de media daar een slaatje uit te slaan. Clairy Polak: "vervolgens kwam de koningin terug, duidelijk aangeslagen". Hoezo duidelijk aangeslagen? Na de explosie in een metrostation in Moskou, reden na een paar uur alle metro's weer. Wel aangeslagen, niet uit het veld geslagen.

HendrinaG
HendrinaG4 mei 2010 - 18:27

Moeten we gewoon niet eens ophouden met het zeuren over veiligheid en beveiliging? Het brengt sommige (gestoorde) mensen alleen maar op ideeën. De media, met vaak een te hoog SBS6 gehalte, - puur sensatie- speelt hierbij en cruciale rol. Een beetje terughoudenheid zou geen kwaad kunnen.

Opinius
Opinius4 mei 2010 - 18:27

Uiteraard heb ik het ook gezien,en ik verijsde bij de beelden en geluiden .Wat is dit? nee he niet weer schoot evenzo door me heen. De manier hoe snel ,en de manier waaróp zich de angstige verwarring herstelde, zo ook de korte tijd waarin alles weer fier en toegewijd overeind stond ,.....dat gaf mij hoop en vertrouwen in de mens (heid) in een tijd waar intussen en evengoed latent ,(zo blijkt )zoveeel angst en spanningen in diezelde samenleving leeft. De mensen van ons koningshuis gaven een mooi voorbeeld doorgaan en vertrouwen . Vertrouwen en onverstoorbaar blijven gaan voor het respecteren! Mij viel de sfeer van saamhorigheid daaruit op dat was wat mij na de korte verijzing ,toch zo mij verwarmde. (ook hier op Joop dat mensen zich daar over, en daarin gelijk zoeken om te delen .)de saamhorigheid in basis. wederom hart verwarmend.

matthea
matthea4 mei 2010 - 18:27

In heel Nederland heeft men last van gestoorde junks. Er heeft er ook 1 een tijdje bij mij op de sportschool gezeten. Niemand die het zag. Hij zat notabene te slapen op de toestellen! Ik wil ermee zeggen dat mensen heel gauw geneigd zijn de andere kant op te kijken als ze een vreemd persoon zien. Ik blijf diegene altijd in het oog houden. Dan kun je beter reageren op onverwachte situaties en raak je minder snel in paniek. Ik denk dat er in de toekomst vaker dit soort incidenten voor gaan komen. Er lopen genoeg gestoorden rond die kicken op andermans paniek.

harry12345
harry123454 mei 2010 - 18:27

Nederland is een samenleving zonder grenzen. Hartstikke leuk dat alles mag en kan, maar dan moet je ook accepteren dat dit soort dingen gebeuren. Een klein groepje mensen die het voor miljoenen blijvend aan het verpesten is. Zelfde zie je bij kinderen die alles mogen van hun ouders zonder dat er enig verwachtingspatroon bestaat. Of in klassen waar de leraar geen orde kan/wil houden. Zijn over het algemeen niet de leukste gezinnen/klassen trouwens...

Pietertje2
Pietertje24 mei 2010 - 18:27

Erg dat we niet eens twee minuten kunnen stilstaan tijdens de dodenherdenking. Gelukkig valt de schade erg mee. Hoop echt dat we volgend jaar gewoon twee minuten ongestoord stil kunnen staan.

Yggdrasil
Yggdrasil4 mei 2010 - 18:27

In een constante stroom van waarschuwingen, van beveiligers, van politie al of niet in burger en van mogelijke bedreigingen raakt de mens ernstig opgefokt. Wij worden als maar gewaarschuwd voor het leed wat ons kan overkomen en het begint toch tijd te worden om dat gedrag eens nader te evalueren, het wordt tijd om in te zien dat je gewoon niet alles voor kunt zijn. Ik hoor dat de man die vastzit omdat hij als eerste schreeuwde en ik hoorde ook dat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de gewonden en daar slaan we dus weer volledig door. Ergens iemand in het publiek heeft paniek veroorzaakt door bom.bom te roepen, die persoon zit echter niet vast. Door al die waarschuwingen zijn de mensen zo opgefokt geworden dat iemand iets roept en men vervolgens over elkaar struikelt om het vege lijf te redden. Deze massahysterie heeft er voor gezorgd dat mensen over elkaar heen vielen en gewond raakten en niet die man die een soort van oerschreeuw slaakte, die heeft er in principe niets mee te maken. Wie die man is, interesseert me echt geen lor.

daniel565
daniel5654 mei 2010 - 18:27

Vaag allemaal, zijn er veel drugsverslaafde criminele orthodoxe Joden in Amsterdam? Zo nee, waarom was deze man dan verkleed als orthodoxo jood? Of heeft dat geen betekenis? Zou het ook geen betekenis hebben als een gestoorde man zich zou verkleden als orthodoxe moslim voordat ie de rust komt verstoren? Ik denk het niet, ik denk dat men in dat geval vrij algemeen met de vinger naar Wilders zou wijzen. Niet geheel onterecht wanneer hem stemmingmakerij ten laste gelegd wordt. Maar hij is niet de enige die aan stemmingmakerij doet. Alle op 4 mei herhaalde beloftes/leugens ten spijt.

daniel565
daniel5654 mei 2010 - 18:27

Ooggetuigen melden dat de man een pruik met pijpenkrullen op had en daar onder nogal kaaltjes was. Ik vind het fascinerend dat in een land waar we dubbele salto's uitvoeren om erbij te vertellen dat een bepaalde dader geen Marokkaan was, de media tergend langzaam de informatie verstrekt waaruit blijkt dat het geen jood was. Theoretisch is het best mogelijk dat er criminele drugsverslaafde orthodoxe Joden bestaan, dus dat van die kleren zegt niets. De informatie over de pruik daarentegen wel. Maar goed, voor een media dus die er als de kippen bij is om erbij te vermelden dat karst T een blanke Nederlander was is het uitblijven van deze info, helemaal in combinatie met wat we herdenken (en wie!!!) op z'n minst curieus. Het getuigd van een kil desinteresse, afkomstig van mensen die mij de hele dag vertellen hoe begaan ze met iedereen zijn.

meijerlahn
meijerlahn4 mei 2010 - 18:27

Verbeeld ik het mij of is Nederland paranoia aan het worden. Eén gek en een koffer.

roher
roher4 mei 2010 - 18:27

Hofman ik maak een verschil tussen 'het vege lijf' redden en massahysterie. Dit massahysterie noemen lijkt mij te vroeg om te concluderen.

Qizilbash
Qizilbash4 mei 2010 - 18:27

[quote]herdenken IS verplaatsen, en nooit vergeten, nooit vergeten de angst en leed van een ander. identificatie met mensen in angst en leed daarin zag ik juist enkel akte,.....in het herdenken !!![quote] Ik ben het roerend eens met bovenstaande van Opinius Media. Identificeren met mensen in angst en leed. Dat is precies wat zorgt dat een mens zich menselijk en sociaal gedraagt naar andere mensen. De angst dat jij of een geliefde dat had kunnen zijn. Die in Auschwitz werd afgemaakt, die door een Palestijnse qassam raket het leven verliest, die door Amerikaanse of Israëlische bombardementen het leven verliest in Palestina of Irak. Als je een mens wilt zijn dan hoor je bij een dodenherdenking dus niet alleen een groep te herdenken en de rest negeren. Wanneer je groepen negeert dan verandert het herdenken in nationalisme en krijg je een negatieve wij tegen zij boodschap. Kijk wat ze ons destijds hebben aangedaan... Zo blijf je wrok houden. Destijds hadden ze dat door in Nederland en hebben ze het in 1961 uitgebreid naar alle slachtoffers, overal in de wereld in elke oorlog. Wij zijn namelijk allemaal mensen en onze werkelijke vijand is dus de oorlog zelf, niet wie er tegenover ons stond of staat in de oorlog. De dodenherdenking kan zo een sterk middel zijn om alle groepen in een land samen te smeden. Ik vermoed dat Ellen ergens tegen de 50 zit zoals veel reageerders hier (bijna 2x zo oud als ik) en het is toch absurd dat zij en vele anderen denken dat bij de herdenking men alleen de tweede wereld oorlog slachtoffers herdenkt! Zo weinig wordt er dus gedaan aan het herdenken van andere slachtoffers dan de joden. Zelfs de Roma (zigeuners) moeten net als een stiefkind vechten voor hun deel aan de holocaust herdenking. Op deze manier vernietig je de bedoeling van de herdenking en verander je de boodschap "nooit meer" naar "nooit meer tegen de joden".

Vreugde2
Vreugde24 mei 2010 - 18:27

Waarom heeft niemand het over de olifant in de kamer? Namelijk een drugsdealende, gebruikende verdacht die verkleed is als orthodoxe jood. Ik ken persoonlijk niet veel orthodoxe joden. Zeg gerust geeneen, maar dat ze aan drugsdealen doen heb ik nog nooit gehoord. Ik bedoel dit klinkt als een personage uit een Guy Ritchie film http://www.youtube.com/watch?v=7vWxU7tclsw

roher
roher4 mei 2010 - 18:27

Met Ellen Stapraden eens. Dit is een nationale herdenking. Willen we internationaal de doden herdenken dan zou dat bv. onder de vlag van de VN moeten gebeuren.

nachtwacht2
nachtwacht24 mei 2010 - 18:27

De Schreeuw uit Oslo is tot leven gewekt)Jammerlijk en zielig een redeloze massa als schapen het(absusievelijke)gevaar te ontvluchten zonder ook maar enigzins zich te kommeren over anderen welke onder de voet gelopen werden.Ze hebben nu een dader maar wat spreekt hier van schuld er is eerst sprake van schuld als het hier om een opzettelijkheid zou handelen!Meer schuld is het collectieve angst en onzekerheid van onze instabiele maatschapij waar het persoonlijk gerief hogere prioriteit geniet.

Yggdrasil
Yggdrasil4 mei 2010 - 18:27

Tot mijn grote spijt moet ik toegeven dat ik het allemaal helemaal verkeerd heb gezien, ik meende een gewone, ietwat labiele, man met een een psychische stoornis te zien die het in zijn simpele geest nodig vond om een oerkreet te slaken. Maar zojuist hoor ik op het nieuws dat we hier te maken hebben met een levensgevaarlijke, notoire draaideurcrimineel. De man heeft niet alleen een kreet geslaakt maar hij wordt bovendien verantwoordelijk geacht voor zwaar lichamelijk letsel opgelopen door over elkaar struikelende mensen maar dat is nog niet alles. Hij heeft door zijn actie zo'n beetje het voltallige koninklijk huis in gevaar gebracht inclusief de leden die niet bij de dodenherdenking waren. De hechtenis van deze man is derhalve met deze nieuwe aanvulling nog verder verlengd. Gezien het bovenstaande pleit ik dan ook voor herinvoering van de doodstraf, dat zal hem leren.

eeweew
eeweew4 mei 2010 - 18:27

Ik schrok me wild, ik stond net voor het scherm, en een seconde later lag ik op een hoop mensen. Nu nos camera aan het volgen.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO4 mei 2010 - 18:27

Mijn man en ik zaten met hartkloppingen voor de buis. :( Gelukkig zijn er geen kleine kinderen vertrappeld. Ongelooflijk hoe die enorme menigte als in een keer in beweging kwam.

Maarten1984
Maarten19844 mei 2010 - 18:27

Zoiets kan gebeuren. Spijtig dat er gewonden bij gevallen zijn. Heftig.

1 Reactie
ringo012
ringo0124 mei 2010 - 18:27

Zoiets mag niet gebeuren, ben jij nu zo dom of snap ik het niet. Ik denk dat jij zo dom bent.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 mei 2010 - 18:27

Sterke volk en sterke Koningin, de conclusie die ik heb getrokken. Ik zat met plaisir naar de TV samen met mijn gezin te kijken, ineens hoorde ik gillende mensen en massa mensen naar voren en naar achter rennen. Een paar muniten later kwam de Konigin terug, en zag haar hard zingen, het volkslid, ik riep meteen tegen mijn gezin: ''streke konigin en streke volk', sterke konigin en sterke volk, de Nederlanders. Nederlanders zijn rustig geblijven en gingen gewoon door en verder, sterke volk en sterke koningin, de Nederlanders, hier ben heel erg trots op Nederlanders.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten4 mei 2010 - 18:27

Sterk, maar toch verdeeld Mostafa. Allemaal koppige kaaskoppen. Kruideniers, Priesters, Gelovigen, Avonturiers, Gelukzoekers, enz. enz. Maar het was wel schrikken voor mensen die het 'life' zagen gebeuren. Jullie ook dus.... Ik heb het later pas gezien. Als het maar niet wordt opgeblazen. Figuurlijk bedoel ik. ;-)

RonPr
RonPr4 mei 2010 - 18:27

joods orthodoxe outfit,, heb net de docu gezien van Zembla, over Wilders,, het zou toch niet he?

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik34 mei 2010 - 18:27

Waar bent u in vredesnaam mee bezig? Hoe verknipt bent u wel niet? Heeft u dan werkelijk geen greintje realiteitszin?

qense
qense4 mei 2010 - 18:27

Best wel cru, omdat er toen Amsterdam bevrijd was gefrustreerde Duitse soldaten de feestende menigte op de Dam onder vuur namen. Het zou wel heel erg zijn geweest als zoiets nu weer gebeurd zou zijn. Maar het is dus gewoon massahysterie. Kan je zien hoe gespannen we zijn.

1 Reactie
ringo012
ringo0124 mei 2010 - 18:27

En hoe komt dat?

[verwijderd]
[verwijderd]4 mei 2010 - 18:27

Ik zat voor de TV. En zag het gebeuren, Ik ben nog niet tot rust gekomen, ik schrok me kapot. Maar ik heb godverdomd respect voor Beatrix die daar weer staat! En voor Maxima en Willem Alexander. Hand in hand liepen ze de Dam weer op ....Ondanks hun schrik en angst..moedig. Moedig. Ondanks alles is Beatrix een voorbeeld voor standvastigheid en moed.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 mei 2010 - 18:27

Ik voelde precies wat je voelde, 100 procent.

Maarten1984
Maarten19844 mei 2010 - 18:27

Niemand heeft nog een complimentje gegeven voor de fantastische wijze waarop de politie dit incident in goede banen heeft weten te leiden. Je zult maar plotseling zo´n massa op je af zien komen. Durf niet te beweren dat ik dan evenzo standvastig was gebleven. Hulde voor de politie, ze hebben dit goed aangepakt.

1 Reactie
gcvankaam
gcvankaam4 mei 2010 - 18:27

Als ik het ooggetuigeverslag van Leon Brill goed begrijp is de 'kordate' reactie van de politie juist de óórzaak van de paniek.

[verwijderd]
[verwijderd]4 mei 2010 - 18:27

Dus als ik het goed begrijp is er het volgende gebeurd -Iemand ging ineens schreeuwen -toen rende iedereen weg omdat ze opgefokt waren door de onrust van de laatste tijd en de bangmakerijen over terreur . -Toen vielen er gewonden ? wegens verdrukking???? -Iets met het laten vallen van een koffer???

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten4 mei 2010 - 18:27

Heel goed mogelijk. Dit bedacht ik ook. : (

[verwijderd]
[verwijderd]4 mei 2010 - 18:27

Het was eng. Niemand weet wat er exact gebeurt, informatietekort, paniek. Paniek om niets, blijkt uiteindelijk. Des te meer reden om onszelf te prijzen dat we in vrijheid leven, ondanks allerlei politieke tegenstellingen.

3 Reacties
eeweew
eeweew4 mei 2010 - 18:27

Het was inderdaad heel erg eng... Ik dacht dat ik er middenin zat, als ik deze beelden zie dan blijkt dat ik behoorlijk aan de rand zat, in het buitengebied. Nu we beter weten wat er aan de hand was is duidelijk dat dit een demonstratie van massahysterie en een kettingreactie is, en in het gebied waar ik stond dominostenen. Vlak voor mij zaten blijkbaar mensen op banken, die had ik niet gezien, maar na dit hele gebeuren lagen de banken ondersteboven, en stonden wij op de plaats van de banken. Het is goed dat die hekken zijn ongevallen denk ik, als er stevigere hekken hadden gestaan dan waren er doden gevallen volgens mij. Toch wel fascinerend wat paniek met zo een menigte dan doen. Maar waarom moet zo een idioot dit nou weer verstoren? Als je erover nadenkt is het eigenlijk een wonder dat het al jaren goed gaat, een persoon kan zoiets veroorzaken.

mees.
mees.4 mei 2010 - 18:27

Zo is dat....en je dus NIET te keren tégen elkaar maar juist samen sterk te staan tegenover mensen die juist willen dat we tegenover elkaar komen te staan. Je niet laten leiden door angst maar door trots en zekerheid. Én samen,saamhorigheid is belangrijker dan tegenover elkaar te staan,eenheid in verscheidenheid. Vanavond vond ik het erg opvallend dat de paniek snel plaatsmaakte voor kalmte en vastberadenheid. Mooi om te zien. Daaraan kan je zien dat we met ons allen toch sterk zijn en dat waar Nederlanders zo om bekend stonden in de kern niet verdwenen is.

mees.
mees.4 mei 2010 - 18:27

Balkenende heel erg snel na het incident..."Balkenende vermoedt bewuste actie" Ik vind dat een premier onwaardig,zoiets zeg je niet in die positie,hij kan dat helemaal niet weten,de politie weet het zelf nog niet eens dus hoe kan hij dat nu gaan roepen? Ik was trots op Bea....hoe ze resoluut weer terug kwam stappen,een diepe zucht slaakte(ook zij is vorig jaar niet vergeten). Soms krijg je plaatsvervangende schaamte,ze is over de 70 en dan al die toestanden in dit land. De samenleving is erg veranderd,erg hard geworden. Hoop dat we bijtijds in gaan zien dat we wat meer samen moeten gaan werken in plaats van elkaar tegen te werken en in haat tegenover elkaar te staan. Ik wil zo'n samenleving niet.

Maarten1984
Maarten19844 mei 2010 - 18:27

Onbestaanbaar dat het willens en wetens verstoren van dodenherdenking niet tot strafvervolging leidt. Waarschijnlijk een persoon met psychische problemen. Geef hem dan verplichtte therapie. Alles beter dan dit.

1 Reactie
Rondeboer
Rondeboer4 mei 2010 - 18:27

Troost is nu de koningin er last van heeft dit wel strafbaar wordt. Bijkomend voordeel, ook veelplegers zullen harder worden aangepakt.

roher
roher4 mei 2010 - 18:27

Hoorde al zeggen dat voor volgende keer een aparte hoek moet komen voor gilles de la tourette patienten.

1 Reactie
7731BK11
7731BK114 mei 2010 - 18:27

Waarom wordt mijn vorige reactie niet geplaatst? Censuur door het koningshuis? Ik had het over Miep Gies, DIE was pas DAPPER. De Oranjes hebben niets, maar dan ook NIETS zelf aan oorlogsellende ondervonden, maar wordt wel de grootse eer toegespeeld.

rgeurtsen
rgeurtsen4 mei 2010 - 18:27

Twee mannen van de avond: Prins Willem-Alexander die zijn moeder met beide handen nog even stevig neerzette om de herdenkingsplechtigheid te laten doorgaan. Prachtig, liefhebbend, symbolisch en krachtig. Kijk ook hoe hij als een van de eerste weer salueert. Staaltje leiderschap symbolisch en in werkelijkheid. Burgermeester Asscher die op zijn eigen wijze emotioneel betrokken en toch bedachtzaam analytisch zowel op de persconferentie, de interviews op straat en bij Pauw & Witteman liet zien hoe goed hij het doet nu hij effe burgermeester van Amsterdam is.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO4 mei 2010 - 18:27

Vreselijk dat zoiets gebeurt, en afschuwelijk voor de angst en verwondingen van zoveel mensen, maar geweldig hoe snel alles weer op zijn pootjes terechtkwam. Het is wel ongelooflijk hoe snel zo'n massa in paniek zich verspreidt, maar logisch natuurlijk als je iemand 'bom, bom, vlucht' hoort roepen. Hoe dan ook, naast de prima opstelling van Alexander en queenie en de rustige uitleg van Asscher later, heb ik ook bewondering voor de ceremoniemeester die met zo'n vaste stem de menigte weer op zijn plaats kreeg. Hulde!

frankie48
frankie484 mei 2010 - 18:27

Beste Rob Geurtsen, Met het eerste daar kan ik helemaal in meegaan. Willem Alexander liet zien dat hij er was voor een ieder. Maar over Asscher ben ik het niet met je eens, heb teruggekeken naar de persconferentie van de driehoek en naar de uitzending van P&W. Deze brave borst is zichzelf aan het verkopen, in plaats van het wij gevoel te onderstrepen, heeft hij 36 keer het woordje ik gebruikt. Zo snel mogelijk een burgemeester die ervoor de inwoners van Amsterdam is, en niet een zich zelf verkopende d(ik)tator.

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr4 mei 2010 - 18:27

de onmiddelijke paniek toont aan dat de soepele "onverstoorbare nederlander" ...iets van lang geleden is. hoe zou het komen ? al die angst, ongemak, traumas? tis de manier waarop we de samenleving inrichten denk ik. Hier ligt een taak voor de koningin , die zich om haar onderdanen bekommert. o nee, fout. Het is de taak vd politiek, want die leidt het land. dus daar ligt onze hoop. O O ...we zijn verder weg van een samenleving dan ooit en dat op een belangrijk moment als 4 mei

1 Reactie
Opinius
Opinius4 mei 2010 - 18:27

Het onmiddelijke beheerst herstel, (dat er onmiskenbaar in 2-3 minuten was), zowel van de mensenmassa, alswel konnklijke vertegenwoordiging ,als organisatie was,..zegt mij iets anders.!

hannogroen
hannogroen4 mei 2010 - 18:27

Treurig. Misschien een rare gedachte, maar als doorgewinterde Amsterdammer is weinig idioot gedrag op straat me meer vreemd. Iemand die een beetje streetwise is kijkt bij een schreeuwende malloot eerst of er echt wat aan de hand is en reageert daarna pas. Wat ik gisteren zag is gedrag waarbij ik me af vraag of we die straat wijsheid niet te veel aan het kwijt raken zijn. Wellicht omdat veel mensen de wereld tegenwoordig meer vanachter de tv en de computer bekijken ipv fysiek aan de wereld deel te nemen.

2 Reacties
mees.
mees.4 mei 2010 - 18:27

Vind ik een goede opmerking van je. Eentje om te onthouden want er zit veel waarheid in.

Opinius
Opinius4 mei 2010 - 18:27

met dit verschil,.dat een dagelijks massa stads-straatbeeld in 365 dagen per jaar met een plotse regelmatige schreeuwer daarin ,geen vergelijk is met een indicentieel 10 minuten 1 maal per jaar in een massale nationale herdenkings ceremonie op een plein met dranghekken ,.uitgerekend in moment van stilte,waar dan iemand in gaat schreeuwen. Scherp onderscheid blijven houden lijkt mij wel op zijn plaats , binnen het beoordelen van intermenselijk mensen gedrag .

PietPaaltjes
PietPaaltjes4 mei 2010 - 18:27

Veelpleger. We laten het een veelpleger worden door niet te korrigeren. Loopt in de loop van vandaag wel weer vrij rond. Wordt in de loop van de weken wel weer opgepakt voor het een of ander. De rechter straft hem een beetje en hij loopt daarna weer vrij. Het wordt nu echt tijd dat we iets aan die veelplegers gaan doen. Dit kost de maatschappij enorm veel inspanning en geld.

1 Reactie
mees.
mees.4 mei 2010 - 18:27

Of het nou een veelpleger is of niet,iedereen had daar kunnen gaan schreeuwen en dat had hetzelfde effekt gehad. Denk je nou echt dat door veelplegers er tussen uit te halen dit soort zaken te voorkomen zijn? Niet dus. Hoe kan je mensen verplichten op zo'n moment hun mond te houden? Ieder beschaafd mens houdt zijn mond maar niet iedereen is beschaafd. Gekken en idioten lopen overal rond. Dat iemand schreeuwde ""Bom Bom" ...toen brak er paniek uit. En degene die dat schreeuwde was vast geen veelpleger. We leven in een maatschappij met heel veel mensen,niet alle risico's zijn uit te schakelen,dat hebben we gisteren wel gezien. Je ziet waar angst en paniek toe kunnen leiden,heb bewondering voor mensen die gisteren andere mensen tot rust maanden en het hielp. Vandaar werd er ook gezegd dat iemand onwel was geworden. Daardoor kreeg men de massa rustig. Stel dat ze hadden gezegd over de microfoon:"'Bom"

mees.
mees.4 mei 2010 - 18:27

Zo zie je wat paniek kan veroorzaken. Paniek die uitbreekt in een massa is heel gevaarlijk. Als er geen hekken hadden gestaan die makkelijk konden omvallen maar vaste zware barricades was het leed niet te overzien geweest,als mensen het gevoel hebben tijdens paniek niet weg te kunnen raken ze nog meer in paniek. Zo'n idioot die "bom bom" schreeuwt is niet goed bij zijn hoofd

1 Reactie
eeweew
eeweew4 mei 2010 - 18:27

Dat denk ik ook ja, ik had het er later nog met iemand over dat het goed was dat die hekken omgevallen waren, anders waren er volgens mij echt mensen doodgedrukt. Ik dacht dat er in de buurt van waar ik stond een oudere vrouw met meerdere mensen op haar lag. Als de hekken zwaarder waren geweest was waarschijnlijk die hele menigte vanaf het Rokin dat vak voor het scherm ingelopen. En wat er dan gebeurd zo zijn, ik denk niet dat we daarover moeten nadenken.

roher
roher4 mei 2010 - 18:27

We kennen de schreeuw van MUNCH, laten we niet voorbarig zijn en denken dat elke schreeuw oproerkraaien is.

1 Reactie
7731BK11
7731BK114 mei 2010 - 18:27

"De Schreeuw(en)" van Munch waren zeer persoonlijke noodkreten uit het diepst van zijn ziel. ( Zag de oorspronkelijke in museum in Oslo, heel treffend) En waarschijnlijk was die schreeuw op De Dam dat ook, een mens in psychische nood (crimineel, verslaafd en in de war). Maar op zo'n moment van stilte, moet dat heel alarmerend geklonken hebben. Gelukkig liet de massahysterie daarna zich al snel weer kalmeren, dank zij alle politie en beveiligers tussen het publiek.

Homan
Homan4 mei 2010 - 18:27

Gisteravond bleek maar al te duidelijk hoe we geconditioneerd zijn. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er sprake geweest van een Koude Oorlog die de burgers angstig maakte. Ondanks de netelige kwestie die de Koude Oorlog voor de wereld was kwam het de machthebbers wel goed uit, want angstige burgers zijn volgzaam. In de jaren 90 hebben we enkele jaren gekend waar de angst vrijwel niet meer aanwezig was. Saddam Hoessein werd als aartsvijand nummer 1 gezien, maar angstig kon onze regering ons niet maken met deze oude marionet van de US. De burgers van het naoorlogse Westen hebben in die jaren de kans gehad om het juk van de angst van zich af kunnen schudden. Tot 2002, toen ene meneer Bush het wel welletjes vond en 'an axis of evil' creeerde die ons vrije Westen zou bedreigen. Kern van deze as van het Kwaad was de fundamentalistische Islam. Achterliggende boodschap was dat de Islam het 'vrije' Westen bedreigde. Na een jarenlange golf van nieuws van regering en media over hoe onze 'vrije' samenleving bedreigd wordt door de kwade Islam zijn we weer geconditioneerd tot een angstige en volgzame bevolking. Dat is wat gisteravond zo goed zichtbaar was. De massahysterie had niet alleen iets te maken met Koninginnedag 2009. Het was een reactie van een angstig volk. Angstig gemaakt door media en regering door een niet aflatende stroom van nieuws over terrorisme. Gisteravond werd duidelijk dat we onze vrijheid al lang verloren zijn. Niet door onderdrukking of terrorisme van de Islam, maar door de angst voor een monster gecreeerd in het Westen.

1 Reactie
Mende
Mende4 mei 2010 - 18:27

sterke analyse en de vinger op de zere plek

Paul K.
Paul K.4 mei 2010 - 18:27

DE ECHTE OORZAAK: "toeschouwer gaf vals bom-alarm" Hoe komt het dat alle aandacht gaat naar een gestoorde man die ging schreeuwen, en vrijwel geen aandacht naar "toeschouwer gaf vals bom-alarm"? Iemand schreeuwde, een ander liet van schrik zijn koffer vallen, en vervolgens riep iemand keihard: "EEN BOM! EEN BOM!" Vrijwel zeker is dit de ECHTE oorzaak geweest dat er paniek utbrak en dat er mensen onder de voet gelopen werden. Maar wordt er wel geprobeerd deze persoon te vinden en te ondervragen, in plaats van de gestoorde schreeuwer zo lang mogelijk vast te houden?

1 Reactie
Janssen3
Janssen34 mei 2010 - 18:27

Kan wel kloppen Paul, maar wat dan als ze die persoon oppakken. Moet die dan eens flink de waarheid gezegd worden, of moet die voor de rechter komen?

Qizilbash
Qizilbash4 mei 2010 - 18:27

Eigenlijk ben ik blij dat dit gebeurd is. Er zijn geen doden of zwaargewonden gevallen maar mensen hebben even kunnen voelen hoe het is om bang te zijn en voor je leven te vrezen. Net zo bang als vele van de slachtoffers die we herdachten zijn geweest. Op een vreemde manier was deze angst en paniek meer gepast dan de zorgvuldig geplande en ingestudeerde façade die we voorgeschoteld kregen. Als het over het herdenken van slachtoffers van oorlogen gaat dan is de aanwezigheid van een oorlogsmisdadiger (Balkenende) namelijk erg ongepast. Het is bovendien ook nog eens een eenzijdige parade van geselecteerde groeperingen die alle aandacht krijgen. Waar is de aandacht dan voor de slachtoffers van de Irak en Afghanistan oorlogen? Waarom zoveel aandacht voor de joodse slachtoffers terwijl andere slachtoffers genegeerd worden en zelfs de verantwoordelijke oorlogsmisdadiger aanwezig mag zijn? Wat voor signaal geef je dan af aan mensen? Vind je het gek dat een deel van de bevolking dan altijd afwezig is. Wat voor belangrijke rol heeft het koningshuis trouwens gespeeld in WO2 dat het nu zo een prominente rol krijgt? Zoals Ellen schrijft bevond het koningshuis zich destijds veilig in Engeland en was het alles behalve moedig. Ik vind dat iedere willekeurig persoon die heeft geleden in een willekeurige oorlog meer recht van spreken heeft dan een lid van het koningshuis.

2 Reacties
7731BK11
7731BK114 mei 2010 - 18:27

Het gaat hier om SLACHTOFFERS van de TWEEDE WERELDOORLOG. Tja, jammer voor jou, maar daar waren hééél veel Joden bij. Wat er nu gaande is in het midden oosten kun je niet onder dezelfde noemer schuiven en is het ook volkomen misplaatst om, met alle drogredenen omkleed, Balkenende een OORLOGSMISDADIGER te noemen.

Opinius
Opinius4 mei 2010 - 18:27

mazdak@ "Eigenlijk ben ik blij dat dit gebeurd is. Er zijn geen doden of zwaargewonden gevallen maar mensen hebben even kunnen voelen hoe het is om bang te zijn en voor je leven te vrezen. Net zo bang als vele van de slachtoffers die we herdachten zijn geweest." ik werp daar juist graag een ander licht op. De mensen in grote stilte reageerden daar zo,..juist omdat zij zich hebben kúnnen en doen identificeren met gebeurtenissen uit het verleden alswel actueel,mb.t, slachtoffers. Derhalve reageerden zij zo, een doordenker want,...... uitgerekend in het moment van de die massale stilte,..reageerden zij m.i. zó,.. strak in het herdenken,herdenken IS verplaatsen ,en nooit vergeten ,nooit vergeten de angst en leed van een ander. identificatie met mensen in angst en leed daarin zag ik juist enkel akte,.....in het herdenken !!!

[verwijderd]
[verwijderd]4 mei 2010 - 18:27

Schandelijk! Noem mij zelf republikein,maar om dit het Koningshuis aan te doen terwijl zij netjes met duizenden onze doden uit WO2 herdenken.Ik heb er geen woorden voor.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil4 mei 2010 - 18:27

Wie, denk jij, heeft wat gedaan. Het wil mij namelijk maar niet duidelijk worden.

7731BK11
7731BK114 mei 2010 - 18:27

@Mazdak Q. Je denkt dat ik tegen de 50 ben, tel daar gerust zo'n 30 jaar bij. De oorlog heb ik BEWUST meegemaakt, met alle ellende die daarbij hoorde. Ook doden in familie- en vriendenkring, 2x evacuatie, waarvan in mei '40 één week en in '44-'45 gedurende 8 maanden, onderduikers geherbergd, schaarse voedselrantsoenen, een platgeschoten en -gebrand stadje in de vuurlinie, verraad, gevangenschap vader, Joden die we goed kenden die onder moesten duiken of afgevoerd werden naar concentratiekampen en nooit terugkeerden, enz, enz. Mogen wij één uur per jaar even daar bij stil staan, of is dat teveel gevraagd? Dat wil helemaal niet zeggen dat daarom al die andere slachtoffers van oorlogen en aanslagen vergeten worden. Die mogen van mij uiteraard ook herdacht worden, en dat WORDEN ze ook. Maar ieder land, iedere generatie, heeft nu eenmaal van nabij belevingen die je moeilijk kunt veralgemeniseren. Jouw land van herkomst heeft die w.s. ook. Voor NL is dat 4 en 5 mei, Herdenking en bevrijding van de oorlog '40 - '45.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 mei 2010 - 18:27

Het staat je uiteraard vrij om 4 en 5 mei voor jezelf alleen de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het staat de rest van Nederland vrij om , in de woorden van het 4 en 5 mei committee, het volgende te gedenken: "Op 4 en 5 mei staan we gezamenlijk stil bij oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking, verantwoordelijkheid, mensenrechten, en democratie. De mate waarin en de wijze waarop dat gebeurt, wordt mede beïnvloed door de tijdsgeest en actuele nationale en internationale gebeurtenissen. Het is voor een samenleving belangrijk om zich telkens opnieuw te bezinnen op het onderhoud van vrijheid en vrede, ook als er geen directe bedreiging ervaren wordt. Op 4 en 5 mei realiseren we ons dat zowel oorlog als vrede en vrijheid mensenwerk zijn. 4 en 5 mei kunnen daarom zeker betekenis hebben of krijgen voor hen die niet bekend zijn met de tradities van herdenken en vieren." Mazdak Qizilbash aanvallen omdat hij meer slachtoffers gedenkt dan die uit de Tweede Wereldoorlog is dus ongepast.

paulvr2
paulvr24 mei 2010 - 18:27

Beste Ellen, Ik ben van na de oorlog, heb er veel over gehoord, misschien teveel. Mijn vader was in Duitse gevangenschap. Ik heb altijd respect gehad voor mensen die die oorlog die ik niet meemaakte herdachten. Ik ben naar 4 mei bijeenkomsten geweest, heb Dachau al op heel jonge leeftijd bezocht. Mijn probleem was niet dat ik niet geweten heb wat voor ellendigs U en velen in de oorlog hebben meegemaakt. Ik ben me er terdege van bewust. Waar het echter mis ging is toen Uw generatie aan ons morele zaken oplegden waaraan we niet konden voldoen. We mochten geek kritiek op de Amerikanen hebben toen ze 2,2 miljoen Vietnamezen ombrachten, deels met de vreselijkste chemische wapens als Agent Orange en napalm. Zelfs nu worden er daardoor nog mensen verminkt geboren. Want de Amerikanen hebben ons bevrijd dus alles wat zij verder doen dienen we goed te vinden. En omgekeerd, we horen Duitse mensen te haten volgens vele van uw generatie. Duitse mensen die net als ik na de oorlog zijn geboren en absoluut geen enkele schuld aan die oorlog kunnen hebben. Ik ben ondanks de tegenstand van mijn ouders al op 14-jarige leeftijd met de fiets langs een aantal Duitse jeugdherbergen getrokken om dat vreselijke volk met eigen ogen en oren te leren kennen. En dat heb ik gedaan, ik heb er heel goede maar ook af en toe heel slechte mensen leren kennen. Niet veel anders dan in Nederland. Die herdenking is langzamerhand iets geworden dat mij meer en meer tegen de borst stuit. Niet omdat U dat niet zou moeten gedenken, verre van dat, ik gun het U van ganser harte en als ik had meegemaakt wat U meemaakte dan zou ik me precies zo voelen. Nee, het is de hardheid waarmee het er de laatste jaren wordt ingeramd, vooral door de media. "Op 4 mei doen we dit, op 5 mei doen we dat" Het geeft het gevoel van "Heb niet de gore moed en doodsverachting dat je dat niet doet!" In feite een onvrijheid om al dan niet te vieren wat je zelf niet hebt meegemaakt. Het stoot af. Dat, gecombineerd met de afgedwongen vrijheid tot mensen diep te mogen beledigen (zoals Theo van Gogh's recht om een heel volksdeel voor geitenneukers uit te schelden en dat dan doodleuk een vrijheid van meningsuiting te noemen die moet worden beschermd), en het langzaam opgebouwde taboe om een neo-nazi partij als zodanig te benoemen en te bestrijden, het zorgt er allemaal voor dat ik het woord "vrijheid" langzamerhand een steeds naardere klank vind krijgen. Ik heb er geen idee van of U mijn gevoelens begrijpt, wellicht niet, maar ik meen er toch goed aan te doen U dit te vertellen. Wat U heeft mee moeten maken is vreselijk en het gedenken daarvan is een recht, iets van grote waarde. Maar het is door anderen bezoedeld op zo'n manier dat mensen die die oorlog niet hebben meegemaakt langzaam steeds verder op het verkeerde spoor zijn geraakt.

daniel565
daniel5654 mei 2010 - 18:27

De dader staat bekend als 'de Rabbijn' en schijnt een bekende dorpsgek te zijn die als orthodoxe jood verkleed gaat. http://nos.nl/artikel/155158-verdachte-ordeverstoring-langer-vast.html 'Volgens Radio Noord-Holland heet de man Pepe en is hij een bekende in het daklozencircuit waar hij bekend staat als De Rabbijn' Op deze site werd hij gisteren al geïdentificeerd: http://www.amsterdampost.nl/herdenking-op-dam-door-schreeuwende-man-verstoord/#comments Waarom konden jullie dat niet? Nou, dader is bekend. Nu is het een fluitje van een cent om uit te vogelen of de man een orthodexe jood is of niet zodat de onrust in de joodse bevolking een beetje kan gaan liggen. Want reken maar dat mensen zich dit aantrekken.

1 Reactie
Vreugde2
Vreugde24 mei 2010 - 18:27

de vraag is nu in hoeverre hij op een reguliere amsterdamse junk lijkt of als echte orthodoxe jood. Want een randfiguur met een baard klinkt als een veel minder exotische verschijning eerlijk gezegd.

harry12345
harry123454 mei 2010 - 18:27

Zo maar een greep uit de reacties hier (en ik maar denken dat er slechts zotten rondlopen bij GeenStijl...): ,,Eigenlijk ben ik blij dat dit gebeurd is. Er zijn geen doden of zwaargewonden gevallen maar mensen hebben even kunnen voelen hoe het is om bang te zijn en voor je leven te vrezen.'' ,,Jammerlijk en zielig een redeloze massa als schapen het(absusievelijke)gevaar te ontvluchten zonder ook maar enigzins zich te kommeren over anderen welke onder de voet gelopen werden.'' ,,De politie niet omdat het steeds meer als werktuig van de uitzuigende elite in het land dient en steeds minder als ordehandhavers.'' ,,De samenleving is gek, de gekken zijn gezond. Het komt allemaal door het kapitalisme waardoor we vervreemd zijn.'' ,,Waarom heeft niemand het over de olifant in de kamer?''

1 Reactie
Vreugde2
Vreugde24 mei 2010 - 18:27

Wat is je punt. Waarom ben ik zot omdat ik een uitdrukking gebruik.