Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Man van deze tijd

  •  
19-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Gullit gaat naar Grozny. 'Niks mis mee als die jongen daar zijn zakken kan vullen.'
Woensdagochtend gaf Keje Molenaar, oud-Ajacied en tegenwoordig handelaar in toegangsbewijzen, commentaar op het besluit van Ruud Gullit om trainer te worden van de club Terek Grozny in Tsjetsenië. Hij deed dat in het vernieuwde programma Ochtendspits.
Presentator Alex de Vries maakte een grap over bomkraters, waarvoor Estelle weinig te winkelen zou zijn want Tsjetsjenië krabbelt overeind uit een wrede burgeroorlog, waarin het Russische leger, maffiosi, lokale krijgsheren en islamitische terroristen van de Al Qaeda-variant elk hun rol spelen. Het ziet er naar uit dat in ieder geval rond de hoofdstad het leger en een paar inmiddels steenrijke families de overhand hebben behaald.
‘Nou’, zei Molenaar, tot instemming van De Vries en diens sidekick van de dag, Arend-Jan Boekestein. Estelle zou wel niet meegaan en dan reisde Gullit nu en dan even op en neer. In Grozny waren tegenwoordig een paar miljardairs die behoefte hadden aan een speeltje en Gullit profiteerde daarvan. ‘Niks mis mee als die jongen daar zijn zakken kan vullen.’
Ja, hij was een man van deze tijd, Keje Molenaar. Hij vertegenwoordigde een menstype dat in brede kring de toon aan geeft.
Boekestijn kon zich niet vinden in de algemene verontwaardiging over Brandon die in het kader van een blijkbaar zorgvuldig uitgedachte therapie al een paar jaar aan de muur vastgebonden zit in een of ander dolhuis. Sommige dingen ogen akelig maar je moet wel de achtergronden weten voor je oordeelt. Het was duidelijk: Boekestijn dacht hier genuanceerd over.
Hij was ook een man van deze tijd.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jan. 2011 - 9:30

Toen Noord Korea een Nederlandse trainer had, hoorde ik toen niemand over zakken vullen spreken. Wat een zak zeg.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jan. 2011 - 9:30

Een goede weergave van de huidige 'commerciële tijdgeest' en inherente domheid. Tnx Han.

Ewout2
Ewout219 jan. 2011 - 9:30

Jammer dat dit columpje van Han van der Horst zo kort is. Het verhaal heeft de potentie om een mooi kritisch essay te worden over de huidige cynische tijdgeest, waarin de menselijkheid vaak wordt vergeten.

Archie2
Archie219 jan. 2011 - 9:30

Grozny (Грозный) betekent "verschrikkelijk". Veel succes Ruud.

Harmen2
Harmen219 jan. 2011 - 9:30

De uitspraak van Molenaar over Gullit zegt inderdaad meer over Molenaar dan over Gullit, alhoewel ik ook weleens wat denk, maar dan zeg ik het niet:). En inderdaad: voor het eerst deed Boekestijn een uitspraak waarin ik mij geheel kon vinden.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos19 jan. 2011 - 9:30

Ik las het vanmorgen in de krant en ik heb helemaal dubbel gelegen van het lachen, Tsjetsjenie. Hoezeer deze man zijn zakken ook gaat vullen, wat een nederlaag, daar kan hij niet zomaar mee thuis komen.

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt19 jan. 2011 - 9:30

Misschien is het ook van deze tijd om niet meer dan een paar zinnen uit een radioprogramma nodig te hebben om iemand te kwalificeren (hoewel het volgens mij de bedoeling is om de diskwalificeren) als 'man van deze tijd'.

heggenland
heggenland19 jan. 2011 - 9:30

Als je een paar dure vrouwen versleten hebt en de bodem van je vermogen in zicht komt dan moet je toch wat. Bij Nederlandse clubs en zeker bij PSV en Fijenoord is hij niet welkom zeker na het financieel debacle waar hij bij Fijenoord mede verantwoordelijk voor was. Nu Nederland het WK misloopt is die geldbron als WK ambassadeur ook uitgedroogd. Ervaring met de maffiaclubs in Italië had hij al als speler en erger als in het Italië van Berlusconi is het in Groznyy niet. Dan maar je putje vullen met geld van de Tsjetseens-Russische onderwereld.

Frank1979
Frank197919 jan. 2011 - 9:30

Dit is een lastige. Het zou hypocriet zijn de club iets kwalijk te nemen aangezien het unfair zou zijn wanneer alleen bekende westerse clubs het recht hadden teveel voor voetballers of trainers te betalen. Gullit is hier "niet te benijden" (een bekende uitspraak van hem). Ik zou voor geen enkel bedrag daar willen werken. Hij zal echt geld nodig hebben en meer dan hij bij een club in de meer geciviliseerde wereld kan krijgen. Molenaar is typisch een verstandige man met genuanceerde uitspraken. Ik zou hem niet willen veroordelen op deze uitspraak aangezien hij zegt wat heel veel mensen (nu en vroeger) denken. Zoveel mensen dromen van een mooi contract, maar als iemand anders het contract krijgt eisen we bescheidenheid? Overigens koos Abe Lenstra ook voor de centen, dit is niet gedrag van specifiek deze tijd. Ik mis hier echter de morele discussie: moet Gullit zich zorgen maken waar dat geld vandaan komt?

Ginerted
Ginerted19 jan. 2011 - 9:30

In Grozny moeten ze zelf weten aan welke idolen ze behoefte hebben en hoeveel ze er aan uitgeven. Dat doen wij bijvoorbeeld met onze Koningin en Sinterklaas. Wat volgens jou Boekestijn over die Brandon heeft gezegd is ver bezijden de waarheid. Boekestijn riep op in deze zaak goed te bekijken wat er klopt. Een hype ingegeven door politieke belangen ligt op de loer. (Waarvan akte.) Bij de wijze van berichtgeving is opzettelijk niet direct duidelijk gemaakt dat het ketenen alleen bij benadering van de jongen gebeurt en dat hij zichzelf dan tijdelijk moet ketenen. Boekestijn verklaarde dat er wellicht gevaar voor patiënt of personeel speelde tijdens momenten van benadering. Belangrijk is dat er met enige druk gezocht wordt naar andere behandelingsmethoden en omgangsnormen eventueel in een andere dan deze instelling en dat er koppen rollen indien er richtlijnen zijn geschonden zonder dat verantwoordelijken daar melding van hebben gemaakt. Zijn er geen of onvoldoende richtlijnen idem voor verantwoordelijken daarvoor. In de zeer nabije toekomst moet dit natuurlijk anders kunnen. Dat hoeft geen zaak van meer geld te zijn maar van prioriteiten. Misschien wat minder management die handen aan het bed dwingen tot eindeloze vergaderingen die niet over het feitelijke werk gaan en stapels papieren laten volschrijven. M.a.w. activiteiten die vaak meer de benodigdheid van managers beogen dan verbetering en vergemakkeling van de uitvoerende taken. De zo bekende en gehate dikke leemlagen van de mangementscultuur die vooral in de publieke sector bestaat, een bepaald niet rechtse cultuur, en waar het huidige kabinet de bezem door wil halen en als eerste vooral Fortuyn ooit als speerpunt had; ere wie ere toekomt. Iets wat vorige kabinetten bepaald niet als prioriteit hadden. Uw column getuigt er weer eens van dat u politieke belangen hoger acht dan die van de mensen waar de politiek voor behoort te dienen. Boekestijn waarschuwt daar juist tegen en roept op deze zaak zorgvuldig en oplossend te benaderen. Dat houdt dus o.a. in het er buiten houden van andere (politieke) belangen.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 jan. 2011 - 9:30

Boekestijn zei letterlijk: "Het lijkt me geen verhaal om een grote mond over te hebben". Hij vermoedt dat het vastbinden gebeurt om zelfbeschadiging te voorkomen. Kijk hier: http://www.omroepwnl.nl/programmas/ochtendspits?deel=3 Vanaf minuut 7.44

daniel565
daniel56519 jan. 2011 - 9:30

"Uw column getuigt er weer eens van dat u politieke belangen hoger acht dan die van de mensen waar de politiek voor behoort te dienen. Boekestijn waarschuwt daar juist tegen" Dat is dus het verschil tussen links en rechts. Links streeft idealen na (politieke belangen), rechts heeft de idealen lang geleden laten varen en richt zich hoofdzakelijk op het draaiend houden van de economie.

Yggdrasil
Yggdrasil19 jan. 2011 - 9:30

Ruud Gullit om trainer te worden van de club Terek Grozny in Tsjetsenië. ============== Een beetje flauw om Gullit zo in de hoek te zetten. Want wat maar al te gemakkelijk vergeten wordt dat is dat de club Terek Grozny een grote naam is in Tsjetsenië. Wat ook te gemakkelijk vergeten wordt is de enorme sportieve uitdaging die er voor Gullit ligt om Terek Grozny op de voetballende wereldkaart te zetten. En laten we vooral niet vergeten dat Gullit als kleine jongen al een poster op zijn kamer had hangen van Terek Grozny. De suggestie dat deze sportieve uitdaging een vorm is van zakken vullen werp ik dan ook verre van mij. Laten we ook niet vergeten dat Gullit, geheel belangeloos natuurlijk, zich ook al opgeworpen heeft als ambassadeur van het bidbook om de wereldkampioenschappen naar Nederland te halen. Het enige wat hij daaraan overhield was uiteindelijk een oranje fiets.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten19 jan. 2011 - 9:30

Bij deze herzie ik mijn eerdere mening gedeeltelijk (...). Tnx Ygg.

Harmen2
Harmen219 jan. 2011 - 9:30

Hulde!

Leodeondernemer
Leodeondernemer19 jan. 2011 - 9:30

He, ik ben het eigenlijk wel met je eens. Ik was vroeger altijd een enorme Gullit-fan en het is volgens mij een erg sympathieke jongen.

Pjotrs
Pjotrs19 jan. 2011 - 9:30

Om met Johan Derksen te spreken: waar moet iemand dan heen die als trainer overal is mislukt?

2 Reacties
Bakoe
Bakoe19 jan. 2011 - 9:30

Je kan hem moeilijk vastbinden.

Harmen2
Harmen219 jan. 2011 - 9:30

Je doet Gullit tekort, hij heeft met Chelsea wel degelijk succes gehad en ook prijzen gewonnen. Ik geef overigens met gemak toe dat die mannen allemaal konden voetballen.