Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Man valt op weg van bed naar bureau: woon-werkverkeer, zegt rechter

  •  
09-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
thuiswerk

© cc-foto: ricardorv30

Een man die zijn borstwervel brak toen hij van zijn bed naar zijn bureau liep, kan een beroep doen op zijn arbeidsongevallenverzekering, heeft een Duits gerechtshof geoordeeld. De man liep de schade immers op tijdens woon-werkverkeer.
Het ongeval gebeurde toen de man van zijn slaapkamer naar zijn een verdieping lager gelegen werkkamer liep: hij gleed uit op de wenteltrap. De verzekering beschouwde het als een ongeval thuis, maar volgens het hof is er sprake van een “verzekerde werkroute”.
Het hof meent dat voor thuiswerken dezelfde dekking geldt als voor werken op kantoor. Door de coronacrisis werken er meer mensen thuis. Het is onduidelijk of de onfortuinlijke Duitser ook vanwege de pandemie thuiswerkte of dat hij al langer een thuiskantoor heeft.
cc-foto: ricardorv30
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

ljhbouwman
ljhbouwman12 dec. 2021 - 8:02

Er valt enige skpsis te beluisteren want de vraag luidt: was het wel zo dat de man in kwestie thuis werkte? De rechter oordeelt dat dit het geval was. Was het wel zo dat Joe Biden de president is van de USA en niet Donald Trump.? Tja en natuurlijk sorry.

Le Chat Botté
Le Chat Botté11 dec. 2021 - 11:09

Lijkt me een onhoudbaar vonnis. Overigens net zo onhoudbaar vind ik dat de reistijd voor woon-werkverkeer volledig voor rekening komt van de werknemer. Dit zou gelijk verdeeld moeten zijn. Voor de werkgever tevens een impuls om het OV te stimuleren voor de langere woon-werk afstand, omdat in veel gevallen in het OV een deel van de reis benut kan worden om te werken. Verder natuurlijk ook een stimulans om thuiswerken te bevorderen.

FredD2
FredD210 dec. 2021 - 10:57

Dat is dan meteen het einde van de mogelijkheid om thuis te werken. Je moet wel enorm veel Schnaps hebben gedronken als rechter dat je de thuissituatie en veiligheid gaat verhalen op een werkgever. Zo zullen werkgevers weer gaan eisen dat mensen op kantoor moeten komen met alle ellende van dien.

Jozias2
Jozias29 dec. 2021 - 22:17

Als daarmee de belasting op bezit verschuift naar een belasting op gebruik lijkt dat me een prima oplossing.

1 Reactie
Jozias2
Jozias29 dec. 2021 - 23:19

verkeerde topic

Eric Minnens
Eric Minnens9 dec. 2021 - 22:00

Wat was de intentie van die werknemer? Ging hij echt naar zijn werkkamer om te werken? Of om op zijn laptop een aantal privé-zaken af te wikkelen? Of om bijvoorbeeld een boek te lezen? Voor wat voor doeleinden wordt die werkkamer dus nog meer gebruikt, dan om in te werken? Moet dat niet in een contract met de werkgever worden vastgelegd? En hoeveel voet heeft zo'n werkgever dan in die werkkamer aan de grond? Is die kamer per saldo nog wel van de werknemer? Of zullen we zeggen: voor de helft? Mag de werkgever dan een camera in die werkkamer ophangen? En hoe zit het met de kosten van die kamer? Huurt de werkgever die van de werknemer? Allemaal vragen die zomaar als losse flodders bij mij opkomen.

3 Reacties
Zomaareenmening
Zomaareenmening10 dec. 2021 - 1:05

De complottheorien zijn jou blijkbaar niet vreemd! Betreffende werknemer zou, indien hij bij jou in dienst zou zijn wellicht jaren op zijn vergoeding moeten wachten omdat jij tot het uiterste gaat om iedere kans aan te grijpen om deze werknemer van het kleinste vergrijp te beschuldigen om maar onder je verplichtingen uit te komen. Iets van de oud hollandse calvinistische inslag!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 dec. 2021 - 3:07

Ik denk dat u de werkgever te veel als relevant beschouwt .als de man geen werkgever heeft kan hij wel degelijk aan het werk zijn tenslotte het gaat om een verzekering hier - niet om een arbeidsconflict

Eric Minnens
Eric Minnens10 dec. 2021 - 9:14

@Zomaar O jee, dat was de bedoeling niet hoor. Ik begrijp je reactie, die zou terecht zijn als ik mijn vragen precies op deze werknemer had afgestemd. Dan zou het inderdaad allemaal heel wantrouwend klinken. Maar ik stelde ze in het algemeen. Ik probeerde ze in een juridisch kader te stellen, los van deze casus. Waar moet een wetgever of rechter mee rekening houden in het geval van een arbeidsconflict. @Griezel Maar jij hebt natuurlijk gelijk. Het gaat hier om een conflict met de verzekering. Neemt niet weg dat ook daarover een juridisch kader zal moeten worden ontwikkeld, waar een aantal van mijn vragen op van toepassing zijn. @Zomaar, Maak je niet ongerust, ik heb (bij mijn weten) geen last van complottheorieën. En ben overigens i.h.a. geneigd het in de eerste plaats voor de werknemer op te nemen.

Mark Bonte
Mark Bonte9 dec. 2021 - 19:27

Als iemand opstaat uit bed om naar het werk te gaan, waar dat werk ook is, begint dus het woon-werkverkeer. Lijkt me duidelijk hoe de rechter tot zijn oordeel komt. Maar dat is dus volgens hem ook altijd al het geval geweest als iemand daarvoor normaliter per fiets, auto, of openbaar vervoer reist, maar thuis al in de badkamer uitglijdt. Het heeft met andere woorden niets met thuiswerken te maken. Als er een precedent is dat het in eerdere gevallen bij een reis per fiets, auto, of openbaar vervoer, naar het werk niet zo beoordeeld werd wanneer men thuis al een dergelijk ongeval had dan geldt dat bij thuiswerk ook niet.

MG1968
MG19689 dec. 2021 - 18:57

Lol, voor zowel de opvatting van de verzekering als die van de rechter valt wat voor te zeggen. Het geeft wat mij betreft alleen maar aan dat de door de verschuiving naar thuiswerk er ook nogal wat zaken die eerst niet speelden nu wel geregeld moeten worden. Ander voorbeeld: iemand die normaal overdag niet thuis is wordt nu geconfronteerd met het feit dat ie overdag de werkplek (thuis) moet verwarmen. En in de huidige tijd kan dat in de papieren lopen. Wat is redelijk? Zowel de werkgever (maar ik moet toch het kantoor waar je normaal werkt verwarmen want ik kan dat niet per werkplek uitzetten) als de werknemer (kijk es naar het verschil in energierekening) heeft goede argumenten. Er moeten gewoon dingen geregeld worden. Goede afspraken en denk dat het slim is dat de overheid in elk geval het initiatief neemt. Teveel verschil in afspraken moeten we ook niet hebben. Thuiswerkvergoeding voor dagen waar geen reiskostenvergoeding wordt gedeclareerd zou een start kunnen wezen, maar dat is maar een wild ideetje van mij.

6 Reacties
LHTJ
LHTJ9 dec. 2021 - 21:52

Mensen die daarover zeuren zijn in mijn ogen het grootste gespuis van dit land. 1/3de is ziek of bang om ziek te worden of zit in quarantaine. 1/3de dreigt failliet te gaan of heeft gigantische schulden op moeten bouwen en dan hebben we 1/3de die een vergoeding wil voor de verwarming, het toiletpapier en de theezakjes die ze thuis moeten gebruiken. Onder werktijd de CAO napluizen en bellen met HR want er wordt ze ongekend leed aangedaan.

MG1968
MG196810 dec. 2021 - 10:18

Tja @LHTJ Als je tot redelijke afspraken wilt komen is dat in ieders belang. Ook dat van de werkgever, maar ook voor de werknemer, overheid en samenleving als geheel. Er is niets mis om als er een nieuwe situatie ontstaat deze goed tegen het licht te houden welke consequenties dat heeft en hoe daar mee om te gaan. Maar jij bent niet zo van het inspelen op nieuwe situaties en hoe ermee om te gaan dat deze voor een verbetering van een ieder kunnen worden omgebogen. Samenwerken werkt hoor LHTJ. Overigens, een verdubbeling van de verwarmingskosten doordat de prijs van energie nou eenmaal verdubbeld is en daarbij een verdubbeling van de verwarmingskosten omdat mensen nou 8 uur meer thuis zijn kan niet door ieders salaris gedragen worden. Dat jij dat probleem niet kent en mensen voor wie dit zo geld gespuis noemt zegt veel over jou.

LHTJ
LHTJ10 dec. 2021 - 10:30

@MG19 {Maar jij bent niet zo van het inspelen op nieuwe situaties en hoe ermee om te gaan dat deze voor een verbetering van een ieder kunnen worden omgebogen. Samenwerken werkt hoor LHTJ.} Ben ik volledig met je eens, daarom speel ik in op die nieuwe situatie en heb ik hier al meermaals gepleit voor een solidariteitsfonds. Omdat we het namelijk SAMEN moeten doen. De zorg moet ontlast worden, daarom gaan ondernemers dicht en leiden zij en hun personeel schade, daarom moet niet getroffen landgenoten een maandsalaris in een pot stoppen op zo de pijn eerlijker te verdelen. Dat is sociaal, eerlijk en inspelend op de situtatie. Krijg weinig gehoor bij thuiswerkend (semi) overheidspersoneel op dit idee om een verbetering voor een ieder te creëren, die zijn te druk met wc rollen en thee declareren. Dat probleem van die stijgende verwarmingskosten ken ik wel hoor. iedere Nederlander kent dat. ook die Nederlander die nu werkloos thuis zit omdat zijn baas failliet dreigt te gaan, ook de kinderen van die baas die thuis op een koude slaapkamer aan het studeren zijn merken dat. Maar goed, zorg jij lekker louter voor jezelf.

MG1968
MG196810 dec. 2021 - 13:23

@LHTJ "Maar goed, zorg jij lekker louter voor jezelf." "De zorg moet ontlast worden, daarom gaan ondernemers dicht en leiden zij en hun personeel schade, daarom moet niet getroffen landgenoten een maandsalaris in een pot stoppen op zo de pijn eerlijker te verdelen." Je hebt niet eens door dat jou solidariteit selectief is. Ik had het niet alleen over de ondernemer maar hoe we de nieuwe situatie goed kunnen vormgeven, ik vermoed dat het thuiswerken op een hoger niveau blijft hangen dan voor Corona domweg al omdat in vele situaties ook blijkt dat het thuiswerken de productiviteit alleen maar positief beïnvloed heeft. Win/win als je dit goed regelt. Jou 'samen' kijkt alleen naar het belang van ondernemers. Betreft wat anders (het feit dat de negatieve consequenties bij niet iedere ondernemer gelijk verdeeld terecht zijn gekomenen) maar door het koppelen laat je wel zien dat de werknemer je geen donder interesseert en alleen het belang van de ondernemer dient te dienen. Zelfs niet-werknemers wil je een maandsalaris laten inleveren voor het oplossen van jou problemen zonder ook maar te kijken of dit door deze werknemer überhaupt wel opgebracht kan worden. Je 'denk louter aan je zelf' is echt wel gewoon op jou van toepassing en als je mijn post goed gelezen had, had je kunnen weten dat die verwarming maar een voorbeeld was wat bij mij zelf helemaal niet hoeft te spelen. We hebben deze discussie al een paar maanden geleden gevoerd. Het hele idee van het solidariteitsfonds heb ik toen benoemd en daar had je wel oren naar. Ook toen verloor je mij toen je dat solidariteitsfonds vanuit zijn logische invulling (de coronaprofiterende organisaties extra belasting ten bate van die organisaties die onevenredig hard getroffen zijn) wou doortrekken naar werknemers met je maandsalaris. Ook dat leidde uiteindelijk tot mijn conclusie dat je allesbehalve zelf solidair bent en ga diezelfde exercitie niet herhalen. Was je vast vergeten hé dat we deze discussie al gevoerd hadden.

LHTJ
LHTJ10 dec. 2021 - 17:36

@MG1968 {Je hebt niet eens door dat jou solidariteit selectief is.} Hoezo, selecteer ik een bepaalde groep of sluit ik een andere groep uit? Of bekt zo'n aantijging gewoon lekker? {Jou ‘samen’ kijkt alleen naar het belang van ondernemers.} {door het koppelen laat je wel zien dat de werknemer je geen donder interesseert en alleen het belang van de ondernemer dient te dienen} Hoe kom je daarbij? Ik schrijf daarom gaan ondernemers dicht en leiden zij en hun personeel schade en ook ook die Nederlander die nu werkloos thuis zit omdat zijn baas failliet dreigt te gaan Ik heb het dus over beide. Los daarvan, als je ondernemers helpt te overleven dan is er baanzekerheid voor medewerkers. Je zegt {Zelfs niet-werknemers wil je een maandsalaris laten inleveren voor het oplossen van jou problemen zonder ook maar te kijken of dit door deze werknemer überhaupt wel opgebracht kan worden.} Ik wil een niet-werknemer een maandsalaris laten inleveren zonder te kijken of het door de werknemer opgebracht kan worden???? Ik heb echt mijn best gedaan maar ik begrijp deze zin niet. Is het nu een niet-werknemer of een werknemer. En hoe kan een niet-werknemer een maandsalaris krijgen als hij niet werkt? Kortom ik beweer dat dus helemaal niet. Het is niet of profiterende bedrijven of mensen in loondienst het is en-en. IEDEREEN die gewoon doorbetaald is en flink winst maakt propt geld in een pot om te verdelen onder IEDEREEN die ten gunste van IEDERS gezondheid zijn bedrijf dicht doet en reserves opmaakt en personeel noodgedwongen heeft moeten laten gaan. IEDEREEN voor IEDEREEN dus want we doen het SAMEN. Dat is zo solidair als het maar zijn kan. Jij zoekt uitwegen om zo te kijken dat mensen solidair moeten zijn met andere mensen zolang jouw beurs maar gesloten blijft, hooguit open gaat om er wat bij te proppen omdat je thuis koffie moet zetten en de plee moet doortrekken want dat is zielig en daardoor ben je slachtoffer van deze pandemie. Heel zelfzuchtig dus.

MG1968
MG196810 dec. 2021 - 19:03

@LHTJ "..zolang jouw beurs maar gesloten blijft" Als je me al kent weet je niet wie ik ben. En laten we dat maar zo houden. Ik ben allergisch voor mensen waar solidariteit uiteindelijk er op neer komt dat al die solidariteit jou kant op moet komen. Als je kunt rekenen weet je dat als je van iedereen zoals je het in hoofdletters schrijft een 'storting' in jou fonds verwacht uiteindelijk degene die het niet zo breed hebben in de samenleving jou prijs betalen en zeker niet de sterkste schouders zoals het zou moeten zijn. De revenuen gaan ook daar terechtkomen bij degene (organisaties en individuen) die weliswaar schade hebben opgelopen maar het wel kunnen betalen. En je kunt rekenen en toch kies je daar voor. Jij behoort niet tot de zwakste schouders, ik ook niet. Er zijn redenen de zwakkere te ontzien (tenminste zolang ze zelf op punten waar ze wel bijdragen kunnen leveren wel solidair zijn; nogmaals ik ben allergisch voor mensen die het zelf niet zijn dus die nationaal-conservatieve tak van de SP en zich afzet tegen.... kan wat mij betreft..., je begrijpt wat ik bedoel) maar daar kies jij met je iedereen niet voor. Onder het mom van solidariteit stel de-facto je een transfer van have nots naar have's voor. Je 'iedereen' klinkt alleen maar solidair. Dat was ook het eindpunt van de vorige discussie. Kijk terug in de geschiedenis van jou of mij, je start op dezelfde manier dus de uitkomst gaat dezelfde zijn. Mocht je alsnog het licht zien dat dit niets met solidariteit te maken heeft dan hoor ik het wel maar eigenlijk ga ik er van uit dat je de consequenties van je voorstel goed kunt overzien en bewust kiest voor die transfer. Omdat jij, of degene waar je hart ligt (ondernemingen dan wel individuen) er beter van worden.