Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Man overlijdt na verkeerde dosering vitamine D-capsules

  •  
17-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5885 keer bekeken
  •  
51728326085_08e2f5c669_o

© cc-foto: Joe Zimny

In België is een oudere man overleden die per abuis een verkeerde dosering vitamine D innam. Hij slikte de capsules dagelijks terwijl ze bedoeld waren om een keer per maand in te nemen. Vitamine D stapelt zich op in het lichaam. De te hoge dosering leidde tot vergiftiging. De man werd apathisch. Uit bloedonderzoek bleek dat hij als gevolg van de overdosering kampte met hypercalciëmie, een teveel aan calcium in het bloed. Door de effecten van vitamine D gaan darmen meer kalk opnemen en de nieren minder juist minder kalk uitscheiden. Daardoor stijgt het calciumgehalte in het bloed. "Dat kan klachten geven van verminderd bewustzijn, maar ook hartritmestoornissen waardoor je dus kan overlijden," verklaart professor Chantal Mathieu van het Universitair Ziekenhuis Leuven tegenover de VRT.

HetFederaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) waarschuwt voor verkeerde doseringen vitamine D.  Ze worden vaak in verschillende doseringen aangeboden. Die producten kunnen gemakkelijk vergiftiging  veroorzaken wanneer er fouten in de dosering worden gemaakt. Het is daarom van het grootste belang dat de aanbevelingen op de verpakking goed opgevolgd worden.

Uit onderzoek werd duidelijk dat het slachtoffer geen andere aandoeningen had.

cc-foto: Joe Zimny 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mrt. 2023 - 20:39

Zonlicht is de belangrijkste en goedkoopste bron van vitamine D. Te veel binnen zitten of te bedekkende kleding zijn risicofactoren voor een gebrek aan D. Ook mensen met een getinte of donkere huid worden geadviseerd supplementen te nemen.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer19 mrt. 2023 - 12:21

@ DanielleDafoe: [Ook mensen met een getinte of donkere huid worden geadviseerd supplementen te nemen.] De achterliggende oorzaak hiervan is, dat een donkere huid beter beschermt tegen UV-straling maar minder aanmaak van vitamine D mogelijk maakt, terwijl bij een lichtere huid het omgekeerde het geval is. Daarom hebben mensachtigen die naar noordelijker streken zijn gemigreerd evolutionair een lichtere huidskleur ontwikkeld.

Kersenflap
Kersenflap18 mrt. 2023 - 0:30

In de winter kun je ook een bakje paddestoelen onder een uv lamp leggen, dan komt daar vitamine b in Das veel veiliger

PVDB2
PVDB217 mrt. 2023 - 20:40

Maar ze werken volgens de domrechtse corona wappies wel heel goed, net als ivermectine, goed tegen corona. Natuurlijk, dus onbeschermd in de zomer in je blote bast of dus genoeg vitamine D pillen slikken. Want zonnebrandcreme is pas gevaarlijk en kan je kanker van krijgen. Als er niemand deze onzin zou geloven zou het allang in de vergetelheid geraakt zijn. Maar ja de FVD aanhang en bepaalde niet al te snuggere (en of conservatieve) influencers koketteren er nog steeds mee. Niet allen omdat het een denkwijze is maar ook een verdienmodel. Van tijd tot zal er altijd wel een kwakzalver of politicus zijn die er electoraal winst ziet en er financieel aardig mee binnen kan lopen. Op allerlei vlakken. Vroeger, nu en later.

2 Reacties
PGS
PGS18 mrt. 2023 - 7:26

Je moet zo wie zo niet al te intelligent zijn om de woorden van influencers te geloven. Links heeft ook zo zijn influencers.

Daslief
Daslief19 mrt. 2023 - 17:39

@PvdB dat heeft niets te maken met 'domrechtse wappies', sommige mensen hebben gewoon extra vitamine D nodig: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/heb-ik-extra-vitamine-d-nodig-.aspx Veel coronapatiënten die op de IC belandden hadden een vitamine D tekort: https://www.ad.nl/binnenland/experts-boos-over-uitblijven-vitamine-d-advies-alsof-het-niks-interesseert-dat-mensen-dood-gaan~aa23a7b7/ Zie ook https://www.wur.nl/nl/show/5-vragen-over-de-invloed-van-vitamine-d-op-corona.htm En als je toch begint over 'financieel binnenlopen': https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/belastingparadijs-nederland-laat-pfizer-miljarden-wegsluizen, in 2022 was de winst nog hoger https://www.ftm.nl/artikelen/pfizer-veel-winst-weinig-belasting

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 mrt. 2023 - 15:41

Het is toch te zot dat je dat soort pillen in die dosering normaal kunt kopen. Ik meen dat in Nederland de maximale sterkte iets van 25 microgram is.

4 Reacties
KM2
KM217 mrt. 2023 - 23:20

Het is van de zotte dat die rotzooi legaal te koop is. Is totaal niet nodig, eet gezond, gevarieerd en met mate. Doe je lichaamsbewing in de buitenlucht en je bent al op 100% van wat je nodig hebt. Vitaminepillen zijn uitsluitend goed voor de portemonnee van de fabrikant.

BarryJ
BarryJ18 mrt. 2023 - 7:09

Nee hoor, mijn tabletten zijn 1,25 milligram, 50.000 ie. Maar dat is altijd op recept en inderdaad 1x per maand innemen. Ook al ben ik dagelijks langere tijd buiten, ik maak te weinig vitamine d aan dus ik heb ze nu eenmaal nodig.

Yun99
Yun9918 mrt. 2023 - 12:52

@KM2 > "Doe je lichaamsbewing in de buitenlucht en je bent al op 100% van wat je nodig hebt. Vitaminepillen zijn uitsluitend goed voor de portemonnee van de fabrikant." Dit is niet geheel waar. Over vitamine d: "The tiny amounts added to cow’s milk or soy milk isn’t enough for optimal health. There are only two ways to truly get enough—sun or supplements, and it depends where you live." [1] Ik heb even geen exacte bron voorhanden, maar ik geloof dat het in Nederland niet mogelijk is om voldoende vitamine d door zonlicht aan te maken. Het andere tegenvoorbeeld is vitamine b12, waarbij het wat van je voedingspatroon afhangt. Met plantaardig voedingspatroon is supplementeren noodzakelijk, maar ook met andere voedingspatronen kun je een tekort krijgen. [1]: https://nutritionfacts.org/video/vitamin-supplements-worth-taking/

Daslief
Daslief19 mrt. 2023 - 17:20

Ook het Voedingscentrum geeft aan dat niet iedereen voldoende vitamine D binnen krijgt met gezonde voeding en zonlicht: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/heb-ik-extra-vitamine-d-nodig-.aspx