Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Man opgepakt omdat hij moordaanslag op Rutte beraamde

  •  
13-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
Informateur Hamer praat verder met fractievoorzitters

© DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte fietst over het Binnenhof. Het is de vierde week van de gesprekken met Hamer over de formatie van een nieuw kabinet. ANP BART MAAT

De politie heeft deze zomer een 22-jarige man opgepakt omdat hij een moordaanslag op Mark Rutte zou beramen. De Amsterdammer Yavuz O. plaatste ook opruiende berichten in Telegram-kanalen vol complottheorieën die eerder deze week op last van Justitie werden gesloten. De Volkskrant schrijft :
" Op 12 december 2020 schreef O. volgens de tenlastelegging onder een foto van de koning en het kabinet: ‘Ben benieuwd wat het volk hiervan gaat doen?’ Een andere gebruiker reageerde daarop met: ‘Inderdaad dankzij hun is Nederland naar de klote’. Waarop O. antwoordde: ‘Precies. En ik ga er verandering in brengen. Meeste Nederlanders hebben toch hekel aan die Rutte’ en ‘Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar.’"
In mei plaatste O. een oproep voor ‘shooters’ die hem wilden helpen. Ook was hij op zoek naar wapens. Tijdens ontmoetingen sprak hij met anderen onder meer over “het afknallen van Rutte als hij buiten gaat fietsen”. De Amsterdammer wordt nu verdacht van bedreiging, opruiing met een terroristisch oogmerk en het voorbereiden van een aanslag.
Eind vorige maand werd bekend dat Mark Rutte extra beveiliging krijgt. Dinsdag stond de 43-jarige Erik van Z. voor de rechter omdat hij had gedreigd Sigrid Kaag te vermoorden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 6:56

Amerikaanse toestanden!

Effie2
Effie214 okt. 2021 - 5:20

Pijnlijk, de zoveelste bedreiging onder ogen te moeten zien. ...Wat is er mis gegaan in de publieke ruimte? ...Waar zijn fatsoen en bescheiden gebleven? Blijven die onderbelicht? Alcohol, drugs, en medicijnen, lijken kunstmatige middelen, die worden ingezet om jezelf niet te hoeven voelen. Om jezelf niet te hoeven zijn. ‘Gebrek aan opvoeding maakt handhaving noodzakelijk. Iedereen zou z’n eigen politieagent moeten zijn, en een voorbeeld voor anderen’. ...Hebben we niet zoveel handhavers nodig. Kunnen we ons geld beter besteden. Welke voorbeelden geven we onze kinderen mee? Stimuleren veel programma’s, films en spelletjes niet deze oerlelijke werkelijkheid? En zijn we, chronisch hongerig naar sensatie, niet te eenzijdig geworden in onze beeldvorming en berichtgeving? ...Er is ook zoveel moois op deze wereld te vinden. Maar vinden we dat niet spannend genoeg?

Break on through
Break on through13 okt. 2021 - 16:50

Gelukkig, weer een gek minder. Het tijdperk van politieke moorden is in Nederland nu wel voorbij. Hoop ik.

Tom Lucassen
Tom Lucassen13 okt. 2021 - 15:51

Ik zou hem ook graag weg willen hebben, maar niet op die manier. Liever op een natuurlijke manier.

Liese Moi
Liese Moi13 okt. 2021 - 10:31

Organiseer een demonstratie ( zonder Wappie gedoe) of steek op een andere manier energie om mensen te overtuigen eens een keer niet kapitalistisch of rechts of groen te stemmen . Om nu degene partij dood te schieten ????????

Bernie2
Bernie213 okt. 2021 - 9:43

Nondeju, da's wel een heel drastische manier om het ultrarechtse politieke klimaat in Den Haag om te buigen. Wat mij betreft direct voor de rechter en langdurig opsluiten. Net als de bedreiger van Sigrid Kaag zal deze moordenaar in spé voor de rechter in huilen uitbarsten en zeggen dat hij het allemaal niet zo heeft bedoeld. Het leeghoofd heeft het gezegd en dito oproepen tot geweld jegens een politicus geplaatst, zoals haatzaaier Wilders dat doet met moslims. Wat aan de orde is, is dat de smeerlap 100% medeverantwoordelijk is voor een klimaat waarin dit soort geweld wordt genormaliseerd en kopstukken als Derk Wiersum geëlimineerd kunnen worden.

1 Reactie
spelregeltoerist
spelregeltoerist13 okt. 2021 - 9:45

De daders van de moord op Wiersum waren niet bepaald universitair geschoold.

Joop den Uil
Joop den Uil13 okt. 2021 - 9:33

Dit is serieus ; hoop dat de figuur lang achter de tralies komt te zitten (en graag zonder media spektakel zoals we onlangs nog tenenkrommend hebben moeten zien en horen)

1 Reactie
spelregeltoerist
spelregeltoerist13 okt. 2021 - 9:58

Hij heeft gelukkig wel een hoop kennissen bij zich in de buurt.