Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Wat ons in een wurggreep houdt

Francisco van Jole over het verband tussen de energiecrisis en de debatcultuur in de Tweede Kamer
Joop

Man of Steel laat de kijker koud

  •  
22-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De knappe Engelse acteur Henry Cavill is helaas oninteressant
Nieuw op Joop: Wekelijks een filmrecensie door Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideal Liefde.
De eerste trailers van Man of Steel verschenen bijna een jaar geleden. Op internet werden fans steeds getrakteerd op stills en hapjes informatie. Tijdschriften wijdden maanden van te voren al specials aan de film. Kortom, er werd een enorme hype gecreëerd. Dat is misschien de reden waarom sommige recensies voor Man of Steel zo negatief zijn. Slecht is de film niet, maar erg opwindend wordt het nooit.
Na het min of meer mislukte Superman Returns uit 2006, is Man of Steel een nieuwe poging om leven in te blazen in het verhaal van de man van planeet Krypton die op aarde bovenmenselijke krachten heeft. Naast comicbook regisseur Zach Snyder zijn The Dark Knight-scheppers David Goyer en Christopher Nolan aangetrokken als scenarioschrijvers, om de film een serieuzere toon te geven. Een goede zet?
Op verschillende momenten tijdens Man of Steel vraag je je als kijker dingen af, die er eigenlijk niet toe zouden moeten doen. Waarom vluchten Superman’s ouders niet zelf van hun planeet die op instorten staat? Waarom spreken de schurken van Krypton accentloos Engels? Waarom vliegt reporter Loïs Lane mee op een ultrabelangrijke militaire missie? Het goede antwoord zou moeten zijn: dit is een superheldenfilm. Logica doet er niet toe. Dus als je tegen beter weten in toch stilstaat bij dit soort vragen, is er iets mis.
Goyer en Nolan doen oprechte pogingen om de film een serieuze thematiek mee te geven over ‘lot versus eigen wil’. Ook zijn kosten noch moeite gespaard om Man of Steel hét filmspektakel van het jaar te maken. Er zit veel vakmanschap in het design en de special effects en er is een sterrencast aan bijrolacteurs verzameld. Hun charisma en talent zorgt voor goede individuele momenten. Het sterkst is Kevin Costner als Superman’s pleegvader, het enige personage dat weet te ontroeren.
Wat een film met zoveel actie, personages en plotlijnen nodig heeft, is een charismatische hoofdrolspeler die alles bij elkaar houdt. Dat is nou wat Man of Steel mist met de knappe maar oninteressante Engelse acteur Henry Cavill (mijn respect voor Christopher Reeve neem toe). Daardoor heeft Man of Steel nooit echt een focus op waar het verhaal over gaat, wat er te winnen of verliezen valt en waar de tragiek in zit. Dus blijft de kijker tamelijk onverschillig. Ook als er hele steden in puin worden gelegd, talloze wolkenkrabbers sneuvelen en ongetwijfeld duizenden mensen omkomen.

Meer over:

opinie, lekker,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

[verwijderd]
[verwijderd]22 jun. 2013 - 10:36

Man of steel, je weet toch gelijk dat dat een film is voor VMBO tieners.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199322 jun. 2013 - 10:36

Dus voor jezelf, bedoel je?

[verwijderd]
[verwijderd]22 jun. 2013 - 10:36

Ik heb 'm zelf niet gezien. Maar ik heb van enkele recensies begrepen dat men de duistere met zichzelf worstelende Batman-personage hebben geprobeerd te projecteren op deze Superman. Aangezien Superman in de comics een heel ander personage is dan 'the dark knight' is deze keuze de reden waarom deze film niet geheel bevredigend zou kunnen zijn.

1 Reactie
RMHeijmans
RMHeijmans22 jun. 2013 - 10:36

Zou je hem dan niet eerst een gaan kijken?