Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Man neergeschoten na aanval op soldaten bij Louvre

  •  
03-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
FRANCE NEW YEARS EVE PREPERATION SECURITY

© 2016-12-30 15:57:55 epa05691937 A soldier stands guard by The Louvre during 'Sentinelle' military operation in Paris, France, 30 December 2016. French authorities are stepping up security mea

In Parijs is vanmorgen een man neergeschoten nadat hij soldaten bij het Louvre aan wilde vallen met een mes. De omgeving is afgezet, er zijn geen explosieven gevonden. Het incident vond plaats rond 10 uur vanochtend. De soldaat stond wacht in de buurt van het Louvre en opende het vuur op de man na de aanval. Volgens commissaris van de politie Michel Cadot zou de man, gewapend met een machete, de soldaten bestormd hebben. Cadot meldt dat de man dreigementen zou hebben geuit en Allahu Akbar zou hebben geroepen. Eén soldaat raakte lichtgewond, waarna een andere soldaat vijf schoten loste. De aanvaller werd onder andere in zijn buik geraakt, maar zou ondanks ernstige verwondingen nog steeds in leven zijn.
Het incident vond plaats bij het Carrousel du Louvre, een ondergronds winkelcentrum in de buurt van de ingang van het Louvre, een van de meest drukbezochte musea ter wereld. De man had volgens bronnen bij de Franse politie een rugzak bij zich. De Franse politie meldt echter op twitter dat deze geen explosieven zou bevatten.
De soldaat patrouilleerde in het gebied als onderdeel van de veiligheidsmaatregelen die gedaan zijn naar aanleiding van de aanvallen op Charlie Hebdo en de Joodse Supermarkt in Parijs in januari 2015. Sindsdien worden belangrijke Franse trekpleisters bewaakt door het leger onder de naam Operation Sentinelle. Veiligheid en angst voor nieuwe terroristische aanvallen zijn kernpunten in de Franse presidentsverkiezingen die over minder dan drie maanden plaatsvinden.
Een woordvoerster van het Louvre zegt dat het museum op het moment gesloten is, en dat de bezoekers die al in het museum aanwezig waren op het moment van het incident binnen gehouden worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het voorval via twitter ‘ernstig’ genoemd , en roept volgers op bevelen van veiligheidsdiensten op te volgen en geen onjuiste informatie te verspreiden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (54)

P. Stein
P. Stein3 feb. 2017 - 21:52

@DaanOuwens, goed, er zijn ook extreem-rechtse terroristen. Net zulke idioten als jihadisten. Maar het stoort u dat weer naar de islam gewezen wordt. Zou het komen doordat de teller van het aantal doden door jihadisten in januari op 1258 staat? En in 2016 op 21238? En in 2015 op 27594? De doden zijn voornamelijk moslims wordt dan vaak geroepen. Maar dat maakt het nog steeds jihadistische aanslagen. Ik vermoed dat daaruit ontstaat dat mensen wel eens naar de islam wijzen.

P. Stein
P. Stein3 feb. 2017 - 21:43

Zou Trump nu ook Egypte toevoegen aan zijn lijstje? Wellicht kan Europa toch ook maar eens gaan nadenken over een eigen lijstje landen.

pieterkamper
pieterkamper3 feb. 2017 - 18:23

Frans nieuws bericht dat het om een Egyptenaar zou gaan van eind 20, die met een geldig visum op 26 jan uit Dubai kwam. Hij zat in een hotel vlak bij de aanslagplek. Hij zou 4 feb weer vertrekken. Interessant is het geldige visum, niet eerder was er rechtsgeldig aanslagtoerisme. Vraag me af welke instantie nu weer de kous op de kop krijgt. Zag net de AIVD baas trots uitleggen wat zijn dienst allemaal in de gaten houdt. Zou dat ook de uitgifte van visa door Nederland zijn ?

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗3 feb. 2017 - 21:47

"Interessant is het geldige visum, niet eerder was er rechtsgeldig aanslagtoerisme.". Je kunt het niet altijd voor zijn. Zelfs niet als je hier Trumpistan creeert. En juist dan geef je hen hun zin.

DaanOuwens
DaanOuwens3 feb. 2017 - 15:25

Het is blijkbaar noodzakelijk om dit soort objecten te beveiligen. Vooral blijven doen. Aanslagen zijn onvermijdelijk in de komende jaren. Er lopen te veel mensen rond die bereid zijn het eigen leven te verliezen om anderen te doden. Wat mij stoort is dat de bekende deelnemers aan de discussie weer naar de islam wijzen. Niet omdat deze dader misschien geen moslim is, maar wel omdat we er helemaal niets mee opschieten. De dader van de aanslag in de Canadese moskee was vermoedelijk extreem rechts, de moordenaar van Jo Cox in Engeland was extreem rechts. Extreem rechtse deelnemers aan de discussie zijn van mening dat hun ideologie leidend moet zijn om veiligheid te garanderen. Dat is dus weinig realistisch. Er zijn drie redenen om daar niet op in te gaan. Er zijn ook extreem rechtse terroristen, met grenzen sluiten houden we geen terroristen tegen en er wordt een samenleving naar extreem rechts model gecreëerd waarin het niet de moeite waard is om in te leven. Kortom het medicijn is erger dan de kwaal. Ik vind dat deze gebeurtenis, als daar plaatsgevonden heeft wat nu bekend is, rechtvaardigt om zware middelen in te zetten om veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen. Dat is verschrikkelijk, maar op een andere manier is dit niet op te lossen. En dan blijkt bijvoorbeeld dat de kans dat iemand door een terrorist wordt doodgeschoten in de VS statistisch kleiner dan doodgeschoten worden door een kind. Dus hoe cynisch ook, burgers moeten leren leven met dit soort gebeurtenissen en vooral het eigen leven proberen te leiden.

4 Reacties
Django3
Django33 feb. 2017 - 19:52

Inderdaad het heeft helemaal geen zin om waar dan ook naar te wijzen. Niet naar de islam, niet naar extreem rechts, niet naar Palestijnen, niet naar Israël, niet naar Rutte, niet naar Trump, niet naar Wilders, niet naar de zon en niet naar de maan. Maar dan is de vraag: wat schieten we er mee op door nergens naar te wijzen? Maakt dat het leed dat je overkomt draaglijker, draagt dat op enige manier bij aan de waarheid, aan rechtvaardigheid? Of voedt dat alleen maar gevoelens van zinloosheid, dat shit je nu eenmaal overkomt in het leven en dat een verklaring ervoor zoeken nergens toe leidt en dat je het dus ook maar niet moet willen: het heeft nl geen zin. Is dat uw houding in het leven? Of is dat alleen uw houding als de islam in het spel is? Gezien het feit dat u nooit te beroerd bent om naar extreem rechts, Trump, de VS, Rutte of de VVD te wijzen vermoed ik het laatste. En waarom is dat eigenlijk meneer Ouwens?

linkserakker
linkserakker3 feb. 2017 - 20:25

Dus hoe cynisch ook, burgers moeten leren leven met dit soort gebeurtenissen en vooral het eigen leven proberen te leiden. Ben je helemaal bedonderd? Ik zal nooit accepteren dat onschuldige mensen slachtoffer worden van geweld.

Harry5
Harry53 feb. 2017 - 22:20

Klopt als een bus. Volgens officiele cijfers is slechts 5% van alle aanslagen in Het Westen van de laatste 20 jaar door Moslims gepleegd, het feit dat de media en politiek bijna alleen aandacht besteden aan de 5% aanslagen die door moslims zijn gepleegd geeft de mensen het gevoel dat alle aanslagen door moslims gepleegd worden.

Don Quichote
Don Quichote4 feb. 2017 - 14:40

@ Harry , en sinds de laatste vijf jaar? En in absolute aantallen?

cornelis36
cornelis363 feb. 2017 - 15:24

Bewijs. De aanvaller werd onder andere in zijn buik geraakt, maar zou ondanks ernstige verwondingen nog steeds in leven zijn. Franse soldaten kunnen niet schieten.

4 Reacties
Kaas de Vies
Kaas de Vies3 feb. 2017 - 17:32

Tijdens hun opleiding worden militairen getraind om bij het zogenaamde "noodweerschieten" op de benen te richten. Dit weet ik uit ervaring. In Israël hebben ze weer andere orders, maar dit geheel terzijde...

pieterkamper
pieterkamper3 feb. 2017 - 18:24

Goed geschoten, de man kan nu ondervraagd worden.

Appi Mohamud
Appi Mohamud3 feb. 2017 - 19:05

Dit bewijst dat ze juist wel kunnen schieten en beoordelen naar de situatie. Niet dat je het zeker weet maar will wel wedden dat movht de dader gewapend zijn met meer dan een machette dat hij het niet had overleeft. Het zegt heel veel over de training van de Franse soldaat maar zegt ook meer over onze politie dat als ze schieten dat 1 van de 3 keer al dodelijk blijkt met 1 kogel laat staan 5.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 feb. 2017 - 14:51

Appi Mohamud 3 februari 2017 at 20:05 (...) zegt ook meer over onze politie dat als ze schieten dat 1 van de 3 keer al dodelijk blijkt met 1 kogel laat staan 5. Voor die bewering heeft u vast wel een bron.

Wittemuis2
Wittemuis23 feb. 2017 - 14:27

Gelukkig de mona Lisa is nog heel. Maar welke idioot gaat nu een zwaar bewapende militair met een mes aanvallen dan ben je levensmoe en wil je graag naar je 73 maagden, mooi dat hij nog leeft.

Zandb
Zandb3 feb. 2017 - 14:25

En de nodige reacties van mensen die helemaal weinig meer te melden hebben dan wat flauwe kul of steken onder water, dragen weer bij aan de wereldvrede. Dank.

3 Reacties
Django3
Django33 feb. 2017 - 18:54

Nou geef dan eens het goede voorbeeld en kom eens met een eigen creatieve reactie die wèl bijdraagt aan de wereldvrede, in plaats van anderen constant de maat te nemen. Laat ons eens zien hoe je dat doet, voor de verandering. Ik weet dat het wat lef vereist want je moet je dan wat kwetsbaar opstellen, maar wie nimmer te beroerd is om uit te delen moet tenslotte ook eens kunnen ontvangen. Dus stop eens met de passief agressieve uitlokkertjes en verras ons eens met een originele gedachte.

Zandb
Zandb4 feb. 2017 - 8:30

Django: Dank voor uw opbouwende reactie. De wereldvrede en ik zullen erbij gebaat zijn.

Django3
Django35 feb. 2017 - 7:52

"De wereldvrede en ik zullen erbij gebaat zijn." Ach, als het u in dezelfde mate tot baat is als uw aanvankelijke 'kritiek' de overige reageerders tot baat was, ben ik tevreden.

Joop den Uil
Joop den Uil3 feb. 2017 - 12:58

worden nu de symboolobjecten het doelwit ? dan staat ons nog veel te wachten ; ben geinteresseerd naar de drijfredenen van deze verwarde macheteman.

1 Reactie
jandebakker
jandebakker3 feb. 2017 - 22:04

Veel van de recente aanslagen hadden al een zeer sterk symbolisch karakter (Joodse instellingen, nationale/christelijke feestdagen, oud en nieuw feest in een disco, Charlie Hebdo, Heavy metal concert etc. etc.). Het lijk mij echter dat het Louvre niet alleen vanuit symbolische opvattingen is gekozen maar ook vanuit praktische. In bijv. de zaal met de Mona Lisa is het altijd extreem druk terwijl het aantal uitgangen slechts beperkt is.

Earl Johnson
Earl Johnson3 feb. 2017 - 12:45

Eindelijk zo'n rat nog. Nu kun je hem ondervragen wat zijn motieven zijn geweest.

3 Reacties
Earl Johnson
Earl Johnson3 feb. 2017 - 12:47

leeft*

Django3
Django33 feb. 2017 - 18:18

Hey Earl Heb je voor mij nog dat linkje over die 52% nederlandse christenen die tegen moslims zijn? Ik vind het vervelend je weer lastig te vallen met die vraag, maar ik ben er gewoon erg benieuwd naar. Alvast bedankt he...

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 feb. 2017 - 14:54

Ach, die motieven kan ik zo wel raden: drones op moslimbroeders, de palestijnen, belediging van de profeet, yankees moeten weg uit moslimlanden, etcetera. Gewoon de argumenten uit de gemiddelde bijdrage van boenders, zeg maar.

Mark Gh
Mark Gh3 feb. 2017 - 12:16

De veiligheidsmaatregelen blijken dus zinvol en proportioneel. Keurig.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2017 - 14:06

Nou ja…uit bovenstaand bericht begrijp ik dat hij de soldaten aanviel. De vraag is wat ‘ie gedaan zou hebben als die soldaten er niet waren.

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon3 feb. 2017 - 12:08

Oh, inderdaad het is weer vrijdag. Lang rustig geweest trouwens. Zal zo meteen wel weer een typisch gevalletje van 'verwarde man' zijn; niets aan de hand, doorlopen.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2017 - 13:57

Je bedoelt zoals vorige week in Canada?

Don Quichote
Don Quichote3 feb. 2017 - 11:50

Volgens Doofensmitz reed de man op een grasmaaier.......

4 Reacties
korheiden2
korheiden23 feb. 2017 - 14:17

Ja dat was wel lachen : er komen meer mensen om het leven t.g.v. grasmaaiers dan door terrorisme. Waarschijnlijk kwamen tijden WO II ook meer mensen om het leven t.g.v. een hartaanval dan door de nazi's. Te vrezen valt dat er nog veel meer van dit soort 'lone wolves' rondlopen. Met de islam heeft het niets te maken natuurlijk.

DaanOuwens
DaanOuwens3 feb. 2017 - 15:12

@ Don Vito En jouw ideologie gebruikt de eigen fantasie om een oorlog te rechtvaardigen. http://www.joop.nl/nieuws/witte-huis-verdedigt-moslimban-met-aanslag-die-nooit-gebeurd-is

KnorretjeBig
KnorretjeBig4 feb. 2017 - 7:00

@Ouwens Ja mijnheer Ouwens laten wij het eens hebben over de aanslagen hebben waar wel slachtoffers zijn gevallen.

Don Quichote
Don Quichote4 feb. 2017 - 14:43

@ Daan ouwens, wat is mijn ideologie dan? Want wat u zegt, daar herken ik mij absoluut niet in. Of maakt u zelf profielen waar u mensen in wegzet als ze het niet eens zijn met u of waarvan u een discussie niet kan winnen ? Tot nu toe ben ik nog niet echt onder de indruk

Jan de Vries2
Jan de Vries23 feb. 2017 - 11:29

ISLAM is vrede.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 feb. 2017 - 15:10

@ Jan de Vries PVV is vrede. http://www.joop.nl/nieuws/om-vervolgt-twintig-personen-sylvana-simons-bedreigden

Don Quichote
Don Quichote3 feb. 2017 - 15:20

Uiteindelijk wel ..... denken ze..

Dunya2
Dunya23 feb. 2017 - 20:53

Trump en Wilders staan voor liefde en vrede.

ruma ankka
ruma ankka3 feb. 2017 - 11:24

Dit is met een sisser afgelopen, geen doden gevallen. Maar met minimale middelen - een mes en een strijdkreet - weet deze gast de boel toch weer op stelten te zetten. Het is toch niet normaal dat het kennelijk nodig is om overal bewaking neer te zetten.

pieterkamper
pieterkamper3 feb. 2017 - 11:20

Het ziet er naar uit dat de Franse noodtoestand in juli weer verlengd gaat worden. Geen spoor van ontspanning.

rbakels
rbakels3 feb. 2017 - 11:11

Terrorisme? De man bedreigde agenten met een kapmes. Laten we niet elke dwaas voor een terrorist aanzien.

10 Reacties
geen-mening
geen-mening3 feb. 2017 - 13:11

Nee idd want gewone normale burgers lopen ook dagelijks met een kapmes door het centrum van een wereldstad om agenten/ militairen aan te vallen

Hannes82
Hannes823 feb. 2017 - 13:16

Wat wil je hiermee zeggen Frits?

Josef K
Josef K3 feb. 2017 - 13:17

Behalve als de dwaas uit extreem-rechtse hoek komt. Dan weer wel.

Rene3
Rene33 feb. 2017 - 13:28

als je terreur wilt zaaien, ben een terrorist, hoe knullig dan ook. Als je terreur wilt zaaien door pamfletten uit te delen, ben je ook een terrorist

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 feb. 2017 - 13:33

Dit geen terrorisme willen noemen vind ik net zo zot als die Kellyanne Con-way die een zelfverzonnen aanslag een Massacre noemt.

Okke2
Okke23 feb. 2017 - 15:02

Ben het wel eens met Frits, Omdat het nu toevallig wel een moslim is en toevallig wel allah hakbar riep en met een machette geprobeerd heeft een soldaat iets aan te doen neemt niet weg dat het best een 'verward' persoon kan zijn. Niet om het een of het ander, maar een beetje islamitische terrorist heeft toch ofwel wat automatische wapens, ofwel een explosief rugzakje of anders nog wel een goed doordacht battle-plan hoe zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Hier was geen van dit soort dingen aan de gang. Je kan best islamitisch zijn, met een kapmes iemand aanvallen en nog geen islamitisch terrorist zijn, gewoon een beetje een gekkerd. Nuja, gelukkig is er niemand omgekomen.

Don Quichote
Don Quichote3 feb. 2017 - 15:19

van een kapmes ga je net dood als door een machinegeweer..................

C1953
C19533 feb. 2017 - 15:52

Oké Frits, jij bent geen terrorist

pieterkamper
pieterkamper3 feb. 2017 - 15:54

Hij riep Allah akbar. Gevaarlijk ding, een machete.

MijnMening3
MijnMening33 feb. 2017 - 18:04

''Behalve als de dwaas uit extreem-rechtse hoek komt. Dan weer wel.'' Dat is dan over het algemeen weer een verdwaalde dwaas.

Gerda rozendal
Gerda rozendal3 feb. 2017 - 11:09

Iets met Ruud Koopmans of zo.

geen-mening
geen-mening3 feb. 2017 - 11:00

Tot mijn grote spijt moet ik terugkomen op mijn eerdere woorden dat meer militairen/politie op straat niks helpt. Uit bovenstaande blijkt dat het dus toch wel enig effect heeft. Wat je, je nog wel kunt afvragen is of het, het waard is zowel qua kosten (in verhouding tot de baten) en je geeft toch min of meer een deel van de open vrije samenleving op wanneer er op elke hoek van de straat een agent/militair staat.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗3 feb. 2017 - 21:33

Het valt mee gm , het is hier geen politiestaat. Alleen op punten die erg aantrekkelijk zijn voor democratieontwrichtende doelen van terrorristen is dat zo. Het zijn prima, enorm professionele jongens (trouwens veelal vrouwen), we proberen met positieve benadering en grapjes hun leven leuk te houden. En zij het onze. Ook gaan gematigd links en rechts hier beter samenwerken, als dat nodig is. Dus gebeurt het tegenovergestelde van wat ze willen.