Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Man krijgt 1500 euro schadevergoeding na afwijzing stage vanwege geaardheid

  •  
25-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
homostudent
De Friese Bas van der Meer solliciteerde naar een marketingstage bij een tuinbouwgroothandel en werd afgewezen vanwege zijn seksuele geaardheid. Hij liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter in Leeuwarden. Die heeft nu besloten dat Bas een schadevergoeding van 1500 euro krijgt en de eigenaar van A. Th. De Boer in Drachten moet een boete betalen van 1600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat meldt het AD. 
Bas had gesolliciteerd bij de tuinbouwgroothandel en kreeg aan de hand van de gesprekken positieve feedback maar toen het bedrijf zijn Facebook bekeek en een foto met zijn partner zag, werd hij afgewezen. In een brief deelt de organisatie schaamteloos de homofobe vooroordelen en discriminatoire denkbeelden.
"Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen. Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen. (…) We hebben met dit punt een meningsverschil waar jij en wij elkaar niet verenigen kunnen. (…). Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben."
(…) We hebben met dit punt een meningsverschil waar jij en wij elkaar niet verenigen kunnen. (…). Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben.
De student deelde zijn woede en ontsteltenis in een Facebookbericht dat viral ging. Het College voor de Rechten van de Mens  oordeelde  eerder dat het bedrijf verboden onderscheid maakte op basis van geaardheid. De geloofsovertuigingen van het bedrijf vormen geen uitzondering op het wettelijke verbod op discriminatie. Ook minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken spoorde Bas aan er een zaak van te maken, die hij nu gewonnen heeft.
De eigenaar van het bedrijf  A. Th. De Boer wil niet inhoudelijk op de zaak in gaan maar heeft wel laten weten het  ‘triest’ en ‘laag’ te vinden dat de zaak in de media kwam. Het is één van de weinige zaken waarbij arbeidsdicriminatie bewezen en bestraft wordt.
cc foto: Facebook Bas van der Meer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.