Joop

Man aangehouden na dreigen met aanslag op Tweede Kamer

  •  
28-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
36648388994_7de40cf827_z
Een man van 26 is vanmorgen gearresteerd op het Centraal Station in Den Haag nadat hij een filmpje op Facebook plaatste waarin hij een aanslag lijkt aan te kondigen op de organisator van de cartoonwedstrijd van de PVV, of op het gebouw van de Tweede Kamer. Da meldt de NOS. De politie ontving gisteren een melding over het filmpje, waarna direct een onderzoek werd geopend. De man wordt waarschijnlijk vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
De NOS schrijft:
"De verdachte zit in volledige beperkingen en wordt verhoord. Zijn identiteit moet volgens de politie nog worden vastgesteld. Omdat het volgens de politie om een ernstige dreiging gaat, is er overleg geweest met justitie en de burgemeester van Den Haag. “Alle mogelijke opties worden opengehouden en scenario’s onderzocht.”"
Cc-foto: Gerard Stolk

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (134)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 aug. 2018 - 21:24

Zelfs Wilders heeft beter begrepen dat je soms pas op de plaats moet maken dan onze vrijheid van meningsuiting principo’s die hier zo hoog van de daken vrijheid van meningsuiting met inzet van eigen leven schreeuwen, hij heeft de tekenwedstrijd afgeblazen, al dan niet onder druk, hoe dan ook dat laat onze principo’s zonder basis tenzij ze het stokje willen overnemen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 aug. 2018 - 10:49

Zag net een column, die somt aardig op wat het nederlandse volk ervan denkt, gelukkig zijn ze nuchterder dan menig vvmu verdediger hier. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinieblog-wat-heeft-al-het-rumoer-rond-de-cartoonwedstrijd-van-wilders-voor-zin-~b273ef75/

JvanDeventer
JvanDeventer30 aug. 2018 - 8:42

De Nederlandse regering heeft Pakistan ervan op de hoogte gesteld dat zij, onze regering dus, niets te maken hebben met die wedstrijd. Stel nu eens, dat de Pakistaanse regering op haar beurt zou zeggen; "Dank je wel, Mark. Oh trouwens, van die Faceboek-jongen in Den Haag distantiëren wij ons natuurlijk ten sterkste, en met dat verbranden van portretten en Nederlandse vlaggen hebben wij ook niks te maken. Maar ja, er is hier in Pakistan nu eenmaal Vrijheid van Vlag- en Portretverbranding." Als ze dat zouden zeggen, zou er vooruitgang zijn in de moslimwereld. Het zou een teken van beschaving zijn. Ik heb nog niets gehoord, maar wie weet.

Dunya2
Dunya230 aug. 2018 - 7:50

Ik heb bewondering voor de oproep van imam Yassin Elforkani, die moslims oproept Wilders te beschermen. Verstandige oproep. Moslims moeten zich niet uit de tent laten lokken door Wilders en hem geen munitie geven om te schieten.

2 Reacties
Anneweer
Anneweer30 aug. 2018 - 9:24

Dit las ik ook net. Inderdaad, respect voor deze imam!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 aug. 2018 - 10:52

Dunya, moslims hebben weinig keuze dan op te roepen de man lief te hebben die een ware haatcultuur tegen hen heeft opgetrokken. Het is alsof je joden vraagt Hitler lief te hebben. Zoiets vraagt karakter en blijkbaar hebben Nederlandse moslims dat. In tegenstelling tot wilders die de haat alleen gebruikt als verdienmodel. In Wilders zien we de vleesgeworden dominee/koopman. De ideologie uitdragen om er aan te verdienen. En de deplorables trappen er nog in ook.

Dunya2
Dunya230 aug. 2018 - 7:33

Iemand uit Verwegistan komt naar Nederland om zogenaamd Wilders te vermoorden en promoot dat op facebook. Verder geen moslim die zich bezig houdt met Wilders en zijn kleutertekenwedstrijd. Volgens mij was het gewoon stoerdoenerij en provocatie van die man en niets serieus. Hij moest toevallig in Europa zijn, waar hij vaker komt en kwam hij aandacht vragen en provoceren via de sociale media. Iemand die werkelijke moordplannen heeft en niet verward is, gaat dat echt niet zo aankondigen via sociale media. Alleen heeft die man zich lelijk vergist in de consequenties daarvan.

1 Reactie
Edwin8
Edwin830 aug. 2018 - 12:34

Allicht beetje koudwater vrees en probeerde hij via Social Media zichzelf moed in te laten spreken. Wat mij betreft wordt hij lekker uitgezet en als ongewenste vreemdeling aangemerkt. Dan vallen de consequenties wel mee denk ik.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2018 - 4:18

Wilders doet dit niet vanuit enige moraal zoals de vrijheid van meningsuiting, maar puur om te tarten en uit te lokken. De veiligheid voor mensen doet er voor hem ook totaal niet toe. Wilders gaat nergens anders over dan over Wilders en zijn verwerpelijke gedachtegoed.

robheus2
robheus229 aug. 2018 - 22:25

Ik vraag me af of die actie van Wilders, nodeloos provoceren, nu persé zou moeten plaatsvinden vanuit een Tweede Kamer gebouw, want je maakt dat gebouw dan wel een doelwit voor degenen die op dat soort provocaties ingaan. Laat die Wilders maar een andere locatie zoeken voor zijn provocatie acties.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard29 aug. 2018 - 20:18

Zo organiseerde Hitler tekenwedstrijden om Joden belachelijk te maken. Net als Wilders met een beroep op de vrijheid van meningsuiting: "het recht van beledigen, treiteren en in de zijk nemen". Onder het motto: "Vier uw ziekste fantasieën en vuigste frustraties bot". .

2 Reacties
Ozon
Ozon30 aug. 2018 - 6:45

Behalve dat deze cartoons vd wedstrijd niet moslims belachelijk maken, maar de inmiddels 1500 jaar geleden overleden Mohammed. Pakistaanse moslims aan de andere kant vd wereld maken zichzelf belachelijk. Had niemand er aandacht aan gegeven hadden jij en ik er niets over gehoord, deze “blasfemie”. Ook de cartoonisten van South Park weten hoe de hazen lopen: je kan van elke God, profeet of heilige een cartoon maken, er is er maar 1 waar de dreiging van zijn volgers dusdanig groot is dat het waarschijnlijk je dood wordt. Zelfs als hem -zoals gewenst niet afbeeld, maar in vermomming tekent is er gevaar... wat mij betreft niet reden om minder te doen maar meer. Maar inderdaad, ik ben toetsenbord-held, dus van mij zal je ze niet zien. Wel betaal ik graag belastingcentjes voor de beveiliging van cartoonisten die het wel durven. Zolang de reactie overspannen is (zoals moorddreiging) is het nodig er grappen over te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2018 - 9:06

@ Ozon Jij schrijft: Behalve dat deze cartoons vd wedstrijd niet moslims belachelijk maken, maar de inmiddels 1500 jaar geleden overleden Mohammed. Je kan niet Mohammed belachelijk maken zonder alle moslims belachelijk te maken.

Edwin8
Edwin829 aug. 2018 - 20:14

Ik lees veel reacties van mensen die vinden dat we maar niet moeten beledigen en provoceren. Hoe naïef kan je zijn dat je denkt dat onze samenleving veilig is voor die fanatieke gekken zolang we ze maar niet provoceren. Vandaag een tekening, morgen de hond uitlaten, overmorgen een te kort rokje en volgende week weer wat anders… Er zullen altijd mensen ergens door geprovoceerd of door beledigd voelen. Deal with it zou ik zeggen. Allicht tijd om eens wat minder emotioneel instabiel te worden en je als een volwassen mens te gedragen. (ook emotioneel volwassen) 2015: de redactie van Charlie Hebdo wordt overhoop geschoten omdat ze wel eens een tekeningetje maakten van de profeet. Schijnbaar is men het alweer vergeten, en zijn de steunbetuigingen niet meer dan holle woorden gebleken. Er zijn er gelukkig een aantal die er eerlijk voor uit komen dat ze het uit angst doen. Prima, maar tegen hun zeg ik. Leer je angst te overwinnen, want leven in vrijheid is prettiger dan leven in angst. Anderen weten gewoon niet wat ze willen opgeven ten behoeve om Wilders de mond te snoeren, deze mensen noem ik maar gewoon een beetje dom. Die leven liever dus onder religieus fascisme dan in vrijheid.

7 Reacties
Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 23:10

Wat een PVV wartaal sla je uit. Noem mij eens een paar demonstraties waarin islamisten demonstreren tegen bier. Wilders weet gewoon dat hij moslims over de stang jaagt als je Mohammed tekent. Dat weet hij. Als je moslims wilt beledigen dan moet je Mohammed beledigen. Al die onzin die jij typt klopt niets van. Het gaat om het afbeelden van Mohammed. Jij verwijt andere een gebrek aan volwassenheid en emotionele instabiliteit. Een forse en zeer onterechte aanval op anders denkenden. Aan u ontbreekt elke vorm van volwassenheid en uit uw reactie proef ik vooral heel veel morele superioriteit. Dan je volgende PVV propaganda alinea. Charlie Hebdo bedreef vrijheid van meningsuiting door cartoons te maken die iedereen schoffeerde. Het is een soort Speld. Dat is heel wat anders als een rechts radicale bedrieger die dit soort zaken alleen maar doet om electoraal te scoren. Dan over die angst. Door dat Wilders wil provoceren om zijn verlies in de peilingen goed te maken lopen Nederlanders in het buitenland gevaar. Het is heel zinvol om je af te vragen wat voor nut het heeft. Die wedstrijd mag hij doen hoor. Ik betwijfel het nut. De laatste alinea slaat helemaal nergens op. Als je tegen die cartoon wedstrijd van Wilders bent. Als je het een toneelstukje vindt, ben je kennelijk voor religieus fascisme. Echt heel erg bizar. Je bent uberhaupt al onwetend en dom als je Wilders op wat voor manier dan ook verdedigd. Dat kon in 2008 nog een beetje, maar nu echt niet meer.

Fritz Leiber
Fritz Leiber29 aug. 2018 - 23:18

Het "beledigen en provoceren" van instituties en dus macht is de meest objectieve toetsteen van burgerlijke vrijheid. U verwart het met het persoonlijke wat sommige personen onterecht weer verwarren met de hun heilige instituties als een sentiment door deze aangemoedigd.

Sonic2
Sonic230 aug. 2018 - 7:21

@ Edwin Over angst gesproken. Je moet buitenlands beleid nooit, maar dan ook echt NOOIT over laten aan nationalisten en aan nationalisten verdedigers zoals u. Wat Wilders heeft gedaan is met een paar boks handschoenen ruzie maken met gewapende gangsters. Dit gaan alle extremistische groeperingen in islamitische landen uitbuiten. Stel dat IS, de Taliban dit gaan oppakken. U heeft werkelijk geen idee waar u over praat. Echt geen idee. Is deinst nergens voor terug en dat alles voor een electoraal stuntje van een radicaal politicus die ver over the hill is. Wilders mag hem houden die cartoonwedstrijd, maar geef gewoon eerlijk toe dat hij met heel veel vuur speelt. En dat is nog erger: hij brengt ook andere mensen in gevaar met zijn stuntje. Wilders speelt met vuur. Echt heel gevaarlijk met vuur. U heeft geen idee hoe gevoelig dit ligt bij een miljard mensen. https://twitter.com/HaraldDoornbos En ga nu maar eens in het buitenland uitleggen dat Wilders hier niet de baas is. Dat is bijna niet te doen. Dat heeft niets met angst te maken. Dat heeft niets met de islam verdedigen te maken. Dat heeft er alles mee te maken dat Wilders echt een onvoorstelbaar groot risico neemt. Dat u dat niet inziet is al erg dom. Dat u ook nog zo arrogant bent om andere de maat te nemen is echt gevaarlijk. Het zijn dezelfde figuren die perse een Nexit willen. Die kennelijk willen dat de derde economie van Europa( Italie) omvalt. Dat gaat gebeuren. Jullie nationalisten zijn echt gevaarlijk. Jullie onderschatten compleet de impact die Wilders in het buitenland heeft. Dat deden jullie in 2017 al. Wat Wilders doet valt onder de vrijheid van provoceren en dat is niet 1 op 1 hetzelfde als vrijheid van meningsuiting. Overigens wil niemand Wilders de mond snoeren. Alleen het is een een nogal onaanvaardbaar risico in vergelijking met de baten. De enige die hier voordeel aan heeft is die rechts radicale oplichter. Die zal wel stijgen in de peilingen.

Edwin8
Edwin830 aug. 2018 - 8:06

"Noem mij eens een paar demonstraties waarin islamisten demonstreren tegen bier." Het gaat om het idee, dat als je eenmaal zwicht voor intolerantie dat je dan aan de gang kan blijven gaan omdat er altijd wel iemand zal zijn die je voor het hoofd stoot. "Wilders weet gewoon dat hij moslims over de stang jaagt als je Mohammed tekent. Dat weet hij." Van de 1.6 miljard gelovigen zijn er maar weinig die woedend zijn. Dus schijnbaar zijn er ook velen die hun schouders ervoor ophalen. "Al die onzin die jij typt klopt niets van. Het gaat om het afbeelden van Mohammed." Ja en? Ik voel me aangevallen door plaatjes van fictieve blauwe wezens. Ga jij nu je profiel plaatje weghalen? "Charlie Hebdo bedreef vrijheid van meningsuiting door cartoons te maken die iedereen schoffeerde. Het is een soort Speld. Dat is heel wat anders als een rechts radicale bedrieger die dit soort zaken alleen maar doet om electoraal te scoren." Het gaat erom dat ze beiden van hetzelfde recht gebruik maken. "Dan over die angst. Door dat Wilders wil provoceren om zijn verlies in de peilingen goed te maken lopen Nederlanders in het buitenland gevaar. Het is heel zinvol om je af te vragen wat voor nut het heeft. Die wedstrijd mag hij doen hoor. Ik betwijfel het nut. " Nederlanders in het buitenland lopen gevaar door mensen die eventueel bereid zijn om geweld te gebruiken. "De laatste alinea slaat helemaal nergens op. Als je tegen die cartoon wedstrijd van Wilders bent. Als je het een toneelstukje vindt, ben je kennelijk voor religieus fascisme. Echt heel erg bizar. " Nee, helemaal niet bizar. Ik lees meerdere berichten waarin staat dat men uit angst voor aanslagen vind dat die cartoon contest niet door moet gaan. Dan zwicht je dus voor intolerantie. Je mag die cartoon contest een toneelstukje vinden. Sterker nog, je mag je afvragen of een politicus zich daarmee moet inlaten. Ikzelf vind het wat kinderachtig voor een politicus, maar het mag. En dat is een groot goed in dit landje.

Edwin8
Edwin830 aug. 2018 - 11:09

Met uw tweede reactie toont u maar weer eens aan dat u liever labeltjes plakt ipv argumentatie aandraagt. Ik ben inmiddels al een nationalisten verdediger volgens u. Sterker, ik ben een nationalist die een Nexit wil. "Jullie nationalisten zijn echt gevaarlijk. Jullie onderschatten compleet de impact die Wilders in het buitenland heeft. Dat deden jullie in 2017 al. Wat Wilders doet valt onder de vrijheid van provoceren en dat is niet 1 op 1 hetzelfde als vrijheid van meningsuiting." Nee, ik verdedig een recht wat u en ik net zo goed mogen gebruiken als Wilders. Niet meer, niet minder. Dat u er moeite mee heeft, is aan uw eigen inconsequente gedachten te wijten. Ik vind je profiel plaatje provocerend. Ga je hem nu weghalen? "Dit gaan alle extremistische groeperingen in islamitische landen uitbuiten. Stel dat IS, de Taliban dit gaan oppakken. U heeft werkelijk geen idee waar u over praat. Echt geen idee. Is deinst nergens voor terug en dat alles voor een electoraal stuntje van een radicaal politicus die ver over the hill is." IS heeft destijds ook de aanslag op Charlie Hebdo opgeëist, dus ik weet prima tot waartoe ze in staat zijn. IS en andere radicalen zijn van mening dat hun desnoods met geweld hun regels kunnen opleggen aan de anderen. En u verdedigd het gebruiken van geweld. En grappig dat u Harald Doornbos aanhaalt, normaal wordt hij hier als extreem rechtse ophitser gezien. Kijk ook meteen eventjes welke partij hij noemt als initiator van de protesten. Rechts radicale predikers. En die ben jij nu aan het verdedigen. Maar ze zullen moeten accepteren dat de Pakistaanse blasfemie wetgeving in NL niet van kracht is. Gelukkig maar, al ben ik er bang voor dat regressieve dwaallichten in staat zijn om het verbod op godslastering weer in te voeren.

Sonic2
Sonic230 aug. 2018 - 12:40

@ Edwin - Nergens heb ik het over zwichten voor intolerantie. Ik vind die hele cartoon wedstrijd een nutteloze provocatie. Nergens zeg ik dat we die wedstrijd moeten verbieden. Het is dus een beetje apart dat u een debat op zoekt op een quote die ik niet gedaan heb. - U schrijft in algemene termen. Moslims kunnen er niet tegen als de islam worden aangevallen . Die termen zie ik terug komen. De enige die tot nu toe boos zijn is een extreem rechtse partij in Pakistan. Een paar duizend mensen. Wel een gevaarlijke aantal duizend mensen. - Een waardeloos argument. Als ik weet dat door mijn profiel plaatje een paar honderd mensen straks eventueel verder moeten zonder een vader of een moeder dan haal ik dit plaatje weg. Een scheve vergelijking dus om mijn Sonic plaatje te vergelijken met een Mohammed cartoon. - In de basis heb je gelijk. Wat Wilders echter doet is met een Ajax shirt gaan lopen provoceren in Rotterdam. U heeft volgens mij geen idee hoe IS of Taliban op dit soort dingen reageren. Voor een electoraal stuntje moeten maar mensen gevaar lopen? - Ook dit is weer een bizar argument. En dit is prima te verdedigen. Op een gegeven moment moet een politicus zaken afwegen. Is dit het waard? Dat u het allemaal als een strijd ziet en dat u mij dan ziet als pro islam( driewerf zucht) is helemaal niet het punt. Een politicus moet voor of nadelen afwegen. Overigens hoor ik u nu hier een stuk meer als het over Poetin gaat. Daar zwichten Wilders en Baudet weer voor. Trump schijn ik ook goed te moeten vinden. Als je bij de islam aan risico calculatie doet is het zwichten. Als je de banden met Poetin aanhaalt heet het pragmatisme. - Voor de rest praat ik nergens bedreigingen goed. Al drie of vier keer gezegd. Ik vind Harald Doornbos overigens een prima journalist. Ik sta achter vrij links, dus waar u dat regressief vandaan haalt. En ik ben consequent. Ik pak die rechts radicalen in Pakistan aan en Wilders in Nederland. Ik wil er 1 belangrijke kanttekening bij maken. Als je Wilders de vrije hand geeft om kritiek te leveren op de media gaat hij het onder drukken of beschimpen. Als hij de volledige vrijheid krijgt om rechters aan te pakken dan duwt hij hun in de verdediging. Als hij de volledige vrijheid krijgt om de islam aan te pakken, kan het wel eens gaan leiden tot geen islam. Enfin. Ik kan ook gewoon verwijzen naar Donald Trump. Of Orban. Hetzelfde geldt voor die islamisten. Dit is alleen hoe rechts radicalen "vrijheid" invullen. U zou dezelfde strijd als mij moeten voeren. In plaats van al die aanvallen op mijn persoon.

Edwin8
Edwin830 aug. 2018 - 21:13

In mijn eerste bijdrage heb ik geen enkele naam genoemd. Enkel dat het mij opviel dat mensen nogal snel in hun schulp kruipen zodra er met geweld gedreigd wordt. Waarna jij meteen van leer trok en mij uitmaakte voor nationalist, PVV-er etc. etc. Oftewel, Geweld wat men schijnbaar wil toepassen als je een tekeningetje maakt van een vent die 1400 jaar geleden allicht ooit geleefd heeft. Ik vind dat zo absurd, dat ik het alleen maar toejuich om die onzin te bespotten. Net zo lang totdat men eigenlijk overal de schouders er voor ophaalt zoals hier in NL 99,99% deed. Net als dat ik ook vind dat je rustig met een Ajax shirt in Rotterdam moet kunnen rondlopen zonder dat je door leeghoofden in elkaar wordt geslagen. Prima vergelijking wat je daar geeft. Dank daarvoor. Emotioneel instabiele hooligans zijn het. "Overigens hoor ik u nu hier een stuk meer als het over Poetin gaat. Daar zwichten Wilders en Baudet weer voor. Trump schijn ik ook goed te moeten vinden. Als je bij de islam aan risico calculatie doet is het zwichten. Als je de banden met Poetin aanhaalt heet het pragmatisme. " Geen idee waar je dat vandaan haalt, ik lees nergens iets over Poetin, en heb ook geen idee wat het met dit onderwerp te maken heeft. Maar goed, je sleept wel vaker er van alles bij. Probeer eens wat meer bij het onderwerp te blijven. En in dit geval was het onderwerp een cartoon wedstrijd. "Voor de rest praat ik nergens bedreigingen goed. Al drie of vier keer gezegd." Maar toch vind je de cartoon wedstrijd geen goed idee omdat er malloten zijn die evt. geweld willen gaan toepassen omdat ze zich beledigd voelen. Je vindt het walgelijk, provocerend en beledigend. En in dat licht is het beter om geen cartoon wedstrijd te houden. Daarmee zeg je dus defacto dat het beter is om geen cartoon wedstrijd te houden. "Ik wil er 1 belangrijke kanttekening bij maken. Als je Wilders de vrije hand geeft om kritiek te leveren op de media gaat hij het onder drukken of beschimpen. Als hij de volledige vrijheid krijgt om rechters aan te pakken dan duwt hij hun in de verdediging. Als hij de volledige vrijheid krijgt om de islam aan te pakken, kan het wel eens gaan leiden tot geen islam. Enfin. Ik kan ook gewoon verwijzen naar Donald Trump. Of Orban. Hetzelfde geldt voor die islamisten. Dit is alleen hoe rechts radicalen “vrijheid” invullen. U zou dezelfde strijd als mij moeten voeren. In plaats van al die aanvallen op mijn persoon." Ik zeg toch ook niet dat ik Wilders de vrijheid wil geven om de pers aan te vallen? Of de rechtsstaat moet afbreken? Ik zeg alleen dat hij evenveel recht heeft om een cartoon wedstrijdje te houden en de spot mag drijven met radicale prutsers als ieder ander. En dat recht verdedig ik hier. En overigens ben jijzelf diegene die de meeste directe aanvallen op mensen opent hier. Wellicht moet je eens beginnen zonder direct te schreeuwen dat mensen nationalist zijn, PVV taal uikramen e.d. als je het ergens niet mee eens bent. Sterker nog, lees je eigen bijdrage eens onder mijn beginreactie. Wellicht als je anders begint, dan kan je van mij ook een nettere reactie verwachten.

DaanOuwens
DaanOuwens29 aug. 2018 - 15:53

Ik vind dit een merkwaardige discussie. Ik denk dat er een reëel risico word genomen door Wilders zijn gang te laten gaan. Er zijn honderdduizenden fundamentalistische moslims op de wereld waaronder tienduizenden in Nederland. Het doel van de actie van Wilders is deze mensen zo te beledigen dat zij geweld gaan gebruiken tegen Nederlanders. Dat kan zowel hier zijn als in bijvoorbeeld Pakistan. Volgens mij gaat dat Wilders prima lukken. Er zijn radicale idioten genoeg. Dan wordt beweert dat iedereen moet opkomen voor dit grondrecht van Wilders die met zijn actie duidelijk wil maken hoe hypocriet moslims zijn. Dezelfde Wilders dus, die door sluiting van alle moskeeën in Nederland, de radicale en minder radicale en niet radikale, het grondrecht van meer dan 1 miljoen Nederlandse moslims bij het oud vuil wil zetten. Ik vind het een belachelijk idee dat Nederlanders moeten opkomen voor het recht van Wilders. Ik vind dat hij beveiligt moet worden want hij mag niet vermoord worden, maar of hij wel of niet zijn opvattingen kan uitdragen kan mij niets schelen. Ik geloof niet in een absolute interpretatie van de vrijheid van meningsuiting en ik vind dat Wilders en zijn geestverwanten al schade genoeg aanrichten in de samenleving. Zoals dit : https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nederlandse-man-verdacht-van-voorbereiden-aanslag-op-moslims en dit: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/vlaamse-jongen-15-op-actief-spoor-geduwd-bij-racistische-aanval Extreem rechts creeert een samenleving waarin polarisatie en haat alleen maar tot escalatie kan leiden. Het beschermen van de vrijheid van meningsuiting van Wilders en vrienden zijn mij geen onschuldige doden waard. Lijkt mij een zinloos, maar vooral hypocriet beroep van extreem rechts op de overige Nederlanders. Ik laat mij in ieder geval niet voor hun karretje spannen. Het zou mooi zijn als het kabinet ook wat verstandiger was. https://nos.nl/artikel/2248019-kabinet-filmpje-aanslagdreiger-wilders-weerzinwekkend.html

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 aug. 2018 - 15:54

Wordt en beveiligd. Ik heb mijn dag niet.

W-74
W-7429 aug. 2018 - 18:10

“Ik vind het een belachelijk idee dat Nederlanders moeten opkomen voor het recht van Wilders.“ Het is opkomen voor onze rechten en vrijheden zoals die neergelegd zijn in onze grondwet. Marchanderen met die grondwet omdat een of ander PVV achtig partijtje in Pakistan denkt te kunnen bepalen hoe wij hier met religies omgaan is juist belachelijk. Typisch voetvegen gedrag om jezelf te willen plooien naar zulke marginale randfiguren.

Edwin8
Edwin829 aug. 2018 - 18:11

"Dan wordt beweert dat iedereen moet opkomen voor dit grondrecht van Wilders die met zijn actie duidelijk wil maken hoe hypocriet moslims zijn." Ik zou hypocriet vervangen voor intolerant. Dan kan ik het helemaal volgen. En verder, ja opkomen voor zijn rechten is niet hetzelfde als opkomen voor zijn idealen. Zo lastig is het niet, maar ik zie op dit forum behoorlijk veel hersengymnastiek gaande.

Edwin8
Edwin829 aug. 2018 - 18:33

"Ik vind het een belachelijk idee dat Nederlanders moeten opkomen voor het recht van Wilders." Je komt niet alleen op voor het recht van Wilders, je komt ook op voor je eigen rechten. Tenzij je natuurlijk geen drol geeft om je eigen rechten, dan zou ik er niet voor opkomen.

JStokx
JStokx29 aug. 2018 - 18:51

"Ik geloof niet in een absolute interpretatie van de vrijheid van meningsuiting" Dat houdt dus in, volgens jou, dat er vanaf nu niet meer de spot mag worden gedreven met religies. Dat is nogal een stap.

DaanOuwens
DaanOuwens30 aug. 2018 - 7:07

@ W-74 Jij schrijft: Het is opkomen voor onze rechten en vrijheden zoals die neergelegd zijn in onze grondwet. Wel nee, Wilders is niet voor niets vervolgd voor zijn uitspraken. De grondwet van Wilders is de mijne niet. Voetvegen gedrag is jouw houding dom en kritiekloos achter Wilders aanlopen @ Edwin Jij schrijft; En verder, ja opkomen voor zijn rechten is niet hetzelfde als opkomen voor zijn idealen. Hij claimt het recht mensen te beledigen, te treiteren en te polariseren. Er is geen enkele reden om voor deze reden op te komen. Het gaat dus helemaal niet om mijn rechten. @ JStokx Jij schrijft: Dat houdt dus in, volgens jou, dat er vanaf nu niet meer de spot mag worden gedreven met religies. Ik zie geen enkele reden om de spot te bedrijven met mensen vanwege hun religie. Niet die van christenen, joden of moslims. Het leidt nergens toe en zeker niet tot meer atheïsten. Maar ik zie al helemaal geen zinnige reden om voor deze spot het leven van Nederlanders op het spel te zetten. En dat is exact wat Wilders doet. @ Z_edje Jij schrijft; Grote woorden voor Wilders uiteraard, en geheel volgens verwachting, maar al had de grote profeet een cartoon over zichzelf gemaakt, het legitimeert toch nooit een doodsdreiging? Wilders kiest ervoor deze doodsbedreigingen op te roepen om stemmenwinst te boeken. Hij wordt goed beveiligd, ik lig dus niet wakker van de doodsbedreigingen. Ik vind het wel jammer dat er radicale moslims zijn die dat doen. Zij geven namelijk Wilders wat hij wil. En jij schrijft: Dat is het echte probleem, niet wie het vuurtje nog eens opstookt. Als Wilders dit vuurtje niet had opgestookt had hij minder bedreigingen gehad. Die radicale moslims zullen er altijd zijn. De gerichte dreiging voor Nederlanders is het gevolg van de actie van Wilders.

Sonic2
Sonic230 aug. 2018 - 15:33

@ Daan Ouwens Als ieder normaal persoon zich in een bedrijf zo had gedragen als Wilders doet, was die persoon direct uit welk bedrijf dan ook getrapt. Als ik Hells Angels of de Holleeder clan loop uit te dagen dan zoek je het gevaar op. Trek echter niet de paralel met politiek en Wilders, want dan demoniseer je. Sluit je hem buiten. Dan sta je aan de kant van islamisten. Dan ben je tegen de Westerse samenleving. Echt.. wat een volk. Deze mensen hebben dus ook allemaal stemrecht. Wilders had het in een normaal bedrijf of vriendengroep hooguit een jaar vol gehouden. Dan was hij uit elke normale sociale groepering getrapt. Als ik dezelfde provocaties had gedaan in de kroeg als Wilders elke keer gedaan had dan was ik in elkaar geslagen en uit de kroeg weg gedragen. Als ik had gezegd dat rechts Jesse Klaver niet zo hard moet aanvallen omdat je anders 1 miljoen kiezers beledigd hadden mensen de GGZ gebeld en me laten opnemen. En volkomen terecht. Alleen als je rechts radicaal bent en je hebt de aanhang die Wilders hebt, kan je weg komen met dit soort volstrekte flauwekul en dito provocatie.

W-74
W-7430 aug. 2018 - 17:09

Daan “De grondwet van Wilders is de mijne niet.” Ik begrijp dat jij de Pakistaanse grondwet wel ziet zitten..?!

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2018 - 16:40

@ W-74 Jij schrijft; Ik begrijp dat jij de Pakistaanse grondwet wel ziet zitten..?! Dat begrijp je verkeerd. Ik zie die van jou ook niet zitten. @ Z_edje Jij schrijft; Maar het gaat hier om de disproportionaliteit Disproportioneel volgens jouw normen? Die van Wilders? Of die van fundamentalistische moslims? Volgens mij moet je eens ophouden met uit te gaan van de veronderstelling dat jouw inschatting van wat de juiste proportie is ook universeel is. Dat is die namelijk niet. Er zijn grote groepen moslims met primitieve opvattingen over een samenleving. Zeker daar in Pakistan en deels ook hier. De regering daar loopt op eieren om te voorkomen dat het geweld daar escaleert. Die mensen zijn niet een klein beetje boos op Wilders, er zijn er zelfs die denken dat ze een atoombom op nederland moeten gooien, die zijn dus heel erg boos. Die mensen vinden dat helemaal niet disproportioneel. Dat vindt jij. Het erge is dat zelfs Wilders deze reactie kon voorspellen. Hij is tamelijk dom, maar hiervoor hoef je geen genie te zijn. Wilders heeft dus doelbewust levens van Nederlandse burgers op het spel gezet om politiek gewin te behalen. Dat vind ik nou disproportioneel.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 aug. 2018 - 15:10

Ik vraag me af of onze onverschrokken held Wilders dit ook zou durven als hij geen 24/7 bewaking had, ook onze principiële helden hier (vaak anoniem) die hun leven willen geven voor de vrijheid van meningsuiting, ik niet, niet voor een waardeloos prulfiguur die m.i. niets anders nastreeft dan een aanslag uitlokken, dezelfde opzet als Fitna, meer haat tegen moslims, dat is wat hij wil, deze keer met een flut tekenwedstrijdje wetende dat hij ze zeker in Pakistan flink op de kast jaagt. Stel nou dat er een aanslag komt, dat een paar van die taliban jongens vinden dat er orde op zaken gesteld moet worden in dit kikkerlandje (kan ook in het buitenland) en er worden pak em beet 7 burgers platgereden dan hoor ik onze principo’s al in koor roepen dat het de schuld van moslims is, Wilders doet niets anders dan z’n recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen, en toch knaagt het, als hij zelf minder gevaar loopt en een ander onbeschermd voor een aanslag door het leven moet gaan rust er een enorme verantwoordelijkheid op zijn schouders, gezien de recente geschiedenis geen ondenkbaar scenario, 7 doden door een kleuter ideetje is het mij niet waard, vrijheid van meningsuiting brengt verantwoordelijkheden met zich mee die verder gaan dan een grens niet op te roepen tot geweld, het recht van beledigen bestaat niet. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijheid_van_meningsuiting Begrijp me goed, ik ga over m’n nek van de fundamentalistische islam, het geweld dat ook maar bij de schijn van wat ze blasfemie noemen wordt gepleegd vind ik ronduit barbaars, wahabisme van de saoedies vind ik weerzinwekkend, geheel tegen mijn waarden en normen en als dat ter sprake komt zeg ik dat ook maar wat Wilders doet is iets anders, manipuleren, wetende dat een beetje Fröbelen en treiteren grote gevolgen kan hebben, niet in de laatste plaats voor z’n landgenoten, dat is een teken en kleurwedstrijdje niet waard, bovendien zijn we niet allemaal tokkies die iedere takt, beschaving en empathie ontberen.

4 Reacties
Edwin8
Edwin829 aug. 2018 - 18:28

"vrijheid van meningsuiting brengt verantwoordelijkheden met zich mee die verder gaan dan een grens niet op te roepen tot geweld, het recht van beledigen bestaat niet." Ik voel mij beledigd door je post.... Zie je nu wat ik hier doe? Op deze manier ga je de vrijheid inperken, en ja dat is een slippery slope. Want als je eenmaal die weg in bent geslagen geef je fascisten alle middelen die ze nodig hebben om kritische geesten de mond te snoeren. Dan sta je straks voor de rechter omdat je Wilders hebt uitgemaakt voor fascist. Is dat wat je wil? Is de vrijheid van meningsuiting je daadwerkelijk zo weinig waard, dat je bij de eerste de beste dreiging al buigt? "Begrijp me goed, ik ga over m’n nek van de fundamentalistische islam, het geweld dat ook maar bij de schijn van wat ze blasfemie noemen wordt gepleegd vind ik ronduit barbaars." Juist, en daarom is het misschien nuttig om de spot te blijven drijven.

Ozon
Ozon30 aug. 2018 - 6:33

@Raymond Is het niet een cartoonwedstrijd aan de andere kant vd wereld in een achterkamertje, waar een groot deel vd Nederlanders niet van op de hoogte was, dan is het wel een meisje dat besluit naar school te gaan, of een student die het waagt kritiek te hebben op z’n universiteit (en verder te liberaal en seculier is). Voor extremisten altijd wel een reden te vinden om iemand af te schieten op grond van “blasfemie”. En ja, Wilders zou dat waarschijnlijk niet kunnen doen zonder “hulp” in de vorm van beveiliging. Malala was wat moediger want die protesteerde voor haar rechten ter plekke, al is die nadat ze in haar gezicht geschoten is ook verhuisd en inmiddels net als Wilders 24/7 beveiliging. De laatste van mijn voorbeelden heeft niet zoveel meer te zeggen. Die is dood. Toen ik hoorde over de cartoonwedstrijd van Wilders dacht “is dat nou nodig, laat het lekker”, nu denk ik “het is nog steeds nodig”.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 aug. 2018 - 9:19

reactie op Edwin – 29 augustus 2018 at 20:28 “Ik voel mij beledigd door je post…. Zie je nu wat ik hier doe?” Niet echt, wat doe je hier? “Op deze manier ga je de vrijheid inperken, en ja dat is een slippery slope.” Dat is nog maar de vraag, daarbij vind ik W. een grote lafaard, met beveiliging durft hij wel, hij weet uit ervaring dat cartoons succes verzekeren, als je daarbij ook derden gaat betrekken die mogelijk gevaar lopen, ik weet niet hoe het georganiseerd zal worden maar vermoed dat er hoogstens een paar tokkies zullen meedoen, ze zullen in hun element zijn, neem je volgens mij een grote verantwoordelijkheid op je, als ik zeg dat ik de fundamentalistische islam weerzinwekkend vind, dat ik Saoedi-Arabië een kwaadaardig gezwel vind is dat voor mijn rekening, dat is wat anders dan Wilders doet, zijn intentie vind ik volstrekt verwerpelijk, daar til ik zwaar aan, als het aan mij ligt betaalt hij z’n eigen beveiliging. Ik heb een link gegeven die uitlegt wat vvmu inhoudt, heb je daarnaar gekeken? “Is de vrijheid van meningsuiting je daadwerkelijk zo weinig waard, dat je bij de eerste de beste dreiging al buigt?” Als je dat zou durven vertellen aan nabestaanden van eventuele slachtoffers zou ik je een vent vinden, nou komt het op me over als quasi principiële borrelpraat.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 aug. 2018 - 9:22

reactie op Ozon – 30 augustus 2018 at 08:33 [Is het niet een cartoonwedstrijd aan de andere kant vd wereld in een achterkamertje, waar een groot deel vd Nederlanders niet van op de hoogte was, dan is het wel een meisje dat besluit naar school te gaan, of een student die het waagt kritiek te hebben op z’n universiteit (en verder te liberaal en seculier is). Voor extremisten altijd wel een reden te vinden om iemand af te schieten op grond van “blasfemie”.] Denk je nou werkelijk dat ik een dergelijke mentaliteit ondersteun, als je daarbij bedenkt dat de madrassas in Pakistan, Afghanistan en alle uithoeken van de soenni moslimwereld totaal verziekt is door m.n. de saoedies ga ik over m’n nek. [Toen ik hoorde over de cartoonwedstrijd van Wilders dacht “is dat nou nodig, laat het lekker”, nu denk ik “het is nog steeds nodig”] En je denkt dat na een schier eindeloze cyclus, cartoon wedstrijd, aanslag etc. ze uiteindelijk het licht gaan zien, kon wel eens heel lang gaan duren, tot dan blijft het volgens jou nodig, als het niet zo ernstig was zou ik je succes wensen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon29 aug. 2018 - 13:30

Met artistieke vrijheden mag niet worden gemarchandeerd en deze zijn in een vrije westerse samenleving absoluut. Ook blasfemie, ongeacht welke religie het betreft, zou idealiter geen taboe mogen zijn. De essentie van postmoderne humor is dat over alle onderwerpen grappen gemaakt moeten kunnen worden. Waarom zou er in hemelsnaam voor de islam een uitzonderingspositie moeten gelden? We gaan onze standaards toch niet aanpassen aan religieuze gevoeligheden? Waar hebben we het eigenlijk over? Een competitie tussen creatievelingen om cartoons te maken over een profeet waarvan uiterst onzeker is of hij überhaupt wel heeft bestaan. Moslims zullen hier toch wat ontspannener mee moeten leren om gaan, zeker wanneer zij in het westen wonen. De kritiek lijkt zich hier meer te richten op de initiator dan op het idee van de cartoonwedstrijd "an sich". Hoe zouden hier de reacties zijn geweest als een linksige politicus of de schrijvende pers hiertoe het initiatief had genomen?

12 Reacties
Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 14:36

Die laatste alinea. Die had alleen waarde gehad als bijvoorbeeld rechtse mensen wel Cohen en Klaver objectief hadden beoordeeld. Dat doen ze niet, dus als er al hypocrisie is dan is dat ook aan de rechter kant aanwezig. Dit heeft helemaal niets met het vrije woord te maken. Dit is een publiciteit stunt van een rechts radicaal politicus die zijn verlies in de peilingen ongedaan wil maken. Die wil provoceren om het provoceren. Overigens reageren moslims heel ontspannen. De enige die dat op dit moment niet doen is Pakistan en dan ook nog een heel radicaal islamitisch clubje. Ga jij even uitrekenen hoeveel honderden moslims zijn op 1,5 miljard moslims. Stop eens met liegen dus gewoon. Stop eens met doen alsof twee miljard moslims hier boos om worden. Het rechts radicaal gejank was hier gisteren trouwens niet van de lucht toen er hier een cartoon over Trump werd getoond. Dat kon echt niet en was zeer kwetsend. Dit is zeer kwetsend voor moslims en opeens passeer je Groenlinks aan de linkerkant als je daar wat van zegt. Ik probeer zelf zo weinig mogelijk mensen te kwetsen. Dat ligt zeker in real life niet in mijn aard. Alleen tegen mensen die op rechts radicale partijen stemmen. Ik denk dat je die alleen bereikt als je ze keihard aanpakt. Trump had er heel veel moeite mee om afstand te doen van nazi's in Charlotesville. PVV, Voorpost en NVU lopen gezellig samen in demonstraties. FvD babbelt met een erkende racist. En daar mag je dus helemaal niets over zeggen, want dan beledig je 1,5 miljoen lieve PVV aanhangers. Die zelf nooit wat verkeerd doen. Het is overigens ook een vermoeiende manier van discussie voeren. Je zit hier op een linkse site. Het woord zegt het al. Links. Als je rechts bent dan vindt je waarschijnlijk Jesse Klaver niets. De moord op Fortuyn wordt door bepaalde stromingen in Nederland erger gevonden als anderen. Voor bepaalde rechtse radicalen heeft Wilders eindeloos krediet. Voor bepaalde mensen worden Wilders en Baudet al afgestraft als ze verkeerd niezen. Wat geeft dat eigenlijk? U zult dat ook wel in uw dagelijks leven hebben. Dat u van 1 persoon weinig kan hebben en van andere personen veel meer.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 aug. 2018 - 15:24

“Met artistieke vrijheden mag niet worden gemarchandeerd en deze zijn in een vrije westerse samenleving absoluut.” O, je hebt de tekeningen al gezien, hoog artistiek niveau?, ik weet niet hoe de wedstrijd georganiseerd zal worden, hopelijk zijn de deelnemers goed beschermd en anders wordt het “s’pose they give a war and no one comes”, een liedje van de West Coast Popart Experimental Band, en niets is absoluut, ook de vvmu niet.

W-74
W-7429 aug. 2018 - 18:13

Raymond Of jij het wel of niet van aristiek niveau vindt is niet relevant. Het zou een lekkere maatschappij zijn als we rechten of vrijheden toekennen op basis van jouw idee van niveau. Rechten en vrijheden, het blijft moeilijke materie voor velen hier.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon29 aug. 2018 - 18:55

@ Sonic Voor de goede orde, ik ben niet extreem-rechts en zeker geen Wilders-adept. Ik ben nu eenmaal zeer gehecht aan onze Westerse verworvenheden en vind dat linksmensen veel te snel geneigd zijn om een knieval voor de islam te maken. Daar ageer ik tegen. Overigens begrijp ik ook wel dat Wilders hiermee wil provoceren en de nodige media-aandacht hoopt te krijgen. Dat hij ruim honderd doodsbedreigingen per dag ontvangt, vind ik desondanks schokkend. @ Raymond Mogelijk een toepasselijke tekst, al ken ik het nummer niet. Je hebt trouwens gelijk, artistieke vrijheid is niet onbegrensd en ook kunstenaars mogen niet oproepen tot haat en/of geweld.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 aug. 2018 - 22:33

reactie op W-74 – 29 augustus 2018 at 20:13 “Of jij het wel of niet van aristiek niveau vindt is niet relevant.” Het is niet wat ik vind, het was een vraag. “Het zou een lekkere maatschappij zijn als we rechten of vrijheden toekennen op basis van jouw idee van niveau.” Het is niet alleen mijn idee maar ook die gevat in wetten en verdragen. “Rechten en vrijheden, het blijft moeilijke materie voor velen hier.” Dat blijkt inderdaad.

Edwin8
Edwin830 aug. 2018 - 0:32

"Je zit hier op een linkse site.Het woord zegt het al. Links." Sinds wanneer staat links voor buigen voor geweld? Sinds wanneer staat links niet meer voor vrijheid, maar voor angstig beven voor intolerantie? Sinds wanneer spreekt links zich niet meer uit tegen allerlei vormen van fascisme? Of durft het na-oorlogse verzet zich echt alleen nog maar uit te spreken tegen mensen waarvan geen geweldsdreiging uitgaat? "Ik probeer zelf zo weinig mogelijk mensen te kwetsen. Dat ligt zeker in real life niet in mijn aard. Alleen tegen mensen die op rechts radicale partijen stemmen. Ik denk dat je die alleen bereikt als je ze keihard aanpakt. " Een tekening van Mohammed is niet kwetsend. De Pakistaanse partij die moeilijk doet bevindt zich ook in het radicaal rechtse politieke spectrum. Mensen die op rechts radicale partijen stemmen moet je hard aanpakken van Sonic, tenzij ze niet uit Nederland komen, dan moet je ze in bescherming nemen. Echt, ik verbaas mij over je flexibele redenatie`s.

Sonic2
Sonic230 aug. 2018 - 6:53

@ Gadfly Dat frame( links maakt knieval voor de islam) is al 15 tot 20 jaar oud. Het is nooit echt goed onderbouwd. Je maakt kennelijk al een knieval als je niet meegaat in de agressieve retoriek van Wilders. Ik ben niet een buitengewoon fan van de islam. Ik ben tegen antisemitisme, tegen vrouwenonderdrukking, tegen homo haat. Volgens mij is het helder toch. Radicaal rechts moet het altijd in een apart frame stoppen. Ik vind dat soort politieke trucjes en spelletjes wat zielig. Als je tegen antisemitisme, vrouwenonderdrukking en homo haat bent dan ben je tegen bepaalde onderdelen van de islam. Ik zal wel de rechten van moslims verdedigen. Je kunt er op wachten dat radicaal rechts die wil inperken. U noemt zich een strijder voor het vrije woord. Wilders ook. Een christen mag wel de bijbel lezen en een moslim niet de Koran. Als het aan hem ligt. Een moslim mag niet naar een moskee en een christen wel naar de kerk. Artikel 1 geldt niet meer voor de islam, dus ook niet voor moslims. Daar gaat het scheef. Dat Wilders het niet in de islam ziet zitten en het als een bedreiging ziet is tot daar aan toe. Als ik de PVV als bedreiging ziet, moeten we dan ook maar de PVV verbieden? Niemand zegt hier dat Wilders die cartoon wedstrijd niet mag houden. Mensen hebben er wel een mening over.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon30 aug. 2018 - 10:59

@ Sonic Of het nu gaat om het krachtig aanpakken van het salafisme, verboden op gezichtsbedekkende kleding of om restricties tav buitenlandse financiering van orthodoxe islamitische instituties, linkse partijen [en D66] zijn over het algemeen geneigd islam-gezinde standpunten in te nemen. Onlangs is er in Rotjeknor zelfs een politiek alliantie gesloten tussen linkse en islamitische partijen, seculiere beginselen zijn kennelijk even wat minder belangrijk. Ik ben het overigens ook oneens met de oplossingsrichtingen die GW voorstelt.

Sonic2
Sonic230 aug. 2018 - 12:49

@ Gadfly U redeneert een beetje als iemand die een tv item monteert. Halsema had een mening over hoofddoeken. De SP en de PvdA zijn er ook duidelijk over geweest. Als je Ella Vogelaar, Groot Wassink en Leo de Klein op een rij zet dan heeft u inderdaad gelijk. U shopt het gelijk nogal selectief bij elkaar. Laat ik het zo zeggen. Die linkse en islamitische alliantie hebben we het al eerder over gehad. Ik vind nog steeds dat vooral (radicaal) rechts DENK en NIDA wind in de zeilen geeft. Door dat de focus van die partijen zo erg op DENK en NIDA ligt. Als je DENK en NIDA gewoon negeert dan worden ze gedecimeerd. Links werkt alleen in Rotterdam met NIDA samen omdat ze een electorale concurrent een kopje kleiner willen maken. Een puur strategische alliantie. Dat (radicaal) rechts dan dermate kinderachtig is dat ze het als een soort innige vriendschap willen neerzetten. Het zij zo. Overigens hebben de arbeidersklasse en allochtonen best overlappende belangen. Vooral economisch. Ik heb het over zorg, armoedebestrijding, uitkeringen, lage huren, sociale huurwoningen. Er zijn ook tegenstrijdige belangen. Het geklaag komt trouwens uit de hoek van dezelfde mensen die vinden dat je geen partijen mag uitsluiten. Kennelijk mag dat dan wel weer met DENK of NIDA, want dat komt het rechtse deel van Nederland dan weer wat minder uit. En opeens is coalitievorming hetzelfde als 100 procent op elkaar lijken. U loopt te wokken. U mixt feiten, meningen, frames en stellingen door elkaar heen. Het is niet 100 procent onwaar. Maar er is nogal wat op af te dingen.

Anneweer
Anneweer30 aug. 2018 - 16:33

"U loopt te wokken. U mixt feiten, meningen, frames en stellingen door elkaar heen. Het is niet 100 procent onwaar. Maar er is nogal wat op af te dingen." Ik ben het inhoudelijk niet met Sonic eens, maar wat een leuke beeldspraak! Die kon ik waarderen.

W-74
W-7430 aug. 2018 - 17:13

Raymond De wet spreekt niet over “niveau” of over “goede smaak” oid in de toekenning van rechten en vrijheden. Nogmaals: het blijft zo moeilijk en ook lijkt het erg moeilijk voor sommigen te zijn om zichzelf niet in het morele centrum van de maatschappij te plaatsen

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 aug. 2018 - 22:07

reactie op W-74 – 30 augustus 2018 at 19:13 “Nogmaals: het blijft zo moeilijk en ook lijkt het erg moeilijk voor sommigen te zijn om zichzelf niet in het morele centrum van de maatschappij te plaatsen” Daar voel ik me ook niet in geplaatst, ik ben het morele centrum niet maar voel me daardoor wel ondersteund, het is geen grapje maar van levensbelang..

Thuiszitter
Thuiszitter29 aug. 2018 - 13:03

Wie gaan de cartoons inleveren ? Denk dat de cultuur - kunstbarbaren van de PVV zelf een poging moeten wagen. Geen enkele cartoonist laat zich voor het karretje spannen van tante Greet, lijkt mij. De moslims die ik ken zal het een reet roesten wat Wilders ermee wil bereiken , dat waren dan ook dezelfde mensen die ook je suis Charly ondersteunden .

W-74
W-7429 aug. 2018 - 13:02

Ik weet niet wat ik nou storender vind: iemand die helemaal uit Pakistan hier naar toe komt om ons de wet voor te schrijven of conflictmijdende voetvegen die zich lafjes door bully’s de wet laten voorschrijven.

Mostafa
Mostafa29 aug. 2018 - 12:56

Bedreiging is een misdrijf, bedreiging met een terroristische aanslag is een zware misdrijf, staat in de wet en degene die dat doet hoort zwaar te bestraffen en terecht ook. Nederlandse moslims hebben het recht om Wilders aan te klagen bij discriminatie of belediging, maar bedreigen met doden of aanslag plegen moet ook gestraft worden. Dat is democratie.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes229 aug. 2018 - 12:41

Ach Godsdienst. Al eeuwen de bron van vele oorlogen en dat zal nog wel wat eeuwen doorgaan. De strijd is zoals gebruikelijk tussen het zgn. vrije westen en de vermaledijde Islam. Zolang de mens denkt een opperwezen nodig te hebben voor het dagelijkse brood en welzijn, dan zal het een prachtige bron zijn voor onderling geweld tussen de verschillende godsdiensten. Zolang mensen hun heilige wetjes en geboden uit heilige geschriften op wensen te leggen aan anderen of geen enkel respect tonen voor mensen die andere wetjes en geboden aanhangen, zal het een bron van ellende blijven. We larderen de strijd met verwijzingen naar grondwet, vrijheid hier en vrijheid daar, graven onszelf lekker diep in en weten zeker dat we gelijk hebben. Dit zal vanzelf leiden tot de volgende geweldsuitbarsting en dat allemaal uit naam van God en de vrijheid. De wereld zou een stuk fijner zijn zonder religie. Stelt u eens voor geen Christenen, Moslims, Hindoes en wat voor (sub) richtingen er nog zijn. Hoeven we enkel nog maar oorlog te voeren over (klimaat)migratie, energie, water en voedsel. Scheelt alvast een beetje, want we krijgen het nog druk genoeg.

Tukker3
Tukker329 aug. 2018 - 11:03

De moslims moeten maar eens accepteren dat ook hun profeet onderwerp kan zijn van spot en jokkernij, zoals ook de christenen dit de afgelopen decennia hebben moeten ervaren met alles wat hun heilig was en is. Dit hoort bij een libertaire samenleving en ik verzet me ertegen dat er, v.w.b. de moslims,  zou moeten worden gematigd of zelfs achterwege moeten blijven met een beroep op fatsoen of goede smaak. Toen de christenen 'aan de beurt' waren hoorde je vanuit links-progressieve kringen deze geluiden ook niet. En denk maar niet dat het destijds, maar ook nu nog, allemaal als humor was bedoeld  Nee, het was bijtende spot en bikkelharde kritiek. Dus waarom nu wel?

14 Reacties
Mostafa
Mostafa29 aug. 2018 - 12:41

Jeffrey, ''De moslims moeten maar eens accepteren dat ook hun profeet onderwerp kan zijn van spot en jokkernij, zoals ook de christenen dit de afgelopen decennia hebben moeten ervaren met alles wat hun heilig was en is' Geen slecht idee hoor, maar: Geld het ook voor Mozes en het jodendom ? Zo ja, dan ben ik helemaal met u eens, zo nee, dan bent u selectief in het spot en jokkernij !

Mostafa
Mostafa29 aug. 2018 - 12:42

Rectie is bedoeld voor Tukker. Dank u redactie.

Thuiszitter
Thuiszitter29 aug. 2018 - 12:54

Volgens mij was er maar een moslim die hier zo op reageerde . De rest van “ onze” moslims heb ik er niet over gehoord, jij wel ?

DaanOuwens
DaanOuwens29 aug. 2018 - 14:06

@ Tukker Jij schrijft: Dus waarom nu wel? Omdat er radicale moslims zijn die naar aanleiding van de actie van Wilders Nederlanders daar in Pakistan of hier in Nederland zullen doden. Hoeveel doden zijn de cartoons van Wilders jou waard?

W-74
W-7429 aug. 2018 - 15:52

“Hoeveel doden zijn de cartoons van Wilders jou waard?“ Welke doden? En laten we wel wezen, als er doden vallen is dat natuurlijk enkel te wijten aan de intolerante moordenaars en niet aan iemand die gewoon gebruik maakt van zijn rechten en vrijheden die hem door de Nederlandse wet worden gegarandeerd. Elke andere draai die jij er aan wil geven en hoe suggestief je vraagstelling hierboven ook is, het blijft hoe dan ook een vorm van blaming the victim. En dat weet je donders goed natuurlijk.

Case65
Case6529 aug. 2018 - 16:23

De angst overheerst, DaanOuwens?!

DaanOuwens
DaanOuwens29 aug. 2018 - 21:31

@ W-74 Jij schrijft; Elke andere draai die jij er aan wil geven en hoe suggestief je vraagstelling hierboven ook is, het blijft hoe dan ook een vorm van blaming the victim. Wilders wordt niet het slachtoffer. Als er doden vallen zijn het mensen die met Wilders en de cartoons niets te maken hebben. En de vraag is heel simpel en heel feitelijk en niet suggestief. Hoeveel doden zijn de cartoons van Wilders jou waard. Wanneer breekt voor jou het moment aan dat er teveel Nederlanders sterven voor de cartoons? Als je die eenvoudige vraag niet eens kan beantwoorden weet je niet waarmee je bezig bent. @ Case65 Jij schrijft: De angst overheerst, DaanOuwens?! Bij mij wel. Mijn verstand zegt dat deze domme actie van Wilders kan leiden tot onschuldige doden. Terechte angst dus, als een mensenleven je meer waard is dan het ego van Wilders. Maar ik begrijp uit jouw opmerking dat je geen probleem hebt met het offeren van wat mensenlevens.

W-74
W-7430 aug. 2018 - 6:00

Ouwens Iets over zwichten voor tirannen en het doven van het licht. Ik vind dat we pal moeten staan voor onze wetten en vrijheden. En in alle eerlijkheid, die zijn mij wel wat doden waard ja. Wilders als persoon niet, maar de principiële keuze waar we nu voor staan wel. Maar mij laten ringeloren door intolerante kneusjes uit een ver buitenland gaat mij te ver. Jou blijkbaar niet, maar als je eenmaal begint met bukken en schikken dan blijf je bezig. Want met bukken, schikken en meebuigen verkrijg je toch niet de rust -of wellicht het respect- die je zo graag wilt, zo werkt dat nu eenmaal met bully's.

Case65
Case6530 aug. 2018 - 6:43

DaanOuwens, het gaat hier niet alleen om die actie van Wilders, maar veel meer om de vrijheid van meningsuiting, die we met opoffering van veel mensenlevens hebben verkregen. Deze opoffering van mensenlevens vind je blijkbaar niet meer interessant en je levert de vrijheid, die jij nu hebt, om te zeggen en schrijven wat je wil, weer vrolijk in. Wie heeft er nu geen probleem met het offeren van wat mensenlevens? Je lijkt wel op die mensen, die hun kind niet willen laten vaccineren, omdat er geen mazelen meer zijn, maar vergeten dat dat juist komt door die vaccinatie.

DaanOuwens
DaanOuwens30 aug. 2018 - 7:13

@ W-74 Jij schrijft; Ik vind dat we pal moeten staan voor onze wetten en vrijheden. En in alle eerlijkheid, die zijn mij wel wat doden waard ja. Ik vind deze actie van Wilders niet hetzelfde als onze wetten en vrijheden. Ik vind het dus belachelijk dat jij hier mensenlevens voor wil offeren. Als je dat zo graag wil doen, reis dan naar Pakistan, kopieer je cartoons op posterformaat en ga ze daar opplakken. Spel met je eigen leven als je dat wil, maar niet met dat van anderen. @ Case65 Jij schrijft; Deze opoffering van mensenlevens vind je blijkbaar niet meer interessant en je levert de vrijheid, die jij nu hebt, om te zeggen en schrijven wat je wil, weer vrolijk in. Wat een onzin, ik lever mijn vrijheid niet in, ik lever de vrijheid van Wilders in. Die is mij namelijk geen mensenleven waard. Ik schrijf zelf vrolijk wat ik wil. De vrijheid van Wilders is niet de mijne.

Anneweer
Anneweer30 aug. 2018 - 8:21

Ik ben benieuwd of Daan ook vindt dat we extreem rechts de ruimte moeten geven wanneer die gaat claimen zich beledigd te voelen door het predikaat 'fascist' en uitsluiting anderszins, en gaat dreigen met aanslagen bij belediging. Of welke andere groepering dan ook die bemerkt dat een claim van je beledigd voelen in combinatie met geweldpleging resulteert in een uitzonderingspositie waarin niemand meer jouw gevoeligheden mag aankaarten.

DaanOuwens
DaanOuwens30 aug. 2018 - 9:45

@ Anneweer Jij schrijft; Ik ben benieuwd of Daan ook vindt dat we extreem rechts de ruimte moeten geven wanneer die gaat claimen zich beledigd te voelen door het predikaat ‘fascist’ en uitsluiting anderszins, en gaat dreigen met aanslagen bij belediging. Ik vind dat extreem rechts gewoon fascist genoemd mag worden als hun maatschappijvisie gebaseerd is op dat gedachtegoed, zoals bijvoorbeeld bij Baudet. Net zoals ik vind dat radicale moslims achterlijk genoemd mogen worden, dat zijn dus niet alle moslims. En zou Baudet dreigen dan moet hij worden opgepakt, net zoals radicale dreigende moslims worden opgepakt. Dat vind ik gedrag dat het voortbestaan van de Nederlandse samenleving aantast en daar offer ik ook mijn eigen leven aan op. In tegenstelling tot Widers dus, die de levens van anderen wil opofferen. Maar met het uitschrijven van een wedstrijd om beledigende cartoons voor meer dan 1 miljard mensen met als doel hier in Nederland stemmenwinst te boeken heeft dat weinig te maken. Maar vermoedelijk heb ik niet dezelfde extreem rechtse gedachtekronkel als jij.

Case65
Case6530 aug. 2018 - 12:09

@DaanOuwens: Wat een onzin, ik lever mijn vrijheid niet in, ik lever de vrijheid van Wilders in. Die is mij namelijk geen mensenleven waard. Ik schrijf zelf vrolijk wat ik wil. De vrijheid van Wilders is niet de mijne. Wat een klinkklare nonsens schrijf je hier. Het gaat niet om de individuele vrijheid van Wilders, Ouwens of mij. Het gaat om ónze vrijheid, die jij te grabbel gooit. De vrijheid waar heel wat bloed voor heeft gevloeid, wat jij blijkbaar niet zo belangrijk meer vindt. Die levens, die lever je zo weer in. Weer verwijs ik je naar mijn vaccinatievoorbeeld. Ik ben blij, dat ónze vrijheid niet in jouw handen ligt, want die is voor sommige mensen heel beperkt, als het aan jou ligt; eng!

DaanOuwens
DaanOuwens30 aug. 2018 - 18:03

@ Case65 Jij schrijft: Wat een klinkklare nonsens schrijf je hier. Het gaat niet om de individuele vrijheid van Wilders, Ouwens of mij. Het gaat om ónze vrijheid, die jij te grabbel gooit. Er is geen onze vrijheid. Mijn vrijheid is niet die van Wilders of die van jou. En je schrijft: De vrijheid waar heel wat bloed voor heeft gevloeid, wat jij blijkbaar niet zo belangrijk meer vindt. Die levens, die lever je zo weer in. Ik vind de vrijheid van Wilders niet van belang. Het lijkt mij onverstandig als mensen daar hun leven voor gegeven hebben. Ik stel wel vast dat heel veel mensen hun leven hebben gegeven in de strijd tegen het extreem nationalistische gedachtegoed van Wilders. Die levens lever jij zo in. En je schrijft: Ik ben blij, dat ónze vrijheid niet in jouw handen ligt, want die is voor sommige mensen heel beperkt, als het aan jou ligt; eng! Ik ben blij dat mijn vrijheid niet in jouw handen ligt.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen29 aug. 2018 - 10:28

Waarom zou je wel spottende cartoons mogen maken over de RK-Kerk en niet over de Islam?

7 Reacties
Henriette3
Henriette329 aug. 2018 - 11:32

Omdat sommigen blijkbaar een stukje van "het vrije westen " willen opgeven als een groep geweld gebruikt of dreigt met geweld. Daarom! Slappe knieën ( iets anders kan ik niet verzinnen)

Mostafa
Mostafa29 aug. 2018 - 12:47

Jeffery, Zorg eerst dat het artikel 1 van de grondwet weg is dan mag je pas gelovigen beledigen. Het is niet voor niets dat Wilders 2 keer als verdacht was verschenen voor de rechter. Vraag: waarom is het artikel 1 van de Grondwet was uitgevonden in democratische landen zoals Nederland, graag antwoord ! Dank.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen29 aug. 2018 - 14:42

@Mostafa Ik denk dat je reactie voor iemand anders bedoeld is. Ik heb het niet gehad over artikel 1 van de Grondwet. Ik vraag me slechts af waarom spotprenten over de RK-Kerk wel kunnen en spotprenten over de Islam niet. Spotprenten over het ene geloof wel toestaan en voor het andere geloof niet is in mijn ogen discriminatie. Dus dan komen we inderdaad op artikel 1, zoals jij wil.

Ch0k3r
Ch0k3r29 aug. 2018 - 15:00

@Mostafa Je begrijpt dat Artikel 1 van de grondwet er ook voor zorgt dat jouw ontkenningen over het bestaan van Shiva en Ahura Mazda worden toegelaten? Artikel 1 gaat over discriminatie. Als we spotprenten mogen maken over het christelijk geloof, dan mogen we dat toch ook over het islamitische geloof? Zo niet, dan discrimineer je toch juist?

fluf
fluf29 aug. 2018 - 15:57

Godslastering is wat anders dan discriminatie Mostafa. En het verbod op godslastering is al enkele jaren uit de wet

ValsPlat
ValsPlat29 aug. 2018 - 16:20

Mostafa, Artikel 1 van de nederlandse grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Er is dus volgens dit artikel geen belemmering om godsdienst en aanhangers van een godsdienst te beledigen of te ridiculiseren.

Case65
Case6529 aug. 2018 - 16:31

Mostafa, Artikel 1: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Op grond van artikel 1 zou je,om discriminatie te voorkomen, over de Islam ook spottende cartoons moeten (kunnen) maken. En zou u dit dus niet erg moeten vinden.

JStokx
JStokx29 aug. 2018 - 10:22

Ik lees hier veel kritische reacties op de cartoonwedstrijd. Waar ligt dan de grens wat betreft de spot kunnen drijven met religies? Is de grens 'beledigen'? Want dat kan namelijk iedereen roepen. Gaan we zelf onze vrijheid van meningsuiting zo inperken?

4 Reacties
Anneweer
Anneweer29 aug. 2018 - 11:23

Nah. Het gaat over Wilders. Dan gaat hier de rede het raam uit en worden de luiken dichtgeklapt. Maakt verder niet uit welk onderwerp het is. Ik zou de reacties hier niet vertalen naar een standpunt waar willens en wetens een beperking van meningsuiting wordt gepropageerd.

Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 14:45

Als ik zeg dat Wilders een grote fascist is en dat zijn aanhanger een stel halve nazi's en racisten zijn dan demoniseer ik en ben je volgens velen een volgende Volkert. Dat is dus chantage. De boodschap is de volgende. Duw Wilders niet in een racistische hoek, want je ziet waar dat met Fortuyn toe geleid heeft. Dat is dus de vrijheid van meningsuiting onder druk van chantage inperken. Hetzelfde met de NPO. Stel dat PVV, VVD en CDA 90 of 100 zetels hebben. Dan zal ik als ik de NPO was, niet te hard tekeer gaan tegen de PVV of FvD. Ze hebben immers toegang tot de rijksbegroting en kunnen je baan torpederen. Ook inperking van vrijheid van meningsuiting. Het gaat verder. Stel je bent Jesse Klaver. Je zingt een liedje. Ik zou zeggen lees al die reacties van PVV/ FvD trollen en ik denk dat je wel drie of vier keer uit kijkt wat je als Groenlinks typt. https://twitter.com/jesseklaver/status/1034339117100920832 Nooit hoor je mensen zoals u en een aantal rechts radicalen hier over. Nooit maar dan ook echt nooit. Wilders mag schrijven en tekenen over moslims wat hij wilt. Laat hij die cartoon wedstrijd houden. Ik mag er toch ook een mening over hebben? Of moet ik dat eerst aan jou vragen? Ik vind het een zielige publiciteit stunt van een politicus die over zijn houdbaarheid datum heen is. Maar dat staat kennelijk gelijk aan het goed praten van bedreigingen.

Anneweer
Anneweer29 aug. 2018 - 20:28

"Ik vind het een zielige publiciteit stunt van een politicus die over zijn houdbaarheid datum heen is. Maar dat staat kennelijk gelijk aan het goed praten van bedreigingen." Nou nee, Sonic. Die indruk wek je vooral door je barrage aan posts hier waarin je de verantwoordelijkheid voor de bedreiging bij Wilders legt in plaats van bij degenen die geweld willen plegen. Dat die cartoonwedstrijd een valse noot had snappen de meeste mensen wel. Dit neemt niet weg dat in Nederland zo'n wedstrijd gehouden mag worden, zonder dat men daarbij bang zou moeten zijn dat een beledigde moslim een aanslag komt plegen. Dat is het soort terreur waar Wilders al jaren voor waarschuwt, en inderdaad, hij zal niet ontevreden zijn dat zijn gelijk hier bewezen wordt. Dit neemt niet weg dat hij in onze westerse samenleving zo'n cartoonwedstrijd mag houden, en zou moeten mogen houden zonder angst voor een aanslag. Dit recht is een groot goed waar we ons met zijn allen sterk voor zouden moeten maken, ook waar het een querulant zoals Wilders betreft.

Sonic2
Sonic230 aug. 2018 - 10:22

@ Anneweer U heeft uw mening over mij al klaar en dat is dat ik bedreigingen goed praat. Waar zou uit blijken dat ik de verantwoordelijkheid bij Wilders leg? Die leg ik bij mensen die hem bedreigen. Wilders wist echter wel heel goed waar hij aan begon. Hij heeft zeer, zeer doelbewust de provocatie gezocht met zeer gevaarlijke types. U kunt totaal niet bevroeden hoe dit valt bij IS en Taliban. Die hebben wel voor minder een aanslag gepleegd. Overigens bewijzen de demonstraties eerder het gelijk van links. Het zijn vooral extremisten die los gaan. Op een miljard moslims gaan hooguit duizenden en dan vooral nog in Pakistan de straat op. En dan ook nog het extreme deel der natie. Dus u ziet de gevaren niet en weergeeft de realiteit niet goed.

Joop den Uil
Joop den Uil29 aug. 2018 - 9:39

Zeer benieuwd naar de maatschappelijke discussie die ongetwijfeld zal loskomen. Hoever kun je gaan, ethisch, legaal, sociaal ? en wie bepaalt de limiet ? Hoe wordt deze gallerij in een historisch perspectief gezet en hoe kijken we er over 10 jaar op terug ? Interessante tijden voor het tijdsgewricht waar West Europa nu in leeft.

Paul250371
Paul25037129 aug. 2018 - 9:11

Pak van Geert zijn hart. Iemand die reageerde op zijn kleurpotloodwedstrijd.

1 Reactie
W-74
W-7429 aug. 2018 - 18:16

Splinterpartijtje in Pakistan ook weer blij. Kunnen ze lekker tamboereren dat de strengste blasfemiewet ter wereld die ze daar hebben gerechtvaardigd is.

Meta  Foor
Meta Foor29 aug. 2018 - 7:53

- bijna had Nederland haar eigen Guy Fawkes Dag gehad ... iedereen vrij op 28 augustus om telkens weer eens goed te gedenken: wij zijn een democratische staat die geen geweld tolereert

RonVa
RonVa29 aug. 2018 - 7:18

Komt bij mij de vraag op, was deze Pakistaanse man al in Nederland of is hij speciaal voor de aanslag op het vliegtuig gestapt?

Bernie2
Bernie229 aug. 2018 - 7:01

Psychopaat Wilders heeft de Pakistaan door zijn perverse cartoonrally ahw. uitgenodigd om met zijn bomgordel even langs te komen. Een cartoonwedstrijd over een profeet die voor miljarden mensen heilig is. Een walgelijke actie en hoe ziek kun je zijn. Waarmee hij de levens van democratische politici in de 2e Kamer op het spel zet. Hoelang blijft deze fascistoïde haatzaaier nog welkom in de 2e Kamer dat hij als veilig podium gebruikt om zijn giftige spuitpoep te draperen waarmee hij (onze) minderheden stelselmatig schoffeert, discrimineert bedreigt en wil verwijderen? En we hebben het niet over alleen Mohammed en Fatima, maar over miljarden moslims wereldwijd. Jammer dat de overheid het beschamend laat afweten in deze. Laat Wilders met zijn handlangers een paar gezellige containers betrekken in afgelegen havenhoekje in Hoek van Holland waar hij geen gevaar meer vormt voor mij en mijn medelanders. Waar de viespeuk naar hartenlust eventuele ingezonden cartoons kan etaleren. Want, de expo zal louter fascisten en extreemrechts tuig trekken en die komen allemaal in onze democratische regeringsgebouwen... Voor de vorm nog even dit: gelukkig is ditmaal niets gebeurd en is de Pakistaanse onverlaat van straat gehaald. Aanslagen of bedreigingen? Dat doen we toch niet in Nederland?

10 Reacties
Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige29 aug. 2018 - 10:26

Wat u hier eigenlijk zegt is dat we allemaal de regels van de islam moeten gaan handhaven en iedereen die het daar niet mee eens is een fascist is. Welke islamitische regels ziet u graag nog meer in NL? lijfstraffen, onderdrukking van vrouwen, of misschien toch liever het vermoorden van homo`s? Het gevaar komt niet van Wilders, het gevaar komt van zijn tegenstanders. Je kunt het wel niet eens zijn met zijn standpunten maar het is niet wilders die oproept tot geweld, het zijn zijn tegenstanders Tevens claimt u dat wilders oproept tot wereldwijde verwijderen van alles dat islamitisch is, een nogal boude claim die ik graag onderbouwd zou zien. U vergeet voor de compleetheid ook even te melden dat wilders ook een democratisch gekozen policus is. Als u niet zo van vrijheid en democratie houd kunt u ook zelf naar een land verhuizen waar de regels allemaal wat strenger zijn, het kalifaat bijvoorbeeld

Henriette3
Henriette329 aug. 2018 - 11:25

@ Bernie Was u ook zo uitgesproken toen Popie Jopie wekelijks op televisie was en de spot werd gedreven met het Christendom? Of krijgt u alleen principes wanneer er gedreigd wordt met geweld? We hebben het hier over tekeningen.... Er moet nooit getornd worden aan de vrijheid van expressie, vrijheid van meningsuiting etc. Als het je niet bevalt dan doe je de TV uit, kijk je de andere kant op of haal je je schouders op. Dat doen we in een vrije samenleving!

W-74
W-7429 aug. 2018 - 11:46

Ja Bernie en met een kort rokje de straat opgaan is ahw verkrachters uitnodigen.

Edwin8
Edwin829 aug. 2018 - 11:49

Macht die zich niet laat bespotten is geen macht maar neigt eerder naar fascisme. De morele autoriteit van een macht wordt dan ook in sterke mate bepaald door de mate waarin deze macht zich laat bespotten, en als dat niet mogelijk is dan leef je niet in vrijheid. Maar goed, schijnbaar zijn mensen hier bereid om hun vrijheid op te geven. Wellicht nog even terug denken aan 2015 en de aanslag op Charlie Hebdo? Of is Je suis Charlie de zoveelste lege leus.

Ch0k3r
Ch0k3r29 aug. 2018 - 11:51

Dus Wilders vormt een gevaar als hij een cartoonrally organiseert over een bepaalde religie die ontzettend veel mensen heilig is? En een eventuele aanslag zou dus volgens jou ook op zijn conto zijn en niet die van de dader? Voor vele andere miljarden is die profeet niet heilig. En voor velen is die profeet juist een kwaadaardig figuur. Walgelijke actie? Ik ben absoluut niet pro-Wilders maar ik juich een cartoonrally als deze alleen maar toe. Spotprenten, noemen we ze ook wel. Doen we in dit land al decennia aan. Niet alleen over politiek, ook over religies. "Jammer dat de overheid het beschamend laat afweten in deze." Oh, maar de overheid heeft zeker wel van zich laten horen, ook richting Pakistan (wat een geweldig land is dat Pakistan toch). Daarin hebben 'we' duidelijk gezegd dat het recht op de vrijheid van meningsuiting een zeer groot goed is in Nederland, belangrijker dan het 'recht om je beledigd te voelen'. 13 jaar geleden hadden we deze bullshit ook al toen een tekenaar in Denemarken Mohammed tekende. En daarvoor hadden we al de ophef over het boek Duivelsverzen van Rushdie. Blijkbaar heb je daar geen reet van geleerd.

Unlabeled
Unlabeled29 aug. 2018 - 12:14

Aha, uw laatste opmerking doet u alleen maar voor de vorm!? U bedoelt eigenlijk "ik ben het volstrekt eens met die Pakistaan"??? De Wilders-haat druipt er weer vanaf. Kunt u zich eens over uw eigen antipathie heenzetten en gewoon naar de inhoud kijken? Er is iemand die een cartoonwedstrijd uitschrijft. (dat het om Mohammed gaat doet niet ter zake, over "onze" God en Jezus worden ook veel spottende cultuuruitingen gemaakt) Vervolgens is er iemand die het dermate niet eens is met het onderwerp van die cartoonwedstrijd, dat hij de bedenker van die wedstrijd van het leven wil beroven. En nu U. Vertel alstublieft waarom Wilders de grote kwade genius in deze wereld is. Ik ben één en al oor. Wel graag dat wat u poneert met feiten onderbouwen.

Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 14:10

@ Thomas de ongelovige Bizar. Bernie zegt ten eerste helemaal nergens dat we allemaal de regels van de islam moeten handhaven. Hij zegt ook niet dat iedereen die het daar niet mee eens is een fascist is. Wilders levert overigens wel wat meer als kritiek op de islam en stellen dat hij het oneens met de islam is dat is een understatement. Het gevaar van Wilders is ook aanwezig. Kijk naar de overkant van de oceaan. Of na de "gezellige" familie Le Pen aan de overkant. Wilders heeft overigens wel indirect opgeroepen tot geweld. http://www.publiekrechtenpolitiek.nl/de-goeie-kantjes-van-rassenrellen/ https://www.hpdetijd.nl/2016-07-19/oorlogstaal-wilders-revolte-burgeroorlog/ Dit is de rechts radicale manier van oproepen tot geweld. Geweld voorspellen als ze hun zin niet krijgen. Natuurlijk niet zo zeggen dat het echt lijkt dat je oproept tot geweld, maar het wel dermate ambigu laten zodat iedereen het er uit kan halen. Wilders wil van de Koran af. Zie jij een christendom voor je zonder de bijbel? Dat is al de onderbouwing van de claim. Hij wilt alle moskeen sluiten. Hoe kan je een islam definieren zonder gebedshuizen? En hij steunt bewegingen wereldwijd die hetzelfde nastreven. Wilders is democratisch gekozen inderdaad. Hitler ook. Wat is uw punt? Ik heb types zoals u nog nooit mijn vrijheid zien verdedigen. Nog nooit mijn vorm van democratie zien verdedigen, want dat is een nep parlement. Die "democratie" en "vrijheid" die u nastreeft wil ik niet. Want die vrijheid is louter bedoeld om links te schofferen, islam te schofferen. We zien hoe types zoals u omgaat met hele afwijkende denkers. Wilders is inderdaad geen gevaar nee. Voor u niet. Voor mensen zoals u die hem op handen dragen. Voor alle anderen is Wilders een gevaar. Met zijn selectieve perceptie van democratie, rechtstaat, vrijheid van meningsuiting. Met zijn behandeling van journalisten, rechters, minderheden, vrijheid van godsdienst.

Bernie2
Bernie229 aug. 2018 - 21:07

Hoogst curieuse en kortgelonte conclusies op mijn bijdrage. Kijk, als je weet dat beledigingen en schofferingen van profeet Mohammed veel mensen zwaar pijn doet en veel woede oproept, en hier toch toe oproept, ben je een psychopaat en een groot gevaar voor de samenleving. Een narcistische stap waarmee mensenlevens op het spel kunnen komen. Dat heeft natuurlijk niets te maken met het schikken naar de islam. Wel met respect en fatsoen. Uithalen naar het christendom is de spreekwoordelijke kwestie van appels en peren. Mochten nav. Geert's bruine expo in binnen- of buitenland slachtoffers vallen, stel ik de haatzaaier daar inderdaad volledig voor verantwoordelijk. Nogmaals erg jammer dat de Kamer dit fascistoïde vlagvertoon op haar democratische bodem toestaat.

Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige30 aug. 2018 - 7:30

@sonic Volgens mij geeft bernie toch echt aan dat het walgelijk en fascistoïde is omdat hij een cartoonrally houd over de profeet. Daarme geeft hij toch echt aan dat hij het niet vind kunnen dat er grappen worden gemaakt over de profeet. Iets wat volgens mij een typisch sharia trekje is. Over de vraag of ik liever een christendom zonder bibel zie kan ik kort zijn: ik vind geloofsovertuiging iets dat je lekker voor jezelf moet houden en dat je vooral niet andere mensen de regels van jouw geloof moet opleggen dat geld voor de islam, christendom,jodendom, hindoeisme boeddisme noem maar op. Boeken verbieden is natuurlijk uberhaupt onzin je kunt gedachtes/informatie niet verbieden in mijn ogen. hoe zeer die informatie jou niet aanstaat is irrellevant. Voor u ligt de uitspraak "ik absoluutwil geen rellen maar als ze er komen zou er iets goeds uit voortkomen" gelijk aan : "Ik roep iedereen op om wilders en al zijn aanhangers te vermoorden". Het punt wat ik probeerde te maken door te zeggen dat wilders ook democratisch is gekozen is het feit dat bernie zegt dat wilders de levens van democratische politici op het spel zet. Wat zou impliceren dat wilders niet democratisch verkozen zou zijn. U wilt "mijn democratie" niet? Allereerst hoe weet u wat "mijn democratie" is? ten tweede als u "mijn democratie"niet wilt, geeft u aan dat u eigenlijk helemaal geen democratie wilt want als een democratisch verkozen kamerlid er niet uw ideen op nahoud dan mag ie niet meedoen. Dat is niet hoe democratie werkt, Ik vind het goed dat wilders bestaat en doet wat hij doet in een democratisch vrij land horen er partijen te zijn over het hele spectrum van extreem links tot extreem rechts en alles wat er tussenin zweeft. Ik vind het ook geen goed idee om religies te verbieden, ik vind er echter niks mis mee om spot te drijven met religie (en dat is waar de discussie hier om draait volgens mij). In mijn ogen is er maar 1 vrijheid, vrijheid houd in dat je mag denken en tekenen en zeggen wat je wilt, zolang je niet oproep tot geweld. Kritisch denken is iets wat ons scheid van de dieren en ons (als mensheid) heeft gebracht tot waar we nu zijn. Het inperken of verbieden van satire kritiek, en vrij denken remt de vooruitgang van de mensheid in totaal. "We zien hoe types zoals u omgaat met hele afwijkende denkers" Ik ben in tegenstelling wat u (volgens mij) vermoed niet zon "type"dat wilders stemt of uberhaupt aanhangt. In mijn ogen is wilders juist de "afwijkende denker". Echter pleit bernie en in zekere mate jijzelf ook ervoor om sommige mensen hun mening al inferiuer aan te merken en daarom maar te pleiten dat die mening niet mag, dat is geen vrijheid. Hoe wilders omgaat met journalisten rechters en religies mag hij zelf bepalen omdat dit een vrij land is als hij te ver gaat word hij netjes zoals iedere andere nederlander voor het gerecht gesleept en veroordeeld zoals we eerder hebben gezien. In mijn ogen een teken dat het rechtsysteem prima werkt. Vrijheid betekend dat je iedereen mag schofferen wilders schoffeert links en de islam, De moslims en links schofferen wilders en noemen hem een fascist. Een term die in mijn ogen te pas en te onpas wordt gebruikt op deze website. Ik wil iedereen die de term fascist van plan is te gaan gebruiken vooral aanraden om eerst een keer te kijken wat fascisme precies inhoudt en dan te heroverwegen of deze term inderdaad van toepassing is. De godwin die u maakt gaat natuurlijk op voor alle democratisch gekozen leiders

Sonic2
Sonic230 aug. 2018 - 13:04

@ Thomas de ongelovige Nu ja bij deze. Ik wil Wilders NIET dood hebben. Ik keur bedreigingen niet goed. Ik keur die radicale islamisten niet goed. Ik pleit niet voor invoering van de sharia. Ik vind het alleen een kinderachtig toneelstukje. Een zinloze provocatie. Een behoorlijk waagstuk dat alleen doelt als promotie van de PVV om de partij op te krikken in de peilingen. Het heeft alles met een publiciteit stunt te maken en niets met vrijheid van meningsuiting. En als dat laatste toch geldt, zie ik het Wilders zeer selectief in voeren. Als mensen dat gewoon eens zouden toegeven dan zou het allemaal een stuk makkelijker zijn. En goed dat u niet op die rechts radicale mafkezen stemt. Dan over fascisme. U maakt de gangbare misvatting. Je moet ergens in de wereld geschiedenis een knip maken. Die kan je eigenlijk maken tussen 1945 en 1949 ongeveer. In die periode werd duidelijk hoe erg de puinhopen van het fascisme, nazisme waren. Dat kwam bij communisme pas later echt openbaar. Vanaf toen wist je dat je nooit een verkiezing zou winnen als je je zelf een fascist zou noemen. Vanaf toen gebeurt het met een omweg. De media in kampen stoppen of gelijk schakelen gebeurt niet meer in het Westen. De media flink schofferen en in diskrediet brengen kan wel. Buitenlanders in concentratiekampen kan niet meer. Die mensen een vrij duidelijk verwijzing geven dat ze beter zelf maar weg kunnen gaan is wel aan de gang. Het aparte is dat als je bij rechtse mensen over communisme begint dat het voor hun heel gangbaar is dat het nu opgepimpt is en over gaat in socialisme. Maar dat Duke of nazi's in Charlottesville achter Trump aanlopen kan dan weer niet gezegd worden. Dat NVU, Voorpost vooral aan de kant van PVV en FvD te vinden zijn mag je niet zeggen. Als het nu geen 2018 was geweest maar 1918 hadden Baudet en Wilders veel verder kunnen gaan en had Wilders kunnen verwoorden wat hij wilt verwoorden. We leven echter in de POST wereldoorlog 2 tijd. Dat wordt altijd godwin genoemd of demoniseren. Terwijl het gewoon een nuchtere constatering is dat er een tijd is van fascisme voor 1945 en er na en dat hele foute plannen weer opgepimpt worden in een nieuw jasje. Overal mogen we politiek incorrect over zijn. Behalve kennelijk over dit, want rechts heeft er een soort taboe opgelegd. En als je daar iets dieper op ingaat dan komt het ultieme chantage moment. Dan komt Fortuyn erbij.

Bouwman2
Bouwman229 aug. 2018 - 6:56

Preventie is natuurlijk goed goed, je moet niet in bed gaan roken, daar waarschuwde Nina Simone indertijd al voor. Maar preventief opsluiten voor een gedachte, een tweet of iets op FACEBOOK schrijven? Dan gaat het alarm af treedt de gedachtenpolitie aan. Dan gaat de denker of de twitteraar in beperking. Dat staat ook in de krant:één op de vijf die vanuit Syrië waar de oorlog woedt en daarvoor het land ontvlucht komt Nederland niet in, ook al is beloofd dat Turkije ze door mag zenden. Ze worden geweigerd, niet om hun rare hoed of littekens, maar omdat wat ze denken niet Nederlands is zo als het hoort. Heeft u gezegd dat uw meisjeskind niet met jongenskinderen samen mag zwemmen, weet dan wel dat zoiets tegen onze Nederlandse waarden en haren instrijkt en dan blijft u gewoon zitten in Turkije, een prettig land waar iedereen geacht wordt identiek te zijn. En dat bepaal ik, ik ben een Nederlander dus wel uw superieur. Als je die lijn even verder trekt, kan binnenkort zeker de helft van Nederlands in beperking, niet wegens raar haar maar om nationalistische gedachten, gestuurd door vrees en superioriteitsgevoel..

2 Reacties
Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige29 aug. 2018 - 10:24

Het opsluiten van iemand die doodsbedreigingen uit tegen iemand anders vind ik anders een heel goed idee. Een wet die we ook al veel langer bestaat dan facebook, of je nou iemand mondeling, schriftelijk of per postduif bedreigd, heb blijft bedreiging, en dat is (en hopelijk blijft) gewoon strafbaar in nederland

Unlabeled
Unlabeled29 aug. 2018 - 10:53

Neemt u ze dan op in uw huis?

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2018 - 5:47

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Anneweer
Anneweer29 aug. 2018 - 9:53

"Het zou de vaste anti-Wilders (ben benieuwd of Baudet ook nog genoemd gaat worden) schrijvers sieren als mijn ongelijk bevestigd wordt en er reacties komen van hun hand die onomwonden alleen al het dreigen met een aanslag zouden veroordelen zonder een kat naar Wilders." Dat was een tikkie naief van je, vind je ook niet, Z_Edje? ;-)

JvanDeventer
JvanDeventer29 aug. 2018 - 10:39

Goed om Rushdie erbij te halen. 30 jaar geleden waren er ook velen, waaronder naar ik meen ook prominente politici, die vonden dat Rushdie het aan zichzelf te wijten had. Had hij maar niet zo moeten provoceren; had hij de moslims maar niet zo moeten beledigen. Ik zou zeggen dat er sindsdien niets veranderd is. Soortgelijke mensen hoor je nu weer; de onuitgesproken angst en de lafheid worden verkocht als intelligentie, tact en begrip voor andere culturen. Daar komt inderdaad nog bij wat u al vermeldt: waar Salman Rushdie voor Nederlanders een onbekende was, is Wilders al in brede kring taboe. Ik denk dat de meeste mensen er niet in zullen slagen om respect voor de vrije meningsuiting en Wilders-weerzin te combineren.

Edwin8
Edwin829 aug. 2018 - 11:51

Prima reactie. De reacties van het vaste panel waren inderdaad weer van te voren uit te tekenen.

quatsch
quatsch29 aug. 2018 - 0:29

Onder het mom van het 'vrije woord' probeert Wilders wereldwijd anders denkenden -met zijn extreemrechtse opvattingen- te provoceren. Dat hij hiermee Nederlandse belangen en de Nederlanders in binnen- en buitenland in gevaar brengt laat hem blijkbaar koud. Pas als er slachtoffers zijn gevallen gaat men nadenken over een oplossing. Maar dan is het natuurlijk al te laat.

3 Reacties
Unlabeled
Unlabeled29 aug. 2018 - 10:46

Dus Wilders heeft geen vrijheid van meningsuiting? Of moet hij gewoon dood? De oplossing is niet de "klokkenluider" uit te schakelen, maar de moslims in ons werelddeel bij te brengen dat ze maar tegen een stootje moeten kunnen.

W-74
W-7429 aug. 2018 - 12:55

Dus we laten religieuze zeloten in een ver buitenland bepalen wat onze waarden en normen zijn, wat we belangrijk moeten vinden en wat we mogen tekenen? Weinig principes hier.

quatsch
quatsch29 aug. 2018 - 15:14

Wat heeft provoceren in een ander werelddeel te maken met moslims alhier?

Sonic2
Sonic228 aug. 2018 - 22:36

Wilders is krankzinnig. Hij zet de levens van mensen in het buitenland op het spel met zijn achterlijke cartoon wedstrijd. Die hele cartoon wedstrijd heeft maar 1 doel. De huidige krimp in de peilingen tegen gaan, omdat zelfs een deel van de PVV aanhang(slaafser en volgzamer vind je ze niet) hem zat begint te raken. Dus werd die cartoonwedstrijd gehouden, zodat meneer weer verzekerd is van een paar maanden aandacht. Wilders haalt al decennia dit soort trucjes uit. Fitna was ook al bedoeld om aandacht te trekken. Minder minder mocht hij eigenlijk niet zeggen van de rechter, maar dat deed hij toch. Ook weer zo'n publiciteit stunt die alleen bedoeld is om meer virtuele zetels bij de Hond te krijgen. En ook dat Polen meldpunt kwam toen de PVV op fors verlies stond in de peilingen. Het is allemaal zo doorzichtig. Ik hoop dat de media dat eens gaat opsommen en eens goed op een rij zet voor de kiezer. Dat Wilders dit alleen doet voor zijn luizige virtuele zetels. Als dit een idealistisch doel had dan was het een strijd voor het vrije woord geweest. Dat is dit niet. Dit is gewoon een goedkoop politiek trucje. De media moet dit ontmaskeren en het neerzetten zoals het is. Wilders gaat over lijken en wil levens van anderen op het spel zetten om maar te kunnen scoren in de peilingen. Walgelijk, walgelijk en nog eens walgelijk. Dat hij bedreigd wordt is overigens zeer afkeurenswaardig. Wilders moet echter weer eens gaan doen wat een parlementarier moet doen. Voor meer woningen, betere zorg en meer veiligheid zorgen. Niet allemaal onzin projectjes zoals meldpunten, filmpjes, cartoon wedstrijden. Het zal echter tegen beter weten in zijn. Wilders zal wel weer gaan stijgen in de peilingen. De media aandacht voor de PVV zal weer enorm zijn. Zeer, zeer triest. Op allerlei manieren.

9 Reacties
Unlabeled
Unlabeled29 aug. 2018 - 10:40

Even jouw hele verhaal daargelaten, wie bedreigt nu wie met de dood? En wie doet dat omdat die ander een cartoonwedstrijd uitschrijft? Er is een tijd geweest dat je de Katholieke kerk niet mocht bespotten. Voor je het wist was je prooi van de inquisitie en werd je veroordeeld en ter dood gebracht. Hebben we hier niet de verlichting meegemaakt? Gelukkig zijn dit soort middeleeuwse praktijken hier niet meer normaal. En dan ga jij zeggen dat Wilders een doodsbedreiging uitlokt en daar lekker op zit te wachten? Tja, Wilders doet uiteraard niets liever dan de rest van z'n leven zwaar bewaakt rond te moeten gaan omdat hele hordes moslims hem willen vermoorden .... omdat hun profeet zogenaamd iets wordt aangedaan. Nee, ik ben geen fan van Wilders. Hij bedient zich van een retoriek die niet de mijne is, maar hij legt wel het absoluut intolerante gedrag van moslims en de onverenigbaarheid van Islam met onze normen en waarden bloot. Of ben je een voorstander van doodsbedreigingen?

JamesCullen
JamesCullen29 aug. 2018 - 10:53

'Dat hij bedreigd wordt is overigens zeer afkeurenswaardig. Wilders moet echter weer eens gaan doen wat een parlementarier moet doen. Voor meer woningen, betere zorg en meer veiligheid zorgen' Nee, het moet zijn dat het zeer afkeurenswaardig is. Punt.

W-74
W-7429 aug. 2018 - 12:51

“Als dit een idealistisch doel had dan was het een strijd voor het vrije woord geweest. “ De meningen zijn verdeeld of hier niet sprake is van een idealistisch doel. Sommigen vinden van wel. Ik meen trouwens dat het hier niet zo zeer een strijd voor het vrije woord betreft als wel een gewone uitoefening van het vrije woord. De redenen of motivatie achter het uitoefenen is niet aan anderen om over te oordelen. Noch aan anderen om aan de hand van je intenties te bepalen of jij die vrijheid überhaupt wel verdient. Vrijheiden of rechten verdien je namelijk niet, worden je niet verleend door personen of als gunst gegeven op basis van je intenties, vrijheden HEB je gewoon. Punt. En om die vrijheden te benutten heb je dus niemands goedkeuring of instemming nodig. Dit blijft geloof ik voor sommigen moeilijke materie, voor zowel sommige Pakistani’s als sommige Nederlanders.

Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 13:58

@ Unlabeled Je bent geen fan van Wilders en typt een heel betoog om hem te verdedigen. Bizar. Je gaat ten eerste je beschuldiging terug nemen dat ik voorstander ben van doodsbedreigingen. Schandalige opmerking. Maar ik ben kennelijk van de "foute" kant dus mag je mensen zoals mij allerlei verwensingen maken. Wilders wordt bedreigd door een zeer radicaal islamitisch clubje. De rest van de miljard moslims hoor je niet. U heeft het over hele hordes moslims. Ik zou zeggen: ga eens uitrekenen hoeveel honderden moslims op een miljard zijn . Ik wijs tweeledig op een patroon. Als Wilders media aandacht nodig heeft of hij moet zijn partij op de kaart zetten dan doet hij dit. In 2008 met Fitna. In 2014 met minder minder. In 2012 met het Polen meldpunt omdat hij op verlies stond. In 2018 met de cartoons nu hij op fors en zeer terecht verlies staat in de peilingen. En als ik het vergelijk met het dagelijkse leven. Als Wilders in een bedrijf had gewerkt met het gedrag wat hij had vertoond, was hij er uit geflikkerd. Als Wilders een scholier was, was het op een vecht partij uitgelopen. Daar mee keur ik geen enkele vorm van bedreiging of geweld goed. Alleen heeft Wilders kennelijk een volstrekte uitzondering positie. Voor de rest maakt u een zootje van uw reactie. U zet het gedrag van een paar honderd moslims gelijk aan dat van 1.2 miljard. U zet het gedrag van een aantal moslim radicale gelijk aan een hele bevolking. U verzint dat ik zeg dat Wilders bedreiging uitlokt of verdiend. Als ik in Rotterdam zeg dat Feyenoord een rot club is en ik loop met een Ajax shirt rond dan kan het wel eens zijn dat ik bedreigd word. In die categorie. @ James Cullen Gaat u eerst maar eens al die achterlijke bedreigingen tegen Sylvana Simons eens heel duidelijk afkeuren. Of tegen DENK. Ga eerst eens al die Twitter verwensingen die naar Klaver worden gedaan afkeuren. Ik hoor u nooit over Cohen en Aboutaleb. Allebei zeer fors bedreigd. Ik noem in mijn reactie de bedreigingen op Wilders zeer afkeurenswaardig. Unlabeled weet het zo te draaien dat ik een voorstander ben van doodsbedreigingen. U gaat op mijn reacties een beetje muggen ziften. Alsof ik Wilders dood wil hebben. Compleet bizar. Dus zelfs als ik de bedreigingen op Wilders afkeurenswaardig vind, weten jullie er van te maken dat ik bedreigingen aanmoedig. Waarom moet ik trouwens bedreigingen op Wilders 100 procent afkeuren terwijl ik 0,0 medelijden hier aan tref voor Sylvana Simons? Waarom altijd die ongekende hypocrisie?

Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 14:57

@ W-74 Het is precies tegenovergesteld. Om het helder te schetsen. Voor een PVV of FvD aanhanger staat vrijheid van meningsuiting gelijk aan het schofferen van de islam en van links. Kritiek op beiden staat echter gelijk aan demonisering. Een rechtstaat voor hun staat gelijk aan straffen zoals Baudet en Wilders willen. Als ze dat niet doen dan zijn het D66 rechters. Als de media een positief artikel schrijft zijn het goede journalisten. Als ze dat niet doen dan is de pers nep en fake. En is ze onderdeel van een complot tegen de PVV. Een zeer selectieve perceptie van democratie, vrijheid, rechtstaat. Dat is gewoon levensgevaarlijk. En het wordt nog erger als je dit doet uit puur electoraal opportunisme. Ik praat ook dat gedreig uit Pakistan niet goed. Maar dat is toch wel bekend. Het maakt niet opeens Wilders een held. Het is gewoon zeer treurig. En dan is er nog een belangrijk punt. Wat lost zo cartoon nu eigenlijk op? Het lucht op en je hebt een aantal landen over de zeik. Wilders heeft een aantal zetels er op een vunzige manier bij. Ik heb liever goede relaties en goede handel. Zodat dat geld terug stroomt naar Nederland. Misschien zou het anders zijn als we Amerika of China waren. Echt iets te zeggen hadden. Maar wij zitten niet in de positie om zoiets te doen. Als Wilders echt zorgen had gehad had hij dat op een andere manier kunnen brengen. Op een manier die niet averechts werkt. Ik heb liever dat moslims 5 keer per dag bidden in een eventueel door de staat gesubsideerd moskee, waar je door middel van subsidie kan bij sturen als dat je dat niet hebt en ze op straat zwerven en overlast veroorzaken. Maar het lucht zo op he. Moslims heb je geschoffeerd. Links over de zeik. En daar is het al dat kneuterige, rancuneuze PVV volk allemaal over te doen. Dat het praktisch helemaal niets oplost maakt jullie geen zak uit.

JamesCullen
JamesCullen29 aug. 2018 - 15:35

@Sonic Ik trek de streep bij geweld, zoek mijn reacties er maar op na.

Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 20:23

@ James Cullen Je trekt vooral de streep als het over Wilders gaat. Het is overigens een wat bizarre redenatie. Eerst naaien de rechts radicalen de boel op. 99% blijft rustig. Die ene procent gaat tekeer. Dan komt er nog meer polarisatie. Dan heb je altijd een aantal idioten die naar geweld grijpen. Trump ook weer vandaag. Als de Democraten winnen dan komt er geweld. Normale mensen laten dat aan zich voorbij gaan. Behalve degene die al niet goed in hun bovenkamer zijn. U maakt zich er net als veel andere rechts radicalen veel te makkelijk vanaf. Eerst het vuurtje onverantwoordelijk hoog opstoken. Dan niets doen om het te dempen en dan maar verbaast zijn dat er een aantal idioten uit de bocht vliegen. Het is gewoon onverantwoord en het leidt compleet af van zaken die er spelen. De moeizame integratie. Wilders moet als hij zijn krankzinnige provocaties doet er eens rekening mee houden dat dit enorme consequenties kan hebben. Dat het levens op het spel kan zetten van mensen die in islamitische landen verblijven. Er kan eventueel een aanslag van komen. Politici hebben een voorbeeld functie en moeten goed beseffen dat hun woorden grote gevolgen kan hebben. Ik lijk nu wel een CDA"er, maar het is goed als dat benadrukt wordt. Je kunt het eigenlijk vergelijken met alcohol. Dat heeft soms best voordelen, maar als alcohol in het lichaam van een verkeerd iemand komt kan het enorme gevolgen hebben. Wilders maakt gebruik van de vrijheid van provoceren. De vrijheid van meningsuiting is om een discussie op gang te brengen. Wilders provoceert alleen maar. U heeft geen idee wat dit in de islamitische gemeenschap doet. U heeft geen idee wat dit met Nederland in het buitenland doet. U heeft geen idee hoeveel extra gevaar Nederland loopt. Het enige wat u doet is mij afvallen en dat rechts radicale zwijn verdedigen.

W-74
W-7430 aug. 2018 - 6:48

Sonic Ik word een beetje moe om het irrelevante onkruid uit je reacties te moeten snijden. De zaak is redelijk eenvoudig: Wilders is een lul, maar ook hij heeft rechten die hij mag uitoefenen. Wat jij of anderen ook vinden van zijn achterliggende motieven doet niet ter zake. Of hij het doet om jou, moslims of links te pesten, doet er werkelijk niet toe. Als je een probleem met zijn handelen hebt dan stap je naar de rechter. En anders heb je het maar te slikken, zo werken rechten en vrijheden. Alleen je eigen morele kompas, je innerlijke beschaving is de enige beperking op die vrijheid, voor zover het over je eigen handelen gaat. Kortom: als jij jezelf wilt beperken omwege jou moverende redenen, prima, maar je kunt dat niet anderen opleggen. Dan komen we tot de kern van de zaak: als wij bepaalde rechten en vrijheden hebben in dit land, met bloedvergieten verworven op intolerante overheersers, dan moet je daar als land, als overheid pal voor staan. En je kunt het wel tot vervelens toe over Wilders en zijn motieven hebben, maar laten we het nu eens hebben over de motieven van een politiek partijtje in Pakistan die dreigt met atoomaanvallen? Of wat hun überhaupt bezield om zich zo te bemoeien met Nederlandse interne aangelegenheden. Laten we het in plaats van de provocaties en brutaliteit van Wilders het eens hebben over die Pakistaanse provocatieve brutaliteit. Over die mensen in een ver buitenland die menen het volste recht te hebben zich te bemoeien met onze vrijheden en rechten Zij plaatsen hun blasfemiewet boven onze soevereiniteit, autonomie en grondwet, wat vind je daarvan Sonic. Daar schuilt het ware probleem en gevaar. Niet bij een Nederlander die in the end toch gewoon maar gebruik maakt van zijn rechten. En denk nu niet dat je dit soort groeperingen tevreden kunt stellen met wat toeschietelijkheid. Want als dit soort intolerante types merken dat je bereidt bent tot buigen, dan blijven ze komen. Dan houdt het nooit op. En dan worden defacto niet meer geregeerd door onze grondwet, maar door een handjevol domme mensen in een ver buitenland. Als je maar een agressieve toon aanslaat dan krijg je je zin. Wat je dus ook vindt van WIlders, we staan hier nu voor een zeer principiele zaak. Het is jammer dat hij ons in de kwestie heeft gebracht, maar het is nu eenmaal zo. En we kunnen nu niet buigen voor dreigementen, noch kun je van Wilders verlangen dat hij zijn rechten opgeeft om de relatie met Pakistan gezellig te houden. Nogmaals, we worden vanuit Den Haag geregeerd en niet vanuit Islamabad.

Edwin8
Edwin830 aug. 2018 - 8:57

"Ik heb liever dat moslims 5 keer per dag bidden in een eventueel door de staat gesubsideerd moskee, waar je door middel van subsidie kan bij sturen als dat je dat niet hebt en ze op straat zwerven en overlast veroorzaken. " Deze alinea is wel het toppunt van tergende domheid. Alsof moslims zodra ze niet 5x bidden voor overlast gaan zorgen.

Komtgoed
Komtgoed28 aug. 2018 - 19:08

Goed zo Geert.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud29 aug. 2018 - 8:18

En wat is zo goed aan Wilders?

robheus2
robheus229 aug. 2018 - 22:39

Er is niets goeds aan deze actie van Geert, want hij brengt wel andere mensen in gevaar door zo'n provocatie vanuit een Tweede Kamer gebouw te organiseren. Als ie z' eigen leven in gevaar wil brengen moet ie zelf weten, maar nu betrekt hij er ook anderen bij die ongewild slachtoffer kunnen worden van de door Wilders uitgelokte aanslagen.

JvanDeventer
JvanDeventer28 aug. 2018 - 18:14

Een voorlopige prognose van mijn kant: het is een Pakistaan zonder gevoel voor humor.

Thuiszitter
Thuiszitter28 aug. 2018 - 16:27

Eerst op FB je daad gaan verraden is niet al te slim bedacht, gelukkig maar het voorkwam wellicht een hoop ellende.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 aug. 2018 - 16:13

Ha, eindelijk een sukkelt die ingaat op de hartewens van Wilders. Het heeft even geduurd en dan was er nog die onverwachte en niet in dank afgenomen verrassing van eigen initiatief door Dille, maar nu is voor Wilders dan eindelijk ook het zomerreces afgelopen. Hij had het graag willen uitluiden met een big bang, helaas was justitie hem voor. Maar elk beetje publiciteit is meegenomen. Want nu nieuwkomer Baudet zo ijverig is met het doen van aangiften vanwege bedreigingen en ook daar de lead van Geert lijkt over te nemen ziet de toekomst van onze geert er somber uit.

10 Reacties
JamesCullen
JamesCullen29 aug. 2018 - 7:32

Sukkel? Kijk, je mag vinden wat je wil van Geert Wilders; je mag het een lul vinden of een held vinden. Maar als die man cartoons wil maken van een profeet heeft hij daar het volste recht toe. Daar met geweld op willen reageren is onacceptabel!

JvanDeventer
JvanDeventer29 aug. 2018 - 8:04

Wilders heeft een tekenwedstrijd georganiseerd om te laten zien dat je in een vrij land vrij bent om spotprenten te maken. Na Charlie Hebdo en Kurt Westergaard is daar zeker wel aanleiding toe. Zoals altijd zoekt hij de publiciteit, net als menig ander politicus. Zoals meestal provoceert hij, maar ik zou niet weten hoe je dit punt (als wij een tekening over Mohammed willen maken dan mogen en doen we dat gewoon) kunt maken zónder te provoceren. Je kunt zeggen dat hij het gevaar zelf opzoekt, maar niet dat een aanslag en al die doodsbedreigingen zijn hartewens zijn. Een oorlogsverslaggever zoekt ook zelf het gevaar op, maar je kunt niet beweren dat Stan Storimans de dood als hartewens had. Men zoekt het gevaar op omdat men een overtuiging heeft.

Max Eisenmann
Max Eisenmann29 aug. 2018 - 9:26

Je hoeft niet zo best te doen jezelf te diskwalificeren Martin met je verzonnen toedichting dat Wilders graag slachtoffer zou zijn van een aanslag of dat Willie Dille's zelfmoord een bewust als geschenk bedoeld initiatief aan Wilders zou zijn geweest in plaats van een gevolg van radeloze wanhoop, of die nu, ons allen onbekend, door werkelijke misdaden tegen haar gericht of een geestelijke crisis veroorzaakt werden. Maar natuurlijk zal Wilders wel verguld zijn met deze verijdelde poging tot een aanslag zoals aangekondigd en gewenst verklaard door zovelen uit die hoek en nu als bevestiging werken voor het beeld wat Wilders zo duidelijk en graag uitdraagt. Als je die laatste alinea nu in andere woorden als al voldoende kwalijk te nemen argumenten had gebruikt tegen dergelijke extremistische moslims èn Wilders en zijn aanhang als hun sparring partner had je meer bereikt.

Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 10:35

@ JvanDeventer Nee naïeve PVV'er. Wilders doet dit voor de media aandacht. Voor de virtuele zetels. Als je daar nu nog niet achter bent. Zucht. Overigens bewijzen moslims op dit moment het tegenovergestelde van wat Wilders wilt bewijzen. De woede komt uit 1 land. Van aanhangers van een islamitisch extremistische partij. Van de hele radicale. De doorsnee moslims hoor of lees je niet. Ik weet dat al die rechts radicale leugenaars dat anders willen laten overkomen. @ James Cullen Met die laatste zin heb je gelijk. Je weet het alleen he. Wilders wist exact waar hij aan begon. Hij wist dat als hij met zo'n cartoon wedstrijd kwam dat heel veel moslims beledigd zouden zijn en daar is het Wilders allemaal om te doen. Het is dus een zeer doelbewuste provocatie. Als je op het schoolplein loopt te provoceren zou iedereen het normaal vinden als je een klap krijgt. Dat is niet het goed praten van geweld. Voor Wilders gelden kennelijk andere maatstaven. Overigens heeft de islam zeer duistere kanten. Dat betekent natuurlijk niet automatisch dat Wilders dan ook direct maar even aan de goede kant staat. Deze theorie zou namelijk ook inhouden dat Stalin een vrijheid strijder was omdat hij Hitler versloeg. Met deze cartoonwedstrijd krijgt niemand betere zorg, onderwijs. Maar verdedig vooral Wilders. Sneu.

JvanDeventer
JvanDeventer29 aug. 2018 - 11:53

@Sonic Lezen is niet uw sterkste kant. Dat van die media-aandacht had ik zelf ook al gezegd, 3e zin van boven. Maar u kunt zich niet voorstellen dat een aandachttrekker ook gewoon nog een doel heeft met die media-aandacht, namelijk een punt maken over de meningsvrijheid en de moslims. .

W-74
W-7429 aug. 2018 - 12:01

Sonic Maakt het wat uit of Wilders het voor de aandacht doet? Maakt het wat uit of dat meisje 'voor de aandacht' met dat korte rokje loopt? Nee, toch. De reden waarom iemand iets doet is totaal niet relevant. Je hebt een vrijheid of je hebt 'm niet. Of mensen daar 'terecht' of 'onterecht' gebruik van maken is niet aan jou om te bepalen! Onthoudt dat nou eens een keer ouwe dwingeland.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 aug. 2018 - 14:49

Wilders doet het om reacties uit te lokken. Niet om een statement te maken voor vrijheid van meningsuiting. Het gaat om het oproepen van haatgevoelens bij moslims en bij zijn achterban. Ik moet bij Wilders altijd denken aan de bijbel, wie leeft bij het zwaard, zal sterven bij het zwaard. Wie zoveel haat oproept wordt zelf slachtoffer van die haat. Dat weet hij en daarom handelt hij ernaar. Voor de slechtverstaander, natuurlijk wil hij niet echt dood, maar hij kokketeert er wel mee. Hij doet dit om aandacht te trekken, hij is een one tick pony, meer smaken heeft hij niet. Maar hij doet het ook omdat zijn bedreigingen de laatste jaren zo afnamen dat er hard op werd getwijfeld aan de zin van zo'n duur escorte door de verschillende diensten die hem beschermden. En bedreiging is tenslotte zijn verdienmodel. Dus moest er iets gebeuren, een cartoonwedstrijd.

Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 15:07

@ W-74 en Jvan Deventer Ik heb in ieder geval uit van Deventer gekregen dat hij in de moslims vorm praat en zijn masker laat vallen. Het is dus niet de islam. Daar val je even door de mand. Dat heb ik maar mooi uit je gekregen. Het is dus de moslims en niet de islam. Het gaat Wilders helemaal niet om vrijheid. Om zijn zeer beknopte en selectieve vorm van vrijheid misschien. Kijk eens naar Amerika. Open u ogen eens en aanschouw wat rechts radicaal Trump daar onder vrijheid verstaat. Voor u zal het wel als vrijheid voelen, want het is uw vrijheid. Zucht. Voor de rest drammen jullie je mening op aan mij. Niet andersom. Ook een bizarre veronderstelling trouwens. Dat je een vrijheid strijder bent als je optreedt tegen duistere kanten van een religie. Vraag maar eens aan de PVV fractie hoe vrij hun "partij" is. Daar krijg je geen eerlijk antwoord op. Daar gaat het dus fout. Een leider van een eenmans beweging die ons parlement een nep parlement vindt en er een dagtaak aan heeft om rechters, journalisten en iedereen die volgens hem maar enigszins in zijn weg zit te kleineren, komt nu opeens op voor vrijheid. Dat praten jullie allemaal goed. En dan ben je compleet niet meer te redden. Enfin. In 2028 komen jullie er ook wel achter dat Baudet en Wilders een stel oplichters zijn. Niet dat jullie het fatsoen hebben om dan je excuses te maken naar Bernie, Martin of mij. Dat lijkt me het meest pijnlijke voor al die mensen hier die Wilders en Baudet steunen. Dat ze over 5 of 10 jaar moeten gaan toegeven dat ze al die tijd oplichters en bedriegers hebben gesteund.

Ted3
Ted329 aug. 2018 - 20:47

@ Sonic U kunt in de toekomst kijken? Wat knap zeg!

Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 23:16

@ Ted Of kijk in het verleden zou ik zeggen. CD, DS 70, LPF, LN, TON, PVV. Echt allemaal compleet mislukt. Je hoeft geen Einstein om te weten dat rechts radicale partijen( al is het alleen maar door haar positie in het politieke veld) nooit een succes kunnen worden. Daar hoef je niet echt voor door geleerd te hebben. Als ik de naam van PVV of FvD zou vervangen door tegenpolen als GL of DENK dan zouden al die rechtse mensen hier het met mij eens zijn. Misschien je eens wat verdiepen in de partij organisatie van het rechts radicalisme. De kiezers groepen. Of hoe PVV en FvD bij VVD en CDA liggen. Als u en vele anderen dat eens doen dan leert u nog eens wat. U basht echter liever mij als dat u op de inhoud in gaat. Die inhoud bevalt de rechts radicalen hier niet, dus gaan ze het op de persoon spelen.