Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mama, wat ligt daar op mijn bord?

  •  
01-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jongen.jpg
Jongetje filosofeert over het eten van dieren en concludeert: als we ze eten, dan gaan ze dood
Bijna alle ouders overkomt dit vroeg of laat. Het moment dat je kind de link legt tussen de lieve dieren op de kinderboerderij en het kippetje op zijn of haar bord. De realisatie dat we lieve dieren slachten om ze vervolgens op te eten. Het is dan ook een gek idee en een moeilijke gewoonte om je als er kind zomaar bij neer te leggen.
Dit jongetje filosofeert tijdens het eten met zijn moeder over het eten van dieren en concludeert: als we ze eten, dan gaan ze dood.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

JandeBoer2
JandeBoer21 jun. 2013 - 14:04

Voor een kind is dit gewoon. Maar wat een prachtige, wijze, lieve moeder!

lembeck
lembeck1 jun. 2013 - 14:04

Hopelijk blijft hij zo nadenken en zal hij vegetariër worden en voor het welzijn van dieren 'vechten'

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 jun. 2013 - 14:04

Hopelijk zal hij voor het welzijn van dieren vechten, en tegelijkertijd niet zijn eigen welzijn vergeten door vegetarier te worden.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2013 - 14:04

Het jongetje is om op te eten. Oei, wat zeg ik nou weer. Zijn mama kan beretrots zijn op haar wijze zoon, wat een puur kind.

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online1 jun. 2013 - 14:04

ik eet alleen vegetariers

Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2013 - 14:04

"wijze zoon" ????

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2013 - 14:04

De geestelijke leeftijd van de vegetariërs treffend in beeld gebracht. Een paar maanden later komen de eerste vragen die van iets meer inzicht getuigen: mama, als we geen dieren aten waren de koeien en de varkens dan de dodo achterna gegaan en waren de weilanden dan leeg?

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2013 - 14:04

"... als we geen dieren aten waren de koeien en de varkens dan de dodo achterna gegaan en waren de weilanden dan leeg? " Sorry Piet maar dit is pure nonsens. Oeros en Zwijn, de natuurlijke voorouders van koe en varken, zijn al lang geleden de kant van de dodo opgegaan. Hun zielige nakomelingen zullen ook nooit meer naar die stutus terug kunnen keren.

Nachtegaaltje
Nachtegaaltje1 jun. 2013 - 14:04

Toen onze meiden deze leeftijd hadden en de associatie gingen maken tussen de kippen in onze tuin en het de diersoort op hun bord kregen we dezelfde vragen. Vanaf die tijd werd de vraag “wat eten we mam?” beantwoord met “chicken”. Waarna de maaltijd zonder veel problemen verliep. Ze zijn opgegroeid met een matig gebruik van vlees, en dan nog scharrelvlees. Al onze kippen hebben een waardige begrafenis gekregen in de tuin uit dankbaarheid voor het leveren van zulke lekkere scharreleitjes. Ze liggen naast de hamsters, cavia’s en andere vriendjes. Er zijn genoeg mogelijkheden om verantwoord vlees en vis te eten. Voor een lekker stukje varkensvlees wijs ik graag op onderstaande link: http://www.buitengewonevarkens.nl/

1 Reactie
Zjenny
Zjenny1 jun. 2013 - 14:04

Prachtig initiatief. Bedankt voor de link Emma.

Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2013 - 14:04

Leuk filmpe maar ik vraag mij altijd weer af waarom vegetariers altijd weer die leugen dat mensen van nature herbivoren zijn zo nodig van stal moeten halen. Uit onze hele anatomie, geschiedenis, evolutie, etc. is kristalhelder en staat vast dat mensen alleseters zijn. Zijn de argumenten van vegetariers zo zwak dat ze leugens nodig hebben om hun standpunt kracht bij te zetten? Leugens zwakken het alleen maar af. Als je dat nog steeds niet doorhebt dan ben je een rund.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 jun. 2013 - 14:04

De meeste vegetariërs die ik ken, Tom, zeggen niet dat de mens alleen maar plantaardig voedsel eet van oorsprong. Misschien klopt het wel, maar is de mens daarna ook dierlijk voedsel gaan consumeren. Je hebt gelijk dat ons gebit speciaal bedoeld is voor alles eters. Dat neemt niet weg dat mensen die kiezen voor vegetarisch eten, dat nu dus wel heel bewust doen. Kijkend naar hoe de vleesindustrie werkt en hoe er geslacht wordt, nonchalant en ongeïnteresseerd (ja ik heb er genoeg over gezien) en daarbij de zware metalen in de zeeën en oceanen, was de overstap voor mij heel logisch. Ik eet geen vlees en vis meer. Voel me er bijzonder goed bij.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2013 - 14:04

Kinderen gebruiken voor je waandenkbeelden, toe maar. Triest dat velen niet eens door hebben dat dit een toneelstukje is. Mensen van nature een herbivoor? Laat me niet lachen.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2013 - 14:04

"Kinderen gebruiken voor je waandenkbeelden, toe maar" Waarom deze selectieve verontwaardiging? Dat doen veel mensen toch altijd al als ze hun kinderen hun godsdienstige waandenkbeelden bijbrengen?

JandeBoer2
JandeBoer21 jun. 2013 - 14:04

"Triest dat velen niet eens door hebben dat dit een toneelstukje is." ?? Nou, dan kan die dreumes wel héél goed acteren!

lancelot2
lancelot21 jun. 2013 - 14:04

FAKE! Gesol met een kind, kunnen die ouders niet ff aangepakt worden? Vlees is gezond, word je sterk van en kun je de hele wereld aan. ;-)

5 Reacties
dino_radja
dino_radja1 jun. 2013 - 14:04

maar er wordt wel een dier voor gedood. Als enthousiast vleeseter vind ik dat je dat moet weten. Maar nu neem ik eerst nog een visje (die moest ook dood).

JandeBoer2
JandeBoer21 jun. 2013 - 14:04

??? Wat is er "FAKE!" aan? Of zit jij hier verontwaardiging te faken? :-)

lembeck
lembeck1 jun. 2013 - 14:04

Als je het niet kunt bevatten is het fake? Zegt een hoop over jou. Helaas.

Qizilbash
Qizilbash1 jun. 2013 - 14:04

Ik wil in dit geval niet meteen van het slechtste uitgaan maar heb dus ook de indruk dat hier vooraf nog het een en ander is besproken. Het hoeft niet perse fake te zijn. Het kan ook dat een vergelijkbaar gesprek al eerder is gevoerd zonder dat daar een camera bij was en dat het nu overgedaan is met camera. Het kan ook dat het kind eerder al dingen is uitgelegd en het gesprek dan bij de opname zo te sturen dat het lijkt alsof het kind zelf tot deze ontdekkingen en mening (dieren niet eten zodat ze blijven leven) is gekomen. Hoe het kind vraagt of de octopus spreekt, of het een hoofd heeft (zo geef je het vlees een gezicht, leg je de link met een levend dier) en of het een echt dier is, geeft de indruk dat de link tussen vlees en dier al eerder is besproken. Hoe hij aan het eind zegt dat zijn moeder huilt omdat hij iets moois doet, geeft diezelfde indruk. Tenzij dit kind al vaker heeft meegemaakt dat zijn moeder ontroerd raakte en vervolgens ging huilen.

Qizilbash
Qizilbash1 jun. 2013 - 14:04

Neemt natuurlijk niet weg dat het een mooi filmpje blijft. Ik heb hier geen problemen mee zolang men maar niet de wetten wijzigt om degenen die wel vlees willen eten, het te verbieden. Zelf heb ik mijn eiwitten nodig om af te vallen en voor het fitnessen dus gaat het vegetariër worden niet lukken. Ik heb wel mijn eetgewoontes aangepakt en eet sinds een jaar geen rund of schapenvlees meer. Varkensvlees af en toe. Kip en vis bijna dagelijks. Eet veel meer bonen, linzen, kikkererwten en andere peulvruchten. Ook tofoe en tempeh vind ik heel lekker.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2013 - 14:04

Dieren? Ja, natuurlijk. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BIbXU5iR2P4 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KxTfQpv8xGA

1 Reactie
lembeck
lembeck1 jun. 2013 - 14:04

Geweldig, Anja. I so like this guy!! Working with Mother Earth. De Egg-mobile.... super goed. :-))