Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Maltezen mogen eindelijk officieel scheiden

  •  
25-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
scheiden2.jpg
Verbod op scheiding in laatste EU-land opgeheven
Het Maltese parlement heeft vrijdag officieel het wetsvoorstel goedgekeurd waardoor burgers kunnen scheiden. Eerder spraken Maltezen zich via een referendum al uit voor het wetsvoorstel. 53 procent van de inwoners stemde toen in voor de mogelijkheid om een huwelijk te ontbinden.
De nieuwe wet is vanaf oktober 2011 van kracht. In het parlement stemden 52 leden voor, 11 tegen en 5 bleven neutraal. Het zwaar katholieke Malta was het enige Europese land waar burgers nog niet officieel mochten scheiden. Om de eigen wetgeving te ontwijken moesten burgers in het buitenland trouwen. In de afgelopen dertig jaar hebben 785 koppels dat gedaan.
De afgelopen jaren werd door de socialisten politieke strijd geleverd om het recht op echtscheiding door te voeren dat uiteindelijk tot een referendum leidde. Afgelopen jaar kwam Malta in het nieuws met de oude wetgeving omdat scholieren op het eindexamen religie werd gevraagd naar hun mening over scheiding. Een positief antwoord zou bestraft worden met puntenaftrek, zo kregen ze van verschillende docenten te horen. De pro-scheiding-beweging heeft toen woedend gereageerd. Malta was één van de laatste drie landen ter wereld waar echtscheiding bij wet niet mogelijk is.
RTEmagicC_scheiden_300.jpg
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.