Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Malou Holshuijsen en Meredith Greer over HPV: 'Oh nee, jij ook al?'

  •  
13-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
FbTWp2m3
BNNVARA-presentatrice Malou Holshuijsen en schrijver Meredith Greer kregen vlak na elkaar hetzelfde belletje van de huisarts. Het uitstrijkje was niet goed. Het gevolg? Ziekenhuizen, onderzoeken, gesprekken met artsen en wachten op uitslagen. Ze werkten als collega’s en vriendinnen naast elkaar zonder erover te praten, tot Meredith er ineens een persoonlijke column over publiceerde in HP/De Tijd. Malou schrok zich een ongeluk. “Jij ook? Maar waarom schrijf je er wel over maar zeg je niets?” En waarom sprak ze er zelf ook niet over? Er is blijkbaar anno 2018 nog steeds een taboe op de vrouwelijke gezondheidszorg als het de vagina en baarmoeder betreft.
Ze besloten er daarom over te praten, op Radio 1, op de dag dat Malou de uitslagen van haar tests terugkreeg. Het volledige persoonlijke en belangrijke gesprek dat daarop volgde, kun je hier meeluisteren.
Foto: Daantje Bons

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2018 - 2:30

Hoor de twee mannen hieronder, Hoeveel gesprekken zijn er wel niet gevoerd over prostaatkanker. Hoe vaak wordt er niet gerefereerd onder vrienden aan de hoogte van de PSA-waarde en dat je dat moet laten controleren of de planproblemen, ook al wordt er altijd wat lacherig over gedaan onderling. Volsterkte flauwe kul dus wat ik hieronder lees. Er niet over praten met je vrienden als je kanker hebt of de mogelijkheid van begrijpelijk maar volkomen absurd. Vrouwen moeten nog veel leren wat dat betreft. Tegen de mannen die ik hier hoor praten, als de illusie klopt met de werkelijkheid, wil ik wel wat zeggen. Hoeveel mannen hebben (vroeger) hun vrouwen niet aan de kant geschoven na een ingreep waarbij vrouwelijke elementen betrokken waren? Dat dan weer wel. Ze was nl. niet aantrekkelijk genoeg meer dus gingen ze scheiden. Het is belangrijk dat erover gepraat wordt i.v.m. het belang van de vaccinaties. Mannen kunnen het dus wel overbrengen op een vrouw ook al vrij je veilig, ook al ben je schoon en hygiënisch, ook al is het een virus. Als een man het heeft dan kan het wel degelijk bij de seks overgedragen worden. Steek de kop maar in het zand zou ik zeggen. Eens kijken hoe stoer je bent als je er zelf voorstaat.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2018 - 2:31

plaS

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 aug. 2018 - 8:57

Minoes, wat een vijandigheid. Wat hebben mannen gedaan om dit te verdienen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2018 - 20:24

Hoezo vijandig?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2018 - 20:32

Anderw gelezen?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 aug. 2018 - 15:10

Minoes, sorry waarschijnlijk wel.

rabotnikeh
rabotnikeh13 aug. 2018 - 22:46

["Maar waarom schrijf je er wel over maar zeg je niets?” En waarom sprak ze er zelf ook niet over? Er is blijkbaar anno 2018 nog steeds een taboe op de vrouwelijke gezondheidszorg als het de vagina en baarmoeder betreft."] Merkwaardige gevolgtrekking / conclusie: omdat twee (toevallige) BNN/VARA-collega's niets met elkaar delen over hun medische onderzoeken, blijkt er 'dus' sprake van een maatschappelijk probleem (taboes inzake vrouwelijke gezondheidszorg). Ja, zo kun je wel heel veel dingen tot 'nieuws' verheffen in komkommertijd....

Max Eisenmann
Max Eisenmann13 aug. 2018 - 22:01

Voor de mannen die dit item lezen. De enige nodige en zeer belangrijke bijdrage uwerzijds is uw eigen zaakje dagelijks goed te wassen daar het teveel nalaten daarvan een beslissende schakel in het ontstaan van dit serieuze vrouwenprobleem is. HPV is een virus en wordt via seks overgedragen. Inenting voorkomt slechts 70-80% van de besmettingen. Mannen kunnen zich ook laten inenten en zo de kans op ernstige, maar ook minder ernstige gevolgen extra helpen voorkomen. Maar vooral grondig en vaak wassen dus.

Andrew G
Andrew G13 aug. 2018 - 15:20

Gelukkig zijn wij mannen veel verder. We hebben er absoluut geen problemen mee om over zakbreuken, impotentie problemen, sterillisaties te praten, elke keer weer bij de koffie corner worden we geconfronteerd met een collega die weer Balanitis plasmocellularis heeft of Lichen sclerosus Hartstikke normaal hoor. Ok, dit was natuurlijk sarcastisch bedoeld. Niemand heeft interesse in een k*t of l*l verhaal, daar zijn praatgroepen voor net zoals voor hele andere aandoeningen o.a. fora e.d. Soms is het maar goed dat je niet met alles op straat gooit. In dit geval heeft het absoluut niets met vrouwen taboe oid te maken, maar met gepaste afstand.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde13 aug. 2018 - 14:06

Ik weet niet of het specifiek om medische kwesties mbt vrouwen gaat. Niemand loopt met zijn sores te koop. Mijn buurman is aan zijn laatste weken bezig. Ondanks het goede contact dat we hebben heeft hij er nooit iets over gezegd. Tot ik de auto van de thuiszorg voor zijn deur zag staan en er naar vroeg. Zijn stilzwijgen heb ik juist aan zijn mannelijkheid toegeschreven. Zijn generatie heeft het 'man mag huilen' meegemaakt maar er zijn natuurlijk grenzen, zeker als het om iets levensbedreigends gaat.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2018 - 2:30

Natuurlijk vond jij dat prettig, dan hoefde je er niets mee. Bovendien is je buurman niet per definitie je beste vriend.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 aug. 2018 - 8:53

Wat vond ik prettig? Dat ik het niet wist? Wat ik bedoel is dat hij het liever voor zich zelf hield. Wat ik daarvan vind doet er niet toe.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2018 - 20:31

Zijn stilzwijgen heb ik juist aan zijn mannelijkheid toegeschreven? Is dit niet hoe jij daartegen aankijkt? Jij schrijft het ergens aan toe. Zo heb ik het ook gelezen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 aug. 2018 - 15:08

Minoes, dat klopt. Ik dacht dat hij zo'n oude, beetje conservatieve man was die het niet durfde zeggen. Omdat mannen zoiets niet doen. Maar nu blijkt uit het artikel dat vrouwen het ook niet altijd tegen elkaar zeggen. Dus misschien is het wel een menselijk trekje.