Joop

Mali, een tweede Irak?

  •  
17-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nederland moet alleen naar Mali gaan als het een door de VN gesteunde operatie wordt 
Sinds enkele dagen voert Frankrijk bombardementen uit in Mali op verzoek van de regering van dat land. Minister Frans Timmermans heeft laten weten deze bombardementen politiek te steunen. De Europese Unie bereidt een trainingsmissie voor het Malinese leger voor. Is dat nodig en vooral, is dit wijs?
De Nederlandse steun doet denken aan tien jaar geleden, bij het begin van de Irak oorlog. Het kabinet-Balkenende liet weten de oorlog wel ‘politiek’, maar niet ‘militair’ te steunen.
De halfslachtige steun van Balkenende was genoeg om een plaats te krijgen op de lijst van ‘the coalition of the willing’: de coalitie die de VS om zich heen had verzameld die de aanval steunde.
Het politiek steunen van de oorlog bleek een voorbode te zijn van uiteindelijk militair ondersteunen. In 2004 werden alsnog Nederlandse militairen naar de Iraakse provincie al-Muthanna gezonden.
Timmermans liet weten dat Nederland niet bij de gevechtshandelingen betrokken zal zijn maar daarmee kan Nederland nog altijd de Europese trainingsmissie steunen. Met wie krijgen we dan te maken?
De rebellen zijn zeker geen heterogene groep. Allereerst is er de Mouvement National pour la Libération de l’Azawad, de MNLA.  Deze groepering vertegenwoordigt de Touaregs, de nomadische Berber-bevolking van Noord-Mali. Binnen Mali vormen zij een minderheid van ongeveer 10 procent, terwijl de vooral op landbouw gerichtte Mandé-bevolking het land domineert. Al vanaf de jaren ’90 strijden Touareg-nationalisten voor een onafhankelijk Azawad, een eigen Touareg-staat in Noord-Mali.
In 2012 riep de MNLA de onafhankelijkheid uit van Azawad. Azawad werd door niemand erkend en verkeerde vanaf haar bestaan in een de facto-oorlog met de Malinese regering.
Niemand heeft de MNLA als serieuze gesprekspartner beschouwd. Niemand, behalve de islamisten. De grootste islamistische groep is Ansar Dine, geleid door de Touareg Iyad Ag Ghaly.  Ag Ghaly wordt beschreven als een realpolitiker met een zekere haat-liefde-verhouding met de MNLA. In deze  beweging probeerde hij eerst zelf carrière te maken voor hij hier uit werd gestoten en Ansar Dine oprichtte. Hoewel Ansar Dine een salafistische ideologie predikt, speculeren Mali-kenners dat Ag Ghaly eerder op macht uit is dan op een theocratische staat. Volgens Patrick Smith van Africa Confidential zal Ag Ghaly voor een keuze komen te staan:
There’s a growing desire to reach out to him to say you can ally with us and help work out a deal for a decentralised north. If not, it’s war and you’ll end up on a list with other al-Qaida-associated leaders wondering when a drone is coming for you.
Ansar Dine is zeker niet de enige islamistische groepering, zoals de MNLA zeker niet de enige nationalistische groepering is. Vast staat dat door het isolement waarin de Touareg-beweging verkeerd, zij zich gedwongen voelt de uitgestoken hand van de salafisten aan te pakken.
Door de opstand van de Touaregs zijn de spanningen in Mali tussen de verschillende bevolkingsgroepen opgelopen. Human Rights Watch signaleerde in december 2012 een toename van conflicten en gevallen van misbruik, zowel gepleegd door de rebellen als door het regeringsleger en hieraan loyale milities. Zuidelijke loyalisten vertelden Human Rights Watch dat zij een lijst van ”collaborateurs” hadden opgesteld, noordelingen die bij een komende bijltjesdag over de kling zouden worden gejaagd. Er zijn gevallen gemeld van Touareg-rebellen die door het regeringsleger zijn gemarteld en zonder vorm van proces zijn gedood. Ook worden journalisten die zich te kritisch naar het leger opstellen op gewelddadige wijze geïntimideerd.
Mali dreigt een tweede ‘Irak’ te worden. Een broeinest van etnische spanningen en radicale groeperingen, waarbij een westerse mogendheid uit alle macht een corrupte regering overeind tracht te houden.
Een eventuele steun van de Nederlandse regering aan een missie in Mali zou dus alleen moeten gebeuren binnen de context van een door de VN gesteunde operatie. Deze operatie zou niet als primaire doel moeten hebben de belangen van de regering in Bamako te dienen, maar de mensenrechten van alle Malinezen moeten waarborgen. Voor die er is, doet de Nederlandse regering er goed aan terughoudend te zijn, simplificaties te vermijden en zich niet zomaar aan te sluiten bij een nieuwe coalition of the willing. 
Lees het verslag van Human Rights Watch:  Mali: Rising Ethnic Tensions Threaten New Violence

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Anonimus2
Anonimus217 jan. 2013 - 9:31

Dank je voor wat achtergrondinformatie tussen alle tweeregelige berichtgeving door. Ik denk overigens dat Mali geen tweede Irak zal worden, evenmin als een tweede China. Er zijn significante verschillen in demografie, geografie, 'natuurlijke hulpbronnen' en de financiele situatie in de wereld nu. Bovendien heeft Mali momenteel een vrijwel machteloze regering terwijl Saddam de touwtjes strak in handen had. Dit snelle ingrijpen lijkt me op zich de juiste beslissing om te voorkomen dat ondemocratische machten door geelddadig optreden de leiding krijgen over de weinige strategische zaken van een land als Mali. Dat men hier vervolgens weer een draai aan geeft waarbij "we motte vechte tegen de moslims" is wel erg jammer maar waarschijnlijk de enige manier om in het huidige Europa ergens snel steun voor te krijgen. Een jaar geleden wilde ik nog op reis gaan naar Mali maar dit ging niet door. Hopelijk luidt het antwoord op jouw vraag "nee" en is het er gauw weer redelijk veilig. Het is een prachtig land en ik zou er graag alsnog eens heen gaan.

kalmpjes
kalmpjes17 jan. 2013 - 9:31

Of gewoon niet? Laten we eerst orde op zaken stellen in ons eigen land en de verantwoordelijkheid nemen voor alle zaken die we al jaren laten liggen, toekomst gericht(e) stroomvoorziening / onderwijs / zorg / ruimtelijke ordening. Als wij als beschaafd land door willen gaan met mensen helpen in de nabije en verre toekomst zullen wij er eerst voor moeten zorgen dat die hulp een reële optie blijft.

JanVG2
JanVG217 jan. 2013 - 9:31

De opstandelingen zijn heterogeen - dat klopt .. maar dat bepaalde stromingen domineren is ook duidelijk. De impact in Timbuktu is voor ons zichtbaar geworden (daarbuiten is het niet veel anders, maar minder zichtbaar). Daarbij werden de sufi aangepakt - en dat zijn soms ook Touareg. Het is dus niet alleen maar het nomadische noorden tegen het gesettelde zuiden. Je kunt met iedereen een gesprek aan gaan, maar de impact van de nu dominerende stroming op gewone burgers (ook Touareg) verdient iets meer aandacht dan hier gepresenteerd. Alleen maar zeggen pech gehad dat jullie daar wonen, wij doen niets voor jullie. 's lands wijs 's land aard ... gaat iets te gemakkelijk voorbij dat dit helemaal niet de aard van het land, ook niet van deze regio was. Het idee dat als ze echt anders willen ze dan zelf die lui er maar uit moeten gooien gaat toch even voorbij aan machtsmiddelen etc. Vervolgens is de verwijzing naar de voorbereide wraakactie vanuit het zuiden TERECHT! Daar moet ook tegen opgetreden worden! Maar het is een beetje flauw om om die reden de mensen die nu het slachtoffer zijn van wraak en andere geweldacties in het Noorden maar links te laten liggen. ("Pech gehad") Politiek s nooit zuiver!, het is op z'n best kiezen voor het minst slechte. Op dit moment is de regering van de coupplegers net iets beter dan de nog ergere mensenrechtenschenders in het Noorden. En ja, ook andere motieven, inclusief economische!!, spelen een rol .. en zullen ook altijd een rol spelen. Het aantal regeringen, ja zelfs het aantal mensen, dat iets doet geheel en al zonder bijbedoelingen kan gerust gesteld worden op 0! als je maar lang genoeg zoekt is elke heilige, zelfs Nelson Mandela, niet helemaal schoon ... Maar bedenk dat niets doen je ook niet schoon laat zijn ... bloed en modder spatteren heel erg!!

1thing
1thing17 jan. 2013 - 9:31

Komt er weer een NAVO-leger met Christenkruisjes op hun revers Mali redden van die vermaledijde islamieten? Mooie boel zeg, oorlogen voeren op hun eigen gebied en dan zeggen dat zij terroristen zijn.

leeuwenvanj
leeuwenvanj17 jan. 2013 - 9:31

googlen naar Mali. Vond net een stuk over Monsanto in Mali, landgrab, te kort aan zaden , voedseltekort en ga maar zo door. Ook de VS hebben een oogje op Mali ivm de olie en strategische ligging. Op pagina 19 Monsanto en Mali.http://www.viacampesina.org/downloads/pdf/en/Monsanto-Publication-EN-Final-Version.pdf Mali doet erg goede zaken met Frankrijk, zie CIA Factbook. he U.S. military has at least a dozen ongoing major operations in Africa that require hands-on involvement by U.S. troops. By ensuring that U.S. troops will be found in every corner of Africa, there will be little risk that any regions where U.S. interests are threatened will be left uncovered. For example, Mali has oil reserves and is strategically located, but it has been destabilized by a growing secessionist movement in the north. Conveniently, Mali has also been the site of a U.S. military exercise called “Atlas Accord 12” which provided training to Mali’s military in aerial delivery.

MichelReiziger
MichelReiziger17 jan. 2013 - 9:31

***De Nederlandse steun doet denken aan tien jaar geleden, bij het begin van de Irak oorlog. Het kabinet-Balkenende liet weten de oorlog wel 'politiek', maar niet 'militair' te steunen.*** als historicus zou u moeten weten dat het een totaal andere situatie is, dat de geschiedenis aan dit al langer durende conflict heel anders ligt. dit met Iraq vergelijken...als er al een vergelijking mogelijk is, komt de oorlog in Somalie het dichtst in de buurt. ***De halfslachtige steun van Balkenende was genoeg om een plaats te krijgen op de lijst van 'the coalition of the willing': de coalitie die de VS om zich heen had verzameld die de aanval steunde.*** Er is een groot en wezenlijk verschil. Ten eerste is het Mali zelf geweest dat Frankrijk om steun heeft gevraagd, die Franse steun aan Mali kreeg goedkeuring van de African Union. ***De rebellen zijn zeker geen heterogene groep. Allereerst is er de Mouvement National pour la Libération de l'Azawad, de MNLA. Deze groepering vertegenwoordigt de Touaregs, de nomadische Berber-bevolking van Noord-Mali. Binnen Mali vormen zij een minderheid van ongeveer 10 procent, terwijl de vooral op landbouw gerichtte Mandé-bevolking het land domineert. Al vanaf de jaren '90 strijden Touareg-nationalisten voor een onafhankelijk Azawad, een eigen Touareg-staat in Noord-Mali.*** Nee inderdaad. En dat maakt dit conflict des te moeilijker en des te gevaarlijker voor omliggende landen bij een eventuele uitbreiding. Zoals u misschien wel weet strijden de Touaregs niet alleen in Mali voor een eigen staat. ***In 2012 riep de MNLA de onafhankelijkheid uit van Azawad. Azawad werd door niemand erkend en verkeerde vanaf haar bestaan in een de facto-oorlog met de Malinese regering.*** Klopt, en zo zijn er legio landen (in Africa) met volkeren en groeperingen die zich willen afsplitsen of gebied opeisen. Maar dat is niet de reden van de Franse ondersteuning. U snapt de risico's voor dit deel van Africa, als Frankrijk niet (op tijd) had ingegrepen? ***Ag Ghaly wordt beschreven als een realpolitiker met een zekere haat-liefde-verhouding met de MNLA. In deze beweging probeerde hij eerst zelf carrière te maken voor hij hier uit werd gestoten en Ansar Dine oprichtte. Hoewel Ansar Dine een salafistische ideologie predikt, speculeren Mali-kenners dat Ag Ghaly eerder op macht uit is dan op een theocratische staat. Volgens Patrick Smith van Africa Confidential zal Ag Ghaly voor een keuze komen te staan:*** Het is een clanstrijd, binnen de Touareg zijn er diverse clans die op macht uit zijn. En op dit moment zijn er verschillende clans die de kant van Mali/Frankrijk kiezen. ***Ansar Dine is zeker niet de enige islamistische groepering, zoals de MNLA zeker niet de enige nationalistische groepering is. Vast staat dat door het isolement waarin de Touareg-beweging verkeerd, zij zich gedwongen voelt de uitgestoken hand van de salafisten aan te pakken.*** Het noorden van Mali is een humanitaire hel, dit is bevestigd door verschillende hulporganisaties die werkzaam waren in het gebied. Er is een groot risico dat het conflict overslaat naar andere omringende landen in het armste gebied van Africa. Beter om nu de rovers en moordbendes die onder het excuus van de islam en de invoering van de sharia al 1000'den doden op hun geweten hebben uit te roeien dan over een half jaar een gigantisch groot probleem in Africa te hebben, waarbij we wel moeten ingrijpen. ***Mali dreigt een tweede 'Irak' te worden. Een broeinest van etnische spanningen en radicale groeperingen, waarbij een westerse mogendheid uit alle macht een corrupte regering overeind tracht te houden.*** Mali was al een corrupt land, zal altijd een corrupt land blijven. Wilt u echter moordende corruptie en invoering van de uiterst conservatieve (lees extreem rechts) sharia met duizenden, mogelijk 10.000'den meer doden en een verspreiding hiervan in nog een veel groter deel van Africa? ***Een eventuele steun van de Nederlandse regering aan een missie in Mali zou dus alleen moeten gebeuren binnen de context van een door de VN gesteunde operatie.*** De UN...United Nothing. Net zoals de oorlog in Syria...? Als het aan de UN was overgelaten, waren de bendes nu al in Bamako ***Deze operatie zou niet als primaire doel moeten hebben de belangen van de regering in Bamako te dienen, maar de mensenrechten van alle Malinezen moeten waarborgen.*** U heeft mogelijk geen idee hoe enorme humanitaire puinhoop het is in het noorden van Mali, en hoe slecht bewapend het Malinese leger is en wat voor risico' het met zich mee brengt als dit conflict zich uitbreidt. U heeft ook de reacties van de African Union niet gelezen/gevolgd Ik vind uw conclusies erg zwart-wit en van een hoog simplistisch gehalte. Jammer.

TheoJ2
TheoJ217 jan. 2013 - 9:31

["Nederland moet alleen naar Mali gaan als het een door de VN gesteunde operatie wordt"] Jammer genoeg is de VN allang niet meer de objectieve beoordelaar van politieke kwesties. Besluitvorming door de VN wordt geheel beheerst door het blok islamitische en Afrikaanse landen die het steeds met elkaar eens zijn, onder aanvoering van de OIC.

JanB2
JanB217 jan. 2013 - 9:31

Nederland moet alleen naar Mali gaan als het een door de VN gesteunde operatie wordt Onzin. De operatie heeft grote steun onder de lokale bevolking, alleen de Touaregs zijn wellicht minder enthousiast. Het feit dat de oorlog in Irak niet door de VN werd gesteund was ook niet de reden dat het een groot fiasco werd. De Iraakse bevolking was tegen en dat heeft de Amerikanen genekt. Verder is het haagse geneuzel en ontwijkgedrag naar de pers volstrekt irrelevant voor de situatie ter plaatse in Mali.

1 Reactie
Rootman
Rootman17 jan. 2013 - 9:31

'Nederland moet alleen naar Mali gaan als het een door de VN gesteunde operatie wordt. Onzin' VN: wel degelijk!!! Door Bush & co in Iraq is het internationaal recht ernstig uitgehold. Als de coalitie in Libie zijn mandaat niet ernstig had overschreden was er helemaal geen conflict in Mali geweest. Als het nu dan hierdoor noodzakelijk is geworden(?) oorlog te voeren, dient het vanaf nu WEL volgens de letter van het VN handvest te gebeuren! Terroristen en schurkenstaten nemen het toch al niet nauw met mensenrechten, je moet ze geen extra excuus geven door zelf de internationale regels aan de laars te lappen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 9:31

Kan iemand mij hier vertellen waarom we absoluut niets deden toen de legitieme regering van Mali vorig jaar door plegers van een militaire coup opzij gezet werd en de president door hen gevangen genomen werd? We spreken nu van "regeringsleger" maar feitelijk zijn zij juist de opstandelingen. De opstand in het noorden was niet autonoom, maar een reactie op die militaire coup. Om een of andere reden heb ik altijd gedacht dat we in een land leefden dat militaire coups afkeurt in plaats van deze te gaan beschermen. Ik voel me gemanipuleerd.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger17 jan. 2013 - 9:31

***Kan iemand mij hier vertellen waarom we absoluut niets deden toen de legitieme regering van Mali vorig jaar door plegers van een militaire coup opzij gezet werd en de president door hen gevangen genomen werd?*** Iemand hier op de newsdesk weet redelijk van het conflict van Mali af. Eigenlijk moet je minimaal teruggaan naar 2006 om het conflict beter te kunnen begrijpen (jammer dat de historicus van dit stukje dat niet heeft gedaan) Sinds 2006 is Mali namelijk al een constante strijd gewikkeld met een aantal Tuareg clans die zich hadden verenigd in de Democratic Aliance for Change. In 2008 werd er door de toenmalige regering en de beweging een overeenkomst ondertekend voor een wapenstilstand. Deze is echter regelmatig geschonden door beide partijen, in 2009 had het leger met een van die schendingen een succes door een paar 100 rebellen (vrijheidstrijders) op te pakken. In 2012 laaiden gevechten op grote schaal weer op, meer dan 200.000 mensen sloegen hierdoor op de vlucht. Die situatie begon uit d hand te lopen toen in voorjaar van 2012 de MNLA de onafhankelijkheid over Azawad uitriep nadat ze van de strijd in Libya terug waren gekomen. Zowel de African Union, als de VS en ook Europa erkennen de onafhakelijkheid niet, en de MLNA beweging staat bekend om hun We spreken nu van "regeringsleger" maar feitelijk zijn zij juist de opstandelingen. De opstand in het noorden was niet autonoom, maar een reactie op die militaire coup. Om een of andere reden heb ik altijd gedacht dat we in een land leefden dat militaire coups afkeurt in plaats van deze te gaan beschermen. Ik voel me gemanipuleerd.

Thom Holterman
Thom Holterman17 jan. 2013 - 9:31

Geweld lost geen complexe problemen op, het verplaatst die alleen maar. Wat er zoal in de Malinese affaire speelt komt men tegen in de rondzendbrief van de Franse coördinator van de groep Limousin van de Verenigde [Franse] Pacifisten. De brief vult het betoog van Frank Menzel op enkele punten aan. Die brief is door Jan Van Criekinge uit het Frans vertaald; zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/01/18/mali-vertrouw-niet-op-de-franse-regering/

1 Reactie
JanVG2
JanVG217 jan. 2013 - 9:31

wat opvalt in de brief is dat er met geen woord wordt gesproken over de vele honderduizenden mensen die het `genot' hebben onder het bewind van de `islamistische' groepen te staan. Dat schijnt geen enkele rol te mogen spelen bij de beslissing ... Wel europese gijzelaars, wel aanslagen op europese belangen moet en een rol spelen, maar afrikaanse levens .. alleen als ze gedood worden door europees handelen .. Erg Euro-centrisch allemaal ...

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 9:31

Opnieuw wordt de schuld van het praktiseren van één van de grondbeginselen van de Islam, de Jihad, door een aantal onder ons buiten de Islam gezocht; Verbijsterend. We zien systematisch de zelfde patronen in: Jemen, Somalië, Afghanistan, Pakistan, Soedan, het noorden van Nigeria, de kopten in Egypte etc. Wat er daar en in Mali gebeurd is inherent aan de Islam, het eigenlijke probleem. We dienen de ware aard van de Islam grondig te onderzoeken en te onderkennen, daarnaast zou inmiddels in de praktijk de conclusie moeten worden getrokken dat binnen de gehele Islamitische wereld democratie en de Islam absoluut niet samen gaan. Opnieuw vormt een ideologie de kern van het probleem in de randgebieden aan de Islamitische wereld, zoals er ook een ideologie ten grondslag lag aan de 2e wereld oorlog en de 'koude oorlog'. Deze beide oorlogen kwamen pas ten einde na het eind van de ideologie, een verontrustend vooruitzicht. Alleen het consistent opnemen voor de onverbloemde waarheid, gebaseerd op grondige kennis, en het zonder compromis blijven communiceren van de onzuivere bron en het ware karakter van de ideologie, kan het probleem op diplomatiek gebied oplossen. Het ontbreken van de broodnodige inzicht in de Islam is helaas één van de grootste fatale factoren in het succesvol bestrijden van deze problematiek. 'Don't fool yourself any longer!'

1 Reactie
Rootman
Rootman17 jan. 2013 - 9:31

'Het ontbreken van de broodnodige inzicht in de Islam is helaas één van de grootste fatale factoren in het succesvol bestrijden van deze problematiek. 'Don't fool yourself any longer!' ' Verklaar je nader: Wat bedoel je nou eigenlijk? (practisch)