Slechtste kwartaal sinds begin crisis: Weer minder huizen verkocht ... Prijzen weer lager ... 700 duizend huiseigenaren met restschuld
De huizenmarkt maakte het slechte kwartaal door sinds het begin van de crisis, zo meldt NRC Handelsblad donderdag. De prijzen van woningen daalden in het derde kwartaal van 2012 met 2,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt de Vereniging van Makelaars (NVM). Ook werden er minder woningen verkocht. Volgens de Volkskrant bleven 700 duizend huiseigenaren met een restschuld zitten na de verkoop van hun huis.
NRC:
In vergelijking met het tweede kwartaal werden er volgens de NVM 17 procent minder woningen verkocht. De prijs van de gemiddelde verkochte woning bedroeg in het derde kwartaal 209.000 euro. In het eerste kwartaal was dit nog 214.000 euro. De gemiddelde woning werd dit kwartaal in 158 dagen verkocht.
Voor het vierde kwartaal verwacht de NVM een tijdelijke opleving van de huizenmarkt, omdat veel starters nog willen profiteren van de huidige hypotheekregels. NVM-voorzitter Ger Hukker doet in een persbericht een “dringend beroep” op de nieuw te formeren regering om snel met stimulerende middelen voor de korte termijn en met duidelijkheid voor de lange termijn te komen. Anders raakt de markt volgend jaar in een winterslaap.
De Volkskrant schrijft dat huizenbezitters die na 2000 hebben gekocht, hun huis nu gemiddeld met een verlies zullen verkopen. Het grootste verlies zouden mensen lijden die hun huis in 2008 hebben gekocht, toen de huizenmarkt op een hoogtepunt was. Zij zouden een tegenvaller van ruim 81 duizend euro voor de kiezen krijgen, blijkt uit berekeningen van het Kadaster.
Volkskrant:
Sinds 2000 zijn er ruim 2 miljoen huizen verkocht. Het aantal huishoudens dat echt met een potentiële restschuld zit, ligt lager. ‘Een gedeelte van die woningen is sindsdien alweer opnieuw verkocht’, zegt hoogleraar Johan Conijn van de Universiteit van Amsterdam. ‘Voor andere eigenaren geldt dat ze intussen hebben gespaard om de schuld af te lossen, of geld hadden uit de verkoop van een vorig huis.’ Conijn schat dat in totaal 700 duizend huishoudens een restschuld hebben. ‘Dat aantal loopt hard op, nu de prijzen maar blijven doordalen.’
Dat grote aantal huiseigenaren met een restschuld versterkt de malaise op de woningmarkt weer. Alleen als iemand zijn huis verkoopt, vaak gedwongen door scheiding of baanverlies, krijgt hij concreet te maken met de restschuld. Voor wie in zijn huis blijft wonen en zijn hypotheek braaf aflost, is het slechts een fictief bedrag. Dus is het niet erg aanlokkelijk een huis te verkopen.