Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Shell en ExxonMobil spanden VVD’er Kamp voor hun karretje na zware aardbeving Groningen

Oliegiganten zaaiden twijfel over gevaren gaswinning
Joop

Makers ‘Schuldig’ starten campagne tegen de schuldenindustrie

  •  
16-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
35399821402_7f140c0477_z
Wie schulden heeft kan in een vicieuze cirkel terechtkomen van zich alsmaar opstapelende kosten – van incassobureaus, deurwaarders tot griffiekosten – waardoor het moeilijk is van je schulden af te komen. In het tv-programma Schuldig legden makers Sarah Sylbing en Esther Gould de schuldenindustrie reeds bloot. Omdat de politiek er verder niets mee doet, starten ze nu de campagne en handtekeningenactie Schuldvrij! Samen met Jesse Frederik, journalist van De Correspondent, en coach en oud-lobbyist Annemarie Gehrels.
Schuldvrij! heeft een manifest opgesteld dat kort samengevat stelt dat het beboeten van armoede moet stoppen. “Het systeem wordt pas bespottelijk als je na de eerste aanmaning niet betaalt. Maar wie kunnen dat niet doen? Dat zijn de mensen die geen middelen hebben. Als je dan ziet hoe het stapelt, is het een geldverslindend circus”, aldus Gould.
"1. Stop met het beboeten van armoede. 2. Stop de wanpraktijken bij incassobureau’s. 3. Heroverweeg marktwerking voor deurwaarders. 4. Zorg voor samenhang: geef de overheid één gezicht. 5. Bied meer mensen een perspectief op een schuldvrij bestaan."
cc-foto: Hamza Butt

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Phil2
Phil213 nov. 2017 - 4:58

Meer mensen die het gevoel krijgen dat tussen de kieren van wat we dachten dat de voortbouw was van een rechtvaardige samenleving... regelrechte 'predators' volslagen gewetenloos opereren om letterlijk de zwakkeren in de samenleving, waarvoor de politiek hoe dan ook écht voor zou moeten staan, een extra poot uit te draaien? Het zijn de Dick Scheringa's van de samenleving, vaak gesanctioneerd door dezelfde politiek. Laten we niet vergeten dat boef Scheringa uit handen van Balkenende Ondernemer van het Jaar Prijs mocht ontvangen! Ik zou zeggen: weer een punt waarop de linkse oppositie zich kan verenigen. Laten ze maar eens proberen om CU en D66 hierin los te weken van Rutte III.

Kees777
Kees77718 okt. 2017 - 6:42

Het zou snel verboden moeten worden dat nutsvoorzienaars, zoals zorgverzekeringen en energiebedrijven, schulden mogen doorverkopen. Dat scheelt al snel wat problemen.

arjenZH
arjenZH17 okt. 2017 - 13:09

Aan deze wanpraktijken moet een einde worden gemaakt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 okt. 2017 - 7:01

Er komt nu een 'schuldenrechter' heb ik begrepen. Toch zitten er nog wat haken en ogen aan hetgeen Schouten heeft ingebracht. Moet even zoeken waar ik dat ook alweer gelezen heb. Het zal wel weer half werk worden. Het was de inbreng van de CU. in het kabinet.

DaanOuwens
DaanOuwens17 okt. 2017 - 5:16

Blijkbaar zijn er nogal wat mensen die denken dat er een goed werkend vangnet ligt in onze samenleving dat mensen die in de problemen komen na een interventie weer op eigen benen zet. Dat is dus niet zo. De intentie om een dergelijk systeem te hebben is er wel, maar het faalt op allerlei manieren. Volgens mij gaat het niet eens om geld maar om slechte domme weinig samenhangende uitvoering van het beleid. Als voorbeeld. Rotterdam voert een erg repressief uitkeringsbeleid. Het doel is streng zijn voor werklozen waardoor die sneller aan het werk gaan. Het resultaat is dat die werklozen zo weinig mogelijk ondernemen omdat iedere activiteit die ze verrichten en die niet goed valt bij hun werkcoach kan leiden tot een maatregel. Dat is een korting van 50 euro op de uitkering, concreet 1 maand niet eten dus. Ander voorbeeld: Een werkgever zoekt 100 nieuwe vrachtwagenchauffeurs. Onder de 38.000 werklozen kan Rotterdam er 20 vinden na selectie blijven er 12 over. Conclusie is dus werklozen willen niet werken. Maar het echte probleem is dat Rotterdam niet weet welke steuntrekkers een grootrijbewijs hebben en vrachtwagenchauffeur willen worden. De Rotterdamse rekenkamer heeft een degelijk onderzoek naar schulden in Rotterdam gedaan. Conclusie de gemeentelijke kredietbank doet maar voor 8% zijn werk. Voor 92% dus niet. Schuldsanering is voor de meeste Rotterdammers die het nodig hebben niet bereikbaar. Veel voorzieningen zijn voor mensen met een laag inkomen niet bereikbaar. Ze zijn er wel maar de procedure is zo ingewikkeld dat het aanvragen een ramp is. Het formulier waarmee iemand met een uitkering bijzondere bijstand kan aanvragen om bijvoorbeeld een kapotte koelkast te vervangen die zij zelf niet kunnen betalen is 24 A4. Althans de laatste keer dat ik het zag. Er is een oneindige lijst te maken van dit soort problemen. Het zijn geen incidenten, het is de regel. De werkprocessen van de organisaties die het vangnet bieden zijn gebaseerd op wantrouwen, controle, straf en bureaucratie. De praktische vertaling dus van het gedachtegoed dat een aantal mensen hier in deze discussie uitdragen. En dat is exact de reden waarom het zo vaak faalt. Het maakt mensen onderdanig, initiatief loos en bang. En dat zijn nou net niet de eigenschappen die een werkgever nodig heeft. In ieder geval de meeste niet.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens17 okt. 2017 - 7:53

Ik schrijf: Dat is een korting van 50 euro op de uitkering, concreet 1 maand niet eten dus. Dom natuurlijk, dat moet 1 week zijn.

F. Wijlens
F. Wijlens17 okt. 2017 - 4:30

Ik zou u willen zeggen dat de overheid openlijk en opzettelijk het controleregime van de belastingdienst op de rijksten en grote multinationals heeft verzwakt om het ze aantrekkelijker te maken. Wanneer tegelijkertijd de armsten onder het strakste controleregime vallen dan betekent dit simpelweg een totaal disfunctionele inzet van de beperkte en schaarse middelen van een overheid/samenleving. Niet alleen is het oneerlijk en onethisch maar ook een gigantische verkwisting van ons aller gemeenschappelijk opgebrachte belastinggeld. Verder zou ik willen zeggen dat ik dat socialisme eens doorgenomen heb en tot de conclusie kwam dat het een soort van opzettelijke kwalijke poging tot een totaaloplossing is. Om te herverdelen moet er wel iets te herverdelen zijn. Ik zou u willen zeggen dat de Sovjetunie gewoonweg failliet is gegaan en zich toen heeft opgeheven. Ten tijde van de koude oorlog had de politiek een incentive om goed voor de armeren te zorgen om zo een radicalisering op links tegen te gaan, toen de tegenpartij weg was verviel die incentive en op links ging men roepen dat de samenleving af was en begon met identiteitspolitiek. Ik kan zeggen dat ik de idee van white priviledge goed kan begrijpen maar ik vind het niet leuk om op mijn huidskleur of afkomst aangesproken te worden en dan maak je je niet populair bij de mensen, daarnaast is dit exact het tegenovergestelde van wat bv MLK en Mandela deden. Daarnaast kan ik zeggen dat wanneer D66 zo veel mogelijk flexibilisering voorstaat, dat dit bijdraagt aan een gevoel van onveiligheid en mensen konden wel eens emotioneel reageren. Maw, door dit te doen speelt D66 de PVV, de SP en 50+ in de kaart.

1 Reactie
F. Wijlens
F. Wijlens17 okt. 2017 - 4:34

Is een ieder trouwens bekend met het Southern Poverty Law Center?

Kees777
Kees77717 okt. 2017 - 2:21

Wat vooral moet stoppen is de mogelijkheid om schulden door te verkopen. Daarnaast mogen rente en incassokosten maar heel laag zijn. En de grofste behandelaar van schuldenaars is de overheid. Tenslotte moeten armen worden beschermd tegen foute schulhulpbureaus.

Extra belegen
Extra belegen16 okt. 2017 - 23:12

Ik heb zelf lange tijd moeite gehad om rond te komen. Indien een rekening dan niet tijdig betaald kon worden, werd bij wijze van € 100,00 euro van het oorspronkelijke bedrag al snel 250,00 of meer.. Het is schandalig in mijn ogen wat incasso-bureau's mogen aanrichten. De kosten zijn veel te hoog, en daarnaast lost het niks op. Schulden kan je niet afbetalen als de kosten hoger zijn dan je inkomsten. Bij mij is de cirkel pas doorbroken toen ik (eindelijk) een andere baan vond, waar ik niet meer voor 9,40 per uur (Bruto) hoef te werken.

omaoeverloos
omaoeverloos16 okt. 2017 - 13:40

Al die rente, incasso en administratiekosten zijn natuurlijk te gek voor worden, goed dat er een actie op touw gezet is om aan deze praktijken een einde te maken.

degroene
degroene16 okt. 2017 - 12:20

Het probleem bestaat al sinds fractioneel reserver bankieren uitgevonden is. Je kan je er boos om maken wat je wil maar er is simpel weg geen echte oplossing voor dit probleem.

Sven Volvo
Sven Volvo16 okt. 2017 - 12:20

Natuurlijk moeten wanbetalers die op een te grote voet leven beboet worden. Er bestaat overigens al zoiets als schuldhulpverlening en schuldsanering. Voor de rest een hoop wollige luchtfietserij en jaren 70 nostalgie.

1 Reactie
Extra belegen
Extra belegen16 okt. 2017 - 23:16

Wanbetalers die op te grote voet leven. Persoonlijk had ik een inkomensval van circa 2200 euro, naar 980,00 euro per maand. Dat is een heel klein voetje. Dan kan je net je huur betalen, wat boodschappen en soms je gas, water, licht, zorgverzekering, overige verzekeringen. Soms kan je die niet betalen, en de kosten die er dan bijkomen, daar kan je niet tegenop boksen. Die lopen dan zo snel op, en staan in geen enkele verhouding met het daadwerkelijk verschuldigde bedrag. Vergeet ook niet dat mensen die in de schulden raken (zoals ik destijds) vaak ook depressies hebben, waardoor bijvoorbeeld post ongeopend blijft. Natuurlijk is dat je eigen verantwoording, maar vlak die gevoelens van depressiviteit niet uit. Je weet pas wat dat als wanneer je het zelf meegemaakt hebt. Zelf ben ik altijd erg nuchter, en kan problemen goed onder ogen komen, maar destijds... ik was een ander mens.

Sustainaboy
Sustainaboy16 okt. 2017 - 11:17

Zes punten. Allereerste punt: geef alleen geld uit als je het daadwerkelijk hebt.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 okt. 2017 - 12:49

@ Sustainaboy Jij schrijft: geef alleen geld uit als je het daadwerkelijk hebt. Je maakt daarmee een hele domme opmerking, anders valt het niet te omschrijven. De meeste mensen komen namelijk helemaal niet in de schulden vanwege het teveel uitgeven. Hun schuldenlast wordt meestal veroorzaakt door zaken die moeilijk te voorspellen zijn. Denk aan ziekte en arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, werkloosheid en overlijden partner. Een ingrijpende verandering in hun leven die direct grote financiële consequenties heeft. Tienduizenden hebben bijvoorbeeld de afgelopen jaren hun huis met aanzienlijk verlies moeten verkopen omdat ze werkloos werden. Mensen in die situatie hebben nogal weinig aan dat soort suggesties zoals jij die doet. Als mensen in de schulden zitten komen ze er ook vaak niet meer uit. Instanties die daar hulp bij moeten bieden falen vaak. Zoals https://rekenkamer.rotterdam.nl/app/uploads/2017/03/R-O-15-06-persbericht-hulp-buiten-bereik.pdf Bovendien houden veel schuldeisers zich niet aan de wettelijke grenzen die er zijn bij het incasseren van schuld. Het absolute bestaansminimum in Nederland wordt bepaald door de beslagvrije voet. http://schuldinfo.nl/fileadmin/Normen/Beslagvrije_voet_juli_2017.pdf in beginsel 887 euro. Echter met hogere huur en ziektekosten ligt dat bedrag vaak iets hoger. Sommige schuldeisers brengen mensen echter ver onder die 880 euro maandelijkse inkomsten, waardoor het levensonderhoud in gevaar komt en andere kosten niet meer betaald kunnen worden en er dus nieuwe schulden ontstaan. De gevolgen daarvan zijn ingrijpend. Zo is in Rotterdam een groep mensen zo in de problemen zijn gekomen dat zij het waterbedrijf niet meer kunnen betalen. Die werden afgesloten. Deze mensen halen dan dagelijks hun drinkwater met een emmer in het Zuiderpark. Ik geloof niet zo in dramatisch gedoe als er zaken misgaan in de samenleving, een gevolg van de complexiteit van de samenleving, maar ik vind het wel noodzakelijk dat we allemaal de feiten onder ogen zien.

Anoniempje5
Anoniempje516 okt. 2017 - 13:07

@DaanOuwens; En zo is het en niet anders. Maar net als met werkeloosheid focust iedereen op de paar gevallen 'eigen schuld' zoals de 'wil gewoon niet werken frame'. ipv eens een keer naar boven te durven trappen halen veel mensen eigenwaarde uit naar beneden te trappen. En ondertussen niemand die 55+'ers aanneemt of een sollicitant laat komen voor een gesprek die een beetje een naam heeft alsof die wellicht wel een moslim zou kunnen zijn.

Sustainaboy
Sustainaboy16 okt. 2017 - 13:22

Dan nog zie ik niet in waarom dat niet als eerste basisregel zou kunnen worden toegevoegd. Hoe vervelend het ook is als je door 'force majeur' in de problemen komt.

Factum
Factum16 okt. 2017 - 13:59

@Daan, Er zitten ook heel veel financieel-domme en egoistische mensen in de schulden die niet met geld kunnen omgaan, ik zeg niet dat ze de meerderheid zijn en ik zeg ook niet dat het iedereen te verwijten is dat ze in de schuldsanering of schulden zitten maar er zijn zat mensen waar dit wel zo is. En erger nog ze leren het vaak niet af. Bij elk dubbeltje op zijn kant zijn er wel wat pareltjes geweest. Bijvoorbeeld een vader die zijn motor niet wilde opgeven terwijl de familie financieel aan de afgrond staat. Het gaat daarbij in de hoofden vaak om 'recht hebben op' en 'ikke ikke'. Verder ondersteun ik de genuanceerde 1st rule of no-debt club. "geef alleen geld uit als je het daadwerkelijk hebt tenzij je echt niet anders kunt en geef het uit aan dingen die je daadwerkelijk nodig hebt. Luxe valt daar niet onder." Dit zou het aantal mensen in de schulden of schuldsanering terugbrengen tot die groep die echt geen keuze hebben en hulp nodig hebben. Geen financieel-domme tweeverdieners zonder kids die 4x per jaar op vakantie gaan en dan maar janken omdat ze niet uitkomen met hun -in verhouding tot mensen die het echt zwaar hebben- mega inkomens.

DaanOuwens
DaanOuwens16 okt. 2017 - 15:08

@ Factum Jij schrijft: Er zitten ook heel veel financieel-domme en egoistische mensen in de schulden die niet met geld kunnen omgaan, ik zeg niet dat ze de meerderheid zijn en ik zeg ook niet dat het iedereen te verwijten is dat ze in de schuldsanering of schulden zitten maar er zijn zat mensen waar dit wel zo is. En erger nog ze leren het vaak niet af. Dat soort opmerkingen is flauwekul. Niveau borrelpraat. Zelfs medewerkers van incassobureaus. De meer fatsoenlijke, zeggen dat het niet zo is. Het zijn van dit hardnekkige mythes gebaseerd op het zogenaamde gezonde verstand van het domste deel van de bevolking. De grootste groepen in de schuldsanering zijn de mensen die er weinig aan konden doen en de mensen die bijvoorbeeld een verstandelijke beperking hebben en te weinig toezicht. De groep die werkelijk maandelijks te veel uitgeeft aan luxe artikelen en daardoor in de schuldsanering zit is een minderheid. @ Sustainaboy Jij schrijft: Dan nog zie ik niet in waarom dat niet als eerste basisregel zou kunnen worden toegevoegd Die wordt niet toegevoegd omdat jij daarmee niets anders doet als mensen schuldig verklaren aan iets waar ze niet schuldig aan zijn. Een onterechte veroordeling van mensen die zoals je al in mijn vorige tekst hebt kunnen lezen ook nauwelijks hulp krijgen. In Rotterdam gaat het om meer dan 25.000 mensen die in zware financiële problemen zitten en waarvan meer dan 90% niet de hulp krijgt van de gemeente die ze zouden moeten hebben. Die regelmatig bezuinigen op voedsel, warmte en dus ook water zoals ik al schreef. Een groot deel van de Rotterdamse kinderen leeft onder de armoede grens. Dat soort zaken wegwuiven met zo'n flauwekul opmerking is belachelijk. Je hoeft het helemaal niet erg te vinden dat deze mensen in de problemen zitten maar het probleem ontkennen kan niet.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 okt. 2017 - 10:36

Meteen getekend - het gaat om een immens probleem. Dat er kon komen omdat opeenvolgende kabinetten bewust steeds meer armoede creëerden, steeds meer bescherming en hulp ontoegankelijk maakten (zodat er wachtlijsten kwamen), en steeds meer regels afschaften of afzwakten. Daardoor is er een bizarre, Kafka-eske schaduwwereld ontstaan, een hel voor velen, waarin zij geterroriseerd worden door maffiose incassobureau's, die geen enkel maatgevoel meer kennen. De neoliberale hel. (Laatst hoorde ik van iemand die vergeten was een herinnering te betalen, over € 6,08. Hij moest toen eerste "vermeerdering" van de kosten, zijnde € 40,00, extra bijleggen. Daarna loopt het exponentiëel op. Wie gelooft dat 40 Euro boete een rechtvaardige eis is voor het verzenden van één extra envelopje, en voor evt. renteverlies bij de crediteur, die is niet goed snik. De wereld is één groot piramidespel geworden, ons opgelegd door de beunhazen, de bricoleurs, en de bullshit-artiesten van het late kapitalisme. Het balletje-balletje-spel van de VVD.

8 Reacties
José
José16 okt. 2017 - 11:52

En dan zijn er nog de woekerpraktijken van de bedrijven die schulden opkopen van banken, energieleveranciers en telefoonbedrijven. Ze halen rekeningen volledig leeg, inclusief eventuele uitkeringen of zorg- kinder- en huurtoeslagen, zonder rekening te houden met iemands bestaansminimum. In het dossier 'De handel in schulden' zijn de schrijnende reportages te lezen: https://www.platform-investico.nl/dossiers/de-handel-schulden/

Anoniempje5
Anoniempje516 okt. 2017 - 13:16

Zo is het maar net Cliff. @Jose; klopt. Ze kopen die schulden ook nog eens voor veel minder als het originele schuldbedrag. Maar ze innen wel het originele bedrag + de extra kosten van toen + extra nog hun eigen kosten erboven op. Wellicht is een wet handig dat je, of dat je geen schulden van consumenten mag doorverkopen of dat je maximaal mag innen wat je ervoor betaald hebt + een redelijke extra kosten.

José
José16 okt. 2017 - 14:46

@Anoniempje Je kent de VVD toch... "Een onderzoek naar een verbod of wettelijke beperking van handel in consumentenschulden is volgens minister Blok onnodig en gaat er niet komen." https://www.platform-investico.nl/artikel/rechters-trekken-streep-het-zand-tegen-woekerindustrie/

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 okt. 2017 - 17:16

@ José (16:46u) - dit wist ik niet, dank je. Je wordt moe, suf, platgeslagen, en somber van wat deze figuren aan gemeenheid en onverschilligheid allemaal in huis hebben. Totale desinteresse voor het lot van gewone mensen. Ze trekken zich van niets en niemendal iets aan. Ze keuren woeker en uitbuiting goed. Dit is uit een boek van Robert W. Rieber: "Manufacturing Social Distress": ------- "Of all the recognized psychiatric syndromes, that of the antisocial personality, or psychopath, presents perhaps the greatest number of unsolved questions. Although it has long been recognized that each of us possesses an innate capacity for momentary dissociation vis-à-vis the accepted value systems of society, and thus in that degree is potentially psychopathic, true psychopaths—with their consistently antisocial behavior—present the average observer with a phenomenon so spectacularly alien that it seems almost incredible that such people can exist. And granted that psychopaths do indeed exist, it is perplexing how they can manage to appear superficially sane, how they are able to wear, as one observer put it, the “mask of sanity.” The true psychopath compels the psychiatric observer to ask the perplexing, and largely unanswered, question: “Why doesn’t that person have the common decency to go crazy?” ------- Ik denk aan Zijlstra, Blok, en Rutte. Die lieden fabriceren inderdaad elke dag weer "social distress", met de ijskoude blik en de griezelige grijnslach van de psychopaat. Wat maakt dat zij aardige, gewone mensen terroriseren, depressief maken, de wanhoop in drijven? Dat is een centraal raadsel in de psychiatrie. Waarom kiezen de mensen zulke zieken? Dat is een centraal raadsel in onze democratie.

José
José17 okt. 2017 - 6:10

Er komen nieuwe politieke spelers op het veld, dus maar even afwachten of Carola Schouten als nieuwe minister van SZ meer kan bereiken. Ik las in een interview in de NRC dat zij de paragraaf over schulden in het regeerakkoord heeft geschreven. "Een paragraaf die ik zelf heb geschreven, over schulden. Dat is een onderwerp dat in het grote geweld der dingen bijna verloren gaat. Maar ik ben daar een aantal jaren mee bezig. Met het aanpakken van malafide incassobureaus, het beter helpen van mensen met schulden. Als je meeschrijft aan zo’n regeerakkoord, kun je in één keer forse stappen zetten op dat gebied.” Over een aantal plannen die in die paragraaf staan is men wel positief, zoals bijv. het experimenteren met een schuldenrechter (dwz dat één rechter alle zaken van één burger die te maken heeft met schulden onder zijn hamer heeft en de regie voert op al die zaken) en het instellen van een incassoregister voor incassobureaus. ‘Dat betekent dat alle incassobureaus straks geregistreerd worden. Als ze zich niet aan de regels houden kunnen ze vervolgens uit dit register worden gegooid. Dat is een groot goed.’ https://www.zorgwelzijn.nl/regeerakkoord-gaat-niet-het-grote-verschil-maken-voor-schuldenproblematiek/ https://www.sociaalwerknederland.nl/thema/politiek-lobby/nieuws/5918-geen-sociale-visie-het-regeerakkoord-rutte-iii-voor-u-gelezen-op-sociaal

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 okt. 2017 - 6:58

https://www.groene.nl/artikel/een-bedrijf-is-verantwoordelijk-voor-ruim-tien-procent-van-alle-schuldzaken-bij-kantonrechters https://www.google.nl/search?q=opkopen+schulden+door+incassobureau&tbm=nws&source=univ&tbo=u&sa=X&ved=0ahUKEwiY1tHaiPfWAhWrJ8AKHWmrACYQt8YBCFMoAg&biw=1678&bih=912 Zolang weten we het al en deden er niets aan!

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 okt. 2017 - 10:06

@ José en Minoes - dank voor jullie bijdragen. Inderdaad José, wat ik over mw. Schouten lees is nieuw voor me, en het biedt hoop. Met name mensen die geduldig op de achtergrond aan verbetering werken, die kunnen op mijn sympathie rekenen. Ik denk aan het volgende gedicht: ------- (Henry Wadsworth Longfellow) All are architects of Fate, Working in these walls of Time; Some with massive deeds and great, Some with ornaments of rhyme. Nothing useless is, or low; Each thing in its place is best; And what seems but idle show Strengthens and supports the rest. For the structure that we raise, Time is with materials filled; Our to-days and yesterdays Are the blocks with which we build. Truly shape and fashion these; Leave no yawning gaps between; Think not, because no man sees, Such things will remain unseen. In the elder days of Art, Builders wrought with greatest care Each minute and unseen part; For the Gods see everywhere. Let us do our work as well, Both the unseen and the seen; Make the house, where Gods may dwell, Beautiful, entire, and clean. Else our lives are incomplete, Standing in these walls of Time, Broken stairways, where the feet Stumble as they seek to climb. Build to-day, then, strong and sure, With a firm and ample base; And ascending and secure Shall to-morrow find its place. Thus alone can we attain To those turrets, where the eye Sees the world as one vast plain, And one boundless reach of sky.

José
José17 okt. 2017 - 13:56

Een mooi gedicht, Cliff, dank je! (Nu las ik vandaag in de NRC dat ze misschien toch niet naar Sociale Zaken gaat, dus het blijft nog even afwachten.)

JohnVKR
JohnVKR16 okt. 2017 - 10:35

Zonder dat ik het ene bedrijf zou willen propageren ten koste van het andere, vind ik het volgende voorbeeld uit mijn eigen ervaring wel interessant. Ik neem stroom af bij Greenchoice en stadsverwarming bij Eneco. Voor Greenchoice betaal ik 45 euro per maand, voor Eneco 80 euro per maand. Als ik bij Greenchoice de betalingstermijn overschrijd (dus te laat betaal), blijft mijn te betalen bedrag gewoon op 45 euro staan. Als ik bij Eneco de betalingstermijn overschrijd, moet ik maar liefst 50% meer betalen! Bovenop de 80 euro komt dan in 1 keer nog eens 40 euro, zodat ik geen 80 euro maar 120 euro betaal. Dat laatste vind ik persoonlijk bijna misdadig. Eneco kan zich deze 'misdaad' veroorloven omdat ze op het gebied van stadsverwarming een monopoliepositie hebben in Rotterdam. Ergens anders kan je dus gewoon niet terecht.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin16 okt. 2017 - 12:22

Je hebt gelijk, zie mijn notitie van 12:36u. Het is crimineel, niet eens 'bijna' - onze wetten zijn zo lekker soepel gemaakt dat disproportionaliteit normaal geworden is. Vergelijk het met iemand die boetes oploopt, in de nor komt, en na deze gijzeling die boetes nog steeds moet voldoen, met rente. Het is jammer dat jonge mensen weinig literatuur lezen. Dickens zou ze kunnen bijbrengen dat wij niet in 2017 leven, maar in 1850. We gaan sedert een jaar of dertig zienderogen achteruit, elk jaar weer. Kapitalisme is onze gesel, technologie onze drug.

Anoniempje5
Anoniempje516 okt. 2017 - 13:23

Het is inderdaad crimineel! Ik had ook zoiets met de belastingdienst. Terwijl ik een automatische incasso had afgegeven waar ze ook netjes m'n wegenbelasting van af hadden gehaald, was er blijkbaar een stukje van 50,- niet van afgehaald. De volgende brief was een boete van 100% en mocht dus 100,- zo snel mogelijk overmaken. De economie draait op schulden in het algemeen, mensen in de schulden of de angst om in de schulden te geraken maakt ze makkelijker te dwingen, zelfs tot werk met behoud van uitkering.

Kees777
Kees77717 okt. 2017 - 9:35

Dat is nog een reden om tegen stadsverwarming te zijn. Stadsverwarming bespaart lang niet altijd brandstof en is voor afnemers vaak duurder dan andere vormen van verwarming. Die monopoliepositie zou niet mogen kunnen.