Joop

Magazine voorspelde kwart eeuw geleden het heden angstaanjagend goed

  •  
21-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-11-21 om 15.46.56
In juli 1997, toen het internet voor het gemiddelde huishouden nog in zijn kinderschoenen stond, wijdde het Amerikaanse magazine Wired een editie aan The Long Boom : een scenario waarin een periode van 25 jaar economische groei werd geschetst, mede als gevolg van aanstaande technische mogelijkheden. Een groei die gepaard zou gaan met verhoogde welvaart, een verbeterd klimaat en ongekende mogelijkheden tot een verbeterde sociale gelijkwaardigheid. Tegelijkertijd drukte Wired ook een top 10-lijst af met veel minder rooskleurige voorspellingen. Een lijst die nu, bijna 25 jaar later, angstaanjagend accuraat blijkt te zijn geweest.
Die horrorscenario’s luiden:
1. Spanningen tussen China en de VS escaleren tot het punt van een nieuwe Koude Oorlog, grenzend aan een hete oorlog.
2. Nieuwe technologieën blijken een mislukking. Ze brengen simpelweg niet de verwachte verhoogde productiviteits of de grote economische boost.
3. Rusland vervalt in een kleptocratie geleid door een maffia of trekt zich terug in quasicommunistisch nationalisme dat een bedreiging voor Europa vormt.
4. Het integratieproces van Europa komt tot stilstand. Oost- en West-Europa kunnen een hereniging niet afstemmen, en zelfs het proces van de Europese Unie stort in.
5. Grote ecologische crises veroorzaken een wereldwijde klimaatverandering die onder meer de voedselvoorziening verstoort – met overal grote prijsstijgingen en sporadische hongersnoden tot gevolg.
6. Grote toename van misdaad en terrorisme dwingt de wereld om zich terug te trekken uit angst. Mensen die constant het gevoel hebben dat ze kunnen worden opgeblazen of worden opgelicht, zijn niet in de stemming om zich open en behulpzaam op te stellen.
7. De opstapelende escalatie van vervuiling veroorzaakt een dramatische toename van kanker, die het slecht voorbereide gezondheidssysteem overbelast.
8. De energieprijzen schieten door het dak. Stuiptrekkingen in het Midden-Oosten verstoren de olievoorziening en alternatieve energiebronnen blijven uit.
9. Een onbeheersbare pandemie – een moderne griepepidemie of het equivalent daarvan – grijpt om zich heen en doodt meer dan 200 miljoen mensen.
10. Een sociale en culturele terugslag stopt de vooruitgang. Mensen moeten ervoor kiezen om vooruit te bewegen. Dat doen ze waarschijnlijk gewoon niet…
lp7g7lt4cu081
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9322 nov. 2021 - 16:36

Ik vind de wereld van nu eigenlijk wel meevallen in vergelijking met deze voorspellingen. Bedoel 1. Naja dit was niet zo moeilijk te voorspellen want China groeide economisch zeer hard in de jaren 90 2. Dit is een welles nietes maar sinds de jaren 90 is er zeker productiviteitsgroei geweest door automatisering en robotisering. Aan de andere kant wordt er inderdaad gezegd dat we leven in een tijd van technologische vertraging. 3. Tja, toen dit artikel geschreven werd was Boris Yeltsin aan de macht. Poetin is niet veel erger dan hem. Sterker nog de situatie van Rusland is nu beter dan die van de jaren 90 4. Dit is toegeven best knap voorspeld want de Oost-Europese landen kwamen pas jaren later bij de Europese Unie. Toch zou ik niet beweren dat de EU en het Europese project dood zijn. Het zou wel goed zijn als op den duur de rest van de balkan er bij komt. 5. Een ecologische ramp zal er vast en zeker komen maar deze is er nog niet gekomen. De bevolking is zeer sterk gegroeid en over het algemeen is er nu minder honger dan toen. 6. Er zijn vreselijke aanslagen gepleegd na het verschijnen van dit artikel maar niet in de frequentie dat het het dagelijkse leven bepaald. 7. Er is meer kanker, maar er zijn ook doorbraken op het gebied van genezing. De voorspelling is naar mijn mening overdreven 8. Energieprijzen zijn niet door het dak gegaan. Zeker niet als je de inflatie ook mee neemt. Daarnaast is het zeker in Nederland zo dat de overheid een heel groot deel van de prijs bepaald met belastingen. 9. Covid staat voorlopig op enkele miljoenen en niet op honderden miljoenen. 10. Gezien het aantal mensen dat anti-wetenschap is hebben ze hier wellicht een punt.

Uw Psychiator
Uw Psychiator22 nov. 2021 - 7:39

Voorspellen is altijd moeilijk, zeker als het om de toekomst gaat - het geval 'Wired' kunnen we nu in retrospectief bekijken, dat is een fluitje van een Eurocent. De redacteuren dachten vast: we houden alle opties open. We brengen een groot positief verhaal, bijna in de vorm van reality-science-fiction, 'The Long Boom'. Dat verkoopt natuurlijk het best, geweldig voor onze uitstraling en naamsbekendheid. Maar tegelijk drukken we een scenario af dat daar diametraal tegenover staat, doemdenken in het kwadraat; en dat drukken we wat meer bescheiden af. Zó krijgen we over pakweg een kwart eeuw altijd gelijk. En dan komen we weer eens groot in het nieuws, wat ik je brom, mensen! En zie: de redactie heeft haar doel bereikt. Want kijk nog eens; er staat hier echt: ' 'Magazine voorspelde kwart eeuw geleden het heden angstaanjagend goed'. Ik voorspel dat deze wijze van in de toekomst kijken een nieuwe tak van antropologie in zal luiden: 'Ambivalent Socio-Futurisme'. Resultaatgericht en succesvol van heb ik jou daar.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9322 nov. 2021 - 16:36

Als je je voorspellingen lekker breed maakt dan heb je grote kans dat een deel er van uitkomt over een lange periode

RainB
RainB22 nov. 2021 - 6:26

Wel jammer dat ze zich niet druk maakten opdat de wereldbevolking in de tussentijd met 2 miljard verhoogd zou worden. Dan is die 200 miljoen doden eigenlijk peanuts.

JanB2
JanB222 nov. 2021 - 1:45

Ik heb nooit geloofd in die neolib onzin. Sterker nog, de huidige toestand verbaast me niet, het tegenovergesteldel had me verbaasd. En om dit alles te voorzien had je geen glazen bol nodig maar een goed stel hersens gekoppeld aan een goede dosis mentale autonomie: mij maak je niet gek, wat te mooi lijkt om waar te zijn is dat ook. Het einde van de zooi is overigens nog lang niet in zicht. Let op mijn woorden.

1 Reactie
Sam V
Sam V22 nov. 2021 - 8:15

“nooit geloofd, verbaast me niet, geen glazen bol nodig, mij maak je niet gek, te mooi om waar te zijn”. En als klap op de vuurpijl: “Let op mijn woorden.” Heerlijk.

hans-e-pans
hans-e-pans21 nov. 2021 - 22:10

Je kunt natuurlijk ook zeggen dat de ramp enz. die eraan schijnt te komen moedwillig laat plaats vinden als aanloop voor wat men noemt, het "Build Back Better Plan" van Klaus Swab, het WEF, het plan om het aantallen mensen op deze wereldbol drastisch te verminderen/decimeren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 nov. 2021 - 15:44

de sociale en culturele ramp waarin we zitten geeft niemand aandacht aan zet je radio aan en als je geboren bent voor 1985 weet je wat ik bedoel

2 Reacties
adriek
adriek21 nov. 2021 - 16:50

Die ramp krijgt geen aandacht tot de bom barst. Heb geduld, ongelijkheid heeft een grens.

Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2021 - 6:13

@Griezel Ik ben ongeveer net zo ver geboren voor 1985 als we nu na 1985 zitten... maar ik weet toch niet precies wat je bedoelt. Ik kan wel iets vermoeden, maar ja, voor je het weet, zit ik er helemaal naast. Het zou handiger zijn als jij het zelf opschreef.