Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

#MAGA: 4 keer zoveel bussen voor demonstranten als voor Trump-aanhangers, Fiona Apple zingt en meer

  •  
18-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
trump
Een overzicht van in het oog springende ontwikkelingen rond het beleid van toekomstig president Trump die vrijdag wordt beëdigd: Make America Great Again, oftewel #MAGA.
Hij moet nog ingezworen worden, maar Donald Trump heeft zijn eerste vernoeming al op zijn naam staan: de Neopalpa donaldtrumpi , een motje waarvan onlangs werd ontdekt dat het een geheel eigen soort is. Dinsdag publiceerde ontdekker Vazrick Nazari zijn bevindingen in ZooKeys , waar hij ook uitlegt waar de naam vandaan komt. De mot kenmerkt zich door een reeks goudkleurige schalen op de kop die erg veel weg hebben van het kapsel van Trump en door opvallend kleine testikels. Door de mot naar de aanstaande president te vernoemen, hoopt Nazari extra aandacht te genereren voor het belang van faunabeheer.
Schermafbeelding 2017-01-18 om 17.53.29

© Bron: ZooKeys

President Obama heeft 500 miljoen dollar overgemaakt aan het Green Climate Fund, een internationale organisatie die arme landen helpt met het  gebruik van schone energiebronnen. Het bedrag komt bovenop de 500 miljoen die Obama al eerder beschikbaar stelde. In 2014 heeft de VS 3 miljard toegezegd en maakte daarmee het akkoord van Parijs mogelijk. De donatie is niet alleen bedoeld als schenking maar het geld moet de landen in staat stellen met de nieuwe energiebronnen eigen inkomsten te genereren. Trump wil juist af van dat beleid omdat hij gelooft dat klimaatverandering een verzinsel is.
Vox zocht uit hoe het toch kan dat laagbetaalde witte Amerikanen die veel voordeel hebben van Obamacare voor Trump hebben gestemd. Het antwoord is verbluffend simpel: ze haten Obama en geloven Trump die beweerde met een beter plan te komen. Wat dat plan in zou moeten houden weet niemand. In de video zegt Obama dat hij ieder beter plan zal steunen, als het er is. Vooralsnog maakt Trump alleen maar aanstalten Obamacare af te schaffen, zonder dat er iets voor in de plaats komt.
Een deelneemster aan Trump’s reality show The Apprentice daagt de toekomstig president voor de rechter wegens smaad. Summer Zervos vertelde vorig jaar hoe ze in 2007 door Trump is aangerand. De chief pussy grabber  beschuldigde haar daarop van leugens. Zervos eist van Trump een schadevergoeding maar zegt dat ze daar van af zal zien als hij bereid is zijn excuses te maken.
De inhuldiging van Trump dreigt de magerste uit geschiedenis te worden. Althans volgens peilingen (juist). Verwacht wordt dat 800 tot 900 duizend toeschouwers komen opdraven, nog niet de helft van het aantal dat in 2009 naar Washington trok om Obama ingehuldigd te zien worden. Wel populair zijn de protesten, voor iedere bus die is gereserveerd voor Trump fans zijn er vier bussen met demonstranten die zaterdag hun ongenoegen gaan laten blijken over de impopulaire president.
Fiona Apple heeft een strijdlied voor de Women’s March van zaterdag gemaakt: “We don’t want your tiny hands, anywhere near our underpants.”
In Amsterdam en Den Haag wordt zaterdag ook gedemonstreerd. Lees er hier meer over.
Bij RTL Late Night ging cabaretier Erik van Muiswinkel in op hoe lastig het is om een treffende satire te maken van Trump.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.