Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

MAGA: duizenden getraumatiseerde kinderen in kooien

  •  
18-06-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
695 keer bekeken
  •  
US-POLITICS-INMIGRATION-MARCH

© 2018-06-14 20:11:11 A protestor cries outside the Metropolitan Detention Center where ICE (U.S.Immigration and Customs Enforcement) detainees are held, during a 'Families Belong Together Marc

Duizenden Amerikanen protesteren tegen het ‘zero tolerance’ immigratiebeleid van Trump waarbij al meer dan tweeduizend kinderen (er komen er dagelijks honderden bij) letterlijk van hun ouders worden weggerukt – tot een baby tijdens het borstvoeden aan toe – en in gevangenissen, tentenkampen en kooien worden opgesloten. Het personeel van de detentiecentra mag de kinderen niet aanraken of troosten. Getraumatiseerde kinderen mogen elkaar soms niet eens vasthouden. Artsen slaan alarm dat de trauma’s die dit veroorzaakt permanente gezondheidsproblemen kunnen opleveren. AP komt vandaag met een reportage waarin opnieuw duidelijk wordt onder welke gruwelijke omstandigheden onschuldige kinderen worden vastgehouden.
Michelle Brane, directeur migrantenrechten bij de Women’s Refugee Commission, ontmoette in een detentiecentrum aan de grens in Texas een 16-jarig meisje dat al dagen voor een meisje van 4 (dat veel jonger leek) zorgde:
Ze leerde de andere kinderen in de cel hoe ze haar luier moesten verwisselen. Het kind was zo getraumatiseerd dat ze niet sprak. Ze lag gewoon opgerold in een balletje op de grond.
Brane vertelt hoe ze zag dat kinderen van vijf jaar op hun kop kregen van medewerkers van het detentiecentrum omdat ze het waagden om te spelen, ze moesten zich maar koest houden. Er is geen speelgoed of leesmateriaal voor de kinderen aanwezig. Brane:
De regering pakt letterlijk kinderen van hun ouders af om ze vervolgens onder ongeschikte omstandigheden achter te laten. Als een ouder een kind zonder toezicht in een kooi met andere vijfjarigen achter zou laten, dan zouden zij ter verantwoording worden geroepen.
De grensfaciliteit die Brane bezocht is niet de plek waar kinderen uiteindelijk zullen worden ondergebracht. Van jongens weten we dat ze in bestaande detentiecentra worden geplaatst, maar waar de meisjes, baby’s en peuters naartoe gaan is nog steeds onduidelijk. Dat de kinderen getraumatiseerd raken is niet vreemd als je ziet hoe ze van hun ouders gescheiden worden. Anne Chandler, directeur van de Tahirih Justice Center-afdeling in Houston, een ngo die zich specialiseert in hulp aan vrouwelijke immigranten en hun kinderen, vertelt in Houston Monthly :
In veel gevallen hebben de ouders geen idee dat hun kinderen bij hen zullen worden weggehaald. In plaats daarvan zeggen ze: “Ik neem je kind mee om hem/haar in bad te doen.” Na twintig minuten, een half uur, informeert een ouder dan: “Waar is mijn kind? Dit bad duurt wel erg lang.” En dan wordt hen verteld dat ze hun kind niet meer zullen zien. Een moeder vertelde me dat ze zei: “Neem me mijn kind niet af” en dat het kind begon te schreeuwen en overgeven en hysterisch te huilen, en dat ze de agenten vroeg “Mag ik haar op zijn minst vijf minuten troosten?” en dat het antwoord “Nee” was. In een ander geval vroeg de vader: “Mag ik mijn kind troosten?”, waarop de agent zei: “Je moet hem loslaten en als je dat niet doet rapporteer ik je voor verzet met geweld, wat zal betekenen dat je extra aanklachten aan je broek krijgt.” Dus de vader liet zijn kind los. Er wordt dus ook gebruikt gemaakt van dreigementen. We zien heel veel verschillende variaties.”
Immigranten worden in veel gevallen gedeporteerd zonder hun kinderen, die als onderhandelingsmiddel en schrikbeeld worden gebruikt door politici als Stephen Miller en Jeff Sessions. Zij verdedigen openlijk het beleid, dat op 6 april werd aangekondigd en in mei in ( volle ) werking trad, terwijl president Trump herhaaldelijk liegt en de Democraten de schuld geeft. De minister van Veiligheid ontkent zelfs glashard dat het beleid bestaat, terwijl de minister van Justitie het beleid juist verdedigt met de valse claim dat het nu eenmaal de wet is. Nergens in de wet staat dat migrantenkinderen van hun ouders gescheiden zouden moeten worden aan de grens. Wat de regering van Trump doet is het criminaliseren van immigratie, het actief vervolgen van iedereen die een poging waagt, zelfs als alles in het werk gesteld wordt om dit via de wettelijke procedures te doen,  en – vooruitlopend op een veroordeling – het scheiden van ouders en kinderen. Waarbij ze de kinderen gegijzeld houden terwijl hun ouders het land uit worden gezet.
Volgens een recente peiling  keurt 46 procent van de Republikeinen het beleid goed, Democraten en onafhankelijke stemmers waren met grote meerderheid tegen. Ook first lady Melania Trump laat in een statement weten het verschrikkelijk te vinden dat ouders van kinderen gescheiden worden en roept op tot ‘regeren vanuit het hart’. Oud-first lady Laura Bush was een stuk kritischer in haar opiniestuk in de Washington Post en vergeleek het beleid met de internering van Japanse Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat te boek staat als een schandvlek op de Amerikaanse geschiedenis.
Lees meer over het ‘zero tolerance’ immigratiebeleid op Joop:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.