Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

#MAGA: achter de schermen van het feest voltrekt zich een ramp

  •  
20-01-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
USA TRUMP INAUGURATION

© 2017-01-20 12:51:08 epa05733947 People walk beneath the US Capitol several hours before Donald J. Trump is sworn in as the 45th President of the United States in Washington, DC, USA, 20 Janua

De inauguratie van de 45e president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump, is een feit. Op dit moment vindt in het Witte Huis de grote verhuizing plaats en maakt hoofdstad Washington D.C. zich op voor de plechtigheid, die zal beginnen met een kerkdienst. Hoewel het transitieteam van Trump de inauguratie wilde vieren met veel militair machtsvertoon – een bron betrokken bij de organisatie verklaarde aan de Huffington Post dat hoopten op een ‘ Noord-Koreaans-achtige militaire parade ‘ – zal het aandeel van de strijdkrachten beperkt blijven tot een fly-over van 20 vliegtuigen.
Concert De feestelijkheden begonnen gisteravond met het traditionele inauguratieconcert, dat minder volk trok dan Obama’s concerten. Zo’n 10.000 mensen verzamelden zich voor optredens van onder meer 3 Doors Down, the Piano Guys, and Toby Keith. In 2008 bezochten nog 400.000 mensen het eerste inauguratieconcert van president Obama. Het was al weken bekend dat het team van Trump moeite had om grote namen te boeken, zelfs een Bruce Springsteen-coverband trok zich terug.
Protest Een protestmanifestatie tegen Trump, die tegelijkertijd plaatsvond, telde meer grote namen. Onder meer de burgemeester van New York Bill de Blasio, acteurs Robert De Niro, Alec Baldwin en Mark Ruffalo, actrices Julianne Moore, Sally Field en Marisa Tomei, zangeres Cher en regisseur Michael Moore verzamelden zich in New York met duizenden anderen voor een demonstratie bij Trump International Hotel & Tower. Alec Baldwin bracht tijdens het protest zijn befaamde Trump-imitatie ten gehore:
Farage Maar ook medestanders van Trump kwamen bijeen. Nigel Farage organiseerde op enkele honderden meters afstand van het Witte Huis zijn eigen inauguratiefeestje, bijgewoond door de zelfverklaarde ‘ Brexit Bad Boys ‘ en uiterst rechtse Europese politici. Amerikaanse neo-nazis en alt-right-kopstukken hieven ondertussen het glas op het Deploraball , waar ze samen anti-Clinton-leuzen scandeerden en de campagne nog eens dunnetjes overdeden. Tegenhanger van het Deploraball was het Peace Ball, met optredens van onder meer Solange Knowles.
Women’s March Ook vandaag en morgen wordt er nog geprotesteerd. In Los Angeles zal vandaag voor het eerst in 12 jaar worden opgetreden door de supergroep Audioslave – bestaande uit drie leden van Rage Against The Machine en Soundgarden-frontman Chris Cornell – uit protest tegen de inauguratie van Donald Trump. Honderdduizenden vrouwen maken zich ondertussen op voor de Women’s March on Washington zaterdag, die wereldwijd navolging heeft gekregen, zo ook in Nederland.
Boycot Meer dan 50 Democratische Senatoren en Congresleden zullen de festiviteiten boycotten , in the Guardian legt Barbaree Lee (California) uit waarom.
Protestliederen Na Fiona Apple lanceerden gisteren ook andere artiesten hun protestliederen tegen Trump.
Hallelujah Money (feat. Benjamin Clementine) – Gorillaz
Troubled Times – Green Day
Er was zelfs een Carnavalsinhaker:
Achter de schermen Maar het echte verhaal speelt zich ondertussen af achter de schermen, waar het incomplete kabinet van Trump – 662 functies staan nog open – zich opmaakt om de ene na de andere sociale voorziening te schrappen.
Een lid van het transitieteam meldt dat Trump de nationale subsidies voor de Letteren, Kunsten en Geesteswetenschappen wil afschaffen en de publieke omroepen zal privatiseren. Ook zouden alle 25 programma’s van het ministerie van Justitie gericht op het tegengaan van geweld tegen vrouwen geschrapt worden. Nationale parken verliezen hun bescherming en worden mogelijk vrijgegeven voor boorwerkzaamheden naar olie en gas. De geplande ontmanteling van de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, betekent dat 23 miljoen mensen het risico lopen hun zorgdekking te verliezen en jaarlijks mogelijk duizenden mensen zullen sterven omdat zij geen toegang meer hebben tot noodzakelijke zorg.
Rusland Ondertussen gaat het gezamelijke onderzoek van CIA, FBI, NSA en de ‘financial crimes unit’ van de Amerikaanse belastingdienst naar de banden van team Trump met de Russische overheid gewoon door. Volgens the New York Times maken onderschepte Russische communicatie en financiële transacties deel uit van het onderzoek. Ongeacht de uitkomst van het onderzoek blijkt uit alles dat het buitenlandbeleid van Trump, met betrekking tot Rusland en andere autoritaire regimes , een radicale breuk betekent met de lijn van Obama. The Washington Post beschrijft hoe een handjevol vertrouwelingen van Trump, onder wie oud-Breitbart-hoofdredacteur Steve Bannon, de nieuwe doctrine vormgeven. In Rusland ziet men de machtsovergang met vertrouwen tegemoet. Russia Today blaast met een zodanig volume en frequentie de loftrompet over Trump, dat Facebook de zender tot na de inauguratie niet meer toestaat om te posten. In het Russische dorp Zlatoust heeft men zelfs een speciale munt geslagen om de inauguratie te vieren. Op de zilveren en gouden munten staat het vrijheidsbeeld met de inscriptie: “In Trump we Trust.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (47)

L.Brusselman
L.Brusselman22 jan. 2017 - 13:21

Troubled Times indeed,tijdens het bewind van dictators is het volk aangewezen op kunstenaars en artiesten voor inspiratie en hoop. De politiek heeft iig nog geen weerwoord ,blijkt.

msj_meijerink
msj_meijerink21 jan. 2017 - 23:06

Vladimir Vladimirowitsch rules, gek hè!

cornelis36
cornelis3621 jan. 2017 - 7:41

Weer niet goed. geeft Trump de macht terug aan het volk . niet goed. Dat is toch wat links wil?. Gaan ze ruiten inslaan omdat Hilary gefaald heeft. Ik snap het niet meer.

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 jan. 2017 - 11:24

'geeft Trump de macht terug aan het volk' Droom lekker verder.

cornelis36
cornelis3621 jan. 2017 - 18:10

He Speedboot, Starbucks doneerde $100.000 en de bank of America $450.000 aan Hilary dus werd als dank juist bij hun de ramen in geslagen. En ja, ik heb het Trump zelf div. keren horen zeggen.

Basket of Deplorables
Basket of Deplorables21 jan. 2017 - 20:31

"Gaan ze ruiten inslaan omdat Hilary gefaald heeft." Ik heb die beelden gezien, ze sloegen ruiten in van Starbucks. Vrij apart omdat Starbucks geld heeft gegeven aan de campagne van Hillary Clinton.

TruusB2
TruusB222 jan. 2017 - 10:00

Nog niet zo lang geleden waren antiglobalisten links zo niet extreem links en zijn nu zijn antiglobalisten volgens links neofascisten.

Tom Meijer
Tom Meijer20 jan. 2017 - 21:33

Er zijn al tamelijk veel websites van organisaties die door de overheid gesteund werden uit de lucht. Ik ben blij dat er een groep Canadese wetenschappers enkele maanden begonnen zijn klimaat en ecologiedata die online te bereiken waren te downloaden en veilig te stellen.

2 Reacties
Pater Familias
Pater Familias20 jan. 2017 - 22:31

Het is gewoon normaal dat alles wat met de oude regering te maken offline te halen en gearchiveerd wordt. Niet zo complot denken.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 jan. 2017 - 15:04

@ Pater Familias (20/1, 23:31u) - data uit ecologisch en meteorologisch onderzoek hebben op zich genomen niets met een 'oude regering' te maken. Ze zijn ook niet het geestelijke eigendom van een voormalig kabinet. Het zijn wetenschappelijke gegevens, registraties, berekeningen, die van groot belang zijn voor alle mensen. Ik vrees echt dat U geen flauw benul heeft van datgene waar U over spreekt. Ik beschouw zulke informatie als vitaal voor een zo gezond mogelijk voortbestaan van de mensheid (en ik overdrijf niet). U beschouwt ze misschien als vluchtig, terloops, en ook nog eens, god verhoede het, als 'links'. Met complotdenken heeft Toms inzending geen flikker te maken (ik spreek zelden zo fors, maar nu moet het. Onze planeet is in heel precaire omstandigheden, en lieden als Trump en al die andere colporteurs van de infantiele belangen en ideeën van Dom Rechts, die maken alles nog heel veel erger voor de aarde, haar bewoners, en dus ook Pater Famillas). Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben.

Uitgekleed
Uitgekleed20 jan. 2017 - 21:01

Ongekende inauguratie speech van Trump, vol in de aanval op het establishment. De verwachting was dat zijn aanvallen slechts verkiezingsretoriek zouden zijn en hij in zijn beleid geen Bernie Sanders beleid zou praktiseren. In het gewelddadige land spreekt het van moed omdat het establishment in beide partijen not "amused" is. Hij wordt al totaal gedemoniseerd. Zijn boodschap laat echter geen misverstand bestaan. De vertegenwoordiger van het kapitaal kiest de zijde van de arbeid. Des te opmerkelijker omdat in de US de democratie verkocht is aan het kapitaal.

1 Reactie
OlavM
OlavM20 jan. 2017 - 23:12

@ Uitgekleed: [De vertegenwoordiger van het kapitaal kiest de zijde van de arbeid.] Dat geloof je zelf toch niet?

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2017 - 20:14

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
TruusB2
TruusB222 jan. 2017 - 10:01

En zo ontstaat nepnieuws.

BingoGrubb
BingoGrubb20 jan. 2017 - 19:40

lilly allens protest lied was beter bij bush. toen zou de wereld overigens ook vergaan volgens de beroeps activisten. wat zou de wereld beter worden als mensen is wat minder emotioneel zouden worden. dan was er geen ruimte voor extremen op links en recht. die groepen worden enkel gevoed door emotie's niet meer niet minder

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert21 jan. 2017 - 2:10

och bush heeft zijn best gedaan. de ene onrechtmatige oorlog gestart na de andere. En en passant klimaatverandering genegeerd waardoor dat nu ook een veel grote probleem is geworden dan nodig was. Want zo help je de wereld namelijk ook naar de knoppen

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2017 - 18:23

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Observer99
Observer9920 jan. 2017 - 19:33

Inderdaad het waren extreem-linkse (?) gasten die ruiten insloegen met honkbalknuppels. Zou dit het begin zijn van de door sommige gevreesde burgeroorlog?

Tom Meijer
Tom Meijer20 jan. 2017 - 21:28

Hoe weet je eigenlijk dat het extreem-linkse gasten waren? Het kunnen net zo goed extreem-rechtse provocateurs zijn.

Pater Familias
Pater Familias20 jan. 2017 - 22:34

Tom, Rood/Zwarte vlaggen, Zwarte vlaggen. Geheel in zwart gekleed. Anti-globalisten, Anarchisten. Ergens zegt mij dat deze mensen overigens ook bij Hillary wellicht geprotesteerd hadden. Wel jammer dat ze de progressieve beweging enorm schaden.

RHW Jansen
RHW Jansen20 jan. 2017 - 22:47

Tom Meijer. Bij u zal het wel extreem rechtse demonstranten zijn die de inauguratie van Trump verstieren. Net zoals als de inauguratie van Obama die extreem rechts heeft verstiert. Wat een droefheid.

JStokx
JStokx20 jan. 2017 - 17:28

Leuk hoor dat protest. Al flink wat ruiten gesneuveld en de politie heeft al traangas in moeten zetten.

1 Reactie
TruusB2
TruusB222 jan. 2017 - 10:03

Volgens antitrump aanhangers zijn dat trumpaanhangers geweest. Tja.

de Haas
de Haas20 jan. 2017 - 16:52

Erg grappig maar ook triest dat hier op Joop het serieus politieke belang gemeten wordt aan wat celebrities ervan vinden. Je ziet dit bizarre verschijnsel de laatste jaren in Nederland ook toenemend. Veel meer dan experts, politici, en andere werkelijk terzake doende personen wordt een belang gehecht aan wat BN-ers van e.a. vinden. Meer dan mensen die werkelijk inhoudelijke bijdragen kunnen leveren zie je bij de dagelijkse praatshows BN-ers hun schijn zaken belichten.

zwaarschaap
zwaarschaap20 jan. 2017 - 16:17

De publieke omroepen privatiseren...nice...

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer20 jan. 2017 - 21:29

Het stomste wat ze kunnen doen.

BasVV
BasVV20 jan. 2017 - 15:36

Ik vraag me af of al die werklozen in Amerika de rede van Meryl Streep in haar glitterjurk en wereld ook zo gewaardeerd hebben. We zullen zien. Het moment komt eraan.

4 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen220 jan. 2017 - 19:06

Yo. Dit onderwerp behandelt niet Meryl Streep. Die is overigens helemaal niet van het klatergoud en leeft vooral buiten die 'wereld', die je haar toedicht. Er is één praalhans die wel in de wereld van pracht en praal leeft. Er is een pompeuze toren in NYC naar hem genoemd. Zijn initialen zijn D.T. Wie zou dat nu toch zijn?

Tom Meijer
Tom Meijer20 jan. 2017 - 21:30

DDT (Devil Donald Trump). Niet zelf verzonnen trouwens.

Floepert
Floepert21 jan. 2017 - 7:38

@Frank Lensen Ze heeft onlangs haar stulpje toch voor een krappe 30 miljoen dollar te koop gezet. Droeg bij de Golden Globes een op maat gemaakte en voor haar ontworpen jurk van Givenchy waar 400 uur aan gewerkt is. Ze schijnt ook behoorlijk dure oorbellen gedragen te hebben. Kortom, meryl streep hoort ook bij de ultrarijken en is ook van het klatergoud. Ze heeft alleen een betere en subtielere smaak dan Trump. Maar ze staat net zover van normale mensen af.

PieterPan3
PieterPan321 jan. 2017 - 8:17

@tom "Niet zelf verzonnen trouwens." Zo veel creativiteit haf ik ook niet van je verwacht, Tom.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen220 jan. 2017 - 15:33

In de aanname dat de hierboven informatie feitelijk klopt, en dat deze plannen ook inderdaad gerealiseerd zullen worden - ik heb me van meet af aan verzet tegen een frequent geuite opinie: 'geef de man een kans', 'laten we over een jaar nog eens opnieuw kijken wat het voor een president zal zijn', 'het zal allemaal meevallen want hij heeft toch een competent en ervaren team om zich heen?'. Dat wat hier beschreven wordt, dat doet me vermoeden dat ik met mijn huiver voor Trump, en de Republikeinen anno 2016/7, op het juiste spoor zit. Ik hoop dat ik het grootste ongelijk van de wereld ga krijgen. (Maar denk ik aan lieden als Rex Tillerson en Betsy DeVos, dan lijkt die hoop bijzonder ijdel.)

erikbeck
erikbeck20 jan. 2017 - 15:20

Kijk ik zou me ook geen zorgen meer maken als ik mijn zorgverzekering dreig kwijt te raken. Dat in Yellowstone of weet ik waar gewoon geboort gaat worden. Dat er geen grens meer staat op emissiewaarden... Nee we laten Amerika zijn gang gaan om weer 'great' te worden ten koste van van alles.....

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2017 - 14:26

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert21 jan. 2017 - 2:16

De kans dat de welvaart in de VS toeneemt is wel erg hoopvol bedacht. het terughalen van de banen is een illusie. Want door de technologische ontwikkelingen zijn de banene die vroeger zijn geoutsourced, nu geautomatiseerd. Dus dat kan trump al op zijn buik schrijven ten tweede draait de chinese economie slecht. De jaren van groei, waren gewoon bubbels veroorzaakt door overheidsbeleid en geen autonome economische ontwikkeling. Hierdoor moet china van zijn opgekochte obligaties af van de VS die het jaren had opgekocht [liquiditeit verbetering voor china] Dat verzwakt de financiele positie van de VS op de wereldmarkt. maar goed, op wonderen mag je altijd hopen erwin. Doen ze in Lourdes ook

Marvelleux Dauphin
Marvelleux Dauphin20 jan. 2017 - 14:23

Iedereen heeft een kans gehad de stem te laten gelden. Dit is in grote mate verzaakt. Al het gemekker over kiesmannen, popular votes, demonstraties, boycots enz enz is jammer maar helaas. Ik ben persoonlijk niet erg gecharmeerd van deze man en ik vraag mij echt af hoe het komt dat er geen fatsoenlijke tegenkandidaat beschikbaar was, maaarrr... Trump is gekozen volgens de democratische regels van het land, op dezelfde manier als Obama dit is welgevallen, dus al het gemier mag van mij onmiddellijk staken. De man is de komende jaren President. Punt.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer20 jan. 2017 - 21:35

Was het maar 'Punt.' De ellende begint net.

Floepert
Floepert20 jan. 2017 - 14:23

We zullen het allemaal wel zien. Als ik de paniekzaaiers moest geloven zouden we met een nee stem tegen het associatierverdrag zo’n beetje geanexxeerd worden door Rusland of zou in ieder geval de oorlog uitbreken. Zelfde geldt voor het Brexit referendum. En we zijn er allemaal nog hoor. De berichtgeving over Trump begint potsierlijk te worden. De man heeft de verkiezingen gewonnen, men zal het er mee moeten doen. Misschien een mooie gelegenheid voor zelfreflectie, want wat doe je in hemelsnaam fout als jouw beste kandidaat het aflegt tegen Trump? Het is een rouwproces blijkbaar, eerst verdriet, dan woede en uiteindelijk acceptatie. De woede fase duurt wat lang nu, besteed je energie als democraat aan het vinden van een goede tegenkandidaat die over 4 jaar Trump verslaat. Met paniekzaaien en doemscenario’s schieten de democraten en linkse pers in de eigen voet. Want wiens geloofwaardigheid wordt aangetast als er van die doemscenario’s niets terecht is gekomen? Niet die van Trump hoor…..en die geloofwaardigheid heeft al flinke deuken opgelopen want dezelfde mensen die nu doemscenario’s over ons uitstorten waren er 2 maanden geleden nog absoluut zeker van dat Hillary zou winnen.

Tibbit
Tibbit20 jan. 2017 - 13:52

Er is niets om je zorgen over te maken hoor ☹????

3 Reacties
Harry5
Harry520 jan. 2017 - 15:24

Nee niets aan de hand, burgeroorlog staat op het punt van uitbreken in de VS, uitgelokt door Trump en zijn agressieve aanhang.

Observer99
Observer9920 jan. 2017 - 18:25

Het begint inderdaad al aardig op 1861 te lijken

joop12342
joop1234220 jan. 2017 - 21:10

Harrie, wie was er agressief? Wie sloegen ruiten in? Rechtse mensen?

Pater Familias
Pater Familias20 jan. 2017 - 13:48

Kijk, "Een lid van het transitieteam meldt dat Trump de nationale subsidies voor de Letteren, Kunsten en Geesteswetenschappen wil afschaffen en de publieke omroepen zal privatiseren. Ook zouden alle 25 programma’s van het ministerie van Justitie gericht op het tegengaan van geweld tegen vrouwen geschrapt worden. Nationale parken verliezen hun bescherming en worden mogelijk vrijgegeven voor boorwerkzaamheden naar olie en gas." Dit zijn nu belangrijke zaken. De rest? Allemaal niet van belang wie er op een concertje speelt enzo. Voor veel normale amerikanen zijn al die wereldberoemde sterren ook maar elite. ;-)

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus20 jan. 2017 - 14:49

"Ook zouden alle 25 programma’s van het ministerie van Justitie gericht op het tegengaan van geweld tegen vrouwen geschrapt worden." Daarentegen komen er cursussen pussy grabbing voor gevorderden en dat is ook wat waard.

Robbels
Robbels20 jan. 2017 - 14:54

'Dit zijn nu belangrijke zaken.' En dit soort zaken en andere plannen van Trump en zijn team zijn ook breed uitgemeten! Maar men luistert niet. Men ontkent dat het gaat gebeuren, men ontkent dat indien het wel gebeurt dat het slecht is en men roept dat de soep niet zo heet gegeten zal worden.

Tom Meijer
Tom Meijer20 jan. 2017 - 16:21

Dit zijn inderdaad zeer belangrijke zaken zelfs. Dat de nationale parken hun bescherming kwijtraken en dat daar in geboord mag worden is op zijn zachtst gezegd rampzalig.

Pater Familias
Pater Familias20 jan. 2017 - 16:37

Ik denk eerder dat het in de hysterie verdwijnt.