Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Mag de genuanceerde Turk ook wat zeggen?

  •  
26-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
_morgado

© cc foto: _morgado

We zijn verdeeld en dat maakt het makkelijk om overheerst te worden.
Bij ons thuis is het verdeeld. Mijn ouders zitten aan de salontafel en hebben geen flauw idee wie Ebru Umar is. Ik laat een foto zien, maar er brandt geen lampje. “Ze ziet eruit als een Kemalist”, zegt mijn vader. “Kemalisten zijn niet te vertrouwen, goed dat ze is opgesloten”. Mijn vader is weer eens ongenuanceerd bezig, wat ik ook wel aan hem kan waarderen. Als mijn vader wat meer energie zou steken in het gebruiken van zijn Facebook, dan zou hij een van de vele Turks.nl reaguurders zijn. Het zijn mensen die provoceren, zonder na te denken over de gevolgen en vaak zijn die negatief.
Eigenlijk lijken mijn vader, de reaguurders en Ebru Umar heel erg op elkaar. De reaguurders van Nederland worden te serieus genomen. Ze zijn vaak een minderheid van een minderheid, maar worden door media uitvergroot. Het verschil met Ebru Umar is de anonimiteit. Zij is niet anoniem. Zowel haar woonplaats in Turkije als in Nederland zijn te traceren. Ik bekijk de korte twitterconversatie die zij de afgelopen dagen heeft gevoerd met willekeurige mede-reaguurders. Het is een typische uitwisseling. Doodsverwensingen en retweets van foto’s van Erdogan. Het gaat nergens over.
“Waarom wordt hier zoveel aandacht aan besteed?”, zegt mijn moeder, terwijl ze haar kopje thee drinkt. “Wie is deze vrouw? Waarom moet ik haar kennen?”. Dat dacht ik ook, toen ik het filmpje van de Duitse Böhmermann  over Erdogan zag. Waarom had ik dit moeten bekijken? Het is het product van een enkeling die om aandacht vraagt. En die ook heeft gekregen. Terwijl er belangrijkere zaken zijn op deze wereld, lees ik dat de adviseur van de Turkse president meewerkt aan andere aanklachten van komieken. Het is 2016 en we struikelen over elkaars nietszeggende filmpjes en tweets.
Ik moet erbij zeggen dat ze voor mij nietszeggend zijn, want er zijn genoeg Nederturken die het blijkbaar anders ervaren dan ik. Sommigen zijn blij dat Ebru gearresteerd is. Schaam ik mij voor ze, voor mijn vader en co? Nee. Ze heeft zich meerdere malen van hen gedistantieerd. Ik heb – net zoals de Nederturken die ze uitscheldt op Twitter – moeite om medelijden te voelen voor haar.
Als schrijver vind ik dat ze mag doen en laten wat ze wil maar ze kan geen steun verwachten van mensen die zij zelf nooit zou steunen. Turkije is een ander verhaal. De consequentie van het beledigen van een staatshoofd is niet, zoals de vermeende kliklijn, een reactionair fenomeen. Het is iets wat al jaren zo is. Zelfs Erdogan heeft een aantal jaar in de gevangenis gezeten voor het voordragen van een gedicht.
Ben ik Erdogan nu aan het verdedigen? Misschien wel, misschien niet. Zowel de Erdogan vererende reaguurders als de anti-Erdogan activisten zijn gemarginaliseerde groepen in de Turkse samenleving in Nederland. Daartussen is er een zee aan grijs gebied waar we op zulke momenten nooit aan denken. Zelfs bij Pauw wordt er het liefst gezocht naar pro- en anti-Erdogan aanhangers voor sensatie. De genuanceerde Turk wordt niet aan het woord gelaten. Dat zorgt niet voor kijkcijfers.
Dus ik kan verwachten dat ik Ebru’s gezicht binnenkort overal te zien krijg. Mijn moeder – tot voor kort onbekend met deze columnist – zal haar alsnog leren kennen. Overal zullen we haar sensationeel verhaal horen, wat waarschijnlijk een bezoekje aan een politiekantoor en een check-up bij het ziekenhuis is geweest. Het is olie die zij kan gebruiken om de hete brij in haar wokpan wat meer pit te geven.
De hete brij van Ebru die er al was maar nu overal als warme broodjes worden verkocht, daar mag ze haar belagers op sociale media voor bedanken. Het is een driehoeksverhouding waarbij de mensen in het midden uiteindelijk de pineut zijn. We zijn verdeeld en dat maakt het makkelijk om overheerst te worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (143)

Okke2
Okke26 mei 2016 - 16:42

En is deze genuanceerde Turk al tot een wat genuanceerdere ideeen gekomen? Umar is nog steeds niet vrij, ondertussen moet er ook alvast beveliging voor de drommen klik en dreigturken geregeld worden. Erodogan heeft ondertussen de Premier ontslagen en gaat de macht aan zn schoonzoon cadeau doen, Nog steeds verdedigbaar door u?

John4
John44 mei 2016 - 13:12

Goed geschreven, humor ook hoe men hier weer over elkaar heen buitelt in de reacties.

Overdeweg
Overdeweg29 apr. 2016 - 10:31

Erdogan is een totalitaire tiran, dat daar binnen de Turkse gemeenschap slechts minimaal verzet tegen bestaat is waarschijnlijk een veeg teken aan de wand, in dat opzicht is ook een zogenaamde genuanceerde houding in een behoorlijke mate verdacht.

1 Reactie
RU486
RU48629 apr. 2016 - 12:55

Ben bang dat de hardwerkende Nederlandse Turk, of Turkse Nederlander wel iets beter te doen heeft dan zich daar druk over te maken. Demirel, mijn toko eigenaar zegt altijd tegen mij: "Ik moet morgen weer om 4 uur op naar de markthallen, mijn inkopen doen. Laat mij even met rust."

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten27 apr. 2016 - 12:19

''Eigenlijk lijken mijn vader, de reaguurders en Ebru Umar heel erg op elkaar. De reaguurders van Nederland worden te serieus genomen.'' Sterker nog Ebru maakt deel uit van de reaguurders en ik denk dat u de steun voor Ebru onderschat.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 apr. 2016 - 11:50

[Zowel de Erdogan vererende reaguurders als de anti-Erdogan activisten zijn gemarginaliseerde groepen in de Turkse samenleving in Nederland] Dat is natuurlijk niet het geval. Dit is leugenachtig wensdenken. De auteur denkt blijkbaar dat we dit soort praatjes als zoete koek slikken. Driekwart van de Turkse Nederlanders heeft op Erdogan gestemd. Dat zijn de feiten. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4287920/2016/04/23/Nederlandse-Turken-staan-massaal-achter-Erdogan.dhtml https://www.groene.nl/artikel/waarom-steunen-jullie-zo-een-dief-als-erdogan

Snugger
Snugger27 apr. 2016 - 11:06

Ik begrijp het helemaal. Ebru piest buiten de vastomlijnde gedachtenpot van de conservatieve Nederturken pot (Kemalist, ze draagt immers geen hoofddoek, loopt niet aan de leiband van een echtgenoot) en verdient daarom "geen medelijden". Goddank was moeders tot voor kort onbekend met de verachterlijke columns van Ebru, kent moeders geen Kemalist en drinkt ze zonder morren een kopje thee onder vaders toeziend oog. Ach, en vader die staat gelukkig ook midden in de Nederlandse samenleving..

1 Reactie
Okke2
Okke227 apr. 2016 - 11:47

Tja, wat had je dan gedacht? De gastarbeiders uit Turkije en Marokko blonken nou niet bepaalt uit in hun wereldse en of intellectuele gedrag, ze zijn hier vooral heen gehaald omdat ze goedkoop waren en met weinig genoegen namen. Als je bijvoorbeeld naar een land kijkt als Groot-Brittanie dan zie je hoe een grote moslim gemeenschap die niet als gastarbeider is gekomen (de Pakistanen) zich ontwikkeld, totaal anders! Daarboven op heeft de Nederlandse regering de afgelopen 30/40 jaar ook lekker een oogje dichtgeknepen en de gastarbeiders niks in de weg gestaan van hun zelfverkozen isolement. Wat natuurlijk zorgelijk is is om nu te zien hoe dan de 3de en 4de generatie 'Neder Turken en Marokkanen' eigenlijk meer naar de primitiviteit van hun (groot) ouders hangt en fantaseert over islamitische heilstaten, ze gaan zelfs een stuk verder dan de originele bewoners. Wat wel wat sneu is is dat ze vanwege die hang niet echt een onderdeel kan zijn van de andere Nederlanders, ze zijn er namenlijk zo tegen, maar in de landen van oorsprong horen ze ook niet thuis. Een explosieve toestand.

NicoSchouten
NicoSchouten27 apr. 2016 - 8:52

Er is een wezenlijk verschil in kritiek krijgen op je opmerkingen en juridische vervolging. De vraag of je iets mag zeggen is in Nederland niet aan de orde, in Turkije wel.

Uitgekleed
Uitgekleed27 apr. 2016 - 6:57

peterh 26 april 2016 at 21:10 "Deze gedachten leven al decennia onder Turken en Marokkanen, waarom lijkt iedereen nu opeens zo geschokt en verrast?" Het verschil zit in het arresteren van journalisten die de overheid niet welgevallig zijn. De westers georiënteerde journalisten zij de hoeders van onze democratie. Ik lees net dat Erdogan zelf ook eens gearresteerd is voor het publiceren van een gedicht. Hieruit kunnen we leren dat een repressie cultuur in o.a Turkije nog niet algemeen verworpen wordt. De Nederturken hebben onze ultieme drang naar vrijheid in woord en schrift nog niet meegekregen.

trotsopnederland
trotsopnederland27 apr. 2016 - 6:00

Waarom is het toch zo moeilijk om je eigen/oude cultuur te veroordelen? Je kunt toch nooit voorstander zijn van het verbieden van het vrije woord? Dan hoor je echt niet thuis in een samenleving als de onze.

4 Reacties
Dunya2
Dunya227 apr. 2016 - 8:21

Het probleem bij extreem-rechts is dat zij hun mond vol hebben van de vrijheid van meningsuiting, zoals dat in hun straatje past. Zodra er een tegengeluid te horen is, wordt degene de mond gesnoerd of gezegd dat je niet thuis hoort in de Nederlandse samenleving, dan wel dat je terug moet naar je eigen land. Die personen moeten verplicht worden tot een cursus van hoe de grondwet werkt en wat democratie betekent in Nederland.

Dunya2
Dunya227 apr. 2016 - 8:22

zolang het in hun straatje past.

slopsma
slopsma27 apr. 2016 - 9:45

Dunya 27 april 2016 at 10:21 Het probleem bij extreem-rechts is dat zij hun mond vol hebben van de vrijheid van meningsuiting, zoals dat in hun straatje past. Als ik het zo lees, heeft extreem links er ook last van hoor!

Peter Smit2
Peter Smit227 apr. 2016 - 13:41

Dunya, misschien is jouw probleem wel dat jij iedere keer als je kritiek hoort op het gedrag van minderheden je de racisme/extreem rechts-kaart trekt. Hoe denk je op die manier een zinvolle discussie te kunnen voeren?

x2
x226 apr. 2016 - 21:00

wat ik te winnen heb in nederland.? niet veel meer toch.? ook je medelanders verkassen tegenwoordig waar er wel fatsoen is en mensen in eigen waarde worden gelaten.

x2
x226 apr. 2016 - 20:50

als je anders ben ben je niet goed in nederland.een ras met blauwe ogen hebben ze liefst.zwartepiet mocht ook integreren is ook mislukt omdat ie zwart was.Ebru en andere sukkers zijn alleen maar goed waneer ze dienen aan de witte man.ga ik nu te ver ofzo?.netzo fel als ebru?lekker toch de vrije menings uiting.

4 Reacties
Andreas Cappen
Andreas Cappen27 apr. 2016 - 6:57

ga ik nu te ver ofzo? >> Nee hoor. Jij mag dat gewoon zeggen in Nederland al zal vrijwel niemand het serieus nemen.

Okke2
Okke227 apr. 2016 - 8:32

Nee hoor ga lekker je gang, wist je dat ook gewoon aardig zijn valt onder de vrijheid van meningsuiting? Maar als jij het nodig hebt meid, om zo te foeteren, dan doe je dat toch lekker.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten27 apr. 2016 - 11:57

Absoluut niet. Wat er staat is toch niet te begrijpen.

Peter Smit2
Peter Smit227 apr. 2016 - 13:42

Ik wens u oprecht veel geluk en succes in uw nieuwe, zalige, racismevrije, niet onderdrukkende thuisland, waar dat dan ook mag zijn

Hans Beek
Hans Beek26 apr. 2016 - 19:43

Mijn hemel.....Voor de zoveelste keer een stuk van iemand die heel veel woorden gebruikt om te zeggen: Ebru heeft het aan zichzelf te danken.....Om moedeloos van te worden. Ja, ik heb juist hartstikke veel genuanceerde turken gehoord en die zeiden allemaal: " natuurlijk heeft ebru vrijheid van meningsuiting maar........" En maar is een ander woord voor nee. Ik hou mijn hart vast wanneer studentes geneeskunde. Die dus een dure zwaar gesubsidieerde studie volgen op kosten van alle nederlanders, zo over de maatschappij denken. Mag deze mevrouw mij , als man, wel helpen later? Vragen, vragen, vragen...

peterh2
peterh226 apr. 2016 - 19:10

Toch begrijp ik niet dat alle progressieve mensen hier in de val van Ebru trappen: kijk eens hoe de Turkse en Marokkaanse schrijvers hier aangevallen worden, alleen maar omdat ze open schrijven over hun eigen mening en visie. Een visie waarin vaak Erdogan als de trotse leider van een nog trotser volk wordt gezien en Ebru als de afvallige die haar verdiende loon krijgt nu. Dat is misschien niet wat de meeste mensen willen horen, maar dat is ook vrijheid van meningsuiting. Deze gedachten leven al decennia onder Turken en Marokkanen, waarom lijkt iedereen nu opeens zo geschokt en verrast? Feit is dat we honderdduizenden landgenoten hebben die een andere visie hebben op de samenleving en rechtsstaat. Deze groep wordt alleen maar groter dus wellicht dat we eerst eens hier in eigen huis de houdbaarheid van onze vrijheden bespreken voordat we Edrogan de les lezen.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman27 apr. 2016 - 6:01

Alle progressieve mensen hier ? Zo veel zijn er dat niet,als ik de reacties lees zie ik voornamelijk reactionaire commentaren.

Juppé🎗
Juppé🎗26 apr. 2016 - 18:55

Nederturk? Ik leef nu 4 jaar in de Provence maar ben toch geen neder provençal of zoiets. Best nog geinteresseerd in NL maar kàn iemand me dat uitleggen wat dat is? Ga dan terug en kom voor vakanie naar NL.

Haastig
Haastig26 apr. 2016 - 18:55

"Waarom had ik dit moeten bekijken? Het is het product van een enkeling die om aandacht vraagt." Je zin was nog niet af. Daar had nog aan toegevoegd moeten worden "...voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Turkije"

Juppé🎗
Juppé🎗26 apr. 2016 - 18:47

Ja, onder Franco ging het met Spanje ook wel economisch wat beter...moet ik nog meer uitleggen?

Dick3
Dick326 apr. 2016 - 18:11

De Baäl aanbidders laten langzaam maar zeker alle schroom varen.

x2
x226 apr. 2016 - 18:08

waarom maakt Turks zich druk over Turkije.?word er gevraagd.ik hou niet van rasistische ebrutjes en wilders kinderen daarom.

2 Reacties
Okke2
Okke226 apr. 2016 - 18:41

Ga je toch lekker genieten in Turkije? Wat denk je eigenlijk te winnen in dit land? Waarom ben je hier als je het zo moeilijk hebt met de inwoners?

Hans Beek
Hans Beek26 apr. 2016 - 19:45

En ik hou niet van turkse nationalisten en islamisten en daarom is het zo fijn dat er voor die groepen een eigen land is en dat heet Turkije en daar zitten ze te springen om hoogopgeleide werknemers....

Van der Wal
Van der Wal26 apr. 2016 - 18:05

is dit een cursus drogredeneren of zo? De enige relevante vraag is of Umar terecht opgepakt is of niet. Wat je persoonlijk van haar als mens vind is misschien interessant voor als je met haar wil trouwen of zo. Dan is het wel prettig als Ma haar zegen geeft. Maar voor het vrijheid van meningsuitingsaspect is Umar's karakter, haar hebbelijkheden en weet ik allemaal totaal irrelevant.

robvaniren
robvaniren26 apr. 2016 - 17:34

"Face it Nederland is moreel totaal failliet en dat is gewoon niet aanlokkelijk om je mee te identificeren."" behalve als t je uitkomt?

McMacaroni
McMacaroni26 apr. 2016 - 17:31

Nederturken mogen alles zeggen, behalve nederturk Ebru. Die zit nu vast omdat ze wat gezegd heeft. Alle nederturken mogen zich tegen de democratie uitspreken en voor het fascisme van Erdogan zijn. Kijk alleen niet raar op dat er nog veel meer Nederlanders zijn (van allerlei afkomsten) die niet zitten te wachten op die nederturken en zich daartegen zullen uitspreken. Het is toch niet zo moeilijk om op de eerste plaats te zijn voor de vrijheid van meningsuiting en tegen censuur en daarnaast vinden dat Ebru polariserende flutstukjes schrijft??? Maar iedereen die in deze zaak op de eerste plaats een hekel heeft aan Ebru en dat groter maakt dan de censuur of de vrijheidsberoving van haar die is niet genuanceerd, die is redelijk extreem. Zo extreem dat de eigen haat belangrijker is dan mensenrechten.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2016 - 18:35

Ja der zijn mensen die door hun haat iemand hun rechten ontnemen, maar dat is een kogel die van rechts komt en niet de Nederlanders met een Turks achtergrond. Wat links en de Nederlanders met Turks achtergrond zeggen is dat Mvr Umar de regels donder goed wist met der Turks achtergrond EN met ouders die on Turkije wonen waar Mvr Umar 2 maal per jaar lekker kan vertoeven. Nederland heeft het zelfde regel. Als je in Nederland een Nederlandse staatshoofd beledigt staat je het zelfde te verwachten, nou wil het kabinet schrappen aan de wet die het mogelijk maakt om iemand te straffen die een buitenlandse staatshoofd beledigt. Maar een Nederlandse staatshoofd beledigen word nog steeds bestraft en die wet word nix aan veranderd. This hypocriet om Turkije te veroordelen over zo een wet als jouw eigen staat het zelfde wet in zijn eigen wetboek heeft staan.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten27 apr. 2016 - 12:14

''Wat links en de Nederlanders met Turks achtergrond zeggen is dat Mvr Umar de regels donder goed wist met der Turks achtergrond EN met ouders die on Turkije wonen waar Mvr Umar 2 maal per jaar lekker kan vertoeven.'' Behalve dan dat Ebru haar *kuch* misdaad niet in Turkije heeft gedaan, maar dat zij wel door nederturkse Erdoganverheerlijkers is verklikt aan een vreemd staatshoofd. Als u hier een joint rookt zou u het dan niet vreemd vinden in Turkije te worden opgepakt na te zijn aangegeven in Nederland? Turkije is bezig met een vrije val terug naar de middeleeuwen en dat allemaal dankzij een premier die zijn beleid op sprookjes baseert. En wat moet ik met de toevoeging dat haar ouders in Turkije wonen? Toch hopelijk niet dat die moeten vrezen voor maatregelen vanwege de uitspraken van Ebru. I.i.g. heeft Umar een eigen woning in Kusadasi, dus bij haar ouders hoeft ze niet te verblijven.

Juppé🎗
Juppé🎗26 apr. 2016 - 16:31

Genuanceerd klinkt mooi. Maar als je bij een stellingname met je mening er tussenî zit maakt je dat nog niet genuanceerd. Als je na meer dan vijf wellicht zelfs tien jaar in NL woôt nog steeds met 'we' iets turks of marocaans bedoeld moet je gaan nadenken.

crumb2
crumb226 apr. 2016 - 16:05

“Genuanceerde Turk” ? Deze student geneeskunde mist duidelijk het punt. Alleen al het feit dat ze zich Turk noemt. Waarom ? En waarom die hoofdbedekking ? In de tachtiger jaren woonden hier ook al een flink aantal Turken en Marokkanen maar je zag nooit iemand met zo’n hoofdbedekkend statement/provocatie. Wat is er veranderd ? (retorische vraag) . Ik moest denken aan de kinderen van Nederlandse mensen die tegelijkertijd met ons geëmigreerd waren. Die kinderen weigerden al zes maanden na aankomst om nog in het openbaar Nederlands te spreken. Geen zin om op school voor “wog” uitgemaakt te worden. (“clog-wog” in het geval van Nederlanders) Dacht je dat er überhaupt iemand was die zich bezighield met de NL politiek of de NL media ? Vééls te druk met integreren, de taal leren en een bestaan op te bouwen. Wáárom anders emigreren for fuck sake ? (excuse my French)

3 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2016 - 18:47

2 redenen: 1 omdat je het zelf al zegt, die kinderen hebben geen zin om voor "wog" (wat is dat nou weer?) Uitgemaakt willen worden dus gaan ze de taal spreken om bij te horen. Hier in Nederland het maakt niet uit of je volledig geassimileerd bent of niet je blijft eenTurk (zie Mvr Umar die nog steeds als tTurkse word aangeduid) 2 omdat je helemaal niet weet of de schrijfster het Nederlandschap bezit. Ze kan voor het zelfde geld een Turks paspoort hebben en is ze in Nederland voor der studie. En al heeft Mvr der Nederlandse id, wie zegt dat het haar keus was om te emigreren? Wat als ze nou hier geboren is? Laat het me die antwoord geven: als ze hier geboren is valt de regel 1 in werken want je bent en zal een allochtoon blijven dus een Turk blijven. Was dat het antwoord die je zocht? en gezondheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2016 - 21:25

Clog wog is een Australisch slang woord voor Nederlandse immigrant. Clog slaat op klompen. U weet wel die houten dingen waar Nederlanders geacht worden op rond te lopen. Mevrouw Umar wil helemaal geen Turk zijn. Zij heeft bij mijn weten tegen haar zin een dubbele nationaliteit ook al heeft ze haar Turkse paspoort laten verlopen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2016 - 22:21

Dat Mvr Umar geen turk wil zijn is allang duidelijk, maar blijkbaar is voor de meeste Nederlanders waaronder haar vrienden nog niet duidelijk. Die blijven haar namelijk nog als Turks betitelen, enkel en alleen om dat zij de uiterlijk naam en achtergrond heeft. Wat ook duidelijk is dat Mvr Umar eenn hekel heeft aan Turken en vooral Turken die moslims zijn, dat komt duidelijk over in haar columns. Ze vind het wel fijn om onder Turken en islamitische Turken te zitten 2 maal per jaar. Hoezo hypocriet.

Leowieke
Leowieke26 apr. 2016 - 16:01

Populair Onder Turkse Nederlanders is Erdogan uiterst populair. Bij de verkiezingen in november vorig jaar kreeg Erdogans AKP liefst 69,66 procent van de stemmen van het Turks-Nederlandse electoraat. Gülkara, die niet wil zeggen wat hij stemt, begrijpt dat wel. "Ik ben in 1990 naar Nederland gekomen. Als je kijkt wat er sindsdien is bereikt in Turkije... Het land is zo vooruitgegaan. Zelfs nu, nu het land last heeft van terrorisme, is er nog economische groei. De welvaart is enorm toegenomen. Dat merken Turkse Nederlanders als ze voor vakantie teruggaan." http://www.parool.nl/amsterdam/begrip-onder-turkse-nederlanders-voor-aanhouding-ebru-umar~a4289790/

Dirk Treffer
Dirk Treffer26 apr. 2016 - 15:45

"Mag de genuanceerde Turk ook wat zeggen?" Ja dat mag. Mooi he? Ook als je geen genuanceerde Turk bent mag je alles zeggen in Nederland. En volgens mij doet iederen dat ook. En dat gaat volgens mij prima. Wat wel een beetje zorgelijk is dat meer dan 50% van de Turken zich meer verbonden voelen met Turkije dan met Nederland en zich meer en meer (zie o.a. DENK en maatschappelijke en religeuze organisaties) beginnen af te zetten tegen Nederland en de Nederlanders. http://www.turks.nl/nieuws/binnenland/item/5249-helft-turken-voelt-zich-niet-thuis-in-nederland.html Ik schaar me achter Aboutaleb: Als je je hier niet thuis voelt, en je wil of kan je niet aanpassen, ga dan naar het land waar je zo van houdt.

1 Reactie
slopsma
slopsma27 apr. 2016 - 9:53

Dirk Treffer 26 april 2016 at 17:45 Wat wel een beetje zorgelijk is dat meer dan 50% van de Turken zich meer verbonden voelen met Turkije dan met Nederland en zich meer en meer (zie o.a. DENK en maatschappelijke en religeuze organisaties) beginnen af te zetten tegen Nederland en de Nederlanders Maak daar maar rustig 80% van! Die ontwikkeling is heel zorgelijk!

Demotje
Demotje26 apr. 2016 - 15:10

In de telegraaf staat dat 65% op de vriend vanabu heeft gestemt .Wat voor een toekomst ligt er in nederland voor iedereen.!

cockpol
cockpol26 apr. 2016 - 15:00

Te gek voor woorden, mevrouw Dade? Mr Erdogan is in Duitsland voor een hysterische groep van Turken komen zeggen dat ze vooral Turk moeten blijven. Het is algemeen bekend dat hij nostalgie heeft voor de Ottomanen, en wat dit voor Europa betekent kan u in de geschiedenisboekes (Niet de Turkse) lezen. En nu komt die man ons ook nog eens de wet spellen in verband met vrije meningsuiting. U hangt een godsdienst aan, waarvan u niet kan of durft te scheiden, die duidelijk een tweedeling van de wereld in gelovigen ("de beste van de gemeenten" cfr koran) in het huis van de vrede, en de vervloekte ongelovigen (in het huis van de oorlog) preekt. Een grote meerderheid van de Turken heeft voor deze neo-Ottomaan gestemd. Zou u de balk niet eens in uw eigen oog zoeken, meer dan de splinter in het oog van de reaguurders (die een voorhoede zijn van bewustmaking). U bent wat mij betreft geen genuanceerde Turk, maar iemand die op het schuldgevoel van de Europeanen inspeelt.

SvenHoek
SvenHoek26 apr. 2016 - 13:47

Wat me opvalt is dat 2e/3e generatie Nederlanders met turkse roots zich nog steeds nauw verbonden voelen meer Turkije en Erdoğan. Zelfs stemmen bij verkiezingen. Dit herken ik totaal niet bij 2e/3e generatie Nederlanders met roots in Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland, UK, Indonesië, Thailand, Japan, China, Servië, etc.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events26 apr. 2016 - 13:43

''Mag de genuanceerde Turk ook wat zeggen?'' Je ziet dat dat mag in Nederland, Esra, net zoals gisteren Cemil Yilmaz zijn onzinnige stukje ''De hypocrisie van het ‘vrije’ woord'' hier mocht publiceren (en ook bij DWDD, meen ik, zijn zegje mocht doen) Geen politie op bezoek gehad, gok ik, en ook geen inbrekers? Helaas is dat in jullie thuisland wel even anders, en daarvan ondervindt Ebru Umar nu de gevolgen. Dat jij en Yilmaz cs onterecht menen geen of minder vrijheid van meningsuiting te genieten, komt m.i. omdat jullie twee zaken verwarren: van overheidswege wordt jullie geen strobreed in de weg gelegd om jullie mening te uiten, echter, daaruit volgt nog niet automatisch dat mensen gaan applaudisseren om jullie meningen. Indien blijkt dat er onzin wordt verkocht, of blijk wordt gegeven van normen en waarden die in Nederland als ''verwerpelijk'' worden gezien, zullen mensen dat ook aan jullie laten weten. Dat hangt weer samen met hún vrijheid van meningsuiting.

1 Reactie
kindval
kindval26 apr. 2016 - 14:44

"Dat jij en Yilmaz cs onterecht menen geen of minder vrijheid van meningsuiting te genieten, komt m.i. omdat jullie twee zaken verwarren: van overheidswege wordt jullie geen strobreed in de weg gelegd om jullie mening te uiten, echter, daaruit volgt nog niet automatisch dat mensen gaan applaudisseren om jullie meningen. " Jammer en ook enigszins onbegrijpelijk dat er nogal wat mensen zijn die dit onderscheid niet of maar moeilijk kunnen maken....

Leowieke
Leowieke26 apr. 2016 - 13:07

Nee dame, de AK partij is groot onder Nederlands Turkse stemmers, de "grijze wolven" hebben samen met Millî Görüş ook een zeer grote aanhang in Nederland, welke turk ik ook lees cq spreek in de stad of op het werk ze nemen het allemaal op voor de AK regering in Turkije aangaande het aanpakken van o.a. kritische journalisten en kranten aldaar. U richt zich nu alleen om het dispuut hier, aangaande Ebru Umar. Steeds meer wordt duidelijk dat een onderzoek van een tijd geleden over het anti-westerse en anti-joodse denken onder Turkse jongeren zeer veel steun had. Ook dat werd weggewuifd door allerlei Turkse instanties en individuen. U probeert hier ook weer aan te geven dat alles maar incidenten zijn, en alle positieve geluiden aangaande het oppakken van Umar (wat je ook van haar werk vindt) te bagatelliseren om het straatje weer schoon te kunnen vegen.

12 Reacties
Ben Joop
Ben Joop26 apr. 2016 - 13:13

U kunt niet bedenken dat het het nederlandse racisme is dat intergratie in de weg staat? De blinde steun voor de israelische schurkenstaat? De steun voor de illegale oorlogen van de amerikanen in het Middenoosten met miljoenen doden? Face it Nederland is moreel totaal failliet en dat is gewoon niet aanlokkelijk om je mee te identificeren.

voxpopuli2
voxpopuli226 apr. 2016 - 13:34

@benjoop nee nederland is niet racistisch, ondanks dat er een hoop mensen dat beweren. Nederland is een vrij land met wetten en regels en vooral vrijheden die mensen niet hinderen zich te ontplooien. In nederland mag je geloven wat je wilt, trouwen met iedereen die jou aanstaat binnen de wet , man vrouw whatever. Er zit geen religieuze dwang in wetgeving, en wat er nog inzit wordt er nu uitgehaald. Racisten zijn overal, dat zijn mensen die anderen anders vinden dan hun taal geloofs of rasgenoten en hen daarom afwijzen voor liefde, werk of andere zaken. Stel u bent moslim, turk marokkaan, jood, en uw dochter wil trouwen met een andere categorie dan uw achtergrond , en de man of vrouw wil ook niets weten van overstappen voor zover mogelijk. Als u dat niet accepteert maakt u zich ook schuldig aan discriminatie. Maar in nederland kan uw dochter vanaf 18 een zelfstandige beslissing nemen. Dat is nederland. Vrij ..

LodeHere
LodeHere26 apr. 2016 - 13:37

@Ben Joop Waarom hebben zoveel andere nationaliteiten in ons land dan geen moeite een goed leven op te bouwen, ook al hebben ze een ander huidskleurtje? Inclusief velen onder Turken en Marokkanen? Je kan hier zelfs burgemeester worden van een van de grootste steden. En mogelijk zelfs premier. Het is een kwestie van mentaliteit. Je kan jezelf slachtoffer vinden en je zo gedragen, of niet.

Leowieke
Leowieke26 apr. 2016 - 14:07

@ Ben Joop Jammer dat er onder uw reactie geen mogelijkheid is u te antwoorden, dan maar onder mijn eigen reactie. U gebruikt weer eens Israël als argument en de zgn discriminatie, echt walgelijk ... Face-it dat opeenvolgende regeringen de laatste decennia de grote fout hebben gemaakt door nooit integratie af te dwingen maar alles zeer naïef subsidieerde via moskee of organisaties zoals het orthodoxe mîllî Görus en andere obscure clubs.

Nailles
Nailles26 apr. 2016 - 14:16

@ Ben Joop We hebben de relatief recentere verwikkelingen rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict, wat overigens veel meer een conflict is met de omliggende islamitische wereld die er geen niet-islamitische entiteit verdraagt, niet nodig om de veel langere en Israël in misdaden tegen allerlei volken verre en vele malen overtreffende Turkse staat van dienst niet nodig om zaken in het juiste perspectief te zien. Laten we het dus ondanks die armzalige ter afleiding beoogde poging Israël erbij te betrekken om Turkije's staat van dienst te bagatelliseren dat maar vergeten. Het gaat nu eens een keertje over Turkije. Het opkomen voor universele vrijheden, zoals het nastreven van je idealen, vrije nieuwsgaring, persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, democratische vrijheden, vrijheid van vergadering en vereniging, gelijkberechtiging van man, vrouw, en seksueel verschillend geaarden, allemaal zaken waar Ebru Umar maar ook vele Nederlanders, en zeker ook Turkse Nederlanders voor staan, zijn wanneer deze anderen, ook als dit een ander deel van de Nederlandse Turken (sic) e.a. niet aanstaat in geen geval een vorm van racisme.

Okke2
Okke226 apr. 2016 - 14:27

@ben joop, grappig dat er dan ook mensen met een buitenlandse oorsprong zijn die volledig in de Nederlandse samenleving mee kunnen komen. Die bijvoorbeeld een baan hebben als columnist bij de metro of als schrijver bij de libelle. Die wel begrijpen dat iedereen gewoon mee kan doen, behalve de mensen die -zoals u- niet willen.

Ben Joop
Ben Joop26 apr. 2016 - 14:56

vox: Nederland is niet racistisch omdat u, blanke man neem ik aan, dat zegt? u leeft in een wereld die niet bestaat. Nederland is een van de meest racistische landen in het westen met of zonder uw bevestiging.

Ben Joop
Ben Joop26 apr. 2016 - 15:20

leowieke: "zgn discriminatie" u ontkent gewoon het keiharde racisme in dit land. u bent daarmee onderdeel van een veel groter probleem dan de problemen die er zijn met Marokkaanse jongeren. Zij zijn het slachtoffer van u soort denken.

Achterberghen2
Achterberghen226 apr. 2016 - 15:47

"Ik laat een foto zien, maar er brandt geen lampje. “Ze ziet eruit als een Kemalist”, zegt mijn vader. “Kemalisten zijn niet te vertrouwen, goed dat ze is opgesloten” Wie zijn nu de racisten?

Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2016 - 16:01

wat overigens veel meer een conflict is met de omliggende islamitische wereld die er geen niet-islamitische entiteit verdraagt, how toch op Nailes, jij weet ook wel donders goed dat de islamitische landen alleen gaat om Jerusalem en niet om de rest van de joden om hun Joods zijnde. Der wonen nog genoeg joden in Marokko Egypte Iran Pakistan en zelf ja in sirye. Het enige land wat islamitische is en ze verbannen zijn is Saudi Arabia. Je weet wel dat land wat de wereld in brand zet en meer naar de pijpen van America dans? Los daar van, Alle joden konden een veilige heenkomen vinden in islamitische landen toen de joden in Europa vergast werden en op de trein werden gezet door hun eigen buren. De joden haat was en is meer aanwezig hier in Europa dan ooit in een islamitische land.

Nailles
Nailles26 apr. 2016 - 18:43

@ BenJoop Los ervan dat ik al beargumenteerd had waarin je fout zat door niet gewoon over het door eigen toedoen, en uit eigen religieus-nationalistische Turkse en Neder-Turkse onhebbelijkheden voortkomende kwalijke gedachtegoed en gedrag te kunnen hebben. Even ook nog over dat "Nederland is racistisch" wat je dan dus valselijk als argument meent te kunnen gebruiken terwijl dit dus juist uit eigen Turkse en Neder-Turkse eigen onhebbelijkheden voortkomt. Je zou toch niet willen stellen dat met die omschrijving van "Nederland" in relatie tot mate van het door jou zo racistisch veronderstelde gehalte je dan niet álle bevolkingsdelen zonder onderscheid op etniciteit, huidskleur, of afkomst bedoelt? Maak je dat onderscheid op etniciteit, guidskleur, of afkomst wel dan is dat racistisch. Ik zou als ik jou was zeker niet beweren dat Turkse Nederlanders relatief minder racistisch zijn dan andere bevolkingsdelen en dus ook niet dan autochtonen. Overigens zou ik als ik jou was net zomin beweren dat Nederlanders in al hun diverse bevolkingsdelen racistischer zijn dan Turken (gezamenlijk in diversiteit de Turkse bevolking vormend dus). Stel je een of meerdere van die zaken wel ben je een racist of moet je met feiten uit degelijk wetenschappelijk onderzoek aantonen dat e,e.a. zo is. Ik weet eigenlijk wel zeker dat je dat niet kunt en met reden. Het is namelijk niet zo. Rest de vraag waarom je met dergelijke kwalijke onzin komt. Het gaat hier eenvoudig om eigen kwalijkheden die samenhangen met het Turkse regime en geen kritiek daarop kunnen verdragende nationalistische Turken en Neder-Turken,

slopsma
slopsma27 apr. 2016 - 10:00

Ben Joop 26 april 2016 at 15:13 De blinde steun voor de israelische schurkenstaat? De steun voor de illegale oorlogen van de amerikanen in het Middenoosten met miljoenen doden? Schei toch eens uit met die lulverhaaltjes. De meeste doden in het m.o vallen door toedoen van hun mede moslims. Face it, het is niet zo,n vredelievende religie!

Nailles
Nailles26 apr. 2016 - 12:58

Dat je stelt dat er voor je gevoel er geen of weinig verschil is met de ene die een ongenuanceerde (?) kritische mening uit m.b.t. het ontbreken of inbreuk maken op vrijheden van burgers door een regime, met een ander De Nederlandse vrijheden geniet en die ook een ongenuanceerde mening uit, terwijl de eerste erom vastzit en de ander dat prima vindt, ontbreekt het je toch echt aan waar het om gaat. De een zit vast teneinde haar in haar vrijheden te bestrijden en de ander vindt dat prima. Tussen die twee standpunten bestaat geen nuance die zoals je suggereert redelijker is dan het standpunt van degene die pleit voor eenieders vrijheden, en er net als steeds meer anderen om vast zit. Dat je je kwaad maakt, of het, zonder de vrijheden van die ander te willen beknotten, niet eens bent met standpunten over van alles en nog wat van die ander behoort dan ten volke tot jou en je vaders vrijheden. Maar dus absoluut zonder die vrijheden van die ander te beknotten.

AnnickvanZ
AnnickvanZ26 apr. 2016 - 12:54

"Als schrijver vind ik dat ze mag doen en laten wat ze wil maar ze kan geen steun verwachten van mensen die zij zelf nooit zou steunen. Turkije is een ander verhaal." Volgens mij wil Ebru Umar jullie steun niet. En er is ook geen Nederlander die Nederturken verplicht die steun te geven. Er zijn wel heel veel Nederlanders die hopen dat Nederturken de Nederlandse normen en waarden onderschrijven, ergo de vrijheid van meningsuiting respecteren. De arrestatie van Umar past daar niet bij en is dus een veroordeling waard.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop26 apr. 2016 - 13:15

U bedoelt de arrestatie van personen die het koninklijk his beledigen? Die protesteren tegen het racistische zwarte piet gebeuren? U ziet wel de splinter in het oog van een ander maar niet de balk in u eigen oog.

Neill Page
Neill Page26 apr. 2016 - 14:32

@Ben Joop Er is een verschil tussen protesteren en provoceren..

[verwijderd]
[verwijderd]26 apr. 2016 - 12:47

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore26 apr. 2016 - 14:12

"Check eens even op internet de dubieuze handel in olie van IS door zijn zoon onder andere." Is niet waar roepen ze dan, is Zionistisch complot om ons te schaden. Tja, als je elke kritiek meteen maar met simpele complot theorieën van tafel veegt dan hoef je geen discussie te voeren en hoef je niet na te denken. Lekker makkelijk.

Sardar2
Sardar226 apr. 2016 - 12:34

Zoals bijna iedere Turk, zegt ook Esra Dede Erdogan mag beledigd te worden maar de president van Turkije niet. Of met andere woorden de keuzes van Erdogan (om een president te worden) moet zwaarder wegen dan zijn kiezers, de normale burgers. Gelukkig zijn we in NL en hoeven we niet ons onderwerpen aan de wensen van Turkse meerderheid. En Ebru Umar als Turkse (kemalist uitziend) of Nederlandse burger heeft er geen recht om de keuze van Turkse burgers te beledigen. Ik begrijp zo’n benadering. Maar wat is mijn recht dan die niet kies voor Erdogan, ongeacht wie of wat ik ook ben? Of bestaat zo’n perceptie er niet? Ben ik een pro-Erdogan anders besta ik niet meer!? Esra Dede met zo’n standpunten noemt zich een genuanceerde turk. Ik ben benieuwd wat de niet genuanceerde versie van turk dan inhoudt!?

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer26 apr. 2016 - 14:06

U haalt er zaken uit die Dede niet heeft geschreven. U zou het stuk nog eens kunnen lezen, en daarna misschien nog eens. Misschien begrijpt U dan wel wat er staat.

Sardar2
Sardar227 apr. 2016 - 9:35

@ TomMeijer 26 april 2016 at 16:06 [“Ze ziet eruit als een Kemalist”, zegt mijn vader. “Kemalisten zijn niet te vertrouwen, goed dat ze is opgesloten”. Mijn vader is weer eens ongenuanceerd bezig, wat ik ook wel aan hem kan waarderen.] [Eigenlijk lijken mijn vader, de reaguurders (F: lees Erdogan) en Ebru Umar heel erg op elkaar.] [het filmpje van de Duitse Böhmermann over Erdogan … is het product van een enkeling … nietszeggende filmpjes en tweets.], dus geen probleem Europa heeft geen kritiek op Erdogan! [Als schrijver vind ik dat ze mag doen en laten wat ze wil maar … ] en daarbuiten? Als mens? [Zowel de Erdogan vererende reaguurders als de anti-Erdogan activisten zijn gemarginaliseerde groepen in de Turkse samenleving in Nederland. Daartussen is er een zee aan grijs gebied…] die op Erdogan stemmen! Zij probeert alles relatieveren en ontdoen van hun belang en noemt het genuanceerd! In een sterk polariseerde samenleving die Nederland en Turkije zijn, vormen de genuanceerde mensen een marginale verschijnsel.

Dunya2
Dunya226 apr. 2016 - 12:30

Mooi genuanceerd geschreven stuk hoor, Esra Dede! Voor rechtse zuurpruimen kan je het nooit goed doen, behalve als je uitdrukkelijk en met veel geschreeuw afstand doet van je achtergrond. Dat is niet nodig, hoor! Blijf zoals je bent. We zullen je in de toekomst als arts nodig hebben.

8 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus26 apr. 2016 - 13:54

"Voor rechtse zuurpruimen kan je het nooit goed doen" Misschien is het je ontgaan maar Erdogan en zijn aanhang zijn zelf extreemrechts.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2016 - 13:56

Dat laatste staat nog te bezien. Het overschot aan jonge artsen groeit snel. Steeds meer artsen zitten werkloos thuis.

Neill Page
Neill Page26 apr. 2016 - 14:45

Als zij net als haar geloofsgenoten de evolutietheorie verwerpt dan laat ik me voor geen goud door haar behandelen.

Dunya2
Dunya226 apr. 2016 - 15:39

@PietdeGeus Zelfs de Turkse tegenstanders van Erdoyan zullen niet juichen voor Ebru Umar, omdat Ebru Umar een extreem-nationalist is. Zij haat Turken, Marokkanen en ook Koerden, terwijl ze van oorsprong ook een Turk is. Ze scheldt Turken uit voor fuck NederTurken en zo voort. NederTurken moeten maar seks hebben met Erdoyan. Marokkanen zijn tuig. Koerden zijn midner dan Turken en zij is een echte Turk (grijze wolven). Met vluchtelingen die verdrinken heeft ze 0 medelijden en spot ze met verdronken vluchtelingen in haar reacties op GeenStijl. Je kan van Erdoyan veel vinden, maar hij heeft ook goeie dingen voor Turkije gedaan. Economie is in de periode van Erdoyan gegroeid. Koerden hebben inderdaad meer rechten gekregen. Nog steeds niet voldoende rechten absoluut niet te vergelijken met het westen, maar vroeger bestonden er volgens de regering geen Koerden in Turkije. Lees de reactie maar van @Feiten. Erdoyan is op een eerlijke manier door de Turken herkozen. Wie zijn wij om daar over te mogen mee beslissen? We kennen de situatie in Turkije niet en wonen daar niet. De laatste twee jaar zie je dat Erdoyan harder geworden is in zijn optreden en meer is gaan lijken op een dictator. Koerden worden weer vervolgd. Journalisten opgepakt. Er zijn politiek bezien ook weinig alternatieven. Die zijn nog corrupter dan Erdoyan zelf. Als Ebru Umar nu op een normale manier kritiek zou uiten op Erdoyan, zou ze veel medestanders hebben, maar ze zorgt in haar manier van doen dat ze alleen maar medestanders krijgt van de PVV en geen Turken, terwijl er ook kritische Turken zijn maar die gaan het niet opnemen voor haar die hen vulgair aanspreekt.

Piet de Geus
Piet de Geus26 apr. 2016 - 17:29

"omdat Ebru Umar een extreem-nationalist is" Dan verschilt ze toch niks van Erdogan en zijn aanhang. "Je kan van Erdoyan veel vinden, maar hij heeft ook goeie dingen voor Turkije gedaan. Economie is in de periode van Erdoyan gegroeid." Om te beginnen zie ik niet wat er goed aan is om de ene cliëntelistische maffia door de andere te vervangen. Aangezien deze zich ook nog presenteert als religieus geïnspireerd is dat op zich al een enorme achteruitgang. En wat die economische groei betreft moet je nog maar eens kijken waar die precies op gebaseerd is: de voormalige groei in Griekenland op basis van het opbouwen van schulden is er niks bij.

Leowieke
Leowieke26 apr. 2016 - 17:46

De meeste religieuze Turken zijn RECHTS, Mîllî Görüs is uiterst conservatief dus rechts zoals ook die Aap Erdogan een uiterst rechtse politicus is. Erger nog puur nationalistisch rechts.

x2
x226 apr. 2016 - 17:58

zo is dat.rechts houd van ebrutjes.en allen omdat ze hun ziekelijke gedachten steunt. ze houden namelijk van veraders.Joden zijn door de westen weggejaagd door de witte man. en zijn door Turken opgehaald en opgevangen in Turkije.net als nu de syriers 3 miljoen . en wat doe westen met zijn normen en waarden en mensen rechten.dat hoef geen uitleg voor mensen die de waarheid willen zien.lieft hebben ze van die ebrutjes die hun ziel verkopen.kunnen ze lekker gebruiken voor hun viese doelen. joden zijn opeens hun bongenoten nu ze een eigen land hebben. moslimen kindertjes worden gebombaardeerd door de staat teroristen israil.daar doen ze hun ogen voor dicht.dan is opeens mensen rechten en persvrijheid niet belangerijk. hoe zou het toch komen? en daarom moet je deze wilders hitler kindertjes niet seruis nemen. walgelijk vertoning

Dunya2
Dunya226 apr. 2016 - 19:22

@DanielleDeFoe Nou, een werkloze arts verdient nog altijd twee keer zoveel als Jan modaal. Bovendien geldt een lotingssysteem voor de studie geneeskunde, dat zorgt dat de spoeling artsen niet heel groot wordt. En laten we maar aan de Turken zelf overlaten of ze de benaming NederTurk geschikt vinden, Dat is iets waar wij als buitenstaanders niet over kunnen weten of beslissen. Mij geeft die benaming een nare smaak in de mond, Nederlanders met een Turkse achtergrond vind ik zelf een geschikter woord, maar wie ben ik.

Zephyr2
Zephyr226 apr. 2016 - 12:26

"Als schrijver vind ik dat ze mag doen en laten wat ze wil maar ze kan geen steun verwachten van mensen die zij zelf nooit zou steunen." Omdat jij vermoedt dat zij jou niet zal steunen als je vervolgd wordt vanwege jou mening zul jij nu niet voor haar opkomen? Erg selectief dus in je principes.

Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2016 - 12:04

Fantastisch geschreven stukje. Ik kan me der helemaal mee vinden. En will ook nog een schepje bovenop doen. Al dat reacties zijn natuurlijk omdat het om Erdoğan gaat en en Turkije. Ik kan me namelijk hetzelfde gebeuren herinneren in Egypte. Nou ja het verschil lag namelijk dat de eene der werk deed en de ander uit was op beledigen. Mvr Netjes kan nooit meer naar Egypte omdat ze veroordeeld is voor het doen van haar werk, namelijk beide kanten van het verhaal belichten en de moslim brotherhood interviewen. In dit geval kan je het niet eens joernalist noemen maar simpel weg beledigen en dat terwijl ze wel wist wat de regels in Turkije zijn. Nog een verschil is dat ik de zelfde mensen Ebru zie verdedigen die Mvr Netjes het goed vonden omdat ze met "zogenaamde terroristen" sprak, wat in mijn ogen is gewoon har werk goed uitvoeren om ook de ander kant te bekijken. Zoals de schrijfster het al zegt rechts blijft meten met 2 maten en links blijft op reageren, maar het midden blijft stom still en stom verbaasd achter. Sterker nog als hier niet om Turkije ging was dit helemaal niet aan een discussie gekomen. Rechts is namelijk al eenn paar jaar bezig Turkije slecht voor te zetten en alle het schuldbij hun neer te leggen. Ook hier oop joop is al het nodige propoganda langs geweest. Want Stel Je Voor Dat Turkije Het Beter Zou Doen Dan Europa? Niet willen inzien dat Turkije het al beter doet dan Europa. Het heeft namelijk 3 buren met oorlog op hun bodem overleeft en al die vluchtelingen binnen gehad. Je weet wel die zelfde vluchtelingen die rechts niet in Nederland wil hebben en een schande roept als Turkije zegt geef geld zodat ik ze een menselijke manier kan opvangen. Dus maak je geen zorgen Dede. Het gaat hier om Turkije het maakt niet uit wat het grijze midden zegt. Rechts gaat vol ten aanval, links probeert er achterna te huppelen roepende in de wind. Het midden kan beter niet tussen stappen tot dat het uit de hand dreigt te lopen.

2 Reacties
cockpol
cockpol26 apr. 2016 - 15:23

"de moslim brotherhood interviewen." (Mohamud) Ik zal alvast hun beginselen voor je spellen: "De koran is onze grondwet, de sharia is onze wet, sterven in de jihad is onze grootste wens". U kan u voorstellen dat de mainstream Europeanen daar niet veel willen van weten. Ik heb "Milesones" gelezen, en ik weet genoeg, Ik heb geen sympathie voor Mevrouw Netjes. De ihwan el muslimin (moslimbroeders) hebben trouwens een mooie revolutie (die de meeste westerlingen wel steunden) naar de verdommenis geholpen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2016 - 18:24

Cockpit. Ik heb niet over of je iemand mag of niet en wie je als terroristen beschouwd en wie niet. Ik heb hier over mensen die hun werk doen waarvan verwacht word dat ze hun werk zo goed mogelijk doen en op de feiten blijven. En dat rechts hier het wel goedvinden om voor de vrijheid optekenen voor wie zichzelf joernalist noemt terwijl het maar bij opinie schrijven blijft, maar het goed vinden dat Joernalisten hun werk goed proberen 5 doen en het feiten aan bijde kanten willen zoeken, maar voor 10 jaar het cel in mag. Enkel en alleen omdat ze het lef hebben de feiten te zoeken waar ze zijn, namelijk bij de tegen partij een partij die jij blijkbaar niet mag.

Robles
Robles26 apr. 2016 - 12:00

Ik heb na al die woorden nog steeds geen benul wat deze dame bedoelt. Behalve dat het behoorlijk overkomt als het downplayen van de situatie. Ze gaat er volledig aan voorbij dat Ebru niet de enige is die flink aangepakt wordt. En als je je wat dat betreft het liefst grijs en genuanceerd opstelt ben je geen knip voor de neus waard. Er is geen nuance als je te maken hebt met een autocraat (inmiddels dictator) als Erdogan die te pas en te onpas mensen laat oppakken.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop26 apr. 2016 - 13:18

Dat gebeurt hier ten lande ook, maar dan staat rechts altijd te juichen.

Robles
Robles26 apr. 2016 - 19:11

@Ben Joop Ik volg u niet.

SvenHoek
SvenHoek26 apr. 2016 - 12:00

Wat me opvalt is dat 2e/3e generatie Nederlanders met turkse roots zich nog steeds nauw verbonden voelen meer Turkije en Erdoğan. Zelfs stemmen bij verkiezingen. Dit herken ik totaal niet bij 2e/3e generatie Nederlanders met roots in Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland, UK, Indonesië, Thailand, Japan, China, Servië, etc.

3 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2016 - 13:40

En dat is het nou hey verschil met landen ze niet beschouwen als "Allachtoon" zijnde wat nooit een Nederlander kan zijn. Elke keer woord weer een woord verzonnen om ze maar niet Nederlands te noemen. Nu ook het woord: Neder-turk. Waarom niet gewoon Nederlander met Turks achtergrond? Wat ze werkelijk zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2016 - 15:14

Geachte heer Mohamud, het woord Nederturk is wat linguisten een "blend" noemen. Vergelijk bv brusjes waar uit delen van twee woorden nl. broertjes en zusjes een nieuw woord is gevormd. Nederturk is een prima benaming voor iemand die in Nederland woont en zich Turk voelt. Voor Nederlanders die zich Nederlander voelen ook al komen hun voorouders uit Turkije is dat het niet.

dordtenaar2
dordtenaar227 apr. 2016 - 4:51

@Appie Noem mij een land waar de 2e/3e generatie Turk zich geen Turk voelt maar bijvoorbeeld een Belg, Duitser of Fransman. Het kind wordt met de paplepel ingegoten dat hij Turk is en Turk zal blijven en dat hij zich vooral niet moet aanpassen aan de mensen in het land waar hij toevallig woont want hij is een Turk en hij blijft een Turk.

Okke2
Okke226 apr. 2016 - 11:55

Een genuanceerde uitspraak zou trouwens impliceren dat er meerdere gezichtspunten in je uitspraak meegenomen worden, ik lees er maar 1. Eventjes komt dit betoog in de buurt van een veelzijdig betoog : "Als schrijver vind ik dat ze mag doen en laten wat ze wil .." maar dan komt de verwachtte "MAAR" " maar ze kan geen steun verwachten van mensen die zij zelf nooit zou steunen" dus JA je bent Erdogan aan het verdedigen en alle Turkse juichaapjes die hopen en schelden dat ze voor de rest van haar leven in de bak gaat zitten. Want regels zijn regels en in Turkije sluiten we nu eenmaal iedereen die het oneens is op -of erger-. Dat heeft weinig met genuanceerde fijnzinnigheid te maken, dat zijn gewoon de warcries van een autoritaire en primitieve beschaving. En het is jou goed recht daar onderdeel van te willen zijn, wat ik alleen niet snap is waarom je dan niet gewoon lekker in het zonnetje aldaar gaat zitten. Scheelt een hoop moeite want daar is de samenleving al zo autoritair.

Albert Einstein
Albert Einstein26 apr. 2016 - 11:52

Over Erdogan mag je niet genuanceerd denken. Dan is het eind zoek.

DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2016 - 11:43

Ik denk niet dat er een meerderheid van genuanceerde turken is in turkije. Er is in nederland ook geen genuanceerde meerderheid. De grootste groep inwoners van nederland is rechts extremist. Omdat vast te stellen is het lezen van de reacties hier voldoende. En de meerderheid is rechts en behoudend. Net zoals in Turkije, die stemmen op Erdogan. Erdogan is de Turkse wilders of wilders de nederlandse erdogan. l. En Turkije en Nederland zijn niet uniek. Frankrijk en België zijn niet anders. Wij leven in een bijzondere tijd. Er oude sociale structuren storten in. In heel Europa verandert de samenleving en manier waarop mensen met elkaar omgaan. Mensen met weinig ontwikkeling en scholing grijpen terug naar het verleden. Extreem rechts staat voor een samenleving met een duidelijke leider, een homogeen volk en de grenzen dicht. Vandaar dat het rechts extremisme dicht tegen het fascisme aanhangt. In ieder geval is de genuanceerde groep mensen een minderheid. Mensen die niet zwart wit maar zwart grijs en wit denken zijn schaars. Ook de meeste mensen denken totaal zwart wit. Erdogan is slecht, turken die vinden dat Ebru te ver gaat zijn slecht en Ebru is goed. Zo simpel is hun werkelijkheid er is geen ruimte voor nuancering. Het enige dat gedaan kan worden is ongenuanceerd genuanceerd zijn. Ongenuanceerd tegen de rechts extremisten en andere radicale types. Want tot veel reflectie is extreem rechts niet in staat. Dat gaan de reacties op dit artikel wel weer duidelijk maken.

3 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein26 apr. 2016 - 13:57

"In heel Europa verandert de samenleving en manier waarop mensen met elkaar omgaan" En hoe zou dat komen denk je? Antwoord: door het krankzinnige EU-beleid, dat een affront en een provocatie is naar het Europese volk!

Tom Meijer
Tom Meijer26 apr. 2016 - 14:08

Goeie reactie.

Peter Smit2
Peter Smit227 apr. 2016 - 14:12

De meerderheid van de Nederlanders is rechts-extremist...en dan verwacht u na zo'n uitspraak toch nog serieus genomen te worden? Tsja....

Donostia2
Donostia226 apr. 2016 - 11:30

"We zijn verdeeld en dat maakt het makkelijk om overheerst te worden". Ik spreek voor mezelf, en ik ben totaal niet bezig met U te overheersen. Ik hoop dat U Uw studie succesvol afrond, en dat U een goed arts wordt. U bent voor mij zeer welkom, ook als U Uzelf genuanceerde Turk noemt. En ik snap dat U heibel niet prettig vindt, dat heb ik ook.

truusbeek2
truusbeek226 apr. 2016 - 11:16

"Ben ik Erdogan nu aan het verdedigen" JA!! dus jij zou het heel normaal vinden dsat mensen hier opgepakt worden omdat zijn de koningin of koning beledigen.( volgens de letter van de wet strafbaar) Volgens mij afgelopen jaren 1 maal gebeurd en justitie moest door het stof.

4 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2016 - 11:39

Volgens mij us het 2 maal gebeurt. Of zijn we de waxinelichtje gooiers vergeten?

Johan eldert
Johan eldert26 apr. 2016 - 11:43

Je vergeet de waxinelicht gooier. het probleem met je reactie is, is dat een drogreden is.

truusbeek2
truusbeek226 apr. 2016 - 13:30

Appi Mohamud en zgc100a – was het gooien van een waxine lichtje een belediging in woorden??

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 apr. 2016 - 15:10

Tjonge, de ongeïnformeerdheid voert zoals gebruikelijk weer de boventoon hier. Natuurlijk is de gooier van de waxinelichthouder niet vervolgt, laat staan veroordeeld voor belediging an de Koning. Terecht of niet (ik denk niet terecht, probeer zelf maar eens uit hoe slapjes een waxinelichthouder aankomt als je het met al je kracht gooit), het ging om vervolging en veroordeling voor poging tot (zware) mishandeling van lakeien die naast de koets liepen of omstanders.

Aldus Mei
Aldus Mei26 apr. 2016 - 11:15

"De reaguurders van Nederland worden te serieus genomen. Ze zijn vaak een minderheid van een minderheid, maar worden door media uitvergroot" Klopt maar dat gaan de heren hier niet met je eens zijn. Ze zijn namelijk deel van de minderheid die de meerderheid zorgvuldig tot een klein groepje gekken heeft verklaard en hun eigen groepje tot stem van het volk.

1 Reactie
Jhonathan
Jhonathan26 apr. 2016 - 12:16

@ Aldus Mei 26 april 2016 at 13:15, "Klopt maar dat gaan de heren hier niet met je eens zijn." - Wat enkel als je het er wèl mee eens bent behoor je tot de meerderheid?

Piet de Geus
Piet de Geus26 apr. 2016 - 11:04

"Zelfs bij Pauw wordt er het liefst gezocht naar pro- en anti-Erdogan aanhangers voor sensatie. De genuanceerde Turk wordt niet aan het woord gelaten." Als sensatiezoeker hoef je helemaal je best niet te doen, aangezien 70% van de Turken in Nederland op de dictator heeft gestemd. De rest bestaat zo ongeveer uit Koerden en Armenen die verdomd weinig reden hebben om een genuanceerd geluid tegen de dictatuur te laten horen. Maar iets zegt me dat je genuanceerd en downplayen door elkaar haalt. En zelfs dat lukt niet, als je het wel een aardig karaktertrekje van je vader vindt dat hij Kemalisten (waar kennelijk op zijn minst iedere vrouw zonder hoofddoek onder valt) op wil sluiten in plaats van iets om je dood voor te schamen.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2016 - 15:17

Zou de Fez ook weer terug komen of is die nog steeds illegaal?

Piet de Geus
Piet de Geus26 apr. 2016 - 17:30

"Zou de Fez ook weer terug komen" Zou wel leuk zijn: Tommy Cooper die Erdogan wat goocheltrucs laat zien. Al vrees ik dat de lol om een complete mislukking niet helemaal over zal komen.

Donostia2
Donostia226 apr. 2016 - 17:57

@ Danielle, Graag weer de Fez, met Tommy Cooper eronder. Raar, ik mis hem af en toe best.

NooT2
NooT226 apr. 2016 - 10:51

Nou is er al veel onzin gezegd over dit onderwerp, dus de onzin van deze auteur kan er ook nog wel bij. Toch nog even een korte reactie: Het standpunt, dat mensen heel veel tot alles mogen zeggen zonder dat hen vervolging boven het hoofd hangt, IS nou juist het genuanceerde standpunt! Alle ge'mits' en ge'maar' eromheen, wat de auteur kennelijk genuanceerd vindt, leidt tot willekeur en rechteloosheid. Hoe moeilijk is het?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 apr. 2016 - 10:49

[Mag de genuanceerde Turk ook wat zeggen?] Ja hoor, op voorwaarde dat het geen genuanceerde kritiek is op Erdogan, Turkije of het Turkse volk, en op voorwaarde dat het woord genocide er niet in voorkom ook niet genuanceerd.

truusbeek2
truusbeek226 apr. 2016 - 10:44

Dacht bij jou, gezien jou eerdere bijdragen dat je Turk tussen aanhalingtekens zou plaatsen. maar goed je ziet je als een Turk en niet als een Nederlander van Turkse afkomst.

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert26 apr. 2016 - 11:45

Daar zorgen wij, en mensen zoals jij, wel continue voor om hun er aan te herinneren dat ze Turk zijn. Want zelfs 4e generatie allochtonen benoemen we nog altijd zo, terwijl het geboren en getogen nederlanders zijn. Dus misschien moet je zelf eens afstappen van het 'benoemen'

truusbeek2
truusbeek226 apr. 2016 - 13:34

ZGC100A als 4e generatie op social media en voor de camera's schreeuwen dat HUN leider wordt beledigd ( een leider die afgelopen jaar minimaal 5500 Koerden heeft laten vermoorden) ja dan wil je denk ik niet als Nedrlander worden aangesproken.

truusbeek2
truusbeek226 apr. 2016 - 10:36

Böhmermann zijn gedicht was als protest tegen de klacht die jouw Groot Leider had ingediend over een flauw liedje ( dankzij jouw Groot Leider werd het als nog een hit!!!!) oorzaak en gevolg. Alhoewel hem geiteneuker noemen gaat ook te ver ( hou het klein en noem hem kippeneuker) maar niet strafbaar en FUCKErdogan zeggen omdat je niet met zijn beleid eens bent lijkt mij nu ook weer iets waar door de politie niet gevangen worden gezte. Zegt trouwens alles van jouw Groot Leider.

Herr Vorragend
Herr Vorragend26 apr. 2016 - 10:34

Hier een link naar een genuanceerd stuk in De Groene Amsterdammer; https://www.groene.nl/artikel/we-gaan-het-land-zuiveren. Voor of tegen Erdogan zijn is geen ongenuanceerdheid maar een keus tussen goed en kwaad.

truusbeek2
truusbeek226 apr. 2016 - 10:28

Ja en wat is je genuanceerde mening?

Okke2
Okke226 apr. 2016 - 10:22

"Zowel de Erdogan vererende reaguurders .. zijn gemarginaliseerde groepen in de Turkse samenleving in Nederland" Oh ik dacht toch dat 65% van de Turken in Nederland op de grote basyüce stemde "wat waarschijnlijk een bezoekje aan een politiekantoor en een check-up bij het ziekenhuis is geweest." Die voorspelling zou ik niet aandurven, over een week of twee weten we haar daadwerkelijke straf. "De hete brij van Ebru die er al was maar nu overal als warme broodjes worden verkocht, daar mag ze haar belagers op sociale media voor bedanken" Ze mag diezelfde belagers bedanken voor het klikken bij de grote basyüce, zal ze waarschijnlijk wel even de tijd voor gaan hebben.

1 Reactie
Okke2
Okke226 apr. 2016 - 10:41

oh wacht eens 14:30 turkse tijd vandaag weten we haar straf

[verwijderd]
[verwijderd]26 apr. 2016 - 10:20

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
truusbeek2
truusbeek226 apr. 2016 - 11:19

De kinderen van mijn neven en nichten in Canada hebben nauwelijks weet van de koninklijke familie of de premier in Nederland en kunnen hun Nederlandse achternaam niet in het Nedrlands uitspreken. Laat staan dat ze het over HUN koning hebben!

ATM2
ATM226 apr. 2016 - 12:25

Precies, ik als vierde generatie Duitser loop hier ook niet over van het Derde Rijk. Sterker nog, ik ga niet eens vrijwillig naar Duitsland, mijn enige verblijf daar is als doorreisland naar andere bestemmingen.

pietdezwart
pietdezwart26 apr. 2016 - 10:12

Wat jij ziet als de genuanceerde mening van een Turk in je stuk waar je aangeeft dat Umar in de cel zit omdat je het staatshoofd niet mag beledigen, wordt in Nederland niet zo gezien. Het feit dat men hiervoor jaren de cel in kan gaan en dat je zegt Erdogan ook heeft gezeten alsof het de gewoonste zaak van de wereld is komt in NL over als bijzonder ongenuanceerd. Mensen horen niet jarenlang de cel in te gaan voor het beledigen van het staatshoofd. Dat is dictatoriaal en als dat de genuanceerde Turkse mening is wordt dat zoals gezegd door Nederlanders anders bekeken. Kan nog wel begrijpen dat men een boete krijgt of een taakstraf maar dan nog persoonlijk vind ik dat het moet kunnen.

L.Brusselman
L.Brusselman26 apr. 2016 - 10:06

Helaas is het zo dat de hardste schreeuwers het best worden gehoord,of dat schreeuwen nu digitaal of fysiek is.Het maakt niet veel uit.

1 Reactie
Doppernia
Doppernia26 apr. 2016 - 11:06

Zoals in de kwestie van de islamitische gebedsruimtes bij de TU Delft ,de Haagse Hogeschool en de UVA?

voxpopuli2
voxpopuli226 apr. 2016 - 10:03

Mooi genuanceerd verhaal, meer is er niet veel over te zeggen, ik herken de polarisatie van haar vader. Ooit werkzaam was mijn vader in de groenteteelt en steeds meer geïsoleerd geraakt tussen de toevloed van gastarbeiders die steeds meer zijn collega's vervingen. Overigens nooit een kwaad woord gehoord van hem over zijn Turkse collega's waaronder Mustafa , want mijn vader was een sterke echte man volgens deze collega , want wel zeker vijf zonen ! en dat was belangrijk blijkbaar. Maar ja we schrijven de jaren 70 en 80 en 90. Minder was hij te spreken over de Marokkanen en later de andere nationaliteiten tot aan zijn pensioen. Die waren niet toegankelijk en spraken geen Nederlands. Ik heb gelukkig een andere weg gekozen dan handenarbeid en het maakt mij niet uit waar iemand vandaan komt , als je maar probeert te communiceren. en laat die onvrijheid thuis ..

Moeder Pietje
Moeder Pietje26 apr. 2016 - 10:03

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar dat gedichtje. Over nuance gesproken : Volgens de Jordaanse koning Abdullah stuurt de Turkse president Erdogan doelbewust terroristen naar Europa. Wat de Turkse dictator aan het doen is is Europa overspoelen met vluchtelingen om als zodanig Europa te islamitiseren en te doen instorten. ‘Het feit dat er terroristen naar Europa worden gestuurd is onderdeel van de Turkse politiek. Hoewel Turkije daar steeds weer voor berispt wordt, doen ze gewoon wat ze willen,’ zei Abdullah tegen enkele bekende Amerikaanse senatoren, waaronder John McCain en Harry Reid. Het feit dat deze onthulling afkomstig is van de hoofdredacteur van Middle East Eye, dat serieuze en professionele journalistieke normen hanteert, maakt het des te geloofwaardiger. Volgens de Jordaanse koning bestaat er geen enkele twijfel dat Turkije ISIS helpt door gestolen ruwe olie te transporteren en te verkopen. Ook hierom zijn de Turken een strategisch probleem in de regio. ‘Turkije wil in Syrië een religieuze (islamitische) oplossing vinden, terwijl wij in het zuiden naar gematigde groepen zoeken. Jordanië zoekt een oplossing waarbij de religieuze optie niet wordt toegelaten.’Erdogan steunt volgens hem niet alleen in Syrië, maar ook in Libië en Somalië diverse islamitische terreurgroepen. Ook drong hij erop aan om zo snel mogelijk contact te zoeken met de presidenten van Kosovo en Albanië, voordat Erdogan ook deze landen tot een islamitische terreurbasis omtovert." http://www.franklinterhorst.nl/De%20Turkse%20dictator%20Erdogan%20droomt%20van%20een%20islamitische%20wereldmacht.htm

1 Reactie
Neill Page
Neill Page26 apr. 2016 - 14:46

Verbaast me dat dit hier geplaatst wordt, meestal heeft links een 'wir haben es nicht gewusst' houding tegenover islamisering.

Pietersen2
Pietersen226 apr. 2016 - 10:01

60% van de Turken in NL steunt Erdogan, daar is niets genuanceerd aan. Vraag is waarom ze dit doen. Dat zal verschillende redenen hebben, waarvan sommige niet goed te praten zijn.

6 Reacties
voxpopuli2
voxpopuli226 apr. 2016 - 10:26

Ik verdedig nu even de cijfers , 72% van diegenen die hun stem hebben uitgebracht steunen erdogan. Van de 400.000 turkse nederlanders hebben er 240.000 stemrecht en 114.000 hebben gestemd waarvan dus 80.000 voor erdogan = 20% van het totale aantal turken in nederland. Best veel nog maar een percentage is altijd bedrieglijk. Bron :http://turksgeluid.nl/turkse-nederlanders-stemmen-wederom-massaal-op-erdogan/

Alleen feiten
Alleen feiten26 apr. 2016 - 10:28

Erdogan heeft heel veel goede dingen bereikt voor zijn landgenoten. Het land is democratischer, Vrouwen hebben meer rechten gekregen, Koerden hebben meer rechten gekregen, Hij heeft ontzettend veel geïnvesteerd in onderwijs met o.a. gratis lesboeken en tablets, Iedere stad heeft een universiteit gekregen, Gigantisch veel in infrastructuur en gezondheidszorg geïnvesteerd, 3 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen, Hij heeft iedereen in Turkije rijker gemaakt, iedereen heeft meer te besteden. Tijdens zijn bewind is de economie alleen maar gegroeid. Turkije heeft o.a. de credit crisis overgeslagen. Dit zijn maar een paar redenen waarom mensen op hem stemmen.

ATM2
ATM226 apr. 2016 - 12:29

@Alleen feiten Koerden hebben meer rechten gekregen ? Ja, het recht om door toedoen van dictator erdogan zichzelf verder terug de middeleeuwen in te laten bombarderen tijdens de gaande genocide op de Koerden.

RationeleBurger
RationeleBurger26 apr. 2016 - 12:33

Voor iemand die zichzelf 'Alleen feiten' noemt, zit je er verbazend vaak naast. Is het land democratischer? Het gaat steeds en steeds meer richting een dictatuur. -> http://www.hudson.org/research/10525-turkey-s-declining-democracy Meer rechten voor vrouwen? Turkije stond in 2015 op plaats 130 van 145 landen in de Gender Gap ranking: http://reports.weforum.org/global-gender-gap-report-2015/rankings/ De koerden meer rechten? Ja, als je nauwelijks rechten hebt is iedere kleine verandering een verbetering. Een einde op het verbod van de letters 'q','w', en 'x'. Nou nou! En tegelijkertijd het kiesstelsel wijzigen waardoor het voor de politieke aspiraties van Koerdische partijen juist moeilijker werd. Wat een verbetering! Ik ben dan benieuwd wat er van je overige beweringen nog klopt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2016 - 13:37

De verbetering van het lot der vrouwen betrof het mogen dragen van een hoofddoek. Inmiddels is de grote leider druk in de weer met het ophemelen van het moederschap. Dat maakt mij wantrouwig.

truusbeek2
truusbeek226 apr. 2016 - 13:42

alleen feiten vertel dat aan de journalisten en politici die afgelopen jaren in het gevang zijn gezet. en wat dacht u van de koerden die afgelopen jaren door uw groot leider zijn vermoord ( minimaal 5500) Turkije rijker gemaakt met leningen die een moeten worden afbetaald. nog even en Turkije is een tweede Griekenland met inwoners die gigantische schulden zijn aangegaan. Dank Groot Leider voor een prachtig economische zeepbel!!! tja de journalisten die u anders wilden laten inzien zijn monddood gemaakt!!

omaoeverloos
omaoeverloos26 apr. 2016 - 9:52

"Mag de genuanceerde Turk ook wat zeggen?" Ja hoor, natuurlijk mogen genuanceerde Turken van alles zeggen, zelfs als ze niets te zeggen hebben.

7 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen26 apr. 2016 - 10:45

@oma Oma, dit stukje begint een beetje in de richting te komen van het luidkeels geëiste 'zich uitspreken van de zwijgende meerderheid van de allochtonen tegen het extremisme'. Waarom dan meteen zo'n neerbuigende opmerking er overheen gegooid?

Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2016 - 12:09

Omdat oma ooit als eenn linkse reageerde begon Hugo. Na dat oma begon met oneliner te plaatsen sgoof ze meer en meer naar rechts. Haar oneliner zouden ook zo uit Wilders Twitter gestolen kunnen zijn de laatste paar maanden.

ATM2
ATM226 apr. 2016 - 12:30

@Hugo Natuurlijk mag de genuanceerde turk, zo die bestaat, iets zeggen. Maar in dit stuk wordt er niets geschreven wat op een genuanceerde mening duidt.

NooT2
NooT226 apr. 2016 - 12:54

@ hugo bergveen: Als u dit artikel al "een beetje in de richting" vindt komen "van het luidkeels geëiste ‘zich uitspreken van de zwijgende meerderheid van de allochtonen tegen het extremisme’", dan heeft u er wel heel weinig van begrepen. Het artikel spreekt zich helemaal niet uit tegen extremisme, het spreekt zich überhaupt niet uit. De auteur vindt dat 'genuanceerd', terwijl het in feite de deur wagenwijd openzet voor nog verdere inperkingen van rechten. Dus zo ongeveer het tegenovergestelde van waarop de door u bedoelde mensen zitten te wachten.

omaoeverloos
omaoeverloos26 apr. 2016 - 13:42

"Omdat oma ooit als eenn linkse reageerde begon Hugo" Oma is nog steeds links, hoor, daarom ziet ze het oppakken van columnisten ook niet door de vingers. Alleen rechts juicht bij de daden van dictators met een aversie tegen het vrije woord.

hugo bergveen
hugo bergveen26 apr. 2016 - 15:40

@NooT De auteur pleit voor wat distantie van zowel de pro's als de anti's. Dat lijkt mij in het dolgedraaide debat een tamelijk zinnig advies. Het ontgaat me hoe hiermee 'de deur wordt opengezet voor verdere inperking van rechten'; vooralsnog lijkt het luidruchtige anti-Erdogankoor meer aanleiding te geven tot meer repressie vanuit Turkije dan dit stukje van Esra.

NooT2
NooT227 apr. 2016 - 9:49

Hugo, ik begrijp wel wat je bedoelde, ik vind alleen dat je verrekte goed moet oppassen als het gaat om 'distantie van zowel de pro’s als de anti’s'. Met de rechten waar het hier over gaat moeten we niet willen marchanderen, dus wat mij betreft géén distantie: poten af van iedereen met een mening! Het anti-Erdogankoor kan dan ook niet luidruchtig genoeg zijn; jij beweert dat de toenemende repressie van dit heerschap een reactie is op dit 'koor', terwijl het natuurlijk precies andersom is.