Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Madrid: Demonstratie tegen bezuinigingen met geweld beëindigd

  •  
20-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Spaanseoproeppolitie_AlejandroGarciaMontoro_300
Politie slaat grotendeels vreedzame betoging uiteen met wapenstokken en rubberkogels ... Spanjaarden voelen zich beroofd door harde bezuinigingen
In ruim tachtig Spaanse steden gingen mensen donderdag massaal de straat op om te protesteren tegen de harde bezuinigingen van de regering van Mariano Rajoy. De betogingen verliepen grotendeels vreedzaam, maar in Madrid hadden groepjes het voorzien op het parlementsgebouw en gooiden ze flessen naar de politie. Die greep hard handig in en dreef de demonstratie uiteen met rubberkogels en wapenstokken, zo meldt onder andere de Volkskrant vrijdag.
6 mensen raakten gewond, terwijl 7 betogers werden opgepakt, bericht de Volkskrant. Op de Puerta del Sol, het grootste plein in het centrum van de Spaanse hoofdstad hadden zich eerder op de avond honderdduizenden demonstranten verzameld om te betogen tegen de zware bezuinigingen.
Veel Spanjaarden voelen zich beroofd door de ingrepen van de regering, die in totaal voor 65 miljard euro bezuinigt. Zo wordt de kerstbonus voor ambtenaren flink beperkt, wat neerkomt op een korting op het jaarsalaris van 7 procent. In 2010 moesten de Spanjaarden ook al inleveren.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Blisss
Blisss20 jul. 2012 - 7:28

Het ESM is opgericht om banken te redden! Bankiers die nota bene de schuldencrisis veroorzaakt hebben en na het ontstaan ervan ook nog eens kapitalen hebben verdiend aan Ierse (7%), Griekse (23%), Portugese (7,3%), Spaanse (6,8%) en Italiaanse (6,3%) obligaties. Deze aasgieren moeten nu gered worden omdat ze zichzelf zijn voorbijgelopen tijdens hun rooftocht.

Michiel Online
Michiel Online20 jul. 2012 - 7:28

Ik hou persoonlijk de gefaalde coalitie verantwoordelijk.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 jul. 2012 - 7:28

Als ik de reacties zo zie heeft iedereen medelijden met de Spanjaarden. Maar als ik kijk op discussiepagina's over financiële steun aan de Spanjaarden dan is iedereen daar tegen. Dat schiet natuurlijk niet op.

wvdstraat
wvdstraat20 jul. 2012 - 7:28

Vaak wordt vergeten dat een aantal Zuid-Europese landen nog maar gemiddeld zo een 35 jaar geleden een dictatuur waren (Spanje, Portugal, Griekenland), of nog korter (vrml Joegoslavië). In die landen hadden politie en leger een heel andere positie, dan wij hier sinds de Verlichting - Franse Revolutie gewend zijn. De laatsten uit die periode zijn weliswaar ook daar met pensioen, maar zo snel veranderen systemen niet. Nog lang ná Franco kreeg je een karabijn onder je neus bij een grenscontrole in Spanje, was er oproerpolitie (knetterstoned) bij popconcerten in Portugal (ruim ná de Anjerrevolutie) en liep de Griekse politie met knuppels (in de hand) langs het strand (tot in de jaren '90). Grootscheepse militaire parades kunnen in die landen nog steeds op miljoenen enthousiaste tv-kijkers rekenen. Velen in die landen hangen nog steeds een soort corporatisme aan en hoewel ze democratie omarmen zet men er ook vraagtekens bij. Wie naar z'n werk loopt - al is het 150 meter verderop - is toch een beetje een armoedzaaier.... en bediendes zijn ook niet meer wat het geweest is.... (NB: ik heb in één van die landen gewoond !).

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2012 - 7:28

'Het Kapitaal' wordt beschermd door de Honden van de Staat. Dit is al eeuwenlang het geval hebben de Sloebers van de Straat wederom het nakijken. Straks zijn 'wij' aan de beurt. Dit besef zal meer frustratie dus geweld veroorzaken.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2012 - 7:28

Corr.: 'Dit is al eeuwenlang het geval. De Sloebers van de Straat hebben wederom het nakijken.'

Rode druppel
Rode druppel20 jul. 2012 - 7:28

De sociale onrust wordt steeds groter in zuidelijk Europa. Vroeg of laat zal dit uitmonden in een bloedig protest. Dat krijg je, als je financiele markten probeert te redden tenkoste van burgers. Europa heeft vergeten dat men burgers heeft, en denkt alleen aan financiele instellingen en multi-nationals. Zonder burgers is er geen Europa.

2 Reacties
kloek1
kloek120 jul. 2012 - 7:28

"Dat krijg je, als je financiele markten probeert te redden tenkoste van burgers." Ik begrijp dat jij er voorstander van bent dat de Spanjaarden hun spaartegoeden kwijtraken bij Bankia en het land in financiële chaos wordt gestort. Dat is wat de huidige democratisch gekozen Spaanse regering probeert te voorkomen.

kloek1
kloek120 jul. 2012 - 7:28

"Dit is al eeuwenlang het geval hebben de Sloebers van de Straat wederom het nakijken. " Ik neem aan dat je bedoelt dat de sloebers van de straat geen interesse meer hebben in spaarcenten en pensioen?

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2012 - 7:28

Heeft men deze onderdrukking ook op Europees niveau besloten?

1 Reactie
kloek1
kloek120 jul. 2012 - 7:28

Spanje beslist zelf hoe het haar problemen oplost, het is hun eigen regering die er democratisch gekozen zit. Ze kunnen de steun weigeren en de Euro-zone verlaten. Er is niemand die dat kan verhinderen als ze dat besluiten.

Bakoe
Bakoe20 jul. 2012 - 7:28

And so it begins. Dit is precies wat je niet moet doen tegen een volk wat van nature een opstandige geest heeft. Franco woont in Brussel tegenwoordig, en zijn generaals zitten in de bankkantoren.

1 Reactie
kloek1
kloek120 jul. 2012 - 7:28

"Franco woont in Brussel tegenwoordig, en zijn generaals zitten in de bankkantoren. " Dan begrijp ik niet waarom de SP deze generaals van enorme subsidie wil voorzien en meer macht wil geven. De SP wil dat de ECB de Europese problemen aanpakt, in plaats van de ESM. Dat is macht voor de ECB. En de SP wil het begrotingstekort handhaven, waardoor deze generaals miljarden aan rente ontvangen, en hun macht alleen maar zal toenemen.

BasVV
BasVV20 jul. 2012 - 7:28

Dit is pas het begin. De onvrede in Europa neemt razendsnel toe. Geheel voorspeld. De grote vraag is waar het eindigd.

1 Reactie
kloek1
kloek120 jul. 2012 - 7:28

"De onvrede in Europa neemt razendsnel toe." Leg eens uit wat je met razendsnel bedoelt. We hebben iedere zondag veldslagen rondom de stadions, in Engeland is de EDL. Een stel relzoekers valt de politie aan, en wordt aangepakt. Ik vind dat niet een teken van razendsnel toenemende onvrede. Integendeel, het gaat de mensen beter dan ooit. De Spanjaarden zijn misschien kort van geheugen, maar ze moeten in hun herinnering eens teruggaan naar de tijd voor de Euro. Ik kwam er vaak destijds, en het was bittere armoede. Krottenwijken, verarmde boerendorpen. Ik denk dat het een wensdroom van je is, zoals Wilders droomt van een Islamitische onlusten vlak voor de verkiezingen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2012 - 7:28

Leuk dat de mainstream media de feiten weer omdraait om het politiegeweld goed te praten. De flessen waren een antwoord op de rubber kogels en niet andersom.

1 Reactie
kloek1
kloek120 jul. 2012 - 7:28

"De flessen waren een antwoord op de rubber kogels en niet andersom. " Hoe weet je dat? Ik geloof niet dat de Spaanse politie op de bevolking gaat schieten als daar geen aanleiding toe is.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2012 - 7:28

Maar die miljarden komen toch terug? Met rente?

1 Reactie
kloek1
kloek120 jul. 2012 - 7:28

"Maar die miljarden komen toch terug? Met rente? " Ik zie dat je de werking van het ESM niet snapt. Nederland leent geen geld uit aan Spanje, het staat garant voor 6% van de lening aan Spanje. Het geld komt volgend voorjaar ter beschikking. Als Spanje er voor die tijd niet in slaagt om de noodzakelijke hervormingen door te voeren, gaat het feestje niet door.

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel20 jul. 2012 - 7:28

Kijk en dit zie je in Nederland niet dat we massaal de straten opgaan wegens de verslechtering van onze financiën. Hier zijn we brave slaven die tevreden betalen en achter gesloten deuren wat morren om even later de beurs te pakken en te dokken wat ons is opgelegd tijdens de zoveelste bezuinigingsronde.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 jul. 2012 - 7:28

De problematiek is hier nog redelijk. Mijn Spaanse collega heeft ruim 2 uur in de rij moeten staan om zijn beetje spaargeld veilig te stellen en is daarmee naar een bepaald Alpenland gereden. Zijn zoon is al 2 jaar afgestudeerd .ir en kan geen werk krijgen, is nu bezig om zijn technisch Engels zo goed mogelijk te krijgen om te vertrekken uit Europa. Spanje is economisch dood en wordt kunstmatig in leven gehouden door beademingsapparatuur van het merk ESM Schrale troost, op de afdeling terminale patienten liggen er nog een paar zoals Italie en Griekenland

Sternenstaub
Sternenstaub20 jul. 2012 - 7:28

De politie is geen staatsprovocateur van het volk, en geen staatshuurling tegen het volk! Of zou dat in een democratische rechtsstaat niet moeten mogen zijn! De politie is in een democratische rechtsstaat qua functieomschrijving primair een beschermer en dienaar van het volk, en geen brute meester, want dan is er iets heel erg mis met de "democratische rechtsstaat" in kwestie. Dan is het in feite een totalitaire politiestaat. Het ware gezicht van de kapitalistische dictatuur (jawel!), toont zich uiteindelijk altijd in het geweld dat het toepast om zich in stand te kunnen houden, want zonder repressie en geweld kan het dat niet. Hier is niemand mee gediend, behalve de illegitieme machten die het z.g. "geweldsmonopolie" van de staat misbruiken om de status quo te behouden die evenzeer in hun voordeel is, als het de bevolking benadeelt. Die machten zijn in feite ondemocratisch en illegaal, en slechts in schijn heeft het volk ervoor gekozen. Politiebeambten die zich in dit duistere verhaal ook nog eens gedragen als staatsprovocateurs en staatshuurlingen, zijn wel bijzonder eerloos en laf, en wat zij doen is niet alleen illegitiem en disproportioneel, het is, gezien het door hen door intimidatie, provocatie en grof geweld geschonden democratische recht op demonstreren, zwaar crimineel. In "mijn soort" democratische rechtsstaat, die de bevolking zo goed mogelijk dient en niet zo "goed" mogelijk onderdrukt, wat volgens mij de enige "soort" is die de naam "democratische rechtsstaat" verdient, werden deze zwaarbewapende provocateurs van, en geweldplegers tegen legitiem demonstrerende burgers beslist vervolgd voor hun daden, en dan kwamen hun "veilig" in hun villa's schuilende meesters aan de beurt.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub20 jul. 2012 - 7:28

Corr: "zonder repressie en geweld kan het dat niet", moet zijn: zonder repressie en geweld kan deze dat niet. P.S.: Zie voor het repressieve, geweldaddige, oftewel het ware gezicht van het kapitalisme, en dan met name de sociaal-darwinistische, neoliberale uitwas ervan, de opmerkingen over Chili onder Pinochet: http://en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism http://en.wikipedia.org/wiki/Augusto_Pinochet En m.b.t. Spanje zelf: het kapitalisme onder Franco: http://www.nationsencyclopedia.com/economies/Europe/Spain-OVERVIEW-OF-ECONOMY.html

kloek1
kloek120 jul. 2012 - 7:28

Als Spanje de IJsland route wil begaan zal iedereen dat toejuichen: IJsland betaalt deel IMF-lening al terug 16 maart 2012 http://www.nu.nl/economie/2764578/ijsland-betaalt-deel-imf-lening-al-terug.html

1 Reactie
kloek1
kloek120 jul. 2012 - 7:28

IJsland betaalt ook met voorrang de schulden terug die het failliet van Landsbanski hebben achter gelaten, dit gaat om 3,8 miljard, waarvan 1,3 voor Nederland. http://nos.nl/artikel/308229-overheden-voorrang-terugbetaling-icesave.html Bij elkaar zijn de IMF-schuld en de Landsbanski schuld 5 miljard, over 600.000 inwoners. Dit lijkt weinig, maar als je het extrapoleert naar 45 miljoen inwoners die Spanje heeft, dan zou dat 375 miljard zijn. Een enorme schuld, en IJsland geeft tergubetalen alle voorrang. Ook de bevolking werkt hier aan mee. De IJslandse overheid heeft om te voorkomen dat de bevolking failliet gaat alle hypotheekschulden bij de failliete IJslandse banken kwijtgescholden. Een onorthodoxe oplossing, en het heeft succes, IJsland loopt voor op schema met terugbetalen. IJsland wil graag in de EU/Euro, en het wil niet als wanbetaler te boek staan, daar wordt hard aan gewerkt en met succes. ------------ Tot zover de IJslandse route. Nogmaals, de wereld zou het toejuichen als dit in Spanje en Griekenland ook mogelijk zou zijn. Maar ieder land is anders, en de oplossing voor het ene land werken niet altijd in een ander land.