Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Macron zal Algerije geen excuses aanbieden voor kolonialisme, maar wel blijven werken aan verzoening

  •  
12-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1808 keer bekeken
  •  
ANP-453596011

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een interview met het tijdschrift Le Point gezegd dat hij Algerije niet om ‘vergeving’ zal vragen voor de Franse kolonisatie. Wel hoopt hij samen met de Algerijnse president Abdelmajid Tebboune te blijven werken aan verzoening.

"Het is niet aan mij om vergiffenis te vragen, daar gaat het hier niet om, dat woord zou al onze banden verbreken", zei Macron. "Het ergste zou zijn om te besluiten: 'we verontschuldigen ons en gaan ieder onze eigen weg.'" Ook voegde hij eraan toe: "Werken aan geheugen en geschiedenis is geen afrekening van alle rekeningen.’’

Macron zei dat hij hoopt dat Tebboune in 2023 een bezoek aan Frankrijk zal brengen als vervolg op zijn reis naar Algerije vorig jaar en om hun "ongekende vriendschapswerk" voort te zetten. 

De spanningen tussen beide landen zijn het gevolg van de honderd jaar durende Franse kolonisatie van Algerije. Na acht jaar oorlog gevoerd te hebben tussen 1954 en 1962 hebben de Algerijnen hun onafhankelijkheid verklaard. Voor beide landen is deze onafhankelijkheidsoorlog een gevoelig onderwerp. 

De Franse president heeft gedurende zijn politieke carrière de spanningen rondom dit onderwerp aangewakkerd, maar ook gesust. Zo liet hij in 2020 een rapport opstellen over hoe de landen tot verzoening kunnen komen. Daarbij werden de opties ‘berouw tonen’ en ‘verontschuldigingen maken’ uitgesloten. Maar zei ook dat hij zich afvroeg of Algerije wel als natie bestond voor de kolonisatie. Dit leidde tot boze reacties van de Algerijnen, waarop hij in een interview met een Algerijnse schrijver antwoordde: "Deze momenten van spanning leren ons.’’ Ook voegde hij eraan toe: "Je moet je hand weer kunnen uitstrekken en meedoen, wat president Tebboune en ik hebben kunnen doen.’’

De twee landen onderhouden hun band door immigratie, betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsconflict en naoorlogse repatriëringen van Franse kolonisten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.