Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Macron wil rol Britten in de wereld verder terugdringen

  •  
10-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
French President Emmanuel Macron arrives in New Delhi

© epa06592169 Indian Prime Minister Narendra Modi (L-front), and French President Emmanuel Macron (C-front), wave towards journalists as his wife Brigitte Macron (R-front) stands near them upon

De Franse president Emmanuel Macron wil dat zijn land de belangrijkste Europese partner wordt van India, het land waar hij nu een bezoek aan brengt. India heeft vanwege de koloniale bezetting een sterke band met Groot-Brittannië maar dat moet volgens Macron veranderen. “Jullie historische partner in Europa was altijd het Verenigd Koninkrijk en ik wil dat Frankrijk de nieuwe partner wordt. Het eerste doel van mijn bezoek is om voor het komend decennium een sterk veiligheidspact in de regio te vormen tussen onze twee democratieën.”
Zo gaan India en Frankrijk een nauw samenwerkingsverband aan tussen hun marines die opereren in de Indische Oceaan, een gebied waar China zich steeds meer laat gelden.
Ook economisch moet de samenwerking beter worden. Frankrijk staat nu op de negende plaats op de lijst van buitenlandse investeerders in India. Groot-Brittannië is de belangrijkste Europese investeerder, de VS staat op nummer een.
Macron heeft dit weekend ontmoetingen met de populistische premier Narendra Modi. Volgens de Franse president is er sprake van een goede chemie tussen beide regeringsleiders.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Henriette3
Henriette311 mrt. 2018 - 9:45

Over een paar jaar kijken we jaloers naar Groot Brittannië en denken we; waren wij er destijds ook maar uitgestapt!

1 Reactie
Jan35
Jan3511 mrt. 2018 - 13:27

Ik dnek dat het uiteindelijk niet zoveel uitmaakt of je in de EU blijft of eruit stapt. Buurlanden blijven buurlanden en die blijven sowieso met elkaar zaken doen. En blijven dus ook zoeken naar manieren om die zaken goedkoper, sneller en efficienter te kunnen doen. En dus zullen er handelsverdragen komen tussen de Britten en de rest van Europa; de voorwaarden daarvan zullen in sterke mate gelijk zijn aan de bepalingen die samenhingen met het lidmaatschap van de EU. Want de lasten van de Brexit zijn er niet alleen voor het VK, maar net zo goed voor de rest van de EU, met name voor de ex- en importerende buurlanden. En dat zal er toe leiden dat beide partijen zullen proberen die lasten, kosten en nadelen op handelsgebied te beperken. Ook tav reizen zal men op redelijk snelle termijn zoeken naar een soort douane-unie/-overeenkomst waardoor voor beide partijen (EU landen - VK) het heen en weer reizen wordt vergemakkelijkt. Want ook hier geldt dat stagnatie aan de grenzen voor beide partijen oneconomisch en kostbaar is. Uiteindelijk zul je dus over een jaartje of vijf, tien zien dat we weer op basis van (min of meer) dezelfde oude verhoudingen verder gaan met het VK. De toekomst voor de Europese landen ligt niet in isolationisme maar in internationalisatie en samenwerking. In de alleingang zit geen winst.

Opa2
Opa210 mrt. 2018 - 15:36

waarom laat Macron in zijn expansiedrift de oude koloniën van Frankrijk nu stikken ? Vooral de Maghreb landen zijn momenteel 1 grote puinhoop, en , is het geen Frans spreekwoord ''Noblesse Oblige'' dat ze daar allemaal goed kunnen verstaan? beetje zonnekoning dus gaan spelen

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers10 mrt. 2018 - 14:00

Tendentieus geschreven. Als je goed leest gaat het er alleen maar om dat Frankrijk zichzelf een meer prominente rol in de handel met economisch snel groeiende werelddeel India wil bezorgen. Dat houdt zeker niet in dat het de rol van de Britse handel daar of elders wil beperken. Macron stelt slechts dat de Britten vanwege het uit de koloniale tijd als goede zaak overgebleven deel (want die zijn er ook) via die van het dominionstelsel een profijtelijk economisch netwerk van relaties heeft ontwikkeld zoals het dat ook heeft met Australië, Canada, Pakistan, en diverse andere landen en regio's. Zo heeft Portugal dat b.v. met Brazilië, en Frankrijk zelf dat met diverse voormalige Afrikaanse kolonieën. Niets mis mee wanneer het tot wederzijds handelsprofijt is en dus een economisch netwerk van betrekkingen betreft zelfs als die op eerder ondergeschikte afhankelijkheid beriustte waar men zich dus inmiddels van heeft bevrijd. Wat wél kritiek verdient is dat Frankrijk zich via de krachtige hefboom van de EU haar nationale belang nastreeft en daarmee met recht niet alleen niet-EU-landen als het VK beconcurreerd maar dat óók onbeschroomd doet t.a.v. andere EU-naties. Kort gezegd: Frankrijk misbruikt de kracht van de EU om andere EU-landen te beconcurreren te gunste van de eigen natie. Zo zal Frankrijk de EU ook zowel gebruiken om de eigen nationale auto-industrie tegen niet EU-landen te beschermen maar tegelijkertijd andere EU-landen via invloed en gebruik van de EU beconcurreren. Dat kán zij omdat Frankrijk met Duitsland de krachtigste EU-speler is en op geen enkele manier schroomt om haar nationale belangen boven die van andere EU-leden te gebruiken door politieke en economische invloed. Klein maar veelzeggend voorbeeld is ook hoe zij de Nederlandse vissersvloot die innoveerde met de techniek van de pulsvisserij t.b.v. de eigen conservatief vissende nationale vissersvloot via haar invloed binnen de EU buitenspel zette.

2 Reacties
Navara
Navara10 mrt. 2018 - 21:48

"Dat kán zij omdat Frankrijk met Duitsland de krachtigste EU-speler is" In de EU zijn alle lidstaten formeel gelijk, en een regel die niet door ALLE lidstaten wordt geaccordeerd wordt niet aangenomen. De EU is geen federatie, en daar ben ik blij om. Nederland heeft de pulsvisserij heel slecht verdedigd. Ze werden verrast door academisch opgeleide milieu-activisten die waren uitgenodigd om zich tegen pulsvisserij uit te spreken. Nederland had dergelijke deskundigheid niet uitgenodigd en stond met de mond vol tanden. Hierdoor kon het gebeuren dat, tegen de verwachting in, de meerderheid in het EP tegen de pulsvisserij stemde. Lees het hier terug: https://nos.nl/artikel/2212812-zo-verloor-nederland-in-brussel-de-lobby-over-pulsvissen-van-de-fransen.html Het laatste woord over deze kwestie is gelukkig nog niet gezegd. Maar Nederland zal heel hard moeten gaan lobbyen. De Nederlandse lobby heeft vreselijk gefaald. Dat de Fransen lastig doen over de pulsvisserij zal zeker op hun bord terugkomen. Frankrijk zal Nederland heel vaak nodig hebben, en omgekeerd. Macron is niet zo sterk als jij gelooft. Merkel ook niet, en de combinatie van beiden ook niet. Het gaat ook om de andere lidstaten, en daar valt een hoop te winnen, misschien niet wat pulsvisserij betreft, maar wel om Macron op zijn plek te zetten.

hollander1995
hollander199511 mrt. 2018 - 14:07

Nederland had zich gewoon aan de EU-quota van 5% pulskorvisserij moeten houden. Iedereen hield zich eraan, behalve innovatief Nederland. Natuurlijk gaat het patriottistische NOS dat lopen ontkennen, maar dat is wel zo. Onze overbevissing heeft mede tot de Brexit geleid, dus ik kan het me voorstellen dat de EU niet zo lief hierover is.

bob b.
bob b.10 mrt. 2018 - 13:32

Al met al is het goed dat we de Engelsen aan hun lot overlaten. Al die (verspilde) energie voor een land dat alleen maar de voordeeltjes zocht is beter besteedt aan economische versterking van ons zelf. Ook prima dat tegenover de twee reuzen Frankrijk en Duitsland een tegenwicht wordt gecreëerd door de groep van 8 kleine landen. Toevallig allemaal noordelijke landen met een overeenkomstige cultuur. Hetzelfde zie je in het oosten en het zuiden. De clans ontstaan op basis van cultuur maar spreken zich wel uit voor samenwerking. Prima. Teveel eensgezinheid is de doodsteek voor elk team. Laat Macron maar schuiven. Geef Merkel het voordeel van de twijfel, een alternatief is er niet. Laat de 8 passen op de eigen inbreng en op de centjes. Geef het oosten de gelegenheid zich te ontwikkelen tot ons niveau. We komen er wel, ieder voor zich, de EU voor ons allen.

3 Reacties
CM2
CM210 mrt. 2018 - 17:29

Amen.

Klaas Punt
Klaas Punt10 mrt. 2018 - 23:48

Inderdaad, verdelen in bijeen horende delen. EU is er niet voor ons allen en zal dat ook nooit worden. Maar als de bijeen passende landen hun handel organiseren langs de lijnen van de vroegere EEG dan is dat een goede zaak.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 mrt. 2018 - 8:11

We raken met de Britten onze belangrijkste bondgenoot in de EU. kwijt. Als er ook nog een "harde Brexit" komt zijn wij relatief de grootste economische verliezer. Als het aan de EU ligt, mogen wij ook nog extra gaan bijbetalen aan de club.

Klaas Punt
Klaas Punt10 mrt. 2018 - 13:27

Ik denk dat het in Nederlands belang is om goede betrekkingen met de Britten te onderhouden ook als zij straks onder het EUjuk vandaan.

Sammie3
Sammie310 mrt. 2018 - 12:37

Leuk en aardig allemaal, maar het blijft een politiek rommeltje in Europa, dat er verder overigens goed bij ligt als economische grootmacht en dat als geheel vele malen democratischer is dan een paar decennia terug. Je verwacht echter dat Europa voltooid wordt tot een normale democratie, in plaats van al dat interne politieke gekonkel en hobby's rond referenda.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt10 mrt. 2018 - 23:43

Sam, ik hoop van harte dat jouw verwachting niet bewaarheid wordt. Voor mij een schrikbeeld dat Europa van jou.

Hank Nozemans
Hank Nozemans10 mrt. 2018 - 12:11

Indertussen al 13 miljard aan orders binnen. Goed werk.

Jan35
Jan3510 mrt. 2018 - 11:57

Spannend wat Frankrijk allemaal voor ambities heeft, maar heeft hij wel de toestemming van Merkel hiervoor?

3 Reacties
Jan35
Jan3510 mrt. 2018 - 12:53

Frankrijk is natuurlijk vrouwelijk. “Heeft zij wel toestemming....” moet het dus zijn.

richarrd
richarrd10 mrt. 2018 - 15:27

Dat Macron toestemming nodig zou hebben van Merkel om de banden met India te versterken dat heb je natuurlijk helemaal zelf bedacht, toch?

Jan35
Jan3510 mrt. 2018 - 17:36

Het is scherts natuurlijk. Maar dat u zo reageert geeft wel aan dat u geen idee heeft hoe de verhoudingen werkelijk in de EU liggen.

Hiltermann
Hiltermann10 mrt. 2018 - 10:44

Wat Macron al niet bedenkt om de problemen in eigen land uit het zicht te brengen. Begin eens met de wankele Franse banken aan te pakken, doe eens iets aan de absurd korte werkweken in la France en zet de vakbonden die alleen het woord staken schijnen te kennen op hun plaats. Kijk eens naar Air France KLM. KLM is kleiner maar zorgt voor een aanzienlijk groter deel van de winst. Dat kan echt beter, monsieur Macron.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer10 mrt. 2018 - 10:21

Wat ontzettend on-Europees van Macron om even Frankrijk-First te zeggen.

2 Reacties
CM2
CM210 mrt. 2018 - 10:26

Haha, precies. De Europese gedachte? Alleen als het meneer uitkomt. En de kritiekloze gelijkgeschakeld MSM? Die vindt het allemaal prachtig.

richarrd
richarrd10 mrt. 2018 - 15:32

Wat willen jullie dan? Dat we alle macht meteen volledig aan Brussel overdragen? Nee, we houden ook nog onze eigen soevereiniteit. Mocht er een tijd komen dat we zoveel in elkaar geloven en elkaar zo goed vertrouwen in Europa dan kunnen we altijd nog verder zien. Maar Frankrijk bestaat ook nog en Nederland ook nog en de EU bestaat ook nog.