Joop

Macron wil forse boetes uitdelen aan ouders van rellende kinderen

  •  
04-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1947 keer bekeken
  •  

De Franse president Emmanuel Macron denkt de sociale onrust die het land teistert te kunnen bezweren door hoge boetes uit te delen aan ouders van kinderen die meedoen aan de rellen. Van de 4000 personen die de afgelopen weken werden gearresteerd wegens betrokkenheid bij de rellen, zijn er 1200 minderjarig, sommigen van hen waren niet ouder dan 12 jaar. De onlusten braken uit nadat een politieagent in Nanterre, een voorstad van Parijs, vorige week dinsdag een 17-jarige jongen doodschoot tijdens een verkeerscontrole.

Macron deed het voorstel tijdens een ontmoeting met agenten in Parijs. Hij bedankte de politie voor het optreden tegen de rellen. "We moeten een manier vinden om de gezinnen makkelijk en financieel te treffen," zei hij. Hij dacht daarbij aan een "soort minimum prijs voor de eerste misdraging". Macron stelt dat het "de verantwoordelijkheid is van de ouders om hun kinderen thuis te houden en niet die van de staat". 

Vrijdag had minister van Justitie Eric Dupond-Moretti nog uiteengezet dat ouders nu al wettelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de wandaden van hun kinderen. Ze moeten bijvoorbeeld ook de schadevergoedingen betalen die slachtoffers krijgen toegewezen. Ook maakt de wet het uitdelen van zware straffen al mogelijk. Ouders die er niet in slagen hun kinderen te verzorgen dan wel in toom te houden kunnen al een boete tot maximaal 30.000 euro krijgen en zelfs tot twee jaar cel worden veroordeeld.

Ook sociale media krijgen de schuld van de onrust.

Overigens zijn de onlusten aan het afnemen, verklaren de autoriteiten. Afgelopen nacht was er voor de tweede nacht op rij geen sprake van ernstige incidenten. Zo'n 70 mensen werden opgepakt. De rellen hebben volgens de Franse werkgevers de afgelopen dagen voor zo'n 1 miljard schade veroorzaakt. Macron houdt vandaag in Parijs een bespreking met meer dan 200 burgemeesters van getroffen gemeenten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

VeganHarrie
VeganHarrie5 jul. 2023 - 10:10

Je mag je best afvragen of de ouders van de relschoppers niet eens wat andere opvoeding zouden kunnen geven, maar een boete slaat nergens op.

Zandb
Zandb5 jul. 2023 - 8:12

Natuurlijk. Want iedere ouder weet toch precies waar zijn kind - al helemaal natuurlijk wanneer ze een jaar of 18 zijn! - uithangt en wat het doet! Met terugwerkende kracht verdienen mijn vrouw en ik levenslang!

Kira68
Kira685 jul. 2023 - 7:00

Al die relschoppers zijn toch zielig en komen uit arme wijken. Die boete is dan voor de buhne daar je van een kale kip niks kan plukken. Dus men komt er mee weg. Is.in ons land hetzelfde. Er is een uitspraak maar de boete/schadevergoeding komt dan uit de algemene pot. En dan gaat de staat t zogenaamd terug vorderen vd dader. Nutteloos dus.

1 Reactie
Zandb
Zandb5 jul. 2023 - 8:18

Kira Als wetsovertreders uit arme wijken komen, is dat geen reden een geen boetes op te leggen. Waar het om gaat, is dat je niet zonder meer kan stellen dat ouders die niet weten dat hun kinderen de wet overtreden doen, schuldig zijn aan het feit dat hun kinderen de wet overtreden. Te meer omdat ouders nou eenmaal bijna nooit weten wat hun kinderen werkelijk uitvoeren.

BrotherV
BrotherV4 jul. 2023 - 19:11

French suburbs: Fresh protests against police violence rooted in decades of harassment, inequality: https://www.france24.com/en/europe/20230704-nahel

Certa
Certa4 jul. 2023 - 17:26

Ik begreep dat er ook bewust stadhuizen zijn vernield en dat ook gezinnen van burgemeesters moesten vluchten, Inclusief hun kinderen. Goed dat Marcron in ieder geval wat probeert. Net als Nederland de schade heeft verhaald bij de avondklok rellers.

2 Reacties
Zandb
Zandb5 jul. 2023 - 8:20

Certa En de ouders hebben die rellen veroorzaakt? Prima, als de Franse justitie daar dan maar de bewijzen van levert. Wanneer iedere ouder schuldig is aan het feit dat die niet weet wat zijn kind uitvoert, dan wordt het wel heel pijnlijk.

alweertelaat
alweertelaat5 jul. 2023 - 16:01

@ZandB; niet schuldig, maar wel verantwoordelijk tot het 18e levensjaar. De overheid kan moeilijk bij die kinderen zelf gaan innen.

EricDonkaew
EricDonkaew4 jul. 2023 - 15:16

Ik weet het niet hoor. Van kale kippen kun je niet plukken. Met het uitdelen van hoge boetes breng je mensen in een nog heftiger achterstandspositie met alle gevolgen van dien. Maar dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. En ik ben niet eens mals als het gaat om het vinden en uitvoeren van maatregelen. Maar ik heb mijn twijfels over hoge boetes voor de ouders.

Vuurrood
Vuurrood4 jul. 2023 - 14:13

Extreem rechts in Frankrijk heeft een crowdfunding gestart voor de betrokken agent. Opbrengst tot nu toe meer dan 1 miljoen euro. Crowdfunding voor de doodgeschoten tiener honderdduizend euro. Maar echt, volhouden dat Frankrijk onderhuis geen racistisch land is. En dan wil Macron de ouders beboeten. Zou het niet beter zijn als Macron nu eindelijk iets doet aan de sociale achterstelling van grote groepen mensen?

GMatth52
GMatth524 jul. 2023 - 14:11

Frankrijk wordt niet zozeer geteisterd door sociale onrust als wel door het keiharde asociale afbraakbeleid van president Macron. Denk hierbij aan de op ondemocratische wijze opgelegde verhoging van de pensioenleeftijd, de verhoging van de benzineprijs, de neoliberale 'hervorming' van het arbeidsrecht. In Frankrijk is de vakbeweging veel strijdbaarder dan in Nederland. In Nederland overheerst het 'poldermodel' dat een strijdbare opstelling van de vakbonden in de weg staat. De Nederlandse vakbeweging is zonder verzet akkoord gegaan met de verslechtering van het pensioenstelsel: een eerloze afgang. Er is alleen noemenswaardig verzet geweest tijdens de 'avondklokrellen' begin 2021. Ook in Nederland werden draconische straffen opgelegd voor kleine vergrijpen, zoals de diefstal van een flacon shampoo uit een vernielde winkel in Eindhoven. De overheid reageert met snoeiharde repressie en intimidatie tegen maatschappelijk protest. Die intimidatiepraktijken zouden juist meer protest moeten oproepen.

BrotherV
BrotherV4 jul. 2023 - 14:00

Tal van onderzoeken wijzen uit dat er sprake is van discriminerend gedrag bij Franse agenten, die massaal radicaal-rechts stemmen. https://archive.ph/drzv1

3 Reacties
BrotherV
BrotherV4 jul. 2023 - 16:35

The French police has killed more civilians than any other in Western Europe in the last 20 years. - https://www.rte.ie/brainstorm/2023/0704/1392577-france-2023-nahel-m-police-force-violence-riots/

Certa
Certa4 jul. 2023 - 17:24

Toch denk ik dat niemand rascistisch wordt geboren. Mijn oma kijkt bijvoorbeeld altijd “opsporing verzocht” en dan wordt ze een gepaalde hoek ingeduwd. Als dan de omschrijving van de dader wordt gegeven, hoor ik haar gewoon zeggen “ja. natuurlijk” De agenten kunnen op die wijze ook een hoek in zijn geduwd.

Satya
Satya5 jul. 2023 - 5:51

Certa Dezelfde logica die tot de holocaust heeft geleid.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2023 - 13:45

Wat een dwaas is het toch Misschien moeten die ouders fulltime werken om de huur te betalen en de dure boodschappen (inflatie) en hebben ze daarom geen controle meer over hun kinderen? Zou dat kunnen ? Juridisch slaat dit volgens mij ook nergens op. Als een kind in dit land zich misdraagt, word hij/zij naar bureau Halt! gestuurd. Het is niet zo dat de ouders dan 'boetes' krijgen. De ouders kunnen er niet per se iets aan doen, als het kind iets doet. Het kind kan samen met vriendjes rottigheid uithalen, dan kan je dat die ouders niet kwalijk nemen, die ouders kunnen er moeilijk permanent bovenop zitten, als het kind met vriendjes aan het hangen is Boetes verergert de problematiek alleen maar, het is olie op het vuur. Die ouders krijgen een financiële klap te verduren, wat het gezin alleen maar zal destabiliseren, waardoor die kinderen eerder naar rellen zullen neigen Stapjes vooruit denken etc, moeilijk voor opportunistische charlatans als Macron Je kan sociale onrust en wantrouwen niet met 'boetes' bezweren.

6 Reacties
Satya
Satya4 jul. 2023 - 14:12

Geef nog meer mensen het gevoel dat ze niets te verliezen hebben dat gaat iets oplossen.

Satya
Satya4 jul. 2023 - 14:13

Mijn reactie was trouwens cynisch naar deze voorstel van macron.

Marcus A.2
Marcus A.24 jul. 2023 - 14:37

Als ouders niet in staat zijn om hun kinderen op te voeden, wie moet het dan doen? Een generatie onopgevoede kinderen leidt tot een generatie losgeslagen volwassenen, met alle gevolgen van dien.

BrotherV
BrotherV4 jul. 2023 - 18:24

geweldige open deur Marcus. Ik zie alleen geen relatie met het onderwerp.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2023 - 18:26

Nah, misschien moet ik niet van die harde woorden gebruiken als 'dwaas' etc Ik zal vanaf nu toe weer wat rustiger communiceren hier

Armoedegrens
Armoedegrens4 jul. 2023 - 18:27

@marcus: "een generatie losgeslagen volwassenen", hahaha. Nog nooit vertoond maar in Frankrijk zal het dan volgens Marcus voor het eerst gaan gebeuren ;).

MG1968-2
MG1968-24 jul. 2023 - 13:44

Dat zal even helpen ten opzichte van het gevolg nu. Maar verdiept de oorzaak. Meer van hetzelfde. Tweedeling en repressie om die tweedeling af te dwingen.

Grozny
Grozny4 jul. 2023 - 13:30

"Ook sociale media krijgen de schuld van de onrust." Nee echt? Je ziet het ook hier op deze opinie site. Hoe de artikelen geschreven worden, welke informatie wel en niet gegegven wordt, welke comments wel en niet doorgelaten worden. Dit werkt ook polarisatie en extremisme in de hand.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV4 jul. 2023 - 18:25

Er kan geen polarisatie genoeg zijn tussen racisten en fascististen en gewone mensen.

FonsRietdijk
FonsRietdijk4 jul. 2023 - 20:03

Spijker-Kop Grozny