In Frankrijk woedt een hevige strijd tussen zittend president Emmanuel Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen. Volgende week zondag, 24 april, beslissen de Franse kiezers wie van de twee president gaat worden. Normaal gesproken zou Macron die verkiezing moeten winnen maar gevreesd wordt dat juist die gedachte een nachtmerriescenario in kan luiden. Een Franse variant van het Brexit-referendum waarbij de meerderheid het aflegt tegen een fanatieke minderheid omdat een overwinning van de laatste ondenkbaar wordt geacht. De neoliberale Macron is, om het zacht uit te drukken, niet erg populair bij linkse kiezers en gevreesd wordt dat ze thuisblijven bij de tweede ronde.
Macron toog zaterdag naar Marseille, de tweede stad van het land, waar de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon de eerste ronde won. In een poging de linkse kiezers, die hij nodig heeft om Le Pen te verslaan, voor zich te winnen wees hij niet alleen op het dreigende gevaar van extreemrechts maar presenteerde zichzelf ook als de kandidaat om het klimaat te redden. Hij hield de aanwezigen voor dat hij bijvoorbeeld al veel land heeft vrijgemaakt voor biologische landbouw. Daarnaast beloofde hij dat in zijn volgende regering de premier, die in Frankrijk overigens een ondergeschikte rol aan de president vervult, hoofdverantwoordelijk wordt voor het klimaat, bijgestaan door twee ministers. Hij verklaarde zes nieuwe kerncentrales te bouwen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan en nieuwe windparken op zee aan te leggen. Macron wees er op dat van Le Pen geen klimaatmaatregelen te verwachten vallen.
In Frankrijk werd zaterdag gedemonstreerd tegen Le Pen
Hilarisch eigenlijk. Macron wil inzetten op meer kernenergie om de linkse kiezer te bewegen op hem te stemmen. In ons land zou de linkse (?) kiezer zich dan massaal van hem afwenden.
« In ons land zou de linkse (?) kiezer zich dan massaal van hem afwenden.« ……tja die hebben aandelen Shell en Gazprom ;-)
Macron is all over the place. Wie in het midden zit kan uitstapjes naar alle kanten maken. En dat is meer dan aandacht geven aan klimaat zaken. In tegenstelling tot LePen wil hij niet alleen kernenergie maar meer zonne en windenergie. Maar ook heroverweegt hij de pensioenleeftijd. Als het er op aan komt zal hij het voordeel van de twijfel krijgen. Niet alleen vanwege het fascisme van LePen maar ook omdat hij een man is die positivisme uitstraalt.
Met gelul over het klimaat trek je geen linkse stemmers binnen. Ik denk juist dat de trek naar rechts mede komt door dat klimaatgeleuter. Als je je rekeningen niet meer kunt betalen met je voltijdbaan, dan kan een stijging van 2 graden je op dat moment aan je reet roesten. Vuurtje stoken is ook niet goed voor het milieu. Maar als je de keuze hebt tussen bevriezen of de lucht verontreinigen...
'Met gelul over het klimaat trek je geen linkse stemmers binnen' En ze blijven het maar niet snappen.
Met gelul over het klimaat trek je geen linkse stemmers binnen. Ik denk juist dat de trek naar rechts mede komt door dat klimaatgeleuter. Als je je rekeningen niet meer kunt betalen met je voltijdbaan, dan kan een stijging van 2 graden je op dat moment aan je reet roesten. Vuurtje stoken is ook niet goed voor het milieu. Maar als je de keuze hebt tussen bevriezen of de lucht verontreinigen...
Ook al niet handig van Macron. Onder de vele groepen die hij van zich vervreemdt heeft zijn de boeren een niet te onderschatten kracht. Zijn enige kans is dat men vasthoudt aan het 'niet Marine' gevoel. Op basis van zijn eigen handelen verdient de man geen nieuwe termijn.
Kennen we ze niet allemaal deze rechtse opportunisten? Zodra de winst binnen is, is de belofte vergeten.
''Een Franse variant van het Brexit-referendum waarbij de meerderheid het aflegt tegen een fanatieke minderheid omdat een overwinning van de laatste ondenkbaar wordt geacht.'' Bij het Brexit referendum heeft de fanatieke minderheid (rijke remainers/EU profiteurs die je bijna dagelijks in Londen de straat op zag gaan) juist niet gewonnen. En terecht. Het Brexit referendum is in meerderheid gewonnen door arbeiders die het (eindelijk) zat waren om de rekening te betalen voor het profijt van een minderheid aan rijke EU profiteurs. Rijke profiteurs die absoluut niet bereid waren om ook maar 1 cent van het EU profijt te delen met Britse arbeiders. Eenzelfde scenario zou zich in Frankrijk helemaal niet hoeven te herhalen als rijke Macron profiteurs maar eerder bereid waren geweest om arbeiders die het minder getroffen hebben de helpende hand toe te steken.
De VK is minder sociaal buiten de EU. Niet meer. En arbeiders hebben minder rechten en minder werk. De Eton mafia doet het nu best.
Macron had de stemmen van de ecologische kiezers toch al …. https://www.nouvelobs.com/election-presidentielle-2022/20220414.OBS57148/exclusif-sondage-second-tour-l-ecart-entre-macron-et-le-pen-se-resserre.htm………die stemden op Yannick Jadot of voor de zekerheid gelijk op Macron. De kiezers van Mélechon zijn wel links maar vooral conservatief links. Uiteraard moet hij daar ook stemmen winnen, maar daar was dit niet voor bedoeld.
Ik dacht dat juist Mélechon een sterk groene agenda had. Zie bv: https://jacobinmag.com/2019/05/europe-ecosocialism-green-new-deal-labour-melenchon-podemos “If we want an example of a force on the European radical left that has proposed a strong eco-socialist agenda, Jean-Luc Mélenchon’s France Insoumise has especially led the way. During his 2017 presidential campaign (in which he secured almost 20 percent of the vote), Mélenchon succeeded in positioning his ambitious project for the ecological transition at the heart of the political conversation, despite most of his rivals’ obsession with immigration and national identity.” Ik vraag me ook af wat je bedoelt met ‘conservatief links’. Mélechon is tegen het neoliberalisme en wil een einde aan de almacht van de grote concerns en een radicale verbetering van de positie van armen en werkenden. Daarnaast neemt hij hard stelling tegen het racisme van Le Pen en Zemmour en wil hij een nieuwe, democratischer, staatsvorm (zesde republiek) waarbij de macht van de president aanmerkelijk beperkter is. Allemaal zeer progressief lijkt mij. Ik denk ook dat veel mensen die ecologie belangrijk vinden op hem gestemd hebben aangezien hij 22% haalde en Jadot nog geen 5%.
Misschien is het qua doelstellingen best redelijk, Mark,maar de insteek is net zo populistisch als bij Le Pen. Ze drijven op door hen zelf aangewakkerde onvrede. En hebben oplossingen die irreëel zijn. Het is simpel weg een ander zijn schuld. Mensen als Yannick Jadot en ook Macron zeggen eerlijk dat we allemaal zelf schuld hebben aan hetgeen we de natuur aan doen. Ik rijd auto en die co2 is mijn schuld bij hen is het de schuld van Peugeot en Total. Natuurlijk moet het bij Peugeot en Total ook beter en speelt de staat ook een rol maar ik koop die auto en ga rijden. Zo is het met alles en natuurlijk heb ik een redelijke smoes dat het niet anders kan, maar ik kan weliswaar niet zonder maar wel veel beter. Hun kiezers zijn de mensen hier die het vertikken om afval gescheiden aan te leveren en klagen dat je geen plastic zakje meer krijgt. De insteek van Mélenchon kent erg weinig eigen verantwoordelijkheid.
[Ze drijven op door hen zelf aangewakkerde onvrede] Ik denk dat die onvrede reëel is en gegrond is in groeiende armoede en precarisering van het werk. [Ik rijd auto en die co2 is mijn schuld bij hen is het de schuld van Peugeot en Total] Ik ken jouw situatie niet maar als mensen een flink eind moeten rijden om te kunnen werken en er gebrekkig OV is dan is een auto noodzakelijk. Als je wilt dat mensen minder auto rijden dan moet je het OV radicaal uitbreiden en goedkoper dan wel gratis maken. De klimaatcrisis is te acuut om er een individuele zaak van te maken. [Hun kiezers zijn de mensen hier die het vertikken om afval gescheiden aan te leveren en klagen dat je geen plastic zakje meer krijgt] Ik denk niet dat je dat hard kunt maken. [De insteek van Mélenchon kent erg weinig eigen verantwoordelijkheid.] Mélenchon gaat uit van de klassenstrijd. Ik heb het idee dat jij daar weinig mee op hebt. Misschien omdat je zelf in een redelijk comfortabele positie verkeert?
« Mélenchon gaat uit van de klassenstrijd. Ik heb het idee dat jij daar weinig mee op hebt. Misschien omdat je zelf in een redelijk comfortabele positie verkeert?« ….. Daar ligt inderdaad de kern, een harde koppeling van het complexe pakket van klimaat en andere natuurproblemen met die door hem gewenste klassenstrijd is niet nodig en zelfs funest omdat de mislukking daarmee ingebouwd is. De eigen verantwoordelijkheid is een onmisbare factor om het voor elkaar te krijgen. Zoook het op grote schaal toepassen van technische mogelijkheden wat weer afhankelijk zijn van veel hooggeschoolde technici. Dat alles vereist weer een goed draaiende economie. Education permanente dus ook. Verder zit ik hier inderdaad comfortabel, geen jacht in Cannes, maar de eerste erwtjes zijn al oogstbaar en de peultjes eind van de week. 100% bio.
[Verder zit ik hier inderdaad comfortabel, geen jacht in Cannes, maar de eerste erwtjes zijn al oogstbaar en de peultjes eind van de week. 100% bio.] Klinkt goed!
"Een Franse variant van het Brexit-referendum waarbij de meerderheid het aflegt tegen een fanatieke minderheid omdat een overwinning van de laatste ondenkbaar wordt geacht". Huh, het Brexit verhaal zit anders. Als ik Fransoos zou zijn, dan had ik in ronde twee weinig te kiezen. Macron moet ik niet en Le Pen ook niet. Blanco stemmen doet niets dus kan ik net zo goed thuisblijven. Je kiest op personen en niet op één kwestie waar er twee mogelijkheden zijn. Maar bij Brexit was er wel een duidelijke kwestie: of blijven of er uit. Als de meerderheid in de EU wilde blijven, dan had remain gewonnen. Ja, wie zijn bank belangrijker vindt dan stemmen, mag niet mopperen.
"Je kiest op personen en niet op één kwestie waar er twee mogelijkheden zijn." Die personen staan voor een bepaalde koers die het land de komende jaren gaat volgen. Je kan kiezen tussen koers A of koers B, en als geen van die koersen je bevallen dan kan je nog altijd voor de minst slechte koers kiezen. Thuis blijven betekent dat je andere mensen laat besluiten welke koers het land gaat volgen. Als dat de slechtste keuze is van de twee dan heb je mee geholpen om dat mogelijk te maken door thuis te blijven.