Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Macron, Scholz en Draghi met nachttrein naar Kyiv

  •  
16-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
461 keer bekeken
  •  
ANP-450497210

De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Italiaanse premier Mario Draghi zijn per nachttrein via Polen afgereisd naar de Oekraïense hoofdstad Kyiv. De trip om solidariteit te betuigen met het door Russische agressie getroffen land was zorgvuldig en in het geheim gepland. Bij aankomst werden ze begroet door de sirenes van het luchtalarm, een signaal dat voortdurend klinkt als er Russische raketten met onbekende bestemming onderweg zijn.

Het trio kreeg later gezelschap van de Roemeense president Klaus Iohannis die via een andere route was gereisd. "We zijn hier en staan op het punt president Zelensky te ontmoeten tijdens een oorlog waarin massamoorden zijn gepleegd," verklaarde Macron bij aankomst. Het bezoek is bedoeld als "een boodschap van Europese eenheid naar de Oekraïeners en van steun omdat we weten dat de komende weken erg moeilijk gaan worden". Het bezoek komt aan de vooravond van de  tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk die zondag gehouden wordt.

Macron heeft eerder de woede van Oekraïeners op zijn hals gehaald door te stellen dat Rusland "niet vernederd mag worden" bij toekomstige vredesonderhandelingen. Gevreesd wordt dat de president daarmee bedoeld dat Moskou bezette gebieden niet hoeft op te geven.

Het bezoek van de leiders van de economisch machtigste landen binnen de EU heeft symbolische waarde omdat er volgende week een topontmoeting van de Unie plaatsvindt waarin besloten moet worden of Oekraïne kandidaat-lid kan worden. De Oekraïense president kijkt uit naar wat Scholz te bieden heeft, meldt de NOS:

Zelensky: "Ik verwacht van hem dat hij er persoonlijk van overtuigd is dat Oekraïne deel kan uitmaken van de EU en dat het land al in juni de status van kandidaat-lidstaat zal krijgen." Vrijdag komt de Europese Commissie naar verwachting met een advies daarover. Lidstaten zullen er vervolgens over stemmen. Scholz zelf heeft zich hierover tot nu toe meer aan de oppervlakte gehouden. Zo'n maand geleden zei hij in de Bondsdag wel dat de EU "Oekraïne op zijn Europese weg ondersteunt", maar ook dat er "niet kan worden afgesneden". Daarmee maakte hij duidelijk dat het land gewoon, net als andere landen die al jarenlang lid willen worden, eerst aan de voorwaarden moet voldoen. Tegelijk betekent dat niet dat het land geen kandidaat-lid kan worden.

Dat de regeringsleiders per trein reizen is bijzonder maar gebruikelijk bij bezoeken aan het oorlogsgebied.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

adamgmail
adamgmail19 jun. 2022 - 8:11

Het ligt niet in lijn met de hele Duitse Ost-Politik, deze dicteert namelijk dat Rusland wel sterk moet zijn om de voormalige Sovjetrepublieken en midden Europese landen voldoende angst aan te jagen zodat zij koste wat koste bij de EU blijven en al helemaal niet na gaan denken over enige vorm van onafhankelijkheid. Verder heeft Duitsland grondstoffen uit deze landen nodig ,en ook uit Rusland, zodat de Duitse industrie goedkoop kan blijven draaien. Adolf Hitler heeft het al in de jaren 20 en 30 gezien dat Duitsland zonder het oosten niet kan overleven als de industriehart van Europa, Hitler wilde daarom de boel door middel van oorlog en rassenpolitiek beheersen, de moderne Duitsers zijn slimmer en gebruiken daar politiek en de EU voor. Na de Brexit is Duitsland nu alleenheerser in de EU en kan met behulp van Rusland haar wil aan alle Europese landen opleggen. Wat wel opvalt is dat de gemiddelde Duitser deze Ost-Politik helemaal niet steunt en zelf als een gevaar ziet voor Duitsland en rest van Europa. De Duitser heeft steeds meer het gevoel dat Duitsland als natie, maar ook cultuur en traditie steeds meer verloren gaat ten gunste van de industrie en groot kapitaal.

Juppé🎗
Juppé🎗16 jun. 2022 - 13:24

Medvedev heeft al boos gereageerd op de spaghetti-eters, de leverworsteters en de kikkereters die nu in Ukraine zijn. Een belediging, want we zijn knoflooketers Je hoort steeds vaker weer iets van hem….

wittecisnoot
wittecisnoot16 jun. 2022 - 11:34

Wat bedoeld Macron met Rusland niet vernederen? Dat het niet zonder iets uit deze oorlog komt? Dus een beloning voor agressie, de Godwin maakt zichzelf. Dan Duitsland: veel tamtam over solidariteit maar dat is alles. Niet de wapens die men daar nodig heeft... Alleen de VS en het VK helpen echt. Dit trein tripje is weer voor imago. In de praktijk mag Oekraïne stikken.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 12:53

[In de praktijk mag Oekraïne stikken.] Inderdaad. Bezetting met alle gevolgen vandien kan het eindresultaat zijn. Wie volgt.

Juppé🎗
Juppé🎗17 jun. 2022 - 14:56

«  Wie volgt«  ….volgens Russische logica Moldavie en dan Litouwen. Die liggen het meeste in de weg. We kunnen allemaal elkaar aankijken dat we dit nooit verwacht hadden, tenminste niet zo antidiplomatiek en schaamteloos. Er wordt toch veel gedaan. Hier in Bourges werkt de Nexter fabriek inmiddels continu om Caesar howitzers te fabriceren. Daar is de grootste nood aan en die kunnen automatisch een doel vernietigen op 51 km. Dat geeft een veilige afstand. Die kunnen zich ook verplaatsen met 100km per uur. Er zijn er al 18 van het franse leger geleverd en er gaan er ook 18 naar Litouwen. Er wordt van alle kanten aan die fabriek geleverd om de productie op te voeren. Waarom niet eerder is de grote maar tevens zinloze vraag.

Kikkerts3
Kikkerts316 jun. 2022 - 11:01

Deze reactie is verwijderd

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 jun. 2022 - 16:36

@ Kikkerts3 Jij schrijft: En de Krim moet ook kapot want in handen van de Russen sinds de bevolking daar democratisch voor gekozen heeft. Aangezien jij geen enkele belangstelling hebt voor het feit dat een ruime meerderheid van de bevolking van Oekraïne niets te maken wil hebben met Rusland en zich verzet tegen de Russen en hun oorlogsmisdaden komt het nogal lullig over dat je een zogenaamde democratische keuze op De Krim wel belangrijk vindt. Als je geen belangstelling hebt voor democratie moet je daar wel een beetje consequent in zijn. En dit al gezien? Je geestverwanten wilden een spion bij het internationaal strafhof. Blijkbaar maakt een aantal Russen zich toch zorgen over een aanklacht voor oorlogsmisdaden. https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/russische-spion-van-flink-kaliber-gearresteerd-na-infiltratie-den-haag/ar-AAYxvqq?ocid=msedgntp&cvid=b4d598d8e7ff44698de38e22e8a383d3

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 12:49

Eerder hielden Pausen zich ook wel eens muisstil. De huidige Paus maakt het minder bont dan oa. onze Theoloog des Vaderlands maar kan wel onder de wegkijkers worden gerangschikt.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert16 jun. 2022 - 9:38

Een mooie foto uit een onuitsprekelijk trieste politieke realiteit - dat is niet ongewoon, zeg ik erbij. De opname is historisch en bijzonder. Mensen zijn nu eenmaal mensen, en de drie heren hebben ongetwijfeld een ernstig onderhoud. De afbeelding zou tevens iets heel anders kunnen weergeven: drie vrienden die elkaar lang niet zagen maken een toerritje in een mooie oude trein. Voor zo iets aparts stap je niet in een uitgerangeerd boemeltje, of zo een malle sprinter. In- en uitchecken bij die idiote poortjes? Doen we niet, uilskuiken! Wij, een trio van oude makkers in de paraplufabricage, nemen het er even lekker van. Die blauwe mapjes zijn maar show voor onze vrouwen thuis, en in de glazen zit wodka. Als de fotograaf opgehoepeld is, steken we een lekkere sigaar op. Ben ik nu al te speels bij een somber onderwerp? Nee. Het is alleen maar goed dat zulke gezagsdragers, hoe verschillend ook van achtergrond, dit avontuur aangaan om het geschonden Kyiv te bezoeken en Zelenskyi te spreken. Klaus Iohannis is later aangeschoven, zie ik. Hulde. Ook aan die reizigers wier opvattingen ik niet deel.